Gost autor

Циркузанти и шампањац

antioksidant RSS / 25.12.2009. u 10:29

 

Забрањена је продаја и конзумирање алкохолних пића у спортском објекту и на удаљености до 1 километра од њега у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду, а у осталим местима до 300 метара, за време одржавања спортске приредбе и три часа пре и после њеног завршетка

Члан 18 Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама

Не бих се сложио да је прекршајни поступак против Бориса Тадића, Снежане Самарџић-Марковић, Александра Антића и Томислава Караџића обична циркуска представа. Представа свакако јесте, усудио бих се рећи и да је врло необична а то колико почиње да личи на циркус није кривица сценарија те представе већ њених глумаца.

Да се разумемо на самом почетку, не сматрам да постоји икакав грех (нити да је учињено ишта лоше) у чињеници да је наздрављено квалификовању фудбалске репрезентације Србије на светско првенство у фудбалу. Обичај је, ред је, традиција је... и да се отвори шампањац, да се мало сликамо, наздравимо... Али и прекршај је. Подједнако као што је био прекршај кад је Чедомир Јовановић прешао улицу Краља Милана ван пешачког прелаза. Каснија објашњења Јовановића била су чиста глупост а накнадно цртање прелаза на том месту универзални споменик тој глупости.

Да се вратимо шампањцу испијеном непосредно по завршетку утакмице против Румуније. Верујем ја да нико у том тренутку није мислио нити знао да се чини прекршај. Проблем је што је неко то морао да зна. Можда протокол, а колико цела ситуација буде непријатна по председника, толико ће бити и њима али првенствено мислим на надлежног министра (да будем прецизнији, надлежну министарку). Наравно да сврха "Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама" није да спречи нешто што се може назвати недужним наздрављањем али... Закони се пишу да важе у свим ситуацијама и за све људе. У Закону је дефинисано да се у смислу тог закона  под насиљем и недоличним понашањем на спортским приредбама сматра нарочито "уношење у спортски објекат и употреба алкохола и других опојних средстава". Крај. Нигде се не наводи "осим ако се алкохол не употребљава у циљу наздрављања историјског успеха репрезентације". Наравно да не стоји ни "осим ако алкохол и друга опојна средства употребљавају председник републике, надлежни министар и председник Фудбалског савеза".

У победничкој атмосфери квалификовања фудбалске репрезентације на светско првенство неко је проценио да сцена у којој неколико званичника са осмехом наздравља око флаше шампањца, сем уобичајене поруке патетичне трке политичара да се "увале" под рефлектор сваког успеха, шаље и нелепу поруку да је тумачење закона растегљива ствар. У сличној ситуацији Чедомир Јовановић је проговорио и почео да смишља образложења што је целу причу и одвело где је одвело. Поучени можда и тиме, а можда само искуснији и сталоженији, саветници предметних прекршиоца процењују да је прави корак у "контроли штете" извињење и прихватање одговорности. Било је излета типа: "шампањац није алкохол" али се брзо стало с тиме.

Тог тренутка је постављена сцена за необичну представу: "Власт пред судом". Нису баш јазавци у питању а ни сценаристи нису Кочић па добисмо јефтини reality show. Колона аутомобила са затамљеним стаклима у Трговачкој улици, судски званичник са одушевљењем поздравља важне оптуженике, скрушени председник републике који је спреман чак и на затворску казну, нервозно осмехивање министарке спорта која наглашава да је у својој изјави пред судом подсетила да се управо она залаже за елиминисање спортског насиља...

Порука представе требала је да буде независност суда, да не може да се не одазива и одазива на рочишта како се коме хоће (као Дејан Михајлов на пример). Порука представе требала је да буде да тужилаштво има самосталност у одлучивању кога ће гонити и да ради без смерница медијских саветника. Порука представе требала је да буде да званичници умеју да сачувају достојанство и у ситуацијама које је тешко не назвати бизарним.

Ништа од тога.

Перформенс који нам је приређен остао је на нивоу патетичног скупштинског бацања ципела. Ирачки новинар који је гађао Буша био је спреман на последице свог чина. Јесте постао "херој" али је своје херојство изградио не само баченим  ципелама већ и поприличном затворском казном. Гордана Поп Лазић је у скупштинском циркусу одиграла само безопасну кловновску улогу. Тадић, Самарџић и Антић, којима се суди у Београду, су својим улогама првенствено унизили достојанство суда и сачували перцепцију власти као недодирљиве а целу поставку изнели до циркуске шатре. Грађани су добили своју порцију игара, за хлеб ће по обичају сачекати.

Шта бих лично волео да се научило из овога, што је наравно пропуштено? Првенствено да су закони за све и за сваку ситуацију. Друго, ако неке специфичне ситуације захтевају специфично понашање, неопходно је предвидети механизме који то "уводе у правни систем". Овако, остајемо опет ту где јесмо, са политичарима који су спремни да се улагују гласачима али на јефтин, несуштински начин у принципу их презирући, са политичарима који су изнад закона, са судством изван независности и Србијом ван жељене реалности.

..................................



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 10:33 25.12.2009

drugi

znam da je tema "zastarela" ali...
pravda je slepa i ... dostizna
cim oslepi stici ce i kod nas
sesili sesili 10:59 25.12.2009

Re: drugi

Lično mislim da tu nije bilo prekršaja, bar ne tolikog da se ide na sud. Ne branim predsednika, ali, kakve bi reakcije bile da se nije pojavio pred sudom? A što se zakona tiče.Kazne za silovanje su bedno, nedopustivo male. SEM, ako silovanje nije izvedeno na brutalan način.!? Koje je silovanje nežno?
antioksidant antioksidant 11:47 25.12.2009

Re: drugi

Lično mislim da tu nije bilo prekršaja, bar ne tolikog da se ide na sud

ocito su marketing upravitelji mislili drugacije
steta propustiti lepu priliku za slikanje
ali, kakve bi reakcije bile da se nije pojavio pred sudom?

verovatno iste kao kad je i dejan mihajlov eskivirao pozive suda

Kazne za silovanje su bedno, nedopustivo male

apsoluno se slazem
i jos se presudjuju kazne blize minimalnim kaznama
(maksimalna kazna je 20 godina
asparagus asparagus 12:09 25.12.2009

Re: drugi

Lično mislim da tu nije bilo prekršaja


I ja mislim da tu nije bilo prekrsaja, ali ukoliko bilo koji drugi gradjanin moze da dobije pendrek u glavu i 30 hiljada dinara globe za to sto je sa limenkom piva prosao pored stadiona, ne vidim zasto bi bilo drugacije za gradjanina B.T.
Rejlem Rejlem 11:03 25.12.2009

Naravno, preporuka,...

a evo neceg jako starog da se podsetimo sta to bese sloboda.



Regularna predstava
Ko ne pamti iznova prozivljava
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:18 25.12.2009

jel može i ovo?

zadruštvoizćoška

mariopan mariopan 15:24 25.12.2009

Re: jel može i ovo?

E bas si lepo rekao - cirkus.
die hard die hard 01:35 26.12.2009

Re: jel može i ovo?

jel može i ovo?
#Link Replika: 1


E ovo baaaas moze!
loader loader 02:53 26.12.2009

Aperitiv

U celoj priči o bezalkoholizmu pomalo nedostaje ekipa iz sns, na čelu sa vojvodom Tomom, koja šljema alkohol (verovatno je tu bila i gibanica) nakon voždovačkih lokal izbora. Ta tv porukica je bila tu čisto da znamo da opozicija ne misli da menja sistem degustiranja, nego da vlast otme iz ruku onih drugih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana