Društvo| Kultura| Na današnji dan| Religija| Život

Svetosavlje

selica_nena RSS / 27.01.2010. u 08:08

Dođem ti ja pre neki dan u školu, kad tamo frka! Vidim okupio se Odbor za proslave u punom sastavu, samo im ja falim da počnemo zasedanje. Ne’š verovati, opet proslavljamo Sv. Savu – školsku slavu!
Da naiđe neko nepozvan na takav jedan organizacioni skup, rekao bi da smo maločas prvi put čuli i za Sv.Savu i za sečenje kolača i za prigodan program tim povodom. A lepo se sećam da smo, kol’ko prošle godine, u istom sastavu zasedali i dogovorili se da je to poslednji put da se sastajemo navrat-nanos po bilo kom osnovu i da je krajnje vreme da se napravi neki plan proslave kojeg ćemo se držati, bar dok nam traje mandat.


Ili je to bilo pretprošle godine? Ne mogu da se setim, ali na isto mu dođe. I onda smo, kao i pre neki dan, razbijali glavu da li ide himna pa govor ili obrnuto, jurili po hodnicima da nahvatamo dvoje-troje dece za recital i gledali kome da uvalimo kumstvo. Samo što je ranijih godina to bilo na nivou škole, pa se nismo mnogo ni jedili. Ajte, molim vas, ionako nam niko od gostiju ne dolazi, a i mi iz kolektiva, koji se namolimo da dođemo na sopstvenu slavu, jedva čekamo da se završi recital i pređe na nešto konkretnije! (Deca nam i tako ne dolaze na ta neradna slavlja, a putnicima mrsko da se tiskaju po autobusu zbog pola sata dosadnog kulturno-umetničkog programa.)


Eeeee, ali ove godine smo domaćini na opštinskom nivou i nema smisla da se izbrukamo! Elem, prebrojimo se mi u tom organizacionom odboru, stisnemo redove i zaključimo da nam bruka ne gine! Niti imamo spremljen program, ni izvođače. Ma nemamo ni nekog k’o bi rekao – e, ovako ćemo! Dobro, neki entuzijasti se teše da se od naše struke i ne očekuje kultura, umetnost još manje, al’ brate, imamo 750 đaka i 80 zaposlenih! Pa valjda imamo nekog ko ume da pročita pretrukovane recitacije pred trista gostiju, a da ne zamuca kod prve rečenice?


I smislimo na brzaka program. Na velikom odmoru privedemo dve devojčice, utrapimo im scenario išvrljan na parčetu papira i zadatak da se psihički pripreme, jer još ne znamo šta će i kad da čitaju. (Srbisti se nešto ljutnuli i otkazali saradnju, pa moramo da improvizujemo mi ostali. Što će reći – inženjeri, likovnjak i veroučitelj!) Recital nemamo namerno, ionako smara. Nemamo ni hor, al’ nema veze, pozajmićemo od susedne škole, ako uvežbaju i drugu strofu himne.  Idemo na scenske efekte, tu smo mnogo jaki. Jedan projektor tamo, drugi ovamo, snop svetla na slavski kolač i žito i to je to! Dodaš malo zvona i svetlosnih efekata i ima gosti da popadaju u nesvest od oduševljenja! Između toga sveštenici obave svoje, opštinari izdele povelje zaslužnima, lokalni KUD izvede prigodan splet i hor otpeva himnu i eto ti sat vremena kulture. A kome se ne sviđa, može da... Mislim, uvek se nađe neko kome se ne sviđa, zar ne?
Srećom, ne bi mnogo gostiju.


P.S. Nego, za danas nam zakazan krkanluk na nivou škole, a ja im obećala tanjir kolača, pa odo' nešto na brzinu da smandrljam. Il' da kupim kutiju keksa i pravim se blesava?

phoca_thumb_l_sv.sava%202.jpg 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:07 27.01.2010

E

Nena

Da naiđe neko nepozvan na takav jedan organizacioni skup, rekao bi da smo maločas prvi put čuli i za Sv.Savu i za sečenje kolača i za prigodan program tim povodom.
...
A kome se ne sviđa, može da... Mislim, uvek se nađe neko kome se ne sviđa, zar ne?
Srećom, ne bi mnogo gostiju.


'em ti tak'e profesor(k)e ... ma nisu deca ni tako losa kad se sve uzme u obzir
selica_nena selica_nena 09:39 27.01.2010

Re: E

Virtuelni Vasilije
'em ti tak'e profesor(k)e ... ma nisu deca ni tako losa kad se sve uzme u obzir


Ma kakvi loša! Ko zna kol'ko bi bili dobri da ih mi ne iskvarismo otaljavanjem.
anagardboo anagardboo 09:10 27.01.2010

U nedelju

odem sa najboljm drugaricom na kafu. Radi u srednjoj školi, predaje srpski. Sirota, ispala je kordinator za svetosavski program. Ista priča: ne možeš savatati dovoljno dece, kolege maksimalmo nezainteresovane (daleko od toga da ona jeste) i niš ne doprinose da program ne bude tačna kopija prošlogodišnjeg. Shvatam njenu frustraciju. Dok smo bili klinci, uvek su birali po dvoje ili troje iz razreda da ide na tu muku. Svi smo sedeli i držali šipke da to ne budemo mi, samo da ne budemo mi.
Očigledno ne funkcioniše ta školska slava, čemu ondac forsiranje?!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:21 27.01.2010

Re: U nedelju

U nedelju
odem sa najboljm drugaricom na kafu. Radi u srednjoj školi, predaje srpski. Sirota, ispala je kordinator za svetosavski program.
...
Očigledno ne funkcioniše ta školska slava, čemu ondac forsiranje?!


Hm, ali sta to u Srbiji funkcionise bas dobro? U ovom konkretnom slucaju je jasno da ne moze bas jednostavno da "profunkcionise". Posle skoro dve decenije haosa i nekoliko decenija pranja mozga o "opijumu za narod" i o tome da (takoreci) nikakva tradicija i istorija nije bitna osim one od 1941-e ... E sad kad vise nema smisla (mnogo) postovati tu kratku komunisticku tradiciju, pitanje je da li se odreci svega ... ili se vratiti onoj visevekovnoj? Za mene nema dileme da je ovo drugo odgovor ... pitanje je samo kako i koliko ce to da traje ... i da se naravno ne preteruje u drugom smeru ...
selica_nena selica_nena 09:40 27.01.2010

Re: U nedelju

Svi smo sedeli i držali šipke da to ne budemo mi, samo da ne budemo mi.

Ništa se tu nije promenilo. Kad neko dete pozoveš, složi tužnu facu, prevrne očima i pita: "A što baš ja?"
Mada... Kako ih zovemo, tako nam i odgovaraju!
selica_nena selica_nena 09:42 27.01.2010

Re: U nedelju

Za mene nema dileme da je ovo drugo odgovor ... pitanje je samo kako i koliko ce to da traje ... i da se naravno ne preteruje u drugom smeru ...


Jooooj, Vasilije, može to baš lepo da bude i da se čovek oseća nekako uzvišeno čak i na školskim proslavama. Nego smo sve sveli na formu. Ma, bre, sami smo krivi što nam je ovako.
margos margos 10:07 27.01.2010

Srećna Slava! :)

U moje vreme, naravno, nismo imali Slavu, ali je proslava Dana škole bilo nešto u čemu smo s ponosom učestvovali. Nagrade, pohvale, zahvalnice, hor - sve to nam je davalo neophodni osećaj treme, takmičenja i ponosa što smo deo nečeg velikog i važnog.

No, nije vam zameriti - kako da unapred pripremite nešto što do naredne godine, ma kako bilo 'tradicionalno' može biti ukinuto, promenjeno, preimenovano ili već šta... Moje pravilo je ''najbolje što mogu (ili može) u ovom trenutku'' pa molim lepo - tako je kako je.:)

Dobar provod, Neno:)))



selica_nena selica_nena 10:14 27.01.2010

Re: Srećna Slava! :)

Hvala, Margo!
U moje vreme, naravno, nismo imali Slavu, ali je proslava Dana škole bilo nešto u čemu smo s ponosom učestvovali. Nagrade, pohvale, zahvalnice, hor - sve to nam je davalo neophodni osećaj treme, takmičenja i ponosa što smo deo nečeg velikog i važnog.

Ma otaljamo mi i Dan škole! Čisto da ne izneverimo tradiciju
margos margos 10:27 27.01.2010

Re: Srećna Slava! :)

Ma otaljamo mi i Dan škole! Čisto da ne izneverimo tradiciju

Verujem ti :))

miloradkakmar miloradkakmar 10:09 27.01.2010

Ovde

kod mene nema improvizacije.
Na vreme , čak pre roka, sve se zna - ko priprema prigodan program, recitacije, hor, kum, šta će biti za posluženje i ko će da se služi.
selica_nena selica_nena 10:16 27.01.2010

Re: Ovde

Eto lepog primera! Zna se to u mnogim školama, ova moja je malo... Hmmm!
dragoljub92 dragoljub92 10:36 27.01.2010

Re: Ovde

selica_nena
Eto lepog primera! Zna se to u mnogim školama, ova moja je malo... Hmmm!

kolko se ja razumem u kvantnu geometriju ,a ič se ne razumem.
ako profani nisu zainteresovani ne moš ni dečurlija da bude.u moje vreme,da se nadovežem na margos,čak i mi problemi smo bili motivisani za te proslave.
selica_nena selica_nena 10:50 27.01.2010

Re: Ovde

Razumeš se, Dragoljube, i te kako se razumeš!
dragoljub92 dragoljub92 11:24 27.01.2010

Re: Ovde

selica_nena
Razumeš se, Dragoljube, i te kako se razumeš!


aj da se doeditujem
profani mogu da budu motivisani samo ako je i ministarstvo tj. država motivisana....tolko
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:41 27.01.2010

Re: Ovde

Ma nekako mi ne ide motivacija i "moras"
A ovo se mora jel?
Ipak bih ja sve to crkvi ostavio pa ko hoce srecno mu bilo
Bas nesto mislim dal se ta navatana deca raduju Svetom Savi?
Selica se vidim bas obradovala i to je dobro :)
selica_nena selica_nena 15:38 27.01.2010

Re: Ovde

profani mogu da budu motivisani samo ako je i ministarstvo tj. država motivisana....tolko


Doduše... Ma, bre, možemo i malo duše radi.
selica_nena selica_nena 15:42 27.01.2010

Re: Ovde

Selica se vidim bas obradovala i to je dobro :)


Ma ja samo ne volim taj otaljavajući stav. Otaljaj Dan škole, pa Sv. Savu, pa nastavu, pa vaspitanje... Pa, bre, šta ostade stvarno da se odradi kako treba?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:07 27.01.2010

Re: Ovde

Ja sam se samo jedared prevarila i naivno otišla na Savindan u organizaciji jednog od 17.985,579 srpskih društava, na kome nam je lik iz Banjaluke čitao 16 sati svoj sastav na temu Sv. Save, koloriziran nepoznavanjem osnovne gramatike srpskog jezika i oplemenjen sricanjem...izašla sam četvoronoške.
selica_nena selica_nena 21:31 27.01.2010

Re: Ovde

Jelica Greganović
...izašla sam četvoronoške.

Tako, otprilike, na mene deluju svetosavski recitali. Iste pesme i besede (cele), na istom mestu značajno podignut glas i ispružena ruka, komešanje smorene publike i psssssssssssst strogog profesora. Sigurno to može i zanimljivije da se uradi.

razmisljam razmisljam 01:43 28.01.2010

Re: Ovde

Како ли је тек сиротој деци која сваког јануара на ликовном цртају Светог Саву, на српском читају о њему увек исте текстове и имају обавезно бар један домаћи задатак са њим као главном темом (без много варијација), на музичком на брзину обнављају строфу-две Светосавске химне и певају је у недоглед, а онда још треба и да учествују у ,,пригодном'' програму и тако годинама? Наравно да беже од тога и да су сморена и да им је доста и Свеца и Славе, јер од досадног и једноличног и монотоног и сталнопонављајућег не бива ништа што би их привукло, а сам тај свечани дан из кулука преобразило у занимљив догађај.
Отаљавање од стране наставника, отаљавање од стране ученика... Но, још би било добро када би тако било само тога дана.
selica_nena selica_nena 12:56 28.01.2010

Re: Ovde

Но, још би било добро када би тако било само тога дана.


Ma samo kad bi mi, nastavnici, pokazali malo više entuzijazma i istrajali u dobrim namerama, verujem da bi deca drugačije doživljavala i nas i školu i Sv. Savu i sve drugo što sad osećaju kao nametnuto i smorno. Da malo oslušnemo njihove ideje, da se oslobodimo straha od promena, da konačno shvatimo koliko se "prigodan" program obesmislio stalnim ponavljanjem. Ali svaka promena nailazi na žestok otpor i kritiku, kao da se time ruši sistem (koji ionako ne valja) i ide direktno u anarhiju. A da ne pričam kakvom su pritisku i otporu izloženi ljudi koji pokušavaju nešto da promene.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana