Društvo| In memoriam| Jubileji| Na današnji dan| Sport

Dve sudbine naše košarke

Biljana 77 RSS / 15.12.2009. u 16:04

Naizgled nema puno sličosti između sudbine ove dvojice košarkaša. Igrali su za suprotne strane večitih. Živeli različite živote, stradali na različite načine, razlikovali se po temperamentu. Nisu bili slični ni kao igrači. Kad je jedan nesrećno okončao karijeru, drugi je započeo. Jedan je bio deo vesele i šarene slike osamdesetih, drugi je sijao u mraku devedesetih.

Slobodan Boban Janković i Haris Brkić dele današnji datum. Prvi je rođen je na današnji dan 1963. godine, drugi je na ovaj dan preminuo 2000.

Košarka i njihovi najbliži izgubili su obojicu.

Boban Janković umro je 2006. od posledica srčanog udara ne napunivši 43. godine. Poslednjih trinaest godina svog života proveo je nepokretan posle povrede na utakmici Panioniosa i Panatinaikosa 1993. Iznerviran time što mu je sudija svirao faul u napadu (peti na utakmici)  umesto postignutog koša  udario je glavom u konstrukciju koša. Ostao je nepokretan i ostatak života proveo u kolicima.

Haris Brkić ranjen je 12. decembra 2000. kod Hale Pionir. Preminuo je od posledica tog ranjavanja tri dana kasnije. Imao je svega dvadesetšest godina. Ubice su i danas nepoznate i na slobodi. Podsećao nas je na to nedavno tekst blogokoleginice lidiaz.

Naizgled nema puno sličosti između sudbine ove dvojice košarkaša. Igrali su za suprotne strane večitih. Živeli različite živote, stradali na različite načine, razlikovali se po temperamentu. Nisu bili slični ni kao igrači. Kad je jedan nesrećno okončao karijeru, drugi je započeo. Jedan je bio deo vesele i šarene slike osamdesetih, drugi je sijao u mraku devedesetih.

Ono oko čega će se poznavaoci košarke (ne smatram se takvom, samo ljubiteljem) složiti jeste da ni Boban Janković, ni Haris Brkić nisu spadali u vrhunske igrače, i onu prvu ligu koja je uvek imala mesto u reprezentaciji i pravila karijere za pamćenje po evropskim i NBA klubovima. 

Ali imali su ono.. nešto.. srce...dušu, ljubav prema igri koju su igrali. Različitog temperamenta, različiti su bili i na terenu. Guza, stamen a impulsivan, često neracionalan, rešen da baci trojku s pola terena ako publika to od njega traži. Ta impulsivnost na terenu koštala ga je više nego ikog drugog. Haris, pouzdan, smiren, laganog, dugačkog koraka (znam neke koje je njegov dvokorak izluđivao, a neki  su ga obožavali), zapamćen kao veliki pobornik fair-play-a. Publika ih je jednostavno volela. Takve kakvi su bili..

Haris Brkić je bio igrač i  kapiten Partizana u vreme kada je zvanična politika ove zemlje prebrojavala krvna zrnca svima i svakome. Publika nije. I danas se peva o njemu, ili se bar pevalo dok sam išla na utakmice. haris.18446.jpg

19026.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kolika je bila popularnost Bobana Jankovića shvatila sam tek kada je doživeo ovacije na oproštaju Saše Đorđevića. Slika ovog gorostasa u kolicima oblivenog suzama dok mu stojeći aplaudira oko deset hiljada pravih ljubitelja i poštovalaca košarke, ovih i onih boja, bacila je u mom sećanju u zapećak i ovacije Rađi i Kukoču koje su pokazale da Beograd ipak jeste svet. Oni koji misle da se ljubav prema klubu dokazuje nasiljem i mržnjom nisu bili tamo ili ništa nisu shvatili.

Boban i Haris zaslužuju više. Od svojih klubova, od navijača, od države. Slobodan Janković zalužuje da Zvezda obeležava svake godine vrednost čoveka koji je bio veran klubu više od deset godina. Haris Brkić zaslužuje više od memorijalnog turnira mlađih kategorija. I zaslužuje da njegov ubica/ubice bude priveden pravdi i osuđen.

Suprotno onome nomen est omen, Slobodan je dobar deo života proveo vezan za invalidska kolica, a Harisa njegovo ime, tako lepog značenja (oprezan, čuvar), nije sačuvalo. 

          Mir njihovih dušama.

Atačmenti



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

scabies scabies 16:06 15.12.2009

prva

A lepo sam rekla da se neću oglašavati dok ne pročitam, ali šta ću kad su mi prsti brži od (spore) pameti, a obećanja slabija strana.
Biljana 77 Biljana 77 16:12 15.12.2009

Re: prva

Čekala sam da pročitaš.
niccolo niccolo 16:38 15.12.2009

Mir

Mir njihovih dušama.



P.S. Šta kažeš za grupu?
Biljana 77 Biljana 77 16:49 15.12.2009

Re: Mir

Šta kažeš za grupu
Ništa. Mada ako hoćemo nešto da uradimo, moramo da pobeđujemo, da sad ne citiram Broja jedan i takoto.. Gadna grupa. I igramo negde u Anadoliji.. Argentina nije sila kao što je bila, matore i oni...Nemci sa i bez Novickog dve ekipe, Angola najjača afrička.. Australija nije za potcenjivanje. Sve u svemu Jordan je jedini autsajder u grupi..
niccolo niccolo 17:04 15.12.2009

Re: Mir

Ništa.

Interesantno da Duda kaže da je najgora grupa, a da Dule V. da je povoljan žreb...
Rejlem Rejlem 17:07 15.12.2009

Re: Mir

Biljana 77
Šta kažeš za grupuNišta. Mada ako hoćemo nešto da uradimo, moramo da pobeđujemo, da sad ne citiram Broja jedan i takoto.. Gadna grupa. I igramo negde u Anadoliji.. Argentina nije sila kao što je bila, matore i oni...Nemci sa i bez Novickog dve ekipe, Angola najjača afrička.. Australija nije za podcenjivanje. Sve u svemu Jordan je jedini autsajder u grupi..

Grupa je poteska, ali sto kazes ako se pobedjuje, dostizno je.
Biljana 77 Biljana 77 17:28 15.12.2009

Re: Mir

Dule V. da je povoljan žreb...

Pa lako je Duletu.. neće on mečki na rupu.
NNN NNN 18:17 15.12.2009

Re: Mir

Šta kažeš za grupu?
Grupa k'o grupa
Važnije je kako ćemo mi da igramo nego ko su protivnici
Australija je dosta jaka (valjda će Marić da igra za nas, a ne za njih, jer bi sa Bogutom imali monstruozan centrovski par).
A Angola je već godinama najjača afrička reprezentacija, dobro je što smo iz 5. šešira izbegli "tradicionalno neugodne" Kineze.
Jedino mi se ne sviđa što se ukrštamo sa grupom B (a ja sam mislio sa C )
Interesantno je da se kao i u fudbalu ukrštamo sa Slovencima i Amerikancima.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:40 15.12.2009

Re: Mir

Važnije je kako ćemo mi da igramo nego ko su protivnici

bas tako

Mozda Australija nije za potceniti,mozda i ta Angola(koju smo inace uvek pobedjivali,ma koliko losi bili)nije za potcenjivanje,al' vala nije ni Argentina ono sto je bila,da ne pricamo o Nemcima bez Novickog...o Jordanu ne znam nista,al' Jordan...sad ako cemo od njih da izgubimo,nek' ide sve u persun!

Nista posebno teska grupa,al gde na Amere pre finala
niccolo niccolo 22:08 15.12.2009

Re: Mir

Grupa k'o grupa
Važnije je kako ćemo mi da igramo nego ko su protivnici

Tačno, to ja uvek govorim...a svidelo mi se i ono što Dule reče da ne treba reprezentativce opterećivati prevelikim očekivanjima pred takmičenje...
milisav68 milisav68 00:58 16.12.2009

Re: Mir

niccolo
Ništa.

Interesantno da Duda kaže da je najgora grupa, a da Dule V. da je povoljan žreb...

Duda hoće da izbegne sistem lakoćemo a Dule kaže ono što Duda stvarno misli.

PS.Mir njihovim dušama.
Rejlem Rejlem 16:48 15.12.2009

Hvala na tekstu

Ostavio sam vec na B4C komentar.
Preporuka.
Biljana 77 Biljana 77 16:54 15.12.2009

Re: Hvala ne tekstu

Hvala na čitanju.
NNN NNN 17:15 15.12.2009

Jedan je Janković Boban

Boban Janković je bio "ludak".
Ako neko ne zna ko je on i kakav je bio igrač i kakva se košarka nekad igrala i kako se doživljavala, onda ništa (ima dosta slikovitih komentara iz cele SFRJ, na tužnu vest o njegovoj smrti).
Trebalo je da igra na poziciji krila, zbog "guze" (koja je ipak bila manja od Milićevićeve) je "realno bio četvorka", a najviše je voleo da šutira trojke, mada je kao lav grizao po celom terenu.
Tadašnje Zvezdine generacije (pamtim od polovine 80-ih) su igrale pravu "antikošarku" u napadu gotovo isključivo prangijaju iz daljine, a u odbrani se biju za svaku loptu (slična taktika je Italiji donela srebro na OI 2004.). Od centara koji su mu pomagali pod košem pamtim Bogosavljeva, Milićevića i Jovanovića, ali je zato onih spolja bilo koliko 'oćeš: Avdija, Radović, Petović, Nikolić, Prelević, Ilić, Dabić, Obradović itd. Iako je Zvezda bila autsajder na papiru, uvek se ravnopravno nosila sa tadašnjim evropskim prvacima (Cibona x2 i Jugoplastika x3), a vrlo često ih i pobeđivala ili čak izbacivala ili bar igrala majstorice u finalama tadašnjih prvenstava Jugoslavije (koja su realno bilo jača od Evrokupova) i to najviše zahvaljujući Jankoviću, njegov trud i požrtvovanost i potpuno razbijanje svih šablona u napadu je izluđivalo protivnike (kasnije je ga je legendarni Palja nadmašio u tome). Mene je iskreno nervirao kada po 10 i više puta šutira za tri na utakmici, a pogodi tek dva do tri puta, ali ako je neko imao "osećaj za utakmicu", onda je to bio on, nekada je takvih igrača bilo kod nas (Dražen, Đorđević..., znate ono kad u prelomnom trenutku utiša celu halu ili je dovede do delirijuma).
Ne sećam se mnogih stvari, ali pamtim jedan događaj: Neka revanš kup utakmica protiv Zadra (šampionska ekipa Vranković, Popović, Pahlić, Šarlija ... pod vođstvom Vlade Đurovića), mi smo tamo izgubili nekih 7 razlike i ovde moramo da pobedimo bar sa toliko, ali gosti sve vreme vode nešto malo, a već je prošlo pola 2. poluvremena ...i kreće Zvezda, dajemo koševe u talasima, prelazimo u neko opipljivije vođstvo, 5-6 razlike i Boban u 3. sekundi napada, ničim izazvan , baca trojku sa pola terena ...iii LUDILO!!!!
Danas je košarka šablonizovana, komercijalizovana, malo "duše", a puno "fizike", ali i dalje je volim
Biljana 77 Biljana 77 17:19 15.12.2009

Re: Jedan je Janković Boban

Volim ove tvoje komentare kojima pristupaš ozbiljnije nego tekstovima koje pišeš.
pnbb pnbb 16:36 16.12.2009

Re: Jedan je Janković Boban

ali gosti sve vreme vode nešto malo, a već je prošlo pola 2. poluvremena

hm niej bas tako bili, tad smo uverljivo razbili zadar, boban je dao gomilu trojki bas dosta iza linije, a posle jedne pahliceve negde izmedju kapice i centra, zviznuo je tu cuvenu negde par koraka iza centra... poenta je u tome sto je to bio sasvim ozbiljan sut, a ne cirkuski, iz zezanja
NNN NNN 17:02 16.12.2009

Re: Jedan je Janković Boban

Podedili smo dvocifreno, ali su veći deo utakmice Zadrani bili u vođstvu. Uvek kad uđe, to je ozbiljan šut, a ta trojka je prelomila.
NNN NNN 00:22 17.12.2009

Re: Jedan je Janković Boban

Da dodam da je Janković 5. po broju odigranih utakmica za Zvezdu.
omega68 omega68 13:34 19.12.2009

Re: Jedan je Janković Boban

spolja bilo koliko 'oćeš: Avdija, Radović, Petović, Nikolić, Prelević, Ilić, Dabić, Obradović itd

...Karadžić
iris.davidovich iris.davidovich 17:18 15.12.2009

Secam

se, kad sam videla (a vrteli su toga dana milion puta) kako se boban udario u kos, nisam mogla da spavam nekoliko noci. i danas mi je to jedna od najstrasnijih scena u pamcenju.
bas lepo sto si napisala tekst o njima.

Australija nije za podcenjivanje.

Biljana 77 Biljana 77 17:23 15.12.2009

Re: Secam

u moje vreme bese potcenjivanje

Ispravljeno. Greška.
iris.davidovich iris.davidovich 17:25 15.12.2009

Re: Secam

Ispravljeno. Greška.

onda i ja treba da ispravim.
buba_truba buba_truba 17:21 15.12.2009

Boban

Hvala ti što si se setila i Bobana (išli smo zajedno u osnovno školu, i deo srednje, gledali kada ko gasi svetlo i ide na spavanje... soliter do solitera, sobe gledale jedna na drugu, muvali se na školskim igrankama) - potresna je njegova sudbina.

Haris Brkić, posebna priča... žalosna, ali mnogo više obavezujuća za ovu državu .
Biljana 77 Biljana 77 17:26 15.12.2009

Re: Boban

potresna je njegova sudbina.

I to što su ga mnogi zaboravili još dok je bio živ. Veliki je čovek Sale Đorđević.. Bobanov primer to najbolje pokazuje.
žalosna, ali mnogo više obavezujuća za ovu državu

Jedini naš sportista ikada koji je stradao na ovakav način. Zašto? Ko?
simkke simkke 17:34 15.12.2009

lep tekst

i sve u njemu mogu da potpišem. ista sam generacija kao i Haris,a igrao je za klub koji volim, i bio mi je jedan od omiljenih igrača. više nisam ni besan što ubice nisu našli, samo se svake godine u ovo vreme žacnem, podsetim se harisa, i produžim dalje...

šta reći za jankovića, onakva se igra sudbine retko viđa. a bio mi je simpatičan, iako je bio zvezdaš. imao je onaj šmek gradskog momka, a i strepeo sam od njega u derbijima.

i nisu bili zaista ona najviša klasa, ali su ostavili trag iza sebe, i po ovim sećanjima se vidi da su bili veliki igrači i ljudi.
Biljana 77 Biljana 77 17:36 15.12.2009

Re: lep tekst

više nisam ni besan što ubice nisu našli

Da, verujem da je to ono što nas u stvari najviše ubija u pojam. Što se polako navikavamo na crnilo..
miloradkakmar miloradkakmar 18:49 15.12.2009

Legende

Naizgled nema puno sličnosti između sudbine ove dvojice košarkaša.

Samo naizgled. Igrali su odličnu košarku i otišli u legendu.
antioksidant antioksidant 20:27 15.12.2009

.

Boban i Haris zaslužuju više. Od svojih klubova, od navijača, od države. Slobodan Janković zalužuje da Zvezda obeležava svake godine vrednost čoveka koji je bio veran klubu više od deset godina. Haris Brkić zaslužuje više od memorijalnog turnira mlađih kategorija. I zaslužuje da njegov ubica/ubice bude priveden pravdi i osuđen.
guza je igrao godinu dana u panioniosu i vise su mu se grci nasli kad mu je trebalo nego zvezda. oni su osetili obavezu, ovde verovatno ne.
guzu cu pamtiti po trojkama sa pola terena bez ikakvog razloga osim sto je publika trazila. brkica po produzenom prvom koraku u dvokoraku i velikoj smirenosti i posvecenosti svakoj utakmici.

skroz si u pravu
imali su ono nesto
Biljana 77 Biljana 77 21:51 15.12.2009

Re: .

vise su mu se grci nasli kad mu je trebalo nego zvezda

Važno je da ga prijatelji i publika nisu zaboravili. Videlo se to na Đorđevićevom oproštaju. I videlo se da mu je značilo.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:30 15.12.2009

Joj,heroji...

Bobana Jankovica cu se uvek secati kao coveka,˝kome nikad dosta lopti na trici˝,al' svaku koju bi dao sam vise proslavljao neg' Iliceve,koji je ruku na srce bio precizniji!Jer igrac koji tako ˝grize˝po terenu,mene kupi za sva vremena,kao sto je sad ˝mali˝ Stimac...takvo radovanje posle svakog kosa,takva borbenost za svaku loptu,za svaki aplauz,to se ceni i to se trazi,i to je ono sto je izdvajalo Bobu od cele te generacije Crvene Zvezde,kojoj je uvek malo falilo do titule,gle slucaja i sad opet isto!Nazalos ta njegova srcanost i nepromisljenost ga je kostala karijere,zivota u kolicima i samog zivota...

Haris,potpuno drugaciji igrac od njega,igrac ˝glavom˝,me je izludjivao na svakom derbiju,sa njegovim ulazima,sutevima...al' cenio sam ga kao igraca,mnogo vise nego Berica,Cubrila,Radosevica,Tomasevica(zvezdapartizanzvezdaprtizan)...

Neka im je vecna slava
Biljana 77 Biljana 77 21:55 15.12.2009

Re: Joj,heroji...

ta njegova srcanost i nepromisljenost ga je kostala karijere,zivota u kolicima i samog zivota...
Sećam se i dan-danas te vesti na TV i moje prve reakcije: -Kakva budala! Ne jednom sam požalila zbog toga. Nije zaslužio. Sam je bio kriv za svoju nesreću, ali je najkrivlji bio samom sebi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 15.12.2009

Tuga

mirelarado mirelarado 20:50 15.12.2009

Re: Tuga

Biljana 77 Biljana 77 21:58 15.12.2009

Tuga

Samo da ne bude i zaborav!
Unfuckable Unfuckable 21:13 15.12.2009

dobar tekst

dobbbaaar : ima više pravaca za diskusiju, to mi se svidža.
I Boban i Haris su znali košarku, treneri vole takve igrače ponekad više nego publika - s te strane, Boban je kao temperamentniji i impulsivniji (na žalost, pokazaće se) , imao određenu prednost, ali je i Haris bio fantastičan igrač, sasvim u timskom radu i veoma zapažen - ko vidi - i u odbrani.
Prokleto dobri igrači, meni je drago što sam imao sreće da ih gledam.
Biljana 77 Biljana 77 22:03 15.12.2009

Re: dobar tekst

Prokleto dobri igrači, meni je drago što sam imao sreće da ih gledam.

ima više pravaca za diskusiju
Ceo dan mi se vrzma po glavi činjenica da je nekada poštovanje igrača, čoveka, bilo iznad kluba, iznad svega. Ne čini mi se da je danas tako.
Atomski mrav Atomski mrav 13:00 16.12.2009

Zaslužuju više!

Slobodan Janković zalužuje da Zvezda obeležava svake godine vrednost čoveka koji je bio veran klubu više od deset godina. Haris Brkić zaslužuje više od memorijalnog turnira mlađih kategorija. I zaslužuje da njegov ubica/ubice bude priveden pravdi i osuđen.


Mislim da su obojica zaslužili da njihovi dresovi budu pod svodom Pionira...
Možda je najveće priznanje za njih bilo to što su bili igrači kojih su se navijači iz suprotnog tabora najviše plašili.

Nažalost, ubica ili ubice Harisa Brkića neće biti otkriveni dok god u Srbiji ne bude važilo "Crime does not pay"...
Biljana 77 Biljana 77 13:35 16.12.2009

Re: Zaslužuju više!

Možda je najveće priznanje za njih bilo to što su bili igrači kojih su se navijači iz suprotnog tabora najviše plašili.
I poštovali ih, ispostavilo se posle svih ovih godina.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:20 17.12.2009

Re: Zaslužuju više!

U cast Bobe Jankovica je povucen broj 8 u Crvenoj Zvezdi,ali i zbog Igora Rakocevica!
pnbb pnbb 16:25 16.12.2009

molim

daj sloni sliku s kolicima
Biljana 77 Biljana 77 16:36 16.12.2009

Re: molim

daj sloni sliku s kolicima
Nažalost ja ga takvog pamtim. Takovog sam ga poslednji put videla. U suzama i srećnog. Tebi hvala na ovoj lepoj.
NNN NNN 17:14 16.12.2009

Re: molim

pnbb


Zauvek!
pape92 pape92 19:54 16.12.2009

vreme Bobana Jankovića...

...je bilo vreme kada sam još kupovao Zvezdine sezonske karte. Nekako je košarka bila važnija tada. Kao i sve drugo. Mada, zanimljiva je to igra, i danas, iako u istu reku, ko što znamo, ne možemo...
Biljana 77 Biljana 77 20:00 16.12.2009

Re: vreme Bobana Jankovića...

je bilo vreme

Bezbrižno. A mi smo bili mlađi..

zanimljiva je to igra, i danas
Najzanimljivija ako mene pitaš.
pnbb pnbb 21:20 16.12.2009

Re: vreme Bobana Jankovića...

kada sam još kupovao Zvezdine sezonske karte

gde si sedeo?
pape92 pape92 00:05 17.12.2009

Re: vreme Bobana Jankovića...

Na tribinama (onim iznad klupe ali je bilo i utakmica gde sam svejedno odlazio i među navijače, prekoputa), mada sam jedne godine dobio neku pres karticu na koju sam kad nije bila gužva tj neka velika utakmica mogao ne samo da udjem nego i da uvedem još nekog drugara za parter iza koša. Pionir je ustvari mali i svako mesto je dobro.
Opet, lično više volim fudbal

(Ali sam bio na mnogo više košarkaških nego fudbalskih utakmica, čak sam iako okoreli Zvezdaš išao na mnogo Partizanovih utakmica...jebiga, imali su neviđen tim).

Još i ovo: Radović je bio moj idol. Mada je promašio drugo bacanje.
NNN NNN 00:15 17.12.2009

Re: vreme Bobana Jankovića...

Radović je bio moj idol.
Ako se ne varam, bio je i kapiten reprezentacije 1989.
Mada je promašio drugo bacanje.

pnbb pnbb 16:08 17.12.2009

Re: vreme Bobana Jankovića...

Na tribinama (onim iznad klupe

a..
s grobljem znaci..
aj cao
NNN NNN 00:24 17.12.2009

Evo i lepe vesti:

omega68 omega68 13:37 19.12.2009

Lep tekst

Biljana 77 Biljana 77 09:24 21.12.2009

Re: Lep tekst

Zahvaljujem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana