Moj grad

Kula od karata

Aleksandra Mitrovic RSS / 21.01.2010. u 09:14

cardstacker.jpgEvo, upravo sam dobila od moje sestre poruku na FB koja me izveštava o poseti familiji u cilju obeležavanja slave SV. Jovana....moram priznati jedna od mojih omiljenih. Uvek me spopadnu neke melanholične misli kada mislim o ovoj slavi. Ona obeležava kraj sezone slava tako da mi je svake godine ova slava uvek nekako izgledala kao oproštajna slava za tu sezonu pa se iz ovog razloga uvek razlikovala od ostalih. I tako u sred tih melanholičnih evociranja uspomena na temu „al se nekad dobro jelo BAŠ“ sestra me preseče pitanjem „by the way....kakvo je to katastrofalno nevreme bilo tamo?“ i ja počnem da se smejem. Ni sama nema pojma koliko puta sam čula to pitanje u poslednja dva dana.

Dakle....šta se u stvari dogodilo. U Nedelju uveče, 18-og počela je da pada kiša, ali NE samo tamo neka kiša. Ova kiša je bila ozbiljna. Moram priznati da je te noći zaista palo dosta vode na Sharm el Sheikh a to sve propraćeno nekim relativno umerenim vetrom. Šta, naime, želim da kažem. Ono što se ovde smatra ultimativnim nevremenom Evropa viđa redovno krajem Aprila pa sve negde do sredine ili kraja Maja a kasnije krajem Septembra svake godine. U Evropi bi takvo „nevreme“ možda zarozalo neki labavo postavljeni crep (majstori svuda fušerišu), možda bi se pojavila neka poveća bara na mestima gde su ulične šahte zapušene i sigurno biste bili u ozbiljnoj opasnosti da budete isprskani vodom od strane veselih vozača koji su odvrnuli stereo u svom autu bezbrižno jezdeći kroz pljusak brzinom od 120km/h. Verovatno bi se među žrtvama našao i nečiji zaboravljeni veš na konopcu i sigurno bi vam pola sobe bilo mokro ako ste ostavili otvoren prozor. I to bi od prilike bilo sve. U Evropi.

A sada bi mogli da sagledamo posledice takvog nevremena u pustinji na čijoj ivici se nalazi ogroman turistički resort nazvan Sharm el Sheikh koji više podseća na Diznilend nego na grad. Na kraju krajeva, mora se priznati, ovo zaista i nije grad. Cela ideja se zasniva na tome da se udovolji turistima čiji su zahtevi iz sezone u sezonu sve viši i viši. Zato se i grade grandiozni, voluminozni, šareni, blistavi hoteli i resorti. I sve oko njih je isto tako veoma lepo upakovano i servirano. I onda se jedanput u 16 godina dogodi „nevreme“ i sav taj sjaj i šarenilo biva oprano ispod čega se pojave sve one mane koje su zanemarivane iz prostog razloga što niko ne očekuje „nevreme“.

Rezultat svega toga je da je pola Sharm-a bilo poplavljeno jednostavno zbog toga što ni jedna ulica nema drenažni sistem a ivičnjaci su oko 20-30cm visoki tako da formiraju odlično korito za novonastale reke. Tako je pustinja dobila svoje reke. U nižim delovima grada su se formirala mala jezerca na pogodnim mestima kao što su raskrsnice, ulazi u hotele, samoposluge, škole i ostale bezznačajne objekte. Dobra vest u celoj ovoj ujdurmi je da su najzad postali vidljivi ležeći policajci u nekim naseljima koja su postala ozloglašena zbog istih. Naime, ovi ulični ležeći objekti su prilično visoki i neprijatno široki a pri tome potpuno neobeleženi i maskirani i kao takvi optuženi za mnoge polomljene osovine, puknute gume, spržene kočnice i sl. Naročito su opasni ako se prebrzo naiđe na njih. Auto može da preleti i 3-4 metra pre nego što se ponovo prizemlji. E, pa ova kiša ih je potpuno razotkrila. Pojavili su se u vidu ostrvaca na ovim novim pustinjskim rekama.

 

Reke
Reke

Delovi nekih puteva su se odlomili i survali u more. Verujem da će onaj ostatak proglasiti jednosmernim dok se i taj deo ne odroni.

Jednosmerna ulice
Jednosmerna ulice

Na nekim drugim mestima su se obližnja brdašca slila na put. Mada moram priznati da su na većini mesta potporni zidovi dobro odigrali svoju ulogu u ovoj situaciji.

Sliveno brda[ce na sred puta
Sliveno brda[ce na sred puta

 

Mnogi hoteli su bili poplavljeni u većoj ili manjoj meri uključujući i sobe. Oni koji su bili u prizemlju su bili poplavljeni od vode koja se slivala sa ulice. Ovde prag na ulaznim vratima nije obavezan jer......najgora stvar koja može da vam se išunja ispod vrata je pesak što je rešivo sa dva zamaha metlom. Zašto bi se neko branio od vode u pustinji? Zar ne? Oni koji su bili smešteni na vrhu su bili poplavljeni zbog krovova koji su ravni i, naravno, bez izolacije. M’sliiiiim.....ko razmišlja o kiši u pustinji, znači izolacija ne treba!!! Oni koji su između su bili poplavljeni jer je kiša podlivala ispod prozora koji su samo ubačeni u otvore. Malo ko se setio da zatvori i zamalteriše male gapove i otvore između prozora i zida ili rupu kroz koju izlazi crevo za air-condition.

Neki hoteli su služili doručak samo onima koji su bili dovoljno hrabri da sede u restoranu na čijem podu su se strateški raspoređene nalazile kofe za skupljanje vode koja se slivala sa plafona dok je plafon bio naprsnuo i očigledno sklon padu. Pri svemu tome, naravo, pale su i sve telefonsko-internetske mreže tako pa su gosti bili odsečeni od svojih tur operatera 24 sata tako da su sami morali da se natežu sa menadžmentom hotela oko zamene soba a zamena hotela je tek bio podvig pri čemu niste mogli biti sigurni da vas neće dočekati ista situacija u novoizabranom skloništu.

Bazen u hotelu u kojem je moj centar je izjutra dobio sloj zelene skrame i mulja koje je nanela voda spirajući sve iz okoline. Gosti su se skupljali oko bazena čekajući da vide kakva vrsta nemani će se pojaviti iz te žabokrečine. Ni krov na ganc novom aerodromskom terminalu nije odoleo tolikoj količini vode. Većina letova je toga dana bila otkazana a novopridošli gosti su se tiskali na recepcijama hotela jer sobe bile poplavljene a pri tome ni predhodni gosti nisu otišli jer su im letovi bili otkazani.

Struja je naizmenično dolazila i odlazila u različitim delovima grada u zavisnosti od

stepena poplavljenosti glavnih trafo stanica. Neki delovi ni danas, dva dana nakon „nevremena“ nemaju struje. Još uvek ispumpavaju vodu iz nekih delova grada.

Voda je ulazila i u stanove a pogotovu u one koji su, po ovdašnjem pravilu fušerisanja, uvek u nivou ulice ili, još gore, ispod nivoa ulice u kojem slučaju su imali vodopade ispred vrata. Izvukli su se oni koji su bili dovoljno pametni da iskopaju male šahte u dvorištima ispred ako ih uopšte imaju. Na žalost te su šahte sada postale leglo komaraca tako da sada treba da nađu način kako da ispumpaju vodu iz tih šahti.

Cela Hadaba, kraj u kojem živim, je ovih dana iskićena tepisima i 'ilimima koji se suše.

Tepisi i cilimi
Tepisi i cilimi
 

Dva dana nije bilo dozvoljeno brodovima da izađu na more koje je inače bilo malkice više uzburkano nego obično, ali, izlazila sam ja na more i po mnogo lošijem vremenu. Najsmešnije su mi izgledale poplavljene plaže. Nije bilo jasno gde prestaje more a gde počinju jezerca napravljena kišom. 

 

 

 

 

Nešto dalje u pustinji su se formirala ozbiljna jezera čija je voda bila namenjena još većem vodostaju u Sharm-u ali je jaustavljena visokim betonskim branama koje su postavljene na prelazima iz pustinje u grad kako bi se upravo sprečile veće poplave. Ovu lekciju su naučili 1996. godine kada se nešto slično ovome dogodilo pri čemu su se gigalitri vode stuštili u grad spirajući pesak sa Sinajskih planina koje su slabo porozne tako da mali deo vode ostaje zadržan.

Naše novo jezero
Naše novo jezero

A ja sam, sestro moja slatka i svi oni koje to interesuje, dobo i suvo. Bila sam jedna od onih srećnika koji su stigli da unesu veš na vreme, isključi sve električne uređaje i pripali sveće koje su unapred obezbeđene. Ovde ni jedan objekat nema uzemljenje jer.....ko se nada munjama i gromovima u pustinji. To je jedno od iskustava koje ponese osoba koja dolazi iz krajeva gde struje više nije bilo nego što je bilo. Ispostavilo se da sam imala sreće i pri odabiru stana gde živim jer je, iako prizemlje, izdignuto od nivoa ulice, a ulaz se nalazi ispod terase tako da je zaštićen od padavina. Ispostavilo se i da su prozori dobro ugrađeni jer je curkalo samo na nekoliko mesta. Ništa što jedan postavljen peškir ispod prozora ne bi mogao da reši. Takođe je i jedan zid dobio neprijatne fleke od vode jer se sa spoljašnje strane naslanja stepenište koje, naravno, ničime nije zaštićeno ili izolovano. Na žalost komšija iznad je cele noći premeštao nameštaj i jurcao po kući sa kofama i džogerom. Iznad njega je ravan krov.

I na kraju, pozdrav svima od Montija, vlasnika lokalnog paba u kojem su mnogi našli utočište i mesto za celodnevnu žurku bez obzira što je mnogima voda dosezala do kolena.

Monti
Monti

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 09:45 21.01.2010

pa, dobro

kad je prošlo
I na kraju, pozdrav svima od Montija, vlasnika lokalnog paba u kojem su mnogi našli utočište i mesto za celodnevnu žurku bez obzira što je mnogima voda dosezala do kolena.

kroz roze naočare gledano, ni ne izgleda tako loše
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:47 21.01.2010

Re: pa, dobro

A može i tako
sesili sesili 09:56 21.01.2010

Re: pa, dobro

Ćud prirode je nepredvidiva! Ali, sve to i nije tako strašno, bar za nas Strašno je ono što se desilo Haitiju. Iskreno žalim taj narod. Srećna slava!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 09:58 21.01.2010

Re: pa, dobro

Hvala na čestitkama a to za Haiti se definitivno slažem. Stvar je u tome što je nešto za neke ljude katastrofa a za neke normalna pojava. Sve zavisi od toga čemu se nadamo
sesili sesili 10:43 21.01.2010

Re: pa, dobro

A ima i ona narodna: po tuđim leđima ni 25 udaraca nije mnogo...
margos margos 11:02 21.01.2010

Re: pa, dobro

sesili
A ima i ona narodna: po tuđim leđima ni 25 udaraca nije mnogo...

Baš sam to pomislila videvši mali beli pokrivač kroz prozor - Eskimi ga ne bi primetili.:)

Opet, okreni obrni, najdraže mi je što Aleksandra nije imala problema ni sa poplavom ni sa kvarovima i što je pravi survivor. Nekako i da je bilo gadnije po nju, ona bi kroz to prošla sa istim odnosom i osmehom, tako mi se bar čini. Zar ne, Aleks?



Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:10 21.01.2010

Re: pa, dobro

Opet, okreni obrni, najdraže mi je što Aleksandra nije imala problema ni sa poplavom ni sa kvarovima i što je pravi survivor. Nekako i da je bilo gadnije po nju, ona bi kroz to prošla sa istim odnosom i osmehom, tako mi se bar čini. Zar ne, Aleks?

Ma ja sam se ludo zabavljala sve vreme. I još uvek se smejem. Malko me nervirala ta voda koja se slivala ispod prozora u mojoj spavaćoj sobi. Očekivala sam da ću se ujutru probuditi i pravo uskočiti u moje malo privatno jezerce ali ništa od toga. Samo fleke po zidovima. A moram priznati da je bilo lepo bez telefonskih veza jedan dan. Kakav mir i tišina
margos margos 11:30 21.01.2010

Re: pa, dobro

Potpuno razumem... Imala sam neki haos s bojlerom 31.decembra, poplavu.. i od toga napravila opštenarodnu zabavu - a posebno doživljaj samoj sebi. Osnovno je što sam super prošla u svemu tome. Posle par dana se slično desilo poznanici i priča mi o katastrofi koja je zadesila...
Držim se onog kad ti život ponudi limun, napravi limunadu, pa makar je dao nekom drugom da popije.
miloradkakmar miloradkakmar 14:12 21.01.2010

Kiša,

poplava trebalo bi da bude radost u tom kraju.

Kako ovom čoveku ništa ne smeta.
drug.clan drug.clan 14:38 21.01.2010

Re: Kiša,

miloradkakmar
poplava trebalo bi da bude radost u tom kraju.

Kako ovom čoveku ništa ne smeta.



pazi sta su ti dobre telekomunikacije kada taj telefon radi iako je umocen u vodu
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:52 21.01.2010

Re: Kiša,

poplava trebalo bi da bude radost u tom kraju

Ma kakva radost Ovde su ljudi svesni da žive u pustinji pa se kiši ć ne nadaju niti su bilo kakve aktivnosti zasnovane na činjenici da li ili ne pada kiša. Ovde je ponuda vrlo jednostavna: more i gore i to je sve. Kamila napouzdanije prevozno sredstvo, hrana iz mora i poneki pustinjski žbun za salatu...ostatak stiže is delte Nila.
Inače ovaj koji pokušava da razgovara telefonom je moj IDOL. Pa njega ništa ne može uzdrmati
background noise background noise 14:43 21.01.2010

Ja i dalje ne mogu da posaljem

Komentar duzi od tri recenice. Ima li neko medju tehnikom tamo da na nesto obrati paznju?

Aloooooo!!!!!
mariopan mariopan 15:11 21.01.2010

Re: Ja i dalje ne mogu da posaljem

Bas dobro sto si se i zabavila, kad vec nista drugo nisi mogla da promenis

Verujem da je tamo nevreme zestoko udarilo, ali ja, ne znam sta mi fali, kada pocne da gruva i pada OBOZAVAM to treskanje i vodu koja pada. Mirise bozanstveno, priroda je neodoljivo rascupana i razbarusena...pokazuje nam da ne podnosi prave linije , coskove, kocke, staklo i beton .... naravno, samo do granice dok ne pocne da rusi.

U mom gradu je pre 4-5 godina bilo nevreme, oluja jacine orkana koja je urnisala grad. Gledala sam kako taj crni oblak dolazi, valjao se po zemlji i bio je ogorman , kasnije smo saznali da je precnik bio 70 kilometara, da su na njega ispalili mnogo raketa protiv grada ali su oko 5h i 45' morali da prekinu ispaljivanje zabog preleta putnickih aviona na nasoj liniji...dovoljno je bilo da to unisti grad. Bilo je uzasno samo 6 minuta, mrkli mrak, iscupano drvece, kuce bez krovova, ceo grad slupanih prozora od leda, lisca na granama vise nije bilo a stotine ptica mrtvih po parkovima i ulicama...tada mi je bilo kao smak sveta i shvatila sam da ona moja radost zbog obicne oluje koja procisti vazduh, opere grad i drvece, vise nije ista.
drug.clan drug.clan 15:16 21.01.2010

Re: Ja i dalje ne mogu da posaljem

mariopan
Bas dobro sto si se i zabavila, kad vec nista drugo nisi mogla da promenis

Verujem da je tamo nevreme zestoko udarilo, ali ja, ne znam sta mi fali, kada pocne da gruva i pada OBOZAVAM to treskanje i vodu koja pada. Mirise bozanstveno, priroda je neodoljivo rascupana i razbarusena...pokazuje nam da ne podnosi prave linije , coskove, kocke, staklo i beton .... naravno, samo do granice dok ne pocne da rusi.


Nista lepse i opasnije od kise u pustinji

U mom gradu je pre 4-5 godina bilo nevreme, oluja jacine orkana koja je urnisala grad. Gledala sam kako taj crni oblak dolazi, valjao se po zemlji i bio je ogorman , kasnije smo saznali da je precnik bio 70 kilometara, da su na njega ispalili mnogo raketa protiv grada ali su oko 5h i 45' morali da prekinu ispaljivanje zabog preleta putnickih aviona na nasoj liniji...dovoljno je bilo da to unisti grad. Bilo je uzasno samo 6 minuta, mrkli mrak, iscupano drvece, kuce bez krovova, ceo grad slupanih prozora od leda, lisca na granama vise nije bilo a stotine ptica mrtvih po parkovima i ulicama...tada mi je bilo kao smak sveta i shvatila sam da ona moja radost zbog obicne oluje koja procisti vazduh, opere grad i drvece, vise nije ista.


te se godine u Avgustu (kraj avgusta cini mi se) ja se bas zadesi u tvom gradu kada je led i nevreme udarilo.
mariopan mariopan 15:47 21.01.2010

Re: Ja i dalje ne mogu da posaljem

drug.clan
mariopan
Bas dobro sto si se i zabavila, kad vec nista drugo nisi mogla da promenis

Verujem da je tamo nevreme zestoko udarilo, ali ja, ne znam sta mi fali, kada pocne da gruva i pada OBOZAVAM to treskanje i vodu koja pada. Mirise bozanstveno, priroda je neodoljivo rascupana i razbarusena...pokazuje nam da ne podnosi prave linije , coskove, kocke, staklo i beton .... naravno, samo do granice dok ne pocne da rusi.


Nista lepse i opasnije od kise u pustinji

U mom gradu je pre 4-5 godina bilo nevreme, oluja jacine orkana koja je urnisala grad. Gledala sam kako taj crni oblak dolazi, valjao se po zemlji i bio je ogorman , kasnije smo saznali da je precnik bio 70 kilometara, da su na njega ispalili mnogo raketa protiv grada ali su oko 5h i 45' morali da prekinu ispaljivanje zabog preleta putnickih aviona na nasoj liniji...dovoljno je bilo da to unisti grad. Bilo je uzasno samo 6 minuta, mrkli mrak, iscupano drvece, kuce bez krovova, ceo grad slupanih prozora od leda, lisca na granama vise nije bilo a stotine ptica mrtvih po parkovima i ulicama...tada mi je bilo kao smak sveta i shvatila sam da ona moja radost zbog obicne oluje koja procisti vazduh, opere grad i drvece, vise nije ista.


te se godine u Avgustu (kraj avgusta cini mi se) ja se bas zadesi u tvom gradu kada je led i nevreme udarilo.

Da , bio je cini mi se pocetak septembra,(5.septembar?) moje grozdje "muskat hamburg" ceo spalir rodio kao nikada pre, slatkoooo, i sve ode , ni lisca nije bilo.
Vidim u moju ogradu zabodeno celo stablo, naopako, krunom i tu se zaustavilo, ne znam odkale je doslo, a ono moja kajsija iscupana iz korena pa zabodena, tu se zaustavila.
Iseckanog lisca i leda bilo je do kolena. stakla pored zgrada do clanaka, sve je bilo polupano, na mojoj kuci sam imala drvene salone pa su prozori ostali, ali jevoda prodirala odasvud, ali na manjoj kuci u dvoristu nijedan nije preziveo, bio je tu prozor od 3 metra iz dva krila , kao izlog, kasnije nisam mogla godinu dana da nadjem toliko staklo pa je sve bilo otvoreno, na milost svakom vetru, kisi i prasni. Niko nam nije pomogao da to saniramo, ni grad ni drzava sve sami, mislim ni neki kredit za nas obicne ljude, nista.
Samo su stigli svi politicari da se slikaju sa tim cudom, doneli 5 miliona dinara celom gradu kao pomoc, to nije bilo ni za krov na Gimnaziji dovoljno a ne za nesto drugo. Pet minuta uzasa.
Istrcava moja komsinica iz kuce, uzasnuta, i psuje Amerikance koji su nam "pokvarili atmosferu"....blo je smejanja na to i danas kada se setim njene reakcije

Od tada mi bas nije onako lepo kada gledam kisu, munje i gromove, mislim, samo neka ne bude nekog cuda.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 18:03 21.01.2010

Nevremena

Sećam se i ja raznih potopa iz rodne mi grude. Ovo ovde nije bilo ništa slično tome. Redovna provala oblaka sa nešto malkice grada. Ali, moram vam reći da sam i ja uživala. Ceo grad je bio odsečen od struje pa su samo munje radile u svrhu osvetljavanja scene. Izgledalo je kao u nekom horor filmu. Mnogo zabavno. Na ulici ni žive duše. Tada se jsano moglo videti u kojim krajevima žive ronioci jer smo se samo mi usuđivali da izađemo napolje. Tome je sigurno doprinela i činjenica da je većina nas doživela i mnogo gore u matoroj Evropi iz koje većina od nas dolazi kao i fakat da svi imamo podvodne baterijske lampe kao redovan deo svoje opreme.
mariopan mariopan 18:39 21.01.2010

Re: Nevremena

Hahahahaha super za ronioce

Ja sam uzivala za vreme bombardovanja kada je nebo svetlelo od nekih munja po pola sata, skroz neprirodno, umesto da se plasim ja sam uzivala u bojama, zato te razumem.

Dozivela sam i neka nevremena na Mediteranu i verujem da je bilo i ovo tvoje bas spekatakularno, kako samo ume da bude u krajevima gde je visoka temperatura pa iznenada udari...dobro je da si prosla samo sa zabavnim delom price.


Verujem da je bilo potpuno iznenadjenje za sve koji tamo zive.

Pre dve godine padne sneg u Atini, pola metra, niko nije isao na posao, niko nije cistio sneg, svi izasli da slikaju i snime ...skole nisu radile, niko nije radio, proglasena elementarna nepogoda
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 18:52 21.01.2010

Re: Nevremena

Ista stvar se sada događa englezima. Ono snega što im je palo je nešto sa čime se srednja evropa redovno sreće a nesrećni britanci ne znaju šta ih je snašlo...mada, moram priznati da brzo uče. Tako je to kada te golfska struja zaobiđe u šiiiiirokom krugu
pnbb pnbb 19:50 22.01.2010

prakticno

jeli, ovaj, koliko je obicno udaljena mama ajkula od bebe ajkule? i na koliko dugo?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:06 22.01.2010

Re: prakticno

jes' da nema veze sa ovim što sam pisala gore, ali neće mi biti teško da ti objasnim. Elem, mame ajkule sigurno ne bi bile pobednice na takmičenju u roditeljstvu. Naime mladunci ajkula su prepušteni sami sebi istog onog momenta kada se okote ili izlegu. Naime različite vrste ajkula proizvode mladunce na različite načine. Neke vrste čak polažu jaja iz kojih se kasnije legu mladi. Dakle, neke vrste su siročići još na nivou jajeta. Druge vrste su sa druge strane sposobne da se bukvalno kloniraju. Ni njima njihovi mladunci nisu ništa draži.....eto, kada pitaš već....
Nego, otkud ti to pitanje sad odjedanput iz vedra neba?
pnbb pnbb 22:46 22.01.2010

Re: prakticno

iz vedra, da, prosli pljuskovi

video sam jednu omanju pa sam cekao jedno vreme da izadje iz skrovista, ili da se nesto desi, pa posto se nista zanimljivo nije desavalo otisao sam dalje ...
sad, neki rekose gde je mala tu je i velika .. ja se mislim pa nije to medved jebote...
pa rekoh da proverim .. . dal je trebalo jos da sacekam
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 06:13 23.01.2010

Re: prakticno

I ja sam videla jednu bebicu belorepe reef ajkule pre nekoliko nedelja. Bila je taaaako slatka i na smrt preplašena. Naravno, nije imala nikakvu nameru da se mrdne iz skloništa. I tako smo je mi posmatrali neko vreme i otišli. Koleginica mi je pričala za jednog rusa koji je tako isto čekao i čekao da beba nešto uradi pa kad ga je strpljenje izdalo (posle 10-ak sekundi) lepo je uhvatio za rep i izvukao napolje. Moja koleginica je ZAISTA poludela kad je ovo videla pa je lepo našamarala svog gosta i on je na kraju pustio nesrećno stvorenje. Svakako treba biti oprezan i sa bebama jer one, iako su male, još uvek mogu da vas ćape za prst ili tako nešto a da ne pominjem koliko stresa prežive kada ih tako maltretiramo. Moj prijateljski savet ti je-možeš da ih posmatraš mada nemoj očekivati da će se išta bitno dogoditi i nemoj ih dirati jer možeš biti povređen a sigurno ćeš užasno stresirati bebicu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana