Društvo| Jubileji| Zabava| Život| Životni stil

Dobra Deca Bloga B92

Unfuckable RSS / 12.12.2009. u 21:07

 Kada je blagi bog delio toplinu, empatiju i mentalnu živahnost, očigledno je da je jako pazio ko će mu sedeti u prvim redovima. Tako su se Tamo našle i neke, meni veoma drage Face :
Vlasta, Bili Piton, Skyspoter, Jelena Gall, maksa, vishnja, darkonduty, Jack Bauer, Margitina Mama, omega (i, zamalo - Srki Pajić) priznaćete da predstavljaju jako dobro društvo.
 

Mnoge stvari koje možete pročitati u tekstu koji će ići ispod ove skromne posvete Dobroj Deci Bloga B92, a najpre one koje bi se mogle prepoznati kao „predstaračko kukumavčenje" ne mogu se primeniti na Njih. Jednostavno, Strelci ne gomilaju godine, nego iskustvo, a njihova vatra ne pravi požare već greje i obasjava.  
Nekom, krajnje očaravajućom i šarmantnom igrom, Priroda ih je bogato nagradila večitom Mladošću Duha, bez obzira šta pisalo u krštenici ili iskakalo iz ogledala.
Tamo gde ostatak sveta vidi gromadu od problema, Strelci vide izazov koji nepodnošljivom i neponovljivom lakoćom rešavaju, tako da sa strane gledano izgleda kao dečija igra. Dok Škorpion besni, Vaga zamišljeno odmerava opcije, Strelac svoje situacije nosi i rešava sa vedrinom i osmehom.
Baš to je, skroz ozbiljnog i namrgođenog tipa kakvim sam voleo da se prodajem okolo u ranim dvadesetim, umelo da izbezumljuje : sva ta krajnje sumnjiva i neshvatljiva razdraganost, uprkos očevidne sveopće komplikovanosti okoliša. U neverici gledajući na tu neobjašnjivu količinu dobrih vibracija, topline i vere u ljude koje bespoštedno emituju, mađijajući sve oko sebe, tešio sam se da jednostavno ne raspolažu dovoljno dobrim podacima o svetu u kom žive.
Sada, kada nemam više neobavezujućih dvadeset i nešto, nisam više tako siguran u to :
ova Večita Deca itekako dobro znaju koliko Život ume biti gruba i surova Igra, ali i pored toga, nepobedivo, šarmantno i nesputano ga tretiraju upravo - kao Igru.
Svima Njima, toj Dobroj Deci Bloga B92, želim srećan rođendan. Ostanite mladi i nepobedivi.

  If we could be twice young and twice old we could correct all our mistakes.
  Čovek uopšte nema šanse da ispadne bar malo pametan kada ga spopadne taj krajnje neproduktivni refleks da analizira godine koje je preturio preko glave. Ceo život se ionako samo mahnito trudi da odraste i konačno postane čovek, a onda, kada se to navodno i dogodi, kao da pomalo ne zna šta bi sa svim tim blagodetima, i da li je to uopšte - To :
Razume fudbal bolje nego dok ga je igrao. Oseća posed neke neočekivane sile* koja lako rešava stvar, debelo sumnjičav spram njene upotrebne vrednosti u tom dobu. Još uvek daleko od stalnog katetera ali isto toliko udaljen od kvalitetno odigranog basketa. Još dalje od radosti dokoličarenja, ali ipak bliži kafani nego čekaonici doma zdravlja. Ne smeta mu toliko odelo koliko preferira farmerke. Oseća da garderoba sada više služi da pokrije nego da pokaže, ali osećaji ga često i ne zanimaju. Vidi dalje, što ne znači da i primećuje, a uglavnom bolje vari to što primećuje, osim kada mu ustupe mesto u busu, pitaju „Čiko, koliko ima sati?" , ali i sasvim iznenada kažu - „sačekaj malo, momak". Momak ? 'Ajde.
(*Bolje primećuje žene nego one njega, ali sa tom univerzalnom blef konstantom lakše izlazi na kraj)

  You know you are getting old when the candles cost more than the cake.  
  Povećava li se to brzina, kao na starim gramofonima : sa raskošnih 33 u, skoro nepropisnih i skromnijih 45, prema/ka, izvan svake sumnje i u svakom smislu rasklimatano-furiozno-zabavnih-78 ? 
Brzina - propadanja, uzdizanja ili usložnjavanja ionako složene procedure opstanka? Tko mari, uopće?
Ako brojke jure kao na taksimetru, moramo li i mi?
  And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years
  To sizifovsko „costs-benefits" mozganje počne da se dešava nekako baš oko rođendana, i to baš nekako u određenom uzrastu. 
A to je baš taj uzrast „u sred ničega", kada lagano počnu da vas ubeđuju da više niste, pa skoro - ni za šta. 'Ajde?
Krajnje sumnjiv rad na objektu koji, kao kamila grbu, svukud tegli svoje detinjstvo, a višegeneracijsko i jedino pravo nasleđe mu predstavlja očevidan nesklad između brojki i stanja u glavi.
Ili što bi neko rekao : „Onoga u glavi sa onim na glavi".
  Valjda otuda, od tog laganog ali stalnog pritiska iz okruženja, onoga što nas ponekad ujutro prepadne u ogledalu (ali bar kvalitetno razbudi!) te pomalo sažaljivih pogleda za koje povremeno mislimo da smo spazili, dođe i ta čudna presabirajuća rabota, kao obavezni road to nowhere.
Ok, ne baš - nigde, jer neko je krajnje oštroumno otkrio da se ljudi najradije samoubijaju upravo oko svog rođendana (ili Nove godine).
To mu dođe kao neko podvlačenje crte u vidu spašavanja sveta od sebe, sebe od bilansa a bližnjih od mozganja oko poklona. Bilans bez balansa.
Bilansi, dakle umeju biti pogubni, iako iskreno mislim da oko bilansa ima ko bi trebalo mnogo više da brine (ne znam čita li blog, ali s MMF svakako povremeno proćaska).
Osim toga, bilansi nas snađu, pre ili kasnije, bavili se mi njima ili ne, čemu trud onda ?
Bilansi - ne hvala, dakle. Uostalom, nemoguće je podvući crtu dok meč još traje, mi još na terenu, a sudija još ne svira ni poluvreme.
Kada bude vreme za to - saznaćemo, ne brinem
  It takes a long time to grow young.
  Možda dodatnu motivaciju za sve te čudne ideje koje se ljudima vrzmaju po glavi baš oko rođendana čini skoro pa neočekivana, iz aviona vidljiva a „crvenim slovom" iznuđena, vremenski strogo ograničena i svakako preterana i nezaslužena trpeljiva ljubaznost okoline. 
  Moj Tatko, jedan od onih koji po sistemu „bolje ti njih nego one tebe" gazi furioznih 78 ležernošću 33 , ima za tu lako detektujuću pojavu zanimljivu repliku. Bolje reći - iskustveni ekstrakt mudrosti zrelog doba, : 
„Hajd' budite dobri i ljubazni prema meni 364 dana, a ovaj jedan možete slobodno i da me šamarate."
  The first forty years of life give us the text: the next thirty supply the commentary.

 

 

 Komentari (627)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 21:08 12.12.2009

!!!!!!!!

sesili sesili 21:13 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

Srećan rođendan!
mirelarado mirelarado 21:13 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним!

Unfuckable Unfuckable 21:17 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

za Prvu :
(ne goji...mnogo)
Bili Piton Bili Piton 21:20 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

mirelarado
Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним!Znaci ne mogu da verujem, ovog strelca (istovetnog) imamo u kujni kao ukrasnu keramicku plocicu, pored Lava i Device (drugi znakovi u najuzoj porodici), mega!!

Anfaki, lafe stari
niccolo niccolo 21:21 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним!

vishnja92 vishnja92 21:22 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

za Prvu

eee, cek da dodjem sebi prvo (otprilike sutra-prekosutra)

hvala :)

Unfuckable Unfuckable 21:23 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

ti mi trebaš Brate, eto telepatije !
Nigde ne mogu da iskopam jednu pesmu, ali zato bar znam Tko Umije
mirelarado mirelarado 21:29 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

Bili Piton
mirelarado
Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним!


Znaci ne mogu da verujem, ovog strelca (istovetnog) imamo u kujni kao ukrasnu keramicku plocicu, pored Lava i Device (drugi znakovi u najuzoj porodici), mega!!(клик на цветић)

За Вишњу специјално. :)
topcat topcat 21:36 12.12.2009

Re: !!!!!!!!

Sve najbolje dragim strijelcima i streličicama!Re: !!!!!!!!


"In my next life I want to live my life backwards. You start out dead and get that out of the way. Then you wake up in an old people's home feeling better every day. You get kicked out for being too healthy, go collect your pension, and then when you start work, you get a gold watch and a party on your first day. You work for 40 years until you're young enough to enjoy your retirement. You party, drink alcohol, and are generally promiscuous, then you are ready for high school. You then go to primary school, you become a kid, you play. You have no responsibilities, you become a baby until you are born. And then you spend your last 9 months floating in luxurious spa-like conditions with central heating and room service on tap, larger quarters every day and then Voila! You finish off as an orgasm!"
— Woody Allen
loader loader 11:21 13.12.2009

Re: !!!!!!!!

mirelarado
" Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним! "

Oh, hvala... :) ... tako ste pažljivi .. :)

Nego, znate kako... Mi strelci ... jes da se rađamo u poznom, pomalo tmurnom delu godine, međutim - ideja o našem nastanku stvara se devet meseci ranije - kad svetlo buja :) ... I, to je otprilike naša suština :)

> > > > > > > > > . . . .
AlexDunja AlexDunja 11:29 13.12.2009

Re: !!!!!!!!

i vi:))
za vas posebna cestitka:

and may you stay forever young:)
kiselkasta kiselkasta 11:32 13.12.2009

Re: !!!!!!!!

mirelarado
Срећно свим стрелцима и стрелицама, знаним и незнаним!
hvala

cestitam i ja svim ostalim strelcima i strelicama, blogovskim i neblogovskim rodjendan :)
loader loader 11:48 13.12.2009

Re: !!!!!!!!

AlexDunja:

i vi :))

:))
Ništa vam do sada nije bilo sumnjivo?! .. :))

Hvala na čestit-ruži.. Predivna je. To iz photoshop-a, ili drpljeno jutros iz komšijine staklene bašte..? .. :)


dirtyharry dirtyharry 21:11 12.12.2009

jbga...

za dlaku pa prvi ...

EDIT:

Ovo svi znate a ja ovde dajem samo deo:

Znam da će biti još mladosti, ali ne više ovakve;
u prosjeku 1938a.
Ja neću imati s kim ostati mlad,
ako svi ostarite,
i ta će mi mladost teško pasti...

Zato slavite rođendane ali nemojte da starite.
Srećan rođendan
Gospodja Klara Gospodja Klara 21:18 12.12.2009

Re: jbga...

dirtyharry
za dlaku pa prvi ...

Za dlaku pa druga.
Evo kod mene je takodje rodjendan, nekolicina podivljalih tinejdžera na čelu sa mojom ćerkom-slavljenicom pravi buku (upravo su odneli šlag u spreju), uživam u zvucima njihove tek zagrižene mladosti, a moja kao da je bila juče.
(Moram ipak da idem da policajišem, brine me malo taj šlag...)
vishnja92 vishnja92 21:19 12.12.2009

Re: jbga...

za dlaku pa prvi ...

pa red je da neki strelac bude ovde prvi, sta se guras :))

kakav tekst...hvala.
Unfuckable Unfuckable 21:21 12.12.2009

Re: jbga...

Gospodžo, primenite Metode

Btw, najzabavniji deo celog ovog pisanja je bio onaj neposredno pred kačenje, kada sam nemo blenuo u sve te čekboksove : sex i religiju sam odmah odbacio, ali mi je jako blizu bilo da čekiram "Porodica".
Jako.
dirtyharry dirtyharry 21:23 12.12.2009

Re: jbga...

vishnja92
pa red je da neki strelac bude ovde prvi, sta se guras :))

Gospodja Klara Gospodja Klara 21:33 12.12.2009

Re: jbga...

Gospodžo, primenite Metode


Ma kakve Metode dragi Unfuckable, toliko mi je sveže ono kad odu matorci negde a ti odmah napraviš žurku za 50, dodje 80, svi stanu bez problema, flajke lete sa terase, (naravno pre toga se čepovski unapred izviniš komšijama jer će biti ''možda malo bučno''), muzika, grupisanje i naj-zezanje naravno u kuhinji (mnogi su se tako smuvali), eh... Neka uživaju koliko god mogu u ovom brzo-prolazećem vremenu.
Baš me pogodi sa temom ovako sentimentalnu.

''Porodica''


Unfuckable Unfuckable 21:36 12.12.2009</