Gost autor| Politika| Religija

IZBOR PATRIJARHA – IZBOR PAPE (3)

Jelena Gall RSS / 22.01.2010. u 09:14

Piše: krkar 

Ja odavno obećah i evo tek sad u minut do 12 uspevam da kako-tako, na brzinu, održim obećanje i  napišem poslednji deo. Izvinjavam se što ću ovo malo zbrzati ali, nažalost, ušao sam u kuću u pola 2 a ustajem u 7 i ne mogu bolje. Zato mi je najvažnije da na vreme postavim svoju prognozu, a za sve ostalo o čemu sam namerio da pišem neće biti dockan ni pošto se izabere novi patrijarh.

conclave.jpg?w=450Rimokatolička crkva (RKT) novog papu bira na konklavi na kojoj učestvuju svi kardinali koji nisu navršili 80 godina. Kardinali moraju nekako da stignu do dvotrećinske većine, što je na poslednjoj konklavi značilo 77 glasova. Konklava 2005 bila je jedna od retkih na kojoj je unapred proglašeni favorit, Ratzinger, brzo i lako došao do potrebne većine - u 4. krugu. Napominjem da se tačni rezultati pojedinih glasanja (još) ne znaju, po propisu sve beleške iz konklave spaljuju se a kardinalima je zabranjeno da govore o toku konklave. Ipak, vremenom se dođe do vrlo preciznih podataka iz više izvora koji se najčešće manje-više poklapaju.

Pre početka konklave 2005. glavnim konkurentom konzervativnom Ratzingeru smatrao se vrlo liberalni i popularni milanski nadbiskup, jezuita Carlo Maria Martini. No kako je teološki konzervativni Jovan Pavle II za vreme svog dugog vladanja imenovao većinu kardinala glasača u konklavi 2005. na svoju teološku sliku i priliku, većina analitičara bila je uverena da će novi papa biti konzervativac a među kozervativcima najbolje se držao baš iskusni Ratzi. Ipak, liberali su morali da probaju: prema jednom izvoru u prvom krugu Martini je dobio 42 glasa, Ratzinger 37, takođe konzervativni Italijan Camilo Ruini preko 20 itd. U drugom krugu Martini je navodno čak došao do 45 ili 46 dok je deo Ruinijevih glasača (i rasutih glasova) pripao Ratzingeru koji je imao preko 50. U trećem krugu Joseph R je, navodno, dobio oko 72 glasa, Martini 33. Tendencija je bila jasna i u četvrtom krugu Bavarac je dobio daleko više od potrebnih 77 glasova.

Konklava 2005. bila je primer jednog od dva tipična vatikanska voting patterna početnog sudara dvojice jakih kandidata uz trećeg relativno jakog, čiji se glasovi pribroje njegovom istomišljeniku, dočim njihov protivnik ne uspe da značajno poveća podršku. Iz ovog načina glasanja očigledno je da ne postoji izražena polarizacija, tj. da broj kardinala koji bi učinili sve da protivnik njihovog kandidata ne dobije 2/3 nije presudno velika: Martinijeve pristaše mogle su, držeći se čvrsto nekih 45 glasova, da blokiraju Ratzingerov izbor, no kad se videlo da njegova podrška stalno raste, dobar deo ih je prišao Bavarcu kako bi se što brže i bezbolnije izabrao novi papa.

Drugi tipičan vatikanski voting pattern bio je očigledan u drugoj konklavi 1978. kad je izabran Karol Wojtyla.

Samo da napomenem da je i u prethodnoj, prvoj konklavi te godine Vojtila u jednom trenutku imao, za jednog stranca, pri tom i mladog sa samo 58 godina, respektabilna 4 glasa. U konklavi u avgustu 1978. izabranom Albinu Lucianiju najveći protivnik bio je ultrakonzervativni Giuseppe Siri, a način glasanja bio je sličan onom 2005: Siri je brzo dostigao maksimum glasova - nedovoljan - koji dalje nije rastao, a Luciani je u svakom krugu pridobijao sve više kardinala i izabran je drugog dana konklave.

Nakon kratke jednomesečne vladavine Jovana Pavla u oktobru je sazvana druga konklava u 1978, po svom toku vrlo interesantna.

Ultrakonzervativnom đenovskom nadbiskupu Siriju ovog puta od početka je najjači protivnik na umereno-liberalnoj strani bio njegov firentinski kolega Giovanni Benelli. Već u 3. ili 4. krugu postalo je očigledno da su obojica došli do svojih maksimuma i da u direktnom sukobu nijedan ne može dostići dvotrećinsku većinu:  Siri je navodno već u drugom glasanju dobio 69 glasova (od potrebnih 75) i u sledeća dva glasanja držao se na preko 60. Benelli je na početku imao tek oko 25, da bi mu strah umerenih od Sirijevog izbora doneo preko 40 glasova u trećem i četvrtom krugu u kojima su rezultati bili skoro u dlaku isti. Posle četvrtog kruga grupa „benelijevaca" predvođena bečkim kardinalom Koenigom predložila je nekolicini viđenijih „sirijevaca" da nađu kompromisnog kandidata. Lukavi Koenig predložio je Poljaka Wojtylu koji je izgledao kao odličan miš-maš prihvatljiv obema stranama: bio je mlad i zdrav (što je posle nagle smrti prethodnog pape odjednom bilo jako važno), bio je otvoren za dijalog i nove inicijative, ali i dogmatski konzervativan. U petom glasanju Benelli je pao za 8, Siri za 6, Wojtyla je dobio 12 a dvojica samo po jedan glas. U šestom glasanju kandidat kompromisa imao je već oko 30 glasova. Ohrabrene činjenicom da i liberali i konzervativci odustaju od svojih prvaka, njihove su se pristalice sve više okupljale oko Poljaka koji je izabran u osmom krugu sa 99 glasova.

Toliko o Vatikanu. Najznačajnija lekcija je da je sistem koji traži podršku dvotrećinske većine za izbor poglavara odličan (ili možda bar najmanje loš) jer omogućava da jaki kandidat dobije čvrstu podršku ali i da se sukob dveju jakih struja od kojih ni jedna ne može da osigura 2/3 razreši iznalaženjem kompromisnog prvosveštenika kojeg će podržati oba tabora.

 

Nazad na SPC i njenu nezahvalnu i komplikovanu situaciju.

Prvo, da raščistimo neke dileme: nije sigurno da se sve zna o tome kako će se glasati, tačnije, možda se ne zna ništa konačno.

Pretpostavlja se da će se glasati "apostolskim" načinom: da izborni sabor prvo izabere tri kandidata, svakog pojedinačno natpolovičnom većinom, pa da se zatim kockom "po duhu svetome" između njih trojice izvuče novi patrijarh.

Ne sme se isključiti ni mogućnost da izborni sabor u subotu pre glasanja promeni ovo pravilo, na šta ima pravo. (U 2. nastavku spomenuo sam konfuziju oko menjanja pravila, vraćanja starih...) U tom slučaju postoje dve realne mogućnosti:

- da se patrijarhom proglasi prvi koji dobije kvalifikovanu većinu (prostu ili dvotrećinsku, već kako sabor odluči);

- da u uži izbor uđu dvojica kandidata sa najvećim brojem glasova (sa mogućnošću da se ne zahteva prosta većina), pa da se zatim u drugom krugu glasa samo između te dvojice.

Teoretski postoje i druge mogućnosti, ali njih smatram vrlo malo verovatnim.

Dakle, moja se prognoza bazira na "apostolskom" načinu biranja i neću prognozirati za ostale slučajeve jer je isuviše špekulativno i isuviše kasno.

Ovde moram da naglasim da je biranje žrebom 1-od-3 ubedljivo najlošiji način da se izabere patrijarh po volji najvećeg dela episkopata, tačnije onaj koji će biti suprotstavljen najmanjem broju episkopa.

Zašto?

Pretpostavimo da će glasati 45 episkopa (nije još sigurno ko će sve imati pravo glasa, ali da ne širim priču). Većina bi onda bila 23.

U episkopatu SPC postoji više podela na srodne grupe ili struje po različitim kriterijumima:

inovatori-konzervatori;

mladi-stari;

ovodrinci-onodrinci;

grčki-ruski-domaći đaci;

justinovci/postjustinovci/neojustinovci-nejustinovci;

Srbijanci-ostali;

ekumenisti-ziloti;

bliski vlasti-bez odnosa sa vlašću.

Našlo bi se podela i po raznim drugim osnovama, ali nije bitno. Bitno je da podela ima mnogo i da se po raznim kriterijumima skupovi različito preklapaju. Dakle, sve je pitanje izborne taktike i veštine koaliranja.

Da pretpostavimo da će se stvoriti dve jake grupe - zbog načina biranja najpoželjniji ishod su upravo dve jake grupe. Već varijanta sa tri interesne grupe favorizuje ili najjaču ili koaliciju preostale dve, ali za sve učesnike rizik i opasnost od neuspeha daleko su veći.

Ko bi činio te dve grupe? Špekulišem da bi podela otprilike bila ovakva:

1. grupa: ekumenisti inovatori bliski vlasti sa ove strane Drine

2. grupa: konzervatori ziloti velikosrbi prekodrinci

Podele svakako ne mogu biti čiste: npr. jedan od najsamoproglašenijih kandidata, častohlepni mjestobljustitelj Risto, po mnogo čemu pripada 1. grupi, ali je i justinovac i prekodrinac. Drugi često(samo)pominjani Grigorije jeste antiamfilohijevac i "Bosanac" (time što je Hercegovac), ali je i inovator i blizak je vlasti, doduše ne srbijanskoj. Ipak, pretpostavljam da bi podela mogla da ide baš ovako.

U tom slučaju i kod jednih i kod drugih moraće da dođe do unutrašnjeg kompromisa:

"Dobri Srbijanci" morali bi zarad prikupljanja što više glasova da žrtvuju baš Amfilohija (čudne štete, rekla bi moja baba, no to nije tema); istovremeno "nazadni Bosanci" morali bi da žrtvuju premladog i preinovatorskog Grigorija. Protiv Grigorija su i godine: najviši klir (sa izuzetkom lajavog prznice Atanasija sam-pao-sam-se-ubio) ne ide u penziju i od pomisli da bi prpošni Dodikov junoša mogao da bude patrijarh sledećih 30-40 godina zasigurno se mnogima ježe i perčin i brada.

I ovde jedan primer iz Vatikana: obojica su više bezočnim nego veštim PR-om sebe proglasili za „moguće patrijarhe". Kažu Italijani za takve unapred proglašene entra Papa, esce cardinale, tj. uđe u konklavu unapred proglašen papom - izađe kao običan kardinal.

Po ko zna koji put digresija: koliko godina bi trebalo da ima novi patrijarh SPC?

Evo kako na to gleda Vatikan:

- Nakon jednog dugovladajućeg pape retko kad se bira sasvim mladi; malo kojeg biskupa/episkopa privlači ideja da ceo svoj vek provede pod samo dvojicom prvosveštenika (i da pritom samo dvaput ili jednom dobije šansu da bude izabran). Primer: posle 26 godina JPII izabran je prilično stari Ratzinger (Benedikt XVI).

- U trenucima kad se ne može postići konsenzus o fundamentalnim pitanjima, kad je struja previše, kad su suprotstavljanja previše jaka, bira se stariji, „tranzicijski" papa, da se dobije pauza od nekoliko godina da se situacija raščisti. Primer: Jovan XXIII koji je trebalo da RKT crkvi posluži za predah od dugog i bolnog pontifikata Pija XII (to što je „dobri dedica" za kojeg su svi mislili da je teološki lightweight pokrenuo najveće promene u rimokatoličkoj crkvi u mnogo vekova - druga je priča).

- Kad među izbornicima postoji konsenzus da je crkva (ili društvo) u ozbiljnom problemu, traži se čovek sa znanjima i sposobnostima da ga rešava, a zanemaruju se sve ostale podele. Primer: kad je posle Anschlussa i Sudeta svima bilo jasno da je Hitler na korak od evropskog rata, izabran je iskusni diplomata, nekadašnji nuncije u Bavarskoj i Nemačkoj, autor Reichskonkordata Eugenio Pacelli (Pije XII).

Da/ako izborni sabor SPC danas razmišlja na način kako to čini Vatikan, bilo bi gotovo sigurno da će sledeći patrijarh imati najmanje 75 godina, da će biti sposoban da bar počne da rešava gomilu problema unutar SPC koji se decenijama samo prećutkuju, zataškavaju i guraju pod tepih i da će za sve to moći da obezbedi široku podršku u episkopatu.

Ima li takvoga? Nažalost, nema. Tačnije, moglo bi da ga bude: sa jedne strane Irinej Gavrilović, niški; sa druge Nikolaj Mrđa, dabrobosanski; ali teško da bi oko ijednog od njih mogao da se stvori konsenzus.

(Sve i da se dogovore oko najidealnijega, kockarski izborni sistem bi mu dao mogućnost da bude izabran od samo 0.33. Osim ako baš ne verujemo u Duh Sveti, a ja sam po tim pitanjima prebacivanja odgovornosti na nekog drugog, makar i svemoćnog i bestelesnog i vanvremenskog i sveprisutnog - prilično skeptičan.)

Siguran sam da vladike sve ovo znaju i da će, u najboljoj najgoroj tradiciji srpske politike poslednjih 20-ak godina bez imalo ustezanja većina pokušati da izvuče što više za sebe i svoju interesno-zavičajno-dogmatsku-teološku-ideološku grupu.

Dakle: tvrd stav i tvrd kandidat „ekumenista inovatora bliskih vlasti sa ove strane Drine" protiv tvrdog stava i tvrdog kandidata „nacionalističkih staroveračkih zilota s one strane Drine". Kam u kam. Dva jarca na brvnu.

(Moj vrlo uslovni opis ovih dveju grupa mogao bi stvoriti utisak da „bosanskim natražnjacima" preferiram „liberalne Srbijance". Molim da se tako što i ne pomisli - ne preferiram nijedne (da ne kažem što gorega).)

Jesu li ove dve grupe sposobne da iznađu kandidate koji će dobiti po 23 glasa i na koji način?

Jesu, ali čista matematika kaže da ili neki interesi moraju da se preklope ili da mora da se napravi neprincipijelan dogovor. Tj. da bi „ekumenac grčki đak Srbijanac ispod državnoga šinjela" dobio 23 glasa moraće za njega da glasa i neki zilot/Bosanac/rusofil/nacionalista". I obratno. Ili tako ili da se dogovore da jedni drugima podrže „prve lopte" pa šta bude. U ovu potonju mogućnost ni najmanje ne verujem, jer da su u stanju da se dogovore oko toga mogli bi da se dogovore i da biraju dvotrećinskom većinom i tako dođu do zaista najboljeg kompromisnog kandidata.

Dakle, ko dolazi u obzir za ova dva mesta?

Prvo ko NE dolazi: nijedan od prekomoraca jer su premalo tu, premalo poznati, premalo lobiraju (iako pare za koje se veruje da dijaspora daje ni jednoj struji ne bi bile mrske); Artemije kao čovek koji ni teološki ni politički ne može ni sa kim; Pahomije, Filaret i Kačavenda kao liabilities; Makedonci - jer bi patrijarh Makedonac samo produbio podele u SPC i većina vernika ga ne bi prihvatila a ni spoljnopolitički ne bi ama baš ništa doprineo Srbiji.

Posle svega rečenog:

Za predstavnika struje „ekumenskih Srbijanaca" tipujem na Irineja Bulovića (bačkog). Prva rezerva Irinej Gavrilović (niški). Moguće iznenađenje: Hrizostom Stolić (žički).

Za predstavnika „zilotskih Bosanaca" tipujem na Jefrema Milutinovića (banjalučkog). Prva rezerva Nikolaj Mrđa (dabrobosanski). Moguće iznenađenje: Lukijan Vladulov (osječko-poljski i baranjski)

I sad ono najteže: Treći Čovek, koji bi po svemu morao da predstavlja najumereniji i najnormalniji izbor. Verujem da ću najpre ovde pogrešiti, jer je sigurno najteže pogoditi ko bi mogao da bude kompromisni kandidat. Tačnije, najlakše bi se tu našao odličan kandidat, ali ne biram ga ja nego (najmanje) dve bezobrazno tvrde, samožive i beskompromisne interesne grupe. Ipak, tipujem na Lavrentija Trifunovića (šabačkog). Prva rezerva Ignjatije Midić (braničevski). Moguća iznenađenja: Fotije Sladojević (dalmatinski) i Lukijan Pantelić (budimski).

I onda - barbut.

Atačmenti



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Gall Jelena Gall 09:23 22.01.2010

religija - crkva

stavila sam u kategoriju "religija", nadam se da je urednistvu stigao predlog da se uvede kategorija "crkva".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:45 22.01.2010

Re: religija - crkva

Krkisa

Ovde moram da naglasim da je biranje žrebom 1-od-3 ubedljivo najlošiji način da se izabere patrijarh po volji najvećeg dela episkopata ...


Krkisa,

od tebe nisam nikad ni ocekivao da ce logika prevladati tvoje anomizetete i (ko zna kakve) racunice. Nisi ni ovoga puta razocarao moja ocekivanja

Nisi prilozio ni jedan razuman argument zasto je "apostolski" nacin los. Evo ja cu priloziti nekoliko zasto je DOBAR:

1) Kao sto si i sam rekao i sto je jasno svakom objektivnom posmatracu sa strane, "najidelanijeg" kandidata i tako nema. Ovako ce se samo izabrati trojica za sve najprihvatljivija i najbolja... Uostalom i Pavle je bio sve samo ne "najidealniji" prosli put pa je to postao. Ko zna koliko ce vremena proci do trenutka kad ce njegovi sunarodnici (i vernici i oni drugi) biti toliko slozni i jednistveni da je bio bilo najbolji od svih njih ... ako se to ikad vise desi ... U njegovom slucaju bih i ja kao ateista rekao da je bog umesao prste u izbor ...

2) Ovaj nacin destimulise one izuzetno ambiciozne koji su spremni da u svojoj "politickoj" kampanji prekorace granice koje im prilice (ako takvih ima) zato sto i tako moze sebi da obezbedi samo 0,33 verovatnocu za konacni uspeh ...

3) I dalje vazi onaj isti razlog koji je vazio za Patrijarha Pavla: ovako se znatno smanjuje uticaj eventualnih "zainteresovanih" strana izvan crvke: politike (domace i strane), tajnih sluzbi (domacih i stranih) ... tajkuna (d. i s.). Koliko ovakvih faktora sa strane ima ne znam ... ali se njihovo postojanje (i zelja za uticajem) ne moze tek tako zanemariti/iskljucti

4) Iako ovo na prvi pogled izgleda kao "biranje na srecu" za vernike koji veruju da "bog sve vidi i svime upravlja" nije tako: oni ce biti ubedjeni da je bog odlucio. A ako hocemo da budemo realni i fer valjda je logicno da izborom patrijarha budu zadovoljni vernici ... a ne ateisti ...
krkar krkar 10:04 22.01.2010

Re: religija - crkva

Ad 1, ad 2 i ad 3 - sedi, jedan! Ništa nisi razumeo.

Ad 4, ako "Bog (piše se velikim slovom) sve vidi i svime upravlja" - zašto da se vladike muče da glasaju za trojicu? "Bog koji sve vidi i svime upravlja" mogao bi istog tog kandidata za kojeg se (unapred?) odlučio i da izabere iz šešira sa 37 imena.

Ili Bog sve vidi i svime upravlja ali samo ako u šeširu/jevanđelju ima do 3 imena?
Jelena Gall Jelena Gall 10:48 22.01.2010

Re: religija - crkva

A ako hocemo da budemo realni i fer valjda je logicno da izborom patrijarha budu zadovoljni vernici ... a ne ateisti ...

a kad malo bolje razmislimo, onda pocnemo da se posipamo pepelom i vicemo "nisam mislio bas tako kako sam napisao" :)
crni vaso, pokazi mi tu crkvu (recimo, srpsku pravoslavnu) koja se ne paca i u ono sto se jos kako tice i ateista. dakle, patrijarh se ne bira samo vernicima, koliko god ti sad hteo da budes fin.
eugensavojski eugensavojski 12:06 22.01.2010

Re: religija - crkva

crni vaso, pokazi mi tu crkvu (recimo, srpsku pravoslavnu) koja se ne paca i u ono sto se jos kako tice i ateista. dakle, patrijarh se ne bira samo vernicima, koliko god ti sad hteo da budes fin.

Crna Jellena pa elementarna logika teorije skupova ti kaže:
crkva (verni narod) je podskup skupa društvo , koji kao i podskup ateisti i podskup agnostici i podskup đavoloimajuši, spadaju u skup društvo te svaki od ovih podskupova ima pravo da arikulira svoje stavove u skupu društvo . Dakle unijija ovih podskupova čine skup društvo. Dok podskupovi agnostici,ateisti nisu ni u uniji ni u presjeku sa skupom crkva (verni narod, laos, eklesia) te samim tim ustrojstvo,hijerarhija i organiziranost tog podskupa nebi trebala da zadovoljava/zadovoji elemente nekog drugog podskupa.

Osim ako ne podrazumevaš da verovanje samim tim znači gubljenje građanskih prava (nešto ko što slepoća znači gubitak prava na vozačku).

Mislim ako ti je ovo matematički previše apstrakno banaliziraću do idiotizma.
Šta ima lektori da se mešaju u politiku i društvo oni treba da ispravljaju č i ć da teraju ljude da negacije pišu razdvojeno (nemogu i neću) i da se bave sa palatalizacijom
il šta lovci imaju da idu na izbore i pokušavat da artikuliraju politiku nek si fačaju đivđani i šojke
dakle izbor patrijarha nije izbor parlamenta
Lionsgate Lionsgate 13:49 22.01.2010

Re: religija - crkva

dakle izbor patrijarha nije izbor parlamenta


Sustina cele price, zato i ne vidim pomamu ateista oko danasnjeg izvlacenja novog poglavara SPC - niti oni bilo kako uticu na taj izbor niti taj izbor utice na njihov zivot.
Jelena Gall Jelena Gall 14:07 22.01.2010

Re: religija - crkva

premasujete cilj, niko ovde nije uporedio izbor patrijarha sa izborom parlamenta. a da li crkva i crkveni poglavari uticu na zivot ateista (odnosno celog drustva) - pa ok, moguce je izdavati se i za slepca. kako god, ja rekoh da se ova crkvena rabota TICE i ateista. ni manje ni vise.
Lionsgate Lionsgate 16:28 22.01.2010

Re: religija - crkva

pa ok, moguce je izdavati se i za slepca. kako god, ja rekoh da se ova crkvena rabota TICE i ateista. ni manje ni vise.

Na koji nacin utice na tvoj zivot? Hajde nacrtaj nam. . .
Dawngreeter Dawngreeter 16:29 22.01.2010

Re: religija - crkva

Na primer, kad baci kasiku tri dana necemo moci da se krecemo po gradu.
meandmyself meandmyself 16:54 22.01.2010

Re: religija - crkva

Lionsgate:
Na koji nacin utice na tvoj zivot? Hajde nacrtaj nam. . .
Na primer, kad baci kasiku tri dana necemo moci da se krecemo po gradu.



Ni da gledamo sve ono što inače gledamo na televiziji, jer je neko tamo odlučio da nije primereno - iako smo mi, jelte, lepo platili za to gledanje.
Ni da prozborimo nešto što nije na temu sveca koji hoda, da nas ne bi rulja linčovala.

Eto tako na primer crkva u Srbiji utiče na moj život kao ateiste. Je li dovoljno jasno nacrtano?
Lionsgate Lionsgate 17:22 22.01.2010

Re: religija - crkva

Ni da gledamo sve ono što inače gledamo na televiziji, jer je neko tamo odlučio da nije primereno - iako smo mi, jelte, lepo platili za to gledanje.
Ni da prozborimo nešto što nije na temu sveca koji hoda, da nas ne bi rulja linčovala.

Eto tako na primer crkva u Srbiji utiče na moj život kao ateiste. Je li dovoljno jasno nacrtano?

Saljivdzijo, hajde ponovo crtaj posto si omasio temu - pisemo o izboru - na koji nacin izbor partijarha utice na tvoj zivot ateiste? Jbg, jel' tebi kao sasvim prosecnom useru na blogu tesko da kapiras sta neko tacno napise? Mogu i da ti nacrtam. . .
dragoljub92 dragoljub92 18:21 22.01.2010

Re: religija - crkva

Mogu i da ti nacrtam. .

ne vredi ti kao što ne umeš da razumeš tako ne umeš ni da nacrtaš kad ne razumeš
Dawngreeter Dawngreeter 19:01 22.01.2010

Re: religija - crkva

Lionsgate
Saljivdzijo, hajde ponovo crtaj posto si omasio temu - pisemo o izboru - na koji nacin izbor partijarha utice na tvoj zivot ateiste? Jbg, jel' tebi kao sasvim prosecnom useru na blogu tesko da kapiras sta neko tacno napise? Mogu i da ti nacrtam. . .


Ne znam za dragoljuba, ali meni je bilo veoma vazno da patrijarh bude sto mladji covek sa sto manjim ocekivanim ometanjem gradskog saobracaja preko sto duzeg perioda. Takodje mi je relativno vazno da osoba na celu najmocnije (zapravo, jedine) institucije koja moze da prica i radi sta oce bez da placa porez ili zakonski odgovara ne bude neko ko je... pa... patoloski lazov. Pardon, hteo sam reci 'riscanski svestenik. Dobro, to ne moze. Onda bar neko ko nije potpuno psihoticni manijak, kao sto su izvesni u ovom izvlacenju srecki nacionalne pravoslavne lutrije bili. Efikasna potrosnja goriva je srazmerno vazna, kada sa svojim Hell's Angels ortacima izadje da prokrstari zemljom, pa jos i da to budu motori koji proizvode razumne kolicine buke. Tendencija ka modernizaciji haljina koji ce svestenici nositi u javnosti mi je vazna, verujem da bi svi hteli malo glamuroznije izlgedajuceg popa na celu radiodifuzne agencije (i drugih drzavnih agencija koje ce, ne sumnjam, dobiti u sledecem mandatu).

I tako. Stilske stvari, u glavnom.
Domazet Domazet 19:23 22.01.2010

Sine, smr'zo si Blog...

Dawngreeter
Lionsgate
Saljivdzijo, hajde ponovo crtaj posto si omasio temu - pisemo o izboru - na koji nacin izbor partijarha utice na tvoj zivot ateiste? Jbg, jel' tebi kao sasvim prosecnom useru na blogu tesko da kapiras sta neko tacno napise? Mogu i da ti nacrtam. . .


Ne znam za dragoljuba, ali meni je bilo veoma vazno da patrijarh bude sto mladji covek sa sto manjim ocekivanim ometanjem gradskog saobracaja preko sto duzeg perioda. Takodje mi je relativno vazno da osoba na celu najmocnije (zapravo, jedine) institucije koja moze da prica i radi sta oce bez da placa porez ili zakonski odgovara ne bude neko ko je... pa... patoloski lazov. Pardon, hteo sam reci 'riscanski svestenik. Dobro, to ne moze. Onda bar neko ko nije potpuno psihoticni manijak, kao sto su izvesni u ovom izvlacenju srecki nacionalne pravoslavne lutrije bili. Efikasna potrosnja goriva je srazmerno vazna, kada sa svojim Hell's Angels ortacima izadje da prokrstari zemljom, pa jos i da to budu motori koji proizvode razumne kolicine buke. Tendencija ka modernizaciji haljina koji ce svestenici nositi u javnosti mi je vazna, verujem da bi svi hteli malo glamuroznije izlgedajuceg popa na celu radiodifuzne agencije (i drugih drzavnih agencija koje ce, ne sumnjam, dobiti u sledecem mandatu).

I tako. Stilske stvari, u glavnom.
...koliko si cool. Mislim, stvarno, kako chovek drugachije da reaguje osim da te odcoolira. Kad vec pishemo o stilskim stvarima uglavnom...
Jelena Gall Jelena Gall 22:07 22.01.2010

Re: religija - crkva

Saljivdzijo, hajde ponovo crtaj posto si omasio temu - pisemo o izboru - na koji nacin izbor partijarha utice na tvoj zivot ateiste? Jbg, jel' tebi kao sasvim prosecnom useru na blogu tesko da kapiras sta neko tacno napise? Mogu i da ti nacrtam. . .

na ovom threadu si ti malkice omašio temu, pošto se govorilo o uticaju crkve na ateiste.
ja cu, evo, domazetu za ljubav, da dodam ona neka cudna crkvena pacanja u donosenja zakona (secas se, tice se ljudskih prava, pisao miletic onolike blogove dok je bilo aktuelno). pa da dodam pricu o crkvenoj imovini. pa da dodam zastareli slucaj pahomija, ili mozda da te podsetim manastira crna reka? naslo bi se, dakle, primera koji nekim cudom doticu i vernike i ateiste - a upetljana crkva. kako da ti kazem: nije svejedno ko je na celu crkve, te svetovne institucije, pa bio ti vernik ili ja nevernica.
dragoljub92 dragoljub92 02:25 23.01.2010

Re: religija - crkva

Ne znam za dragoljuba, ali meni je bilo veoma vazno da patrijarh bude sto mladji covek

mladi nemaju iskustvi koje donose godine.nikakvoznanje ne može da nadomesti iskustvo.iskustvo može da nadomesti nedostatak znanja ali ne i obrnuto.
a znanje+iskustvo su najbolji

volter je poslao jasnu poruku i vernicima i nevernicima-:
bog ne postoji ali je potreban narodu...

ko ovo razume svatiće....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:20 24.01.2010

Re: religija - crkva

Krkisa
Ad 1, ad 2 i ad 3 - sedi, jedan! Ništa nisi razumeo.

Ad 4, ako "Bog (piše se velikim slovom) sve vidi i svime upravlja" - zašto da se vladike muče da glasaju za trojicu? "Bog koji sve vidi i svime upravlja" mogao bi istog tog kandidata za kojeg se (unapred?) odlučio i da izabere iz šešira sa 37 imena.

Ili Bog sve vidi i svime upravlja ali samo ako u šeširu/jevanđelju ima do 3 imena?


to sto bog sve vidi i svime upravlja ne znaci da ljudi ne treba nista da rade. moguca su naravno i druga resenja ali ovo trenutno nudi najbolje iz obe krajnosti: patrijarha koji je po volji i bogu i ljudima ... prema tome nikako ne moze da bude "najgore" kako to tvrde neke neznalice

ali da se ti slabo razumes u ovu problematiku iako bi hteo se predstavis kao strucnjak, nema nikakve dileme: nista od tvojih teorija o zaverama, "neprijateljskim" strujama i zakulisnim borbama (da si ti u svemu tome ucestvovao scigurno da bi toga svega bilo ) se nije obistinilo. nisi bre ni jedinicu zasluzio ... jedino si potrefio kako se pise bog - ali boze moj, i "corava koka" ponekad potrefi ...
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:27 22.01.2010

веома брзо пишеш

Ja odavno obećah i evo tek sad u minut do 12
krkar krkar 09:31 22.01.2010

Re: веома брзо пишеш

marco_de.manccini
Ja odavno obećah i evo tek sad u minut do 12


Olako obećana brzina
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:42 22.01.2010

Re: веома брзо пишеш

та динамичка гласања са много кругова умеју да дају веома интересантне резултате. дају доста простора за стратешко гласање.
krkar krkar 09:59 22.01.2010

Re: веома брзо пишеш

marco_de.manccini
та динамичка гласања са много кругова умеју да дају веома интересантне резултате. дају доста простора за стратешко гласање.


Imam u jednoj knjizi koja mi trenutno nije pri ruci nekoliko baš fascinantnih primera izbora papa sa odličnim primerima strateškog glasanja: navlakuša na neprincipijelne koalicije, trošenja favorita, stvaranje prividno brzorastućih kandidata ograničenog dometa...
ivana23 ivana23 10:52 22.01.2010

Jutrosnja liturgija

ivana23 ivana23 11:23 22.01.2010

Prelazak

mariopan mariopan 11:29 22.01.2010

Re: Prelazak

Ako On bira onda da se pomolimo?
ivana23 ivana23 11:33 22.01.2010

Re: Prelazak

mariopan
Ako On bira onda da se pomolimo?

Ne bira on.
Pise u uvodnom tekstu postupak:

Pretpostavlja se da će se glasati "apostolskim" načinom: da izborni sabor prvo izabere tri kandidata, svakog pojedinačno natpolovičnom većinom, pa da se zatim kockom "po duhu svetome" između njih trojice izvuče novi patrijarh.

mariopan mariopan 11:58 22.01.2010

Re: Prelazak

ivana23
mariopan
Ako On bira onda da se pomolimo?

Ne bira on.
Pise u uvodnom tekstu postupak:

Pretpostavlja se da će se glasati "apostolskim" načinom: da izborni sabor prvo izabere tri kandidata, svakog pojedinačno natpolovičnom većinom, pa da se zatim kockom "po duhu svetome" između njih trojice izvuče novi patrijarh.


Znam ali ipak?
eugensavojski eugensavojski 11:36 22.01.2010

Nikad dovoljno naglasiti

Iz teksta autor razvidno izvalači zaključke da če biskupi crkve u Srba shodno svojoj mračnoj i nazadnoj tradiciji napravit sledeće
1) Izabrati će muškarca, srbina i ženomrsca (jamačno neženja) i pokazati svoju
patrijarhalnu ,etničku i rodnu zadrtost.
Naime u trenutku kad Srbima najviše treba izlazak iz mraka i ulazak u slobodno društvo gde če politička korektnost zamijenitii retrogradnu slobodu mišljenja oni recimu umesto da izaberu , ženu , muslimanku/židovku/vešticu građanske, a ne srpske nacionalnosti, po mogučstvu iz istopolne nebračne zajednice, oni se mračno (gotovo idiotski) drže srednjevijekovnoga principa
2) jasno se pokazuje nedostatak napredka i sekularnosti koji je bio u Sfrj za vrijeme jednopartiskog ali avangardnog sistema.Tad bi poštena inteligencija u organima saveza socijalističkog radnog naroda , organima partije i organima omladinske organizacije patrijarhovog sedišta brzo našli adekvatnog lika/likuušu
u A.Bakočeviću,Bošku Kruniću Vasilu Tupurkovskom a zašto ne možda i Milki Planic čiji bi prosvijetljen i uredno izbrijan lik poboljšao vizualni identitet ove zajednice (koja ne samo što ne depilira ploćice na stomaku nego ni podbradak) ALO jel čitaju oni Men's Health
No sama činjenica da nevladin sektor nema prava da opozove izbor več je grozan
krkar krkar 12:27 22.01.2010

Re: Nikad dovoljno naglasiti

Molim te da ne lupetaš na mom blogu. Idi prosipaj gluposti negde drugo
eugensavojski eugensavojski 13:35 22.01.2010

Re: Nikad dovoljno naglasiti

krkar
Molim te da ne lupetaš na mom blogu. Idi prosipaj gluposti negde drugo


Molim te da ne lupetaš po mojim arhipastirima , znaš kako ovnovi su nervozni kad im diraš čobana , cinizam nije nužno glupost, a to što ti posmatraš crkvu iz diskursa koji ne omogučuje sagledavanje stvari o kojoj pišeš je sasvim druga stvar.
Kao što će nadam se mnogi bit uznemireni izborom
"imenom njegovim izobličavaće demone"
usput podele ni likovi u njima ne odgovaraju baš stanju stvari, al dobro , podobna je da šira društvena zajednica koja se ne bakće sa tom gluposti svati da je to tako, kako su oni zamišljali ,
mislim ono pozitivni mračni likovi i negativni mračni likovi i to
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:45 22.01.2010

nek' pobedi bolji...

...dolazimo do toga da ce svaki naredni patrijarh biti uporedjivan sa patrijarhom Pavlom,od koga ce tesko biti bolji. Samim tim normalno je da nam se nijedan kandidat i ne svidja toliko i da nam svi episkopi imaju mana! Opet ˝aposltolski˝ zreb i nije najbolje resenje,zbog mnogo razlicitih struja,al' ja ne znam bolji,mozda vi znate!?
Licno voleo bih da na celo SPC dodje covek koji ce uvesti reformu,Milankovicev kalendar,sluzenje na narodnom jeziku...normalno da ce imati veliki broj protivnika,kako u samoj crkvi tako u narodu,ali od neceg se mora krenuti!Tako da svaki kandidat koji je za to je,po meni,dobar izbor!

krkar krkar 13:02 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

...dolazimo do toga da ce svaki naredni patrijarh biti uporedjivan sa patrijarhom Pavlom,od koga ce tesko biti bolji.


Nije tema sada ali Pavle nije bio dobar patrijarh. Nije vladao crkvom, nije je nikuda vodio, nije nikoga ničemu naučio, nije ni u kliru ni u narodu stvorio "novu vrednost" a ni učinio ništa da se neke stare ne rasloje.

Pavle je bio iskren vernik, skromni monah, bogobojazni čovek za primer. Možda je bio primer svetog čoveka ali nikako primer patrijarha.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:08 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

Pavle je bio iskren vernik, skromni monah, bogobojazni čovek za primer. Možda je bio primer svetog čoveka


Oo,tome je i rec...o njegovim ljudskim kvalitetima al' izgleda se nisam dobro izrazio. Ako cemo iskreno u lose vreme je izabran,no da neduzimo.

Kao sto sam i napisao,meni je bitno da se sprovede reforma i samim tim svaki episkop koji to podrzava,jhe ok!



hazar hazar 14:02 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

krkar
...dolazimo do toga da ce svaki naredni patrijarh biti uporedjivan sa patrijarhom Pavlom,od koga ce tesko biti bolji.


Nije tema sada ali Pavle nije bio dobar patrijarh. Nije vladao crkvom, nije je nikuda vodio, nije nikoga ničemu naučio, nije ni u kliru ni u narodu stvorio "novu vrednost" a ni učinio ništa da se neke stare ne rasloje.

Pavle je bio iskren vernik, skromni monah, bogobojazni čovek za primer. Možda je bio primer svetog čoveka ali nikako primer patrijarha.

Патријарх Павле је био прави избор. Из ваше тврдње да није се види да ви у ствари немате појма о вери и СПЦ. У време када људи имају морал у траговима најпотребније је дати им узор и људски их препородити.

Ваш проблем је што СПЦ посматрате као интересну групу, а она то не сме бити. Чак и ако се деси да је тако, основни задатак Патријарха је да то промени. Све ове промене и циљеви о којима причате ви и неки коментатори су потпуно неважни, ако СПЦ изгуби своју суштину.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:16 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

. Све ове промене и циљеви о којима причате ви и неки коментатори су потпуно неважни, ако СПЦ изгуби своју суштину.


ih zar nije uvodjenje narodnog jezika u liturgiju priblizavanje narodu,a to je sustina SPC da bude blska narodu...ne da pojedine vladike i episkopi sebe postavljaju kao sve(t)ce!?

Sto se tice patrijarha Pavla
libela libela 15:32 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

hazar
krkar
...dolazimo do toga da ce svaki naredni patrijarh biti uporedjivan sa patrijarhom Pavlom,od koga ce tesko biti bolji.

Nije tema sada ali Pavle nije bio dobar patrijarh. Nije vladao crkvom, nije je nikuda vodio, nije nikoga ničemu naučio, nije ni u kliru ni u narodu stvorio "novu vrednost" a ni učinio ništa da se neke stare ne rasloje.

Pavle je bio iskren vernik, skromni monah, bogobojazni čovek za primer. Možda je bio primer svetog čoveka ali nikako primer patrijarha.
Патријарх Павле је био прави избор. Из ваше тврдње да није се види да ви у ствари немате појма о вери и СПЦ. У време када људи имају морал у траговима најпотребније је дати им узор и људски их препородити.

Ваш проблем је што СПЦ посматрате као интересну групу, а она то не сме бити. Чак и ако се деси да је тако, основни задатак Патријарха је да то промени. Све ове промене и циљеви о којима причате ви и неки коментатори су потпуно неважни, ако СПЦ изгуби своју суштину.


Preporuka!
krkar krkar 15:45 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

Ваш проблем је што СПЦ посматрате као интересну групу, а она то не сме бити. Чак и ако се деси да је тако, основни задатак Патријарха је да то промени. Све ове промене и циљеви о којима причате ви и неки коментатори су потпуно неважни, ако СПЦ изгуби своју суштину.


Ovo što pišeš je bar u dve stvari logički nekonsistentno.

Prvo:

JA posmatram episkopat (arhijerejski sabor) (NE SPC!) kao interesnu grupu a ona to NE SME biti.
Ergo, da je ja tako ne posmatram ona to ne bi bila?
Znači ona to JESTE.
Tojest, ja samo posmatram (i opisujem) nešto što jeste.
U tom slučaju tvoj vrednosni sud da ona to NE SME biti nema veze sa činjenicom da ja posmatram nešto što JESTE. Nisam ja episkopat napravio ovakvim.


Drugo:

Ako se to desi - A OČIGLEDNO SE DESILO - "основни задатак Патријарха је да то промени". Potpuno se slažem.
Ali Pavle to nije promenio. Stanje se za njegova vakta bitno pogoršalo.
Znači, Pavle nije ispunio "основни задатак Патријарха".
Upravo to sam i rekao.
Domazet Domazet 16:55 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

krkar
.
.
.
JA
.
.
.
JESTE.


Interesantno. Prevedeno na science lingo:

JA to tako tumachim ergo TO TAKO JESTE, [1]. Sedi jedan, [1]!

Reference List:

1. JA, O prirodi Apsolutnog Autoriteta i zashto sam JA u pravu, Jelenin Blog, Vol XIX, BlogB92, DrugaiBolja, 2010.


Hebote blog, postade Jelenin Blog publishing outlet za DruguiBolju nauku. Ali shto se ja chudim, to je Jelenin blog. Ej bre...


Jelena Gall Jelena Gall 22:09 22.01.2010

Re: nek' pobedi bolji...

Ali shto se ja chudim, to je Jelenin blog. Ej bre...

tako je!
G.Cross G.Cross 12:54 22.01.2010

A da probaju "Monti Hol"

Nsarski je pricao pre neki dan o Monti Hol pravilu sa Troja vrata.

Pa kako bi bilo da postave tri koverte , onda Pahomije izvuce jednu kovertu. Onda Boris Tadic otvori jos jednu kovertu u kojoj NIJE Patrijarh. I onda Pahomije ima pravo da promeni prvobitni izbor ili ne. Normalno uz direktni televizijski prenos.
ivana23 ivana23 13:26 22.01.2010

Ime novog patrijarha izvlači...

arhimandrit Gavrilo

Arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj određen je je danas na početku izbornog zasedanja Arhijerhijerejskog Sabora da iz Jevandjelja izvuče ime novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, rečeno je danas Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.
.......
Trajanje izbornog Sabora je neizvesno, tako da postoji mogućnost da "trojna kandidatura" potraje, ali i da se u kratkom roku, čak do kraja ove sedmice, izabere novi srpski patrijarh.


Izvor
eugensavojski eugensavojski 13:42 22.01.2010

Re: Ime novog patrijarha izvlači...

ivana23
arhimandrit Gavrilo

Arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj određen je je danas na početku izbornog zasedanja Arhijerhijerejskog Sabora da iz Jevandjelja izvuče ime novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, rečeno je danas Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.
.......



Izvor


DOSTOJAN JEST


drug.clan drug.clan 14:12 22.01.2010

biranje

ja mislim da je jedino vazno da citav izbor prodje bez presudnog uticaja bilo kakve svetovne vlasti. Ne mesanje drzave stavlja crkvu tamo gde joj je mesto - u verski domen i buducem patrijarhu i crkvi pomalo veze ruke kada je uticaj na drzavu u pitanju. Osim toga to bi znacilo i da vlast nije zainteresovana za crkvu i njene poslove sto je opet dobro.

Istorija nam kaze da je u skoro 9 vekova postojanja srpske crkve bilo najmanje crkvenih vodja koje nije na ovaj ili onaj nacin izabrala neka svetovna vlast, Bili to nemanjici, brankovici, crnojevici, habsburzi, turci, petrovici, obrenovici, karadjordjevici, komunisti ....

To je crkveni posao i treba ih ostaviti da rade kako znaju i umeju. Ako hoce "liberale" neka izaberu, ako hoce "radikale" neka izaberu ako ce na lutriju moze i tako, kako god.

Ovo sa lutrijom je pomalo "misticno", sto je zanimljivo i za siru javnost, cak i svetsku koja ce verovatno pisati o tome. Pa eto malo besplatne reklame.
ivana23 ivana23 14:30 22.01.2010

Poznata imena trojice kandidata

za patrijarha

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški su trojica kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.


Izvlačenje imena novog patrijarha SPC obaviće se, najverovatnije, u popodnevnim satima.
drug.clan drug.clan 14:39 22.01.2010

Re: Poznata imena trojice kandidata

ivana23
za patrijarha

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški su trojica kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.


Izvlačenje imena novog patrijarha SPC obaviće se, najverovatnije, u popodnevnim satima.



jel to znaci trojica "liberala"?

krki je bas podbacio u procenama
sentinel26 sentinel26 14:43 22.01.2010

Re: Poznat patrijarh

Vladiki Irineju Niškom čestitke i mnogo uspjeha u radu !
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:43 22.01.2010

Re: Poznata imena trojice kandidata

ih,dva liberala i Amfilohije konzervativni,a od bogojavljanja poznat u narodu kao Amfilohije pjevusni
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:59 22.01.2010

Re: Poznata imena trojice kandidata

Da/ako izborni sabor SPC danas razmišlja na način kako to čini Vatikan, bilo bi gotovo sigurno da će sledeći patrijarh imati najmanje 75 godina, da će biti sposoban da bar počne da rešava gomilu problema unutar SPC koji se decenijama samo prećutkuju, zataškavaju i guraju pod tepih i da će za sve to moći da obezbedi široku podršku u episkopatu.

Ima li takvoga? Nažalost, nema. Tačnije, moglo bi da ga bude: sa jedne strane Irinej Gavrilović, niški; sa druge Nikolaj Mrđa, dabrobosanski; ali teško da bi oko ijednog od njih mogao da se stvori konsenzus.

Aha! Ergo, izborni sabor SPC ipak razmišlja na isti način kao Vatikan...
krkar krkar 02:30 23.01.2010

Re: Poznata imena trojice kandidata

Aha! Ergo, izborni sabor SPC ipak razmišlja na isti način kao Vatikan


Da. Praktično - ako već ne umeš baš pametno.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 14:35 22.01.2010

breking news!

из поузданих извора сазнајемо да ће за новог патријарха СПЦ бити изабран, нико други но Др Војислав Коштуница. Нек му је са срећом!
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 15:08 22.01.2010

Re: breking news!

Извињавам се читалаштву. Џаба сам се порадовао. Слагали ме мангупи за Воју. Изабран неки поп, Нишлија.
JJ Beba JJ Beba 14:35 22.01.2010

ječam žnjela kosovka devOjka

Oliver Njego ft. čuvar trona Amfilohije

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški su trojica kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.

al što pevaaaaaa

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:39 22.01.2010

Re: ječam žnjela kosovka devOjka

pjeva Amfilohije...svaka mu cast
jasnaz jasnaz 14:43 22.01.2010

evo Ga

na naslovnoj!
mariopan mariopan 14:45 22.01.2010

Re: ječam žnjela kosovka devOjka

JJ Beba
Oliver Njego ft. čuvar trona Amfilohije

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški su trojica kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu u prvom krugu izbora na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji.

al što pevaaaaaa


Upravo htedoh da javim vest.
Jelena Gall Jelena Gall 22:11 22.01.2010

Re: ječam žnjela kosovka devOjka

al što pevaaaaaa


ko peva zlo ne misli, valjda znas!
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 14:43 22.01.2010

википедија


вики тврди, у 14.30
Irinej Gavrilović
22.01.2010. odlukom Sabora Srpske Pravoslavne crkve izabran za patrijarha.

извор

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:47 22.01.2010

cestitke

novi patrijarh episkop niski Irinej Gavrilovic!
Don Salieri Don Salieri 14:50 22.01.2010

Re: cestitke

stefan.hauzer
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/173416/Irinej-niski-novi-srpski-patrijarh


Vladika niški Irinej novi patrijarh - Izvor B92
ivana23 ivana23 14:51 22.01.2010

Re: cestitke



Vladika niski Irinej
Dawngreeter Dawngreeter 14:54 22.01.2010

Re: cestitke

Sace da dobije i lepsu 'aljinu. Bas mu zavidim.
JJ Beba JJ Beba 14:55 22.01.2010

Re: cestitke

Don Salieri
stefan.hauzer
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/173416/Irinej-niski-novi-srpski-patrijarh


Vladika niški Irinej novi patrijarh - Izvor B92

zna li se kako peva?

libela libela 15:36 22.01.2010

Re: cestitke

JJ Beba

zna li se kako peva?



Pa ti lepo na prvu liturgiju pa ces saznati! :)
JJ Beba JJ Beba 16:03 22.01.2010

Re: cestitke

libela
JJ Beba

zna li se kako peva?



Pa ti lepo na prvu liturgiju pa ces saznati! :)

pa da me opet izbace iz objekta? neka hvala
sem toga mene zanima kako izviodi hiteve ala Amfilohije
ivana23 ivana23 15:01 22.01.2010

Biografija vladike niškog Irineja

Irinej Gavrilović je rođen 1930. u Vidovu, kod Čačka. Po završetku gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Posdiplomske studije završio je u Atini.

Ubrzo po odsluženju vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, u oktobru 1959. zamonašen je u manastiru Rakovica kada je dobio monaško ime Irinej.

U oktobru iste godine u crkvi Ružica na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Upravnik Monaške škole u manastiru Ostrogu postao je 1969. odakle se vraća u Prizren gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti izabran je 1974. za vikarnog episkopa patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.


dragoljub92 dragoljub92 15:05 22.01.2010

ništa

nisu uradili,irinej neće da donese nikakve promene.što znači idalje će svaki vladika da radi šta hoće.
ja imam dobro mišljenje o irineju ali gledajući šta rade popovi po niš to će da bude sad i sa vladikama.
mislim da su to i hteli time što su ga izabrali.ja lično nisam iznenađen jer je irinej bio najmlađi vladika kad je izabram za to.
ima neka tajna veza.
krkar krkar 19:57 22.01.2010

Re: ništa

nisu uradili,irinej neće da donese nikakve promene.što znači idalje će svaki vladika da radi šta hoće.
ja imam dobro mišljenje o irineju ali gledajući šta rade popovi po niš to će da bude sad i sa vladikama.



Znači i dalje će ovako



krkar krkar 15:14 22.01.2010

PRVA POSTIZBORNA ANALIZA


Vladike su se u jednoj stvari pokazale zrelim - sve su dogovorili i iskombinovali unapred. Ne u ovih 2 meseca od smrti Pavlove već u ovo nekoliko godina otkako se nimalo prikriveno igraju iznogudovskih igara.

"Liberalni ovodrinci" očekivano su isturili Irineja bačkog i pionirskoparkovskog.

Risto je, očekivano ili ne, sklopio pakt sa ... "zilotskim prekodrincima". Nacionalni i dogmatski tvrdolinijaši očigledno su računali da on ima više šanse nego ijedan "pravi" Bosanac. Nije Risto džabe učio u Latina, rekli bi tvrđi Srblji.

Irinej Gavrilović prepoznat je kao tranzicijski kandidat. Dovoljno star da ne stoluje predugo, dovoljno neutralan da nikog (odmah) ne ubode prstom u oko, dovoljno gospodin da sa (skoro) svakim od vladika, čak i onima koji se ponašaju kao barabe, može da nađe neku dodirnu tačku, dovoljno mudar da ništa ne seče sekirom. Verujem da su presudnu ulogu u njegovom izboru odigrale prekomorske vladike jer "ko na brdu ak' i malo stoji...". Voleo bih da verujem da su u lobiranju za Irineja niškog bili aktivni i Lavrentije, Ignjatije i Atanasije Rakita.

Izabraše ga da predahnu pre nego što se opet dohvate zubima za vratove.

Novom patrijarhu želim da svoje spletkarešče vadike iznenadi taman toliko duboko i neopozivo koliko je Jovan XXIII iznenadio učmali spletkaroški Vatikan.

A lepom Borisu i smutnom Bogoljubu više sreće malo morgen.
dragoljub92 dragoljub92 15:21 22.01.2010

Re: PRVA POSTIZBORNA ANALIZA

Novom patrijarhu želim da svoje spletkarešče vadike iznenadi taman toliko duboko i neopozivo koliko je Jovan XXIII iznenadio učmali spletkaroški Vatikan.

i ja
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:03 22.01.2010

Svaka čast...

Svaka čast Krkar...Najbolji post o prilikama u crkvi..Ovo je tako dobro da ni Vasa ne bi imao šta reći....
I pogodio si "tip"...Eto, ima više od 75 godina, zove se Irinej i možda bi mogao počne rešavati neke probleme..
Preporuka kao kuća..
tajatehno tajatehno 22:42 22.01.2010

IZBOR

Bravo za tekst
bene_geserit bene_geserit 06:59 23.01.2010

najbolji ili najgori nacin?

Teza autora je bila da je "biranje žrebom 1-od-3 ubedljivo najlošiji način da se izabere patrijarh", ali eto dobismo najbolje moguce resenje. Kao i prosli put kada se biralo.
Vezana verovatnoca za takva dva dogadjaja je jako mala tako da je pravi trenutak da autor lepo prizna - postoji sveti duh i zanimaju ga izbori za srpskog patrijarha.

Prava teza je u stvari: biranje "zrebom" (kakva neverujuca formulacija!) je ubedljivo najbolji nacin da se izabere patrijarh, sto je i praksa pokazala.
Uostalom tu tezu je prilicno lako dokazati:
Boga i svetog duha ili ima ili nema.
Ako ih ima, pretpostavimo da su izbori za srpskog patrijarha dovoljno zanimljivi da umesaju svoje prste u iste i da ce da nameste "zreb da se izabere najbolji.
Ako ih nema, onda uopste nije ni bitno ko je na celu SPC tj. svako resenje je podjednako nebitno dobro/lose.
Sto ce reci kako god okrenes, "zreb" (tj. izbor svetog duha) je najbolji.

Usput, zabavno je kada neko ko u boga ne veruje krene da analizira ovakve stvari. Koliko god sam tok analize bio tacan to nista ne vredi ako polazna pretpostavka nije bila tacna - a polazna pretpostavka je ovde bila da boga nema. A ako boga ima analiza veze nema. A ako boga nema koga briga kako se u okviru (u tom slucaju) jedne interesne grupe bore za prevlast.
adam weisphaut adam weisphaut 07:49 23.01.2010

Re: najbolji ili najgori nacin?

Vezana verovatnoca za takva dva dogadjaja je jako mala tako da je pravi trenutak da autor lepo prizna - postoji sveti duh i zanimaju ga izbori za srpskog patrijarha.

Ovo stvarno nije nikakav dokaz.
krkar krkar 12:36 23.01.2010

Re: najbolji ili najgori nacin?

Prava teza je u stvari: biranje "zrebom" (kakva neverujuca formulacija!) je ubedljivo najbolji nacin da se izabere patrijarh, sto je i praksa pokazala.
Uostalom tu tezu je prilicno lako dokazati:
Boga i svetog duha ili ima ili nema.
Ako ih ima, pretpostavimo da su izbori za srpskog patrijarha dovoljno zanimljivi da umesaju svoje prste u iste i da ce da nameste "zreb da se izabere najbolji.
Ako ih nema, onda uopste nije ni bitno ko je na celu SPC tj. svako resenje je podjednako nebitno dobro/lose.
Sto ce reci kako god okrenes, "zreb" (tj. izbor svetog duha) je najbolji.


Svaki proces gde se nešto (pobednik) dobija izvlačenjem jedne od više ponuđenih opcija zove se žreb ili lutrija. Hoće li to biti izvlačenje jedne od 2 mogućnosti ili 1 od 5 000 000 za definisanje samog procesa je nebitno (bitno je samo za mogućnosti dobitka).

Hoće li se lutrija primeniti u "dobre" ili "loše" svrhe, hoće li se u lutriju uvesti i lukrativni elemenat ili ne - za definisanje procesa sasvim je nebitno.

Za definisanje načina izbora isto je da li se iz jevanđelja izvlači 1 od 3 imena za patrijarha ili iz kristalne kugle 1 od 4 imena sledećeg protivnika u fudbalu ili 1 od 2 000 000 lozova za dobitak automobila.

A ako duh sveti "namešta" rezultat izvlačenja - čemu onda "kvalifikacije" za 1 u 3? Zar duh sveti ne bi umeo podjednako dobro da se umeša i u proces 1 od 34 (da su "u jevanđelju" sve po sadašnjem propisu eligibilne vladike ili 1 od 45 (da bira među svim živućim vladikama)?

I ako je izbor patrijarha lutrijom tako dobar - kako to da je takvo savršenstvo dostigla samo SPC i nijedna druga pravoslavna crkva? Srbi narod najstariji (i najpametniji)?

Usput, na osnovu čega zaključuješ da je polazna pretpostavka da boga nema? Po tome što uopšte nešto analiziram?
Dawngreeter Dawngreeter 16:47 23.01.2010

Re: najbolji ili najgori nacin?

'Riscanine, tvoja dogma kaze da se sveti duh ne priziva i da ne vrsi intervencije. Sad razmisli zasto si bas toliko zapeo da budes jeretnik.
bene_geserit bene_geserit 04:36 25.01.2010

Re: najbolji ili najgori nacin?

krkar
Za definisanje načina izbora isto je da li se iz jevanđelja izvlači 1 od 3 imena za patrijarha ili iz kristalne kugle 1 od 4 imena sledećeg protivnika u fudbalu ili 1 od 2 000 000 lozova za dobitak automobila.

Paralela sa fudbalom je odlicna. Evo kod nas je zemlja puna fudbalskih selektora (tj. svi najbolje znaju sastav reprezentacije) a vecina ih ni fudbal igrala/trenirala, cak ni na stadione ne idu, ali eto sve znaju. Isto tako ima koliko hoces verskih/crkvenih analiticara koji u Boga ne veruju ali ih to ne sprecava ni malo da smatraju sebe kvalifikovanim za analizu. A sad sto od drveta ne vide sumu, koga briga.
Dawngreeter
'Riscanine, tvoja dogma kaze da se sveti duh ne priziva i da ne vrsi intervencije. Sad razmisli zasto si bas toliko zapeo da budes jeretnik.

A ko priziva Svetog Duha? To sto si ti to tako interpretirao ne znaci da je i istina. 'Riscanini misle verovatno da je sve volja Bozja, pa i rezultati zreba 1:3 za izbor Patrijarha SPC, prizivao neko Svetog Duha ili ne.
Dawngreeter Dawngreeter 10:08 25.01.2010

Re: najbolji ili najgori nacin?

bene_geserit
A ko priziva Svetog Duha?

Zabradjeni drag queens sa zlatnim krunama iz SPC-a.

bene_geserit
'Riscanini misle verovatno da je sve volja Bozja, pa i rezultati zreba 1:3 za izbor Patrijarha SPC, prizivao neko Svetog Duha ili ne.

Mozda oni koji se nikada nisu potrudili da saznaju u sta bi trebalo da veruju. Sto je, priznacu, vrlo verovatno ogromna vecina koja po svemu sudeci ukljucuje i popove.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana