Putovanja| Sport

Privlačna moć Argentine

Vladica Šljivić RSS / 06.01.2010. u 14:21

Dugo mi je trebalo da se nakanim da održim obećanje dato još onomad na terasi B92, prilikom dogovora oko izveštavanja sa Dakara 2010. Ideja da blogujem iz Južne Amerike, tokom dvadesetak dana koliko traje najveće planerano ludilo na dva, četiri i više točkova, u startu mi nije bila baš privlačna, ali sam pristao.

Argentina je predivna zemlja i čudesna je snaga kojom nas je privukla, a tek sada kada smo na 4.500 metara nadmorske visne ušli u Čile, shvatio sam koliko mi nedostaje ta čudno bludna zemlja. Ne postiji granični prelaz u Latinskoj Americi, koji je iznad San Franciska (zvaničan naziv graničnog prelaza) i verovatno sa detaljnijom kontrolom. Ogroman je spisak stvari koje se ne smeju uneti u zemlju sa one strane Korideljera, tik uz Pacifik. U ogromnom rancu proizvodnje Mile Dragić, imao sam dva nedozvoljena artikla. Na sreču carinik je zabrbučio prst u teglu sa medom i odustao od daljeg pretersa, tako da smo spasili oko litar i po dobre domaće rakije.

vladica01.jpg

Vratiću se Argentini nadam se dovoljno hronološki, kako bi sa kandidatima radim da čitaju moja zapažanja, podelio što više detalja. Iz Srbije smo krenuli 27. decembra, sada već prošle godine u 7.05, i za oko dva sata bili u Frankfurtu. Sa malim zakašnjenjem, koje nije svojstveno za Nemce otisnusli smo se put Buenos Airesa. E, ljudi moji, kad mi nije izbilo perije i umesto nosa izrastao kljun. Blizu 13 sati traje let iz Evrope, preko Mediterana, Afrike, Atlantika do glavnog grada Argentine.

Ako ima pojedinaca koji nisu shvatili, svrha našeg putovanja je, izveštavanje se Dakar relija, koje pre dve godine zbog pretnji terorista u Mauritaniji, preseljen u Argentinu i Čile. Nemački avio prevoznik uredno nas je preko monitora informisao o visini na kojoj letimo, temeperaturi vazduha (izvan aviona) i trenutoj lokaciji iznad majke zemlje. Ne bih voleo da neko stekne utisak da se bojim letenja, ali kada ste na korak od biznis klase, samo me je panel ploča i jedan zavesa delila od ugođaja, prosto vam se smuči sedenje u sredini sa još tri potpuno nepoznate osobe (jedan sa leve i dve sa desne), rekoh 13 sati.

vladica02.jpg


U jednom trenutku na monitoru uredno piše kako letimo preko Senegala i baš malog gradića po imenu Dakar, po kom reli i nosi ime, čista je ironija sudbine. A, sledeća informacija, kako do Argentine i „novog" Dakara ima još nešto manje od deset sati leta, ni malo mi nisu prijali. Kada se metalna ptičurina najzad prizemljila, prvo što sam osetio kada sam je napustio bio je, vazduh sa ogromnom koncetracijom vlage u sebi, poput zida.

Naše gore list sačekao nas je na aerodromu, a što se tiče carinske kontrole nikada lagodinije nisam ušao ni u jednu drugu zemlju, i počela je akcija. Odlazak do hotela, tuš, nova odeća i pravac restoran. Taman iza 22 sata, kada kaže kod njih i počinju večerinke. Sreća je naša što je bila nedelja, pa je bilo mesta. Od tog trenutka, pa do starta 31. Dakar relija, trajala je aklimatizacija i uživancija. U Buenos Airesu je tako „dobar" vazduh da smo ga prosto udisali punim plućima. Na trenutke me je vraćao u prošlost, kada je i kod nas bilo potpuno opušteno, bez namrgođenih likova i konstante tenzije u vazduhu. Vesela i nasmejana lica na svakom koraku, od ulice, preko restorana, parkova, trotoara naravno i šop molova.

vladica03.jpg

Ako vam kažem da smo Novu godinu u noći punog meseca dočekali u Buenos Airesu, kod lika koji je rodom iz Urugavaja, uz komadine mesa na roštilju i odlična vina naravno iz Argentine, šta ćete više. A, što se tiče mesišta, tu su prva liga, kako po kvalitetu tako i po načinu spremanja. Kažu da pampa, trava koju pasu nihove kravice, tako jako utiče na meso da je to zadivljujuće. Eh, što nema takve trave i kod nas, pa makar je pasla i neka druga stoka.

Više od 4.000 karaktera (prvo ih je bilo 3000, ali kada sam malo izredigovao tekst, ulete još hiljadarka!?),  siguran su znak da je vreme da stavim tačku. Ko još danas ima vremena da čita duže tekstove, a. Ali, sledi nastavak, počev od startne rampe u Buenos Airesu 1. janura, preko Kolona, Kordobe, La Riohe, Fijambale i Capiope, gde sam se umolio da počnem sa piskaranjem.


vladica04.jpg

vladica05.jpg

vladica06.jpg

vladica07.jpg    



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 14:25 06.01.2010

Prva!!!

Hej, druže, dobrodošao!:))))

Margita

Edit:
Čekam nastavak, naravno!
margos margos 14:57 08.01.2010

Re: Prva!!!

E, Vladice, kad apdejtuješ tekst, stavi zvezdice pored naslova (*) ili napiši 'update'...umal' da propustim ove fotke.
palilula92 palilula92 15:04 06.01.2010

bas lepo

ali kratko, cekam nastavak..........
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:06 06.01.2010

Re: bas lepo

palilula92
ali kratko, cekam nastavak..........


Jeste, kratko, a i gde su slike?! Nemo' da ja opet moram da vadim moje .

E, super pises Vladice, a i akcija obecava, ne daj da te isprovociraju dzangrizavi blogeri.


buba_truba buba_truba 18:56 06.01.2010

Re: bas lepo

srdjan.pajic
E, super pises Vladice...

I piši što više (pusti brojanje karaktera!).
kole_cat kole_cat 15:22 06.01.2010

Samo napred sa pisanjem

Više od 4.000 karaktera (prvo ih je bilo 3000, ali kada sam malo izredigovao tekst, ulete još hiljadarka!?), siguran su znak da je vreme da stavim tačku. Ko još danas ima vremena da čita duže tekstove, a. Ali, sledi nastavak, počev od startne rampe u Buenos Airesu 1. janura, preko Kolona, Kordobe, La Riohe, Fijambale i Capiope, gde sam se umolio da počnem sa piskaranjem.

Ja pratim Dakar reli preko vise medija, TV i net. Sad i preko bloga.
Potpuno novi dozivljaj akcije tamo, tako da tih 4000 su progutane velikom brzinom.
Samo nastavi sa piskaranjem i bez brojanja reci, neka bude koliko ima zbivanja.
NNN NNN 16:07 06.01.2010

Navijam za BMW


Prošle godine nisu imali sreće (Nasser Al Attiyah bio u vođstvu, pa se sa suvozačicom Šveџankom "pogubio", a sad je "pobeg'o" kod konkurencije), + jedino X3 liči na serijski automobil, ove (ex-pobednike) VW-ove i Micubishi-je čovek mož' da raspozna samo po natpisu.
Kod kamiJona Rujama niko ne mož' da pokupi prašinu.

Samo da ne bude više ljudskih žrtava!
sesili sesili 16:44 06.01.2010

Re:Zavidim vam...

... ali ne onako, pakosno, već na svoj viđenoj i doživljenoj lepoti! Naravno i na mesištu! Divno je putovati i upoznavati druge pampe.
stasava stasava 18:38 06.01.2010

Bs.As.

Zivela sam u Bs.As. dve godine, i taj divan grad je moja ljubav za ceo zivot. Zovu ga Pariz Juzne Amerike. Koliko lepote, duha, sarma...ogroman grad gde nema otudjenosti, grad divnih parkova, avenija, gradjevina. Volela sam da idem u siromasne kvartove...a tamo, ludnica, muzika, igra, smeh. Zaista, najlepsi grad na svetu. A sto pricas za meso, da, divno je, samo ga seku na drugi nacin. Imaju divan sos uz rostilj, chimichuri.
margos margos 18:49 06.01.2010

Re: Bs.As.

E, sad ću i ja da ljubomorišem, kao i Sesili....
Kad god se pomene - meni u glavi priča o tetka Marti, maminoj tetki, koja je otišla da živi u Bonzairesu, posle onog rata... Jedini ko ju je posetio je moj brat 91.
Blago tebi, Stasava. :)
marta l marta l 19:46 06.01.2010

Re: Bs.As.

Buenos Aires me je kupio odmah...Beograd, na spanskom takoreci....i taj tango...na svakom koraku, iz svakog budzaka san telma, la boke, palerma...gardel, evita, rostilji, fudbal, muzeji, pampasi i gaucosi , vino, vino...
drfaz011 drfaz011 19:37 06.01.2010

ej

kako mi idu na zivce kratki tekstovi.daj slobodno raspali,vecina voli dugacke
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:31 06.01.2010

Re: ej

daj slobodno raspali,vecina voli dugacke

Podržavam. A ako suviše iseckaš, nikada nećeš stići sve da opišeš
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:35 06.01.2010

Argentina

Argentina je, kad razmislim bolje, zemlja koju bih voleo da posetim. OK, bio sam jednom, ako se to može reći za 9 sati čekanja na vezu na aerodromu, ali je stvarno magična i izazovna. Sve izgleda zanimljivo, sem prenemagača i foliranata fudbalera. No, vratićemo im u julu ove godine.

Blizu 13 sati traje let iz Evrope, preko Mediterana, Afrike, Atlantika do glavnog grada Argentine.
Ja sam leteo Argentinianom, nešto preko 10 sati, iz Madrida. Bio je to veoma prijatan let, sa osobljem koje je bilo više nego uslužno (pogotovo glede deljenja argentinskih vina).

A o Dakaru, daj što više detalja. Iz ovih večernjih emisija na TVju samo se može naslutiti pozadina. Ih, koliko ti zavidim.
norden norden 17:03 07.01.2010

Re: Argentina

dozvoljavam sebi slobodu da podsetim da je covek leteo iz Frankfurta a od Frankfurta do Madrida treba bar 2 sata ako ne i vise. Zato ste vi, Milutine, leteli "samo"10 sati od Madrida .

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:54 08.01.2010

Re: Argentina

Ma, razumeo sam ja - hteo sam da se pohvalim

Vidim da je LAN jedan od većih sponzora Dakara
ecce-florian ecce-florian 23:46 06.01.2010

ajmo Gabi

Jeste, kratko, a i gde su slike?! Nemo' da ja opet moram da vadim moje

šta dižeš galamu
evo ti link


ambahada Srbije

zahvalnost gospodinu Nikoli Tumbasu i subotica.info

Držte se

edit
uvažavajući zahtev moderacije,a u ime dobre volje medju ljudima donekle sam korigovao komentar
metalhead metalhead 04:44 07.01.2010

Pozdrav Vladici!

Hajde Shljivo, sta je 3-4 hiljade :) daj jos!

Verujem da ces se vratiti sa gomilom utisaka i prica koje ces nam posle i uzivo pricati :)

Mir boziji, Hristos se rodi! Srecan Bozic!

Napred Gabore!

Pozdrav,
Milan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana