Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje

Iz poštanskog sandučeta GI "Majka Hrabrost"

Krugolina Borup RSS / 18.01.2010. u 19:41

716200815130PM_babies.jpg 

Draga kengurice :)

Potrebna nam je Vaša podrska u organizovanju peticije za proširenje prava parova na besplatnu vantelesnu oplodnju!

Naime, na Forumu Kutak pokrenuta je akcija proširenja mogućnosti za ulazak u postupak vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja.

Za razliku od bivših republika koje omogućavaju i do 6 besplatnih postupaka, Srbija je do nedavno omogućavala samo 1 postupak sa lekovima (sada se uvodi još 1) i ni jedan postupak vantelesne bez lekova.

Takođe, pravo na besplatan postupak ograničili su samo na one žene koje imaju do 38. godina, koje nemaju smanjenu rezervu jajnih celija, i koje nemaju decu rođenu pre nastanka steriliteta.

Potrebno je da skupimo što vise potpisa građana kojima je ova metoda neophodna, ali i onih kojima nije, ali žele da podrže akciju.

U Hrvatskoj je slična akcija sprovedena letos i prikupljeno je oko 17 hiljada potpisa. Da bi i naša akcija probudila pažnju javnosti i nadležnih institucija potrebna nam je i Vaša pomoć u vidu saradnje (postavljanje obavestenja na Vas sajt) i eventualno razmene iskustva u formiranju "pokreta otpora" :)!

Ovo je link za on-line peticiju: http://formular.srb.rs/view.php?id=1

Formirali smo i Facebook grupu pod nazivom Vas potpis za vise beba.

Hvala unapred,

Forum Kutak

********

Prosleđujemo Vam text koji ćemo slati nadležnim institucijama!

Molba za proširenje mogućnosti za ulazak
u postupak vantelesne oplodnje o trošku RZZO


Poštovani,

Obraćamo Vam se u nadi da ćete imati vremena i razumevanja za našu Molbu, koja se tiče jednog opšteg problema, nažalost, izuzetno zastupljenog u našoj zemlji, a to je sterilitet bračnih parova.

Mi, većina dole potpisanih, smo građani Republike Srbije, koji se dugo bore sa neplodnošću različitog uzroka, i prošli smo kroz mnoge neuspešne postupke potpomognute oplodnje. Neki od nas su uspeli da iskoriste postupak na teret RZZO, dok većini parova godine ili dijagnoza to nisu dozvoljavali.

Veoma smo zahvalni za omogućen drugi postupak o trošku RZZO, ali nažalost, to ne rešava problem većini parova.

Činjenica je da su tim postupkom izuzeti mnogi parovi koji su dugogodišnjom borbom sa neplodnošću prešli starosnu granicu, ili im iz nekog drugog razloga nije odobren ulazak u nacionalni program.

Imajući u vidu iskustva parova iz drugih država, a posebno država u okruženju (Hrvatska npr.), koje su u podjednako teškoj ekonomskoj situaciji kao i naša, osećamo se pogođenim manjim pravima u ovoj oblasti.

Naime, pored većeg broja postupaka nacionalnog programa stimulisane VTO i pomeranja starosne granice, postoji još jedna opcija koja bi, kada bi bila omogućena kod nas, u većoj meri povećala broj ostvarenih trudnoća.

Reč je o IVF, odnosno ICSI postupcima vantelesne oplodnje iz prirodnog ciklusa (bez stimulacije).

Ova metoda, pored toga što je znatno povoljnija za budžet, jer ne zahteva hormonsku terapiju (za koju je poznato da košta mnogo), posebno je korisna ženama koje imaju lošiji odgovor na stimulaciju gonadotropinima. Osim toga, nije agresivna, te je moguće izvršiti veći broj pokušaja za kraći vremenski period, što nije praktikovano kada se radi o stimulisanim ciklusima.Većim brojem pokušaja znatno se povećava verovatnoća uspeha kod parova koji odstupaju od predviđene starosne granice i nije im ostalo još mnogo vremena za postupke.

Hrvatska već duže vreme omogućava svim svojim državljankama, pa i onim koje su preko 38 g. starosne dobi, plaćene postupke, bez terapije. U Makedoniji i Sloveniji je starosna granica viša nego kod nas za plaćene postupke.

Došli smo do ključne tačke naše Molbe. Ona se odnosi na:

- omogućavanje nestimulisanih postupaka vantelesne oplodnje o trošku Fonda,
- omogućavanje postupka vantelesne oplodnje i za žene sa smanjenom funkcijom jajnika o trošku Fonda,
- pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju o trošku Fonda.

Obrazloženje:

- jedan postupak iz prirodnog ciklusa košta daleko manje od uobičajenog stimulisanog postupka,
- neke žene i sa četrdeset godina imaju dobar odgovor jajnika na stimulaciju,
- smanjena funkcija jajnika je medicinska dijagnoza, kao u ostalom i sam sterilitet, pa je nepravedno izostaviti te žene iz plaćenih postupaka koji bi im pomogli da postanu majke.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, broj parova kojima treba pomoć u vidu nekog od postupka medicinske oplodnje se stalno povećava, i pitanje je kada će neko, kome je ova priča još daleko, biti u istoj situaciji.

Zbog ovog poslednjeg imamo podršku ljudi koji nemaju problem sa neplodnošću, ali su svesni činjenice da bilo ko od njih ili njihovih bližnjih se može koliko sutra naći u ovakvoj situaciji kao mi sada.

Uz svako poštovanje i željno iščekivanje vašeg odgovora, dole potpisani...

***

Iskustvo Hrvatske:

U Hrvatskoj, kao zemlji u okruženju sa sličnom ekonomskom situacijom, u oblasti vantelesne oplodnje regulisano je sledeće:

1. Besplatnih šest stimulisanih pokušaja oplodnje

2. Nakon 38. godine njihov RZZO plaća tehnički deo postupka, a lekove plaćaju sami parovi.

3. Donacija jajnih ćelija će takođe biti o trošku države.

4. Imaju neograničen broj nestimulisanih IVF-ova.

5. Ne postoje ograničavajući uslovi koji bi eliminisali parove za IVF o trošku države (npr. smanjena rezerva jajnih ćelija).

6. Ne postavljaju uslov da par nema svoje živorođene dece.

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:42 18.01.2010

BRAVO!

Da bi i naša akcija probudila pažnju javnosti i nadležnih institucija potrebna nam je i Vaša pomoć u vidu saradnje (postavljanje obavestenja na Vas sajt) i eventualno razmene iskustva u formiranju "pokreta otpora" :)!


Sugerisala bih vam da javno postavite pitanje za čije babe zdravlje se kod nas pare troše za pokušaj da se uradi nešto što još nikome u svetu nije uspelo (da bi Srbin ispao najpametniji?), a para za proverenu borbu protiv steriliteta nema, i ograničava se kojekakvim glupavim uslovima??!!

Sugerisala bih vam da pišete Ministarstvu zdravlja i Narodnom frontu sa zahtevom da vam se dostavi planirani budžet pomenutog projekta presađivanja materice. Ako vam odgovor ne stigne u roku od 15 dana, ili vam pak stigne odgovor da vam to ne mogu dati - onda pišite Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja, koji će vam izdati rešenje na osnovu koga oni moraju da vam dostave te informacije u roku od narednih 15 dana. Kada te informacije dobijete, možete da preračunate koliko se IVF pokušaja može od istog tog novca finansirati.

Sugerisala bih vam da pišete Ombudsmanu, da se žalite na ugrožavanje ljudskih prava i diskriminaciju parova zbog ograničavanja procedure samo na one koji nemaju decu ili su mlađi od 38 godina, ili reaguju na hemijsku stimulaciju. (Dakle, boriti se protiv bele kuge tako što će se onima koji već imaju decu zabraniti da pokušaju da ih imaju više - to je logika koja samo u Srbiji prolazi!)

Sugerisala bih vam da pišete Odboru za zdravlje i porodicu Narodne Skupštine Republike Srbije, dostavite im svoje zahteve i zatražite da Odbor o tome raspravlja i da vam da svoju podršku. (Pišite na Kralja Milana 14, nemaju email kontakt, nemaju ni snail mail adresu na svom sajtu!)

Sugerisala bih vam da napravite Saopštenje za javnost (angažujte nekog novinara među vama da vam to profesionalno napiše i da vas nauči kako to, kada i kome slati; ako nemate takvih, biće valjda na blogu nekog ko će se ponuditi da pomogne), i da ga pošaljete na prethodno prikupljene adrese medija, istovremeno (najbolje oko 11 sati radnog dana).

Ako ikako drugačije GI "Majka Hrabrost" može da pomogne - recite. Peticiju sam već potpisala, i pozivam sve kengurice koje su blagoslovene time što o sterilitetu ne moraju da razmišljaju, da svojim potpisom pruže podršku svim ženama kojima je potrebna pomoć da postanu majke!

Tokom poslednjih godinu dana, GI "Majka Hrabrost" je dobijala veći broj pisma od pojedinaca koji su nam ukazivali na ovaj problem, ali mi nismo mogli da proširujemo svoje aktivnosti, jer nemamo dovoljno resursa. Zbog toga moram da kažem da mi je izuzetno drago što ste se u međuvremenu uspeli okupiti, organizovati i krenuti u akciju.

BRAVO, SVAKA ČAST I SAMO NAPRED!!!


Biljana 77 Biljana 77 19:52 18.01.2010

Potpisala

jer je smisleno, ljudski i potrebno.. i jer poznajem nekog kome bi to značilo više nego išta drugo na svetu..
maca22 maca22 19:58 18.01.2010

Re: Potpisala

Potpisujem i preporuka!
4krofnica 4krofnica 21:08 18.01.2010

Re: Potpisala

maca22
Potpisujem i preporuka!

sneskaa sneskaa 21:13 18.01.2010

......

potpisala.....podrska svim parovima koji se bore protiv neplodnosti
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:26 18.01.2010

potpisala!

Mada je u vreme bele kuge suludo da treba za ovako nesto pisati peticiju! Pa zar nije to zajednicki interes svih nas?! Ovo je cisto retoricko pitanje...
sesili sesili 21:35 18.01.2010

Re: potpisala!

Od ! I ja imam u porodici nekog kome je to, nadamo se, najsrećniji događaj u životu.
maca22 maca22 22:42 18.01.2010

Re: potpisala!

spartanka_afrodita

Mada je u vreme bele kuge suludo da treba za ovako nesto pisati peticiju! Pa zar nije to zajednicki interes svih nas?! Ovo je cisto retoricko pitanje...

Koliko shvatam, bela kuga je idealana za bizMis. Prodaju ljude kuće i imanja da bi dali za krugove neuspelih pokušaja veštače oplodnje. Kod izvikanih stručnjaka koji svoju uspešnost nigde ne objavljuju. A bilo bi lepo i videti kolika je uspešnost u našim klinikama koje će dobjati te pare iz budžeta...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:45 18.01.2010

Ima li pravnika na blogu?

Član 17, stav 1 Zakona o zabrani diskriminacije glasi:

Дискриминација у пружању јавних услуга и коришћењу објеката и
површина

Члан 17
Дискриминација у пружању јавних услуга постоји ако правно или физичко
лице, у оквиру своје делатности односно занимања, на основу личног својства
лица или групе лица, одбије пружање услуге, за пружање услуге тражи
испуњење услова који се не траже од других лица или групе лица, односно ако
у пружању услуга неоправдано омогући првенство другом лицу или групи лица.

Da li grešim ako smatram da je uslovima koji su propisani za veštačku oplodnju o trošku Fonda kod nas (samo žene mlađe od 38. godina; samo ako žena već nema živorođeno dete; ) direktno prekršen ovaj član Zakona?
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:12 19.01.2010

Re: Ima li pravnika na blogu?

Još jedna sugestija:

Potrebna nam je Vaša podrska u organizovanju peticije za proširenje prava parova na besplatnu vantelesnu oplodnju!


Izbegavala bih reč "besplatnu". Ništa to nije besplatno, sve smo mi to već platile i shodno tome na to imamo pravo! Kada kažete "besplatnu", ispada kao da prosite. A nije tačno, sistem javnog zdravstva se finansira iz džepova svih nas. I ono što sam ja za života uplatila (a malo toga iskoristila) radije bih da vi iskoristite za IVF nego da se koristi za eksperimentalni pokušaj presađivanja materice, koji nigde u svetu još nije uspeo!
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:13 19.01.2010

PROBLEMI NA BLOGU

Šanse nema da pošaljem komentar preko kliktanja na "Pošalji komentar". Sve se skrembluje i nigde dugmeta "Objavi" nakon što kliknem "Pregledaj".

Jedini način da postujem je da kliknem "Odgovori" nakon nečijeg prethodno postavljenog komentara.

Dešava li se to još kome?
apach92 apach92 10:21 19.01.2010

Re: PROBLEMI NA BLOGU

meni.

ali tek s vremena na vreme. Jedna sugestija - kad ne vidis dugme `objavi` zbog sprckanog ekrana(stvarno ostavlja osecaj bespomocnosti) lupi `enter` naslepo. Pretezno objavi pisanije.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 12:40 19.01.2010

Re: Ima li pravnika na blogu?

Krugolina Borup
Član 17, stav 1 Zakona o zabrani diskriminacije glasi:

Дискриминација у пружању јавних услуга и коришћењу објеката и
површина

Члан 17
Дискриминација у пружању јавних услуга постоји ако правно или физичко
лице, у оквиру своје делатности односно занимања, на основу личног својства
лица или групе лица, одбије пружање услуге, за пружање услуге тражи
испуњење услова који се не траже од других лица или групе лица, односно ако
у пружању услуга неоправдано омогући првенство другом лицу или групи лица.

Da li grešim ako smatram da je uslovima koji su propisani za veštačku oplodnju o trošku Fonda kod nas (samo žene mlađe od 38. godina; samo ako žena već nema živorođeno dete; ) direktno prekršen ovaj član Zakona?


jao, bre, kru, pa snašli su se oni već za to.
to za godine je propisano nekim drugim pravilnikom, sećam se da smo i mi pisali poodavno negde na tu temu, u svakom slučaju, znam da su našli kvaku 22
ću iskopam negde.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:46 19.01.2010

Re: Ima li pravnika na blogu?

jao, bre, kru, pa snašli su se oni već za to.
to za godine je propisano nekim drugim pravilnikom, sećam se da smo i mi pisali poodavno negde na tu temu, u svakom slučaju, znam da su našli kvaku 22
ću iskopam negde.


Pa, ne može pravilnik da bude u suprotnosti sa zakonom!

Jedino što ja čekam jeste da Narodna skupština imenuje konačno poverenika za borbu protiv diskriminacije, pa će onda on da se ganja s njima. Po zakonu, trebalo bi to da urade do marta, pa onda dok on oformi kancelariju, bla, bla... pretpostavljam da ćemo od jeseni imati kome da se žalimo.

Moje iskustvo je da neki zakon ima makar malko šanse da funkcioniše samo ako ima poverenika. Trebao bi nam poverenik za svaki mogući zakon!
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:14 19.01.2010

Re: Ima li pravnika na blogu?

Krugolina Borup
jao, bre, kru, pa snašli su se oni već za to.
to za godine je propisano nekim drugim pravilnikom, sećam se da smo i mi pisali poodavno negde na tu temu, u svakom slučaju, znam da su našli kvaku 22
ću iskopam negde.


Pa, ne može pravilnik da bude u suprotnosti sa zakonom!

Jedino što ja čekam jeste da Narodna skupština imenuje konačno poverenika za borbu protiv diskriminacije, pa će onda on da se ganja s njima. Po zakonu, trebalo bi to da urade do marta, pa onda dok on oformi kancelariju, bla, bla... pretpostavljam da ćemo od jeseni imati kome da se žalimo.

Moje iskustvo je da neki zakon ima makar malko šanse da funkcioniše samo ako ima poverenika. Trebao bi nam poverenik za svaki mogući zakon!


to je deo državnog programa, ne i tog zakona. nemoj misliti da ih branim samo pojašnjavam, ali vredi pitati za tumačenje svakako.
dešava se da neke žene imaju manje godina kada se prijave za vantelesnu oplodnju, ali dok dočekaju svoj red, pređu propisane godine starosti i ne mogu da računaju na pomoć, to je jako veliki problem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:20 19.01.2010

Re: Ima li pravnika na blogu?

nemoj misliti da ih branim samo pojašnjavam, ali vredi pitati za tumačenje svakako.


Naravno da ne mislim da ih braniš! Ni ja nisam sigurna u tumačenje, nisam pravnik. A nema nijednog da zađe na blog...
maca22 maca22 00:16 19.01.2010

Proba

Pitala si da li još neko ima tvoj problem, jasno je da ga nemaju svi, čim postuju nove komentare. Baš sam nuts. <_<


EDIT: ili da učinim post korisnim: to, nigde rađeno u svetu, pokušavanje presađivanja materice ide na budžet građana Srbije? Mi finansiramo nečija privatna iživljavanja i aspiracije?
Mislim da je došlo vreme da se setimo da želim da utičemo šta se dešava našim novcem.
panonska panonska 16:41 20.01.2010

.

Potpisala :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana