Društvo| Porodica| Roditeljstvo| Život

Izgubili smo još jedan život! Dokle više?

dirtyharry RSS / 17.01.2010. u 11:00

Svi ste već verovatno čuli da je Milan Ljubisavljević(15), dečko iz Bora pretučen do smrti pre par dana. Tukli su ga njegovi vršnjaci i momci koji su par godina bili stariji od njega, mahom maloletnici. Policija kaže da je uhapsila dva momka T.M.(19) i B.M.(16) iz Bora. Prvo mi nije jasno zašto se opet po medijima ne pišu puna imena onih koji nisu maloletni. Nikad nisam bio tučen od strane roditelja kada sam bio u tim godinama i uživao sam apsolutno poverenje ali da sam napravio neku glupost i da je morala milicija da se umeša, ne da bih dobio batine nego ne bih mogao da sedim jedno nedelju dana. 

r.ruza.jpgDanas roditelji bespogovorno staju u odbranu svoje dece nebitno kakav su ispad, glupost, zločin napravila. Ovog dečka su tukli do smrti njih petnaestak. Njihovi roditelji će sigurno reći nešto tipa: ”Ne, to nije moje dete, to su drugi krivi, moje dete to nikada ne bi moglo da uradi.” Na kraju će biti da niko nije kriv, a još jedan mlad život odlazi u nepovrat. U moje vreme (što nije bilo toliko davno) učenici nisu tukli nastavnike i profesore, nije bilo sramota imati sve petice i biti dobar đak, u modi nisu bili kriminalci i siledžije.  Kako je sada na tapet došao ovako poremećen sistem vrednosti?

Za neke mladiće koji su tukli ovog nesrećnog dečaka kažu da su bili pripiti iako su maloletni a za zakupca dotičnog lokala mediji (B92, Blic) kažu  već postoje brojne prijave zbog točenja alkohola maloletnicima. Moje pitanje je kakve su to prijave kada lokal i dalje radi? Da li treba još neko da pogine ni za šta od strane razularene pijane omladine ili će možda neko preduzeti nešto? Zašto stalno moramo da čekamo da se ovako nešto desi pre nego što se bilo ko uzme u pamet?

Policija kaže da ništa nije videla od trske kojom je lokal ograđen. Obezbeđenje lokala nije isto ništa videlo a kada je stiglo već je bilo prekasno. Policiju je uvek naravno najlakše kriviti ali u ovom događaju svako ima svoj deo odgovornosti koju treba da preuzme. Slušao sam na TV-u izjave načelnika SUP-a iz Bora. Jasno je da ne može da se pokrije svaki kvadratni metar površine svih kafića da bude pod okom nekog policajca ali da li je ovde nešto više moglo da se uradi? Ako policija tvrdi da se u dotičnom lokalu skuplja više od hiljadu ljudi, da oni ništa nisu videlu spolja od trske i ako ima još nekih razloga koji “pravdaju” ovaj događaj, pa zar nije moglo da se pošalje par policajaca u civilu unutra?

Svi znamo kakvi su klinci u pubertetu, željni dokazivanja ali da li je tuča petnaest na jednog neko dokazivanje i šta to predstavlja. Ovo nije usamljeni slučaj, ovakve stvari su se već dešavale ali izgleda da to i dalje nije dovoljno da bi se nešto više desilo i da bi neko stvarno preduzeo neke korake da se ovakve stvari iskorene.

Treba li u škole uvesti predmet koji se zove lepo ponašanje, jer očigledno je da našoj omladini to fali u velikoj meri. Poštovanje prema starijima ne postoji, a naročito prema autoritetima. Jedna od najgorih stvari u ovakvim situacijama su roditelji koji pravdaju svoju decu. Sećam se slučaja kada je mladić pretuko staricu na ulici ni za šta a roditelj isto je rekao da se on to samo šalio i da nije mislio ozbiljno. Nesrećna starica je posle par dana preminula, ne zna se razlog ali možda je to bio baš taj udarac u glavu.

Za ovakve omladince nemam nikakvog opravdanja. Da li u Srbiji treba uvesti i suđenje maloletnicima kao punoletnima kao što to postoji u mnogim zemljama? Možda posle par primera suđenja na ovaj način i objavljivanja takvog događaja na sva zvona nekome doći iz dupeta u glavu. Svima je poznat medijski dobro propraćen slučaj Uroša Mišića. Za takvo ponašanje nema opravdanja. Koliko nevinih ljudskih života treba da bude protraćeno da bi država preduzela nešto? Ko je sada kriv za ovaj nemili događaj, huligani koji su ga tukli, njihovi roditelji koji ih nisu vaspitali, policija što nije intervenisala, gazda kafića što je točio alkohol, obezbeđenje kafića što nije reagovalo na vreme? Tebi Milane večna slava, huliganima nemam šta da kažem, nadam se da će policija uspešnije popričati sa njima a za roditelje huligana imam sledeći link:

 

 

EDIT: Zbog malih problema sa blogom neki blogeri nisu u mogušnosti da komentarišu tekst. Ovo je tema o kojoj ne sme da se ćuti. Molim blogere ako hoće nešto da dodaju a ne mogu neka pošalju privatnu poruku pa ću ja da okačim komentar dok se ovaj problem tehničke prirode ne reši.i Ovakvi događaji ne smeju da prođu nezapaženo. Sutra tako nešto može da se desi vašoj porodici, mojoj porodici a to je sigurno nešto što ne bih poželeo nikome, ni najgorem neprijatelju.

EDIT II: Večeras (17.01.2010) u drugom Dnevniku je moglo da se vidi da je tuča bila ispred kafića a da je do policijskih kola bilo svega petnaestak metara. U jednom saopštenju načelnika SUP-a Bor je rečeno da policajci ništa nisu videli od trske kojom je ograđen kafić. Očigledno je da su dotični sedeli u automobilu i da zato ništa nisu ni videli. Ko treba da snosi odgovornost za ovo?

PS:Nemate šta da kažete ?!?! Pa onda ćutite i molite Boga da se ovako nešto ne desi nekom vašem bližnjem ili vama!

 



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 11:25 17.01.2010

Nema

opravdanja za ovaj zločin, nema opravdanja za počinioce, nema opravdanja za roditelje, policiju, vlasnika kafića... čini mi se da svi traže/ tražimo / opravdanje da mi budemo mirni, a zauvek je umiren samo jedan mladi život.
dirtyharry dirtyharry 11:38 17.01.2010

Re: Nema

Naravno Milorade da nema nikakvih opravdanja za svo ovo što se dešava. Mene samo neopisivo nervira izbegavanje odgovornosti od strane svih. Sada niko nije kriv a eto jedan mladi život je zauvek ugašen. Ne mogu ni da opišem koliko sam revoltiran, besan, uh.....
mirelarado mirelarado 12:31 17.01.2010

Re: Nema

dirtyharry
nema nikakvih opravdanja za svo ovo što se dešava. Mene samo neopisivo nervira izbegavanje odgovornosti od strane svih. Sada niko nije kriv a eto jedan mladi život je zauvek ugašen. Ne mogu ni da opišem koliko sam revoltiran, besan, uh.....


Ипак се надам да ће одговарати и починиоци, и родитељи малолетних починилаца, а и полиција која није реаговала. Требало би и очевици да одговарају што исту ту полицију нису позвали.

Корените промене (озбиљнија борба против насиља) десиће се ако се према насилницима, укључујући хулигане и разне десничарске екстремистичке групе, буде стриктно спроводио закон, ако се поведе истинска кампања против насиља, ако се омладини истакну другачији узори понашања и успеха у животу.
dirtyharry dirtyharry 12:37 17.01.2010

Re: Nema

mirelarado
Корените промене (озбиљнија борба против насиља) десиће се ако се према насилницима, укључујући хулигане и разне десничарске екстремистичке групе, буде стриктно спроводио закон, ако се поведе истинска кампања против насиља, ако се омладини истакну другачији узори понашања и успеха у животу.

Naravno Mirela, pa kad sam ja bio klinac onda je onaj dokumentarac "Vidimo se u čitulji" bio najgledanije štivo tog vremena. Idoli su bili akteri filma. Čak ni epilog istog (gde kažu da je više od polovine tih likova sada mrtvo) nije bila dovoljna da se ljudi osveste i vide koliko je sve to pogrešno. Devedesete su odavno prošle, ali nam je njihovo nasleđe još uvek tu.
Bili Piton Bili Piton 16:53 17.01.2010

Re: Nema


To da se milicija vadi da "nije od trske videla sta im se pod nosem desava" je meni najstrasnije....pa ne da bi ih ovde na momentalnu suspenziju pa onda na disciplinsku komisiju sve do jednog, sramota...

I uzas, za porodicu decka...osnovac...bas strasno.
4krofnica 4krofnica 11:44 17.01.2010

*

pre pola godine, jedan mladic je izasao u neki kafic na dorcolu i posvadjao se sa drugim mladicem oko neke devojke. ovaj drugi je usao u kola, otisao kuci, istusirao se, uzeo ocev pistolj (koji je policajac), vratio se u kola, odvezao do kafica i pucao u glavu ovom prvom mladicu. on je bio sin mog kolege.
koliko ludila ja u glavama ove dece? kako je moguce da je njima ovakvo ponasanje normalno. za ovakve stvari nemozes samo da krivis roditelje nego umnogome i drzavu koja ne sakcionise pravilno ovakvo ponasanje. sa rigidnim sankcijama svakome ce mozak drugacije funkcionisati. jednostavno nikakva glupava svadja nije vredna necijeg zovota i dozivotne patnje ovih koji ostaju za njima…
dirtyharry dirtyharry 11:52 17.01.2010

Re: *

4krofnica
koliko ludila ja u glavama ove dece?

Izgleda mnogo više nego što bi trebalo.

4krofnica
jednostavno nikakva glupava svadja nije vredna necijeg zovota i dozivotne patnje ovih koji ostaju za njima

Naravno, ali oni nisu toga svesni. Nisu svesni posledica do kojih njihovo ponašanje može da dovede.
A za sankcije se u potpunosti slažem. Pomenuo sam dotičkog klinca Mišića, navijača za koga se zna šta je radio. Najstrože kazne za njega i još više za one koji su ga možda huškali da radi tako nešto.
taube taube 11:57 17.01.2010

,

ja predajem u školi i mogu da potvrdim da je problem nasilja alarmantan i da zahteva urgentno rešenje, i ja se neprestano pitam: dokle više? najgore je što se rešenje čak ni ne nazire,

stalno upozoravam i ne plašim se da upozorim decu i njihove roditelje, rekla sam da ćemo sa novim generacijama koje dolaze ( ukoliko ta deca ne izmene svoje stavove tipa ' ubi, kolji da šiptar ne postoji 'što je rečenica koju izgovaraju na sred časa ) mi opet imati ratove na Balkanu, ta deca kao da nekom bezrazložno prkose i nalaze bolesno zadovoljstvo u tome baš onako kako je pokojni Milošević radio, vraća se geto psihologija u Srbiju,

verujte mi da j ovako kako pišem, nemjte misliti da sve vidim crno, vidim odlično i vidim onako kako jeste, a o tome da su nam dea nepismena da i ne govorim, možda je Karađorđeva geeracija bila pismenija od njih, sve ovo što sam napisal događa se u školi na domak Beograda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dirtyharry dirtyharry 12:13 17.01.2010

Re: ,

Hvala na javljanju. Meni brat radi u srednjoj školi u jednoj mnogo manjoj sredini i tamo je situacija nešto bolja. Osim toga on ima veliki autoritet koji je na početku postavio tako da se zna šta može i šta ne može. Ali opet naglašavam da je to može da se kaže ruralna sredina, mahom su deca sa sela (naravno i iz grada) pa je opet dosta drugačije.

taube
verujte mi da j ovako kako pišem, nemjte misliti da sve vidim crno, vidim odlično i vidim onako kako jeste, a o tome da su nam dea nepismena da i ne govorim, možda je Karađorđeva geeracija bila pismenija od njih, sve ovo što sam napisal događa se u školi na domak Beograda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ovo je tačno. Nije na meni da kažem ali ono što sam ja video u mojoj srednjoj školi je da je svaka sledeća generacija sve gluplja, što se tiče uspeha u školi.

Imam brata koji je osim godina stariji i drugog brata koji je četiri godine stariji od mene. Svi smo išli u srednju elektrotehničku školu. Sva odeljenja su imala oko tridesetak đaka.
Moj najstariji brat je u odeljenju imao polovinu odljenja sa svim peticama, druga polovina je bila odlična i samo par njih je bilo vrlo dobro.
Moj drugi brat je imao polovinu odeljenja odlično, nekoliko njih sa svim peticama ostali su mahom vrlo dobri i dobri.
Ja sam imao nekoliko odličnih, samo je nas dvojica bilo sa svim peticama, ostali su bili vrlo dobri i dobri.
Generacija iza mene nije imala nijednog sa svim peticama. Svi znamo da kriterijumi padaju tokom godina i da je sada mnogo lakše i da se manje traži nego nekad.



taube taube 12:05 17.01.2010

,

zaboravila sam da dodam - hvala što si napisao ovo i što predlažeš suđenje maloletnicima - nema nam drugog rešenja, propašće nam i oa deca koj žele nešto da nauče a svi ostali učenici im se smeju zbog toga, ne znam šta je smešno? to što neko zna a se persijski rat piše sa slovom J a ne bez tog slova - ' persiski ' , dobra deca ne smeju da budu dobra, pokvariće ih, neće moći da se odupru jer su u neverovatnoj manjini
dirtyharry dirtyharry 12:17 17.01.2010

Re: ,

taube
hvala što si napisao ovo i što predlažeš suđenje maloletnicima - nema nam drugog rešenja, propašće nam i oa deca koj žele nešto da nauče a svi ostali učenici im se smeju zbog toga

Ovo je skroz tačno. Još ja kad sam bio u srednjoj školi (pre jedno 15-ak godina) je dolazila takva moda. Ako si učio onda si bio budala jer zaboga što bi učio. Generacija đaka iza moje je imala samo jednog učenika koji je imao peticu iz matematike a mi smo elektrotehničari, nama je matematika pola nauke. Tog dečka su zajebavali da je budala i da je glup u društvu itd.
Sada kada dođem kući par njih rade na benzinskoj pumpi. Sipaju gorivo. Jednom sam ja radio diplomski za neke sitne pare. Izgleda da im sada to nije toliko smešno što su upropastili svoj život pre nego što je i počeo.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:49 17.01.2010

Re: ,

Tog dečka su zajebavali da je budala i da je glup u društvu itd.
Sada kada dođem kući par njih rade na benzinskoj pumpi. Sipaju gorivo. Jednom sam ja radio diplomski za neke sitne pare. Izgleda da im sada to nije toliko smešno što su upropastili svoj život pre nego što je i počeo.

mislim da bi neko trebao da napravi emisije bas o tome, da su gosti ti sto sipaju benzin, koji su imali lose ocene. nisu svi sa losim ocenama bogati krimosi. najveci tajkuni u ovoj zemlji su fakultetsku obrazovani. secam filma Put u buducnost, gde M.J.Fox kada ode u proslost, vidi da njegovog tatu (kao srednjoskolca) maltretira praznoglavi kreten, koji je u sadasnjosti nesto tipa, bastovan, sipac benzina, magacioner...taj fazon. treba im pokazati da je skola izbor vise za njih, a ne manje.

ovo je strasna tragedija, ali nisam sigurna da mozemo ista da uradimo dok se ne promeni zakon o huliganstvu po skolama i zakon o maloletnickoj delikvenciji (ovde nam treba niccolo, on bolje zna zakon).
niccolo niccolo 13:25 17.01.2010

Re: ,

ovde nam treba niccolo, on bolje zna zakon

Закони су прилично добри, потребна нам је доследна примена, значи доста овога
Мирела
Корените промене (озбиљнија борба против насиља) десиће се ако се према насилницима, укључујући хулигане и разне десничарске екстремистичке групе, буде стриктно спроводио закон

праћено са доста овога
Мирела
ако се поведе истинска кампања против насиља, ако се омладини истакну другачији узори понашања и успеха у животу.

под чиме подразумевам и ово
Беба
mislim da bi neko trebao da napravi emisije bas o tome, da su gosti ti sto sipaju benzin, koji su imali lose ocene. nisu svi sa losim ocenama bogati krimosi. najveci tajkuni u ovoj zemlji su fakultetsku obrazovani.


Али није то лако, ако си пратила сличну тему код арианне од пре неки дан приметила си да има и међу старијима оних који нису за доследу примену закона, под оваквим или онаквим оправдањима. Тако и у народу постоји солидан број оних који би требали да васпитавају те младе, а који сматрају да је сасвим легитимно да бијеш људе друге нације, људе друге сексуалне оријентације, људе друге...једном речју све друге људе који у датом тренутку нешто ураде (или неће да ураде), а што теби пак није по вољи...
dirtyharry dirtyharry 13:30 17.01.2010

Re: ,

Slažem se niccolo ali mislim da država prva treba da zavrne rukave i da krene sa čišćenjem ali ima i onih koji opet na lokalnom nivou mogu da krenu da menjaju stvari, počev od ovog točenja alkohola, rada kafića to kasno u noć, boljeg obezbeđenja mesta sa visokim rizikom od ovakvih događaja.
niccolo niccolo 13:38 17.01.2010

Re: ,

У праву си. И ту је у питању примена закона. Делује из вести да овај није сносио никакве последице зато што је точио алкохол малолетницима. Закон који то забрањује постоји, зашто није примењен од оних који су требали да га примене то је одлично питање. И сад би и они морали да одговарају због тога. Па да неко изгуби фино посао због овога, па ће онда остале колеге да почну ревносније да примењују закон. Па ће онда и власник локала да почне да поштује закон да му локал не би био затваран сваких 15 дана на по 15 дана...и тако полако, један по један сви (односно велика већина) ћемо почети да поштујемо законе.

Тако да ту сада имамо три потенцијална поступка која би морала да се поведу. Један против ових који су убили момка, јадан против власника кафића, а један против надлежног инспектора (или више њих, ако је више надлежно).
margos margos 14:33 17.01.2010

Re: ,

Али није то лако, ако си пратила сличну тему код арианне од пре неки дан приметила си да има и међу старијима оних који нису за доследу примену закона, под оваквим или онаквим оправдањима.

Nicc, nismo se sporili o neprimenjivanju Zakona i niko nije opravdavao nasilje! Ali, kao što ni tamo nismo uspeli da se sporazumemo, sumnjam da ćemo i ovde.

niccolo niccolo 14:48 17.01.2010

Re: ,

Нисам Маргос ни мислио на тебе него на друга члана. Он јесте заступао да не треба примењивати закон и не видим како би се другачије могло схватити његово деловање на том блогу. Ти и ја и немамо неспоразума о овом смислу јер ја не сматрам супротно већ се слажем са тобом да се морају испитивати и узроци који до било које и сваке врсте насиља доводе како би се радило на превенцији истог. Али ни са ким на овом свету се нећу сложити да када се насиље већ деси да не треба кажњавати насилника.

П.С. Ја нисам ни рекао да је ико оправдавао насиље, као што се види и из дела који си цитирала рекао сам само да има оних који нису за доследну примену закона, може бити да је неко други споменуо да неко оправдава насиље...
margos margos 15:06 17.01.2010

Re: ,

Ok, nisam citirala celu rečenicu ''pod ovim ili onim opravdanjima'', a zbog toga sam reagovala najviše.
Али ни са ким на овом свету се нећу сложити да када се насиље већ деси да не треба кажњавати насилника.

Ni to nije sporno, naravno. Sud će svakako uzeti u obzir sve okolnosti, dok smo mi, kao laici često spremni na crno-belu sliku.

No, kad smo tu, da te pitam da l znaš dokle se došlo sa uvođenjem u Zakon o maloletničkoj delinkvenciji 'restorative justice' koja je pod vidom kazne podrazumevala i društveno koristan rad? To je trebalo da bude još pre 2-3 godine implementirano, a po mom mišljenju je značajan napredak u odnosu na slanje dece u institucije iz kojih izlaze još gori.
drug.clan drug.clan 15:52 17.01.2010

Re: ,

Нисам Маргос ни мислио на тебе него на друга члана. Он јесте заступао да не треба примењивати закон и не видим како би се другачије могло схватити његово деловање на том блогу. Ти и ја и немамо неспоразума о овом смислу јер ја не сматрам супротно већ се слажем са тобом да се морају испитивати и узроци који до било које и сваке врсте насиља доводе како би се радило на превенцији истог. Али ни са ким на овом свету се нећу сложити да када се насиље већ деси да не треба кажњавати насилника.

П.С. Ја нисам ни рекао да је ико оправдавао насиље, као што се види и из дела који си цитирала рекао сам само да има оних који нису за доследну примену закона, може бити да је неко други споменуо да неко оправдава насиље...


opet podvaljujes, ja sam govorio kako je zakon uzasno los jer ne resava problem a stvara nove i jos vece probleme, bas kao i u ovom slucaju. Kada neko kaze da je uzasno resenje to sto trenutni zakon predvidja ne znaci da poziva na izbegavanje zakona vec poziva na promenu zakona koji ne valja.

sudjenjem (pogotovo kao punoletnoj osobi) i trpanjem u zatvor petnaestero dece koja nisu svesno kriminalci sa motivom da ubiju ce verovatno od vecine njih napraviti prave kriminalce sa zlocinackim umom. ukoliko ih posaljete u zatvor na par godina iz njega ce se sigurno vecina vratiti kao pravi stasali kriminalci i tako cete od velike grupe uglavnom nesvesne dece koja se radom sa njima mogu usmeriti na pravi put napraviti u stvari kriminalnu grupu

opet ponavljam da je zatvaranje u slucajevima kada se radi o situacijama gde ucesnik u zlocinu nije svesno, planski i sa motivom pocinio zlocin po prvi put, dugotrajno zatvaranje ne resava problem vec stvara gomilu novih. U ovom slucaju dobicete 15 disfunkcionalnih clanova drustva (za mesto velicine bora to je skoro propala generacija), njihove porodice ce ispastati ....
Tu decu treba kazniti, i to zestoko kazniti ali ne tako sto cete ih poslati vec dokazanim kriminalcima da ih uce i obucavaju.
To nisu kriminalcikoji ce sada da pobegnu u nemacku ako ih odmah ne zatvore, to su deca kojima je ovo verovatno i prvi prekrsaj koji im se desio. Kazna treba da bude teska i ponizavajuca, pozeljno sa teskim fizickim radom uz konstantnu izlozenost osudjujucim pogledima poznanika i sugradjana kao i buducim generacijama koje ce na tom primeru uciti gledajuci. Mogli bi da dobiju uslovnu kaznu uz nadzor psihologa i koristan fizicki rad, ciscenje ulica u okolini kafica u vecernjim satima, kopanje kanala, da rade sve druge nepozeljne poslove u mestu.

Postoji stogodisnje iskustvo u jednoj zemlji kada je prohibicija maloletnickog alkohola u pitanju i stanje zbog maloletnickog alkoholizma nije ni malo bolje nego u drzavama gde ga nema, naprotiv mnogo je gore kada je prohibicja na snazi i psihologija nam govori da je to za ocekivati. Osim toga kod nas nije zabranjeno uzivanje alkohola za maloletnike pa bi oni u tom slucaju pili ispred ili doneli alkohol u kafanu.

i u mojoj generaciji deca njihovog uzrasta su se tukla, i u generacijama pre mene, i posle mene ali su tada deca znala meru, nasilje nije bilo tako razuzdano, bilo je strasno videti kada nekome krene krv. Danas su deca okruzena nasiljem, videti kako nekome ide krv na usta je svakodnevna pojava na TV-u, igricama, ulici - svuda. Scene gde se na primer ljudi tuku pola sata sipkama i na kraju tuceni ustane i "pobedi" su potpuno poremetile osecaj realnosti kd dece. Danasnja deca ne znaju sta je opasno, tuku do kraja, skacu sa stambenih zgrada, voze suprotnom stranom kroz tunel 200 na sat, extreme je postalo cool ... ziveci u nekom virtuelnom svetu u koji su pobegli zbog uzasa sveta koji im mi nudimo ,deca su nam izgubila dodir sa stvarnoscu, deca vise ne veruju u prirodne zakone a ne u drustvene norme ...

treba ih vratiti u realan svet a ne poslati u svet osvedocenih krininalaca gde ce postati jos gori ...
margos margos 16:05 17.01.2010

Re: ,

i u mojoj generaciji deca njihovog uzrasta su se tukla,

Već napisah da sam više puta počinjala komentar pa odustajala, te koristim vaše komentare da se nadovežem.

U mojoj generaciji su se momci šaketali, a vrlo dobro pamtim kad je prvi put na nekog potegnut nož i kada je srećom ostao živ.
Kao ilustracija, tekst se pojavio u 'Ilustrovanoj politici' jer je to tada bila vest za nedeljnik. Danas, to je vest za par sati i neki veći užas ga gurne u stranu. No, za učesnike, a posebno za porodicu nastradalog, taj trenutak im trajno menja život.
niccolo niccolo 16:24 17.01.2010

Re: ,

No, kad smo tu, da te pitam da l znaš dokle se došlo sa uvođenjem u Zakon o maloletničkoj delinkvenciji 'restorative justice' koja je pod vidom kazne podrazumevala i društveno koristan rad?

Друштвено користан рад постоји као казна за пунолетне (иначе у нашем праву малолетницима се не може судити као пунолетнима, као што је то рецимо могуће у америчком), за малолетнике постоје друге санкције које се чак другачије и зову, једино казна малолетничког затвора има у свом називу реч затвор као што је и за пунолетне. За малолетнике постоји чак и посебна врста санкције тзв. ”васпитни налози” који могу да се изрекну и без вођења самог поступка. Једна врста васпитних налога - укључивање, без накнаде, у рад хуманитарних организација или послове социјалног, локалног или еколошког значаја мање или више одговара друштвено корисном раду код пунолетних. Практично иста та ствар је предвиђена и као једна од врста васпитних мера (тзв. посебне обавезе - оне се изричу када се поступак ипак води). Постоји још једна посебна обавеза која је слична овој, а то је да се малолетник укључи у одређене спортске активности.

Како се то примељује у праски не знам прецизно, можда ће Горданац, ако буде свраћала на овај блог знати кога да пита о статистичким и сличним подацима, колико је било поступака против малолетника, које су им санкције изрицане, какви се резултати постижу изрицањем васпитних налога или посебних обавеза и тако тим подацима...

П.С. Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела је из 2005.
margos margos 16:32 17.01.2010

Re: ,

П.С. Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела је из 2005.

Znači da još nije došlo do promena na kojima se radilo. Ok, hvala ti.:)
mariopan mariopan 20:11 17.01.2010

Re: ,

Bilo bi dugacko da citiram ceo tekst ali Drug Clan je u pravu.
treba ih vratiti u realan svet a ne poslati u svet osvedocenih krininalaca gde ce postati jos gori ...

Kazna zarad kazne, kao neka vrsta odmazde, ne donosi nikakvu vaspitnu korist, samo je osveta za ucinjeno nedelo.
Uzasno je to sto su uradili. Da li su oni shvatili sta su uradili?



I njima treba da pomogne ta kazna da shvate, zaista da shvate inace ce sve drugo biti samo osveta i odmazda, sto mislim da nije cilj kaznjavanja.
Mislim da njihova imena i slike treba javno objaviti - deo kazne.
Da moraju tu kaznu odraditi javno u svom gradu. Biti izlozeni sramoti koju su zasluzili.
Da moraju roditelje svoje zrtve posecivati i gledati tugu koju su izazvali. Da im moraju pomagati, materijalno iz svoje zarade dugi niz godina, oni kao deo kazne, a u normalnim okolnostima bi to cinio njihov sin da nije napadnut ili da je preziveo batine.

Sve to u cilju da shvate sta su uradili i da je zivot koji su oduzeli nenadoknadiv.To sve vec rade u svetu, kazne mlade da ciste ulice, da pomazu starima,da ih svet vidi sa onom tablom oko vrata na kojoj pise za sta su kaznjeni, sta su uradili i jos da moraju da budu i ljubazni jer ako se neko pozali idu u zatvor i tako polako nauce da nije tesko biti dobar. Lakse je nego poslati u zatvor i dobiti kompletnog kriminalca za neko vreme.
A odrasle kaznjavati zatvorom, one sto toce alkohol pa na tome zradjuju, roditelja koji maloletno dete nije vaspitao, i lslicno.
niccolo niccolo 20:32 17.01.2010

Re: ,

Kazna zarad kazne, kao neka vrsta odmazde, ne donosi nikakvu vaspitnu korist, samo je osveta za ucinjeno nedelo.

Казне за малолетнике у нашем праву су, као што сам већ делимично спомињао у одговору Маргити, прилагођене малолетницима и није им циљ одмазда већ помоћ малолетнику да ”изађе на прави пут”. Само за оне најгоре од њих постоји и малолетнички затвор (па чак и његова сврха није скроз иста као затвора за пунолетне). Већ сам спомињао да за малолетнике постоје васпитни налози као најлакша мера, па онда иду васпитне мере, које се крећу од упозорења до тзв. заводских мера, а малолетнички затвор је тек крајња мера која се не изриче тако лако. У том смислу, приче о слању у свет криминалаца не одговарају реалном стању зато што постоји широк дијапазон мера које се малолетнику могу изрећи (неке од њих и не поразумевају заиста неку присилу према малолетнику, рецимо малолетнику се може наложити да редовно похађа школу - верујем да се том мером не шаље малолетник у свет криминалаца, осим ако немамо баш ниско мишљење о нашим професорима). Може се евентуално говорити да ли се правилно примењује тај широк дијапазон мера или нам требају неке измене у праски, али би нам за кредибилну расправу прво требали прецизни подаци о томе како се мере примењују, а не наши лични утисци о томе како се шта примењује.
mariopan mariopan 22:02 17.01.2010

Re: ,

niccolo

Kazna zarad kazne, kao neka vrsta odmazde, ne donosi nikakvu vaspitnu korist, samo je osveta za ucinjeno nedelo.

Казне за малолетнике у нашем праву су, као што сам већ делимично спомињао у одговору Маргити, прилагођене малолетницима и није им циљ одмазда већ помоћ малолетнику да ”изађе на прави пут”. Само за оне најгоре од њих постоји и малолетнички затвор (па чак и његова сврха није скроз иста као затвора за пунолетне). Већ сам спомињао да за малолетнике постоје васпитни налози као најлакша мера, па онда иду васпитне мере, које се крећу од упозорења до тзв. заводских мера, а малолетнички затвор је тек крајња мера која се не изриче тако лако. У том смислу, приче о слању у свет криминалаца не одговарају реалном стању зато што постоји широк дијапазон мера које се малолетнику могу изрећи (неке од њих и не поразумевају заиста неку присилу према малолетнику, рецимо малолетнику се може наложити да редовно похађа школу - верујем да се том мером не шаље малолетник у свет криминалаца, осим ако немамо баш ниско мишљење о нашим професорима). Може се евентуално говорити да ли се правилно примењује тај широк дијапазон мера или нам требају неке измене у праски, али би нам за кредибилну расправу прво требали прецизни подаци о томе како се мере примењују, а не наши лични утисци о томе како се шта примењује.

Slazem se da tako i treba.

Rukovodim se pre svega mladoscu pocinilaca i zeljom da ostatak zivota bude korisno ljudsko bice. Popravni domovi su rasadnik kriminalaca, tek tu nauce sve sto ne znaju o kriminalu i izgubljeni su zauvek.Raditi sa mladima, stalno ih nadzirati, kontrolisati, uciti ih svemu, mislim da je to pravi nacin.
Uzasnuta sam ovim zlocinom, ali i drugima koji su se desili.
Kada sam prvi put videla snimak onog mladica kako je sutnuo u glavu onu staricu, pa ne znam , mislim da bih ga na dozivotnu robiju poslala. Onda procitam izjavu njegovog oca koji pravda dete da se "samo salio"????? Tu vidim pravi problem, roditelja koji je bezdusan prema patnji starice a stiti i pravda svog sina nasilnika i vidim da je otac zapravo taj zlocin i pocinio i prema starici i prema svom sinu - a njega zakon nece goniti? Ko ce da pomogne toj deci koja su imala takve roditelje?

Ko ce da im ukaze koliko je strasan zlocin koji su pocinili? Na robiji ce tim zlocinom da zasluzi postovanje okorelih kriminalaca i bice od njih pohvaljen,pohvaljen, tamo vlada zakon jacega,sta ce shvatiti od svega? Nista.
NNN NNN 23:47 17.01.2010

Re: ,

(grškom preporučih komentar, nisam još navikao na nov blog)
treba ih vratiti u realan svet a ne poslati u svet osvedocenih krininalaca gde ce postati jos gori ...
Koga, bre, vratiti u "realan" svet - gomilu maloletnih divljaka koji gaze dete koje već leži u nesvesti?
..a tek ovaj biser "mogu postati još gori", šta je gore? da siluju bebe do smrti?
I je l' oni nisu "osvedočeni kriminalci" jer ne poseduju svedočanstvo u kome piše da su kriminalci?
Prva glupost je razdvajanje maloletni/punoletni.
Nisu oni ovde ukrali kutiju žvaka pa da im se sudi kao maloletnicima, nego su počinili gnusan i brutalan zločin, dakle trebalo bi da se promeni zakon da se sudi prema težini krivičnog dela, a ne prema godinama počinilaca (ovi govnari su se već izvukli).
+ obavezo uvesti kumulativne kazne!
I stalno neka (prazna) priča o resocijalizaciji
prefiks RE znači ponovo, a ova gamad nikad nije bila socijalizovana, a ako za ovih 15-ak godina nisu uspeli - nikad neće, a čak i da mogu da se socijalizuju, iskreno, boli me dupe za njih, više se brinem za onu većinu koja je ugrožena i trpi zbog ovakvih budala, tako da što su razdvojeniji - to bolje!
Svih 15-ak ubica treba da bude osuđeno na najstrože kazne (po našem preblagom krivičnom zakonu to i nije neka kazna, nažalost).
Gazdu lokala zatvoriti, kao i lokal.
Obazbeđenje pohapsiti - ako se ubistvo desilo unutar "trske".
Ovu panduraciju treba bar otpustiti (bez ikakve novčane nadoknade, ionako samo parazitiraju na budžetu).

Da se bavim politikom, obavezno bih u program uvrstio mnogo strožu kaznenu politiku
Muka mi je da čitam više ovakve vesti, a takođe me nervira kad se ovako nešto desi, pa počnu priče o sprečavanju uzroka... e pa mi ovde već imamo POSLEDICU i nju treba najstrože sankcionisati, daj da pričamo o sprečavanju uzroka pre nego što se nešto desi, a kad se već desi onda je već gotovo.
Uostalom ako bi ovih 15-ak majmuna bilo osuđeno na višedecenijske kazne, da vidim da li bi onda neko gazio i premlaćivao (onih 10-ak što su ubili Tatona još nisu osuđeni).
Ako bi gazda lokala bio kažnjen višegodišnjom kaznom (zbog toga nam trebaju kumulativne kazne, da mu se napakuje sve što može - maksimalno) i zaplenom imovine (očigledno stečene kriminalom), da vidim da li bi i onda neko prodavao alkohol maloletnicima.

Dura lex, sed lex
razmisljam razmisljam 00:37 18.01.2010

Re: ,

,,три потенцијална поступка''

Ја бих се усудила да додам и четврти, против родитеља деце која се тако понашају, јер би морао да буде неоспоран и њихов део кривице.
Зашто? У основној школи у коју иде моје Мало Дете, у току је акција ..Школа без насиља''. Поводом ње је организован семинар за родитеље на коме су презентовани резултати интерних истраживања по том питању (који нису ни мало ружичасти) и разговарало се о томе како децу научити толеранцији и ненасилном изношењу аргумената. А на њему су се појавили само они родитељи чија деца не праве проблеме, или су сама жртве вршњачког насиља. Родитеља деце-насилника није било, као да их се то уопште не тиче.И докле год буде тако, док се насиље буде толерисало и подржавало у породици, мало шта може да се уради. Међутим, када би и родитеље сачекала некаква казна за недолично понашање њихових потомака, мислим да би многи ставили прст на челу и ефикасно одучили подмладак од кабадахијског понашања.
razmisljam razmisljam 00:47 18.01.2010

Re: ,

”васпитни налози”

Питам се да ли би тако нешто вредело увести и у школе, уместо разних укора (одељенског старешине, наставничког већа) који су очигледно неефикасни као некакво средство довођења насилника у ред. Једноставно, јуношама дати да помогну теткицама у одржавању хигијене у школи (са нарочитим акцентом на ,,помоћне просторије'') и то у терминима када се одржава настава, па сви могу да виде њихов друштвено користан рад. Довољно да се дотични понизи, а ипак не сурово у мери да остави трајне психичке последице. Мислим да би то многе од оних који посежу за насиљем сасвим лепо довело у ред.
antioksidant antioksidant 11:17 18.01.2010

Re: ,

+ obavezo uvesti kumulativne kazne!

vec postoje (naucio me nicolo) a maksimalno se "sabira" do 40
maloletnicima se inace sudi kao maloletnicima jer se polayi od pretpostavke da su maloletnici maloletni pa time i manje zreli, manje socijalizovani, manje odgovorni.
ubistvo o kome se pise ovde je jedan od onih dogadjaja koji ostavlja malo "nevinih" i svaki pojednostavljen odgovor gadja van mete
a emocije pojednostavljuju stvari
i da probamo da se slozimo bar u necemu



mi ovde već imamo POSLEDICU i nju treba najstrože sankcionisati, daj da pričamo o sprečavanju uzroka pre nego što se nešto desi, a kad se već desi onda je već gotovo.
imamo posledicu
treba kazniti ali nije gotovo
treba zaustavljati da se u buducnosti ne desi jos losih stvari
niccolo niccolo 11:33 18.01.2010

Re: ,

Једноставно, јуношама дати да помогну теткицама у одржавању хигијене у школи (са нарочитим акцентом на ,,помоћне просторије'') и то у терминима када се одржава настава, па сви могу да виде њихов друштвено користан рад.

То уопште није лоша идеја, чак напротив, делује да би имало већи ефекат него ти укори који више мислим да никога не занимају...
vec postoje (naucio me nicolo) a maksimalno se "sabira" do 40

Јесте, само што је за пунолетне до 40, за малолетнике не може више од 10 године
maca22 maca22 13:35 18.01.2010

Re: ,

Ja, a verujem i NNN, mislimo na one kumulativne što idu preko 100.
A dušebrižnici što bih ih reasoicjalizovali nek ih vode kući da im čuvaju klince.

Kazne, odgovarajuće i brze, su prevencija nasilja.
Biljana 77 Biljana 77 13:53 18.01.2010

Re: ,

maloletnicima se inace sudi kao maloletnicima jer se polazi od pretpostavke da su maloletnici maloletni pa time i manje zreli, manje socijalizovani, manje odgovorni.
ubistvo o kome se pise ovde je jedan od onih dogadjaja koji ostavlja malo "nevinih" i svaki pojednostavljen odgovor gadja van mete

Ja polazim od pretpostavke da između maloletnika od 17 i punoletne osobe od 18 nema neke suštinske razlike u zrelosti, socijalizovanosti, odgovornosti.. Ubistvo ovog deteta je takvo da (kao i kada je ubijen Bris Taton) ja ne mogu da izbijem iz glave misao o tome šta je to dete propatilo u poslednjim trenucima svog života...kakav pakao, muku, bolove, strah, patnju je osećao dok je napuštao ovaj svet. I to mora biti kažnjeno. Iskreno smatram da je neophodno suditi maloletnicima za ovakava dela kao punoletnim licima, jer po meni, sposobnost da se delo počini podrazumeva (osim u izuzetno retkim slučajevima ometenosti) i spremnost da se za isto odgovara.

S druge strane, slažem se da iz zatvora niko ne izlazi bolji. To je problem kazneno-popravne prakse ove zemlje, u kojoj akcenat nije ni na kaznenom, ni na popravnom momentu, već na prostom zatvaranju krivca. Niko sa njima ne radi na tome da se pre svega suoče sa sopstvenom krivicom, da shvate da su počinili zlodelo. Problem sa ovim mladićima biće u tome što će kao svojevremeno ubice malog Dušana Jovanovivića reći: -Nismo hteli da ga ubijemo, samo smo se zezali.

I na kraju, bojim se da smo nemoćni .. Posledice su strašne, a uzroci mi izgledaju van našeg domašaja i uticaja. I prosle svega prevladava samo osećaj straha.. U kakav ću to svet sutra pustiti svoje dete.

O nereagovanju policije ne treba trošiti reči. Oni su saučesnici u ovom ubistvu.
zilikaka zilikaka 14:39 18.01.2010

Re: ,

razmisljam
”васпитни налози” Питам се да ли би тако нешто вредело увести и у школе, уместо разних укора (одељенског старешине, наставничког већа) који су очигледно неефикасни као некакво средство довођења насилника у ред. Једноставно, јуношама дати да помогну теткицама у одржавању хигијене у школи (са нарочитим акцентом на ,,помоћне просторије'') и то у терминима када се одржава настава, па сви могу да виде њихов друштвено користан рад. Довољно да се дотични понизи, а ипак не сурово у мери да остави трајне психичке последице. Мислим да би то многе од оних који посежу за насиљем сасвим лепо довело у ред.

Da nastavim razmišljanje...
Verujem da bi vrlo delotvorno bilo i uvođenje novčanih kazni za roditelje čija deca zasluže npr. neki teži ukor u školi. Lepo ih rebneš po džepu, jer izgleda da je to jedini jezik koji razumeju.
I to da počne odmah, od najmlađeg uzrasta. Da su već prilikom upisa dece u školu suočeni sa tom opasnošću.
Možda bi se tada više zainteresovali za ponašanje svoje dece, i možda bi više učinili da deci usade osećaj za poštovanje neophodnih pravila.
dirtyharry dirtyharry 14:51 18.01.2010

Re: ,

zilikaka
Možda bi se tada više zainteresovali za ponašanje svoje dece, i možda bi više učinili da deci usade osećaj za poštovanje neophodnih pravila.

Mislim da je ovo odlična ideja i da bi bila i vrlo delotvorna a da nije mnogo komplikovana za realizaciju.
drug.clan drug.clan 17:10 18.01.2010

Re: ,

Kazne, odgovarajuće i brze, su prevencija nasilja.



imas ti neki argument da potkrepis ovo

ljudsko iskustvo kaze da nije tako
u americi ima 3 miliona ljudi u zatvorima (skoro 1% stanovnika) a kriminal je i dalje visi nego u evropi gde u zatvoru ima 6 puta manji procenat ljudi. Ako se pogleda citava statistika za sve zemlje jasno se vidi da crime rate i imprisonment rate nemaju nikakvu korelaciju, na crime rate utice nesto drugo a ne kazne
blogovatelj blogovatelj 20:32 18.01.2010

Re: ,

u americi ima 3 miliona ljudi u zatvorima (skoro 1% stanovnika) a kriminal je i dalje visi nego u evropi gde u zatvoru ima 6 puta manji procenat ljudi


Retko se slazem sa drugom clanom, ali ovde se u potpunosti slazem.
Evo i mapa, cisto da se zna...
Samo i ova statistika, kao i svaka, zna da prevari. Npr dosta zemalja u Africi ima nisku stopu ali oni i nemaju zatvore. Moja prijateljica koja je bila u Juznom Sudanu kaze da ljude kaznjavaju tako sto ih vezu za stub koji stoji na suncu. I da im gora kazna od te i ne treba ?!

maca22 maca22 12:49 17.01.2010

Mislim

Da treba mnoogo efikasniji i strožije pravosuđe. Pa da nagrabuse i mlađani kreten, i đubreta od roditelja. I to na vreme, dok još nisu nikog ubili, nego samo, recimo, razbijaju štekere po zgradi.

O alkholu, drogi i sl. samo mogu da uprem prstom u državu.
maca22 maca22 12:54 17.01.2010

Re: Mislim

Šta je bilo sa montrumom koji je udario staricu i time ubrzao njenu smrt i njegovim zlikovcima od roditelja?
Ja bih i te roditelje kaznila. Ali cenim da se kod nas stvar završila ni na čemu.
dirtyharry dirtyharry 12:58 17.01.2010

Re: Mislim

maca22
Da treba mnoogo efikasniji i strožije pravosuđe.

Ovo na prvom mestu i kazne treba dad budu rigorozne.

maca22
O alkholu, drogi i sl. samo mogu da uprem prstom u državu.

Naravno, za ovo se slažem, naročito za alkohol i točenje istog maloletnicima. Sada će možda da zategnu te propise par nedelja a posle opet po starom.

Pa moja devojka je bila sa nekim drugaricama za doček Nove godine u nekoj kafani. Kaže sve su klinci (čula je da pričaju o proslavi osamnaestog rođendana) a kaže da su popili n litara vina i sangrije. Jednom rečju užas.

maca22
Ja bih i te roditelje kaznila. Ali cenim da se kod nas stvar završila ni na čemu.

Naravno. Slažem se da roditelji treba da snose deo odgovornosti za postupke svoje dece. Inače pročitao sam u novinama da je otac onog pajsera što je šutnuo staricu rekao da se on to samo šalio i da nije mislio ništa ozbiljno. Koji je to tek pileći mozak (izvinite pilići).
drug.clan drug.clan 15:58 17.01.2010

Re: Mislim

maca22

Da treba mnoogo efikasniji i strožije pravosuđe. Pa da nagrabuse i mlađani kreten, i đubreta od roditelja. I to na vreme, dok još nisu nikog ubili, nego samo, recimo, razbijaju štekere po zgradi.

O alkholu, drogi i sl. samo mogu da uprem prstom u državu.



po maci bi najbolje bilo pobiti sve nasilnike i kriminalce (pa i nasu decu) cak i pre nego sto nacine zlocin kako bi "normalan" svet mogo lepo da uziva bez osecanja da je mozda taj "normalan" svet delom odgovoran za te zlocine
maca22 maca22 20:29 17.01.2010

Re: Mislim

drug.clan

maca22

Da treba mnoogo efikasniji i strožije pravosuđe. Pa da nagrabuse i mlađani kreten, i đubreta od roditelja. I to na vreme, dok još nisu nikog ubili, nego samo, recimo, razbijaju štekere po zgradi.

O alkholu, drogi i sl. samo mogu da uprem prstom u državu.



po maci bi najbolje bilo pobiti sve nasilnike i kriminalce (pa i nasu decu) cak i pre nego sto nacine zlocin kako bi "normalan" svet mogo lepo da uziva bez osecanja da je mozda taj "normalan" svet delom odgovoran za te zlocine

To nije tačno, lepo vam rekoše da učitavate šta vam se sviđa. A tu nema razgovora.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:54 17.01.2010

eh...

Nikad nisam bio tučen od strane roditelja kada sam bio u tim godinama i uživao sam apsolutno poverenje ali da sam napravio neku glupost i da je morala milicija da se umeša, ne da bih dobio batine nego ne bih mogao da sedim jedno nedelju dana.

e pa tu mozda i lezi veza. da si bio tucen i prebijan za najmanju sitnicu od strane roditljea, sto je evridejlajf mnoge dece u srbiji, mozda bi nam se sada javljao sa iskustvom nekog ko je mlatio mladju decu po skoli. deca se ne radjaju nasilna. njih naprave takvim prvo roditelji pa onda i okolina. to je kompleksno pitanje. pre par dana je na dva bloga bilo o tome...
maca22 maca22 12:56 17.01.2010

Re: eh...

Misliš da onog što ga roditelji brane da se šalio kad je šutnuo staricu, da su ikad tukli svog voljenog sinka?

edit:ma ne tukli, da li su oni nekog tulki pre njima?
I da li su ikad rekli: "nemoj to da radiš, nije lepo?" <_<
dirtyharry dirtyharry 13:02 17.01.2010

Re: eh...

BebaOdLonchara
to je kompleksno pitanje.

Slažem se. Kod mene u porodici se uvek sve završavalo razgovorom pa nije bilo potrebe za nekim radikalnim merama ali radikalne gluposti i ispadi kao što je ovaj zahtevaju i radikalne mere.

Ovaj problem je daleko od crno-belog sveta.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:56 17.01.2010

Uh..

Teška, ali bitna pitanja si postavio. I nema toga ko može na njih kompetentno odgovoriti iz rukava, ali svakako o ovome treba raspravljati.
U svrhu te rasprave ja bih mogao navesti nekoliko stvari koje mi se čine važne u suzbijanju nasilja, odnosno njegovog dovođenja na meru koja se može istrpiti.
Prvi opšti uslov je smanjenje siromaštva, što bi trebalo smanjivati i frustracije.
Drugi uslov je svakodnevni strpljivi rad sa svim slojevima društva, a sa mladima posebno na promeni matrice i eliminisanju kulture nasilja.
Treći uslov je isto tako strpljiv rad na suzbijanju kulture laži...
Pogledaj samo šta je u društvu donela rasprava o nasilju navijača. Ili rasprava treba li zabraniti organizacije poput "Obraza" ili "Pokreta 1389"..onih što su državu prisilile da zabrani gej paradu.
Danas imamo neverovatnu stvar..Deca nisu u školi jer ministri prosvete i zdravlja misle da tako sprečavaju širenje gripa i povećavaju broj onih koji će primiti vakcinu. Nigde u Evropi deca nisu zbog gripa na raspustima, ovde jesu...Da su imali školske obaveze možda se ne bi tukli.
Iz državnog budžeta na prevenciju nasilja skoro da se ništa i ne daje..i da ne nabrajam...Mnogo je pitanja, i mnogo konstatacija, ali trebaju nam odgovori..
ddsonik ddsonik 14:30 17.01.2010

Re: Uh..

na ovo bih samo da dodam da je potrebno forsiranje pozitivnih primera, pre svega marginalizacija kriminala (iskoreniti se verovatno ne moze), da su deci idoli neki pozitivni ljudi, naucnici, pisci, umetnici, ,sportisti ...nije bitno, ali nikako kriminalci!
Dovoljno je da svako uradi svoj posao, ali koliko je to veliki zahtev...

Tragicno...
margos margos 14:46 17.01.2010

Re: Uh..

Nekoliko puta od jutros pokušavam da sročim komentar,pa obrišem jer takođe mislim da je problem ogroman i dubok. Pa ću podvući ovo:
Drago
Drugi uslov je svakodnevni strpljivi rad sa svim slojevima društva, a sa mladima posebno na promeni matrice i eliminisanju kulture nasilja.

..jer se kultura nasilja ogleda i u crtanim filmovima i video igricama, a o filmovima i informativnim emisijama i da ne govorim. Ogleda se i u zlobi, zajedljivosti, podbadanjima, mahanjem prstom i olakim presuđivanjima.
ddsonik
na ovo bih samo da dodam da je potrebno forsiranje pozitivnih primera,

I za početak, da krene svako od sebe, da to neguje i promoviše u svom okruženju, svugde, na svakom mestu, u svakoj prilici.


dirtyharry dirtyharry 15:02 17.01.2010

Re: Uh..

Drago Kovacevic
Iz državnog budžeta na prevenciju nasilja skoro da se ništa i ne daje..

Od svih navedenih stvari mislim da je ovo najveći minus. Ako se država ne zauzme da svoja buduća pokolenja dovede u red, šta onda od ostalih može da se očekuje? Sistem vrenodsti je totalno poremećen i neko mora da animira pozitivne likove kao nečije buduće uzore. Ovako su poznatiji ljudi čuja se imena provlače po crnim hronikama on nekih koji stvarno trebaju biti nečiji uzori.
razmisljam razmisljam 01:06 18.01.2010

Re: Uh..

I za početak, da krene svako od sebe, da to neguje i promoviše u svom okruženju, svugde, na svakom mestu, u svakoj prilici.

Да, учила децу свему што подразумева лепо понашање. Забрањивала им ружичасту телевизију, потурала књиге, неку добру музику и филмове. Прелазила са њима улицу само на зелено, чак и када нигде никога није било. Хартијице од бомбона и сладоледа трпала у џњп ако у близини нема контејнера. И томе слично, у недоглед. А онда су, једно за другим, кренули у забавиште па у школу и из дружења са вршњацима донели турбо фолк мелодије, чињеницу да се смеће баца где коме падне на памет, гомилу непристојних речи...
Наравно, и даље су добра деца и поносна сам на њих, али бих рекла да су такви упркос свему. Можда је проблем у томе што је за многе родитеље пренапорно ићи уз матицу и борити се са негативним утицајем окружења, па све препусте случају и срећи, и онда се деси шта се деси и касно је за кајање што се није радило другачије.
natasavb natasavb 14:02 17.01.2010

odgovornost

ali u ovom događaju svako ima svoj deo odgovornosti koju treba da preuzme.


ne samo u ovome , nego i u svim ostalim.
mislim da se ovakve stvari na zalost i desavaju zato sto svi prebacuju odgovornost jedni na druga i traze razna “oparvdanja ” za stvari koje se desavaju.
moram da priznam da sam prvo pomislila sta je dete tih godina uopste radilo na ulici u 2h ujutro.
nesto su pricali o zakonu koji bi zabranio maloletnicima da ulaze u klubove koji rade iza ponoci, ali ne znam da li su nesto uradili.
znam da u makedoniji taj zakon postoji od pre par godina. posle 23h rade samo klubovi koji imaju dozvolu za to i u koje ne smeju da pustaju maloletnike.
mislim da bi tako nesto i kod nas trebali pod hitno da uvedu, ali i da naplacuju ogromne kazena za krsenje tog zakona.
sto se tice skole, mislim da ja odgovornost i na roditeljima i na nastavnicima.
roditelji su skloni da pravdaju decu za gluposti koje rade,a ne shvataju da time idu na stetu svom detetu.
skoro je na roditlejskom razredna mog detata koje je VIII razred rekla roditeljima koji su pravdali svoje sinove : oni su moj problem jos godinu dana, ali sa vama ostaju i posle toga, pa vi razmislite o tome.
sa druge strane, ta ista deca nikada nisu napravila problem na casu matematike i na tim casovima svi uredno sede i rade. nastavnica matematike ima autoritet koji bi trebalo da imaju svi nastavnici, a koji im ne moze obezbediti neko drugi, nego to moraju sami da urade.
isto kao sto ni roditelji ne mogu da ocekuju da neko drugi vaspitava njihovu decu.
ovo drustvo je postalo sklono prebacivanju odgovornosti na drugog i to je ono sto mi strasno smeta.
ivana23 ivana23 14:33 17.01.2010

Re: odgovornost

natasavb
moram da priznam da sam prvo pomislila sta je dete tih godina uopste radilo na ulici u 2h ujutro.
...
isto kao sto ni roditelji ne mogu da ocekuju da neko drugi vaspitava njihovu decu.ovo drustvo je postalo sklono prebacivanju odgovornosti na drugog i to je ono sto mi strasno smeta.


Da nije u to doba bio na tom mestu nista mu se ne bi dogodilo.
Meni je (pre svega kao roditelju) u tome osnovna poenta!!!
razmisljam razmisljam 01:23 18.01.2010

Re: odgovornost

moram da priznam da sam prvo pomislila sta je dete tih godina uopste radilo na ulici u 2h ujutro.

И мени је то прво пало на памет и прва моја љутња је била упућена његовим родитељима што су га пустили у то доба ноћи у локал са (изгледа) лошом репутацијом, а без икаквог надзора одраслих. Слажем се да би и ту морао да се уведе некакав ред и да се зна када деца тог узраста морају бити код куће или барем у пратњи одраслих који морају бити одговорни за њих.
Unfuckable Unfuckable 14:03 17.01.2010

primena, primena

i još jednom : primena (zakona)
Kao što možemo da vidimo na primeru novog zakona o saobraćaju, koji za sada funkcioniše ali još ne znamo koliko se zaista dosledno primenjuje - a od toga će i zavisiti njegova uspešnost i red na ulicama - tako isto će u ovoj zemlji nasilnici početi drugačije da razmišljaju kada jedan Uroš Mišić zaista dobije 10 ili 15 godina, ili kada ova dva mala monstruma dobiju adekvatnu dvocifrenu kaznu, kada gazda tog lokala fasuje višemilionsku kaznu a panduri budu suspendovani i optuženi za nečinjenje.
Tek kada se to bude jasno i glasno videlo i čulo, na naslovnim stranama i u prvim minutima dnevnika, možemo da se ponadamo da smemo pomisliti da imamo neku šansu u ovoj krajnje neravnopravnoj ali pravednoj borbi protiv nasilja koje plavi ovu jadnu zemlju.
selica_nena selica_nena 14:49 17.01.2010

Re: primena, primena

Baš tako, primena zakona, ali i temeljit rad sa roditeljima. Od dana kad saznaju da će dobiti dete, pa kroz čitavo odrastanje.
Možemo da tražimo krivca na sve strane, ali osnovni problem je u porodici. Kad nam dete dođe u školu (srednju), već je za mnoge kasno da se prevaspitavaju.
Setite se koliko ste puta videli ponosne roditelje kako se zadovoljno smeškaju dok im klinac od pet-šest godina ređa psovke? Koliko puta ste čuli kako im je dete izlemalo drugara u zabavištu, uz opravdanje da on to nikad ne bi da nije bio izazvan? "Uostalom, što se kačio, kad je slabiji?" Koliko puta ste videli kako klinac nateže pivo iz tatine čaše?
E, onda nam takvo dete dođe u školu i za njim hrupe roditelji koji ne mogu da podnesu pomisao da su negde zabrljali, da u detetu nisu razvili ni osnovne radne navike, a kućevno vaspitanje da ne pominjemo! Ali su zato ubeđeni da je ono što ih mi učimo i nepotrebno i glupo, uz to im žao da se deca zamaraju. Šta ima da uči, kad mu to nikad neće trebati? Al' vole da im deca budu po nečemu izuzetna, pa kad već ne ide sa znanjem, aj' nek bar budu glavne baje u razredu. Oni od kojih će ostala deca da zaziru i sa senke im se sklanjaju. I uvek će naći opravdanje za svoje dete-nasilnika i krivicu za tuđe-žrtvu. "Mora da je nešto skrivio, ne bi ga tukli za džabe?" A biju za džabe i posle svake tuče se osećaju moćnijim.
A nama, prosvetarima, vezane ruke. Znate li koliko je razgoropađenih roditelja što im je dete upućeno na rad sa pedagogom i školskim psihologom? Znate li koliko roditelja to poistovećuje sa nesposobnošću nastavnika/učitelja ili, još gore, napadne te što misliš da mu je dete ludo? Ej, ludo što si ga uputio na rad sa pedagogom?!
Nije bolje ni u srednjoj školi. Dolaze nam formirani nasilnici, kojima je škola samo način da ubiju vreme dok se ne upuste u neki "biznis". Tuče, iznuđivanje, uvrede... To je naša svakodnevica. I onda svi upiru oči u prosvetare i policiju, očekujući od nas da popravljamo i sprečavamo ono što je odavno propalo. Naravno, treba naći neki način da se roditelji ne naljute, da slučajno ne pomisle da im zameramo što su totalno promašili u vaspitanju.
A da konačno primenimo zakone i prestanemo da se krijemo iza "brige" za decu koja se svodi na puko lupetanje o dečjim pravima koja se primenjuju samo na te male nasilnike? Gde su prava one dobre dece, koja trpe razna poniženja i iživljavanja od svojih školskih drugara?
I još nešto, treba kažnjavati maloletne prestupnike. Ali treba kažnjavati i njihove roditelje. Možda se dozovu pameti i počnu da rade ono što im je najpreče - da se posvete vaspitanju svoje dece.
margos margos 15:17 17.01.2010

Re: primena, primena

Znate li koliko je razgoropađenih roditelja što im je dete upućeno na rad sa pedagogom i školskim psihologom? Znate li koliko roditelja to poistovećuje sa nesposobnošću nastavnika/učitelja ili, još gore, napadne te što misliš da mu je dete ludo? Ej, ludo što si ga uputio na rad sa pedagogom?!

Pre dve godine sam radila s klincem - šesti razred - sve bajno, divno, da mu pomognem oko učenja - a ne rekoše mi glavnu stvar: da dete ima neki poremećaj i da je na lekovima. Kao, baš su me zeznuli...
Umesto da im trajni benefit deteta bude primaran, demonstriraju sve svoje snobovštine, strahove i lažljivosti. A dete?
dirtyharry dirtyharry 15:25 17.01.2010

Re: primena, primena

Skroz si u pravu Neno. Ovakvo nasilničko ponašanje još više dolazi do izražaja u velikim gradskim sredinama. Daleko od toga da toga nema toga i po manjim sredinama, ali nekako mi se čini da veći gradovi prednjače. A to tek što su ljudi neobrazovani pa ne znaju ni ko je pedagog i psiholog to je tek stvar za posmatranje. Ja bih te roditelje slao kod pravih lekara na pregled, jer očigledno da da je neke predrasude nemoguće razbiti lakim putem.
Vaspitanje dece je prilično zapostavljeno i to iz više razloga, pre svega zbog brzog ritma života i nemanja vremena za tako što a sa druge strane i ti mladi roditelji (ima i onih starijih) koji to ne shvataju ozbiljno, pa im deca budu još veći buzdovani od njih samih a oni se još time ponose.

Unfuckable
Tek kada se to bude jasno i glasno videlo i čulo, na naslovnim stranama i u prvim minutima dnevnika, možemo da se ponadamo da smemo pomisliti da imamo neku šansu u ovoj krajnje neravnopravnoj ali pravednoj borbi protiv nasilja koje plavi ovu jadnu zemlju.

Ja se iskreno nadam da će se naći neko pametan i sposoban da potera malo vodu i na ovu vodenicu i da nećemo čekati da se nešto loše desi pa da nešto preduzimamo tim povodom.


dunja73 dunja73 16:02 17.01.2010

Re: primena, primena

Ubedjena i najubedjenija da to sve potice iz kuce i samo
od vaspitanaja ..Moze i drustvo i "ulica " da utice , moze , nije da ne
moze , ali na smirivanje agresije kod deteta mora i moze da utice roditelj ...I onda se otvara ona prica o "hiper aktivnosti " na Zapadu ..
Bolest , nego sta koju treba na vreme leciti , i suzbiti ...
Ako ne moze , sportom , aktivnoscu i ishranom ..onda lekovi ..
Ne , nego ce divljaci da hamdre kako oni hoce ..Pa , dokad bre vise ??
selica_nena selica_nena 16:06 17.01.2010

Re: primena, primena

a se iskreno nadam da će se naći neko pametan i sposoban da potera malo vodu i na ovu vodenicu i da nećemo čekati da se nešto loše desi pa da nešto preduzimamo tim povodom.


Joj, meni se čini da je krajnje vreme da se nekako samoorganizujemo. Možda glupo zvuči, ali dok se ne organizujemo i viknemo na sav glas (novinari, udruženja, pojedinci... SVI kojima je stalo i do svoje i do tuđe dece), teško će nešto samo od sebe da se pokrene.
Sećate se one užasne vesti o devojčicama koje su se iživljavale nad svojom školskom drugaricom? Digla se buka nedelju dana, na kraju zaključili da nam ne valja škola i sve se zaboravilo. Malo posle toga desilo se slično u drugom gradu, pa ono šutiranje starice, pa šamaranje profesorke, pa Bris Taton, pa... Možemo ovako unedogled da ređamo, ali svodi se na ovo - par dana galame i ništa! A nasilnici samo ohrabreni publicitetom koji su dobili, svi bi da se "upišu" među poznate, pa makar i ovakvim načinom.
Strepim nad svojom decom, strepim nad đacima, odbolujem svaki ovakav slučaj i pitam se, kao i vi, dokle? Dijagnozu smo odavno postavili, lek nam je na dohvat ruke, šta čekamo?
Dok se ne kazne i ne stave na stub srama i počinioci i oni koji su za njih odgovorni. Dok se ne obeleže punim imenom i prezimenom (pa neka su sto puta ugrožena ta prava o kojima se na sav glas zvoni), dok ih ne nateramo da se zamisle pre nego što dignu ruku. Posle je kasno, jer i da vratimo nasilnika na pravi put, ostaje pitanje - kako nadoknaditi izgubljeni život?
P.S. Onomad na blogu čitam o finoj porodici i ocu koji je puk'o i premlatio dete. I tražimo mu opravdanje i pitamo se ko je kriv. Pravdajući jedno jedino nasilje, otvaramo vrata i svim ostalim. Šta mislite, kakvi će roditelji biti sadašnji maloletni nasilnici?
selica_nena selica_nena 16:15 17.01.2010

Re: primena, primena

dunja73
I onda se otvara ona prica o "hiper aktivnosti " na Zapadu ..
Bolest , nego sta koju treba na vreme leciti , i suzbiti ...
Ako ne moze , sportom , aktivnoscu i ishranom ..onda lekovi ..


Da l' mi veruješ da sam skoro slušala majku prdškolskog deteta, kako sva punovažna objašnjava da joj je dete hiperaktivno, ali onako, kao da je to neki talenat? Ni na kraj pameti joj nije da to treba lečiti, čak ni menjati mu ishranu. Kaže, on je takav oduvek, svi to u zabavištu znaju, pa nek mu se sklanjaju s puta.
dunja73 dunja73 16:24 17.01.2010

Re: primena, primena


Pa cega se pametan stidi ....uvek bilo ...
Nego to je ta ishrana kad se ne fura od pocetka kako treba , i prvi znaci kod dece od 1-2 god je los san ...I to kad krene ..
nema zaustavke...
Ovde odmah kroz obdaniste te "skontaju " i tebe i dete , pa se ...pusi ..ponude ti dve tri mogucnosti da ga otreses od agresije , ako ne saradjujes , ima strucno lice za to..Kad ti dete upadne , jednom u "specijalnu " skolu , znas kad ces ga izvuces - nikad..
selica_nena selica_nena 16:31 17.01.2010

Re: primena, primena

margos
Pre dve godine sam radila s klincem - šesti razred - sve bajno, divno, da mu pomognem oko učenja - a ne rekoše mi glavnu stvar: da dete ima neki poremećaj i da je na lekovima. Kao, baš su me zeznuli...
Umesto da im trajni benefit deteta bude primaran, demonstriraju sve svoje snobovštine, strahove i lažljivosti. A dete?


E, moja Margo, ja u rođenoj familiji skrenula pažnju da s detetom nešto nije kako treba, pa me napljuvaše kao da sam im oko izvadila. "Kako te nije sramota? Ti njega ne voliš! Videćemo te kad budeš imala svoju decu."
Prolazile godine, svi okretali glavu od problema i svaljivali krivicu na: školu, komšiluk, društvo, situaciju u svetu... Svaka tuča zataškavana. Povremena pijanstva i lom po kući pravdani pubertetom, nezadovoljstvom zbog materijalne situacije, čim god hoćeš (i sve glupo). Dečko se nekako provuk'o kroz zanat i došlo vreme za vojsku. Šta da ti kažem? Otpustili ga posle dva meseca sa objašnjenjem da je opasan po sebe i okolinu. Preporučili javljanje psijatru i eventualno lečenje, ali roditelji odbili.
E, kad je počeo da se iživljava po ukućanima, da lupa nameštaj i preti im klanjem, zvali policiju, da ga malo isprepadaju.
Znaš šta je najgore? I dalje tvrde da je s njim sve u redu, da je to bio ispad (koji se ponovio još 4 puta), da je krivo društvo, jer nema posla (napuštao svaki posao posle, najviše, mesec dana). Namerno zaboravljaju užas koji im je više puta priredio i teraju tako do sledećeg.
Unfuckable Unfuckable 16:38 17.01.2010

Re: primena, primena

Nego to je ta ishrana kad se ne fura od pocetka kako treba

ja sam gledao emisiju gde su u jednoj engleskoj, poprilično problematičnoj, školi izveli mali ogled sa potpunom promenom hrane koju su klinci dobijali u menzi.
Naravno : izbačeni su šećer i gazirano, izmenjen je karakter proteina (mesa) i smanjena količina masti.
Rezultati su, već posle 3-4 nedelje bili frapantno dobri.
margos margos 16:47 17.01.2010

Re: primena, primena

Znaš šta je najgore? I dalje tvrde da je s njim sve u redu, da je to bio ispad

Znaš šta je za mene najgore? To što su roditelji najodgovorniji, a njih će sutra da prekriju snjegovi, ruzmarin i šaš... a on će verovatno začeti neku svoju novu, nefunkcionalnu porodicu i nastaviti da kopira model.
dunja73 dunja73 16:50 17.01.2010

Re: primena, primena

Naravno : izbačeni su šećer i gazirano, izmenjen je karakter proteina (mesa) i smanjena količina masti.


Pa sigurno...Pa tek koncentracija ..Ono kad kod nas kazu "ne moze sedi miran" (skola , kuca)
Zna se i uvek se i znalo , sta , kako , koliko cega ..od kad
se donese dete na svet ...Danas u "konzum drustvu"
ma , ima te ubede da je crno - belo ..Samo da prodaju i da "uvale"


Svesno ili nesvesno , narod prihvata ..pod izgovorom " vreme , vreme " ovako je brze..Nije ...Tako je samo "bolesnije"
maca22 maca22 17:17 17.01.2010

Re: primena, primena

Pa ima puno ljudi koji NEĆE da shvate. Ali kada se ONI budu zbog toga našli u problemu (tj. pred zakonsim posledicama) krenuće da misle.
Potpuno je nebitno da li podgrevaju nasilje, ili zanemaruju njegove zdravstvene potrebe.
E sad samo da izmenimo zakone i da pravosuđe krene efikasno da provodi makar i postojeće...
drug.clan drug.clan 17:28 17.01.2010

Re: primena, primena

pitanje upuceno svima ovde koji veruju da se "bolesti" tipa ADHD, bipolar isl. trebaju leciti najuzasnijim mogucim i netestiranim lekovima:

Da li ste vi normalni?


Evo pogledajte ovu emisiju pa ponovo razmislite. link

Malo vise paznje, ljubavi i strpljanja i malo manje sebicnosti roditelja i losih primera u drustvu mogu cudo da naprave. Takvoj deci treba pomoci a ne treba ih izolovati, zatvoriti i skloniti od ociju.

Na ovom blogu ima takvog fanatizma (verovatno uzrokovanog licnom psihopatologijom) da ja vise ne zelim da ucestvujem u raspravi u kojoj se poziva na drakonske mere protiv dece koja su pre svega proizvod drustva u kome zive bas takvi fanatici.
dirtyharry dirtyharry 17:34 17.01.2010

Re: primena, primena

Unfuckable

Nego to je ta ishrana kad se ne fura od pocetka kako treba

ja sam gledao emisiju gde su u jednoj engleskoj, poprilično problematičnoj, školi izveli mali ogled sa potpunom promenom hrane koju su klinci dobijali u menzi.
Naravno : izbačeni su šećer i gazirano, izmenjen je karakter proteina (mesa) i smanjena količina masti.
Rezultati su, već posle 3-4 nedelje bili frapantno dobri.

Sada će da bude ko o čemu dete sa sela o uštipcima. Da kažem nešto o sebi. Ja sam kao srednjoškolac po ceo dan bio na njivi preko letnjeg raspusta a posle posla sam trčao kući da se sredim i odem da igram košarku. Svaki dan po tri-četiri sata. Nikad nisam ni pomišljao da se bijem sa nekim, da nekog postrojavam, da se pravim važan jer sam ja ovo ili ono. Tako je bilo moje vaspitanje.
Evo, sada i ovde možemo da napravimo dogovor ja i policija. Ja imam nekoliko hektara zemlje. To je sve pod nekim smešnim kulturama čisto da zemlja bude obrađena. Možemo lepo da zasadimo krompir i još što šta i sve to da se da akciji "Hrana za sve" besplatno. Radna snaga će biti "divlja" deca iz grada koja ne znaju šta će sa sobom i koja su hiperaktivna i ja. Konstruktivan predlog i dobar za sve.

dirtyharry dirtyharry 17:37 17.01.2010

Re: primena, primena

drug.clan
Na ovom blogu ima takvog fanatizma (verovatno uzrokovanog licnom psihopatologijom) da ja vise ne zelim da ucestvujem u raspravi u kojoj se poziva na drakonske mere protiv dece koja su pre svega proizvod drustva u kome zive bas takvi fanatici.

Prvo treba osmisliti i realizovati neke druge programe gde će takva daca biti izolovana i zaokupljena nečim drugim. Nekom drugom aktivnošću. Znači treba nam vaspitno popravna ustanova koja to nije u smislu ovih postojećih. Za to treba novca i dosta pedagoškog rada i angažovanja a kakva smo zemlja to neće skoro da se desi.
dunja73 dunja73 19:59 17.01.2010

Re: primena, primena

Na ovom blogu ima takvog fanatizma (verovatno uzrokovanog licnom psihopatologijom) da ja vise ne zelim da ucestvujem u raspravi u kojoj se poziva na drakonske mere protiv dece koja su pre svega proizvod drustva u kome zive bas takvi fanatici.


Ja pojma nemam odakle si ti , dal` grada , sela , i kakve
drzave potices...
pazi ja sam odrasla isto kao ti u Yu bivsoj , u gradu , i
isla u skolu , gde je bilo takvih mentalnih decaka , jedan je decu udarao cekicem , jednom mom skolskom su slomili kicmu i umro je , jedan je vadio mackama i zabama oci , o nekim prackama koje kad te razvale u glavu (oko ) ne bih ...sorry ...o cemu ti? O kakvim proizvodima drustva ? A lekovi ..Pa jasta nego su za lekove , bolje takve da lece , nego da lece od njih...
I ovoga ima u svim drustvima ...
hajkula1 hajkula1 20:05 17.01.2010

Re: primena, primena

dirtyharry

drug.clan
Na ovom blogu ima takvog fanatizma (verovatno uzrokovanog licnom psihopatologijom) da ja vise ne zelim da ucestvujem u raspravi u kojoj se poziva na drakonske mere protiv dece koja su pre svega proizvod drustva u kome zive bas takvi fanatici.

Prvo treba osmisliti i realizovati neke druge programe gde će takva daca biti izolovana i zaokupljena nečim drugim. Nekom drugom aktivnošću. Znači treba nam vaspitno popravna ustanova koja to nije u smislu ovih postojećih. Za to treba novca i dosta pedagoškog rada i angažovanja a kakva smo zemlja to neće skoro da se desi.



A ja bih da se prvo izoluju tako malo tajkuni, bizMismeni, potkupljeni i upleteni politicari iz pozicije i opozicije i ostali po spisku.
hajkula1 hajkula1 20:30 17.01.2010

Re: primena, primena

dunja73

Na ovom blogu ima takvog fanatizma (verovatno uzrokovanog licnom psihopatologijom) da ja vise ne zelim da ucestvujem u raspravi u kojoj se poziva na drakonske mere protiv dece koja su pre svega proizvod drustva u kome zive bas takvi fanatici.


Ja pojma nemam odakle si ti , dal grada , sela , i kakve
drzave potices...
pazi ja sam odrasla isto kao ti u Yu bivsoj , u gradu , i
isla u skolu , gde je bilo takvih mentalnih decaka , jedan je decu udarao cekicem , jednom mom skolskom su slomili kicmu i umro je , jedan je vadio mackama i zabama oci , o nekim prackama koje kad te razvale u glavu (oko ) ne bih ...sorry ...o cemu ti? O kakvim proizvodima drustva ? A lekovi ..Pa jasta nego su za lekove , bolje takve da lece , nego da lece od njih...
I ovoga ima u svim drustvima ...



Izvini ali mene pamcenje odlicno sluzi. Da je bilo raznih situacija, jeste ali ovo sto si ti napisala ... Ne mogu da minimalizujem, jedna nesreca je vec previse. Mada, cini mi se da si ti iz generacije koja ulazi u pubertet kada ovde pocinju razna desavanja? Srednja sestra je 68. Slicna su nam iskustva Moja najdraza, najmladja sestra je 74. E, to je vec posebna prica. Iskustva i okolnosti odrastanja njoj bliskih generacija su zaista drugacija. Ni krivi ni duzni. Krece boom.


razmisljam razmisljam 01:30 18.01.2010

Re: primena, primena

Vaspitanje dece je prilično zapostavljeno i to iz više razloga, pre svega zbog brzog ritma života i nemanja vremena za tako što a sa druge strane i ti mladi roditelji (ima i onih starijih) koji to ne shvataju ozbiljno, pa im deca budu još veći buzdovani od njih samih a oni se još time ponose.

Немање времена и брз ритам живота су више него бедни изговори за непосвећивање пуне пажње сопственом детету. Мислим, чему уопште дете, ако се нема када бити са њим?
blogovatelj blogovatelj 16:37 17.01.2010

Previse pitanja...

A gde su odgovori...
Ima previse pitanja za svakoga ko zivi u Srbiji...
Prvo, da kazem da sam proslog proleca bio u Srbiji, izlazio nocu i video mnogo dece koja ostaju u gradu do zore. Taj decak je imao 15 godina, znaci osmi razred, a bio je u kaficu u dva posle ponoci ?
Ne vidim da je ovde neko to pomenuo.
Meni nije normalno da dete od 15 godina bude u to vreme u gradu. Ako vama jeste, recite, zanima me vas stav.
Drugo, ludak koji zbog profita prodaje maloletnicima alkohol. Pomenut je ovde, ali samo uzgred. Hoce li i on zaglaviti robiju i koliko, bas me zanima.
Trece, policija koja je bila tu i nije videla kad petnaest njih tuce jednog ?! Ljudi, da li ste nekad videli masovnu tucu i kako to izgleda? Pa pored tih 15 sto se tuklo, bilo je stotinu koji nisu ukljuceni. Oni se razmicu kad tuca pocne i nastaje neopisiva guzva, da ne kazem stampedo. I milicija to nije primetila?
Sedam i po godina zivim u Kanadi. Ko zivi u inostranstvu zna kako to izgleda. Nemate pojma koliko puta sam pozeleo da se vratim. Ali zahvaljujuci internetu, procitam ovakve stvari i kazem sebi da sam uradio najbolju mogucu stvar kada sam se odselio. A ovakvih podsetnika na netu nalazim redovno i skoro svakodnevno...
dirtyharry dirtyharry 17:39 17.01.2010

Re: Previse pitanja...

blogovatelj
Sedam i po godina zivim u Kanadi. Ko zivi u inostranstvu zna kako to izgleda. Nemate pojma koliko puta sam pozeleo da se vratim. Ali zahvaljujuci internetu, procitam ovakve stvari i kazem sebi da sam uradio najbolju mogucu stvar kada sam se odselio. A ovakvih podsetnika na netu nalazim redovno i skoro svakodnevno...

Isti slučaj. Ja sam u Austriji/Nemačkoj skoro dve godine i razmišljao sam da se vratim. Još uvek nemam decu ali kada pomislim na ovakve stvari koje se kod nas dešavaju prilično često onda mi se želudac okrene i opet kažem, daj da budem ovde gde sam još neko vreme.
Bili Piton Bili Piton 17:47 17.01.2010

Re: Previse pitanja...



Iskreno, meni ni ovde ne pada na pamet da se razmnozavam...uopste, imati decu danas (i uzgajati ih i podizati i vaspitati i cuvati i stititi i brinuti) stvarno treba petlja, koju priznajem da uopste nemam.

Znam da zvucim kao penzos ali bas me briga, tako je.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 17:48 17.01.2010

Re: Previse pitanja...


Danas roditelji bespogovorno staju u odbranu svoje dece nebitno kakav su ispad, glupost, zločin napravila. Ovog dečka su tukli do smrti njih petnaestak. Njihovi roditelji će sigurno reći nešto tipa: ”Ne, to nije moje dete, to su drugi krivi, moje dete to nikada ne bi moglo da uradi.” Na kraju će biti da niko nije kriv, a još jedan mlad život odlazi u nepovrat. U moje vreme (što nije bilo toliko davno) učenici nisu tukli nastavnike i profesore, nije bilo sramota imati sve petice i biti dobar đak, u modi nisu bili kriminalci i siledžije. Kako je sada na tapet došao ovako poremećen sistem vrednosti?


znaš kako se kaže: "za roditelja nema ni kurve ni bećara..." roditelj će da okrivi društvo, možda baš i sa pravom, jer društvo koliko se vidi, baš i nije nešto agilno...
društvo će da okrivi roditelja jer je njegova dužnost da usmeri svoje čeljade na pravi put...
pa ćemo da obrnemo par začaranih krugova tako...

previše pitanja, zaista.

kako roditeljima utuviti da dete sa 15 god stvarno nema šta da radi napolju u 2h ujutru?
pa tek u kafiću, pa pripit? uuuu...so many levels....
ako nisu u kafiću onda su negde u mračnim budžacima po naseljima, uvek ima neka lokalna prodavnica koja će im bar pivo prodati, ako ne, poneće od kuće vodku, bilo šta...
kako da pomogneš roditelju/staratelju da prepozna nasilnika ili delikventa u svom sinu?
pa da ga ubediš da potraži pomoć? jer neće, verujte mi neće taman motkom da ih biješ!

dirtyharry dirtyharry 17:50 17.01.2010

Re: Previse pitanja...

Bili Piton



Iskreno, meni ni ovde ne pada na pamet da se razmnozavam...uopste, imati decu danas (i uzgajati ih i podizati i vaspitati i cuvati i stititi i brinuti) stvarno treba petlja, koju priznajem da uopste nemam.

Znam da zvucim kao penzos ali bas me briga, tako je.

Šta ja da kažem familiji što sam tolike godine sa svojom curom bez rezultata. A stvarno čovek treba da ima živce kao konopce. Inače ja sam opet kao dete sa sela za odrastanje na selu a život u gradu. Mnogo mi je poročan ovaj gradski način života. Pa kad vidim i ovde omladinu kakvi su raspasani i šatirani. Mada je recimo za njih težak kriminal bacanje smeća po putu za razliku od ovih naših.
dirtyharry dirtyharry 17:54 17.01.2010

Re: Previse pitanja...

udruzenje_roditelj
kako da pomogneš roditelju/staratelju da prepozna nasilnika ili delikventa u svom sinu?
pa da ga ubediš da potraži pomoć? jer neće, verujte mi neće taman motkom da ih biješ!

Ovo znam da je 100% tačno. Nema šanse da ubediš roditelja da je njegovo dete krivo a svaki psiholog, pedagog je poistovećen sa neuropsihijatrom i mentalnom bolnicom tako da čim se pomene neko od njih odma krene drvlje i kamenje kako njihovo dete nije ludo. Pa nije dete ludo, roditelji su!
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:06 17.01.2010

Re: Previse pitanja...

dirtyharry

Bili Piton



Iskreno, meni ni ovde ne pada na pamet da se razmnozavam...uopste, imati decu danas (i uzgajati ih i podizati i vaspitati i cuvati i stititi i brinuti) stvarno treba petlja, koju priznajem da uopste nemam.

Znam da zvucim kao penzos ali bas me briga, tako je.

Šta ja da kažem familiji što sam tolike godine sa svojom curom bez rezultata. A stvarno čovek treba da ima živce kao konopce. Inače ja sam opet kao dete sa sela za odrastanje na selu a život u gradu. Mnogo mi je poročan ovaj gradski način života. Pa kad vidim i ovde omladinu kakvi su raspasani i šatirani. Mada je recimo za njih težak kriminal bacanje smeća po putu za razliku od ovih naših.


šta vam je ljudi?
pa nije sve baš tako strašno kao što se priča... zna biti i gore
ali je uglavnom prelepo, i samo ako poželiš, može biti čak i lako
dirtyharry dirtyharry 18:12 17.01.2010

Re: Previse pitanja...

udruzenje_roditelj
šta vam je ljudi?
pa nije sve baš tako strašno kao što se priča... zna biti i gore
ali je uglavnom prelepo, i samo ako poželiš, može biti čak i lako

O tome se i radi, da svi to poželimo i da uradimo nešto koliko možemo. Svako po malo i sigurno će biti bolje.
margos margos 16:59 17.01.2010

Da pitam,

Moram da pitam šta vi mislite, da li je pravo vreme za emisije ''Potraga'' i ''Patrola'' u nedelju popodne? Po mom sudu, nije.
dunja73 dunja73 17:12 17.01.2010

Re: Da pitam,

Moram da pitam šta vi mislite, da li je pravo vreme za emisije ''Potraga'' i ''Patrola'' u nedelju popodne? Po mom sudu, nije.


Margos , ne znam tu emisiju , ali mogu da zamislim ..
sigurno da je termin los ...

Pazi , nedelja popodne ? Sta ce dete ispred tv-a ? Nedeljom se
"uvati dete" za ruku i proseta negde posle rucka ,svako prema svojim mogucnostima ..Ili se igra , cita , boji , dodju neka deca (ne da gledaju tv) nego da se igraju ..Pre neki dan , jedan covek , ima dete od 6 god . kaze :
-Joooj , videces jos koju godinu , moj sin po ceo dan igra onaj plejstejsn(ili vec kako se zove ) niti sta cuje , niti vidi , mi ga pitamo po sto puta - on nista ..
(Pazi , on se meni ishvali kao da je to normalno tako ...
margos margos 17:19 17.01.2010

Re: Da pitam,

''Potraga'' je emisija o licima koja su izgubljena pa ih policija ili neko od rodbine traži, a ''Patrola'' je o kriminalu i zločinima i često sa eksplicitnim scenama nasilja i detaljnim objašnjenjima tragova zločina, koje najave - no ipak.. (npr maločas o tragovima ugriza po telu žrtve).

Mislim da to nije pravi termin za takvu emisiju - bez obzira da li se radi o deci ili odraslim osobama.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:14 17.01.2010

Re: Da pitam,

dunja73

Moram da pitam šta vi mislite, da li je pravo vreme za emisije ''Potraga'' i ''Patrola'' u nedelju popodne? Po mom sudu, nije.


Margos , ne znam tu emisiju , ali mogu da zamislim ..
sigurno da je termin los ...

Pazi , nedelja popodne ? Sta ce dete ispred tv-a ? Nedeljom se
"uvati dete" za ruku i proseta negde posle rucka ,svako prema svojim mogucnostima ..Ili se igra , cita , boji , dodju neka deca (ne da gledaju tv) nego da se igraju ..Pre neki dan , jedan covek , ima dete od 6 god . kaze :
-Joooj , videces jos koju godinu , moj sin po ceo dan igra onaj plejstejsn(ili vec kako se zove ) niti sta cuje , niti vidi , mi ga pitamo po sto puta - on nista ..
(Pazi , on se meni ishvali kao da je to normalno tako ...


e, eto jednog primera roditelja koji će radije želeti svoj mir, dete igra igrice, genijalno, mir i tišina u kući, idila, ne cima te ni za šta, radiš svoje, lepota života...
pa cela ta slika, vremenom evoluira... da svako na kraju živi svoj život i da ne znaš kojim ti životom dete živi, tamo napolju.
i onda se pitaš gde si pogrešio?

D.

dirtyharry dirtyharry 17:28 17.01.2010

Ovo je jedna privatn poruka koju sam dobio

Za skolu sam se vezala svojom profesijom, moj mladji brat je beogradski gimnazijalac. Nemam nikakav konstruktivan predlog za resavanje ovog problema. Ali ispricacu ti nesto, sto mi je pokazalo kako to jedan 14-godisnjak vidi...
Tu nedelju pamtim po kolazu maloletnickog nasilja. Neki tu nedelju pamte po Evroviziji u Beogradu, pobedi SRS na gradskim izborima i akciji ne dam ti Beograd, i Seseljevoj izjavi, da nekom kriminalcu treba dignemo spomenik. Sasvim slucajno, brat i ja smo gledali Utisak nedelje. Retko kad palim televizor. Sklanjamo ga od zla. Pogotovo ja. ''Smaram'' ga, kako on kaze, al me ipak slusa. Od deset ljudi, koji su se javili, plus njih trojica, gosti u emisiji, niko, ama bas niko nije prokomentarisao prilog o tom maloletnickom nasilju. Cutim i ne verujem. Ne smem da psujem, ne smem nista da kazem, jer dete od 14 godina sedi pored mene. On je samo tiho prokomentarisao: ''A mi deca? O nama niko ne brine????'' Nisam znala sta da mu kazem. Ne znam ni sad sta bih mu rekla.
Trudim se da pricam s njim. Sa svakim svojim djakom. Plasi me pomisao, da ih sa zebnjom saljemo u park ispred zgrade, u skolu. Vodim se onom starom izrekom, da riba smrdi od glave, ali da se cisti od repa, a jedino mogu da im pricam i tako da ih ''cistim''. O tome kako vredi biti dobar djak, kako ih potpuno razumem sto su usamljeni, jer ne slusaju narodnjake, jer ih ''drugari'' cudno gledaju, zato sto citaju knjige i uce.
Brat je u gimnaziji upao u neke probleme, jer je mislio da je sasvim normalno da zastiti devojcicu, koju su drugi decaci maltretirali, nesvestan zla, u koje je mogao da upadne, ali smo ga srecom, izvukli. Koliko je dece, koja nisu uspela da se izvuku, a o kojima novine ne pisu??
7ispala7 7ispala7 18:06 17.01.2010

kazemo da...

2005 god je spusteno 5.000 crvenih ruza na sahrani sesnaetogodisnjeg decaka koji je pretucen u blizini svoje skole u Beogradu.Svaki dan procitamo sl.tekst u nekim od novina samo je drugi grad i ime.Pre par meseci igrom slucaja sedela sam u drustvu jednog psihologa koji je pricao o povecanoj agresivnosti kod dece.Dodeljen mu je slucak decaka od 15 g koji je sa par drugova najbrutalnije tuklo do smrti druga a kad nesrecni decak nije vise davao znake zivota oni su nastavili da ga udaraju.Vidno potresen je rekao i moja su deca sl godina ali koliko trebas da imas nagomilane agresije da bi tako nesto uradilo?Primera ima bezbroj.Nazalost svi smo uvek sa neke strane...i ma koja je to strana porazavajece je a posebno za onu koja je izgubila nekog.Ne postoji rec koja moze da se nocas upotrebi za bol te porodice.Definitivno je doslo neko novo vreme sa sve vecim oblicima surovosti...kako vaspitati decu....i cak ako to dobro uradimo....sta je sa onom decom za koju roditelji nisu imali vremena jureci karijeru ili koje god prioritete imali?

dirtyharry dirtyharry 18:15 17.01.2010

Re: kazemo da...

7ispala7
.Definitivno je doslo neko novo vreme sa sve vecim oblicima surovosti...kako vaspitati decu....i cak ako to dobro uradimo....sta je sa onom decom za koju roditelji nisu imali vremena jureci karijeru ili koje god prioritete imali?

Slažem se da se vremena mnogo menjaju ali da li su ljudi/roditelji toliko bespomoćni da ništa ne mogu da urade. Mnogi jure karijeru ali opet da li je toliko teško postaviti prave prioritete. Ovo što si pomenula je isto užazna priča i ni po čemu se ne razlikuje od ove koju sam ja pomenuo. Užaš. Da nisi u koži tih roditelja čije je dete ubijeno.
margos margos 18:27 17.01.2010

Re: kazemo da...

Moje mišljenje je da će se situacija popraviti tek kad svi skapiramo da je i tuđe dete NAŠ problem i da postoji samo jedna strana - ona koja se zalaže za život.

U Novom Sadu i Subotici je obučeno 4 -5 generacija tzv omladinskih radnika. Najveći broj studenata su činili psiholozi, pedagozi, defektolozi i ljudi koji su već angažovani u nekim NVO-ima. Cilj takve edukacije je da budu most između škole, roditelja, medija, vršnjaka i deteta. Bili su otvoreni i omladinski klubovi u Zrenjaninu i Kikindi, i funkcionisalo je dok su trajale donacije. Naša država još nije prepoznala potrebu za takvom vrstom rada.
hajkula1 hajkula1 18:38 17.01.2010

Re: kazemo da...

7ispala7

sta je sa onom decom za koju roditelji nisu imali vremena jureci karijeru ili koje god prioritete imali?


Blago bi nama bilo da je u Srbiji toliko karijerista koliko je neprilagodjene, agresivne i dece sklone kriminalu.

Na koje god to prioritete mislis? Koliko znam vecina se u Srbiji dugi niz godina tesko muci s golom egzistencijom, realnim brigama, strahovima i uterivacima straha...

To je po meni rezultat dualnosti. S jedne strane, nastavljaci ponasanja po primeru iz porodice, s druge strane, takodje po primeru iz porodice, NECE tako nego se ugledaju na prethodno pomenute.

Zakon???

PS
Znam, ne mislis lose, nego mi zgodan citat.



7ispala7 7ispala7 22:15 17.01.2010

Re: kazemo da...

Problematicna deca dolaze i iz bogatih i iz siromasnih porodica.Dolaskom deteta na svet ti nikad ne znas koliko ces uspeti da napravis coveka od njega.Cesto se cuje kako divna porodica a kakvo dete.Prioritet nije samo karijera....u pravu si, ali nekom je prioritet mozda kafana, kocka, mozda vise voli-nadje vremena da poprica sa nekim prijateljima nego sa svojim detetom.Toliko ima gluposti koje ljudi imaju za prioritet ...malo je porodica koje KVALITETNO provode vreme sa svojom decom.Recimo mom komsiji je bio prioritet zidanje kuce.Celu porodicu je zapostavio jer je non stop radio za neki smesan iznos, to se razvuklo na 8 god klinac porastao i u sukobu otac mu besno kaze -obezbedio sam ti sve, kucu zidam da bi imao ti sutra da nasledis a mali mu besno kaze -kad si samnom popricao da znas moje zelje?kad smo igrali fudbal? setali ma sta ti uopste znas o meni?
Neko jednostavno nije ni vaspitan a samim tim nezna ni to da prenese na dete.A decu svako moze da ima pa sad zamislite koliko razlicitosti postoji.....a probajte nekom nesto da kazete za dete paaa.....znate i sami da mu nece prijati.
Ne mislim zaista nista lose u pravu si i dosta nocas razmisljam o tom trenutku.....kad krene po zlu ida li smo uopste svesni da je zivot samo jedan?
hajkula1 hajkula1 18:15 17.01.2010

Nije za cutanje


a nema sam, ne da mi se da komentarisem, ni kod ariane ni ovde. Jede me nemoc, dobro zacinjena s mukom suzdrzavanim izlivima besa. Zato bezim kod Budimca, Djine i bake, Tiaga, Dalija, citam Ostrelj u nastavcima, o Djavi, Novom Sadu, i slicne blogove (izvinjenje koga nisam pomenula).

Margos se poverila da je pricala sa ljudima koji se ne ukljucuju u diskusiju. Pricam i ja sa ljudima, pa se ubijem u pojam, pa se naprezem da povratim veru i nadu. Posmatram, savovi se ravlace, samo je pitanje gde ce da prozjapi.

Autocenzura. Ne usudjujem se da komentarisem jer ne zelim da se gogos ili savetnik predsednika osete licno pogodjeni, povredjeni. Zakoni??? Koji zakon vazi za moju, vec tri godine, bivsu, koleginicu, zena se ozbiljno razbolela, penzija sve udaljenija, posao ne moze da nadje. Njen rad i obaveze nismo primecivali. Onda je iz cistog mira dobila otkaz a Gazda doveo dvoje svojih. Od tada pazimo (ne samo na svoje) greske, nego i njihove ispravljamo. Drskost i osiono ponasanje da ne pominjem, da ne pisem da su mnogo vise placeni. Jer, Gazdina je firma, Gazdino pravo.

U nekim drugim firmama Gazda vice, pomalo i bije, obezbedjenje moze i na kucu da dodje.

Da li neko ima podatak koliko je dobrih firmi, koje su dobro i na vreme zavrsile posao koji im nije placen? Koliko ih ima blokiran racun, ili su u stecaju jer je Gazda naplatio posao i ulozio u svoje licne potrebe. Svetska kriza, AHA.

Ne treba da se pitamo kakve su poruke okolini, a kroz sta prolaze porodice. Zakon? Malo mac. Ko je zaduzen za pravilno, fer i u razumnom roku sudjenje i za sprovodjenje presuda?

Neko je napisao (kod ariane) da ljudi nisu navikli na trziste rada. Nisu. Na koje trziste rada? Nema ga.

Licim na Kalimera, kad pocnem ovako.

I makar da me kritikujete najcrnje, toliko sam razocarana i tako se naljutim na Poziciju i Opoziciju da reci nemam! Kupljeni i u sprezi. Povuci, potegni, pocupati se (korov) ne moze, kreni s jednog kraja, s drugog ... razmrsiti se ne mogu.

Opet mracim, zar ne? A nisam ni pocela da pricam.
mariopan mariopan 09:05 18.01.2010

Re: Nije za cutanje

hajkula1

Potpisujem od reci do reci.
jasnaz jasnaz 18:21 17.01.2010

!šta-gde-kako-od koga?




sistem vrednosti
briga
odgovornost
kaznena politika
doslednost u sprovođenju


kultura

lepota

kvalitet




ljubav





libkonz libkonz 18:32 17.01.2010

strašno

Da li u Srbiji treba uvesti i suđenje maloletnicima kao punoletnicima kao što to postoji u mnogim zemljama?

treba, jezivo je ovo šta se događa, a ništa se konkretno ne preduzima.
maca22 maca22 19:12 17.01.2010

Imamo zanimljivu situaciju

Na blogu Arianne, "Zemljo, Srbijo" koji se bavi nasiljem, ovaj put u porodici.

Na pitanje vlasnice bloga:

Recimo da je žrtva odmah potražila pomoć,došla u ordinaciju i onda je usledila priča nakon koje je
taj neko ko je saslusao pricu i postavio pitanje javnosti:Kako pomoći porodici?



sam dala odgovor da zrtvu treba uputi kod onih koji znaju sta i kako, na primer:
http://www.savetovalisteprotivnasilja.org/

SAVETOVALISTE PROTIV NASILJA U PORODICI
DALMATINSKA 47A 11 000 BEOGRAD

Besplatan telefon: 0800 011 011


..i taj post je obrisan, a meni iskljucena mogucnost daljeg pisanja.

KOME smeta ovakva korisna informacija za žrtve?
maca22 maca22 19:17 17.01.2010

Re: Imamo zanimljivu situaciju

...
dirtyharry dirtyharry 19:26 17.01.2010

Re: Imamo zanimljivu situaciju

maca22
KOME smeta ovakva korisna informacija za žrtve?

Jeste možda da je prevelika koincidencija ali mnogi blogeri imaju problema sa slanjem komentara posle promene dizajna bloga tako da je moguće da se nešto od ovoga desilo zbog ovog. Neki blogeri danas u toku dana nisu mogli da postavljaju komentare na ovom blogu uopšte tako da ostaje da se vidi šta je bio problem.

U svakom slučaju hvala za ove informacije.
maca22 maca22 19:34 17.01.2010

Re: Imamo zanimljivu situaciju

Auh, da se ne ogrešim o vlasnicu bloga, sad ću da pitam ge mi nestade post i opcija za pisanje. Pa javljam.
hajkula1 hajkula1 19:47 17.01.2010

Re: Imamo zanimljivu situaciju

maca22



SAVETOVALISTE PROTIV NASILJA U PORODICI
DALMATINSKA 47A 11 000 BEOGRAD

KOME smeta ovakva korisna informacija za žrtve?



Informacija ipak jeste korisna ali su poprilicno nemocni. I oni i u kancelariji pri opstini. Kad te neko saslusa, bude ti lakse a mogucnosti za konkretniju pomoc su vrlo ogranicene.

U se, i u svoje kljuse.
drug.clan drug.clan 20:03 17.01.2010

Re: Imamo zanimljivu situaciju

SAVETOVALISTE PROTIV NASILJA U PORODICI
DALMATINSKA 47A 11 000 BEOGRAD

Besplatan telefon: 0800 011 011



ovo pomaze da se ublaze posledice nasilja i to je veoma potrebno ali ne pomaze u sprecavanju nastanka nasilja

potrebno je mesto gde ce nasilnik biti upucen za pomoc na samom pocetku problema (jos kod verbalnih pretnji nasiljem)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana