Politika

Apel intelektualcima

Nebojsa Krstic RSS / 13.01.2010. u 21:15

Tokom sezone1976/77, na televiziji Beograd u emisiji Kino oko Dragana Babića, grupa intelektualaca bi sredom vodila debatu na određenu temu. Jedne od tih sreda, jedan od učesnika programa nastavljajući se na svog sagovornika kaza: ”Kao što reče gospodin taj i taj...”

”Nisam ja gospodin!”, prekinu ga gospodin taj i taj.

”U redu prijatelju, brate, zemljače.”, izvini mu se sagovornik.

Tih godina intelektualna scena bila je živahna. Intelektualci su vazda potpisivali peticije. Za ukidanje verbalnog delikta. Za oslobađanje iz zatvora mladog intelektualca Vojislava Šešelja. Za oslobađanje mladog intelektualca Vladimira Šeksa. Za solidarisanje sa Solidarnošću. Jedni su tvrdili da je Danilo Kiš plagijator. Drugi da je Dragan M. Jeremić na pravdi boga oklevetao Kiša koji je borhesovac i koji nije plagirao već citirao. Kiš je tvrdio da su Usta puna zemlje i Smrt gospodina Goluže stupidna škrabanja Brane Šćepanovića, a da su Jeremićeve Misli i maksime idiotarija. Igor Mandić je svoju malenkost suprotstavljao Predragu Matvejeviću i obrnuto. Mihiz je čitao Pekićevo Zlatno runo u rukopisu i tvrdio da nema pristojne knjige o Beogradu. Potpisivalo se protiv hapšenja Gojka Đoga, autora Vunenih vremena. Mirko Kovač se spremao da se uvređen Miloševićem preseli u Hrvatsku jer je Tuđman nešto sasvim drugačije i mnogo bolje...

Gospodin Goluža je umro ne pobunivši se što mu se obraćaju sa gospodine.

Danas je intelektualna scena, ispravite me ako grešim, nekako – kriptointelektualna. Nikako ne bih da kažem da je manje pametna i inspirativna. Niti da je neduhovita i bezidejna. Preterano bi bilo tvrditi i da je mrtvija nego mrtvo more. I potpuno bi netačno bilo reći da su današnji prononsirani intelektualci uglavnom prazne ljušture i najobičniji pokondireni dupeglavci. Ipak, nešto hronično nedostaje.

A onda, kada se na jednom komadu hartuje okupi 200 intelektualaca, oni dobace do referenduma protiv NATO! Iako, nit mi idemo u NATO, nit nas NATO zove da dođemo.

Moja, na primer, malenkost koja je učestvovala u ratu protiv NATO, ni pored najbolje volje ne može da se seti da je te 1999. srela u uniformi i rovu za stojeći položaj nekog od 200 potpisnika ove DSS-ove konstipativne inicijative. Dobro, ima tu i trećepozivaca, ima i oslobođenih služenja, moguće da ima i žena, ali gde su tada bili ostali, deset godina kasnije probuđeni zakasnelim gnevom?

Toma i Vučić takođe nisu bili (u rovu 1999.) – ali opravdano! Oni su tada vodili vladu koja je moju malenkost i slične koristila kao topovsko meso.

Zato ja, ceneći njihov doprinos tragičnoj istoriji Srbije, nešto mislim: njihova stranka nemilice ište vanredne izbore. Razlog tome je što se Toma odcepio od Todorovića. Pretpostavimo da im se izađe u susret. Šta ćemo ako se Vučić, ne daj bože, sutra pocepa od Tome? Ili ako se Jorgovanka pocepa od Vučića a Delić se uželi solističke karijere nezavisnog intelektualca?

Gde je onda kraj tom rastakanju i potrebi za vanrednim i prevremenim izborima?

Magistar Velimir Ilić analizirajući situaciju zaključuje da su izbori potrebni da bi se Srbija izvukla iz haosa u kome je i vratila u harmoniju i sreću koja je vladala dok je on bio ministar i dok je gospodario novcem za šoder i šljunak. Ali Velja je (donekle) drugačija zvezda na intelektualnom nebu Srbije.

Zbog svega toga, zaključio bih, inicijativa intelektualaca (kom. 200) otišla je u pogrešnom pravcu. Ne treba oni da se bave pitanjem kako oživeti gospodina Golužu, pardon Koštunicu, tako što bi država iz čista mira bacila silne paruštine na njegove domišljatosti, već bi pametnije bilo uputiti apel radikalima, svih oblika i boja, da malo predahnu sa cepanjem, jer je to nepraktično na ovu skupoću.

Umalo da zaboravim, intelektualac koji se 1976. pobunio što ga je vladika Irinej Bulović nazvao gospodinom zvao se, a zove se i danas - Žarko Korać. Samo danas se u sličnim situacijama više ne ljuti.



Komentari (334)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 21:33 13.01.2010

savet zivota vredan

Mogli bi da posavetujete gospodina predsednika da posalje pomoc na Haiti sada kada je najpotrebnija umesto za dve nedelje kada nece biti tako presudna.
Jedan avion u ovom trenutku bi znacio jako jako mnogo narodu haitija a na kraju krajeva i ovoj zemlji i predsedniku na marketinskom planu. Ako je populizam cena za pomoc neka je, samo posaljite pomoc.
Bili Piton Bili Piton 21:37 13.01.2010

Re: savet zivota vredan



Baska sto bi bio dobar PR....pravi dobar PR.

Pokazite se.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:42 13.01.2010

Re: savet zivota vredan

slazem se sa kolegama.
ninasimone ninasimone 22:56 13.01.2010

Re: savet zivota vredan

i usput urgirajte kod banaka da omoguce online uplate iz inostranstva da se i gladnima u Srbiji pomogne
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:11 13.01.2010

Re: savet zivota vredan

Nebojša, znam da si off duty dok bloguješ, što je OK, a i o ovom tvom postu zaista vredi diskutovati...

Međutim, kao što su drugari blogeri već rekli, u toku je jedna hitna inicijativa pružanja pomoći stotinama hiljada ljudi koji su na Haitiju nastradali u samo jednom danu. Mnogi građani iz različitih komšiluka u Srbiji su već počeli da na sopstvnu inicijativu prikupljaju pomoć u hrani, odeći i lekovima. Međutim, njihova dobra volja se odmah suočila sa nepremostivom preprekom zvanom - Atlanski okean...

Zato se ovde na blogu pokrenula nova inicijativa: da se od državnih organa traži da hitno pošalju pomoć tim nesrećnim građanima. Neophodna im je pomoć u dodatnom medicinskom osoblju, spasilačkim timovima i inženjerima, kao i u robi i namirnicama.

To bi zaista bio veliki poen za našu zemlju i nesporan dokaz da se ona ponaša odgovorno u međunarodnom okruženju i to na način kojim spašava živote građana koji su u nepovoljnijem položaju od njenih. Dugo se već govori o mogućem učešću naše vojske u međunarodnim "mirovnim misijama" kao načinu da se demonstrira odgovornost i izgradi kredibilitet u globalnom okruženju. Ali kako bi bilo da naše vojnike pošaljemo u pravu mirovnu misiju, bez znakova navoda? Negde gde će zaista spašavati živote.

Naši građani žele i mogu da skupe hranu i odeću za pomoć Haićanima, ali ne mogu da skupe pare za kerozin, pilota i iznajmljivanje letelice. Pritom imaju dovoljno empatije da traže od naše javne vlasti da razumno iskoristi raspoložive resurse i pomogne onima koji sada umiru u ruševinama, bez traga odgovornosti za tragediju koja ih je zadesila.

Dok mi apelujemo i objašnjavamo, ti možeš da učiniš još nešto: da preneseš ovu komunikaciju donosiocima odluka.
zeks92 zeks92 23:54 13.01.2010

jbg...

Magistar Velimir Ilić analizirajući situaciju zaključuje da su izbori potrebni da bi se Srbija izvukla iz haosa u kome je i vratila u harmoniju i sreću koja je vladala dok je on bio ministar i dok je gospodario novcem za šoder i šljunak.


... od shodera i shljunka zidaju se kuce i zgrade, od politichkog marketinga - zidaju se iluzije ...

... a ko gospodari tim novcem - svi znamo!
lilit66 lilit66 00:21 14.01.2010

Re: savet zivota vredan


Bili Piton:
Baska sto bi bio dobar PR....pravi dobar PR.


Da li je u ovom našem narodu ostalo i trunke empatije ili svi vide samo neki interes i neko lešinarstvo?
Zamisli o čemu ti pričaš i ni ne stidiš se.

Naravno da treba da im pomognemo. Ali ne zbog kamera i PR.
Bože, u Srbiji si umro.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:35 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

lilit66

Bili dobro kaže nego mene sve više brine što se savetnik bavi nekim drugim prioritetima.
ninasimone ninasimone 00:40 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

lilit66
Bili Piton:
Baska sto bi bio dobar PR....pravi dobar PR. Da li je u ovom našem narodu ostalo i trunke empatije ili svi vide samo neki interes i neko lešinarstvo?Zamisli o čemu ti pričaš i ni ne stidiš se.Naravno da treba da im pomognemo. Ali ne zbog kamera i PR.Bože, u Srbiji si umro.

Bili, allow me...
lilit, citaj sta pise pravi dobar PR pa to sve lepo stavi u kontekst a Bilija ostavi na miru sa nepotrebnim trolovima plz
drug.clan drug.clan 01:47 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

lilit66

Bili Piton:
Baska sto bi bio dobar PR....pravi dobar PR.


Da li je u ovom našem narodu ostalo i trunke empatije ili svi vide samo neki interes i neko lešinarstvo?
Zamisli o čemu ti pričaš i ni ne stidiš se.

Naravno da treba da im pomognemo. Ali ne zbog kamera i PR.
Bože, u Srbiji si umro.



U ovakvim trenutcima je potpuno nebitno kakvi su motivi za davanje pomoc, vazno je da pomoci ima.
Posle kada najgore prodje mozemo da pricamo o motivima i moralu.
sonja k. sonja k. 01:50 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

a jel moze jos jednom objasnjenje sta je drug bill hteo da kaze
Bili Piton Bili Piton 01:59 14.01.2010

Re: savet zivota vredan



Ne moze.
drug.clan drug.clan 02:03 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

sonja k.
a jel moze jos jednom objasnjenje sta je drug bill hteo da kaze



sta ste se navrzli na coveka

evo i ja kazem ako je zbog dobrog PR-a drzave neka je, ako je zbog egoa nekog politicara neka je, ako je zbog imidza partije neka je - samo neka salju sada kada je najpotrebnije
sonja k. sonja k. 02:08 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

sta ste se navrzli na coveka

eh sad
taman pomislih kakav great sense of humor kad ono jos tri objasnjenja
wukadin wukadin 08:50 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

Preporucio sam, medjutim ako treba i da potpisem svojevrsni apel, nema problema.
Neka predsednik i dobije svoj marketing, ako ce neko dobiti hranu, vodu i ostale neophodne stvari.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:42 14.01.2010

Re: savet zivota vredan

Dok mi apelujemo i objašnjavamo, ti možeš da učiniš još nešto: da preneseš ovu komunikaciju donosiocima odluka
.
Siguran sam da će Vlada reagovati i da će pomoći unesrećenima u skladu sa mogućnostima.
mariopan mariopan 13:00 14.01.2010

Re: savet zivota vredan


Dok mi apelujemo i objašnjavamo, ti možeš da učiniš još nešto: da preneseš ovu komunikaciju donosiocima odluka.

Pridruzujem se ovom apelu i molim vas da ovo uradite sto hitnije, to je sve sto mi blogeri mozemo da uradimo za sada.
Nasa pomoc, koja ce se u nekom novcu prikupiti na raznim racunima koji se vec objavljuju, bice svakako korisna, ali je HITNA potreba da se spasu preziveli i da im se pruzi medicinska pomoc - zavisna od drzave a ne od nas - dakle od ljudi koji odlucuju.
Pokazite se sada kada je to zaista hitno i potrebno, potrebnije nego bilo sta drugo.
Hvala.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:42 15.01.2010

Re: savet zivota vredan

Nebojsa Krstic
Dok mi apelujemo i objašnjavamo, ti možeš da učiniš još nešto: da preneseš ovu komunikaciju donosiocima odluka
.
Siguran sam da će Vlada reagovati i da će pomoći unesrećenima u skladu sa mogućnostima.

Evo blagovremene reakcije jednog predsednika koja može da posluži kao primer njegovim kolegama iz drugih zemalja:

http://www.whitehouse.gov/haitiearthquake
intrepid intrepid 01:05 15.01.2010

Re: savet zivota vredan

Evo blagovremene reakcije jednog predsednika koja može da posluži kao primer njegovim kolegama iz drugih zemalja:


mislim srecko, bas si nasao primer. u americi zivi ogroman broj ljudi poreklom sa haitija. oni su i prve komsije, necu ni spominjati ekonomsku snagu, resurse i sve ostalo sto USA poseduje. ali ok, svaka cast baraku obami. mislim da je i kanada reagovala medju prvima. guvernerka kanade je rodjena na haitiju, gledao sam sinoc na cnn-u kada je sva uplakana izrazila saucesce i obecala pomoc. samo problem je sto je luka potpuno unistena pa sad planiraju da teret sa brodova desantnim camcima prebacuju na plaze. vama cestitka na inicijativi da srbija uputi pomoc, a mozda bi i mi blogeri mogli skupiti nesto novca pa poslati?
JJ Beba JJ Beba 01:33 15.01.2010

Re: savet zivota vredan

intrepid
Evo blagovremene reakcije jednog predsednika koja može da posluži kao primer njegovim kolegama iz drugih zemalja:


mislim srecko, bas si nasao primer. u americi zivi ogroman broj ljudi poreklom sa haitija. oni su i prve komsije, necu ni spominjati ekonomsku snagu, resurse i sve ostalo sto USA poseduje. ali ok, svaka cast baraku obami. mislim da je i kanada reagovala medju prvima. guvernerka kanade je rodjena na haitiju, gledao sam sinoc na cnn-u kada je sva uplakana izrazila saucesce i obecala pomoc. samo problem je sto je luka potpuno unistena pa sad planiraju da teret sa brodova desantnim camcima prebacuju na plaze. vama cestitka na inicijativi da srbija uputi pomoc, a mozda bi i mi blogeri mogli skupiti nesto novca pa poslati?

ne treba zaboraviti da su USA držali pod okupacijom Haitii 19 godina (1915-1934)
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 01:35 15.01.2010

Re: savet zivota vredan

mislim srecko, bas si nasao primer.

Nemam dobar primer iz ovog našeg dela Evrope za slučaj Haiti, pa sam izabrao primer koji najbolje otkriva način odgovorne komunikacije sa javnošću. Naravno da mi ne možemo isto što i SAD, ali možemo makar nešto... Uostalom, barem nama nije teško da imamo empatiju prema zemlji koja je izolovana, sa devastiranom infrastrukturom i velikim brojem ljudskih žrtava (a njihova muka je verovatno i veća od onih naših od pre deceniju).
a mozda bi i mi blogeri mogli skupiti nesto novca pa poslati?

U komentarima posta Haiti možeš naći više saveta i linkova o tome kako da se uputi pomoć organizacijama koje tamo rade na terenu... Lepo je znati da ljudi brinu za druge!
antioksidant antioksidant 21:38 13.01.2010

haiti

nebojsa,
u nastavku se nalazi mail koji je vec poslat od strane nekoliko ljudi i na adresu predsednika srbije, borisa tadica.
molim vas da mu skrenete paznju na njega i da ga zamolite da zalozi svoj autoritet i popularnost kako bi ova tema postala primarna u srbiji u sledecih nekoliko dana.
pomoc haitiju je urgentna a u ovom trenutku izgleda da ne dolazi u dovoljnoj meri.
pozicija gospodina tadica garantuje da ce drzavi resursi biti upotrebljeni na kvalitetan nacin za dobrobit naroda haitija ukoliko on to pokrene.
unapred zahvalan
...............................................

Poštovani gospodine predsedniče,

Pišem Vam zbog užasno jakog zemljotresa koji je pogodio Haiti. Vesti o gubicima su jos uvek nejasne ali je sigurno da su zastrašujući.

Siguran sam da će i Srbija pronaći način da pomogne.

Moja molba je da ova tema Srbiji postane primarna, da se što vise državnih resursa angažuje na mobilizaciji pomoći sa ove strane.

Na kraju pisma se nalaze linkovi preko kojih je moguće pomoci iz Velike Britanije ili Sjedinjenih Država (linkovi su sa BBC-ja). Molim Vas da što skorije tako nešto bude organizovano i kod nas.

S poštovanjem,

....................................

HAITI: SOME WAYS TO HELP

In the UK British Red Cross Christian Aid Oxfam

In the US: Mercy Corps American Red Cross Unicef USA


Other organisations: International Red Cross Interrnational Medical Corps Medecins Sans Frontieres Save The Children

................................
angie01 angie01 21:55 13.01.2010

Re: haiti-Apel!

Organizujte neku hitnu akciju pomoci nastradalim !
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 07:48 14.01.2010

Re: haiti

nebojsa,
u nastavku se nalazi mail koji je vec poslat od strane nekoliko ljudi i na adresu predsednika srbije, borisa tadica.

Preneću, ne brinite.
Hvala svima onima koji su ovde na blogu uputili slične poruke. Uveravam vas da one neće ostati bez odjeka.
antioksidant antioksidant 09:31 14.01.2010

Re: haiti

iskrena zahvalnost
verujem da mi nase teme mozemo ostaviti po strani nekoliko dana a ljudima sa haitija je brzina u reagovanju prioritetna
siguran sam da odgovarajuci drzavni organi mnogo bolje poznaju nase resurse i u cemu srbija najvise moze pomoci (da li su to spasioci, lekari ili medicinska oprema) a licno smatram da je u ovom trenutku potrebno organizovati i neki nacin prikupljanja tj centralizovanja finansijskih sredstava (jer su mogucnosti uplacivanja iz srbije na racune u inostranstvu porilicno limitirane) tj otvaranja racuna na kom bi se prikupljala sredstva a predsednik tadic moze mnogo uciniti na skretanja fokusa na problem.
jos jednom hvala
brzina (efikasnost) je sada sve
angie01 angie01 15:59 14.01.2010

Re: haiti

Preneću, ne brinite.


Hvala Vam, najlepshe!
niki m niki m 21:40 13.01.2010

devize, devize

Ne treba oni da se bave pitanjem kako oživeti gospodina Golužu, pardon Koštunicu, tako što bi država iz čista mira bacila silne paruštine na njegove domišljatost


Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara. No, bar vama licno nekako sve ide od ruke, poslovi cvetaju.
pnbb pnbb 22:23 13.01.2010

Re: devize, devize

Kostunica vam je ostavio evro na 78

e da je ostao kostunica .. sad bi evo -dinar bio 1 -1 .. leb 3 dinara .. a plata 1000 maraka, minimum
pardon, to bese vuk
niki m niki m 22:49 13.01.2010

Re: devize, devize

e da je ostao kostunica .. sad bi evo -dinar bio 1 -1 .. leb 3 dinara


Cinjenice su cinjenice i njih ne menjaju ni mrznja ni simpatija prema akterima. Vreme Kostunicine prve vlade ostaje jedino vreme koje pamtimo, posle vlade Ante Markovica, da smo imali kakvu takvu pristojnu ekonomsku situaciju. Dopadalo se to nekome ili ne, to je cinjenica.
blogovatelj blogovatelj 00:45 14.01.2010

Re: devize, devize

Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara. No, bar vama licno nekako sve ide od ruke, poslovi cvetaju.


Ovo je cinjenica. Kostunicu neko moze voleti ili ne voleti. Ja ga ne volim, na primer. Ali cinjenica ostaje cinjenica !

e da je ostao kostunica .. sad bi evo -dinar bio 1 -1 .. leb 3 dinara .. a plata 1000 maraka, minimum
pardon, to bese vuk


pnbb, moras da prihvatis cinjenicu. Ovo sto si napisao / la je bezrazlozni cinizam.

Cinjenice su cinjenice i njih ne menjaju ni mrznja ni simpatija prema akterima. Vreme Kostunicine prve vlade ostaje jedino vreme koje pamtimo, posle vlade Ante Markovica, da smo imali kakvu takvu pristojnu ekonomsku situaciju. Dopadalo se to nekome ili ne, to je cinjenica.


Evo na primer nekoga ko shvata sta je cinjenica.
intrepid intrepid 04:38 14.01.2010

Re: devize, devize


Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara. No, bar vama licno nekako sve ide od ruke, poslovi cvetaju.


zaboravio si "juzni tok" koji je kostunica doveo u srbiju. najvazniji strateski projekat u istoriji zemlje. nekako nas i ameri nakon toga vise uvazavaju. a nesretni sutanovac misli da je dobio pratnju motorima kroz vasington zato sto je sposoban ministar.

adam weisphaut adam weisphaut 07:38 14.01.2010

Re: devize, devize

Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara. No, bar vama licno nekako sve ide od ruke, poslovi cvetaju.

Ja mislio da se Jelašić bavio monetarnom politikom, kad ono vidiš to je bio Vojislav K.
I još branio Kosovo Ristićevićevim vozovima i mladim ljudima koji su samo branimi međunarodno pravo i finasirao NSPM, Periklovo doba takoreć.

adam weisphaut adam weisphaut 07:39 14.01.2010

Re: devize, devize

zaboravio si "juzni tok" koji je kostunica doveo u srbiju. najvazniji strateski projekat u istoriji zemlje

Rusko obećanje, Interpidu radovanje
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 07:53 14.01.2010

Re: devize, devize

Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara.

Ma i ne samo to! I Obami je ostavio zemlju bez recesije, i Evropu bez nezaposlenih...a vidi sad!
wukadin wukadin 08:55 14.01.2010

Re: devize, devize

Upravo tako. Kostunica vam je ostavio evro na 78 dok ste vi tako lepi, obrazovani i pametni dogurali ovih dana do 100 dinara. No, bar vama licno nekako sve ide od ruke, poslovi cvetaju.


Iako znam da branim Kostunicu od prozapadnih... ili previse prozapadnih, to mu bas i nije za pohvalu. Kada je padala vlada Zivkovic-Jovanovic, evro je dogurao do nekih 90, pominjala se "psiholoska granica". Delimicno je i rastao psiholoski. Onda je pao na tih 78. Sledece godine inflacija je bila 18 odsto, posle manja, ali jos par godina dvocifrena. Ne treba mnogo matematike i logike da bi se shvatile neke stvari. Sada smo u gadnom sosu zbog kredita dignutih po kursu povoljnom za zaduzivanje, a nerealnom.
I nije Kostunica nego Mladja. Kostun ga je pustio da radi sta hoce, sto mu je jedna od vecih mana... (Osim u pogledu srokavanja Amadeusa, mislim Bogoljuba)
wukadin wukadin 08:58 14.01.2010

Re: devize, devize

a nesretni sutanovac misli da je dobio pratnju motorima kroz vasington zato sto je sposoban ministar.


eh, sto to nisam video
niki m niki m 09:20 14.01.2010

Re: devize, devize

I nije Kostunica nego Mladja. Kostun ga je pustio da radi sta hoce, sto mu je jedna od vecih mana..


Posto ovde niko nije do sada uspeo da shvati sta je tema ovog bloga (ukljucujuci i moju malenkost) dozvolicu sebi jos jednu primedbu u vezi ekonomije u vreme prve vlade VK. Ministar ekonomije je bio Bubalo. Mladja kao ministar finansija se najvise bavio izgradnjom skijalista, unistavanjem nacionalnih parkova i zasticenih prirodnih dobara po Srbiji.

Na kraju, reagujuci u Danasu na pisanje autora ovog bloga cak je i Zoranu Zivkovicu uspelo jednom u zivotu da ispadne gospodin. Ipak, korisno je videti kakvo je intelektualno okruzenje predsednika ove drzave. Bar su stvari mnogo jasnije.
wukadin wukadin 10:39 14.01.2010

Re: devize, devize

Posto ovde niko nije do sada uspeo da shvati sta je tema ovog bloga (ukljucujuci i moju malenkost)


A moja malenkost je shvatila. Lament sto nas intelektualci ne vode u "evroatlanske integracije" (citaj: NATO), nego cak koce... Ima jedan vic o tome, kad je Ciga bio predsednik opstine.
Usput se pokazuju razne frustracije, od naprednjaka do toga da se javnosti skrece paznja na neke stvari koje bi mozda neko da odradi ispod zita.

Na kraju, reagujuci u Danasu na pisanje autora ovog bloga cak je i Zoranu Zivkovicu uspelo jednom u zivotu da ispadne gospodin.


Vau!
Svet (virtuelni, sajber) je pun iznenadjenja...
adam weisphaut adam weisphaut 15:32 14.01.2010

Re: devize, devize

Ministar ekonomije je bio Bubalo.

Onaj veselnik iz Livnice Kikinda što se uselio u stan u centru BG?
A on je bio mastermajnd privrednog preporoda?Tko bi rekao?
Kada je padala vlada Zivkovic-Jovanovic, evro je dogurao do nekih 90

Loše se sećaš.


Onda je pao na tih 78. Sledece godine inflacija je bila 18 odsto, posle manja, ali jos par godina dvocifrena.

Kada je došlo do pada kursa, to nije bila zasluga ni Dinkića & co, ni Bubala a naročito ne mučenog Koštunice za koga su ekonomija i monterna stabilnost španska sela, to je bila posledica velikog prliva kapitala bilo putem stranih investicija, bilo putem kredita koje su matične banke davale svojim filijalama. I nije to bio samo srpski proces, kada sam posetio Prag 2007. naš vodić se žalio kako mu sinu izvozna firma loše posluje jer je ćeška kruna apresiarala 10% za godinu dana. I nije se to dešavalo samo u Čekoj i Srbiji nego diljem (Jugo)Istočne Evrope To su samo bili ripples onog što se dešavalo svetskoj privredi, pred nadolazeći credit crunch...
blogovatelj blogovatelj 16:19 14.01.2010

Re: devize, devize

I još branio Kosovo Ristićevićevim vozovima i mladim ljudima koji su samo branimi međunarodno pravo


I ovo je cinjenica. Zato ne volim Kostunicu.

i finasirao NSPM


A sto da ne finansira?
Nije to Hitlerova naci partija pa da ne sme da se finansira.
I ja mislim da nije bilo potrebno, ali ako on misli da jeste, pa zasto da ne finansira. Svaka vlada finansira sta misli da treba, a ako izgubi izbore, kao sto je Kostunica izgubio, to znaci da joj je procena bila pogresna.
I ova vlada finansira Queeriju. Ja mislim da treba da finansira, ali sam siguran da milioni misle da ne treba.

Ja mislio da se Jelašić bavio monetarnom politikom


Jelasic bio i tad i sad ?!
A kurs razlicit !
Znaci i nije bas do Jelasica...
adam weisphaut adam weisphaut 16:34 14.01.2010

Re: devize, devize

A sto da ne finansira?

Nisam rekao da ne treba, nego objašnjavam žal nekih ljudi za tom vladom...
Jelasic bio i tad i sad ?!
A kurs razlicit !
Znaci i nije bas do Jelasica...

Pogledati post iznad.
yu1bcd yu1bcd 22:01 13.01.2010

Intelektualci

Žarko Korać je imao lep nastup u "Nedeljom u 2" na HTV1. Lepe uspomene na Dragana Babic. Ucestvovao sam u jednoj emisiji o vecnim obecanjima vestacke inteligencije. Ovih dana u "lijepoj nasoj" ima puno trijumfalizma nad padom Sanadera i porazom Bandica. U Srbiji je slican odnos prema Kostunici. Ovako izdaleka iz dezele se on ipak korektno povukao posle izgubljenih izbora. Nacionalni politicki program nije puno promenio. Koncept neutralnosti Srbije ce tesko proci pored neresenog Kosova. A kvazi-intelektualce smo videli na vetrometini 1990-ih. Pa su zato malo utisali...
intrepid intrepid 01:20 14.01.2010

Re: Intelektualci

yu1bcd
Žarko Korać je imao lep nastup u "Nedeljom u 2" na HTV1. Lepe uspomene na Dragana Babic. Ucestvovao sam u jednoj emisiji o vecnim obecanjima vestacke inteligencije. Ovih dana u "lijepoj nasoj" ima puno trijumfalizma nad padom Sanadera i porazom Bandica. U Srbiji je slican odnos prema Kostunici. Ovako izdaleka iz dezele se on ipak korektno povukao posle izgubljenih izbora. Nacionalni politicki program nije puno promenio. Koncept neutralnosti Srbije ce tesko proci pored neresenog Kosova. A kvazi-intelektualce smo videli na vetrometini 1990-ih. Pa su zato malo utisali...



odlican komentar, narocito deo o kvazi intelektualcima. odnos prema ivi sanaderu je presao u histeriju. kao scena iz western filma, kad indijanci nekog skalpiraju pa onda odigraju pobednicki ples nad njegovim telom. a covek ih doveo pred ulazak u EU, uveo u NATO, promenio iz korena odnos prema manjinama, uveo srbe u vladu (potpredsednik vlade slobodan uzelac), isporucio ratne zlocince u hag...nije to bilo lako u konzervativnoj hrvatskoj, pored nacionalisticke crkve koja sebi uzima za pravo da se mesa u sve..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:45 13.01.2010

Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај. Наравно, јер су се у оно доба интелектуалци, у склопу описа свог радног места и особености ондашњег друштвеног устројства, веома често бавили политиком. (Неки од њих су и изградили свој лик интелектуалца на основу политике, а не на основу свог интелекта или дела.) Данас, када су се политичка питања преселила код политичара, мени ова петиција личи на оно Жив ми Тодор да се чује говор. Драже би ми било да су се њих двеста окупили око питања зашто је, на пример, Народни музеј Србије затворен већ годинама или како то да се речник САНУ српског језика никако не завршава као ни Српска енциклопедија Матице српске. Али, добро; сви имају право на политички став.

Када су Стаљину на Јалти, у доба Другог светског рата, предлагали папу као савезника, он је запитао: "А колико папа има дивизија? Ако нам каже, пристајем..." Такво се питање може поставити и овим потписницима петиције, само што се сада не бисмо распитивали о дивизијама, већ о гласачима и гласачком телу. Јер оно ће, мање више, у коначници одлучити исход превасходно политичке недоумице.

Иначе, помислио сам да је онај што се наљутио кад су га назвали господином био Милош Црњански. Тако је, наиме, прошао његов сусрет са Борисавом Пекићем, тражећи да га зову другом. У оним временима то су били мањи греси. Њих је, делом, било лако откупити.
AlexDunja AlexDunja 22:52 13.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Иначе, помислио сам да је онај што се наљутио кад су га назвали господином био Милош Црњански. Тако је, наиме, прошао његов сусрет са Борисавом Пекићем, тражећи да га зову другом. У оним временима то су били мањи греси. Њих је, делом, било лако откупити.

ne pamtim tu emisiju bas najbolje,
ali znajuci zarka koraca, najverovatnije je citirao
crnjanskog, i naveo referencu:)))
brajovicu,
nsarski nsarski 23:11 13.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.

Tada je P. Matvejevic izjavio da je bolje sto smo imali polemiku '77, nego da smo imali Čarter 77.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:33 13.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

nsarski
Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.

Tada je P. Matvejevic izjavio da je bolje sto smo imali polemiku '77, nego da smo imali Čarter 77.

Па, добро, они су имали Повељу 77, а ми, како оно беше, Меморандум САНУ? ;-)

Да још једном подсетим на Михиза, који је отприлике овако говорио: Какав је то био режим, такви смо ми били дисиденти... (Погледати тачан цитат у Аутобиографији о другима, на жалост из оправданих разлога сада ми ова књига није при руци.)
nsarski nsarski 23:44 13.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

на жалост из оправданих разлога сада ми ова књига није при руци

Peggia, ti si jos budan?!
Slavis Serbisches Neues Yahr?! Ako, ako, gde su srpske zemlje, tu se slavi srpska NG.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:50 13.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

nsarski
на жалост из оправданих разлога сада ми ова књига није при руци

Peggia, ti si jos budan?!
Slavis Serbisches Neues Yahr?! Ako, ako, gde su srpske zemlje, tu se slavi srpska NG.

Не славим ја, хвала на питању, али у Словенији, у Гросупљу, у хотелу Конго, Дара Бубамара вечерас наступа на прослави Православног новог лета... Чек, чек, значи ли то да је Словенија опет наша?

(Извињавам се на одступању од теме, професор nsarski je крив...)
lilit66 lilit66 00:06 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.


A danas, koliko vidim, to nikoga ne interesuje. Samo su 3 bloga u jednom danu na temu peticije.

Неки од њих су и изградили свој лик интелектуалца на основу политике, а не на основу свог интелекта или дела.


Na koga me ovo beše podsećaše....ah, pa da, na Bilju nazionale! A je l' ona beše nekad il sad?

Драже би ми било да су се њих двеста окупили око питања зашто је, на пример, Народни музеј Србије затворен већ годинама или како то да се речник САНУ српског језика никако не завршава као ни Српска енциклопедија Матице српске.


A kad su već tu mogli bi da reše i pitanje vodovoda i kanalizacije u Malom Mokrom Lugu.

Али, добро; сви имају право на политички став.


Ipak, i pored svega rečenog i navedenog, vi ispadate pre svega čovek a onda i velikodušan čovek.
Aaaaaaah, beskrajno plavi krug i u njemu zvezda!
maksa83 maksa83 00:27 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

(Извињавам се на одступању од теме, професор nsarski je крив...)

Kriv, kriv, ali je jasno ko je prvi počeo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:37 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

lilit66
Aaaaaaah...

Претпостављам да је ово узвик задовољства?

Него, да оставимо радовање по страни, и да се вратимо на тему. Оно што хоћу да кажем јесте да је данашњи положај нашег интелектуалца, у сразмери са некадашњим, најпре вишеструко маргинализован, а да многи од оних који себе држе за интелектуалце тога нису свесни и говоре и наступају са позиција као да су ово осамдесете или, не дај боже, седамдесете године прошлог века. Политичка питања данас се расправљају првенствено у политичким институцијама, а петиције интелектуалаца су, по мени, некакав превазиђени начин анимирања јавног мњења. Особито када их потписује једна, рекло би се, страначки профилисана група интелектуалаца. (Неко с правом може да каже како иза свега овога стоји ДСС, јер такав је просечни политички профил потписника, и да тиме ДСС користи интелектуалце у своје страначке сврхе.)

Такође, не сматрам интелектуалце повлашћеним сојем да се изјашњавају о политици. Уосталом, тај термин: интелектуалац помало је неспретан, па, тако, код нас уобичајено искључује архитекте или инжињере или чак докторе. Молим лепо, само да се зна да ја, рецимо, овдашње блогере-инжињере Горана Вучковића или Милана Новковића или Максу сматрам интелектуалцима (у позитивном смислу), а такође и наравно доктора Wu-a и његову колегиницу Анаволимилована. Такође, да наставим своје, зашто у интелектуалце овлашћене да расправљају важна политичка питања и чији се глас чује не бисмо уврстили менаџере, власнике и директоре највећих српских фирми, којима је на искреној бризи добробит Србије јер је она често директно повезана са њиховом личном економском добробити? Итд. итсл.

Надам се, Лилит, да ће ти и овај коментар пружити још мало радовања, и допада ми се што си, насупрот оне демонске Лилит, ти много благородније нарави.
maksa83 maksa83 00:46 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Predrag Brajovic
lilit66
Aaaaaaah...

Претпостављам да је ово узвик задовољства?

Meni zvuči odglumljeno.


P.S. Dejsililit.
blogovatelj blogovatelj 00:51 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Извињавам се на одступању од теме


A logo hotela je kao logo neke pank grupe. I sajt takodje ;-)
lilit66 lilit66 00:57 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

maksa83
Predrag Brajovic
lilit66
Aaaaaaah...

Претпостављам да је ово узвик задовољства?

Meni zvuči odglumljeno.


P.S. Dejsililit.


Aaaah, tujsamax
maksa83 maksa83 00:59 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Aaaah, tujsamax

E vidiš Brajoviću, ovo je bilo neodglumljeno.


Tebi Lilit još jedan
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:06 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

maksa83
Aaaah, tujsamax

E vidiš Brajoviću, ovo je bilo neodglumljeno.

Ма, видим, Максо, и тешко ми је; опет сам омануо...

П.С.
Јеси л' видео што сам те турио у интелектуалце? А?
maksa83 maksa83 01:18 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Ма, видим, Максо, и тешко ми је; опет сам омануо...

E, ali bitno je da ne odustaješ, to ti je valjda jasno?

Јеси л' видео што сам те турио у интелектуалце? А?

Pretrnuh kad sam video - turio si me među velikane & iskreno sam počastvovan, voleo bih da imam više vremena pred sobom u životu da dostignem te kalibre. Ne zezam se.
ecce-florian ecce-florian 01:18 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

nsarski
Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.
Tada je P. Matvejevic izjavio da je bolje sto smo imali polemiku '77, nego da smo imali Čarter 77.

tada je prema Wiki
1989
28. октобра телефоном га зове Вили Брант и позива га да дође у Беч да се договоре о оснивању Социјалдемократске партије Југославије. Ћосић одбија, рекавши Бранту да мисли да постоји и погоднија личност за председника прве опозиционе партије - мислећи на Љубомира Тадића.

izvinjavam se što moram da stavljam izvor jer po istom

Стални је члан Српске акакдемије наука и уметности. Један је од 13 оснивача Демократске странке у децембру 1989. године, а уз др Драгољуба Мићуновића једини од њих који је још члан ДС-а.

Љубомир Тадић је отац Бориса Тадића, председника Србије од 2004.


Ako je tačno da ga je otac priznao tek 2004. onda sve razumem
mirelarado mirelarado 01:19 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Predrag Brajovic
Политичка питања данас се расправљају првенствено у политичким институцијама, а петиције интелектуалаца су, по мени, некакав превазиђени начин анимирања јавног мњења. Особито када их потписује једна, рекло би се, страначки профилисана група интелектуалаца. (Неко с правом може да каже како иза свега овога стоји ДСС, јер такав је просечни политички профил потписника, и да тиме ДСС користи интелектуалце у своје страначке сврхе.)


Потпуно превазиђен, и уверена сам да би, без додатног публицитета, у који убрајам и овај саветников блог, петиција прошла сасвим незапажено.
lilit66 lilit66 01:20 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...


Него, да оставимо радовање по страни, и да се вратимо на тему


Joj, nemojte molim vas!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:42 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

lilit66

Него, да оставимо радовање по страни, и да се вратимо на тему
Joj, nemojte molim vas!

А ипак си прочитала, враголанко! :)) Нека, нека, и треба, размена аргумената је благотворна.
lilit66 lilit66 01:50 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

А ипак си прочитала, враголанко! :))



:
lilit66 lilit66 01:51 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Tebi Lilit još jedan



Unfuckable Unfuckable 07:18 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.

Ako smem da dodam : pre dvadeset godina i reči "patriotizam", "otadžbina", "nacija" - sasvim su drugačije zvučale.
Ne znam otkuda mi asocijacija na tako nešto kad videh ove silne intelektualce.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:34 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Predrag Brajovic
Данас, када су се политичка питања преселила код политичара, мени ова петиција личи на оно Жив ми Тодор да се чује говор. Драже би ми било да су се њих двеста окупили око питања зашто је, на пример, Народни музеј Србије затворен већ годинама или како то да се речник САНУ српског језика никако не завршава као ни Српска енциклопедија Матице српске. Али, добро; сви имају право на политички став.


Hm, nisam bas siguran da li bih mogao da se slozim sa ovim tvojim stavom Predraze. Ok, jasno je da svaki covek ima prave da se NE BAVI nicim drugim osim svojim poslom (znaci ni da se politicki angazuje). Naravno svako moze i da se bavi dnevnom politikom i kao clan neke partije - sigurno da niko nema pravo da iz toga iskljuci intelektualce. Ali jedan od vrlo bitnih zadataka intelektualaca, po meni je da budu kriticka savest drustva, odnosno predvodnici onoga sto se zove kriticka javnost. I da kontorolisu one koji vladaju drustvom - politicku i ekonomsku elitu. Recimo primer takvog kritickog intelektualca je Noam Comski na zapadu ...

U Srbji, NAZALOST, ta kriticka javnost izgleda vrlo "zakrzljala" ... i najveci deo onih koji pretenduju na mesto u njoj su ustvari oni koji se bave dnevnom politikom i licnom koriscu. Ima takvih i medju potpisnicima ove peticije ali ima mnogo i onih drugih ... i zato ja mislim da je ova peticija vrlo bitna. A pitanje definitivno JESTE nesto cime bi morala da se bavi kriticka javnost. I nikako ne bi smelo da se prepusti samo politicarima i njihovim finansijerima (za koje i tako ne znamo bas tacno ko su) ...

Ako bi se intelektualci bavili samo nekim "svojim" pitanjima kao sto su recnici, enciklopedije, instituti i druge naucne institucije, uslovi istrazivanja onda bi se to moglo posmatrati i kao vid prikrivene korupcije (ili bar sebicnosti): vladajuca elita im obezbedi odlicne uslove da se bave svojim poslom a oni je za uzvrat ostave na miru ....

A savetnik kao savetnik: svoje dosadasnje pausalne kritike opozicije je prosirio i na pausalne kritike intelektualaca. Ako bi covek njega slusao ispada da gradjani i nemaju koga vise da slusaju osim vlasti. Opozicija je nikakva a intelektualci (koji kritikuju vlast) su jos gori - znaci nemamo drugog izbora nego da ovi na vlasti ostanu tu gde jesu zauvek ...

pozz
wukadin wukadin 10:49 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Оно што хоћу да кажем јесте да је данашњи положај нашег интелектуалца, у сразмери са некадашњим, најпре вишеструко маргинализован, а да многи од оних који себе држе за интелектуалце тога нису свесни и говоре и наступају са позиција као да су ово осамдесете или, не дај боже, седамдесете године прошлог века.


Slozio bih se donekle. Samo donekle, i takvi su onda gori u ponecemu od onih koji su u devedesetim (zli Sloba i patriJote, Srbija svetski parija, svemocna Amerika, treba nas bombardovati...). Ima i takvih izgubljenih u vremenu.
Ali da vidimo imenima (je li nepristojno prozivati?) a ne onako pausalnom generalizacijom. Mislim za ove u sedamdesetim i osamdesetim...
Za neke od ovih potpisnika znam da izazivaju poprilican animozitet u redovima odredjene struje - recimo Smajlovicka i Kusturica. Animozitet onda navodi one koji mu podlegnu da se i sami izlupetaju, sto mene uveseljava. Znaci, ipak su neki od potpisnika u necemu itekako uspesni.
wukadin wukadin 10:54 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

без додатног публицитета, у који убрајам и овај саветников блог, петиција прошла сасвим незапажено.


Vi kanda ne citate ove blogove.
Mogu vam navesti bar jos dva - ne jednom se vise vodila rasprava o ulasku u NATO, jer autor je tako i postavio temu. Na drugom o samoj peticiji, odnosno jednoj diskutabilnoj recenici.
BN televizija je posvetila deo dnevnika tome, za "javni servis" ne znam, znam da je postavljeno pitanje u duelu Vucic-Jovanovic.
niccolo niccolo 12:20 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Ali da vidimo imenima (je li nepristojno prozivati?) a ne onako pausalnom generalizacijom. Mislim za ove u sedamdesetim i osamdesetim...

Znaci, ipak su neki od potpisnika u necemu itekako uspesni.

Ne trebamo li da primenimo isti princip i za ovu drugu tvrdnju?
tyson tyson 15:21 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Љубомир Тадић је отац Бориса Тадића, председника Србије од 2004.

Ako je tačno da ga je otac priznao tek 2004. onda sve razumem
Obrati pažnju na raspored zareza.




Milan Novković Milan Novković 15:53 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Молим лепо, само да се зна да ја, рецимо, овдашње блогере-инжињере Горана Вучковића или Милана Новковића или Максу сматрам интелектуалцима (у позитивном смислу), а такође и наравно доктора Wu-a и његову колегиницу Анаволимилована

Odlično primećeno, Predraže!

Maxa nam je manager i head of marketing - odlično se oblači i lepo priča, uvek uredan:


Vučko je Chief Technology Officer, uvek ima ideju kako zriktati proces. Ja sam, naravno, operativac, uvek staložen i sa odličnim pregledom situacije na terenu:


Dr Wu je Business Process Reengineering guru


I AnaVoliMilovana Chief Scientist
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:29 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Virtuelni Vasilije
Hm, nisam bas siguran da li bih mogao da se slozim sa ovim tvojim stavom Predraze. Ok, jasno je da svaki covek ima prave da se NE BAVI nicim drugim osim svojim poslom (znaci ni da se politicki angazuje). Naravno svako moze i da se bavi dnevnom politikom i kao clan neke partije - sigurno da niko nema pravo da iz toga iskljuci intelektualce. Ali jedan od vrlo bitnih zadataka intelektualaca, po meni je da budu kriticka savest drustva, odnosno predvodnici onoga sto se zove kriticka javnost. I da kontorolisu one koji vladaju drustvom - politicku i ekonomsku elitu. Recimo primer takvog kritickog intelektualca je Noam Comski na zapadu ...

U Srbji, NAZALOST, ta kriticka javnost izgleda vrlo "zakrzljala" ... i najveci deo onih koji pretenduju na mesto u njoj su ustvari oni koji se bave dnevnom politikom i licnom koriscu. Ima takvih i medju potpisnicima ove peticije ali ima mnogo i onih drugih... i zato ja mislim da je ova peticija vrlo bitna. A pitanje definitivno JESTE nesto cime bi morala da se bavi kriticka javnost. I nikako ne bi smelo da se prepusti samo politicarima i njihovim finansijerima (za koje i tako ne znamo bas tacno ko su) ...

Хммм... Ево, Василије, спреман сам да признам своје грешке. Наиме, у дневним новинама PRESS и DANAS ова петиција је названа петицијом 200 интелектуалаца, док остали извештаји тачније говоре о потписницима ове иницијативе као јавним личностима. Дакле, пошто их је штампа назвала интелектуалцима то ми је у првом трену засметало, јер 'ајде некако да прегрмим Брану Црнчевића и Косту Чавошког као интелектуалце, али то свакако нисам могао да урадим са Радетом Булатовићем (бивши шеф БИА-е), Драганом Јочићем (бивши шеф полиције) и Александром Никитовићем (бивши шеф Коштуничиног кабинета); такође, ни наш принц и жена му, исто потписници петиције, некако ми не спадају у споменуту групу. Шта да радим, ја сам мало осетљив на употребу речи интелектуалац, сматрам да се пречесто користи у некој врсти надобудног самонаметања, и подсећам да се њоме код нас искључује целокупна техничка (поштена) интелигенција.

Ми, на жалост, немамо нашег Ноама Чомског, а особито га нећемо наћи међу потписима ових наших јавних личности које су кукурикнуле против НАТО-а. Независна и поштена интелигенција (читај: прави интелектуалци) овде готово да не постоји, и ако некако дођеш до списка ко је све потписао петицију (ја никако да га нађем целог, све пабирчим на разне стране), видећеш да је од интелектуалаца претежан број потписа оних који су на ДСС интелектуалном казану, а пар изузетних појединаца међу њима само без потребе потписницима извлаче просек. Ја, у ствари, у овом трену не могу да се сетим баш ниједног српског интелектуалца од знатније тежине у српској јавности који није негде политички скућен. (Искрено се надам да ће ми неко помоћи како бих самог себе оповргао.)

Најзад, радујем се самој понуди да уђемо у НАТО (не и да тамо будемо, мада мислим да то више није толико важно, јер сви су му се придружили). Радујем се јер би то могло значити да нас неко озбиљно прихвата. Али, нисам чуо да је таква понуда пристигла. Када буде, о томе ће се сигурно гласати на референдуму, заједно са неким изборима, рецимо, како би се смањили трошкове наше ионако прескупе државе и њене свакојаке админстрације.

До тада, ова петиција може се, у терминима политичких потеза, најпре проматрати као ДСС-ов политички маркетинг са позиција пресвете принципијалности, којој ова партија у свом бићу тежи. Пута до НАТО-а још увек нема. Не што се о томе неко нешто пита, већ стога што ми ни путеве, оне обичне, асфалтне, још нисмо изградили. Куда ће, онда, да прођу сви ти силни НАТО тенкови и војска...
Goran Vučković Goran Vučković 18:51 14.01.2010

Čomski

Ми, на жалост, немамо нашег Ноама Чомског,

Čomski se (bar ono što sam ja od njega čitao) bavi pre svega klasnim, a samo posledično nacionalnim (pošto je tamo gde jeste) - sa pozicija kritike imperijalizma i zagovarajući anarho-sindikalističke stavove i bottom-up, evolutivni pristup društvenim promenama u pravcu pravednijeg i humanijeg društva.

Ova pozicija je u Srbiji u cunami-oseci i jedini čovek koji mi padne na pamet kada pomislim na taj profil ličnosti (a kombinovano sa temperamentom kojim mu odišu knjige - nesamopromotivnim i nesvađalačkim) u kontekstu Srbije je, iskreno, izvesni drug.clan sa ovog bloga, koji je trenutno u akciji mobilisanja pomoći Haitiju ovde.
Supermod Supermod 19:16 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

ecce-florian
nsarski
Пре двадесет година петиција две стотине интелектуалаца имала би изузетан значај.
Tada je P. Matvejevic izjavio da je bolje sto smo imali polemiku '77, nego da smo imali Čarter 77.

tada je prema Wiki
1989
28. октобра телефоном га зове Вили Брант и позива га да дође у Беч да се договоре о оснивању Социјалдемократске партије Југославије. Ћосић одбија, рекавши Бранту да мисли да постоји и погоднија личност за председника прве опозиционе партије - мислећи на Љубомира Тадића.

izvinjavam se što moram da stavljam izvor jer po istom

Стални је члан Српске акакдемије наука и уметности. Један је од 13 оснивача Демократске странке у децембру 1989. године, а уз др Драгољуба Мићуновића једини од њих који је још члан ДС-а.

Љубомир Тадић је отац Бориса Тадића, председника Србије од 2004.


Ako je tačno da ga je otac priznao tek 2004. onda sve razumem



Ljubomir Tadić je bio član Glavnog odbora Demokratske stranke, ali nije bio jedan od 13 osnivača Demokratske stranke.

Inicijativni odbor Demokratske stranke čine 13 osnivača: Dragoljub Mićunović, Kosta Čavoški, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Borislav Pekić, Milovan Danojlić, Slobodan Inić, Vladimir Gligorov, Radoslav Stojanović, Miodrag Perišić, Gojko Đogo, Dušan Vukajlović i Marko Janković." (Vreme)

a može se pročitati i ovde

Pekić, Inić, Perišić i Vukajlović su preminuli, a Zoran Đinđić ubijen.
Bili Piton Bili Piton 19:29 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Supermod


Pekić, Inić, Perišić i Vukajlović su preminuli, a Zoran Đinđić ubijen.


...dok je Janković šiznuo.
Milan Novković Milan Novković 19:55 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Ali jedan od vrlo bitnih zadataka intelektualaca, po meni je da budu kriticka savest drustva, odnosno predvodnici onoga sto se zove kriticka javnost.

Jeste vrlo bitan zadatak, ali meni često smeta sledeće:

- Kritika prečesto privlači previše pažnje i resursa, pa je tako degraded value for "money"

- Relativno lako završi sa destruktivnim "punjenjem" koje neko negde onda mora da "iskoristi", da ne propadne.

- I kao podrška kreativnosti ima naglašenu indirektnost, pa tako tuplju ošticu (kreativnu)

- I kao kreativna se dotiče destrukcije, pošto obeshrabruje i zbunjuje neke kreativce.

- Kreacija, prosto, ima "higher meaning" pošto inherentno pokušava da "provali" u novu teritoriju, dok se kritika vrti unutar starog, često ispraznog, a vremenom sve jalovijeg domena.

U Srbiji mi vanredno smeta, u UK poprilično, pa u Evropi. Kad bi samo tu zdraviju stranu "wild frontier" sentimenta umeli da naučimo od Amerikanaca.
AlexDunja AlexDunja 19:58 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

- Kreacija, prosto, ima "higher meaning" pošto inherentno pokušava da "provali" u novu teritoriju, dok se kritika vrti unutar starog, često ispraznog, a vremenom sve jalovijeg domena.

da.
ecce-florian ecce-florian 20:13 14.01.2010

Re: Odbrana i poslednji dani


ili o kontinuitetu obnašanja mesta predsednika države s manjim prekidima

Angažman moderacijeza svaku pohvalu.

Istina iznad svega

Ljubomir Tadić je bio član Glavnog odbora Demokratske stranke, ali nije bio jedan od 13 osnivača Demokratske stranke.


Nisam to ni rekao. Samo sam dao link Wiki i izvinuo se što moram da ga dam jer po njemu je profesor Tadić

Један је од 13 оснивача Демократске странке у децембру 1989. године, а уз др Драгољуба Мићуновића једини од њих који је још члан ДС-а.

Netačno
kao i nastavak citirane odrednice.

No kako je ova opaska ipak naišla na odjek, dodatni argument, opet Wiki

Tadić i Ćosić su počeli da se druže početkom šezdesetih godina dvadesetog veka. Tadić je bio jedan od osam profesora koji su izbačeni sa beogradskog univerziteta zbog svog opozicionog delovanja komunističkom režimu, i upravo to je ga je, zajedno sa ostalim profesorima, zbližilo sa Dobricom, koji je i sam bio jedan od vodećih srpskih disidenata, o čemu Ćosić piše: "Nije bilo opozicionog čina koji mi nismo inicirali ili u kome nismo bili učesnici, sve do kraha Titove Jugoslavije". Ćosić čak Tadića u vidi ispred sebe kao lidera tadašnjih disidenata i dodaje: "Da sam poslušao Vilija Branta i osnovao Socijaldemokratsku partiju, ne bih ja bio njen predsednik; predsednik Socijaldemokratske partije bio bi Ljuba Tadić, a ja samo njegov saradnik. Ali, na nesreću srpske opozicije, nas dvojica nismo osnovali Socijaldemokratsku stranku, niti je Ljuba hteo da se bori da bude vođa Demokratske stranke". Akademik Ljubomir Tadić se često pominje i u Ćosićevima dnevničkim "Piščevim zapisima".

ovde

Sticajem istorijskih okolnosti ,ne samo da je ostvarena nakana gospodina Ćosića na nivou Demokratske stranke, već i na nivou države a sve sa malim prekidom nakon njegovog povlačenja sa tog mesta. Istina malo manje države, ali ipak

hvala
niccolo niccolo 20:25 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

нисам чуо да је таква понуда пристигла.

Ah, pa neće valjda intelektualci da dozvole da ih to spreči...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:12 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

...dok je Janković šiznuo.

samo on?
kako si popustljiv danas:)))
a danojlić?

p.s. inače sloba inić je takoreći odmah izašao iz stranke.
kad su počeli da ga zivkaju telefonom: slobo sokole, slobo srbine ... odmah je zbrisao....
iz prve ruke...
Bili Piton Bili Piton 21:34 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Exitus Letalis


kako si popustljiv danas:)))


Moram, viš da mi malo niže tamoneki prete Okršajima na domaćem terenu
hajkula1 hajkula1 21:56 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Virtuelni Vasilije
Predrag Brajovic
.. Жив ми Тодор да се чује говор. ...


... ovi na vlasti ostanu tu gde jesu zauvek ...

pozz



Pu, pu daleko bilo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:00 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Predrag
Ми, на жалост, немамо нашег Ноама Чомског, а особито га нећемо наћи међу потписима ових наших јавних личности које су кукурикнуле против НАТО-а. Независна и поштена интелигенција (читај: прави интелектуалци) овде готово да не постоји, и ако некако дођеш до списка ко је све потписао петицију (ја никако да га нађем целог, све пабирчим на разне стране), видећеш да је од интелектуалаца претежан број потписа оних који су на ДСС интелектуалном казану, а пар изузетних појединаца међу њима само без потребе потписницима извлаче просек. Ја, у ствари, у овом трену не могу да се сетим баш ниједног српског интелектуалца од знатније тежине у српској јавности који није негде политички скућен. (Искрено се надам да ће ми неко помоћи како бих самог себе оповргао.)


Comskog sam pomenuo zato sto je jedan pa samim tim i jedan od najpoznatijih. Sto se mene tice postoji kod nas (a i na ovoj listi) odredjen broj onih koji mogu da budu deo "savesti drustva" i ciji je ljudski kredibilitet za tako nesto neupitan. Ima sigurno i onih koji su i direktno pod uticajem Vojislava Kostunice ali to nije i ne moze biti jedini i najbitniji kriterijum kad se govori o ovoj incijativi/protestu. Cak i da je lista mnogo uza i koncentrisanija na jednu politicku opciju zasluzivala bi ozbiljniji odgovor od strane onih kojima je upucena. A umesto toga imam ignorisanje i ovaj (polu)privatni (polu)odgovor naseg blog-domacina. Odgovor tesko da je mogao biti gori: umesto da kaze nesto o konkretnoj stvari (dematnuje, koriguje, zauzme stav) on pokusava da diskredituje ne samo potpisnike peticije nego i sve intelektualce u Srbiji u zadnjih nekoliko decenija. Mozda se njima moze mnogo sto-sta prebaciti (a kome ne moze?) ... ali srpskim politicarima sigurno moze jos neuporedivo vise ...


Најзад, радујем се самој понуди да уђемо у НАТО (не и да тамо будемо, мада мислим да то више није толико важно, јер сви су му се придружили). Радујем се јер би то могло значити да нас неко озбиљно прихвата. Али, нисам чуо да је таква понуда пристигла.


Ti ovo ozbiljno? Ako bi pristupanje NATO moglo da pruzi informaciju o vrednosti (u bilo kom smislu) jedne zemlje i sudeci po svim zadnjim drzavama (i "drzavama" ) koje su mu pristupile onda je je to nesto cega bih se ja pre stideo nego mu se radovao. NATO je odavno izgubio svoju prvobitnu ulogu odbrambenog pakta a glavni kriterijum za prijem je da buduca clanica bude poslusna i spremna da doprinese "opstoj stvari" (aka americki inetres) i to kako materijalnim sredstvima tako i zivotima svojih gradjana (strateski polozaj je naravno plus). Ako to tebe raduje, cenim da bi mogao vec da pocnes da se radujes - ne verujem da se tema o nasem ulasku u NATO uvek i ponovo pokrece u nasoj javnosti a da ne postoji neki "mig" sa druge strane. Jedino sto ih sprecava da vrse ozbiljniji i jaci pritisak je to sto je svima jasno da je podrska u gradjanstvu izuzetno mala ...

pozz
Supermod Supermod 22:12 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Bili Piton
Supermod


Pekić, Inić, Perišić i Vukajlović su preminuli, a Zoran Đinđić ubijen.


...dok je Janković šiznuo.


no comment

Supermod Supermod 22:17 14.01.2010

Re: Odbrana i poslednji dani

ecce-florian



Angažman moderacije za svaku pohvalu.




Hvala, hvala najlepšA!
Doctor Wu Doctor Wu 22:21 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Milan Novković
Ali jedan od vrlo bitnih zadataka intelektualaca, po meni je da budu kriticka savest drustva, odnosno predvodnici onoga sto se zove kriticka javnost.Jeste vrlo bitan zadatak, ali meni često smeta sledeće:- Kritika prečesto privlači previše pažnje i resursa, pa je tako degraded value for "money"- Relativno lako završi sa destruktivnim "punjenjem" koje neko negde onda mora da "iskoristi", da ne propadne.- I kao podrška kreativnosti ima naglašenu indirektnost, pa tako tuplju ošticu (kreativnu)- I kao kreativna se dotiče destrukcije, pošto obeshrabruje i zbunjuje neke kreativce.- Kreacija, prosto, ima "higher meaning" pošto inherentno pokušava da "provali" u novu teritoriju, dok se kritika vrti unutar starog, često ispraznog, a vremenom sve jalovijeg domena.U Srbiji mi vanredno smeta, u UK poprilično, pa u Evropi. Kad bi samo tu zdraviju stranu "wild frontier" sentimenta umeli da naučimo od Amerikanaca.

To neki zovu i value focused thinking.
Nasuprot alternative focused thinking koji vecina ljudi primenjuje (i uci, na primer, u skoli).
Bili Piton Bili Piton 22:22 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Supermod


no comment



Trazim kao bez glave u drugom kompjuteru audio klip ovoga (koji sam odavno sacuvao) da okacim, nisam znao da ima i na tjubu.

E a u moje vreme je (odlicno) vodio "od dorucka do rucka".....strava sine.
ecce-florian ecce-florian 23:08 14.01.2010

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...


Љубомир Тадић је отац Бориса Тадића, председника Србије од 2004.

Ako je tačno da ga je otac priznao tek 2004. onda sve razumemObrati pažnju na raspored zareza.


Ajde?

Tajsone
pa vidim i ja da fali jedan.
Ljubomir Tadić je otac Borisa Tadića, predsednika Srbije , od 2004.

Re: Интелектуалци, дивизије и гласачи...

Milan Novković
Молим лепо, само да се зна да ја, рецимо, овдашње блогере-инжињере Горана Вучковића или Милана Новковића или Максу сматрам интелектуалцима (у позитивном смислу), а такође и наравно доктора Wu-a и његову колегиницу Анаволимилована

Odlično primećeno, Predraže!

Maxa nam je manager i head of marketing - odlično se oblači i lepo priča, uvek uredan:


Vučko je Chief Technology Officer, uvek ima ideju kako zriktati proces. Ja sam, naravno, operativac, uvek staložen i sa odličnim pregledom situacije na terenu:


Dr Wu je Business Process Reengineering guru

I AnaVoliMilovana Chief Scientist


mislim, milane, ti k'o da nikad nisi vid'o moju sliku. znas da ne pusim !:))

Inner Party Inner Party 22:50 13.01.2010

Intelektualci 80-tih...

... su postali politcari 90-tih. I nisu se bas proslavili.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:10 13.01.2010

Radikali... i ostali...

gospodine krstiću,

pošto se već toliko bavite radikalima
- bilo ovim novim, naprasno otkrivenim vegetarijancima
bilo onim starim - za promenu, bilo bi osveženje
kada se u svojim tekstovima ne biste služili upravo
već dobro poznatim radikalskim metodama

na žalost poslednje dve rečenice vašeg
teksta zvuče kao da ih je izgovorio
imenovani vučić...

zato ne bi bilo zgoreg da malkice
obratite pažnju...
Unfuckable Unfuckable 07:06 14.01.2010

Re: Radikali... i ostali...

zato ne bi bilo zgoreg da malkice
obratite pažnju...




shumska shumska 00:07 14.01.2010

my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

druže Krstiću imate zbilja neku za~ebanu fiksaciju radikalima i još raznim nekim bitangama.
prebrojavate neka imena i godine, ma ok, mnogi od nas vole hronologije.
dajte ljudima šljaku gdine Krstić . da rade.
lepo, pragmatično. manite istorijat pokvarenog višestranačja u Srbiji i zatim ratova...
i moj drug iz osnovne postao ambasador u Vashingtonu, pa evo ćutim i kuckam, dopisujem se sa vama, ko šašava.
srpska politička scena duboko bolesna, neko oboljenje grdno kod svakog, baš sick.
evo opet nove godine, pesma za sve nas



p.s. napolju smrad baruta i petardi
sonja k. sonja k. 00:28 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni

p.s. napolju smrad baruta i petardi

respect!
maksa83 maksa83 00:57 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

evo opet nove godine, pesma za sve nas

Sestro Šumska, 5+ za izbor benda, dojadilo više da ovde kačimo samo Idole.

Ja bih priložio najbolju pesmu sa njihovog albuma sa najluđim imenom ("My brother the cow" ), pošto bih se osećao mnogo gluplje da sam peti put pokušao da objasnim domatjinu da plašenje Radikalima više ne šljaka.

Judgment, Rage, Retribution and Thyme



Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 02:06 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

Sestro Šumska, 5+ za izbor benda, dojadilo više da ovde kačimo samo Idole.

ne da si izabrala, nego me naterala da posle deset godina pustim Every Good Boy Deserves Fudge
blogovatelj blogovatelj 02:40 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

dojadilo više da ovde kačimo samo Idole


Dojadilo, i ja kazem...

Ne veruj u idole
U lica sa filma i naslovnih strana
Ti mozes bez njih

Ne slusaj sta ti kazu
Sve je to biznis, sve je reklama
Sve je to trik

***

Ne slusaj sve te lazi
Oni se samo prodaju dobro
Lova je cilj !

maksa83 maksa83 09:28 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

Ne veruj u idole
U lica sa filma i naslovnih strana
Ti mozes bez njih

A pa taj oldi-goldi smo već puštali ovde.
shumska shumska 14:26 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

bata Makso dojadili idoli celoj naciji bre i konceptualno i zastvarno
Stošiću, ima li snega u Irskoj? neki štrajkovi?
sinoć mi pozlilo od pregalačkog političkog razmišljanja, pa pravo na terasu
NNN NNN 15:10 14.01.2010

Re: my nickname iz frustrirani nezaposleni~fro

My brother the cow
Veeeliko razočarenje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana