Jubileji| Putovanja| Život

Zdravica za Čiča Artura

Milutin Milošević RSS / 31.12.2009. u 21:18

Za dobar broj nas pivopija, odgovor na pitanje "koje je pivo najbolje na svetu?" glasi: hladno! Medju onima koji se trude da tu ocenu donesu sa malo više parametara, lome se koplja o tome da li su bolja ona belgijska ili češka. Belgijanci se oslanjaju na svoja jaka piva i sa ponosom ističu da imaju zvanično najbolje pivo na svetu - Trappist Westvleteren, dok Česi mirno i bez uzbudjenja uživaju u svojim tradicionalno kvalitetnim svetlim napicima. Ipak, ako bi me neko pitao koje pivo zaslužuje moju posebnu ocenu i naklonost, odgovor bi zasigurno bio Gines.

Ireland015.jpg

Ove godine, kompanije Gines proslavila je 250 godina rada. Eto prilike da nešto napišem o najpoznatijem crnom napitku na svetu.

Istorija

Artut Gines je bio sin nastojnika imanja biskupa Kašela. Jedan od poslova njegovog oca bio je da spravlja pivo za radnike na imanju. Sinovi su mu, prirodno, pomagali u poslovima, te su tako uz njega naučili zanat. Kada je velečasni Dr. Artur Prajs otišao gore, gazdi na ispovest, dvojici braće kojima je kumovao ostavio je po sto funti, što je u to vreme bila pristojna suma novca, sa namerom da ih podstakne da razviju sopstveni posao. I, zaista, braća su iznajmila pivaru u Leikslipu, pokrajina Kildeir, i sasvim lepo poslovala.

Posle tri godine ortakluka, Artur je rešio da mladjem bratu Ričardu ostavi pivaru i krene u novi izazov. Te istorijske 1759. godine, iznajmio je na 9.000 godina 4 jutra zemljišta i zatvorenu pivaru na Kings Gejtu u Dablinu, sa sve ogromnim buradima, mlinom, štalom za 12 konja i skladištem za namirnice, po ceni od 45 funti godišnje. Od tada, već četvrt milenijuma, Pivara Svetog Džejmsa je sedište i okosnica Ginesa.

U početku, Ginesova pivara proizvodila je svetlo pivo, sorte ale. Tek od 1778. godine Artur je krenuo sa crnim - porter pivom koje ga je na kraju i proslavilo. Bila je to hrabra odluka, jer je u to vreme u Irskoj postojao jak pokret koji je promovisao čistunstvo i zdrav život. Proizvodnja svetlog piva prestala je 1799. godine.

Artur i njegova žena imali su 21 dete, od kojih je njih deset poživelo i nastavilo porodičnu lozu. Posle smrti rodonačelnika, posao je preuzeo i još više razradio njegov sin Artur II. Ginesu je trebalo nešto preko 70 godina da postane najveća pivara u Irskoj. Ginesova harfa i potpis Artura Ginesa prvi put su registrovani kao zaštitni znaci 1862. godine.

Šest generacija porodice Gines vodilo je fabriku. No, pivara već neko vreme nije u vlasništvu porodice Gines - današnji vlasnik je međunarodna kompanija Diageo, proizvodjač različitih pića, kojoj se pivara pripojila 1997. godine. Šta više, nijedan član porodice nije ni u bordu kompanije, a njihov udeo u vlasništvu je pao ispod 1% vrednosti pivare.

Posao "kod Čiča Artura", kako su to Ircu imali običaj da kažu, značilo je oduvek određenu dozu sigurnosti, dve besplatne pinte piva dnevno, izlete, zdravstvenu zaštitu i besplatno korišćenje sportskih objekata uključujući i bazen za plivanje. Do 1930. godine, ukupno 13.940 ljudi (isključujući žene, familije ili druge posredne korisnike) oslanjalo se na prihode od Ginesa. Drugim rečima, svaki deseti stanovnik Dablina tako je zarađivao za život, neposredno ili posredno. Danas Gines još uvek zapošljava oko 2.000 radnika, a procenjuje se da od poslova vezanih za fabriku živi još 20.000 ljudi.

Pivo

Gines se pravi od vode, slada, ječma, hmelja i pivskog kvasca. Ječam se najpre preradjuje u slad, potapanjem i sušenjem, kako bi postao krckav i jestiv. Slad se zatim melje i meša sa iseckanim i pečenim hmeljom. Dobijena smesa (zvana grist) se vaga i dodaje joj se topla voda, dok ne dostigne temperaturu od 66 stepeni Celzijusa. Kašasta smeša koja se tako dobija, zvana wort, propušta se kroz sito, tako da se dobije slatkasna tečnost koja se onda skladišti u bakarne cisterne. Ostatak, gusta masa, koristi se u ishrani stoke.

Tada nastaje fermentacija, kada se dodaju kvasac i ugljen dioksid. Pivo onda odstoji nekoliko dana, kada nastaje druga fermentacija i dobija se pravi ukus.

Proces proizvodnje traje oko deset dana. U završnoj fazi, dodaje se ugljen dioksid, koji je zaslužan za specifičnu penu koju Gines ima. Pre pretakanja u buriće u kojima će biti prevezeno do pabova, pivo se poslednji put testira i dodaje se nitrogen koji daje kremast i mek ukus.

Mada se Gines smatra crnim napitkom, on je u stvari tamno, tamno rubin boje.

Gines u bocama je drugačiji od natočenog ili onog iz konzerve. U boce se dodaje živi kvasac, radi očuvanja svežine i penušavosti. U konzervama se ovo postiže korišćenjem posebne plastične kuglice u kojoj su presovan nitrogen i ugljen dioksid, koja će vam zazveckati kada dodjete do dna. Točeno pivo je kremastijeg ukusa jer ima manje ugljen dioksioda u sebi.

Gines prati fama da je izuzetno kaloričan. Istrajne pijanice kažu da je dovoljno da tokom dugih terevenki popiju po nekoliko Ginesa te da im onda po 24 časa hrana nije potrebna. Pinta Ginesa je hranljiva isto koliko i vekna hleba. No, bez obzira što se ponekad naziva "obrokom u čaši", Gines ima samo 198 kalorija po pintim što je manje od iste količine obranog mleka ili soka od pomorandže. Gines nije za prave vegetrijance, jer se u proizvodnji dodaje jedna vrsta želatina dobijenog od ribljeg mehura.

Istraživanja su pokazala da je Gines dobar za srce. Materije koje sprečavaju oksidaciju u ovom pivu su slične onima u pojedinom voću i povrću koje doprinose usporavanju odlaganja opasnog holesterola na zidove arterija.

Zanimljivosti i predrasude

Zanimljivi podaci o Ginesu su:
• Oko 10 miliona pinti Ginesa popije se u svetu svakoga dana.
• Najviše Ginesa popije se u Velikoj Britaniji, a zatim u Irskoj pa u Nigeriji. Svakoga dana se u Velikoj Britaniji popije po milion čaša Ginesa.
• Gines se pravi u 51 zemlji u svetu.
• Svi otpaci osnovnih sastojaka Ginesa se recikliraju ili ponovo koriste u druge svrhe (iskorišćeno zrnevlje ječma kao hrana za životinje, hmelj kao djubrivo a višak kvasca kao ekstrakt ili za medicinske proizvode)
• GUINNESS® Draught Extra Cold predstavljen je javnosti u Velikoj Britaniji 1998. godine. Ovo pivo je isto kao i GUINNESS® Draught, ali se u posebnih frižiderima hladi na 3.5 stepena Celzijusa.
• Prženi hmelj Ginesu daje njegovu tamno crvernkastu (rubin) boju.
• Pinta Ginesa koštala je oko 1 penija 1900. godine.
• Doktori su nekad prepisivali Gines kao lek za slabost, anamiju i za pomoć kod ozdravljenja pacijenata.
• U 1800-oj godini, ale se pio umesto nedovoljno čiste vode u Dablinu.
• Londonski pivar po imenu Harvud otkrio je da se dobri rezultati mogu redovno dobijati od samo jednog procesa pravljenja "portera" ako se koristi prženi hmelj i visoke temperature. On je taj proces nazvao "Entire" i to je inspirisalo Artura Ginesa.
• Voda za Pivaru na St. Džejms Gejtu (St James's Gate Brewery) dolazi iz istoimenog bunara u pokrajini Kildare.
• "Dablinske piramide" bile su kamare buradi Ginesa koje su na dokovima čekale na utovar na barže.
• Jedan sakupljač Ginesa ima više od dvesta godina staru prigodnu bocu koja je bačena u Atlanski okean 1959. godine a pronađena 1963. godine na obali Ostrva Fajr.
• Oko 162.719 pinti piva godišnje izgubi se u Velikoj Britaniji tako što pivo (ili pena) ostane u brkovima ispijača!
• Svakoga dana se u svetu u proseku otvori po jedan irski pab.
• "Robertsons", lokalna firma iz Dablina obezbeđivala je konje za pivaru sve do poslednje isporuke konja i kočija koja je obavljena 1960. godine.
• U trenutku kada je kompanija Gines stekla status "limited company" 1886. godine, Pivara St James's Gate bila je najveća na svetu, izrastavši sa početna 4 jutra u 1759. godini na preko 60.
• Gines pivara dobila je Kraljičinu nagradu za tehnološka dostignuća 1991. godine za poseban sistem koji je omogućio da se crna piva pakuju u konzerve.
• Gines se prodaje u preko 150 zemalja u svetu.

Ireland010.jpg

Postoji fama da je Gines najbolji ako ga pijete u Irskoj, pogotovo u samom krugu fabrike. Dva su razliga za ovu tvrdnju. Najpre, Irci sa ponosom kažu da se oni odnose sa najdubljim poštovanjem prema pivu u toku pakovanja u buriće i prevoza do paba. Pri tome, posebna pažnja posvećuje se čistoći burića i sve prateće opreme. Takodje, tajna je i u sipanju piva u čaše. Postoji "Gines vreme" - 119,5 sekundi - koje treba ispoštovati prilikom sipanja. Najpre se ulije tri četvrtine zapremine pinte, a onda se sačeka da se pivo slegne i formira jedra pena. Barmeni obično po peni iscrtaju tradicionalni Irski znak - detelinu - koja ostaje na površini sve dok ima piva u čaši. Tek onda se dodaje ostatak piva. Ircu se strogo drže ove procedure, što nije uvek slučaj u drugim delovima sveta. Treći, i takodje važan faktor je voda od koje se pravi Gines, koja dolazi iz bunara u okolini fabrike. Verovatno je ona ta koja Ginesu u Irskoj daje svežinu i oporost koja ga čini tako dobrim. No, najverovatniji razlog je u prometu. U Irskoj se definitivno popije najviše ovog piva, te he proizvodnja velika, pivo uvek sveže, a burići i sva oprema se češće peru.

Specifičnost Ginesa je da se njegovi mehurići sležu ka dnu, za razliku od drugih piva gde beže ka vrhu čaše. Ovo je, svakako, čudno jer su mehurići u stvari zarobljeni vazduh koji bi trebalo da ide naviše. Istraživači u Australiji su ispitivali ovaj fenomen i došli do zaljučka da se u sredini čaše nalaze krupni mehurovi vazduha koji zaista idu na gore, ali se to ne vidi jer je pivo tamne boje. Sitniji mehurići, nedovoljno laki, su uz ivicu čaše, te se vidi kako oni padaju dole, i to stvara utisak da se svi talože na dnu.

Kažu da su jednom davno ispraznili velike cisterne u fabrici radi čišćenja, te da su tada na dnu pronašli gomilu crknutih pacova. Srećom, utvrdjeno je da su oni bili čisti, skoro sterilisani. Prirodno, pobrinuli su se za čistoću, ali su tada kupci počeli da se žale kako pivo više nema isti ukus. Stoga se od onda Gines filtrira kroz jagnjeću krv. Nešto nisam siguran da je ova verzija tačna, ali ko će ga znati.

Juna 2007. godine pojavile su se glasine da Diageo planira da proda najveći deo zgrada i zemljišta pivare Sent Džejms. Razlog je bio u velikoj ceni koju ovo ekskluzivno mesto ima, tako da bi to bio izuzetno uspešan poslovni potez - prodati skupo zemljište i napraviti novu pivaru na drugoj lokaciji (plan je bio da to bude staro mesto na kome su radila još brađa Gines sredinom osamnaestog veka). No, srećom, finansijska kriza oborila je drastično cene nekretnina, te je ova ideja, koja bi zasigurno bila praćena žestokim negodovanjem i verovatno opštim bojkotom piva, bar za sada napuštena.

Obilazak pivare

U Dablinu sam prvi put bio februara 2002. godine. Irska je, nekako, bila u poslednjoj grupi Evropskih zemalja koje sam obišao. Po običaju, radili smo ceo dugi vikend, negde na periferiji grada, tako da je samo nedelja popodne bila na raspolaganju. Nije bilo dileme šta ću obići: posle kratke šetnje centrom Dablina, zaputio sam se ka fabrici Ginesa.

Tokom dvosatnog obilaska fabrike, peo sam se nekoliko spratova saznajući usput o istoriji, tehnologiji i promociji omiljenog piva. A onda, kraj ovog zanimljivog i saznajnog programa nalazi se na poslednjem spratu najviše zgrade u Dablinu, u "nebeskom Gines baru". Bio je to je jedan od najlepših trenutaka u mojoj putopisnoj karijeri. Kažu da je Gines pivo ovde najbolje na svetu - neposredno iz lokalnog pivovoda, sveže, sipano sa posebnom pažnjom. Savršena pinta Ginesa imala je onaj najbolji mogući oblik, puna penušavog crnog, oporo slatkastog napitka, u kojoj se mehurići piva slaže ka dnu ostavljajući idealnu penu na vrhu. Šamrok utisnut na penu ostaje sve do dna čaše.

Sunce je polako zalazilo na zapadu, za obližnje planine koje okružuju grad, koji je ležao tu preda mnom, okupan zimskim žutilom. Nisam mogao da odolim - posle svakog dugog gutljaja zvao sam redom: najpre brata, a onda i sve druge drage prijatelje. Zavideli su mi, ali su shvatili da sam morao da podelim ovaj trenutak sa njima.

Da trenutak bude još duži i bolji, zaslužna je i doza sreće. U obilasku sam bio sa koleginicom Indijkom, koja je pije, tako da mi nje pripala i njena pinta. Stakleni suvenir, oblika hokejaškog paka, u kojom je zarobljena tekućina koja daje posebnu boju i ukus Ginesu, i dan danas je omiljeni artikal u kutiji cipela u kojoj čuvam posebne relikvije.

Gines danas

Globalna popularnost i tradicija ne mogu da se izbore sa zahtevima i raznolikošću ponude na tržištu. Tako Gines već godinama beleži pad prodaje u Velikoj Britaniji (13% u poslednje dve godine) i Irskoj (skoro 30% od 2001. godine naovamo). Razlog za smanjenju potražnju leži u proceni da pivopije danas traže lakša pića koja više osvežavaju. Shvativši ovo, Gines je krenuo i sa promenama i uvodjenjem novih piva. Tako se prvo pojavio Ekstra hladni, a od pre dve godine i Crveni Gines. Ovaj drugi je nešto lakši i sladji od originalnog stauta, i kompanija očekuje da će se njime izboriti za naklonost kupaca koji su počeli da je napuštaju.

Drugi razlog je u promeni ponašanja koja smanjuje odlaske u pabove. Pre 15 godina, samo 15% piva u Velikoj Britaniji i Irskoj pilo se u kući, dok je danas taj procenat oko 43%! Zato je Gines, u pored jasne poruke da nema boljeg piva od onog koje se nalije iz bureta, mnogo uložio u osvajanju pakovanja u konzerve koje se mogu odneti kući i pijuckati u društvu ili uz ekran.

Ipak, popularnost i prodaja Ginesa širom sveta još drže visok nivo, posebno u Nigeriji i SAD.

Reklame

Reklame za Gines prate razvoj medija i marketinga. Nekadašnji slogan "Gines je dobar za zdravlje" i lik pelikana koji se intenzivno koristio u drugoj polovini prošlog veka zamenjen je novom porukom "Prave stvari dodju do onih koji znaju da čekaju".

Spot koji je korišćen za proslavu 250-togodišnjice sadrži elemente promotivnih kampanja koje su korišćene proteklih 80 godina.

Jedan od najprovokativnijih spotova je onaj sa porukom "podeli sa prijateljem".

Meni je zanimljiv onaj klip sa trkom puževa

Proslava 250 godina Ginesa

Jubilarna godina protekla je u nazdravljanju Čiča Arturu, osnivaču Ginesa. U petak 25. septembra 2009. godine, u 17:59 u Dablinu i u Lagosu, Njujorku, Kuala Lumpuru i mnogim drugim gradovima širom sveta milioni ljudi podigli su pintu Ginesa u čast čoveka koji je pre 250 godina osnovao čuvenu pivaru i začeo dugogodišnju tradiciju.

Na svečanosti u Dablinu, Premijer Irske Brajan Kouven nazdravio je rekavši da je godišnjica dobar izgovor za sjajnu žurku. Gines je, uistinu, jedan od simbola Irske, nešto što se poistovećuje sa srdačnom i komšijskom kulturom vesele i otvorene zemlje na severozapadu Evrope.

Društvo mu je pravio Rori Gines, pra-pra-pra-prapra-praunuk čuvenog osnivača fabrike Artura prvog. Po njegovim rečima, zemlja Irska i godine tradicije i usavršavanja doveli su takvog kvaliteta i postavili Gines tako visoko na listu cenjenih proizvoda. Rori je stvarno uživao u proslavi, vodivši razdragane učesnike proslave po pivari i rekavši okupljenima da bi voleo da popije po pintu piva sa svakim od njih. Zanimljivost vezana za Rorija je da je on prvi iz loze Ginesa koji je u pivaru zaprosio svoju suprugu posle Artura koji je tako isprosio svoju ljubljenu Oliviju, rodjenu Vitmor. Rorijev otac, Lord Bendžamin Ajvead, bio je poslednji izdanak loze Ginesa koji je predsedavao kompanijom pre prijapanja Diageu.

Posetioci pivare u Dablinu dobijali su kopiju originalnog ugovora o najmu, mogli su da vide posebno napravljen film koji predstavlja istoriju Ginesa i da se u novom baru fotografišu prilikom nazdravljanja Čiča Arturu. Pošta Irske izdala je posebnu marku u čast godišnjice.

guinness_celebration_250_02.jpg

U lokalnom pabu

Ako zaglavite u neki lokalni pab u Dablinu i poželite da impresionirate lokalne barmene, probajte sa rečenicom na Gejliku: Pionta Guinness led thoil - molim pintu Ginesa. Mada, lokalci su toliko opušteni da ne verujem da ćete ih baš baciti na teme.

Nemojte se iznenaditi ukoliko vam u pabu ponude sirup od crne ribizle (black currant). U čemu je koren ovog običaja? Pivo se u Irskoj smatra veoma lekovitom tečnošću, koja posebno pomaže jačanju organizma. Kao takvo davano je ženama nakon porođaja, da bi lakše prošle kroz taj period u što pre se oporavile. Kako žene obično nisu pile pivo te im je njegov ukus bivao gorak, dodavali su u pivo sirup od crne ribizle da bi ga one lakše pile.

Danas je običaj da se turistima koji po prvi put dolaze u Irsku i probaju crna piva ponudi sirup od crne ribizle. Prirodno, znaju oni da se Gines pije širom sveta, ali lepo je ponuditi. Mada sumnjam da bi najveći broj onih koji već piju pivo poželeo ovakvu mućkalicu.

Tokom jedne fine večeri u društvu lokalaca u Dablinu, samo sam mogao da uzdahnem. Gledao sam lokalce, raznih usrasta, kako opušteno svrate i uz ćaskanje sa komšijama, barmenom i ostalim gostima popiju svoju uobičajenu večernju turu Ginesa. Eh, kad bi znali da ta njihova rutina san mnogih klinaca širom sveta...

Atačmenti



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 21:20 31.12.2009

Uh, al' sam brz!

Sve najbolje u 2010.

Ja se trenutno nekako snalazim uz crno nikšićko
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:23 31.12.2009

Re: Uh, al' sam brz!

Hvala, majstore. Crno Nikšićko smo lepo odradili u Staroj Hercegovini. Dobro si me podsetio - imam jedno u kući. Taman da otvorim novogodišnju večeru.

Sve najbolje i vama, svima troma.
drug.clan drug.clan 21:25 31.12.2009

na zdravlje

Dobar blog Milutine

Za dobar broj nas pivopija, odgovor na pitanje "koje je pivo najbolje na svetu?" glasi: hladno!


neki se ne bi slozili sa tobom:

Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna .... bolje stara baba nego djeva mlada!
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:32 31.12.2009

Re: na zdravlje

Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna .... bolje stara baba nego djeva mlada!

Ovo ono u stilu: jeste kratak al' je tanak.

Živeli, druže Člane
4krofnica 4krofnica 21:42 31.12.2009

Re: na zdravlje

ja bih drugaclana propitala jel' zaista procitao...
sad uz pivo i ovo prangijanje ko ce jos i da cita o pivu...tu je , lepo je, uzmimo ga..
ja-jelen...'ebi ga(sta je muz prvo dovatio)
nek ste zdravi i sretni i jos sta dodate na spisak..
kuc (case gore sviii)
drug.clan drug.clan 22:11 31.12.2009

Re: na zdravlje

4krofnica
ja bih drugaclana propitala jel' zaista procitao...
sad uz pivo i ovo prangijanje ko ce jos i da cita o pivu...tu je , lepo je, uzmimo ga..
ja-jelen...'ebi ga(sta je muz prvo dovatio)
nek ste zdravi i sretni i jos sta dodate na spisak..
kuc (case gore sviii)


Cuj procitao, popio a ne (samo) procitao

I sta fali jelenu? Ja generalno volim da popijem nasa piva kada svrnem pa imam priliku.

Uzdravlje i sve najbolje!
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:14 31.12.2009

Re: na zdravlje

ja bih drugaclana propitala jel' zaista procitao...

Ima da čita, nego šta. Kad sam ja mogao da se natežem danima, sakupljam arhivsku gradju i naučne disertacije, a onda završim blog 31. decembra uveče - zaslužuje da se barem pročita
Bili Piton Bili Piton 21:42 31.12.2009

Grolsch





To sam pio kad bih izlazio dugo godina. Ostro pivo, i odlicno se slaze s cigarom. Nikad me od njega nije bolelo grlo.

Danas retko kad popijem pivo, u stvari generalno mi alkohol ne prija vise, samo vodurina i sokovi...

Uzdravlje
veliot veliot 22:14 31.12.2009

KRIEK EN KWAK

Definitivno su mi najbolja belgijska piva a posebno ova dva:


A sad uzdravlje svima i sve najlepse, odo' da se spucam u dzin toniku
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:19 31.12.2009

Re: KRIEK EN KWAK

belgijska piva

Ja obično zezam belgijance da imaju najbolje pivo iza češkog i najbolju čokoladu posle švajcarske. Moš zamislit reakciju.

A tamona sam se nekako navikao na

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:20 31.12.2009

Re: Grolsch

generalno mi alkohol ne prija vise, samo vodurina i sokovi.

Zato ja i pijem uglavnom vodu oplemenjenu sirupom od ječma.

Šta: pivo alkohol. Ma hajte, molim vas.

Usput, belgijanci sva holandska piva zovu "limunada"
veliot veliot 22:24 31.12.2009

Re: KRIEK EN KWAK

kad smo u fazonu, evo jos malo hladnog piva!!! cisto da rasturimo ruralno-trubacko-narodnjacki manir cekanja ponoci! cheers!

Hladno pivo-Nije sve tako sivo

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:30 31.12.2009

Re: KRIEK EN KWAK

Hladno pivo

Majstori. Usput - stari izvidjači:

Mile Kekin frontman Hladnog piva, uoči njihovog velikog subotnjeg koncerta na Jarunu u Zagrebu kada slave dvadeset godina postojanja, u intervju-u za Novi list, koji je objavljen u izdanju od 17. rujna, na pitanje novinara da li se može prisjetiti prvog koncerta, odgovorio je:

"Mnogih se koncerata u bližoj prošlosti ne sjećam. No, tog koncerta iz davne 1988. se itekako sjećam. Inače, da razjasnim situaciju. Hladno pivo je osnovano 1987. godine, a prvi koncert održali smo 1988. u Kumrovcu kada smo svirali za izviđače. Trebali smo svirati vani, na otvorenom, no zbog lošeg vremena preselili su nas u jednu dvoranicu ili, bolje reći, malo veću sobu. Međutim, domar koji je imao ključ jednostavno je negdje nestao taman prije koncerta, tako da je publika, uključujući i nas u bendu, bila prisiljena ući - kroz prozor. Nije bilo bine, pa smo svirali na podu pred pedesetak nabrijanih izviđača i izviđačica. Sjećam se da smo svirali obrade Psihomodo popa, Zabranjenog pušenja i svih drugih bendova koji su tada bili popularni. Jako se dobro sjećam i tog blaženog osjećaja poslije koncerta kad smo shvatili - pa mi smo bend!"


sesili sesili 22:38 31.12.2009

Re:Hladno

Već dugo mi je pivo - HLADNO - omiljeni napitak, ali leti. Zimi ga se i ne sećam Skoro sam čitala da žene treba da ga piju jer prija kostima. Uz neke informacije, neko mi je lepše, ali to je sve što sam o pivu znala. Do sada! Bravo za trud u ovoj noći i hvala za sve podatke. Živeli uz pivo i srećna Nova!
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:46 31.12.2009

Re: Re:Hladno

Živeli uz pivo i srećna Nova!

Živeli, al umereno

nikvet pn nikvet pn 23:01 31.12.2009

Re: Re:Hladno

Legenda kaže da su najzad seli za isti sto gazde Ginisa, Hajnekena i Amstela da reše medjusobne probleme na tržištu. Teški pregovori predstoje.
Pita konobar : sta bi gospoda popila ?
Gazda Amstel naravno Amstel pivo.
Gazda Hajneken - Hajneken, normalno.
Gazda Ginis - kiselu vodu ... !
Ali zašto gospodine, naravno da imamo ginis pivo ?
Pošto kolege eto ne piju pice sebično bi bilo samo ja da uživam !



SNG '10 !
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:07 31.12.2009

Re: Re:Hladno

Posto kolege eto ne piju pice sebicno bi bilo samo ja da uzivam !

Mogao je i ovako

Gospodja Klara Gospodja Klara 23:45 31.12.2009

Re: Re:Hladno

Komšija, sad me podseti, sledeći put plaćam turu.
Srećna!
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:54 01.01.2010

Re: Re:Hladno

sledeći put plaćam turu


Evo stiže

vishnja92 vishnja92 23:37 31.12.2009

cika Milutine

sve najbolje :)
omega68 omega68 23:59 31.12.2009

Re: cika Milutine

Ja se borim sa četvrtim rogonjom da ga sapnem
Čiča Milutine sve najbolje ti želim
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:53 01.01.2010

Re: cika Milutine

Hvala oboma

ivana23 ivana23 23:42 31.12.2009

***

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:55 01.01.2010

Re: ***

Strongman Strongman 01:41 01.01.2010

Brate

dragoljub92 dragoljub92 01:41 01.01.2010

gazda

čestitalice za statistiku ,ponatam kod urednicu a i za Godinu
Strongman Strongman 01:51 01.01.2010

Re: gazda

Ponatam

Od kad nisam čuo
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:03 01.01.2010

Re: gazda

čestitalice

Hvala, prijatelju
blogovatelj blogovatelj 01:58 01.01.2010

Dobro je svako samo nek je 'ladno...

Evo mojih omiljenih





Milutin Milošević Milutin Milošević 12:07 01.01.2010

Re: Dobro je svako samo nek je 'ladno...

Samo nek se toči

jaksa scekic jaksa scekic 03:36 01.01.2010

Greska u koracima

Guinness nije pivo
Guinness je LEK-MEDECINA

J
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:57 01.01.2010

Re: Greska u koracima

Medecina

goruci-problem goruci-problem 06:21 01.01.2010

ova tema

Ginis je loše pivo, izvikano.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:05 01.01.2010

Re: ova tema

Svako ima svoj ukus. Živeli, u svakom slučaju

goruci-problem goruci-problem 21:05 01.01.2010

Re: ova tema


Ukusi, naravno.
Živeli :)

trener92 trener92 10:14 01.01.2010

Militune


Sve najbolje !
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:58 01.01.2010

Re: Militune

Hvala, majstore

trener92 trener92 14:53 01.01.2010

Re: Militune

Milutin Milošević
Hvala, majstore



A.....uuu, Milutine na ovo se mora adekvatno odgovoriti, želim ti jedan provod sa mnooooogo dobre ...
muzike naravno .
A šta li si pomislio da mislim )baš me zanima ...

MightyNora MightyNora 12:12 01.01.2010

Moja 2 centa...

Inace, pivo bi po pravilu trebalo da se pije iz dva do tri puta u 3-4 velka gutljaja da bi se dobio pravi ukus. Za razliku od ostalih pica, pinta bi trebala da nestane u roku od 15-tak minuta. Samo tako se dobije taj feeling!

SNG gazda i sve najbolje svima :)

P.S.

Prepricavam one skembice i glavu kome stignem, mnogo je bilo dobro :)

Pozz M
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:23 01.01.2010

Re: Moja 2 centa...

Majstore,

Još ćemo se mi sretati i prepričavati. Da znaš samo kakva sam dva pijana šarana napravio u utorak - jednog običnog, a jednog vegetarijanskog. Polizali smo i terasu, a kamo li tanjire.

A što se tiče dinamike, bila je jedna zanimljiva anegdota tokom jedne konferencije na Islandu, 2004. godine. Dovezem ja neko društvo do paba, a onda odem da nešto snimim na brzinu. Vratim se, oni već pijuckaju Gines. Odem do bara i uzmem sebi. Sednem kod njih, otpijem gutljaj i duboko uzdahnem.
Pita me Belgijski Španac: - Šta je.
- Ma, pusti me, sad bih da eksnuo, odgovorih ja
I tu padne opklada da će mi kupiti drugo ako ga zveknem. Prirodno, napitak samo proklizi. Donosi Belgijanac novi Gines i gundja nešto.
- Da se kladimo i u ovo? - uputah ja.
Sreća njegova - odustao je.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:14 01.01.2010

Dve situVacije...

... sam zaboravio da opišem. Evo ih za one istrajne koji i dalje čitaju ovaj tekst.

Etiketa

Septembra 2001. godine, organizovao sam jedan Evropski seminar. Nedelju dana pred početak, javlja mi se jedan Irac (ispostavi se kasnije sjajan momak, Dara mu je ime, jedan od najboljih vodja jedinica uzrasta 16 - 22 godine na svetu, za šta je i zvanično dobio priznanje) i pita da li bi mogao da se tako kasno prijavi i ima li nešto što bi, sa stanovišta organizacije ili lično, mogao da učini da doprinese uspehu seminara.

Ja mu odgovorih da spremi prezentaciju iskustava koje se imali, a lično: ako ima da mi donese neku etiketu piva jer mi je to hobi.

Dara mi je doneo najvredniji primerak u mojoj kolekciji: etiketu Ginesa iz tridesetih godina prošlog veka! Jednostavno je otišao do lokalnog paba u kome redovno obitava, i pitao ih da li imaju nešto zanimljivo. I tako sam ja dobio neverovatan poklon!

Dostava

Sredinom osamedesetih, moj brat je proveo dve godine na radu u Iraku. Reče mi noćas da su im dva puta mesečno stizala dva šlepera provijanta. Jedan je iz Srbije donosio domaće djakonije. Drugi je, zaslugom čuvenog Saše, direktora Energorpojekta za Irak, dolazio iz Škotske, i donosio viski, neko svetlo pivo i Gines. Podseti me onda kako smo ga tamanili početkom '85te.
(o ovome moram da napišem poseban blog)
veliot veliot 17:28 01.01.2010

Jedna situvacija...

Naime, nije lepo sto sam tada uradio ali sad gotovo. Na strucnoj ekskurziji u inostranstvu, sedimo mi u belgijskom kaficu, mladi studenti, narucujemo sve moguce vrste belgijskog piva. Tako cvrcnut, dolazim na ideju da ukradem dve case, ove koje sam okacio u gornjem komentaru, jer mi cena od 18 evra bas i ne pase. Naravno, ostali iz drustva se pridruzuju i pocinju da mi trpaju svoje prljave case u ranac, jer sam jedini imao ranac, i iz kafica izlazim zveckajuci. pomislio bi neko ovaj radi u fabrici stakla Paracin. Pa iako nije lepo, te dve case mi spadaju medju najlepse uspomene sa putovanja. Cuvam ih jos uvek, a ponekad i popijem nase domace pivo iz njih, cisto radi gushta. E, mladosti
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:26 02.01.2010

Re: Jedna situvacija...

Ja sam tako imao zavidnu kolekciju krigli. Pusta mladost

Sada me prijatelj Belgijanac svako malo obraduje paketom piva sa čašama. Poslednje šta sam dobio je Biblija Grimbergen piva

miloradkakmar miloradkakmar 13:37 01.01.2010

Koliko

sam piva popio mislio sam da znam sve o njemu.
Razuveri me .
Čovek mora da uči dok je živ.

Gazda, srećna Nova godina !
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:31 02.01.2010

Re: Koliko

Čovek mora da uči dok je živ.
A opet umre... žedan

Hvalana lepim željama. Sve najbolje u ovoj novoj


smaug smaug 13:41 01.01.2010

Rose by any other name...

Prvo sam mislila da je typo a onda sam shvatila da Gunness pises (i ctias?) kao Gines. Zasto?
Ako mislis 'po principu' happiness (hepines) ili loveliness (lavlines) - to nece moci zato sto 'ness' u Guinness nije sufiks.
Ovde u Irskoj (cak i ako si sa dalekog severa ili jos daljeg juga, pa ti akcenat niko zivi ne razume) Ginis je Ginis. I svuda na svetu: Guinness je - Ginis!

A sto se teme tice - Za dobar broj nas pivopija, odgovor na pitanje "koje je pivo najbolje na svetu?" glasi: nema loseg piva (u pabovima u Engleskoj je bogohulno servirati hladan ejl!), ima samo losih pivopija.
mariopan mariopan 15:38 01.01.2010

Re: Rose by any other name...

Eto, znala sam da je zdravo i dobro
Vise volim flasirano, iz konzerve mi je malo vodenasto i neukusno. Toceno jos bolje ako ima.
Za sada pijem "Jelen" u nedostatku naseg starog "Zrenjaninskog" iz pivare stare preko 250 godina koja je sada zatvorena. Retko ga i pijem , nemam s kim sve kokakolicari u kuci, nocas smo nazdravljali "Bejlisom" sa ledom a Hajneken se jos 'ladi u frizideru, posle rucka cu da probam da li jos valja
Znaci svi u Irsku da probamo?
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:36 02.01.2010

Re: Rose by any other name...

Prvo sam mislila da je typo a onda sam shvatila da Gunness pises (i ctias?) kao Gines. Zasto?

Teško je objasniti. Meni taj drugi samograsnik zvuči kao onaj nepostojeći u našem jeziku, pa ponekad više liči na "e" a ponekad na "i". Prihvatam kritiku, svakako.

nema loseg piva, ima samo losih pivopija

Slažem se

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:40 02.01.2010

Re: Rose by any other name...

Znaci svi u Irsku da probamo?

Jabome.

Mada ni kućna dostava nije loša.

g.radicevic g.radicevic 16:04 01.01.2010

svaka chast

chicha Arturu
al nekako vishe volEm
chichu


P.S. Srecna nova

P.P.S. Gazdo, el ovo slizda iz dJechachkih dana
pred novaka si bio prilichno "bos" po glavi
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:42 02.01.2010

Re: svaka chast

Gazdo, el ovo slizda iz dJechachkih dana
pred novaka si bio prilichno "bos" po glavi

Pre skoro 7 godina. Ostarilo se - kosa beži s lude glave



Srećno!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:08 01.01.2010

evo, bas sam pre neko vece

popio 8 pinti Guinissa, tri manje od mojih irskih pajtosa!
Milutine, zelim vam sve najbolje u 2010.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:43 02.01.2010

Re: evo, bas sam pre neko vece

E, blagoš tebe. Ti si na izvoru. Valjda niste ovako završili



Srećno
thefreak thefreak 18:41 01.01.2010

Srecna nova uz...

Starobrno | Nejlepší pivo na celé Moravě

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:46 02.01.2010

Re: Srecna nova uz...

To sam omirisao pre dva meseca. Baš lepo

Živeli i srećno

albicilla albicilla 23:54 01.01.2010

omiljeni stout

volem guiness, ali je izvan ostrva zestoko precenjen (ili je tako bas kod nas, u proseku 2-3 puta skuplji od drugih, a na ostrvu je tek neznatno skuplji od vecine), ali omiljeni mi je beamish, podseca me na mlados' kad sam po transvaalu lovio slonove... pricacu vam mozda jednom o tome

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:50 02.01.2010

Re: omiljeni stout

podseca me na mlados' kad sam po transvaalu lovio slonove...

Čudne ptice si tad lovio

Samo da je crno sa zelenim

djole63 djole63 01:30 02.01.2010

Gazda ...

... svaka cast na detaljnom opisu.

S obzirom da si svako malo u Belgiji i da si detaljno prostudirao njihove pivske karte, za verovati je kad kazes da je Ginis nesto posebno. Probao i ja - jeste.

Samo da pozelim sve najbolje u Novoj 2010.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:51 02.01.2010

Re: Gazda ...

svako malo u Belgiji

Djole, nije tebi lošO tamona u Belgijama

Evo isporuka za tebe. Vidimo se uskoro, nadam se

mirelarado mirelarado 03:21 02.01.2010

Газда Милутине

и сви остали поклоници златножуте пјенушаве текућине, срећна вам Нова година.
Живи били и увек добро пиво пили!

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:52 02.01.2010

Re: Газда Милутине

Hvala, hvala, Živeli

topcat topcat 05:45 02.01.2010

Sve najbolje Gazda!

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:54 02.01.2010

Re: Sve najbolje Gazda!

Hvala. Uživaj u Novoj

cestitka

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:56 02.01.2010

Re: cestitka

Živeli, Ana. I nemoj mnogo da se švrćkaš po

dragoljub92 dragoljub92 13:22 02.01.2010

gazdo

sasreću
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:42 02.01.2010

Re: gazdo

Drakče,

Suzdravlje

dragoljub92 dragoljub92 13:58 02.01.2010

Re: gazdo

49 41 49 41 22:11 02.01.2010

Bilo pa se propoveda

Pivo se u Irskoj smatra veoma lekovitom tečnošću, koja posebno pomaže jačanju organizma. Kao takvo davano je ženama nakon porođaja, da bi lakše prošle kroz taj period u što pre se oporavile. Kako žene obično nisu pile pivo te im je njegov ukus bivao gorak, dodavali su u pivo sirup od crne ribizle da bi ga one lakše pile.

Pre nekog vremena sam procitao da su Irkinje; najvece pijanice na svetu.

Jel' ih futraju jos uvek sa "black currant"; il su se emancipovale?

P.S.
Prijateljici, sada Mrs Harrison; sam poslao mail u Dablin - gde zivi dugi niz godina sa upitom; Jal' se pridruzila dablinskom posestrinstvu?
Nista mi nije odgovorila.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:59 02.01.2010

Re: Bilo pa se propoveda

Irkinje; najvece pijanice na svetu

Nemaju šansi pored Finkinja. Doduše, rade to onako, iz duše. Za to im svaka čast.

ddn ddn 22:27 02.01.2010

Najbolji Ginis na svetu

Ipak nije na vrhu pivare u tom baru gde si ga popio. Ima ukupno 5 pubova u Dablinu koji konkurisu za tu titulu, ja bih izabrao Mulligans http://www.mulligans.ie/ - definitivno najbolji Ginis koji sam probao - a mnogo sam ih popio :)

Sledeci put kad se zadesis u Dablinu - evo je lista koju treba da obidjes:
1. Grogan's
2. Mulligan's
3. Kavanagh's (The Gravediggers)
4. Walsh's
5. Tamo gde si vec bio :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:20 02.01.2010

Re: Najbolji Ginis na svetu

Moj kolega, roDŽeni Dublinac, preporučuje:
1. Anseo
2. O'Donoghue's (proverio - sjajno mesto)
3. Kehoe's
4. Madigan's

Prijateljica koja je takodje stara Dublinka, vodila me je u The Palace Bar - vrlo zadovoljan.

Ima i jedan preko puta železničke stanice u koji smo često odlazili, ali ne mogu sad da mu nadjem ime.

U svakom slučaju, staviću tvoje preporuke u moj plan obilaska prilikom naredne posete. Hvala.

49 41 49 41 23:21 02.01.2010

Vece u minhenskom Guinness Pub-u

Prolazio sam , bezbroj puta pored tih staklenih vratiju, iza kojih su se stropostavale duboko stepenice u podrumski Pub Guinnessa - nekoliko meseci otvorenog.
Tri puta su mi kacili na vratima stana iza ugla pozivnicu; "Svrati Bato - na nas racun = 10 DEM"!

Ne, ne drugovi; ja sam co'ek od karaktera; nekad sam se zaklinjao i Casnom Pionirskom.

Onda je slucano naleteo prijatelj, tog petkovdana - veceri.

Predlagao mi da odemo na pivce u obliznji Pub na pivce odmah tu preko puta ROME.
Nije znao da se vec bezbroj petaka i subota zalecem tamo i "ljubim zatvorena vrata".

Hajmo u Guinnessa, necemo dugo - dobacujem zeni i kcerki s vratiju.
Prijatelj mi objasnjava usput; da su im zemske; uglavnom lopate i ja njemu da ne idem da lopatam, no da lecim zivce.

Podrum ogroman, krasno sredjem sa kolumnim svodovima koji su camili decenijama u tami, prasini i paucini.
Pub, uglavnom prazan; izuzev prostorije pored WC-a; iz koga povremeno dopire graja i urlici.
Virnem i tamo.
U prostoriji 3X3 trijestripersona, koje se jedva naziru u dimu i pored cijih noseva i sisa; na 10 cm prolece strelica Pikada. Tabla pikada se, naravno ne vidi.

Vracam se nekoliko puta za sank od WC-a; za kojim smo samo prijatelj i ja.
Nismo se "kasno" ni vratili; kako sam obecao.


Milutin Milošević Milutin Milošević 23:36 02.01.2010

Re: Vece u minhenskom Guinness Pub-u

Ovo je baš iz prve ruke

49 41 49 41 01:34 03.01.2010

Re: Vece u minhenskom Guinness Pub-u

Milutin Milošević
Ovo je baš iz prve ruke



MM - domacine;
jel' moze jedno iz burenceta - kao u minhenskom komsiluku?!?

ah, da zaboravio.
Prijatelju sam potvdio njegov aksiom; u "stiskavac"- pikado sobi 15-17 lopatarki.
Ali, jedna-jedina; medju tolikima i kopljanica.


Milutin Milošević Milutin Milošević 10:51 03.01.2010

Re: Vece u minhenskom Guinness Pub-u

jel' moze jedno iz burenceta - kao u minhenskom komsiluku?!?

Moraću jednom i na taj Oktoberfest da dodjem. Onda ćemo da sabijemo po neko
49 41 49 41 17:57 03.01.2010

Re: Oktoberfest (15. sep - 4. okt)

Milutin Milošević
jel' moze jedno iz burenceta - kao u minhenskom komsiluku?!?

Moraću jednom i na taj Oktoberfest da dodjem. Onda ćemo da sabijemo po neko

Nas poslednji stan, je bio nekih 10 min pesaka od Oktoberfest Platza.
Plato kruzni, negde velicine 4-5 (mozda i vise) fudbalskih stadiona; oivicen stazama za pesake sa duplim drvoredom.
Vec sredinom jula; pocnu da se dovlace dzinovske (kao cirkuske) satre i montazne -trospratne barake.
"Sjuri" se u tom periodu preko 7 miliona turista iz celog sveta, pokasira "samo" Grad nekih 4-5 milijardi DEM;
(sada i vise EUR).
Popije se Mass-a (2 lit. -teske masivne case sa ruckom) - (ne secam se vise) cifre u milionima.
Poznanik je jednog festa, "maznuo" 4. Massa ( 8 lit ) piva. Premerio je sve ulice pesaka; jer nije mogao da nadje Taxi u toj gunguli i u svojoj glavi.
G-djice koje sluze; donose (nose) u svakoj ruci 5 , neke i po 6 massa. Ukupno 10-12 u obe ruke.
Nisam siguran, da bih mogao da ponesem po tri u jednoj ruci; zbog tezine i masivnosti?!?

Mi smo cesto isli pred zatvaranje u oktobru; da utrosimo dobijene bonove od firme za Fest. i kao manja je guzva pred zatvaranje.
Ipak i tada smo i po sat "djonjali" pored klupa; da ugrabis slobodno mesto.

Najcesca porcija (prosecna): 1 Mass, Pola pecenog pileta, Pereca (Bretzel)-Veliki bavarski djevrek u obliku 8.
Svakako vecini posetilaca, to je samo "zalet".
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:26 02.01.2010

Siti se napričasmo...

... a ne zapevasmo. Krajnje je vreme

hajkula1 hajkula1 23:29 02.01.2010

Oteracete me u propas`


Ako jos malo pisete o pivu, bojim se da cu konkurisati Irkinjama. Evo, otvorih Jelenka, sta cu, nemam drugo, sipala ga u casu sa reklamom za Lav-a i ZIVELI I Srecna Nova Godina!


PS
Ako moze preporuka ko zna gde ima dobrog tocenog u Beogradu, makar na pp
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:34 02.01.2010

Re: Oteracete me u propas`

gde ima dobrog tocenog u Beogradu

E, to je najveći problem. Moja generacija odrasla je na flaširanom pivu. Razlog je jednostavan: točeno je uvek bilo razvodnjeno i nikada nije imalo pravi ukus. Stoga me je iznenadjivalo što svuda po svetu pivopije preferiraju točeno pivo, dok sam se ja uvek držao flajke. Čak ni iz čaše ne pijem.

Evo, kako to stvarno izgleda

49 41 49 41 01:51 03.01.2010

Re: Oteracete me u propas`

hajkula1



PS
Ako moze preporuka ko zna gde ima dobrog tocenog u Beogradu, makar na pp


"Povuce" me u secanje, od pre 20-es i vise godina.

Sa starijim bratom; sam bio u blizini zel. stanice.
Navalio da svratimo u neku od onih Ascinica, ka Ekonomskom Fakultetu - na BiP-ovo pivo.
Regovao sam kao iz topa; da mrzim stanicne gungule i prljavstine, da skoro tamo nikad nisam svracao, osim kad sam morao... , da to pivo; tkz splacine ne pijem,...

Na kraju sam morao i pristao.
BiP-ovo pivo; tkz Zlatno BiP-ovo; tada se tocilo samo u tim Ascinicama i bilo ga je samo i tocilo se iz drvenih buradi.
Tada, prvi put cuo i probao.
Naravno, nije imalo veze po kvalitetu i ukusu sa onim flasiranim BiP-om

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:56 03.01.2010

Re: Oteracete me u propas`

u neku od onih Ascinica, ka Ekonomskom Fakultetu

Dobro se sećam jedne, mislim da je i danas tamo. Nikada nisam ušao u nju - bila je pogrešne boje
49 41 49 41 14:23 03.01.2010

Re: Oteracete me u propas`

Milutin Milošević
u neku od onih Ascinica, ka Ekonomskom Fakultetu

Dobro se sećam jedne, mislim da je i danas tamo. Nikada nisam ušao u nju - bila je pogrešne boje

Ja sam iako je to bilo vrlo davno, usao tada i cini mi se u trku zgrabio neki sendvic.
Mada, moram priznati; bio sam iznenadjen kvalitetom i ukusom Zlatnog BiP-ovog iz drvenih buradi.

49 41 49 41 13:52 03.01.2010

Svetske Pivopije


The Year in Beer: Beer Drinking in America by Volume


Beer. A sweet nectar from the gods themselves. A 8,000 year old process of refinement culminated into 12 oz of sublime libation. More than milk, coffee, or even bottle water, beer is the drink of choice for thirsty Americans of age. Yes, we Americans grease the wheels of human emotion with this social lubricant like no other. Some 200 million barrels a year go down our collective hatches. But instead of a string of numbers, lets visualize our way to grasping the United States' yearly beer consumption.

Beer Consumption 1

Only China is has a greater thirst, but they also have an extra billion people's thirst to quench so with only one fourth of the population, we certainly hold our own.

Beer Consumption 2


Of course the US beer industry is a juggernaut. Ranking around 35th on the global GDP list, our beer sales rival nations.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:03 03.01.2010

Re: Svetske Pivopije

Ovo su podaci po ukupnoj količini. Malkice je drugačija statistika po glavi stanovnika

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana