Politika| Region

BABIN FALUS

Željko Ivanović RSS / 19.11.2007. u 10:53

 

Ovo nije fotomontaža, odmah da se zna. Mislim na babu, njen falus i brkove. Sve je u originalu. Mislim na originalni muzejski eksponat koji se zove “Falus starice” i koji krasi stalnu kolekciju Gradskog muzeja Rijeke. Autori ovog monumentalnog spomenika babi su članovi alternativne riječke grupe LET 3. U drugom dijelu teksta pronaći ćete i originalno okruženje “Babinog falusa” i prigodno pojašnjenje o motivu autora i promociji djela. Da bih pokazao kako umjetnost govori univerzalnim jezikom ja sam minimalnom intervenicjom na babinom okruženju došao do rješenja koje u našoj situaciji takođe ima jasnu poruku. A ostavio sam vam netaknutu babu i njenu poruku. To jest ovi iz okruženja su je nama ostavili.  Dakle, priča ide ovako. Sve je počelo s babom. Bar u Crnoj Gori. Naime, u svim delikatnim situacijama, kad se trebalo izjasniti o pitanju nacije, države, reformi, i onog najvažnijeg - rata, to jest mira, tadašnji crnogorski predsjednik Momir Bulatović se pozivao na mudrost koju mu je usadila baba! Po Momirovom predanju zvala se Janica. Tako je ni kriva ni dužna, ta nesretna starica postala saučesnik velikog zločinačkog poduhvata jer je njen neodgovorni unuk, slijedeći babinu mudrost i filiozofiju ili čak krivotvoreći je, u stvari dao grandiozan doprinos tragičnom raspletu jugoslovenske priče. Kako su u to vrijeme Milo i Sveto bili toliko saglasni s Momirom, komotno se može reći da su i njih dvojica babu Janicu doživljavali kao svoju. Zato oni u ovoj mojoj kreaciji zauzimaju tako visoka mjesta. Odmah ispod babinog falusa. Zajedno s Momirom. Na drugoj strani, takođe ispod babinog falusa, nalaze se vaši udarnici koji su davali ili daju grandiozni doprinos velikom zločinačkom poduhvatu. S desna u lijevo – Slobo, Dobrica i Voja. Ko je najbliži babi njegova je baba. A šta sa falusom? On pripada “probuđenom narodu” koji je svih ovih 20 godina davao i daje ogromnu i nesebičnu podršku svojim vođama. Svaka skupina, i ova koja gravitira lijevom i ona druga koja se drži desnog jajeta, imaju pripremljene diplome koje uručuju svojim narodima u znak zahvalnosti na nesebičnoj podršci. U sredini, centralno, ispod babinog falusa, je diplloma EU koja bi mogla i da se tumači, s obzirom na ono što je iznad nje, u stilu - “k.... ćete ulazit u EU”! ŽIVELI!  

A evo i originalnog okruženja

U posljednjem broju ARTA, kultnog subotnjeg dodatka Vijesti, koji uređuje Balša Brković, objavljena je priča o spomeniku “Falus starice”. Njegovi autori su Mrle Martinović, Prlja Prodanović iz riječkog benad LET 3 zajedno sa koautrom Sašom Randićem. Ovo je originalna fotografija sa promocije spomenika koja je prije par godina održana u Ljubljani, tokom posjete Putina i Buša Sloveniji. Zato su oko babinog spomenika postrojeni kršni dinarci, u svojoj nošnji, koji ispred sebe drže plaketa na kojim u tri jezičke varijante, slovenačkoj, engleskoj i ruskoj, piše:”Donacija skupine LET 3 slovenačkom narodu i bratskim narodima Amerike i Rusije”.  NA ZDAROVJE!

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (93)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apatrid apatrid 11:54 19.11.2007

carevi

mi možemo gasiti svjetla i paliti mrak...
preporuka
Željko Ivanović Željko Ivanović 11:57 19.11.2007

Re: carevi

"hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj".
apatrid apatrid 12:07 19.11.2007

Re: carevi

Željko Ivanović
"hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj".


ako sužnji imaju dovoljno sluha da čuju pesmu... hoće
Intet Glemt Intet Glemt 12:07 19.11.2007

da vidimo

...kako li će srđan reagovati na svrstavanje ova dva uspješna političara u ovakvo društvo.

mislim na čelnike dps-a, naravno. uspješni u politici, uspješni u biznisu, istančanog muzičkog ukusa i nadasve humanisti.

off topic: ne bih let 3 nazivao alternativom nakon nastupa na eurosongu sa severinom.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:04 19.11.2007

Re: da vidimo

[
off topic: ne bih let 3 nazivao alternativom nakon nastupa na eurosongu sa severinom.


nijesam znao da su oni pratili Severinu, ali se oni sami predstavljaju i kao alternativna grupa. Što bi valjda trebalo da znači kako nijesu samo rok sastav, iako im je to glavni posao, već i grupa koja se, s vremana na vrijema, izražava i kroz druge umjetničke forme i generalno kroz sve to ima naglašen provokativni stav na društvene teme.

Re: da vidimo

Željko Ivanović
[
off topic: ne bih let 3 nazivao alternativom nakon nastupa na eurosongu sa severinom.nijesam znao da su oni pratili Severinu, ali se oni sami predstavljaju i kao alternativna grupa. Što bi valjda trebalo da znači kako nijesu samo rok sastav, iako im je to glavni posao, već i grupa koja se, s vremana na vrijema, izražava i kroz druge umjetničke forme i generalno kroz sve to ima naglašen provokativni stav na društvene teme.

Mislim da je i Severina drustveno provokativna
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:48 19.11.2007

Re: da vidimo

slažem se
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 12:08 19.11.2007

Kultni subotnji dodatak ART

Култни суботњи АРТ додатак 4. децембра 2004. у колумни Вељка Радовића "Ексером у воду":

Nacifikovana Srbija, postrojena u vrstu o 600. godišnjici slavnog poraza na Kosovu, bješe se uplašila demokratije koju je oličavao i oličava Havel u cijelom kulturnom i civilizovanom svijetu. Ovih dana sam opet vidio tu peticiju kojom branimo Havela od bijesa palanke pod naslovom "Panika, nemoć i poraz". Bio sam začuđen što na toj listi potpisnika ima i ne malo imena s kojima ne bih volio da budem u isto vrijeme ni na velikom stadionu.

[...]

Zar je mogućno i zamisliti da ma koji Čeh, kamoli Havel, kaže ove riječi koje je napisao Svetozar Miletić, 1861. godine: "I jedan Srbin ako ostane, i on je narod"? A te riječi i danas izgovara srpska "elita" - istorija Srba ništa u tome stavu nije promijenila. Zato Srbijom i vlada narodnjačka - dakle, prirodno "antihavelijanska" - inteligencija. I stoga je ta izgubljena država, koja nikad nije pripadala Srednjoj Evropi nego Orijentu i Aziji, tako užasavajuće statična, jer nikad nema moderne i elastične odgovore na promjene istorijskih okolnosti. Zato, konačno, i jeste nezrela, politički djetinjasta, protivistorijska i infantilizirana. Nije spremna ni za kakvu kritiku. "Inteligencija" u Srba je oduvijek bila i jeste natražnjačka, plemenskih i palanačkih vidika kojih je ni "veliki svijet" ne može osloboditi kao njenog fatuma. I najprosvećeniji u njoj (ako nije kakav Cincarin ili drugi inovjerac koji se u Srbiji zadesio sudbinom) , pa i poslije dugotrajnog iskustva s Evropom i njenom superiornom kulturom, misli opet zadrto neevropski, ili čak izrazito antievropski?! Sam Branko Radičević, inače ne-Srbin, koji je "zaludu" vidio svijeta, branio je svim silama nekakvu "čistotu i originalnost srpskog naroda od prosvetiteljske najezde"?! Tu se kuka "iz glave" protiv kaputa i slavi se gunj, jer su "štifletne nagrdile naše opanke". Valjda zato što nije bio Srbin, Josif Pančić je možda i zato vaspitavao i obrazovao 34 generacije studenata i emancipatorski učestvovao u izgradnji modernih prosvjetnih i naučnih institucija.

Kao veliki intelektualac čisto evropske formacije, za razliku od narodnjačke i klero- nacističke "inteligencije" Srbije, Vaclav Havel misli da je cjelokupna češka duhovnost "raspoređena" između Švejka i Kafke, između ironičnog i kozerskog i metafizičkog. To nije osvetnička plemenska kultura mržnje i neprestano obnavljanog revanšizma, nego složena kultura "mnogih mogućnosti" koja razumije i pristaje na razlike. Ona je omogućila Havela koliko i on samoga sebe.[...]


Какве су то балканско-камењарске неонацистичке расне теорије?
griska griska 12:35 19.11.2007

Re: Kultni subotnji dodatak ART

Valjda zato što nije bio Srbin, Josif Pančić je možda i zato vaspitavao i obrazovao 34 generacije studenata i emancipatorski učestvovao u izgradnji modernih prosvjetnih i naučnih institucija.

Ovo je uvaženi i stalni saradnik Vijesti opet napisao da bi zaštitio nečiji ugled, vrijednost itd. Bez ikakve zle namjere.


Nego, posvetimo dio pažnje temi vrlog urednika.
Za mlade pjesnike, neemancipovane i sa premalo dara odmah znate na osnovu prvog stiha kog su velikog uzora poslednje čitali.
Foto-obrada kao vrsta provokacije ... Stvarno zvuči odvratno poznato! Iz čije to čarape urednik viri? Ne mogu reći šinjela, isuviše je otmeno.
Hoće li BS umeti da peva kao što su su sužnji pevali o onjoj?
A možda i ne zna ... treba joj javiti prije nego što se vene poču kidati.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:25 19.11.2007

Re: Kultni subotnji dodatak ART

Какве су то балканско-камењарске неонацистичке расне теорије?


S obzirom da prof. Radović predaje na Univerzitetu u Novom Sadu eto sjajne prilike da ga izbacite s posla. Da ne truje studenstku omladinu.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 14:24 19.11.2007

Re: Kultni subotnji dodatak ART

Говор мржње је у РЦГ, тачније у листу Вијести чији си ти главни и одговорни уредник, у додатку који називаш култним, има ли неке секције у тим, условно речено, новинама чији уредници/новинари/садржаји не пате од маније гоњења Срба и свега што је повезано са Србијом?

Вељко је колико видим поред ангажмана на Цетињу прихватио још један у Доњој Горици, то је некако ближе његовим достигнућима, на скоку од родне куће...

Mislim da ART dodatak Vijesti

nije dorastao ideji koju promovise Starica sa falusom
griska griska 15:45 19.11.2007

Re: Mislim da ART dodatak Vijesti

... ni falusa babinog ne valja.
codex_casti codex_casti 13:10 19.11.2007

da je baba

bila na chelu armije, rijeka bi bila srpska luka.. ;o)

p.s. kakvu li je babu imao ante pavelic, ili je mozda on slusao dedu??
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:21 19.11.2007

Re: da je baba

ne znam kakva mu je bila baba ali za njega se zna kakav je bio. I jedan, koliko sam upoznat, dominantan broj građana Hrvatske ga ne baštini kao ukras svoje nacionalne istorije. Ono što je sigurno Sabor u Zagrebu nije donosio nikakav zakon o izjednačavanju partizana i ustaša. Valjda je i to mjerilo odnosa spram Antinog nedjela.
codex_casti codex_casti 14:45 19.11.2007

Re: da je baba

Željko Ivanović
ne znam kakva mu je bila baba ali za njega se zna kakav je bio. I jedan, koliko sam upoznat, dominantan broj građana Hrvatske ga ne baštini kao ukras svoje nacionalne istorije. Ono što je sigurno Sabor u Zagrebu nije donosio nikakav zakon o izjednačavanju partizana i ustaša. Valjda je i to mjerilo odnosa spram Antinog nedjela.


a mi bastinimo gore pomenute momire, mile, dobrice i slobe kao ukras svoje nacionalne istorije?
A to sto sabor nije doneo zakon o izjednacavanju partizana i ustasa to onda samo moze da znaci da su i oni svesni da su ustase bili nacisti te da to ne bi bilo primereno. iako im je (hrvatima) blazenopocivsi predsednik tudjman (za kojeg su svi listom glasovali) i te kako bastinio omiljenu im (ustasama) NDH.
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:20 19.11.2007

Re: da je baba

a mi bastinimo gore pomenute momire, mile, dobrice i slobe kao ukras svoje nacionalne istorije?
A to sto sabor nije doneo zakon o izjednacavanju partizana i ustasa to onda samo moze da znaci da su i oni svesni da su ustase bili nacisti te da to ne bi bilo primereno. iako im je (hrvatima) blazenopocivsi predsednik tudjman (za kojeg su svi listom glasovali) i te kako bastinio omiljenu im (ustasama) NDH.


Prvo, odnos prema ustaštvu je problem Hrvatske a ne Srbije (ili CG). Drugo, čak i da oni baštine ustaštvo zašto mi moramo četništvo. Kao da im pariramo!? Treće, ako ćemo da im pariramo, kada su oni već s Tuđmanom ispratili i ustaše zašto mi sa Miloševićem ili Šeljom ne ispratismo četnike. Nego ih čak uvedosmo u zakon. Što je bilo nezamislivo čak i u doba Miloševićeve i Šešeljeve koalicije.Ljotić uz rame Koči Popoviću!
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 18:48 19.11.2007

Re: da je baba

РЦГ баштини усташтво, међу својим државним симболима убраја стихове Секуле Дрљевића које протура као назови-химну своје квази-државе...
codex_casti codex_casti 00:52 20.11.2007

@ zelko ivanovic

srbi bastine pripadnike JVO (jugoslovenska vojska u otadzbini) koja je bila pod komandom djenerala dragoljuba mihajlovica i koja je bila drugi srpski pokret otpora nemackom okupatoru. mislio sam da se sa raspadom SFRJ raspala lazna komunisticka simetrija o "cetnicima" i ustasama. sto se tice dimitrija ljotica ja koliko znam on nije bio pripadnik JVO. a sto se tice koce popovica koga si pomenuo...
koca popovic je bio u partizanskoj delegaciji u zagrebu 1943 gde je pregovarao sa nemcima o zajednickom dejstvu protiv saveznika u slucaju njihovog iskrcavanja na jadransku obalu. takodje se zna za zajednicka dejstva partizana i ustasa protiv cetnika u NDH. te mi nemoj ni partizane hvaliti..
pufna pufna 13:18 19.11.2007

aaaaaaaaaaaaaa

zato znaci Tijanic kada divlja pred clanovima radiodifuzne agencije vice DA SE ZNA DA LI JE BABA BABA ILI JE BABA DEDA, ( slobodno secanje).
Da li ih je nazivao kurvama ustaskim? SRbija kao da je gora od ovih eksponata sto im je udeljen penis, samo zato sto se ODLUCNO ne menja.
primorac primorac 13:53 19.11.2007

Babin falus

Potpuno su u pravu,narod nazalost zasluzuje jedan ovakav falus i niko mu do oni sami nijesu zasluzni.Sva minula desavanja,sva pljackanja,otimanja,ratovi,sankcije nijesu dovoljni nasem napacenom crnogorskom narodu da shvati da sa svakim novim izborima na kojim daju podsku MIlu,Svetu dobijaju sve veci i veci falus.Koliki ce trebati da naraste da se nesto u njihovim glavama prelomi.
A ovi to dobro koriste pa sada brutalno udaraju ovaj narod falusom po glavi i sto ga jace udaraju ovi im jace klicu.
Intet Glemt Intet Glemt 13:56 19.11.2007

Re: Babin falus

ne znam, srđan kusovac reče da nam sve ide na dobro... pogledajte parametre.
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:52 19.11.2007

увежбано

Željko Ivanović
"nemoj, nemoj po glavi druže stari"...


Јел то право из полицијског извештаја?
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:54 19.11.2007

увежбано

некако делује познато
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:22 19.11.2007

Re: Babin falus

Potpuno su u pravu,narod nazalost zasluzuje jedan ovakav falus i niko mu do oni sami nijesu zasluzni.Sva minula desavanja,sva pljackanja,otimanja,ratovi,sankcije nijesu dovoljni nasem napacenom crnogorskom narodu da shvati da sa svakim novim izborima na kojim daju podsku MIlu,Svetu dobijaju sve veci i veci falus.Koliki ce trebati da naraste da se nesto u njihovim glavama prelomi.
A ovi to dobro koriste pa sada brutalno udaraju ovaj narod falusom po glavi i sto ga jace udaraju ovi im jace klicu.



bravo! Ali "nemoj, nemoj po glavi...."
mariopan mariopan 17:52 19.11.2007

Re: Babin falus

primorac
Potpuno su u pravu,narod nazalost zasluzuje jedan ovakav falus i niko mu do oni sami nijesu zasluzni.Sva minula desavanja,sva pljackanja,otimanja,ratovi,sankcije nijesu dovoljni nasem napacenom crnogorskom narodu da shvati da sa svakim novim izborima na kojim daju podsku MIlu,Svetu dobijaju sve veci i veci falus.Koliki ce trebati da naraste da se nesto u njihovim glavama prelomi.
A ovi to dobro koriste pa sada brutalno udaraju ovaj narod falusom po glavi i sto ga jace udaraju ovi im jace klicu.

Ne udaraju ga po glavi to ste pogresno razumeli...

Dokle ? Pa dokle moze da udje...

A mislite da ga narod nije osetio ? Pa osetio i te kako pa bar da su neki lubrikant upetrebili ...ali nisu..A mislite da drugi narodi ne dobijaju istu meru ili bi nekima trebalo povecati dozu? Meni vec muka od doze moze li to malo manje bar ovde u Srbiji a za Crnu Goru bas me briga neka se braca sami vade...obicno dobije svako onoliko koliko moze i zeli da primi i podnese. Pa nama je dosta ...a vama?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:22 19.11.2007

Evo nečega što je prethodilo...

Valjevski slikar Maki je, već daleke 1993. godine, kad su predsednici bili i Sloba i Dobrica i Momir Bulatovć, u gradskom parku instalirao drveni falus ofarban u crveno. Skulptura je nosila vidno istaknut naziv - Drug predsednik -.
Ovo mi se čini varijacijom na tu temu.
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:16 19.11.2007

Re: Evo nečega što je prethodilo...

Šta je zbilja na kraju bilo sa makijem. On je posle prošao neku golgotu tako da ne znam je li još živ.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:30 19.11.2007

Re: Evo nečega što je prethodilo...

Željko Ivanović
Šta je zbilja na kraju bilo sa makijem. On je posle prošao neku golgotu tako da ne znam je li još živ.

Verujem da jeste. On živi čudan, rizičan život.
sentinel26 sentinel26 22:03 19.11.2007

Falusom u vodu !

Tebrikler ! Čestitam!
Dobro ste častili blogere "Babinim falusom" . Samo nije jasno jesu li oni to već zaslužili ili tek treba da vam se oduže?

Ko bi reka da ima toliko zaljubljenika u falus, više no u Velikoj Svrbiji od Soluna do K-K-V linije.

Ma gospodine Ivanoviću, ne vjerujem da to ne znate, nekada su žene (ne babe) muževima poslije čestih večernjih seoskih sijela podmetale lavore, korita ili sl. sa hladnom vodom da u njega umoče svoje faluse te da provjere jesu li što činjeli po selu.

Vidju na ovom vašem blogu da većina divani u ime naroda ("naš narod" kud nestade ono prebrojavanje, složno se zaboravilo - falus brdjanski, falus primorski, falus skandinavski i td.
Znači to je to što je nedostajalo za jedinstvo - falus.

Nadam se da nećete što zamjeriti, ja bih za "poštovaoce" lika i djela bivšeg spskog povjerenika, a potom izdajnika S. Drljevića i u slavu palikuće "srpskih zemalja", napisao nešto na turskom jeziku, na zadovoljstvo obožavalaca turskijeh knjiga i rodoslova (nejma ništa uvredljivo).

Başiniz sağ olsun!

Ne şansizhk!

Gelecek sefere daha iyi şanslar.


P.S. - Banyo var mi sayin Bay ?


Željko Ivanović Željko Ivanović 23:06 19.11.2007

Re: Falusom u vodu !

znaš turski a ne znaš ćirilicu. Još si na ustaškoj latinici. Šta čekaš?
Što se tiče čašćavanja nešto si pobrkao. Znači ovdje je, prvo, riječka grupa LET 3 častila bratske narode slovenački, ruski i američki a samo malom korekcijom ta čestitka se može prenijeti na bratske srpske narode (dva oka u glavi). Ti sad toliko obožavaš ove koje ja ismijavam pa zaključuješ, vrlo duhovito, da sam ti ja ostavio ono što su ti oni ostavili. I čega se i dalje čvrsto držiš. Falila je, ponavljam, samo ćirilica.
sentinel26 sentinel26 23:30 19.11.2007

Re: Falusom u vodu !

Željko Ivanović
znaš turski a ne znaš ćirilicu. Još si na ustaškoj latinici. Šta čekaš?
Što se tiče čašćavanja nešto si pobrkao. Znači ovdje je, prvo, riječka grupa LET 3 častila bratske narode slovenački, ruski i američki a samo malom korekcijom ta čestitka se može prenijeti na bratske srpske narode (dva oka u glavi). Ti sad toliko obožavaš ove koje ja ismijavam pa zaključuješ, vrlo duhovito, da sam ti ja ostavio ono što su ti oni ostavili. I čega se i dalje čvrsto držiš. Falila je, ponavljam, samo ćirilica.

Evo i ćirilice:

Фалусом у воду!

Но ја нијесам од тијех на које мислиш.
Ја поштујем домаћина. Ако он напише блог ћирилицом и ја ћу коментаре.

Vidio ja koga su oni častili, no nijesam znao da su rusi i ameri braća. Ne znam jesu li još kome oni braća.

Vi hoćete da proširite "čast" na "srpske" bratske narode. Hoćete reći na: Srboslovence, Srbohrvate, Srbomaćedonce, Srbocrnogorce,Srbobugare, Srborašane ,Besarabiljane i Bele Srbove.

Da ne bude mnogo? A kako bi bilo da to učinite na novom blogu na sajtu "Vijesti", imaćete falusičnu najezdu,
imaćete i posjete nekih vladika iz komšiluka.
Taka počast se ne odbija lako.

Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 22:52 20.11.2007

Re: Falusom u vodu !

Хаха, Цеца Ражнатовић и Лане Гутовић, тако ти Ђикана Хусеина Мехмеда Ђуровога!!?
Taska Dana Taska Dana 04:56 20.11.2007

Hahahahah!!!

Ovo je stvarno super!!! :)
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:30 20.11.2007

Re: Hahahahah!!!

kome je super, nama ili njima?
sentinel26 sentinel26 20:19 23.11.2007

Re: Hahahahah!!!

Je li ono bio Turistički ili falus vojne sile?

Gospodine Ivanoviću, na stranicama cijenjene novine "Vijesti", skorašnjih dana, pročitah da je jedan vojni ministar jedne vojne sile koja je pobijedila NATO izjavio da je mnogo zabrinut za narednu turističku sezonu u Bodrumu, ovaj izvinite, htedoh reći u Crnoj Gori.

Ovo mi se čini zaslužuje urednički komentar. Pretpostavljam da se vaš dežurni uradnik uplašio što bi morao ražalostiti one primorske stanodavce koji su silne pare uložili u pravljenje novih kupatila.

Glavni uredniče, na "manje važnim" stranicama potražih izveštaj o vodostaju Morače, da nije nadošla od poplave suza, kad tamo nidje ništa.

Pročitah tamo i nešto ohrabrujuće -kao: "Crna Gora ne bi "imala potrebu" da učestvuje u eventualnim sukobima na Kosovu."
Ovo me mnogo obradovalo, tako da sam i ja (ka i on) zaboravio na Metohiju.
Pu! Pu! Pu! - Ovo sam se ja za kaznu, posipao pepelom.

U razgovoru toga ministra i vodje jedne oopozicijone stranke, ovi drugi je preporučio Crnoj Gori "srpski model odbrambenih reformi". Da omladina ponovo idje u vojsku i da se sprema da ratuje za neku i nečiju svetinju.
E svaka mu čast! Svaka mu je ko u ajduka s Jelice planine!

Niko ne upita, je li to vojna tajna, ko će sa kime na Kosovu da ratuje ili bolje ko će protiv koga tamo da ratuje, da se na vrijeme pripremaju ljudi, oće li u izDaJnike ili u paTriJote?



oort oort 11:42 20.11.2007

the books of knjige

željko, pošto znam da u srbiji takvih vizuelnih subverzivnosti nema, recite mi ima li u crnoj gori takvih stvari? koliko se sećam, the books of knjige su radili (po)nešto, ali ne znam sa kolikim intenzitetom?
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:24 20.11.2007

Re: the books of knjige

The books of knjige su fenomenalni ali na žalost glas im se ne čuje daleko. Imaju, svakog petka u ponoć dvosatnu emisiju na Anteni M. Ali to je sve ograničenog efekta s obzirom da radio kao medij u CG nije toliko slušan a Antena sama se nema dobru pokrivenost CG, itd..
Takođe, slažem se sa tobom da je subverzija nešto što nam treba ali i nešto čega nema. U Crnoj Gori takođe, ili, pogotovo. Držao sam par predavanja na ovdašnjim fakultetima, i državnim i privatnim, na temu novinarstva, menadžmenta, marketinga, i sl., i bio šokiran kako kod tih mladih ljudi nema bilo kakve energije za tu subverziju, za pobunu, za reakciju. Po sistemu gledaj svoja posla nikom ne pada na pamet da se angažuje i nešto osmisli. A nekad, u komunizmu, kad je bilo mnogo manje mogućnosti i sloboda, mi smo bili spremni i pravili smo razne pobune, frke, subverzije.... Ali i to potvrdjuje ovu babinu poruku - naše velike vodje su nam ostavile pustoš koja će se sanirati generacijama.
Intet Glemt Intet Glemt 15:10 20.11.2007

Re: the books of knjige

Željko, ovim ste uboli pravo u centar. Ali ajde da se svi malo zapitamo ko je kriv za takvo stanje svijesti u Crnoj Gori... Možemo li? Da malo izanaliziramo ko je sve pasivizirao omladinu, a posebno studente. Ko je, kao nikad prije, kao ni jedan Kralj Nikola, ni jedan Tito, ni jedna UDBA, ni jedan Milošević uspio da studentsku populaciju svede na bezličnu amorfnu masu, koja ako srećom ne kupuje ispite, onda samo uči da položi, dobije posao i nikad ne progovori ni o čemu.

Ne slažem se sa ovim što ste rekli, ni najmanje. Vi ste u tom dobu kog vi nazivate komunizam imali jedno liberalno i internacionalno, napredno evropsko okruženje u poređenju sa onim što sam ja imao kao srednjoškolac ili student. Ja sam u svojih 26 godina vidio razna čuda neviđena. I da ne bih zaboravio pričam ljudima. Bogu hvala, nisam vidio rat uživo, ali vidio sam slike na TV-u, vidio sam penziju koja ne ide u novčanik, nego u smeće, jer ne vrijedi ničemu, vidio sam i užas i bol i sprdnju i glad. I pričam ljudima što znači živjeti od dvije marke mjesec dana... Jedan euro, 7.5 kruna, nepuna kafa na željezničkoj stanici. A eto pamtim i to "zlo" "komunističko" vrijeme o kojem govorite, i iz kojeg ste se tako "lavovski" otrgli...

Ali ipak, najgora bol i mučnina počinje 1997., kad počinje tiha smrt Crne Gore. Kažem tiha, jer nas niko više nije slao da ginemo, nije bilo hiper inflacije, političkih tuča po ulicama, ali je počelo jedno turobno vrijeme poltronstva, jedna mračna decenija trivijalizacije svih dostignuća evropske civilizacije. Te "godine napretka", kako reče Kusovac, ja ću ipak pamtiti po osiljenim policajcima, kojima nije strano ni da udare, a kamoli opsuju nekog ko je, je li, drugačiji (fizički ili verbalno). Pamtiću ga i po silnicima za koje su se formirala specijalna odjeljenja u gimnaziji, da bi se sinovi moćnika držali dalje od običnih smrtnika. A sinovima moćnika nije bilo strano ni da dovedu tjelohranitelja u školu, ako ih je neko možda poprijeko pogledao. Pamtiću ga po novom sistemu vrijednosti, koji negira koncept savremenog svijeta, po bahatosti, lopovluku i prevari, a najviše po tišini , nijemom prihvatanju i tom prokletom robovskom i poltronskom mentalitetu.

Samo da vas informišem, vas koji ste 100 puta informisaniji od mene, 1997. heroin su u CG mogli da nađu samo oni koji su za bliskog prijatelja imali nekog od lokalnih dilera. Danas heroin može da se nađe gdje god oćete, za neviđenih 5 eura. Crna Gora je za tih veličanstvenih 10 godina takozvane "distance od Miloševićeve politike" i takozvanog "evropskog puta" postala valjda šampion u narkomaniji.

"Svi pokazatelji pokazuju" reče veliki mag...

Da se razumijemo, ne može se studentska populacija oprati od svoje pasivnosti, ja to ne pokušavam. Ali neko je tu bio iznad situacije, neko je znao kako je učitelj pao i izgubio popularnost i taj neko je to preduhitrio. A preduhitrio je tako što nije pokupovao samo sudove, tužilaštvo, policiju, zdravstvo, obrazovanje i sl, kako to obično biva u diktaturama, već je kupio i ono što smo do tada smatrali "nezavisnim intelektualcima". Tako je naša diktatura postaja jedinstvena u svijetu jer je prva kojoj se inteligencija apsolutno povinovala, pa čak i ona nezavisna, iako već dokazana kao buntovna i beskompromisna. Upravo ste baš vi (vi koji se smatrate nezavisnim intelektualcima) svoje zasluge iz devdesetih stavili na raspolaganje režimu protiv koga ste se borili do tada, time ga legitimizujući i dajući mu lažni prizvuk demokratije. Na taj način ste dali nemjerljiv doprinos opštoj trivijalizaciji, mentalnoj, kulturnoj, duhovnoj, kako god oćete.

"Ali svi pokazatelji..."

Tražili ste, gledajte.

PS. Booksi idu redovno i imaju svoju stalnu publiku koja ne propušta ni jednu emisiju. Me included. Zahvaljujući tome što Antena M ima stream koji ide na net, a još više fanovima koji svaku emisiju snime i postave na internet u mp3 formatu. Čak pojedini imaju bolje kolekcije od samih autora. A na tbok.org nalazi se samo mali dio toga.

PPS. Zanimljiv mi je taj prećutani konflikt između vas i Kusovca. Po njemu sve ide na bolje, po vama, gospoda su ostavila pustoš. Ipak, iz onoga što ste rekli, bili su najbolji izbor, jer sa druge strane su imali ostrašćene četnike i najgori, pu pu ne daj bože, uhvatimo se za kosu i pređimo na drugu stranu ulice, Liberalni savez.

Dakle, trebalo je glasati DPS?

Ili nije?

Možete li jednom odgovoriti konkretno?
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:28 20.11.2007

Re: the books of knjige

Ako smatraš da je moje prećutkivanje većine tvojih napisa nešto što je nekorektno onda si u pravu. Bio sam nekorektan. Ali sam to u nekoj ranijoj prilici objasnio - nemam vremena za gubljenje i nemoguće je trčati te trke... Da ne ponavljam. Svaki put kad sam smatrao da se trudiš da budeš korektan ja sam odgovorio i u istoj mjeri bio korektan. Sad si već došao do nivoa koji je pravi, ozbiljan i analitičan. Zato ću ti odgovoriti istom mjerom.

Znači, ne slažem se s tvojom konstatacijom da je tvojoj generaciji bilo mnogo teže nego mojoj. Ne znam u stvari kolika je medju nama razlika, ja sam upisao faks 1980., ali bih rekao da je tvoja generacije bila u boljoj poziciji. Šta želim da kažem. Bilo vam je teže ako se gledaju okolnosti ali lakše ako se gleda motiv za pobunu. Baš zato što ste živjeli u takvom vremenu imali ste mnogo više razloga da budete buntovnici. Buntovnici s razlogom, za razliku od nas koji smo bili buntovnici bez razloga. Kao. Drugo, mislim da je današnjim generacija, ili ovim nakon 97. kako kažete, mnogo lakše bilo i jeste da reaguju jer se nijesu morali bojati od posljedica. Zatim, ja sam im recimo prošle i pretprošle godine nudio da krenu sa nekim svojim "Studentom", da će Vijesti snositi sve troškove proizvodnje. Nije ih to zanimalo. A ja i par kolega smo recimo krajem 1989., u zemlji koja je bila u predratnom stanju, sami pokrenuli recimo magazin Krug, koji je izlazio 15-dnevno, mi smo ga pisali, prelamali, plaćali štampu i sami prodavali po ulicama. I bila nam je glava u torbi jer smo pravili antiratnu novinu u CG koja je 80 odsto bila u tom ratnom zanosu. I za Miloševića. I tako je izašlo 11 brojeva a onda je, mogu reći, na tim temeljima nastao nedjeljnik Monitor. Zaključujem, nama je bilo mnogo teže tada to uraditi, ili, 83 ili 84 sa Studentom, nego njima danas, ili, posljednjih godina.

Treće - da li je ta nova ili tvoja generacija uljuljkana onim što se dešavalo do 97. ili onim nakon 97!? Mislim da zaista ne stoji tvoja konstatacija da je krivo postmilosevicevsko vrijeme u CG. Mogao si da kažeš da su krivi i jedan i drugi period, svaki na svoj način, ali ne ovako da staješ na stranu jednog! I to onog perioda kada su počinjeni zločini i kada je porodjeno sve ono što danas baštinimo a što ti apostrofiraš - ne samo zločin, nego i kriminal, i korupcija i droga, i nesigurnost i haos. Prosto i ovdje i u ranijim napisima pokušavaš da odradiš nemoguću misiju, da dokažeš kako je to pokušavao LSCG da dokažeš kako je CG prije 97. i nakon 97. ista stvar. I da je bilo isto biti u koaliciji sa Klintonom, Blerom, Širakom, ili sa Miloševićem, Bulatovićem, Bojovićem i ne znam kim. I to je bio period do 2001. U tom periodu je bio rat sa Nato alijansom, psihloški rat Podgorice i BG, i sad to predstavljati crno-bijelo je opet kažem za mene neutemeljeno. Šta je bilo posle 5. oktobra! Nastavak mučenja i međusobnog trvenja između zvaničnika u Bg i PG da bi početkom 2002. bio potpisan BG sporazum i napravljena Srbija i CG. Od tog momenta bukvalno sasvim je stvorena druga situacija i ono što je uslijedilo nakon refrenduma samo je kontinuitet procesa koji je započet još 2002. Procesa u kojem je oslobođen prostor za puni angažman i nezavisnih medija, i intelektualaca i nevladinog sektora. Jer do tada, kako sam nakon prvog bloga i napisao u jednom odgovoru, svi smo bili u jendoj mjeri taoci velikih podjela i tema koje su svi podjednako zloupotrebljavali, i vlast i opozcija, i Podgorica i Beograd, i na kraju i Solana i Brisel. Nije se tu bilo lako snaći jer su se dešavale i ovakve situacije: znači, početkom 98. pola godine nakon starta, Vijesti kreću sa serijom tekstova o švrecu cigareta i slučaju hapšenja visokog polic. zvaničnika Baošića. Na osnovu pisanja Vijesti, Milooševićeve partije u CG traže hitnus jednicu i interpelaciju rada Vlade i glasanje o povjerenju. I onda nam dodje jedna zapadni diplomata i pita - radite li vi za Miloševića!? Potpuno logično pitanje jer u situaciji kad ste imali takvu alternativu Đukanović je mogao sve da radi a da svaku kritiku brani napadom na njegov evropski i antimiloševićevski put.

Na kraju, kako mnogo insisitirate na LSCG, evo kako ja vidim taj put. Nije ih bilo lako pratiti. Početkom 93., kada je Milošević potpuno vladao CG, oni su ušli u Đukanovićevu Vladu! Slavkovo objašnejnje je bilo "treba osedlati konja" ili "treba ozelenjeti Vladu", dakle, ušli su da bi DPS preveli na put nezavisne Crne Gore! Možeš zamisliti 93. neko pokušava da DPS reformiše iznutra! Onda, 96. to sam već citirao, Slavko nezadovoljan pisanjem Monitora jer "ne prati dovoljno LSCG", u njegovom kabinetu gdje je bilo još 4 kolega, na moju opasku da Monitor ne može biti stranačko glasilo već nezavisno, i da kao što u Srbiji postoji Vreme u Hrvatskoj Feral, treba i u CG da postoji nezavisni nedjeljnik. On na to kaže:"Željko, u pravu si, ali previdjaš jednu razliku, Srbija i Hrvatska imaju državu a Crna Gora nema"! Poruka je bila, daj da napravimo državu pa ćemo onda institucije. E onda, krajem 97. dolazi do Đukanovićevog sukoba sa Miloševićem, i LSCG, s mukom, staje na Milovu stranu. Ponavljam, s mukom, iako su na toj strani ili iza te strane bili i Vašington i Brisel i kompletna demokarstka opozicija u Srbiji. Pa Velja Ilić se nije vadio iz Crne Gore. Isto tako i pokojni premijer Đinđić i brojni ljudi iz nezavisnih medija i NVO. Posebno uoči, tokom i nakon bombardovanja. U tom periodu LSCG je na distanci sa DPS ali uvijek i u nekoj vrsti koaliciji, davali su podršku manjinskoj Vladi M.Đ. onda su imali predsjedniak Skupštine koga je izglasao M.Đ., i slično. I onda nakon 5. oktobra Slavko kaže, demokratija pa država! Sjajno. Ali pomalo nejasno, jer kako je DPS mogao 93. da bude partner za pravljenje države a nije 2003. kada je već usvojio i programsko opredjeljenje da je za nizavisnu CG. Mnogo veći problem od toga je bio drugi - što je LSCG proglasio moratorijum na državno pitanje a svi njegovi partneri u tom bloku protiv DPS su ostali da guslaju o srpstvu i zajedničkoj državi. Bio je to jedan čudan savez, koji je opet teško bilo pratiti. I to je bio kraj LSCG. Ali ne zato što su ga izdali, kako je Slavko rekao, kumovi, prijatelji, itd.., već što su ga izdali partneri iz tog bloka i što je on sam izigrao to jest prosuo politiku koju je vodio do 97. Opet kažem i u tom slučaju stvari nijesu jednostavne, nije ih lako obajsniti na malo prostora, jer nije bilo lako biti opozicija a biti protiv Đukanovića u vrijeme kad je on bio najveći partner Zapada i najljući protivnik Miloševića. Trebalo je to izbalansirati. Mislim da su se Liberali tu potpuno izgubili.

Eto to je to moj I.T. Ovo I.T. nije ništa pežorativno već samo skraćenica od tvog pseudonima, iako bi prava bila I.G., meni je ova simpatičnija jer sam je vezivao za I.T. to divno svemirsko biće.
primorac primorac 09:17 21.11.2007

Re: the books of knjige

Zeljko,u pravu si za buksovce,ali,mislim da ipak ima i kod njih jedno veliko ALi,naime nisu ni oni radikalni u svome dijelovanju kako i koliko bi trebali da budu,uvijek ces i kod njih osjetiti neku kocnicu,neku crtu preko koje ne idu.Slazem se sa tobom da im je dijelovanje ograniceno,ali ne zaboravi da su takvi likovi,glumci,pjevaci,neki sportisti u Srbiji koristili u vrijeme Milosevica svaki prostor na RTS/u da pecnu rezim i da posalju poruku narodu,toga kod nas nema.Kod nas svi pjevaci,glumci i sportski djelatnici za dobre honorare ucestvuju u spotovima DPS/a.Covjek se naprosto zapita da li je svima njima tako dobro.
Tacno je da kod nas mladi nijesu mladi vec stari,jer razmisljaju kao prosjecan covjek pred penziju koji se plasi svega i svacega,da prosto ne povjerujes koliko kod njih nema bunta.Skoro mi je pricao jedan opozicionar koji je razgovarao sa jednom mladom djevojkom oko angazovanja u toj partiji,koji kaze da ga je ta mlada djevojka sa svojih 20 godina pitala <a ocu li ja imati posledica i ocu li se ja moci zaposliti kada zavrsim fakultet<sta da kazes na takvo razmisljanje bez djevojko prijatno.
Rezim u Srbiji je pao bas onda kada se stvorila kriticna masa glumaca,pjevaca,sportista,profesora,akademika koji su hrabro iznosili svoje opozicione stavove i koji se nijesu libili da kazu DIKTATORU da je DIKTATOR,ne kod nas toga nema.Nasi profesori cekaju poziv na Dikatorov univerzitet,mladi pjevaci vec planiraju da ga pohadjaju sa sve misicama koje su svojim zanosnim oblinama polozile prijamni,glumci ce naravno dobiti dobar honorar na otvaranju istog,e to ti je nasa realnost moji dobri i posteni gsn Ivanovicu.
oort oort 10:41 21.11.2007

Re: the books of knjige

primorac
Rezim u Srbiji je pao bas onda kada se stvorila kriticna masa glumaca,pjevaca,sportista,profesora,akademika koji su hrabro iznosili svoje opozicione stavove i koji se nijesu libili da kazu DIKTATORU da je DIKTATOR

ne bih mogao da se služim sa ovim. u srbiji je režim pao tek onda kada je opozicija spojila pola godine da se nije svađala (što koštunica prisvaja kao neku svoju zaslugu što je bezobrazluk za zatvor). i tada su ljudi osetili da zaista imaju kime da zamene manijaka. crna gora naravno ima problem jer je milo verbalno nadmoćan političar, ne samo u crnog gori nego minimum na balkanu (niko nikad nije tako spustio nos olji bećković kao milo, bez obzira na bedni pokušaj podmetanja prastarog utiska nedelje). ali to ne može biti objašnjenje, jer ako je neko toliko zaglibio koliko željko smatra da milo jeste (nije moje da sudim, ne živim u cg), onda mora pasti. ali opozicija u cg mora da pruži narodu jasnu promenu. ako promene nema, to nije milova, već greška opozicije. sve drugo su izgovori.
a što se nedostatka subverzije tiče, imam i par olakšavajućih okolnosti. em je south park toliko podigao kriterijum da se čovek deprimira pri svakom pokušaju, em je celokupna stvarnost (srbije) zapravo subverzivna po sebi, tako da je jedina borba protiv stvarnosti (paradoksalno) isključivo common sense.
primorac primorac 11:03 21.11.2007

Re: the books of knjige

Da se razumijemo,ni Milosevic nije bio verbalno slab,ako cemo iskreno bio je jako dobar i u Hagu ali zar to treba da bude opravdanje diktaturi pa koji to diktator nije bio dobar retoricar.
Na srecu nije jedini Zeljko koji misli da je Milo los,ima nas jos,jos onih koji ne zaboravljaju da je bre taj covjek ratni zlocinac,ratni profiter,kriminalac i da je odgovoran za mnogo stosta lose u CG.
Ti ne zivis ovdje pa ne znas ali ja i Zeljko znamo zato i pisemo po ovome blogu a ne zato sto nam je dosadno.Ovo je sjajan Zeljkov pokusaj da sto vise ljudi cuje o cemu se radi,da se sto vise ljudi ukljuci u front protiv Djukanovica i da barem i na ovaj nacin oslobodi ljude straha,jer ovdje je strah veliki,sjeti se curuvije u vrijeme Milosevica pa ga uporedi sa Duskom Jovanovicem pod Djukanovicem,ima li razlike ,nema.Na zalost mogao bih ti ukazivati na 1000 slicnosti izmedju te dvojice,na Vasu srecu Vi ste Vasega uspjeli da sklonite a na nasu nesrecu mi nasega nikako jos.
oort oort 11:14 21.11.2007

Re: the books of knjige

ok, onda opozicija mora da se okane uludog trošenja energije u međusobne svađe i piljenja u beograd. to je jedini put.
Željko Ivanović Željko Ivanović 15:07 21.11.2007

otpor

u srbiji je režim pao tek onda kada je opozicija spojila pola godine da se nije svađala (što koštunica prisvaja kao neku svoju zaslugu što je bezobrazluk za zatvor). i tada su ljudi osetili da zaista imaju kime da zamene manijaka. crna gora naravno ima problem jer je milo verbalno nadmoćan političar, ne samo u crnog gori nego minimum na balkanu (niko nikad nije tako spustio nos olji bećković kao milo, bez obzira na bedni pokušaj podmetanja prastarog utiska nedelje). ali to ne može biti objašnjenje, jer ako je neko toliko zaglibio koliko željko smatra da milo jeste (nije moje da sudim, ne živim u cg), onda mora pasti. ali opozicija u cg mora da pruži narodu jasnu promenu. ako promene nema, to nije milova, već greška opozicije


Ne bih se ni ja s tobom složio da je režim u Srbiji pao kad se opozicija prestala svađati iako je to bio jedan od preduslova. Milošević je pao kada se našao neko ko će da objedini i ujedini sve antirežimske snage - i opozicione, i NVO, i studentske i omladinske pokrete, i sindikate, i dio biznisa, i dio državnih struktura, i dio mafijaških klanova, itd. Da li je glavnu ulogu odigrao američki ambasador Montgomeri ili Đinđić, ili njih obojica, to je sad drugo pitanje ali generalno sama opozicija, bez obzira na saradnju, ne bi ništa mogla učiniti.
Slično je i u CG - bez uplitanja međunarodne zajednice teško je nešto učiniti. posebno što je Đukanović ovdje moćniji od Miloševića u Srbiji jer preko svojih poluga kontroliše pola opoyicije, pola NVO sektora, sindikat, elektronske medije,itd...
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:21 21.11.2007

razlike

"Željko Ivanović"
Đukanović ovdje moćniji od Miloševića u Srbiji jer preko svojih poluga kontroliše pola opoyicije, pola NVO sektora, sindikat, elektronske medije,itd...


куд заборави добар део независних квази-медија: ЦКЛ, (Ре)публика, Вијести, Монитор, Монтена, Атлас, МБЦ...
Željko Ivanović Željko Ivanović 21:26 21.11.2007

Re: razlike

Tebi bi bolje pristajalo da budeš ćirilićni bilmez nego jaramaz. Bilmez na cetinjskom znači tupan, a tupan na beogardskom znači krele.Koliko ti imaš vremena za glupiranje. To je za Ginisovu knjigu rekorda.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 01:35 22.11.2007

Re: the books of knjige

Zanimljiv mi je taj prećutani konflikt između vas i Kusovca.

Sram nas bilo. Imamo o nečemu različito mišljenje umesto da kao Najmanji Kabinet svi "mislimo" glavom Njegovog Nepogrešivog Vrhovništva.

Glemte, u tri poruke me ovde pominjete. Da ne znam "da ste u Danskoj" pomislio bih da ste NJNV lično.

Ne odgovaram na jeftine provokacije. Spuštavah se ja na vaše uže.... Morate se, dakle, ipak malo potruditi.

primorac primorac 08:11 22.11.2007

Re: otpor

Zeljko slazem se sa tobom,na nasu zalost Milo stvarno kontrolise pola opozicije pa pogledaj samo SNS,ti dripci mu uvijek nabace loptu na volej,uvijek mu nadju neku crkvu na Rumiji kada ovaj treba nesto da smuti i proda.
U pravu si,da bi se ovo zlo nekako skinulo morao bi malo i ovaj Roderik Mur da odigra po koju na kartu opozicije,naravno mislim na ovaj demokratski dio oko PZP/a.
Pored njega podrsku opoziciji i njenom kandidatu za predsjednika moraju da daju i poznate licnosti u CG,ne znam kako ih animirati i ohrabriti ali nekako se moraju probuditi.
Takodje Zeljko, Vijesti moraju biti otvoreno naklonjene opozicionom kandidatu,nema tu vise price o neutralnosti,jednakoj zastupljenosti.Pogledaj RTCG i sve ce ti biti jasno a tek sta ce da rade u predizbornoj kampanji.Vijesti su odigrale za kratak period postojanja dosta istoriskih uloga,smatram da tim ulogama nije kraj i da tek trebaju da odrade posao za demokratiju u CG.Zato Zeka hrabro naprijed ima nas dosta u frontu sa tobom.
Intet Glemt Intet Glemt 14:21 22.11.2007

Re: the books of knjige

Malo sam usporio sa javljanjem jer se teme otvaraju, a ja moram da radim... Danska nema razumijevanja za nama ovako važne teme.

Mislim, "Danska", jer ja sam valjda u Češkoj. Ja, Slavko Perović :)

Ajmo ozbiljno. Počeću od manje žabe, suprotno onome što sam naučio od Đinđića (žaba je naravno odgovor, a ne osoba).

Srđane (a i Željko, jer vjerovatno će se odgovor stopiti u jedan),

Nije uopšte sporno što vas dvojica imate različito mišljenje, ili što bilo ko ne misli isto kao neko drugi, već je zanimljiv konflikt u ovom konkretnom slučaju. Pokušaću da objasnim, mada čitava priča, iako postaje jako zanimljiva, prevazilazi moju trenutnu koncenteraciju i uopšte sposobnost da mentalno razvijem ono što me dojmilo, u situaciji kad mi šef sjedi za kompjuterom do moga, kad se probijaju razni rokovi i sl.. Ali daću sve od sebe. Jer ova polemika konačno zaslužuje da se nastavi, a ja sam cimao koliko sam mogao da do toga dođe, onda kad nije zasluživala ni ubuđale mespekle.

Dakle, što je zanimljivo... Željko problemu pristupa sa mnogo više pažnje. On opisuje kompleksnu situaciju, Miloševića, pritisak zapada, sujetan stav Slavka Perovića, guslarsku opoziciju, rat, stvarni, protiv najjače vojne sile koju je ikad vidjela ova planeta kao i onaj "hladni" (psihološki, monetarni, rat informacija i propagande) sa Beogradom. Željko ljudski priznaje da se tu teško bilo snaći i postaviti. On čak negdje stidljivo ipak kaže da se sa DPS-om moralo, sa čim se ja ne slažem, ali ipak poštujem, kao što rekoh, taj ljudski stav. Vi, pak, ladno kažete da je direktna podrška Đukanoviću bio najbolji izbor.

DA NE GUŠIMO OVDE NEKAKVIM PARAMETRIMA

Sve to bazirate na istim argumentima i na potpuno istim pretpostavkama, potpuno istom logikom, izvlačite dva oprečna zaključka. Moja matematička logika mi govori da tu nešto nije u redu.

Ne znam da li je Željko takvu situaciju iskoristio za svoju ličnu korist, na kraju, i ne zanima me. Ne mislim da je bio pažljiv, jer Vijesti su, kao što smo rekli, vrlo često koristile tu zamršenu situaciju protiv nekog ("pro-srpske" partije, pa čak i Srbijanci, a ponajviše LSCG), ali ipak dolazi do suočavanja sa onim što je ostalo, a to je "pustoš". A ljudski priznaje da nije vidio drugi put, da je možda bio zbunjen pred svom kompleksnošću situacije. Na kraju, tu pustoš je osjetio i na svojoj koži i ja sam zbog toga spreman da ga podržim u budućnosti, nadajući se da nas neće opet iznevjeriti.

Nikad se nisam slagao ni sa čim što je dolazilo od političara Duška Jovanovića. Ali nakon tog sramnog atentata nikad se nisam usudio da kažem jednu ružnu riječ o njemu, ni kao političaru, posebno ne kao novinaru. Čovjek je ubijen na pravdi Boga, na oči svih nas jer je bio novinar. Mislim da se sa strahotom tog čina, koji jako dobro pokazuje u čemu se nalazi CG, nismo nikad dovoljno suočili. Možda je u ljudskoj prirodi da pobjegne od teških tema, ali znam da moramo o tome da govorimo, da o tome dreždimo dan-noć, da se ne bi ponovilo.

Zemlja u kojoj je ubijen urednik jedinog lista koji je otvoreno bio protiv režima nije ni evropska ni demokratska ni napredna, već zaostala, tupa, jadna i stravično bolesna. Ako se sa tim suočimo, ima nade, a ako to gurnemo pod tepih, teško svima nama.

VIDIM I DA SVI PARAMETRI POKAZUJU NAPREDAK I TO ZAVIDAN

Željko, ukratko:

Bilo bi pošteno reći koliko je trajala ta vlada iz 1993., kako je nastala i kako je pala. Možda bi onda uloga LSCG u tome bila razumljivija. Inače, vi vjerovatno znate da su već tada kolale priče po gradu da je Milo "zelen" i sl. SDP je isto pokušao 97. i uspio je, "osedlao je konja" po svojim mjerilima. Ispada da je LS bio samo malo ispred vremena :)

Dalje, 1997, LSCG ne staje s mukom na stranu Đukanovića, već prevaren od strane vladinog agenta Novaka Kilibarde. Da se razumijemo, ovo su moja razmišljanja na koja imam pravo kao slobodan građanin, uz rizik da nisam informisan i da možda nisam u pravu.

Sjetite se Novakove mudrosti iz tog perioda - tada je i dalje postojala Narodna Sloga i ona je trebala da ima kandidata za predsjednika. Novak je iskoristio sujetu Dragana Šoća i Narodne stranke uopšte i svoj talenat da ospori jedino logično rješenje u tom slučaju - da Slavko Perović bude predsjednički kandidat opozicije. Uspio je prvo da Šoća i Slavka dovede u istu ravan (uz svo poštovanje prema Šoću, to nije imalo veze s mozgom), onda da napravi bezizlaznu situaciju, da bi na kraju jedini izlaz bio - Milo Đukanović. Zanimljivo da se Novak nije usudio da svoje Srbe pozove da glasaju za jednog Crnogorca (koji bi, ako bi postao predsjednik, vjerovatno postao mnogo važnija figura od Novaka ili bilo koga iz NS), a nije mu bilo strano da Crnogorci glasaju za Srbina, iako samo dvije godine nakon smirivanja srpskog nacionalizma i prestanka rata u Bosni. Ja bih, naravno, glasao za obojicu (da sam uopšte imao pravo glasa te 97.), mada većina očigledno ne razmišlja kao ja. Slavko očigledno nije imao snage da izgura i, srušen dobro smišljenom argumentacijom ovog agenta, ušao u nešto što će se pokazati kao kobno - blokovska podjela između dva DPS-a. Posljedice po CG su, kao što rekoh, katastrofalne.

JA NAPROTIV MISLIM DA SU DOBRE, U REALNIM OKOLNOSTIMA BLIZU NEKAKVOG MAKSIMUMA

A posljedice su jezivo raslojavanje, ogromna bogatstva s jedne i strašno siromaštvo sa druge strane. Dakle, u zemlji ima para, to se da vidjeti na mnogo načina, ali one su skoncentrisane u malom broju džepova. A ta bogatstva nisu došla sa strane, niti su pala sa Marsa, nije ih donio ni divni ET, već su nastale pretvaranjem društvene imovine u privatnu. Dakle, nasledstvo svih nas, otišlo je njima, na razne načine, od rata, preko Dafine, deviza i cigareta, do berze i akcija. Legalizacija stečenog kapitala, tj. pranje novca.

U REALNIM OKOLNOSTIMA BLIZU NEKAKVOG MAKSIMUMA

Tu je i grozna nacionalno-plemenska, podjela. P(a)ra-političko stanje urlanja i guslanja, busanje u časna prsa. I sa jedne i sa druge strane ista stvar - (neo)konzervativizam i nacionalizam.

Ja nisam apologeta LSCG, niti "vatreni pristalica". Samo ih postavljam kao logičnu alternativu DPSDP-u. A sve što ste vi radili kao "nezavisni" mediji, "nezavisni" intelektualci, "nevladine" organizacije (čast rijetkim izuzecima u sva tri slučaja), učvrstivalo je apsolutnu vlast DPS-a (tj. njenog predsjednika). On je igrao svoju igru, polako prisvajao pedalj po pedalj Crne Gore, dok ste se vi bavili "velikim i bitnim temama" i zatvarali oči na realan i primarni problem. Zaključili smo da nije sve crno-bijelo, već kompleksno i zamršeno, ali ovo jesu činjenice - sve je išlo na njegovu kartu i u svrhu ostvarivanja njegovog cilja - stvaranje privatne države.

KOALICIJA DPS-SDP JE OSTVARILA SVOJ GLAVNI CILJ KOJI JE PRETPOSTAVKA SVIH OSTALIH CILJEVA

Tu je i sve ono što smo pomenuli ili nismo - pritisci na medije, ubistvo urednika, ubistva policijskih oficira, prebijanja, prijetnje, veliki porast narkomanije, nasilja i saobraćajnih udesa, socijalno raslojavanje, gubljenje svih sistema vrijednosti, pljačka, uvrede, prevare, mito, korupcija, opšta bahatost, samoubijeđenost, propadanje univerziteta i škola, srozavanje obrazovanja i znanja, jezivo stanje u zdravstvu i sudstvu...

VIDIM I OSTALE CILJEVE OSTVARUJU

U svemu tome, njima su ključne bile podjele i one su ih svo vrijeme držale na vlasti. I sad, kad smo sve to rekli, zamislite kako je bilo praviti bilo kakvu subverziju. Mi smo tada otišli u underground i trudili se da pravimo nešto drugačije, izložbe, filmske projekcije, svirke koje nisu direktno angažovane, već promovišu jedan drugačiji način razumišljanja i života, drugačiju estetiku, koja sama po sebi dovodi do drugačijih političkih nazora (drugačiju od one turbo-folk-mainstream, bilo da se radi o Slobovom turbo-folku u vidu Cece i sl., ili novocrnogorskom u vidu čitave plejade raznih No Nameova). Ali čak i tada bi došao recimo nikšićki DST (inače, moji dragi prijatelji kad po strani ostavimo političke i vjerske teme), da propovijeda o Jugoslaviji i pravoslavlju...

Dakle naši problemi su bili potpuno drugačiji od vaših, trebalo je skrenuti pažnju sa para-političkih tema, ka nečemu što je stvarno vrijedno, a kako bi se u budućnosti stvorilo nešto normalnije od haosa koji je bio svuda oko nas.

Izgubili smo se.

U REALNIM OKOLNOSTIMA BLIZU NEKAKVOG MAKSIMUMA

Inače već sam rekao da sam 20tak godina mlađi. Ja sam faks upisao 2000.

Priznajem da ste me zbunili sa tim I.T. jer to, slažem se, predivno (iako Spilbergovo), biće nije IT, već ET (Extra-Terrestrial).

Uz rizik da sam napisao dugačak, čak i nečitak tekst u kome sam ipak ostao nedorečen,
srdačno vas pozdravljam
Željko Ivanović Željko Ivanović 15:18 22.11.2007

Mali kabinet

Dragi I.T. - ja sam zaista naivan. Ja sam zaista mislio da si ti bliži Londonu nego Pragu, da ti imaš mozak Malog kabineta ali da nijesi Slavko Perović. Ili da Slavko sjedi pored tebe i diktira. Čudio sam se stvarno zašto danima nema tvoje reakcije a onda shvatio da je Mali kabinet bio u stalnom zasijedanju i da je na kraju zaključio:"vjerovatno znate da su već tada kolale priče po gradu da je Milo "zelen"! Mislite na 93.!!! Dok je 2003. potpuno požutio. Opalo mu lišće, zeleno.
U svakom slučaju milo mi je što sam uložio napor i što, ni nakon 3-4 dana, stalnog zasijedanja, Mali kabinet nije odgovorio ili opovrgao neku od mojih teza. Nije čak ni pokušao. Žao mi je, takođe, što ste tako mladi a vatreni zagovornik lika i djela. Tim prije što ste u Skandinaviji ako ne u CG mogli uvidjeti da je to neprimjereno nekom u tvom dobu. I mala primjedba - trebali ste ostati i ovdje pokazati kako se bije bitka za demokratiju i kritikuje odnarođeni režim. Jer, šta bi bilo kad bi svi kojima se pružala ili pruža ta prilika otišli poput tebe. Tek bi onda ovdje bilo belaja. Zato, ako kao malo stariji mogu da ti dam jedan savjet - kad si tako oran za kritiku, da ne kažem omalovažavanje, uvijek podji od startnih pozicija da ti živiš u jednom sređenom i demokratskom društvu a da se ovdje vodi ne baš lagodna tuča da se ka jednom takvom društvu krene. I da je to psoao kojim će se baviti generacije! Ja sam u jednom dnevniku u Monitoru, daleke 2000., napisao da kad bi mi ponudili da biram gdje da provedem ostatak života, recimo u Norveškoj kao primjeru sređene i srećne zemlje ili CG kao antipodu, zapuštenom i kriminalizovanom društvu, ja bih se ipak opredijelio za CG. Jer, kako sam zaključio - Bog će ovdje da donese demokratiju za 50 ili 70 godina ali Norveškoj nikada neće moći donijeti sunce i klimu kakvu mi imamo. To je već bolest Mediterana. Kako bi ti mogao ovo da protumačiš - mi smo eto zbog ribe i kupanja u aprilu ostali u CG, ti si opet zbog ozbiljnog ili mnogo ozbiljnijeg posla otišao u Dansku.
Što se tiče ovog trpanja Srđe Kusovca - prešao sam preko te teme jer mi je bila "vanzemaljska", svojstvena onom početnom I.T.-iju. Ne vidim potrebu da ja branim Srđu, niti on mene. Ako te već zanima naša "konfrontacija" ja ću ti stvarno priznati - mislim, iako ga lično ne poznajem, da je ono što je on uradio u novinarstvu posljendjih 15-16 godina, bar koliko sam ja to mogao pratiti, za veliki respekt i uvažavanje.
Sada kad sam shvatio koliko si mlad malo mi je jasnija tvoja nadobudnost. Ali, proći će te. I zato je dobro što si otišao - jer, brže će te proći u Danskoj nego što bi u CG.

p.s. nadam se da ti je poznato da se strani nazivi ili imena uvijek transkribuju tako da je E.T. kod nas bio I.T. I niko kad ga pominje ne priča o e-teu nego o i-tiju. Ali je to nevažno - važna je bila simbolika koja mi je odgovarala tvom nastupu tako da možeš da tumačiš i tako - da sam nategao ili krivotvorio stvar kako bih postigao efekat.
srdačan pozdrav
ž.
Intet Glemt Intet Glemt 15:48 22.11.2007

Re: Mali kabinet

Super...

Ovog puta sam očekivao više, moram da priznam. Ne duže, nego smislenije jer sam mislio da smo konačno počeli tako da razgovaramo.

Ali dobro.

Evo javno vam se izvinjavam za svako omalovažavanje koje ste vidjeli u mom pisanju. Ja ga ne vidim, jer nastupio sam oštro u početku, onda svoje pisanje konstantno ublažavao, ostajući na istim pozicijama.

Ali izvinjavam se jer ne bih mogao da podnesem činjenicu da sam nekoga ko je 20 godina stariji od mene bilo kako omalovažavao.

Samo što mislim da vi kao javni radnik morate biti otvoreni za kritike i spremni na taj nezahvalni položaj. Posebno što sami nastupate kao neki heroj demokratije. Razočarali ste, gospodine Ivanoviću, i vi i mnogi drugi. Kult ličnosti, bilo koje u CG ne možete da mi spočitavate jer ja sam se davno u svakoga razočarao. Između ostalih i u vas. Ja sam na Monitoru odrastao, to što ste vi tamo pisali i radili, bio mi je ideal. Govorim o samim počecima. Danas, posle 10 godina podrške DPS-u, posle tih mutnih vremena u kojima nas je (ne)zavisnost CG zamalo ugušila drvljenjem i ponavljanjem, crkvama i plemenima, bilo kakva pomisao na to je nestala.

Izvinite i što se ne borim za demokratiju kao vi. Ja sam se rodio kao građanin Crne Gore i jedino se borim da to ostanem. Da imam pravo na slobodu mišljenja i pravo glasa. Ništa više od toga nije za mene, posebno ne politika. Nemam ja šlifa za to, osim toga, impulsivan sam i plahovit. Da sam u poltici, bio bih totalni promašaj. U nečemu drugom sam, mislim, dobar. A, kao slobodni građanin, "mogu da psujem u mraku i navijam za ono što mislim da vrijedi".

Ah citiram Džonija Štulića. Sram me bilo, idolopoklonik...

Znam ja odlično i ko je Srđan Kusovac. Znam i za herojski posao koji je nekad Slobodna Evropa radila, A Srđan Kusovac među prvim od njih. Ali u dobu trivijalizacije i to je potonulo.

Iako kažete da sam vas omalovažavao, evo zahvaljujem vam se na prethodnom odgovoru. Zamislili ste me. Nikakav mali kabinet nije zasijedao danima, već je trebalo ovako zauzet koncipirati odgovor, mentalno obuhvatiti sve bitne segmente u što manje karaktera. Na vrijeme sam prihvatio mogućnost da sam promašio.

Ovo za IT je potpuno nebitno, samo sam rekao da ste me zbunili, ništa više od toga.

A zbog korektnosti, evo par podataka:

15.02.1993. godine
Liberali ulaze u Vladu

02.03.1993.godine
Lider LSCG Slavko Perovic saopstio da ministri iz ove
stranke napustaju kabinet Mila Dukanovica


1993 nije prestupna, što znači da je LSCG bio u toj vladi čitavih 15 dana.

I da, kolale su priče da je Milo zelen. Tada se to činjelo kao nešto bitno. Nakon par godina su nas demantovali razni Jevremi, Kujovići, Vukovići i sl. Danas, to "zelen" meni, Bogu hvala, ne znači ama baš ništa.

Oprostite još jednom.

Pozdrav
Intet Glemt Intet Glemt 16:25 22.11.2007

Re: Mali kabinet

P.S.

Zanimljivo je da mi spočitavate omalovažavanje nakon svih skakavaca, brđana, majmuna, Mandića, Bulatovića i sl...

I oprostite što "trpam" Kusovca. Čini mi se da se sam "utrpao" u priču. A ovi citati koje sam uključio u tekst su, složićete se, antologijski. Ja makar ne poznajem takvu Crnu Goru o kojoj on govori. Ja sam vidio i doživio samo uvrede, šamaranja, indoktrinaciju, prevaru, laž i poltronstvo. Na žalost. Volio bih da mogu da kažem nešto bolje.
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:45 22.11.2007

Re: Mali kabinet

E sad opet zamjena teza - obožaavana disciplina Miloševićevih udarnika do danas a malog kabineta od 97. (valjda im je prešlo s njih). Dakle, nikad nijesam zamjerio na tonu, stilu i kvalifikacijama kojima mi se obraćaš. Ja sam sve to samo ignorisao. Ali nijesam rekao da je to nepravda, e nemojte tako, itd., itd... Kad sam zaključio da pokušavaš razgovarati ozbiljnije ja sam onda odgovorio i tu takođe nijesam plakao nad tvojim kritikama, diskvalifikacijama, itd.. Kao što sam rekao trudio sam se da ozbiljnost mog odgovora bude usklađena sa onim na šta se reaguje. Naučio sam davno da je najbolji način odgovora na besmislice i izmišljotine cinizam i ismijavanje. Zato nijesam nikog vrijeđao već samo ismijavao. Zato su moji odgovri drugima ili ponekad tebi bili takvi. I ti sad kad ne možeš da otrpiš takav stil ti se žališ a prebacuješ meni da ja volim samo pohvale i da izbjegavam bilo kakvu polemiku.. To je zamjena teza.
Dakle, ja bih zaista volio da ti ostaneš moj anonimni kritičar i polemičar jer po prirodi takve mnogo više preferiram, te antiprotivne, jer mi je taj temperament bliži. Zato te molim - ostani ovdje, na blogu. Kad nijesi već ostao ovdje, u CG. I ne treba tako, posebno ne u tvojim godinama, biti demoralisan, kao svi smo te razočarali, svi smo isti, itd,itd... Treba u u svemu i nakon svega pronaći nadu - nije početni stih jedne pjesme što bi rekao jedan od brđana, skojevaca i skakavaca. već završni.
Pozdrav i samo udri.
Intet Glemt Intet Glemt 19:57 22.11.2007

Re: Mali kabinet

Hvala na savjetima, kapiram da su iskreni i slažem se sa vama. Ne treba biti demoralisan, ni u ovim ni u bilo kojim drugim godinama. Ne treba biti ni razočaran jer razočaranje otkriva grešku u samom startu. A takva greška je prirodna za godine o kojima govorimo...

Dakle, razočara se onaj koji očekuje. A ja sam očigledno očekivao. Nešto drugačije od onoga što se desilo. Očekivao sam da će ona građanska i beskompromisna Crna Gora na koju sam bio ponosan ostati takva, glasna, buntovna, neumoljiva... Ali sve je zamuklo te 97. I zato ja baš taj trenutak doživljavam kao početak ironije. Ono ranije je bilo odvratno, bolno i stravično u svakom smislu, ali je svo vrijeme bilo nade. Bilo je onih koji nisu ćutali, bili su politički organizovani, pisali u slobodnim medijima, širili slobodu. Imalo se na što biti ponosan. A onda je počela ironija koju najbolje opisuju oni citati Srđana Kusovca. Jer ovog puta je iza te sprdnje stala većina onih koje sam smatrao normalnima, pa čak i taj zapadni svijet koji svi toliko idealizujemo, a čiji pragmatizam i hladnoću još uvijek ne kapiramo. Strano nam je sve to. I vjerujte, mene za Crnu Goru veže mnogo više od mora i ribe. Vežu me prijatelji i familija, ljudi sa kojima sam neposredan, kod kojih mogu da "banem" (ko bi rekao da će mi ta prostota ikad nedostajati?), s kojima mogu da provodim sate i dane u opuštenim razgovorima, sviranju džitre, slušanju muzike itd...

Što se tiče uvreda, tona i sl., vi slobodno nastavite da se izražavate kako god oćete. Ja niti kukam niti se žalim, to ste pogrešno shvatili. Jedino me čudi takav nastup. I dalje, mada nije prvi put. Od početka projektujete sliku sagovornika i reagujete na tu sliku. Zato nekad to što napišete nema veze s vezom. Mislim na ispade koje vi nazivate ismijavanjem, a koji meni djeluju donekle i neurotično... Ne zaključujem da ste neurotik, nemojte me pogrešno shvatit.

Problem je što čovjek od tolikih trivijalizacija gubi volju da se uopšte u išta upušta. Neophodno je vrijeme i energija da bi se objasnilo, a ja ne znam zašto bih vam išta o sebi objašnjavao ili zašto bivam se pravdao. Takav način komunikacije redovno srijećem, posebno u ovakvim anonimnim raspravama. Ako nešto kažete protiv Busha, odma ste Al Qaeda. Ako samo zucnete protiv Clinton family, odma ste zatucani republikanac, hrišćanski fanatik i sl. Kao da u svijetu postoje samo ekstremi, kao da nema treći izbor... Kao da čovjek nije kompleksniji od, recimo, jednog puža sa dvije nervne ganglije koje mu jedino govore "lijevo" ili "desno", "hladno" ili "toplo", "gladan" ili "sit".

Dakle, Željko, pokušajte da se lišite predrasuda i da manje ismijavate. Ne zato što to meni smeta (ne smeta mi uopšte), nego zato što ometa komunikaciju. Možda tako u ljudima vidite neke zanimljive sagovornike (a viste takvih imali na ovom blogu, neke ste bojim se, već oćerali), umjesto što vidite četnike, Mandićevce, "brđane", "skakavce" i Mali kabinet... Evo sad ja vas savjetujem, ne zato što se pravim pametan, nego zato što sam dobronamjeran. Uostalom shvatite kako oćete, neću više da se pravdam.

I, ajte molim vas, da Miloševića ostavimo da u miru počiva (makar fizički) u Požarevcu, nemojmo ga kačit svakom živom kao rezervni argument za sve i svašta.

Sve najbolje.
Željko Ivanović Željko Ivanović 23:03 22.11.2007

Re: Mali kabinet

Ok. Na dobrom smo putu. Pokušaću da budem najkraći. Dvije stvari: ponavljam, zaista, dakle zaista sam ismijavao samo besmislice i podvale a na svaki i najmanji signal ozbiljnosti i dobronamjernosti sam pokušavao odgoviti an isti način. Pa ti to najbolje znaš. Drugo, ja sam u onom čaršav ili lencun tekstu vrlo strpljivo i taksativno analizirao stvar po stvar. I nijesam izmišljao bilo kakvog sagovornika ili neprijatelja. I rekao sam na kraju da sve te teme mogu da izgledaju površno opservirane jer su suviše ozbiljene da bi se mogle na malom prostoru apsolvirati ili na crno-bijeli način posmatranja stvari. A ja nijesam taj koji je pokušavao ili inicirao ili nametnu crno'bijelo slikanje stvarnosti. Od prvog pitanja na tu temu ja sam rekao da su stvari mnogo kompleksnije od svodjenja problema na izdajnike, plaćenike, udbaše, itd...
Opet se vraćaš na 97. i nemoguću misiju da dokažeš kako smo do 97. imali slobodu i čast a poslije 97. sve izgubili. Ja ti ponavljam - 97. se desio jedan zaista veliki događaj, podijelio se DPS, pukao je monolit koji je 80 odsto CG držao u mraku i nasilju. Iako su postojala ta ostrva slobode o kojima pričaš, 80 ili 85 odsto je bilo u mraku. Onda se bar podijelilo na 50-50., iako nije sav mrak bio na jednoj a sva svjetlost an drugoj strani, bilo je miješano.Onda se desila i 99. rat sa Nato paktom - šta bi bilo da je CG ostala pod Miloševićem i sa jedinstvenim DPS'om. da je bila na drugoj strani. A nije mogla biti nikako izmedju. Ti se nikako ne slažeš sa Bulatovićem, Šoćem, Mandićem, Jovanovićem, itd, ali ni sa Milom, Svetom i družinom. Ali to što bi ti izmedju to u realnom životu nije postojalo. Slavko je bio uvijek na jednoj strani takodje, jer druge nije bilo - prvo s Milom, onda s Pedjom. Pojedniostavljeno rečeno. I ništa pežorativno. I Klinton je bio na jendoj strani, i Bler, i Širak. Pa su i oni, kasnije, nakon 5. oktobra, prešli na drugu stranu. Dakle, ponavljam ti - nemoj crno'bijelo da slikaš stvari i nemoj da natežeš stvari bez argumenata. Kao ko je protiv Buša taj je Osama. To je zaista ispod nivoa ozbiljne priče. Kao ko je protiv Mila taj je Milošević. To niko nije rekao. Ja sam ti pokušao objasniti kako je Đukanović, uz svesrdnu pomoć međ. zajednice, svaki napad na njega za korupciju i kriminal, zloupotrebljavajući reaalni raspored snaga, sve to predstavljao kao napad na njegov američki i antimiloševićevski zaokret. Pročitaj malo bolje, stani, razmisli i ne ljuti se. Mladiću.
Sve najbolje
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:46 23.11.2007

Uvreda

Djika Husa Meha Djure
Tebi bi bolje pristajalo da budeš ćirilićni bilmez nego jaramaz. Bilmez na cetinjskom znači tupan, a tupan na beogardskom znači krele.Koliko ti imaš vremena za glupiranje. To je za Ginisovu knjigu rekorda.


Ову увреду тек сада видех, јеби га, истина боли... више чак од братског пендрека :)
Vladimir B. Vladimir B. 15:25 20.11.2007

Шта рећи?



"Дао си нас на потсмијех сусједима нашијем, да нам се ругају и срамоте нас који живе око нас."
(Пс. 44:13)

http://en.wikipedia.org/wiki/Let_3
njegos njegos 16:00 20.11.2007

Re: Шта рећи?

Vladimire, sad si napravio najvecu gresku svoga zivota i pocinio smrtni grijeh - citirao si Sveto pismo na blogu b92!
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:30 20.11.2007

Đe si Njego?

Njego šta se dešava s tobom. Tebe sam prvog očekivao a ti tek nakon 24 sata se javljaš. Nijesam ti shvatio ovaj komenar ali nema veze, važno da si mi opet tu.
njegos njegos 16:36 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

Ma nema ovaj komentar moj mnogo veze s tobom licno - samo sublimacija iskustva s ostalih blogova... Znam da sam ti falio, pa se zato i javih, inace ne bih. Radim, covjece, radim...
njegos njegos 16:50 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

E Zeki, kad me vec pomenu, ajde i ovo da ti kazem: znas sto mi je sad palo na pamet povodom onoga "nemoj po glavi, druze stari (plavi)" i citave ove situacije: Sjecas se one "Audicije" s pocetka 90ih, ne znam tacno koje godine, mislim da jos rat nije bio poceo. Kad se Marinko Cutuk hvali kako ima patent za svoj pronalazak u oblasti bezbjednosti od batinanja - stampa majice s likovima svih politicara na ledjima! Onda se posvadja s Bosancem i ovaj krene da ga bije a Marinko mu samo pokaze majicu. "Joj, Saban! Ne bi dig'o ruku na Sabana, prof'sore, sanse nema!" E pa mozda ne bi bilo lose slicne majice i po Crnoj Gori stancovati. Zna se sa cijim likom...
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:50 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

Fenomenalna ti je ideja. Umjesto tjelohranitelja sada ću da izlazim s tom majicom. I njegovim likom. Samo da ih odštampam. Ako nađem štampariju koja će biti spremna da mi pruži tu uslugu.Tako ću postići dvostruki efekat - biću bezbjedana i biću uvijek s njim. Kako je jedan od njegovih dvorjana govrio "ne družim se ja s Milom iz finansijkih već iz duhovnih razloga".
njegos njegos 19:52 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

E pa o tome ti pricam... Dobro bi bilo napraviti neki projekat, da se te majice stampaju pa dijele narodu kao sredsto zastite...
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:05 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

mnogo bolje nego Raid. A zna se Raid "ubija na mrtvo"!
njegos njegos 20:49 20.11.2007

Re: Đe si Njego?

Hahaha, e ovo je dobro bilo...
nikola svilar nikola svilar 19:04 20.11.2007

dobra zeza :)

cenim randicev rad
randic i turato su dobar projektantski tandem
Željko Ivanović Željko Ivanović 21:04 20.11.2007

Re: dobra zeza :)

Tek sam sada vidio da je uvaženi Drago Kovačević u odgovoru na moje pitanje da li je Maki, bundžija iz Valjeva još živ, odgovorio sa:"Mislim da jeste. On vodi jedan čudan, rizičan život".

ŽIVJETI ČUDAN, RIZIČAN ŽIVOT! Sjajne teme i razmišljanja proizilaze iz te opaske. Na primjer: da li je čudan život automatski i rizičan. Ili, da li je rizičan život automatski i čudan život. Da li smo toliko lijeni, oportuni ili prestrašeni da bi zaključili - rizičan život je čudan život! Ako bi to prihvatili onda bi pristali da budemo normalni u zemlji koju bi vodili čudaci. Umjesto toga bolje je da mi budemo čudni, tj. da rizikujemo, da se bunimo, kako bi oni koji vode ove zemlje bili normalni. Ili što normalniji.

p.s.
Drago, ovo nije replika na tvoju usputnu opasku već samo razmišljanje na jednu važnu temu koju je danas otvorio i jedan moj drugi sagovornik.
njegos njegos 21:11 20.11.2007

Re: dobra zeza :)

Ma zivot je sam po sebi cudan. Samo zavisi na koji nacin cudan (tj. kakvi su ljudi koji taj zivot zive). A i Zeljko, kod nas je odredjenim ljudima zivot sve samo ne rizican (iako bi trebalo da bude), jer su se oni dobro potrudili da ga maksimalno obezbijede.
Željko Ivanović Željko Ivanović 22:35 20.11.2007

glavu gore

Njego ti znaš da jedan dan naših rizičnih života vrijedi koliko čitav njihov bezbjedni život. Ima ona narodna ' boj se ovna, boj se g....., a kad ćeš živjet". Ima kod Meše u Tvrđavi jedan fenomenalan pasus na tu temu straha i čovjeka. Što bi tvoj Njegoš rekao:"šta je čovjek a mora biti čovjek". Zato, glavu gore.
njegos njegos 00:09 21.11.2007

Re: glavu gore

A nisam ja mislio na nase rizicne zivote i zivote onih drugih koji se potaluse i ne progovaraju. Mislio sam na zivote onih koji su nase zivote doveli u rizik, a svoje su maksimalno obezbijedili, iako bi u nekom normalnom svijetu, mi trebalo mirno da spavamo, a oni malo da se zabrinu oko svoje egzistencije. A meni je inace ovako super - ne bih se mijenjao s ovima sto se boje ovna i g... I kamo srece da se boje ovnova, no se bojim da je ovo drugo u pitanju!
Rader Rader 18:11 22.11.2007

Re: glavu gore

njegos
A nisam ja mislio na nase rizicne zivote i zivote onih drugih koji se potaluse i ne progovaraju. Mislio sam na zivote onih koji su nase zivote doveli u rizik, a svoje su maksimalno obezbijedili, iako bi u nekom normalnom svijetu, mi trebalo mirno da spavamo, a oni malo da se zabrinu oko svoje egzistencije. A meni je inace ovako super - ne bih se mijenjao s ovima sto se boje ovna i g... I kamo srece da se boje ovnova, no se bojim da je ovo drugo u pitanju!

Kako smo krenuli, imacemo Zeljka Ivanovica kao autora na Slobodnoj misli.

Njegose, jos samo kad bi uspio da se dogovoris oko realisticnije politike Vijesti prema Srbima u RCG, uspjeh bi bio zapazen. Mada ima jos mnogo polja na kojima treba da se radi sa Zeljkom. Na primjer, obrazovanje o ulozi Jugoslovenske vojske u otadzbini tokom II Svetksog rata.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:24 22.11.2007

Re: glavu gore

Dragi Rader,
ti još nijesi shvatio Njegoša, ovog našeg, koji je davno konstatovao na mom prvom blogu da je priča o Vijestima i Srbima kao nepodobnim, besmislena i smiješna.
Drugo, ozbiljnije - četnici su bili toliko jugoslovenske vojska u otadžbini koliko je i JNA bila jugoslovenska narodna armija. U oba slučaja dragi Rader - u oba slučaja radi se o četničkim, dakle šovinističkim, prilično etnički čistim i zločinačkim formacijama koje se ne mogu zvati vojskama jer ih je krasila izuzetna nedisciplina a valjda otud i brutalnost. Mada to dvoje ne mora uvijek da ide jedno s drugim.
njegos njegos 20:04 22.11.2007

Re: glavu gore

E to ti Zeljko nije bas najtacnije. Jugoslovenska vojska u otadzbini je sve do pred kraj rata bio priznati pokret otpora i kao takav prepoznat na Zapadu. Zato su Njemci i ucijenili i Titovu, ali i Drazinu glavu. Zato je Draza dobio Legiju casti, i zato Sarl de Gol nikad nije dosao u Jugoslaviju. Eno izgugluj Drazino ime i citaj strane priloge (ne domace), pa ces da vidis.
A sto se Srba tice, nisu Vijesti ni tu najcistije, ali kao i svaki medij imaju pravo samostalne uredjivacke politike, pa mogu da imaju stav o Srbima kakav hoce, a taj stav je dobro poznat. Zato ih ja po tom osnovu i ne napadam - navika je cudo.
Željko Ivanović Željko Ivanović 21:28 22.11.2007

Re: glavu gore

Njego, glavu gore, kako stoji u naslovu. I pusti Radera. On je žrtva velikosrpske propagande. Nemoj ti sada da, trudeći se njega da zadovoljiš, ideš u krajnosti i pojednostavljuješ stvari. Znači, četnici i Draža su sramotna strane srpske istorije i o tome možeš da nađeš stotine istroijskih fakata, članaka, tekstova i knjiga. Mislim da nije ovdje mjesto da se o tome s tobom raspravljam. Te fraze kao de Gol nije došao zbog Draže ili zapad ga je propoznao kao gerilu - zaista su jeftina propaganda. Ali, čak to apstrahuj, gledaj samo djela. Pa nijesu četnici, o ljotićevcima da ne govorim, ili nedićevcima, samo u partizanskim filmovima širili netoleranciju i nedisciplinu - tj. nijesu samo kod Bulajića klali, silovali i ubijali. O tome postoje mnogo ozbiljniji dokazi. Ali i to zanemari. Zar o njihovom liku i djelu ne svjedoče i zločini počinjeni u Hrvatskoj, Bosni ili na Kosovu, ono što su priredile razne voje i paravojne trupe od 90 do 99, a sve to pod četničkim znamenjima i hvaleći se da time nastavljaju ono gdje su im "braća stala u II sv. ratu".
pozdrav
ž.
njegos njegos 05:28 23.11.2007

Re: glavu gore

Pa neces mi reci da su partizani isto bili kao u Bulajicevim filmovima? Oni mladi, lijepi, obrijani, a cetnici stari, copavi s masnim bradama? I jos ovi mladi, lijepi i obrijani imaju i supersilu - njih dvojica pobiju 1000 Njemaca i cetnika! Cetnici o kojima pricamo nisu isto sto i ljoticevci i nedicevci. Ja sam taj dio istorije dobro proucio i dosta procitao, ne samo naseg vec i stranog, tako da ja mislim jedno, a ti ocigledno drugo. Ja mogu samo da ti kazem da dobar dio stvari za koje se mi danas zalazemo, stoji u njihovoj ideologiji (privatna svojina, istaknnuto mjesto intelektualca u drustvu, industrijalizacija itd.) A i da su bili netolerantni nije bas najtacnije - imali su citave jedinice u svom sastavu koje su cinili muslimani, Slovenci i Hrvati (oni istina manje). A i neces mi valjda reci da partizani nisu okrvavili ruke... No necemo se sad oko toga prepirati.
Oko ovog posljednjeg - nista, fino zardjalu kasiku za cipele u ruke, pa naprijed...
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:30 23.11.2007

Re: glavu gore

Alo, Njego - ti sad polemišeš sa onim što nijesam napisao. Vrati se i pročitaj gdje kažem da ima mnogo ozbiljnijih dokaza od Bulajićevih filmova da su četnici bili "loši momci". A ti sad napao na Bulajića. Istina, moram da priznam da je Bitka na Neretvi sjajan film, mogu da ga gledam jednom mjesečno. I kao da gledam novi film. Ali, ponavljam, ima ozbiljnijih dokaza i dokumenata od tih. Drugo, takođe, nigdje nijesam rekao da su partizani bili cvećke, da nijesu počinili nijedan zločin, ali Njego, njihova ideologija nije počivala na šovinizmu već na internacionalizmu. Koliko god da je bili zloupotreba. Ne zna za Bošnjake, Slovence i Hrvate, ali da smo mi imali takvih "lijevih skretanja" to mi je poznato.
Nijesu bile samo zarđale kašike, bili su i tenkovi, minobacači, i svuda ispred njih brade, tri prsta, krstovi i poneki pop. Slava mu i milost.
Intet Glemt Intet Glemt 09:37 23.11.2007

Re: glavu gore

njegos
Cetnici o kojima pricamo nisu isto sto i ljoticevci i nedicevci.

http://www.youtube.com/watch?v=hmznK0Z_XX8

"Oni su radili zajedno i umrli su zajedno"

Direktno iz usta vojvode Đujića.

Oprostite što se miješam, ova tema je uvijek izazov i pored toliko uludo utrošenih sati...
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:34 23.11.2007

Re: glavu gore

Sjajan govor!? I sjajan dokaz! Da je Rader žrtva propagande a Njego još uvijek na vrijeme da ne padne u iste ralje. Hvala Glemte. Hvala i vojvodi za ovo "oni su radili zajedno i umrli zajedno"! Bilo je iskreno.
njegos njegos 14:01 23.11.2007

Re: glavu gore

E ne znam. Nemam vremena sad da gledam taj vovjvodin govor, pogledacu posle, ali to sto ja mogu da vam kazem jeste da se cetnici nisu slagali ni sa ljoticevcima ni nedicevcima ni "cetnicima" Koste Pecanca. Tu je bilo zestokih sukoba. Ono sto je jasno jeste da su partizani rat iskoristili za svoju klasnu revoluciju i eliminisanje socijalnih neprijatelja. Nije li njihova parola bila "Ko nije s nama, taj je protiv nas" (a to cujemo cesto i danas u DPS). I jos mnoge druge fine parole (kao "Cizma, noga, nema Boga", itd.)
Ono sto se vrlo rijetko cuje, ne samo na ovom blogu, nego i inace, je da je zlocina bilo na svakoj strani i da je to tuzna posljedica koju nosi rat. Cetnici su klali kamama, partizani zive ljude ubacivali u jame, moderni cetnici su opet klali, mudzahedini kidali glave (ima na youtube fini govor Alije Izetbegovica tim mudzahedinima), domovnici su opet svasta radili... Nikad nije crno-bijelo.
E sto se tice Muslimana kod Draze, evo nekih imena:
судија Мустафа Пашић из Мостара,
• доктор Исмет Поповац из Коњица,
• Мустај-бега Хаџихусеионовића,
• поручник Хуснија Ченгић,
• Смајо Ћемаловић из Мостара,
• Мустафа Берберовић из Благаја,
• Абид Пргуда,
• Омер Калајџић,
• Мухамед и Абид Мехмедбашић из Стоца,
• Мустафа Лехо из Благаја,
• Џемал Кршлаковић - имама - мудериса из Коњица,
• Фехим Мусакадић из Сарајева. Мајор Фехим Мусакадић је лично преузео команду над Бјелимићима када је преузета усташка тврђава у том селу. Мусакадић је био добровољац из Првог светског рата и Витез Карађорђеве звезде са мачевима.
• Мустафа Мулалић са подручја Ливна, који је био чак члан Централног националног комитета Равногорског четничког покрета Драже Михајловића, био је делегиран испред групе београдских Муслимана у Централни комитет Равногорског покрета Драже Михајловића
• хафиза и члан улеме меџлиса у Сарајеву Мухамед Панџо,
• доктор Мехмед Беговић професора Универзитета у Београду,
• имам Абдулах Хоџић из Београда,
• управник "Гајретовог" дома у Београду Мухамед Ћемаловић,
• Фехим Мусакадић - Муса био носилац споменице "Солунског фронта" и одликовања династије Карађорђевић
• Мухамед Мулалић, родом са подручја западне Херцеговине
• Смајо Ћемаловић из Мостара
• Есад Вехабовић (Бос. Градишка, затворен зато што је јавно тражио да се окачи слиka Драже мjесто Броза)
• активни поручник Омер-бег Ченгић
• Капетан Хусеин Ровчанин који је предводио чувени Коморански одред формиран на терену између Бродарева - Бијелог Поља - Пријепоља и бројио неколико стотина бораца. Заслуга је капетана Ровчанина у томе што комунисти нису прешли Лим иако су у току 1943-4. покушавали неколико пута
A nekoliko imena Hrvata i Slovenaca su A. Krejz Iz Maribora (poslanik na Svetosavskom kongresu 1944), Vladimir Predavec, Dragos Dejanovic, Bozo Lakic (bio u Cetinjskoj brigadi, kojom je komandovao Jankov iz Splita), itd.
Bitku na Nervetvi sam i ja gledao nekoliko puta, samo ne iz odusevljenja sto partizani ubijaju cetnike, nego zato sto je to jedan monumentalni film sa sjajnom glumackom ekipom.
Željko Ivanović Željko Ivanović 14:40 23.11.2007

Re: glavu gore

Opet nijesi dobro čitao, rekao sam dominantno a ne isključivo etnički čiste formacije. Pa bilo je takvih i u ovom novom vremenu - Sejdo bajramović, Enriko Josif, Emir-Nemanja Kusturica, Klara Mandić, onaj Vitas, Stevo Žigon..... Ali to ne mijenja suštinu. krivi su - moj dobri Njego.
Isti razlozi za Neretvu. Ko je rekao da je film dobar zato što partizani tamane četnike!? (Mada moram priznati da mi nije bilo mrzno).
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 16:35 23.11.2007

Vojvodin govor

Željko Ivanović
Sjajan govor!? I sjajan dokaz! Da je Rader žrtva propagande a Njego još uvijek na vrijeme da ne padne u iste ralje. Hvala Glemte. Hvala i vojvodi za ovo "oni su radili zajedno i umrli zajedno"! Bilo je iskreno.


Ви заиста нисте разумели речи покојног војводе поп Ђујића, можда је по среди језички проблем, војвода на српском а ви тумачите на црногорском.

Иначе, примећујем да у РЦГ у 2007. још увек живите у 1945. сањајући четнике (тумачећи историју кроз Маркса, економију кроз Кардеља и политикологију кроз сабрана дела ЈБТ).

Лаку ноћ, остављам вам говор ЈБТ, професионалног политичара школованог у московским политичким школама, подофицира KuK војске (најхрабријем сину свих народа и народности, маршала), па упоредите елоквентност маршала у обраћању нацији са говором сељака, свештеника и ad hoc команданта на неком српском пикнику

ЈБТ говор у Спљиту
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:04 23.11.2007

Re: Vojvodin govor

Hvala za ovaj Tiletov govor. Krasno, zar ne. Još 1962. je predvidio da će naši glavni problemi biti šovinizam i globalizacija! Kakav vizionar. A onda kaže:"svi naši narodi bi bili niko i ništa da nisu zajedno"! Kao da se čovjek digao danas i komentariše zbivanja. A on sve to rekao 62. Dodje mi da zapjevam "druže Tito ljubičice bela tebe voli omladina cela". Ti dodaj ćiriličnu verziju.

p.s.
Nemoj popove i vojvode njemu uz rame - to je za njega bila boranija.
njegos njegos 18:30 23.11.2007

Re: Vojvodin govor

Ah ljudi, moram stvarno da vam kazem nesto - svi nesto pricaju o podjelama, mrznji, Drugom svjetskom ratu... I sve to kao ne valja, "okanimo se podjela", "mi smo lud narod jer se tako dijelimo" itd. Pa uopste mi nismo jedini. To su normalne stvari u svijetu. Evo, podjes u Italiju, pratis predizbornu kampanju i komentarises. Ja jos kazem "Ljudi, mene vasa politika mnogo ne zanima, imam ja vecih sra... u svojoj zemlji, ali kazem ovako kao spoljasnji posmatrac..." I tako to ide i onda ja u jednom trenutku kazem "Berluskoni je bas bio dobar danas na mitingu", a nadje se neki koji mi kaze "Aaaa, ti si fasista, sram te bilo!". Onda prodje neko vrijeme i ja opet kazem "Ovom Prodiju se vidi da je posten covjek i intelektualac" i opet se nadje neki da mi kaze "Aaaaa, sram te bilo, ti si komunista!" E vidite to meni nije bilo jasno - kao Italija, zapad, Evropska Unija, visoke plate, dobar zivot, a oni se i dalje dijele i svadjaju oko necega sto je bilo prije 60 godina, ko je komunista a ko fasista! I u toj zemlji ne mozes da budes ni jedno ni drugo, nesto moras biti. Tako da eto, i mi se po istoj osnovi sad prepiremo. Sto se mene tice, na strani cetnika sam i to ce tako uvijek biti. kako iz licnih, porodicnih, istorijskih, ideoloskih itd. razloga. Zeljko je na drugoj strani, mozda iz istih razloga. I nikom nista. Ja ti to, Zeljko, i ne branim, imas pravo da mislis tako. Ali ipak, ti u svojoj novini nisi Zeljko Ivanovic, nego si Zeljko Ivanovic, glavni i odgovorni urednik nezavisne novine. Naravno, opet i tu imas pravo da zaposljavas koga hoces, da objavljujes tekstove koje ti smatras da treba i tako dalje... Ali bi dobro bilo da imas razumijevanja i za jednu i za drugu stranu (i ne samo cetnike i partizane, nego i Srbe i Crnogorce, vjernike i ateiste, DPSovce i opozicionare i sve ostale podjele koje imamo). Kad je bila referendumska kampanja, vise si prostora posvecivao tome sto se na promociji bloka za zajednicku drzavu nasao neko u cosku ko je skandirao "Nije ovo Crna Gora, vec Srbija pored mora", nego tome sta su ti ljudi sa govornice zaista pricali. I to je opet bilo tvoje pravo, da se jasno i otvoreno stavis na jednu stranu. Niko ti to ne spori. Samo nemoj da mi kazes kako je to bilo objektivno.
A kad smo vec kod toga, i licno si mene diskriminisao jednom prilikom, pa mi je i zbog toga krivo na Vijesti. Ali, nema veze, svako ima pravo da radi sta hoce, samo je beskorisno svadjati se oko toga.
njegos njegos 18:53 23.11.2007

Re: vojvodin govor

Evo poslusah i govor vojvodin. Pa sta je lose rekao? Rekao je da je bilo lako ici u sumu s puskom, a da je teze bilo klanjati se Njemcima u Beogradu. Nije istina mozda? I rekao je da im je Nedic davao pare. Pa mozeda je davao. Nije istorija isto sto i istoriografija. To da je Nedic saradjivao s Njemcima na neki nacin je istorijska cinjenica. A zasto je to radio, to mozemo da nagadjamo. Mozda im je bio zaista odani sluga, a mozda je mislio i da ce tako bolje pomoci pokret otpora.
I na kraju, i za ovo sto vi pricate ja mogu isto reci da je jeftina propaganda, isto kao sto Zeljko rece da su jeftina propaganda cinjenice da je Draza odlikovan Legijom casti i da Sarl de Gol nije dosao nikad u Jugoslaviju upravo zbog ubistva Draze. Vjerovatno su jeftina propaganda i odluke americkog Kongresa i Vrhovnog suda i izjave svih onih pilota koje je spasio i one demonstracije po Americi, i naslovna strana "Time"-a sa Drazinom slikom i onaj pilot koji drzi transparent "Titov sud kaze da me je Draza ubio. U stvari, on me je spasio!" I ima tu jos mnogo, mnogo jeftine propagande.
Željko Ivanović Željko Ivanović 22:10 23.11.2007

Re: vojvodin govor

Njego, da se vratimo babi. I njenom spomeniku. Divna građevina. Kada bi nešto kod nas tako anarhistički nastrojeno neko napravio, pitanje je da li bi naredno jutro dočekao. A vidiš kako u Sloveniji ljudi sve to fino izlažu. Jer nema četnika, ni partizana, ni bjelogardejaca, ni domobrana - svima njima se bave istoričari, dok se umjetnici, javni djelatnici i alternativci bave okruženjem i njegovim poboljšanjem. Pusti Dražu i Tita - najbolji je Valter!
njegos njegos 22:22 23.11.2007

Re: vojvodin govor

A Valter je legenda... I nisam ja poceo pricu o Drazi i Titu, cisto da se zna. Ja bih najradije da to ostavimo po strani i pocnemo se baviti drugim stvarima (a ako vec moramo o podjelama, onda o ovim savremenim podjelama)...
Licno mislim da kad bi se ljudi mobilisali, drugacije bi bilo. Onda bi mogli da kazemo "Ne mogu oni nas toliko da biju, koliko mi mozemo da trpimo" ili "Ne mogu oni toliko nas da uklone, koliko ce nas se novih pojaviti". Mislim da bi tada i oni shvatili da nastupa jedan neminovan proces u kome oni definitvno gube moc.
Željko Ivanović Željko Ivanović 23:41 23.11.2007

prava stvar

"Ne mogu oni toliko nas da uklone, koliko ce nas se novih pojaviti".
njegos njegos 23:59 23.11.2007

Re: prava stvar

Pa nisam li u pravu?
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:26 24.11.2007

Re: prava stvar

pa vidiš iz naslova - prava stvar. I fenomenalno zvuči. Koliko god mogli da nas uklone nijesu ni svjesni koliko novih će se za nama pojaviti. Sjajno zvuči, nema veze što je neprimjenjivo u našoj praksi.
njegos njegos 11:34 24.11.2007

Re: prava stvar

Ko ti kaze da je neprimjenljivo? Samo treba vremena...
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:17 24.11.2007

Re: prava stvar

Koliko Njego! Vjekovi nam prolaze u čekanju. Buđenja.
njegos njegos 17:23 24.11.2007

Re: prava stvar

Pa dobro, nista vjecno ne traje. I ovo ce se danas jednom zvati juce.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana