Društvo| Sport| Zabava| Zdravlje| Životni stil

the art of eight limbs

Time Bandit RSS / 29.12.2009. u 19:29

Muay_Thai_by_xtremecutz13.jpg 

Muay Thai je poreklom sa Tajlanda i u sličnim varijacijama se praktikuje u zemljama jugoistočne Azije, ali je ipak tajlandska verzija ove borilačke kombat veštine najrazvijenija i najpotpunija, jer uključuje precizno razvijne tehnike korišćenja šaka, laktova, kolena, i potkolenica.Mi sa Zapada, barem velika većina ljubitelja borilačkih veština, u poslednjih desetak godina sve više cenimo i koristimo Thai tehniku,  jer Thai boks ima dosta smisla ako se utpotpuni sa klasičnom tehnikom boksa ili par pokreta i preciznošću iz kik boksa, jer onda daje najbolju kombinaciju koja je potrebna jednom savremenom svestranom borcu. 

Thai trening je i odličan kardio trening, kao i dobar način za održavanje i unapređivanje fleksibilnosti i agilnosti. Zbog svega toga klase Thai-a su popularne i među devojkama različitog uzrasta koje u nekim slučajevima prevazilaze i broj muške populacije prisutne na treninzima. Devojke imaju bolju fleksibilnost, prijaju im vežbe izdržljivosti,  i što je najvažnije dolaze potpuno nepripremljene za ovaj tip sporta tj. bez predznaja o nekim borilačkim veštinama ili pokretima koji su viđeni na filmovima a što može da smeta prilikom učenja Thai tehnike.

Opštu popularnost Muay Thai je doživeo razvojem MMA borbi i popularizacijom UFC, i praktikuje se ravnopravno uz tehnike rvanja, prvenstveno brazilska džiu-džica kao i ruski SAMBO (o njima nekom drugom prilikom).  Zbog specifičnosti ovog tipa borbi u MMA sam Thai je izgubio na izvornosti stila i preciznosti, i približio se potpuno uličnom boksu.

Kod Muay Thai-a mi se dopada potpuni izostanak formi – kata, kao i konstantnog ponavljanja pokreta i udaraca koji se nikada neće koristiti u jednoj običnoj borbi, a što je čest slučaj sa borilačkim veštinama koje u svojim tehnikama imaju udarce otvorene šake. Tehnika Thai-a je jednostavna i brutalna kada se primeni protiv boraca drugih borilačkih usmerenja jer omogućava postizanje maksimalne snage (force x speed) koje je telo u stanju da proizvede prilikom borbe. Naravno da su tu i laktovi i kolena koji su nezamenljivi u klinču i bližoj distanci, kao i razvijene tehnike samog klinča. Snaga kolena se maksimalizuje vežbanjem i korekcijom tehnike i dostiže fantastičnih 2,5 tona po kvadratnom santimetru, a lakat je tu negde oko 1,5 tone. Vredi napomenuti da praktikanti ostalih borilačkih veština takođe mogu da koriste kolena i laktove ali će to biti na njihovu štetu jer više boli onoga koji udara a da nije fizički i trenažno pripremljen za takve udarce.

Tehnika udaraca laktom podseća na rotacije gornjeg dela tela pri krošeu u standardnom boksu i zbog ograničene – kraće distance treba napraviti mali korak unapred. Središnji deo tela je relaksiran pre izvođenja udarca laktom, a onda se steže i uvija u pravcu rotiranja vodeće noge tako da koristi maksimalni momentum rotacije središnjeg dela tela. Naravno da treba voditi računa i o balansu tela i izbegavati preterano guranje telom unapred jer će to poremetiti balans napadača i dovesti ga u vrlo lošu poziciju sa otvorenim gardom i jednom nogom u vazduhu. Pomenuto guranje napred je posledica loše tehnike jer uključuje rotiranje u struku a bez sinhronizacije sa nogama i takav napadač biva brzo pročitan i vrlo verovatno neutralisan.

Udarci laktom 

Iskusniji borci i poznavaoci Thai-a mogu da koriste frontalni lakat sa skokom unapred i time zbune protivnika, ali to vrlo retko čine zbog rizika koji je prisutan a odnosi se na nepravilnu poziciju ili prilikom doskoka ili prilikom mogućeg promašaja. Treba istaći da je početak svake rotacije tela praktično iz stacionarne pozicije ili iz penduluma (brza promena balansa sa vodećeg na zadnje stopalo) bez trzaja tela u sprotnom pravcu (hvatanje zamaha). Početnici ovo veoma često koriste da bi nadoknadili manje snage koje razvijaju prilikom udarca, ali nema praktičnog efekta jer protivniku ukazuje na predstojeći udarac koji on tada vrlo lako izbegava. Koriste se frontalni lakat – najefikasniji kada je nadlaktica paralelna sa podom a šaka udarajuće ruke blizu grudnom košu i cilj udarca je glava protivnika – čeoni deo baš tik preko garda. Varijacija ovog udarca je frontalni lakat pod uglom od najčešće 45 stepeni i služi većinom da skloni gard protivnika i omogući uspešno hvatanje u klinču. Tu je i aperkat lakat, vrlo efikasan u samom klinču, kao i lakat odozgo (kliping) koji se naročito vežba zbog zahtevne fleksibilnosti gornjeg dela tela, a da bi se izveo ovaj udarac koji dolazi odozgo direktno u temeni deo protivnika ili čeoni preko garda.

 

 

 

Udarci kolenom

Standardni udarac kolenom se izvodi sa poludistance ili u klinču, ako za to ima mogućnosti. Moguće je poskočiti unapred ili blefirati jednu stranu prilikom skoka a sam udarac izvesti drugom stranom. Ovo su naprednije tehnike i zahtevaju razvoj precizne mehanike tela kroz dugogodišnje vežbanje. Najvažnije je preračunati najoptimalniju distancu za izvođenje udaraca kolenom, jer će pereterana udaljenost značajno umanjiti snagu udarca, kao i kratka distanca, jer neće dozvoliti maksimalan razvoj snage udarca. Iz ove dve slabosti naslućuje se i najbolja odbrana od udarca kolenom, beži nazad ili priđi bliže u klinč. Varijacije su udarci kolenom sa strane ili frontalno napred, ali više u grudni koš zbog  bliže distance u klinču. Vrlo često se izvodi i kombinacija frontalnog i zadnjeg kolena ako uspešno u klinču kontrolišemo telo protivnika i šetamo ga levo desno dok menjamo pozicje i bombardujemo ga naizmenično sa oba kolena. 

 

 

 

Udarci nogom

Ubedljivo najjači udarac nogom, tačnije potkolenicom, je roundhouse udarac u Muay Thai-u. Odlična mehanika ovog udarca ga izdvaja ispred svih ostalih udaraca nogom u bilo kojoj borilačkouj veštini. Ovaj udarac nije balet, ili oponašanje udarca bičem (slaping) kao u drugim borilačkim veštinama već brutalni kazneni udarac. Od njega nema efikasnig bloka rukom ili nogom, i velika je ali uglavnom zadnja greška većine praktikanata drugih borilačkih veština ako pokušaju da blokiraju bilo nogom bilo rukom ovaj fenomenalni udarac potkolenicom. U samom Thai-u blok se izvodi sa vodećom nogom u vazduhu, tako da ona prenosi snagu udarca na celo telo i time amortizuje njegovu efikasnost. Viši udarci se blokiraju rukom koja je čvrsto uz telo i sa šakom u visini glave. Ipak najbolje je odskočiti unazad i probati izbeći ovaj ubitačan udarac, ili u krajnjem slučaju prići bliže protivniku – u klinč jer samo tada udarac potkolenicom neće imati takvu snagu. Kretanje levo i desno neće pomoći, kao i u većini slučajeva korak unazad jer će veštiji borac poskočiti unapred ili podesiti udarac prema uglu tela protivnika.

 

 

 

by Time Bandit nak muay farang

 

 



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 20:09 29.12.2009

snaga belog Thai-a

margos margos 20:32 29.12.2009

Re: snaga belog Thai-a

Sjajan ti je tekst. Baš sam danas pričala prijatelju da je moj bivši muž sudija u borilačkim sportovima i kad se pomene Muy Thai - setim se kako je poslednju kintu pred bombardovanje dao na odlazak na Tajland na Svetsko prvenstvo i polaganje za Internacionalnog sudiju. Stoga su mi uvek osećanja izmešana - i ljutnja i dragost...

Nikad nisam pokušala da treniram, ali volim da gledam takmičenja, pa čak i treninge. Uživam u dobrim borbama.
Time Bandit Time Bandit 20:47 29.12.2009

Re: snaga belog Thai-a

Hvala Margos,

Thai ima neku magičnu privlačnost, i oni koji je primete vrlo brzo prilagode predhodno stečena znanja u drugim borilačkim veštinama unapređenju Thai tehnike i borbe. The Diamond - Ramon Dekkers (primer odozgo) je prilagodio klasični stil boksa i time poprilično iznenadio Thai borce na Tajlandu.
margos margos 21:55 29.12.2009

Re: snaga belog Thai-a

Thai ima neku magičnu privlačnost,

Koliko sam gledala - to je ta fleksibilnost, mekoća pokreta.

PS Jedva čekam tekst o Brazilian jiu jitsu :)

Edit: U vreme dok sam aktivno pratila, Gracie je bio moj apsolutni favorit u Ultimate fight-u.
maksa83 maksa83 20:34 29.12.2009

rado

bih sad nešto duboko kometarisao, ali ne umem, pa samo da pohvalim tekst - sjajno & hvala.
Nadam se da će biti još toga.
Time Bandit Time Bandit 20:56 29.12.2009

Re: rado

Nadam se da će biti još toga.


Najverovatnije o boksu - western style boxing i rvanju - ruski SAMBO i Brazilian - jiu jitsu.

Ovi sportovi su jako dobri za unapređenje mišića središnjeg dela tela i leđa, kao i nogu, i mogu se trenirati bez nekog interesovanje za borbe jer to ipak traži izuzetan rad.

evo kako znanje SAMBO-a pomaže Fedoru da izađe na kraj sa ovim divom


maksa83 maksa83 21:08 29.12.2009

Re: rado

evo kako znanje SAMBO-a pomaže Fedoru da izađe na kraj sa ovim divom

Ako misliš na onu polugu kojom se dva puta izvukao, to je iz džudoa, zar ne?
Time Bandit Time Bandit 21:18 29.12.2009

Re: rado

maksa83
evo kako znanje SAMBO-a pomaže Fedoru da izađe na kraj sa ovim divom

Ako misliš na onu polugu kojom se dva puta izvukao, to je iz džudoa, zar ne?


SAMBO sadrži i delove džudoa, barem one koji su najefikasniji, u ovom primeru SAMBO tehnika je omogućila Fedoru da dođe u poziciju primene poluge a što očigledno protivnik nije shvatio.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:51 29.12.2009

mujin taji

Odlican tekst, samo meni neukome ovo deluje bas onako kao najobicnije surovo ulicno krljanje, sa sve sutiranjem, narocito ovaj Holandjanin koji vitla okolo rukama ko navijen, po sistemu ako ubode-ubode. Vise onako za Kristijana Golubovica, nego za devojke . Jel' znas mozda koliko mrtvih i tesko povredjenih godisnje ima na ovim Muay Thai takmicenjima?
Time Bandit Time Bandit 21:03 29.12.2009

Re: mujin taji

Jel' znas mozda koliko mrtvih i tesko povredjenih godisnje ima na ovim Muay Thai takmicenjima?


Sasvim sigurno manje nego na putevima po Srbiji

Thai borbe su nešto sasvim drugo od samog treniranja koje pomaže razvoj snage, preciznosti i fleksibilnosti.

narocito ovaj Holandjanin koji vitla okolo rukama ko navijen


On je bio prvobitno bokser, i prilagodio je tehniku boksa i telesni balans Thai borbama. Western style boxing ima ubedljivo najače udarce rukom u poređenju sa bilo kojom borilačkom veštinom. Tim pristupom je iznenadio Thai borce na Tajlandu koji su očekivali par udaraca rukom a ne niz od 10 do 20 takvih udaraca. Treba imati u vidu da su i protivnici u istoj kategoriji po težini kao i vrlo dobri poznavaoci Thai-a.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 29.12.2009

Re: mujin taji

Time Bandit
Jel' znas mozda koliko mrtvih i tesko povredjenih godisnje ima na ovim Muay Thai takmicenjima?


Sasvim sigurno manje nego na putevima po Srbiji

Thai borbe su nešto sasvim drugo od samog treniranja koje pomaže razvoj snage, preciznosti i fleksibilnosti.

narocito ovaj Holandjanin koji vitla okolo rukama ko navijen


On je bio prvobitno bokser, i prilagodio je tehniku boksa i telesni balans Thai borbama. Western style boxing ima ubedljivo najače udarce rukom u poređenju sa bilo kojom borilačkom veštinom. Tim pristupom je iznenadio Thai borce na Tajlandu koji su očekivali par udaraca rukom a ne niz od 10 do 20 takvih udaraca.




Drago mi je da si primetio da sam rekao "meni neukome" . Gledao sam na jutjubu par nekih thai borbi, valjda na Tajlandu i zaista nema toliko klasicnog boxerskog umlacivanja, ugavnom skakucu okolo i pokusavaju da smlate jedan drugog ovim udarcima kolenom i laktom u glavu (koji su manjevise zabranjeni u drugim sportskim borbenim takmicenjima, sem u MMA, jel' tako?). I koliko sam mogao da vidim, uglavnom promasuju, ali kad nabodu...

Kao sto mozes da pogines u skijanju na crnoj stazi ako nemas pojma, tako sigurno mogu i ovde da te ubiju na mrtvo ako nisi pripremljen. Ali sam negde procitao da je u mui-taiju poprilicno veliki slucaj smrtnih ishoda, u poredjenju sa drugim borilackim vestinama. Sto se tice aerobik-taia, tu mislim da si skroz u pravu - odlicna rekreacija, sigurno daleko zanimljivija od dosadne teretane i jos dosadnijeg dzoginga.

E, ne razumem sta znaci ovo: "U samom Thai-u blok se izvodi sa vodećom nogom u vazduhu, tako da ona prenosi snagu udarca na celo telo i time amortizuje njegovu efikasnost".




Time Bandit Time Bandit 21:42 29.12.2009

Re: mujin taji

par nekih thai borbi, valjda na Tajlandu i zaista nema toliko klasicnog boxerskog umlacivanja,


Tehnika boksa nije laka za učenje i zahteva dugogodišnji rad. Balans tela kod boksera je većinom na prednjoj vodećoj nozi i udarci su najjači kada su obe noge na podu. Klasični Thai bokseri imaju balans na zadnjoj nozi i izbegavaju udarce rukom pomerajući telo unazad, što je u Thai-u efikasno, ali ako neko krene da udara kao Ramon to neće pomoći u odbrani.

Isti taj balans i položaj tela kod Thai borca koji se brani usmerava i vodeću nogu da bude blago podignuta što je dobro za blok za odbranu od udaraca nogom. Ako je greškom spusti na pod i osloni se nju to će samo omogući protivniku da ga neutrališe vrlo lako sa niskim Thai udarcem noge u predelu kolena.

Većina Thai boraca je vrlo svesna mogućih snažnih udaraca nogom i drže se na odstojanju do onog trenutka kada im protivnik greškom omogući uspešno izvođenje kontra udaraca.



Gospodja Klara Gospodja Klara 21:17 29.12.2009

meni

je zanimljivo kad on pleše:



(mislim na takmičara u tamnom šortsu)
Time Bandit Time Bandit 21:24 29.12.2009

Re: meni

Gospodja Klara
je zanimljivo kad on pleše:

(mislim na takmičara u tamnom šortsu)


Crni šorts se dobro kreće i menja balans tela priliko udaraca nogom. Na njegovu sreću protivnik nije iskoristio slabiju tehniku udaraca rukom i izbegavanje bližeg klinča.
maksa83 maksa83 21:41 29.12.2009

Re: meni

Gospodja Klara
je zanimljivo kad on pleše:
(mislim na takmičara u tamnom šortsu)

Za razliku od one dvojice na klipu par komentara iznad koji izgledaju kao da pokušavaju da začnu dete, ova dvojica izgledaju kao da su se nešto ozbiljno posvađali.

U svakom slučaju, mlados'ludos'.
Time Bandit Time Bandit 21:51 29.12.2009

Re: meni

Za razliku od one dvojice na klipu par komentara iznad


Ovaj tip - Fedor je zaista fenomenalan u korišćenju tehnike SAMBO-a, što je i pokazao skorašnjim MMA nastupom.
Igleda vrlo lako, ali je izuzetno teško boriti se protiv nekog ko je 50-tak kg teži i sam zna dosta o tome.

Na ovom snimku on koristi udarac iz SAMBO-a, a koji je modifikovani long hook iz Thai-a, na najbolji mogući način.
Tokom same borbe u parteru vrlo lako je odbacio protivnika od sebe kada je to hteo, i mogao je da ga pobedi tehnikom rvanja bez problema, ali je ipak želeo da to učini udarcem ruke.

maksa83 maksa83 22:00 29.12.2009

Re: meni

Igleda vrlo lako, ali je izuzetno teško boriti se protiv nekog ko je 50-tak kg teži i sam zna dosta o tome.

Ne znam kome to može da izgleda vrlo lako. Verujem da laicima onakav klinč na podu izgleda statično i kao neko kuliranje, ali je zapravo jezivo iscrpljujuć (vrlo otežano disanje, pritisak, napor da se pomeriš, napor da zadržiš onog drugog prikucanog, itd.).
Time Bandit Time Bandit 22:13 29.12.2009

Re: meni

Očigledno da Fedor poseduje relativno veću snagu od onog diva odozgo, a naspram njega izgleda kao neko detence koje se bori sa odraslim čovekom.

Ovde je u borbi sa vrlo dobrim majstorom SAMBO-a

marko1623 marko1623 21:43 29.12.2009

high kick

Svidja mi se tekst, jedina "primedba" bi bila na odbranu od high kicka... kada udarac ide u glavu, ruku ne treba prislanjati uz celo vec neposredno pre kontakta isturiti je od sebe. Generalno uz visok gard, i stalno kretanje moze se minimalizovati pretnja na glavu, ali meni licno su uvek problem bili udarci u jetru i stomak, jer znaju da u momentu resetuju, ruke krenu dole, i eto problema...
Time Bandit Time Bandit 22:03 29.12.2009

Re: high kick

Svidja mi se tekst, jedina "primedba" bi bila na odbranu od high kicka... kada udarac ide u glavu, ruku ne treba prislanjati uz celo


Problem je oceniti koliko visoko ide ovaj udarac nogom i kako postaviti ruku da bi blok bio efikasan. Pre par nedelja tip koji je bio moj sparing partner je nedovoljno dobro ocenio udarac nogom pokušavajući da ga blokira visoko podignutom rukom udaljenom od tela. Thai udarac nogom nije običan udarac sa strane (kao udarc sa strane u karateu) na koji je on navikao u karateu, već udarac koji pogađa protivnika pod uglom od 45 stepeni i ide odozgo naniže. Nekoliko blokova koje je predhodno napravio su bili iz karate arsenala i bilo mi je jasno da neće uspeti uspešno da blokira udarac nogom koji mu je završio na nosu a preko visoko podignute ruke.

Uobičajeno se pre primljenog udarca, ako nije moguće drugačije izbeći, rukavica nasloni uz glavu jer je tada amorizacija najefikasnija. Do tog trenutka nadlaktice, sa laktom u visini pojasa štite stomak i jetru od mogućih udaraca u tom predelu.

evo jedan primer previda Aleksandra Emilienka prilikom bloka high kicka

marko1623 marko1623 22:17 29.12.2009

Fedor



Posto vidim da svi pominju Fedora, da i ja prilozim nesto. Po meni, demonstracija snage, pameti iimprovizacije...
Strongman Strongman 00:37 30.12.2009

Odlična tema

Odavno se spremam da je načnem.

Dugo sam gledao samo košarku. Onda sam prešao na sportove snage pa me samo to zanimalao. Sticajem okolnosti, u Americi sam bio dosta izložeb MMA sportu iz neposredne blizine a i ilegalnim uličnim borbama pa sam bio mišljenja da je MMA kraljica sportova a posebno borilačkih sportova.

Onda sam se zaljubio u K1. Fenomenalan sport koji je mnogo bolji kada se gleda uđivo. imao sam prilike da prošlogodišnje finale K1 gledam u Yokahami sedeći u trećem redu.



Ono što me kod K1 impresionira što je zadržana neka samurajska čistota i što nema previše taktiziranja kao što je moguće u MMA pasivnim klinčevima u parteru. Udarci zdati nogom ili rukom su jezivo snažni i precizni i dešava se u istoj rundi da oba protivnika budu u nogdaunu.


Moj omiljeni borac je Lebaner. generacija smo.



A gore pomenuti Fedorov oponent je baš gotivan momak



I najprljaviji Badr Hari

Time Bandit Time Bandit 07:35 30.12.2009

Re: Odlična tema

Hvala Strongi na lepom prikazu K1 boraca i slikama sa šampionata.
Znam da si deo tima Kibo Slice-a, i da si video dosta toga oko njega i njegovom okruženju.

K1 pokušava da izbegne neke od loših stvari koje se javljaju u MMA, a to su prvenstveno udarci otvorenom šakom jer borci više misle o rvanju nego o tehnici udaranja. Takođe i nepravilna tehnika koja podseća na ulični boks može više da uradi u oktagonu jer se toleriše od strane sudija. Pojedini MMA šampioni, Rendi Kotur na primer, nikada i nisu naučili ispravne tehnike jer su imali dovoljno snage i izdržljivosti od svojih protivnika u dugačkim petominutnim rundama.

Kiza car Kiza car 11:16 30.12.2009

Re: Odlična tema

K1 je moj favorit od borilačkih sportova. Najčešće se borbe završavaju nokautom, što publika i hoće da vidi,dok UFC i Pride nekad ugnjave sa borbom u parteru.
Mislim da je bila to oproštajna borba Ernesta Hoosta, trebalo je da se bori sa Bob Sappom ali se sisa nije pojavio. Onda iz publike ustane Peter Aerts, obuče šorts i krene da se bije. Priceless.
Gospodja Klara Gospodja Klara 15:20 30.12.2009

Re: Odlična tema

oproštajna borba Ernesta Hoosta, trebalo je da se bori sa Bob Sappom ali se sisa nije pojavio.

Mislim da je Sapp konačno pronašao sport koji mu najviše leži:

Time Bandit Time Bandit 15:32 30.12.2009

Re: Odlična tema

K1 je moj favorit od borilačkih sportova. Najčešće se borbe završavaju nokautom, što publika i hoće da vidi,dok UFC i Pride nekad ugnjave sa borbom u parteru.


Ima dosta preterivanja, jer MMA donosi sve više novca i privlači publiku u posustale hotele Vegasa. Pojedini borci otvaraju kampove za trening svojih ekipa gde se regrutuju novi borci. Oni se besomučno biju praktično do zadnjeg, kome se onda omogući neki malo važniji nastup sa drugom sličnom ekipom. Vrlo jadno to deluje jer tim mladićima nije omogućen odgovarajući trening i kvalitetan rad kojim bi postigli nešto više.

Ozbiljniji borci imaju trening sličan ovome koji praktikuje Vanderlei Silva, kome na nesreću fizičke dimenzije (visina i dužina ruku) nisu mogle da obezbede mesto koje zaslužuje


Dawngreeter Dawngreeter 02:13 30.12.2009

Zena demon



Moj favorit - Gina "Conviction" Carano. Pa makar i jeste izgubila onaj mec protiv Cris Cyborg.
Time Bandit Time Bandit 08:01 30.12.2009

Re: Zena demon

Gina "Conviction" Carano


Gina je simpatična i vrlo dobro se kreće u oktagonu, ali ima slabiji i neprecizan jab, kao i kros sa nekim čudnim slajsom što mu značajno umanjuje snagu i mogućnosti. Ima dobar rad kolena i to bi češće trebala da koristi u klinču. Mogla bi malo da popravi i gard koji joj je vrlo često vrlo nizak i nepravilan, kao i položaj ruku prilikom udaraca nogom...
Dawngreeter Dawngreeter 11:19 30.12.2009

Re: Zena demon

Ja sam potpuno neuk za tehniku borbe, taktiku i slicno, ali Gina mi izgleda kao ekstremno sposobna na distanci. Cini mi se da je cak i Cyborg, koja jede decu i nosi kamione u zubima, morala da udje u klinch da bi joj ista uradila. Sto je ujedno i moj najveci problem sa MMA, al' to je druga tema...
Strongman Strongman 13:00 30.12.2009

Re: Zena demon

Dawngreeter Dawngreeter 13:05 30.12.2009

Re: Zena demon

Eto. Znam ja zasto sam se kandidovao za Ombudstrongmanov kabinet.
Strongman Strongman 13:08 30.12.2009

Re: Zena demon

Ma naravno.

Gina me upoznala i sa roditeljima... Nego nije za priču....
Don Salieri Don Salieri 06:52 30.12.2009

the art...

Burmanski boks je tehnicki slican tajlandskom, a razlikuje se izmedju ostalog po tome sto su dozvoljeni udarci glavom i ne koriste se rukavice. Nekad se nisu koristile ni u tajlandskom boksu. Burmanski borci su u proseku par kila tezi od tajlandskih i u borbi koriste vise pesnice (koje su opasnije po protivnika, jer nema rukavica). Celavi borac u crvenom sorcu je burmanski bokser (u ovoj borbi imao je 50 god), a borac u plavom sorcu je tajlandski.

Time Bandit Time Bandit 07:50 30.12.2009

Re: the art...

Ovi snimci su borbe koje se tamo priređuju na vašarima i svako može da učestvuje ako se kvalifikuje. Pre nego su rukavice ušle u upotrebu u Thai-u, koristilo se uže koje se čvrsto obmotavalo oko šake i time smanjivalo mogućnost povrede kostiju šake i zglobova. Uvođenje korišćenja rukavica je omogućilo veću snagu prilikom udaraca rukom kao i bolju zaštitu šake. Tehnika udaranja šakom se popravila i približila zapadnoj, a time se i kvalitet borbe poboljšao.

Na prvom snimku su čisto amaterski borci i prikazano u borbi je na tom nivou, a na drugom su borci koji praktikuju izvorni Thai i bili bi laki protivnici svakom ko pored Thai-a zna malo od zapadne škole boksa.
Don Salieri Don Salieri 08:27 30.12.2009

Re: the art...

Time Bandit
Pre nego su rukavice ušle u upotrebu u Thai-u, koristilo se uže koje se čvrsto obmotavalo oko šake i time smanjivalo mogućnost povrede kostiju šake i zglobova. Uvođenje korišćenja rukavica je omogućilo veću snagu prilikom udaraca rukom kao i bolju zaštitu šake.

To vazi za tanje rukavice, koje se koriste u MMA.
Time Bandit
Tehnika udaranja šakom se popravila i približila zapadnoj, a time se i kvalitet borbe poboljšao.
Na prvom snimku su čisto amaterski borci i prikazano u borbi je na tom nivou, a na drugom su borci koji praktikuju izvorni Thai i bili bi laki protivnici svakom ko pored Thai-a zna malo od zapadne škole boksa.
...Ovi snimci su borbe koje se tamo priređuju na vašarima i svako može da učestvuje ako se kvalifikuje.

Malo su se modernizovali. Evo pogledaj ove dve borbe. U prvoj borbi borac u crvenom sorcu iz Burme, a u belom sorcu iz Tajlanda. U drugoj borbi borac u belom sorcu je iz Burme, a u teget sorcu je iz Tajlanda.

Time Bandit Time Bandit 15:19 30.12.2009

Re: the art...

U Thai-u se koriste rukavice koje imaju fleksibilan prednji deo i omogućavaju hvatanje protivnika za vrat prilikom klinča (baš kao one na mom avataru). Sama zaštita šake nije tako čvrsto izvedena zavojem (kao što je slučaj u klasičnom boksu), jer šaka radi tokom borbe. Svaki udarac šakom ima svoj optimalni ugao, tj ugao šake u odnosu na podlakticu, koji obezbeđuje snažan udarac bez povrede. Suština je da šaka mora biti čvrsto stegnuta u pesnicu prilikom udarca.

Ako se ne koriste rukavice kao na snimcima, onda se umesto njih stavlja dosta tkanine koja se čvrsto zategne i podseća na zaštitu šake u doba kada se rukavice nisu koristile. To je tvrđi materijal koji kada se stegne ne omogućava ili omogućava fleksibilnost šake u maloj meri, Ako nije moguće podesiti optimalan ugao šake, u zglobu šake, onda se to prenosi na sledeći zglob - lakat, i u tom slučaju mehanika udarca neće i ne može obezbediti maksimalnu snagu koja se jedino ispravnom mehanikom pokreta može ostvariti.

U MMA se koriste rukavice u kojima nije moguće stegnuti šaku, one omogućavaju lakše hvatanje protivnika tokom rvanja, ali vrlo negativno utiču na tehniku udaraca jer umesto snage rotacije tela vrlo često se to nadomesti skokom prema protivniku sa nedovoljnom ekstenzijom ruke prilikom udarca i poluotvorenom šakom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana