Život

Mraz

Jelica Greganović RSS / 29.01.2010. u 19:25

ColdBird.jpgJeste, ja sam ona što voli zimu i sneg. A sad je stegao mraz, jače od poreske obaveze. Ne pušta. Već danima škripe koraci i noću ledeni vazduh boli na obrazima. Sutra nam najavljuju novu količinu snega, sudeći prema vladajućem ledenišu, biće to onaj što zatrpava manirom prah šećera. Mada, što se mene tiče, može, bar će pocrkati one bakterije i virusi koji rastu na veličinu lubenica kada zima prolupa i organizuje višak temperature u plusu.

Naravno da je zima u pravom svetlu dovela i do jutarnjih verbalnih obračuna sa mlađim članovima naše porodične zajednice, koji kao i sve pubertetlije tvrde da im nije hladno, iako je sasvim izvesno da im u genima ne lutaju ostavštine belih medveda. Uprkos tome da kući stižu crvenih noseva i ruku boje skuvanih jastoga, Princeza i Mali sin još uvek pokušavaju da dokažu nedokazivo – da im nije zima.

S druge strane je Iki Varvarin uvređen nepoznatim spoljnim stanjem, koje ga tera da se, nakon što popiški kockice leda, protestno podigne na zadnje šape i zahteva sklanjanje sa sleđenog trotoara. Ukoliko do traženog podizanja ne dođe, Varvarin seda na kudravu pozadinu, diže jednu od raspoloživih šapica i skamlikanjem, od kog se srce para, upozorava na bitku koju njegovi stopalni jastučići gube sa sleđenim betonom.

Pomenuti mraz traje već tako dugo da ga je primetio čak i Žmu, čiji je radni dan mahom ograničen na zatvorene prostore, a sa spoljnim svetom se sreće samo na otvorenim parkiralištima koja, ovih dana, liče na brda snega izrasla usred grada. Izgleda da je, juče, Žmu ipak bio prinuđen da izađe na svež vazduh, u minusu problematičnom čak i za velikodušnu banku, zbog čega je kući stigao zgranutiji od Ikija, doduše bez dignute noge, jer bi to kod njega moglo da izazove sukob sa ravnotežom. Rezultate svog prisilnog istraživanja spoljne temperature na sopstvenoj koži, Žmu je zenovski sveo na drhtavu izjavu: »Zašto je ovako hladno?!« Šteta što revoltirani izraz njegovog lica nije ovekovečen, mogao bi da bude ilustracija iznenađenja s kojim svakog jauara putari dočekuju sneg i mraz, kojima je inače, po prirodi stvari, mesto u avgustu.

Što se mene tiče, ja se bapski oblačim kao da ću peške na istraživanje severnog pola, sa posebnim osvrtima na problem otapanja večitog leda. Konačno je do izražaja došla moja kolekcija nepalskih džempera i bohinjskih modnih dodataka, napravljenih od tamošnjih eko ovaca.

Jedine osobe, za sada, registrovane u našoj bližoj okolini, koje trenutni, bezdušni mraz oduševljava su: komšijin haski, Sneško košarkaš i komšija Julij.

Prvi navedeni, već danima cima skočanjenog gazdu, vučje klizeći po ledu okolnih, zaboravljenih od gradske komunale, sokačića. Skvičeći od sreće, plavih očiju svetlijih od najčišćeg leda, veseli haski svakom svojom impregniranom dlakom pozdravlja konačno prilagođavanje životne sredine njegovim potrebama. I dok svi ostali kroz kvart promičemo svedenih ramena i trudeći se da ispostavljeni nos sakrijemo u kragne, razdragani haski se baca po snegu, ignorišući činjenicu da mu se gazda odavno pretvorio u eksponat za takmičenje u ledenim skulpturama.

Sneško košarkaš, sa majstorski odrađenim radijatorom trbušnih mišića, već treću nedelju živi među susednim zgradama, beskrajno ljuteći Ikija Varvarina, koji još uvek ne može da mu nađe mesto na koje bi spakovao njegovu pojavu. Zato Iki neumorno i svaki put od srca ljutito laje na dvometarskog Sneška, sa posebnim osvrtom na crveni plastični lonac na njegovoj glavi.

Komšija Julij sve ove zimske dane provodi ništa manje veselo od gore navedenog haskija. Svoju sirotu majku i malešnog brata, Julij što je češće moguće vuče napolje, ne bi li se kotrljao po, već smrznutom, prašnjavom snegu do onemoglosti. I dok se bratiću, upakovanom u silna odelca, koja ga čine sličnim paketu za prekookeansku dostavu, otapa dugmence od nosa, Julij se uz propisno cviljenje i revolt, cedi u liftu, ostavljajući sve do vrata, za sobom, barice snega koje je poneo u svakom naboru svoje male pojave.

Večeras opet cakle zvezde. Ponovo će noćas škripati mraz kroz ledenu tišinu grada. Sve dok sutra ne padne sneg i produži još jednom belinu ovogodišnje zime, koja ove godine očito pokazuje šta zna.

 



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

trener92 trener92 19:30 29.01.2010

Da

jednom budem prvi kod tebe.

p.s.
Komšija Julij sve ove zimske dane provodi ništa manje veselo od gore navedenog haskija

To je ona "hodajuća nepogoda" o kojoj si pisala ranije?

Bogami i kod nas zahladnelo, prilično, ko bi rekao će krajem januara napolju biti minus!

margos margos 19:32 29.01.2010

Re: Da

He... a piše gore: komentari 1... Čitanost 0.

:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 29.01.2010

Re: Da

To je kad mi neko da preporuku na blanko
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:38 29.01.2010

Re: Da

Sa'će vishnja sa zamrznutom višnja diplomom za najbržeg zašto nema nikakvog snežnog smajlila? Mis'im stvaaarno...
margos margos 19:40 29.01.2010

Re: Da

Jelica Greganović
To je kad mi neko da preporuku na blanko

Ma pitam se kako znaju da nije pročitao?


Inače, ja se izlažem spoljnim užicima isključivo radi Malog Psa koji je presrećan na snegu, ledu i u što nenormalnijim uslovima. Nikako da ukapira da je planiran kao mali, kućni, umiljati mezimac - a ne divljak.

Drž' se.

Edit:
Ima... & OVO
Nune Popović Nune Popović 19:40 29.01.2010

Re: Da

Bravurozan dnevnički zapis, kao one skulpture (precizno) uklesane u led:



Nego, zaista i mene zanima "zašto je tako hladno", a toplo mi oko srca kad pročitam...
Nune Popović Nune Popović 19:40 29.01.2010

Re: Da

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 29.01.2010

Re: Da

I ovaj naš rove po snegu i hoda samo po ledu, sve dok ga ne zabole jastučići...a onda...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:46 29.01.2010

Komši-komša

Ko bi mi drugi poklonio tako nešto lepo da ne pominjem kako mi se laptop na kome upravo kljuvam tako lepo slaže sa zimom nedostaješ kiflicama upravo u proizvodnji...
Nune Popović Nune Popović 19:55 29.01.2010

Re: Komši-komša

Znači u toku je akcija "vrućim kiflicama protiv kolektivnog smrzavanja" Mljac.

Šta se to događa sa Slovenijom, kao da postoje Aljaska!? Ex-komšija se brine za Ikija da prilikom vršenja nužde ne postane skulptura, kao ovaj njegov kolega:




trener92 trener92 20:06 29.01.2010

Re: Da

margos
He... a piše gore: komentari 1... Čitanost 0.

:)))




Dobar server , čita nam i misli ,
ovima odgovara ovo vreme , društvo malo ali odabrano!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 29.01.2010

Re: Komši-komša

Danas se pila kafa na kojoj si tako falio...a napolju, već više od tri nedelje belo, belo...da ne pominjem da se3 već više od nedelju dana temperatura ne diže, uopšte, iznad nule...mada, kako je u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj...mi jo nismo pali mnogo više od -20.
A, Iki mora da nosi njegovu "kožnu" jaknu
Nune Popović Nune Popović 20:21 29.01.2010

Re: Komši-komša

Zarozavam se lagano, jerbo kafu nisam još ljudski popio...

Čim malo otopli i odmrzne tvoja makina

monumentalno da Kandilakom krenete u pravcu Juga

inače ću ja da dojezdim
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:19 29.01.2010

Re: Komši-komša

Ma da je samo kafa, danas mi se javila tvoja bolja polovina, "Znaš li kako je hladno!!!!!", tako da sam je, pre kafe, vraćala u život avijatičarskom supom sa domaćim rezancima
Biljana 77 Biljana 77 19:40 29.01.2010

Neki dan na TV

Zaječar - najhladniji grad, pa intervjuišu ljude na ulici kako je na recimo -18 oC. Odgovara baja, bez kape, šala, sa raskopčanom kožnom jaknom: -Ma nije strašno, samo se treba obući adekvatno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 29.01.2010

Re: Neki dan na TV

Verovatno nije mogao da nađe kupaće gaće za nastup...
mikele9 mikele9 20:15 29.01.2010

Re: Neki dan na TV

adekvatno!

Ma kod nas sve pršti od adekvatcije, adekvatnosti, adekvatibilnosti, adekvatnacije, adekvatnomoronstva, adekvatnomentalnosti...., e, da i adekvatnokupaćihgaća.
zeks92 zeks92 19:54 29.01.2010

Da se smrznes ...

... manirom secera u prahu!
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:55 29.01.2010

Hladno i ovde

Početkom januara ono kao procvetali narcisi i ja mislio gotovo eto proleća. Međutim, prošle nedelje baš steglo i ovde, nismo imali mraza ali za ove geografske širine noću oko 2 je hladno. Danas sam video da se lišće banane skroz skenjalo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 29.01.2010

Re: Hladno i ovde

Kod nas i kokosi promrzli a i gost iz Istanbul nam jedva stiže pre neki dan, tad je kod njih bilo zatrpavanje na dnevom redu...
dirtyharry dirtyharry 19:56 29.01.2010

A sad malo ja

Jelica Greganović
kolekcija nepalskih džempera i bohinjskih modnih dodataka, napravljenih od tamošnjih eko ovaca.

Sad kad pomenu ovce potseti me na jedan događaj (odma mali trol) sa dotičnim pre mnogo godina. Imali smo desetak komada kući i rešile mojam mama i baba (ili nana kako sam je zvao) da ih ošišaju. Problematičaj je bio jedan ovan od skoro 80kg i krenule one da ga šišaju a on nekako odveže konopac i krene da beži i upadne u 3-4 metra dubok bunar gde je bila cevka i motor za zalivanje. Posle su zvale moju malenkost da ga izvlačim iz one vode. Ne znam da li je neko ikada ubacio ovcu u vodu pa pokušao da je podigne posle. Sunđer od jedno stotinak kg. Dušu sam ispustio tada. Na moju sreću nije bio mraz o kome pišeš nego leto.

btw. ovde kod nas u Salcburgu je bre toplo zadnjih par dana, temeperature su preko noći iznad nule, krenuo sneg da se topi, izgleda da ste se vi tamo u Sloveniji nešto pokvarili
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 29.01.2010

Re: A sad malo ja

Kako ste ga posle osušili? Fenom? Jeste mu stavljali omekšivač?
Neko nas urek'o, posmrzavaćemo se k'o mačići...mada, propade priča o svinjskom gripu, nema šansi da preživi tekući mraz...
dirtyharry dirtyharry 22:26 29.01.2010

Re: A sad malo ja

Kako ste ga posle osušili? Fenom? Jeste mu stavljali omekšivač?

Joooj ne pitaj, posle je bio uredno ošišan pa je odma' bio lakši jedno četres' kila
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:40 29.01.2010

Re: A sad malo ja

Znači, dobio si džemper?
dolybell92 dolybell92 00:11 30.01.2010

Re: A sad malo ja


Kad nemate ovakve ovce...


Jelica Greganović Jelica Greganović 00:25 30.01.2010

Re: A sad malo ja

To nije ovca, to je maskirani karfiol.
margos margos 00:32 30.01.2010

Re: A sad malo ja

Jelica Greganović
To nije ovca, to je maskirani karfiol.

Ma to se ovca kamuflirala u karfiol. Gde si vidla tolki karfiol???
Ili je, nedajbože, genetskiinžinjering????
Ima da bude polutka karfiola za zimnicu - preko sindikata...
dolybell92 dolybell92 01:37 30.01.2010

Re: A sad malo ja

Ovca koja ne voli da je šišaju...
dirtyharry dirtyharry 08:06 30.01.2010

Re: A sad malo ja

Jelica Greganović
Znači, dobio si džemper?

Pa sad, ne nosim nešto previše džempere, nisam zimogrožljiv, majice su moja glavna odežda za sva doba godine . Ne sećam se šta smo uradili sa vunom, ipak je vuna od desetak ovaca previše za domaće potrebe .

PS: Tog ovna se i danas sećam imao je skoro tri kruga uvijene rogove.
dolybell92 dolybell92 18:04 30.01.2010

Re: A sad malo ja

ovde ima za vise od jednog džempera...

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:20 30.01.2010

Auuu, evo me

tek sad...kod nas je doživljaj širih razmera...Žmu i ja smo se danas borili kao lavovi sa snegom, koji veje kao da ga neko na metar plaća. Ceo dan. Povremeno u formi jastučnica. A, deca izela sve iz frižidera, pa nas jutros fwd u prodavnicu (sa mestimičnim vožnjama na trening i nazad), tek sad smo se dovukli sa kesetinama, na koje su mladunci navalili ko da su iz gladi pobegli. Napolju i dalje veje, ne staje, a StudenAt treba da nam stigne iz još severnijih krajeva. Na sreću, kao što studentu i priliči - vozom.
Iki, kaže njegova gazdarica, oduševljeno pozdravlja lak porast temperature (koja će, doduše, noćas ponovo da padne na - petnaestak) i roni po snegu.
Komšijski Sneško je porastao za bar dvadesetak centi.
mimi09 mimi09 20:53 30.01.2010

Re: A sad malo ja

Ova ovca neka ukrstana s karfiolom?

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:53 30.01.2010

Re: A sad malo ja

Tačno tako, samo joj uši nisu zelene.
mikele9 mikele9 20:06 29.01.2010

Zima

Mada, što se mene tiče, može, bar će pocrkati one bakterije i virusi koji rastu na veličinu lubenica

Iako sam crni ekvatorijalac ispod ove mi bele/ružičaste kože i najvolim LETO sa 35 do 40 stepeni gosn Celzijusovih u plusu, slažem se sa tobom glede virusa, odnosno, crkavanja istih. Ako je Zima ondak neka budne Zima! A ne ono, sad je minus 5 a sutra ogreje sunce, pa onda opet pada sneg, pa sunce, jebem ti ja takvo sendvičovanje! Pocrkavaćemo bre! Potpisao bih da do 20 Marta bude svaki dan minus 5,6 a onda neka dođu Visibabe, Jagorčevina i sve ostalo po redu. Ko bi preživeo, bio bi zdrav k'o dren. Ne znam koliko je vani ali kod mene je unutri oko 16 stepeni. Džemper do džempera, ćebe do ćebeta i idemo....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 29.01.2010

Re: Zima

Mi smo od 4.1. samo 1,5 put videli sunce u Ljubljani...
ivana23 ivana23 20:15 29.01.2010

Re: Zima

Mada, što se mene tiče, može, bar će pocrkati one bakterije i virusi koji rastu na veličinu lubenica

A zasto onda virusnih infekcija nema leti? Aha!

ssvetlana92 ssvetlana92 20:41 29.01.2010

Re: Zima

A zasto onda virusnih infekcija nema leti? Aha!

Da, neka nam neko kaže!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:21 29.01.2010

Re: Zima

Ko kaže da nema...moji su i usred leta fasovavali viroze...bogufala, porastoše...
mirelarado mirelarado 21:42 29.01.2010

Re: Zima

Jelica Greganović
Ko kaže da nema...moji su i usred leta fasovavali viroze...bogufala, porastoše...


Има, има, и то је нешто најгрђе што може да задеси децу и одрасле, да се кија и слини у зноју лица свог!

И у праву си, Јелице. Хладноћа баш решила да нас урнише начисто. Јесте у Београду данас мало попустило, и био је зубатосунчан дан, али ево вечерас већ реже. Некако смо сви као:


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:49 29.01.2010

Re: Zima

Ovde vazduh izgleda kao da će svakog trenutka da prsne od mraza.
margos margos 21:54 29.01.2010

Re: Zima

али ево вечерас већ реже.

Meni rekoše 'popustilo' i izađem veselo u šetnju, a košava zapirila, pa sve u krupne i sitne kosti.... brzo sam se vratila.



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:03 29.01.2010

Re: Zima

Nikad neću da zaboravim kako košava muče po zgradama. Ledi do kosti.
mirelarado mirelarado 22:22 29.01.2010

Re: Zima

Jelica Greganović
Nikad neću da zaboravim kako košava muče po zgradama. Ledi do kosti.


Koшава је, ипак, најгора. Од ње се и мисао заледи, београдско проклетство је зовем. Кошава нас претвара у леденице:



Узгред, наш лабрадор није одушевљен овим привременим леденим добом. Маторо куче, па се привикло на блажу климу. Ујутро му се уопште не жури да изађе напоље.


drug.clan drug.clan 20:08 29.01.2010

eh ta zima

cekam da se jave nasi blogeri kanadjani
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 29.01.2010

Re: eh ta zima

49 41 mi iz Kanade, pre par nedelja, poslao takve fotke iz Kanade da sam i ja zanemela...snega preko glave...naprednog džina.
ivana23 ivana23 20:18 29.01.2010

Re: eh ta zima


mikele9 mikele9 20:19 29.01.2010

Re: eh ta zima

cekam da se jave nasi blogeri kanadjani

A ja bih voleo da čujem šta ima da nam kaže komšijin Haski.
margos margos 20:22 29.01.2010

Re: eh ta zima

Ivano, ovako pre par godina bilo na Zlatiboru, zapravo na putu za Sevojno... ali tamo nekako to paše, uz vruću rakiju i smederevac, domaće lepinje i sunce... :)
drug.clan drug.clan 20:24 29.01.2010

Re: eh ta zima

ivana23


1998.


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 29.01.2010

Re: eh ta zima

Haski uživa ko prase u blatu, na svakoj dlaci mu se vidi da je srećan ko - kuče
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:23 29.01.2010

Re: eh ta zima

Člane, druže, je l' ova donja fotka od pre par godina...neko Sredozemlje...
drug.clan drug.clan 21:40 29.01.2010

Re: eh ta zima

Jelica Greganović
Člane, druže, je l' ova donja fotka od pre par godina...neko Sredozemlje...


naopako da je more (slana voda), jos mediteran ... daleko bilo

Zenevsko jezero, cini mi se 2008.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:51 29.01.2010

Re: eh ta zima

Ma, pre par godina je ledilo uz more, bilo je spektakularno, samo ne mogu da se setim gde...
outsider92 outsider92 23:58 29.01.2010

Re: eh ta zima

Evo izveštaj iz Kanade iz prve ruke.
Gospodja Klara Gospodja Klara 00:37 30.01.2010

Re: eh ta zima


Zenevsko jezero, cini mi se 2008.


Druže, kraj januara 2005. je u pitanju
Evo još, to je bilo neverovatno videti:




drug.clan drug.clan 00:45 30.01.2010

Re: eh ta zima

Gospodja Klara

Zenevsko jezero, cini mi se 2008.


Druže, kraj januara 2005. je u pitanju
Evo još, to je bilo neverovatno videti:



bar nesto pogodih

stari se
Gospodja Klara Gospodja Klara 01:02 30.01.2010

Re: eh ta zima

bar nesto pogodih


Meni ugraviran datum na fotografijama, inače bih i deceniju promašila.
Unfuckable Unfuckable 20:49 29.01.2010

uši otpadaju

ali...kad se setim onih letošnjih,skoro pa + 50
nekako lakše podnosim
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 29.01.2010

Re: uši otpadaju

Moram da ti priznam da mi manje smeta mraz od vrućinčine...obučeš par slojeva više, a leti kožu ne možeš da svučeš.
mostarac mostarac 21:30 29.01.2010

Re: uši otpadaju

Uvek je lakse traziti hladovinu nego radijator.
Zimu bi trebalo zakonski zabraniti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 29.01.2010

Re: uši otpadaju

Nemoj tako...a kad ni u hladovini ne mož' da se diše, ni na škrge?...
yu1bcd yu1bcd 21:41 29.01.2010

LJU mraz is cool!



I samojedi uzivaju na Ljubljansko mrazu, narocito u setni po snegu oko novog stadiona Zorana Jankovica! Gazda se debelo prehladio mnogo ranije.

ssvetlana92 ssvetlana92 22:03 29.01.2010

Slatko me nasmeješ

Tako se slatko ismejem dok čitam tvoje blogove. I ja sam čuvena u mom okruženju po tome što obožavam zimu, sneg, pa noćne šetnje po škripavom snegu i slične gluposti. Evo me ove godine, kako treći dan ne izlazim iz kuće. Šta sve imam na sebi, prosto je tužno nabrajati. Više se ne kunem ni u šta, niti ću ikada reći da generalno volim nešto. Život me demantuje, samo tako! Ovo nije maska, nego kapa, za po kući
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:11 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

I ja počinjem da preisputujem sklonosti ka zimi, naročito oko ponoći kad izvedem Ikija, pa nas mraz ošamari već prvim udahom ledenog vazduha...a, oko ponoći ovde pingvini cvokoću.
ssvetlana92 ssvetlana92 22:15 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

Ja bih ti prenela kako je ovde oko ponoći, ali nemam pojma šta se napolju dešava. Zabarikadirala sam se i nema šanse nos da promolim dok mi ne ponestane hrane. Od ove godine, krećem u pravljenje zimnice. Svečano obećavam, ako ne zaboravim, šta sam sve obećala!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

Obećala mi Najbolja drugarica recopis za džem od pomorandži, stvarno je baš ukusan, a može da se kuva zimi...moraću to da uprizorim...ima li išta lepšeod mirisa džema koji se kuva i mraza napolju
ssvetlana92 ssvetlana92 23:07 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

Jelica Greganović
Obećala mi Najbolja drugarica recopis za džem od pomorandži, stvarno je baš ukusan, s može da se kuva zimi...moraću to da uprizorim...ima li išta lepšeod mirisa džema koji se kuva i mraza napolju

Ne merači!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

A tek da znaš kakve su lisnate kiflice so tim džemom...kažu deca, k'o Jafa keks
ssvetlana92 ssvetlana92 23:31 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

Jelica Greganović
A tek da znaš kakve su lisnate kiflice so tim džemom...kažu deca, k'o Jafa keks

Ma neću da slušam! Jedino taj džem i volim...nateraćeš me na ovu 'ladnoću da idem na pijacu i da kuvam! A to moram i pojesti, ako uspe.
dolybell92 dolybell92 23:34 29.01.2010

Re: Slatko me nasmeješ

mamakoka mamakoka 22:32 29.01.2010

MRAZ

Pozdrav iz Perua!Ovde smo već 6 meseci i pre neki dan mi je stigla Vaša i Goričina knjiga. Oduševila me,a par puta i nasmejala do suza.Razlog što su mi preko pola sveta u jednu nedođiju poslali baš tu knjigu je što moj Žmu i ja imamo već jednu Princezu(godinica i dva meseca),a hteli bi još dvoje ili dve ili dvojicu.Jedva čekam taj sveopšti haos.
Rođena sam u decembru daleke neke godine, kad su zime još bile stvarničke.Volim zimu i baš Vam zavidim na snegu koga ni u Srbiji više nema kao nekad,a ovde ga nikad nisu ni videli, jer žive stalno na plus 30 i nešto.
Primite puno pozdrava od Žmua(nateran da pročita neke delove i deli moje oduševljenje),mene i Princeze(trenutno spava,ali mislim da se slaže).Nadam se da sam sve uradila kako treba da ovo pisanije stigne do Vas.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 29.01.2010

Re: MRAZ

UAU! Ne mogu da verujem, moja knjiga i njena knjiga u Peruu moram da javim Najboljoj drugarici! Fala!
Podržavam inicijativu da se multiplikujete, dabogda vas bilo bar koliko nas
Princezi šaljem veliki ljubac
a Žmuu uzvraćam pozdrave
muaddib92 muaddib92 22:36 29.01.2010

Let It Snow

Večeras opet cakle zvezde. Ponovo će noćas škripati mraz kroz ledenu tišinu grada. Sve dok sutra ne padne sneg i produži još jednom belinu ovogodišnje zime

..хех, мало смо се бачили на романтику Лелице, а? Пајзи шта пишеш, бре, петак је вече Али ако је роман'тћно, ево га:


И овде смрзло, ал' се нешто мислим шта ако устреба оно подгревање сиротињско - ка да ће ми неко рећ фала

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 29.01.2010

Re: Let It Snow

Zar ima boljeg od zbližavanja mraza povodom i prirodnog grejanja
marija.mt marija.mt 23:14 29.01.2010

Zima...

Evo je jos jedna sto voli zimu, da li zato sto sam rodjena u februaru ili zato sto je ovde kod nas u Sumadiji zima prelepa, ne znam, ali nista ne moze da me obraduje kao kad se probudim, pogledam kroz prozor i vidim sneg. Volim kape, salove, rukavice, volim kad se smrznem da svratim negde na kuvano vino, volim Kopaonik...sinoc je ovde bilo kao u bajci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:23 29.01.2010

Re: Zima...

Uuu, koja fora...zazubice...
dolybell92 dolybell92 23:27 29.01.2010

Ko kaze da je zima ...

nekako je vise hladno...nego sto je zima..

Veceras na TV gledam intervju sa gospodinom "nn"
(samo znam da je vazan za globalno otopljavanje) i
sama se sa sobom smejem... covek slikan negde vani
sneg svuda okolo, a on govori o evidentnom
otopljavanju...

Samo za tebe od mene:
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 30.01.2010

Re: Ko kaze da je zima ...

Pa to i jeste priča, globalno zagrevanje vodi do novog ledenog doba.

dolybell92 dolybell92 01:43 30.01.2010

Re: Ko kaze da je zima ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:53 30.01.2010

Re: Ko kaze da je zima ...

Dobro snežno jutro!
Kod nas je celu noć šećerilo, sad stalo al' se kanda sprema za novo istresanje, napolju samo grebu grtalice okolnih domara.
Nego, ova fotka što si je okačila lutkolepa, skoro i da ne izgleda kao sneg, nego kao da je neko nabacio deblji, beli šaršav.
Jutrošnja fotka iz Slo, za ilustraciju današnjeg uvoda u padanje snega, kako kaže vlasnica fotke, državna tv.
dolybell92 dolybell92 18:13 30.01.2010

Re: Ko kaze da je zima ...

Obožavam bele krpice ...
k'o da sam haski...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 30.01.2010

Re: Ko kaze da je zima ...

Maca-haski

miloradkakmar miloradkakmar 23:40 29.01.2010

Poslednjih godina

više volim proleće ( oko 25 stepeni) i jesen ( isto) . Zima i leto odoše u ekstreme. Kad bi mogli malo da se promućkaju...
Zato Iki neumorno i svaki put od srca ljutito laje na dvometarskog Sneška, sa posebnim osvrtom na crveni plastični lonac na njegovoj glavi.

Kad se otopi lajaće na lonac.

dolybell92 dolybell92 00:16 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:44 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Šta je ovo? SnešCi imaju demonstracije, sudeći prema izrazima lica?..



dolybell92 dolybell92 02:06 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Mačka beogradska - obična zimska

Jelica Greganović Jelica Greganović 02:16 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Bogami ovo više liči na nordijsku šumsku mačku.
dolybell92 dolybell92 18:28 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Snimljeno u Beogradu .. a mačka,,
mož' biti i nordijska... ovde ih ima
raznijeh mačaka....
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 30.01.2010

Re: Poslednjih godina

Nije nordijska, norveška, ja sam pogrešila...ne znam da li je baš ta, ali sigurno nije obična maca, mogla bi da bude i mejn kun, oni izgledaju risje.
BigBadWolf BigBadWolf 00:41 30.01.2010

A na leto

Prvi(a) koji mi se pozali tamo u avgustu da mu je vrucina ima da mi plati za svo ovo smrzavanje. Umlaticu ga ko zeca.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:45 30.01.2010

Re: A na leto

Ja baš volim leto, evo po ko zna koji put da ponovim, jedva čekam vrućinčinu i avgust...
Poslednja vest sa ovdašnjeg info-portala:

Prihaja nova pošiljka snega

Ljubljana, 29.01.2010, 21:28 | M.M.

V Slovenijo prihaja polarni mraz. Našo državo bodo zajele snežne padavine, zapade lahko več kot 25 centimetrov snega. Prihodnji teden pa bo po besedah vremenoslovcev okoli minus 20 stopinj Celzija.

mariopan mariopan 01:48 30.01.2010

Re: A na leto

Večeras opet cakle zvezde. Ponovo će noćas škripati mraz kroz ledenu tišinu grada. Sve dok sutra ne padne sneg i produži još jednom belinu ovogodišnje zime, koja ove godine očito pokazuje šta zna.

Smr- zla- sam- se- ci- ta- ju- ci.

Slike su tako lepe, neke potresno lepe, narocito ono belo drvo...ma sve su lepe , samo daleko im lepa kuca.

Evo mene na jugu, na Mediteranu, danas je bilo oko 10 - 12 stepeni, pola dana sam drzala sve prozore otvorene, bilo suncano ali prohladno, bas lepo. Nikako da se resim da odem kuci,posle ovog tvog bloga ostajeeeem , dok ne otopli
Samo kupujem dzempere, rolke, tople i meke, i samo razmisljam u koliko slojeva da se obucem za put?

Javi kada otopli, odoh po vruc caj sa limunom da se otkravim od citanja
dolybell92 dolybell92 01:53 30.01.2010

Re: A na leto

dolybell92 dolybell92 02:10 30.01.2010

Re: A na leto

Jelica Greganović Jelica Greganović 02:18 30.01.2010

Re: A na leto

Cimet!
Taman za laku noć, dok napolju pada najavljeni sneg...zapravo ne pada, zatrpava.
mariopan mariopan 02:25 30.01.2010

Re: A na leto

Jelica Greganović
Cimet!
Taman za laku noć, dok napolju pada najavljeni sneg...zapravo ne pada, zatrpava.

Mora da je divno.
To je lepo gledati iz toplog, uz onaj lepi caj gore..
Laku noc
49 41 49 41 05:38 30.01.2010

Zima

zima, zima e pa sta je.
Akoj' zima, nije Lav.

Zima, zima, pa neka je!
Ne boji se ko je zdrav.




Jelica Greganović Jelica Greganović 08:55 30.01.2010

Re: Zima

Čudesne skulpture, al probaj malo da ih smanjiš da ne bi otvarali stranu predugo...maca je divna, sa sve šarama.


edit: FALA
tompinchns tompinchns 13:10 30.01.2010

Neko je ovde letos kukao

Jeste, ja sam ona što voli zimu i sneg. A sad je stegao mraz, jače od poreske obaveze. Ne pušta.

Nekome bi ovde na blogu trebalo zabraniti mogućnost pisane žalbe na zimu (čak i u naznakama), jer je letos na istom ovom mestu dahtao, hoću reći dahtala, i bacala se pogrdama na blagotvornih 40-ak stepeni. Svašta!... Pa sad, dobili ste šta ste tražili. Mi koji smo branili lekovitu vrelinu, sad smo poluživi, jer ovo se više ne da izdržati, jedva mrdam...
Ovo je samo za haskije i polarne medvede. Čovek se rodi golišav, i izađe iz neki 36 stepeni, i niko me ne može ubediti da to nije naša prirodna sredina. Što se mene tiče, onog trenutka kada je temperatura pala ispod 20, život je zamro. A ovo sad... Ko ono beše gore rekao da treba zimu zakonom zabraniti? Može li se glasati negde? Osnovaću partiju mrzitelja zime, pa ćete videti kada se dočepamo vlasti. Proteraćemo sve sumnjive elemente... sve s kolekcijom nepalskih džempera.
marijainatasha marijainatasha 14:34 30.01.2010

Re: Neko je ovde letos kukao

Smesta se učlanjavam!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana