Društvo| Ekologija| Planeta

Dame i gospodo, imamo problem koji se tiče svih nas

Glas Amerike RSS / 09.12.2009. u 22:41

Zamislite ovakvu situaciju: godina je 2050. Neki astronom, na primer u Americi, iznenada objavi otkriće da ka zemlji leti ogroman asteroid koji će, prema njegovim proračunima, kroz 10 godina tresnuti na našu planetu i izazvati pomor većeg dela živih bića, uključujući nas.

U prvom trenutku, niko mu ne veruje, ali postepeno, njegove kolege širom sveta počnu i sami da posmatraju i izračunavaju putanju asteroida i dolaze do istog zaključka. Ali ubrzo se javljaju drugi, koji objavljuju proračune prema kojima će nas asteroid promašiti, toliko da neće uopšte uticati na život na zemlji. Internet je preplavljen blogovima u kojima se vest o asteroidu opisuje kao "zavera velikih država protiv malih." Predlog za prikupljanje sredstava za građenje svemirskog broda koji bi skrenuo asteroid sa putanje tumači se kao pokušaj iznuđivanja para od siromašnih. Male zemlje, čije astronomske opservatorije ne mogu da registruju daleki asteroid, ne veruju u njegovo postojanje.

Političari sazivaju jednu, pa drugu, pa treću konferenciju, pokušavajući da se dogovore oko zajedničkog pristupa. U javnost takođe prodiru vesti o i-mejlovima razmenjenim između nekolicine astronoma koji pitaju jedni druge da li su uspeli nešto da urade kako bi ubedili neverne Tome da asteroid zaista juri ka zemlji. To se tumači kao "astronomska" zavera kako bi zavladali svetom.

Ali, kako vreme prolazi, naučnici u sve većem broju zemalja potvrđuju da će asteroid udariti u zemlju. U tom trenutku, već je prošlo pet-šest godina, a za gradnju svemirskog broda za skretanje asteroida sa putanje potrebno je najmanje isto toliko. Inače, asteroid je neko cinično nazvao "globalno zagrevanje."

 Kraj priče možete da dopišete i sami.



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pnbb pnbb 22:58 09.12.2009

aha

Kraj priče možete da dopišete i sami.

a ako vas mrzi da smisljate, mozete da prepisete is knjige koja se zove
the end of the world news...

nema veze s zagrevanjem, ali zaplet je isti
sesili sesili 23:01 09.12.2009

Re: aha

Ode H1N1 u drugi plan!
drug.clan drug.clan 23:13 09.12.2009

Re: aha

sesili
Ode H1N1 u drugi plan!



odradio je svoje: prodato je skoro dve milijarde vakcina po ceni od 10 dolara u proseku
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:28 09.12.2009

Re: aha

a ako vas mrzi da smisljate, mozete da prepisete is knjige koja se zove
the end of the world news...

ili jednostavno odete u biJoskop i pogledate 2012.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:42 09.12.2009

Re: aha

ili jednostavno odete u biJoskop i pogledate 2012


Otisao je taj holivud u tri lepe....
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:52 09.12.2009

Re: aha

Otisao je taj holivud u tri lepe....

a sta kao bio je van tri lepe, nekada? c'mon, nikad i nije bio van tri lepe, samo sto sad ima potpuno fenomenalne efekte, kao u 2012 (a zbog njih ga i vredi gledati, ili prosto cekati dvd izdanje, editovati ga tako sto mu se izbace svi kadrovi u kojima nisu korisceni fx )
arianna arianna 23:29 10.12.2009

Re: aha

BebaOdLonchara

ili jednostavno odete u biJoskop i pogledate 2012.


a može i Deep Impact
nsarski nsarski 23:04 09.12.2009

Bas na istu temu je

Tom Fridman slucajno napisao Op-Ed danas u Njujork Tajmsu.

Climategate! Yeah, baby, the show must go on.
Doctor Wu Doctor Wu 06:25 10.12.2009

Re: Bas na istu temu je

nsarski
Tom Fridman slucajno napisao Op-Ed danas u Njujork Tajmsu.

Climategate! Yeah, baby, the show must go on.

Tema konferencija uopšte nije "asteroid" nego ko će platiti njegovo uništavanje. Kao što ovaj Fridman piše, za vreme prelaznog perioda energija će biti skuplja što znači da će drugima, koji ne budu prelazili na carbon-free režim (a zapravo Arab free i Russian free snabdevanja energijom), raznoraznim Indijama, Kinama i Brazilima ovog sveta ista biti jeftinija. To dalje znači da će i njihovi proizvodi biti jeftiniji, odnosno da će i kapital, u trci za profitima, otići u BRIK. I kako, tj od kojih para onda finansirati prelaz na carbon-free režim? Novim štampanjem para? Novim TARP-om? Quantitative easingom?

Jedino rešenje je da se udari taksa siromašnima i na taj način uspori brzina novca i njihov razvoj, pa da se onda time, posredno, finansira prelazak na energetsku nezavisnost od Arapa i Rusa, a, Boga mi, i Brazila i Afrike (ostavljajući pri tom sopstvene izvore netaknute). Simple as that, follow the money.
drug.clan drug.clan 23:12 09.12.2009

greske

sve je to to ste napisali divno i krasno ali potpuno promaseno

1. putanju asteroida je relativno lako izracunati dok se ni od prilike ne zna sta izaziva globalno otopljavanja niti kojeg intenziteta ce biti ako ga bude, zato i sam IPCC u koga se svi kunu koristi termine "likely" and "very likely" u svojoj "nauci" koju pokusava prodati

2. asteroid u vasoj prici ubija veci deo zivih bica na zemlji dok "globalno otopljavanje" cak i ako ga bude ni u najmracnijim predvidjanjima nece unistiti vise vrsta nego sto smo mi ljudi istrebili u poslednjih 200 godina, a za vecinu vrsta ce naciniti uslove zivota i razmnozavanja povoljnijim (tropski pojas se siri, umereni pojas se seli na sever a ionako skoro nenastanjeni polarni pojasevi postaju pogodni za zivot mnogih vrsta)

3. pretpostavimo da je zagrevanje ozbiljno i uzrokovano ljudskim CO2:
za razliku od asteroida koji dolazi nicim izazvan sa neba, CO2 je tu uglavnom zbog industrije zapadnih zemlja koje sada odbijaju da snose posledice za unistavanje citavog sveta, vec pokusavaju sirotinji da uvale racun za "svemirski brod" koji ce nas sve "spasiti"

Kraj price ce biti slicniji 30-tim godinama 20-tog veka kada se probusio slican finansijski balon napravljen na vazduhu bas kao i ovaj CO2 koji sada pokusavaju naduvati.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:20 10.12.2009

ne mogu da odolim :-))))

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 05:03 10.12.2009

Tamiflulitis

Ti sto vas placaju za ovaj blog su sami krivi za takvo stanje koje je , slazem se, vise nego paranoicno. Nije ovaj blog ni o asteroidima ni o Darth Vader-u.

Dovoljno je izneti cinjenicu ko ima preko 30% udela u akcijama komapnije koja ima licencu za Tamiflu i H1N1 vakcinu i odgovor se sam nalaze. (Individua je u pitanju, ne grupa) A tek drzavno farmaceutski kartel, izmedju ostalih korporacijskih azdaha koji nas sve smatraju tovarima a nase zdravlje biznis transakcijom. "Kush" vise? Eto da dodam i presretunte e mailove tzv. naucnickih velicina UN-a u vezi globalnog zagrevanja objavljenih pre koju nedelju i cini se da ... lud zbunjenog a matematika je vrlo jednostavna. Ludih nema samo zbunjenih a i nih je sve manje. Dajte nam samo jos malo vremena....

A ako je asteriod, nek roka... Zaludno je postavljati sapijens rasu na neki pedestal univerzuma. SItna lova nas rastavi na proste cinioce. I posle nas, mi...nadam se neki bolji.A planeta ce se sama za sebe pobrinuti u nekom rasponu vremena koje je samo nama sitnima nepojmljivo dugacko.

Pozdrav i eto vam kraj price.

BTW Vise vam necu ostavljati postove. Ne postujem sto niste tu imenom i prezimenom i osecam se kao da svrljam po javnom WC-u.

Kraja Kraja 05:12 10.12.2009

...eto...

...posle se pitamo sto nas bombarduju....

...bloger taman zapoceo pantomimu, a pnbb, cecili i drug.clan mu dali resenje u drugoj sekundi...kakav smo mi narod....... cccccccccccc..


...u meanwhile-u i ninkovic, pobogu ninkovicu....................
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 05:33 10.12.2009

Re: ...eto...

Kraja
...posle se pitamo sto nas bombarduju.......bloger taman zapoceo pantomimu, a pnbb, cecili i drug.clan mu dali resenje u drugoj sekundi...kakav smo mi narod....... cccccccccccc.....u meanwhile-u i ninkovic, pobogu ninkovicu....................



a eto sta cete... uncle Sam nas uci da delujemo lokalno a razmisljamo globalno... sami pletu sebi mrezu:)

avaj, kad bolje razmislim izgleda nas ipak podsticu da samo "kupujemo globalno a razmisljamo lokalno":) vid vid vraga:)

paMtomima:)
lelemood lelemood 08:11 10.12.2009

zamislimo...

da asteroid ide ka nama i da ce da nas rokne za,recimo 3 godine,i da,opet recimo,jedini moguci spas bude neka rupetina u zemlji,prethodno ojacana hiljadama tona betona,celika,olova....
Da li bismo mi[siroke narodne mase],uopste znali za tu predstojecu kataklizmu,mislim da li bi vlade,naucnici,agencije...podelile tu informaciju sa nama? Sta mislite?
Unfuckable Unfuckable 09:07 10.12.2009

imamo problem ili već

...nešto.
I, nije 2050. nego 2009.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:06 10.12.2009

Re: imamo problem ili već

pa to hjuston ima problem sa rusima dis tajm
nesto mi se cini da ipak nisu kinezi?
Kazezoze Kazezoze 13:32 10.12.2009

Re: imamo problem ili već

Unfuckable
...nešto.
I, nije 2050. nego 2009.


neobichno svetlo u norveshkoj, a tu je i moguce objashnjenje...



Kraja Kraja 09:33 10.12.2009

...VOA...

...Glas Amerike podstiče diskusiju i polemiku i neće cenzurisati komentare zasnovane na ideologiji ili političkim ubeđenjima. Potrudićemo se da ovo bude dvosmerna komunikacija naših novinara i reportera sa blogerima u Srbiji i dijaspori.
nsarski nsarski 00:12 11.12.2009

Re: ...VOA...

Potrudićemo se da ovo bude dvosmerna komunikacija naših novinara i reportera sa blogerima u Srbiji i dijaspori.


wukadin wukadin 09:38 10.12.2009

Nesto me ovo podseca

na 2012. (film)
Mislim da je vreme da se grade brodovi. Ne u cilju sprecavanja, vec prezivljavanja.
Ima i jedan film, mislim da se zove Vaterworld kako covecanstvo plovi posle globalnog otopljenja.
noboole noboole 09:53 10.12.2009

Re: Nesto me ovo podseca

Mene ne interesuje toliko sta ce ti beskrupulozni tipovi koji moral i odgovornost po potrebi izvlace ili stavljaju u fioku da urade u K-hagenu.
Idem lepo da nadjem neki kurs prezivljavanja, zatim ronjenja i alpinizma. Spremicu boce sa kiseonikom i kad bude zatrebalo, pravac Ararat.
libkonz libkonz 10:32 10.12.2009

Zamislite ovakvu situaciju

zamišljam da svi odgovorni za to odgovaraju.
Mada znam ja da oni imaju plan
Zen Master Zen Master 14:23 10.12.2009

Globalno zagrevanje ???

1. Prosečna temperatura na planeti zemlji je u padu već 11 godina tj od granične 1998 godine ( proverite ako ne verujete )
2. Dvojica naučnika sa MIT-a Lindzen i Choi
http://www.drroyspencer.com/Lindzen-and-Choi-GRL-2009.pdf
su naučno dokazali merenjima temperature u troposferi uz pomoć satelita da što je toplije na zemlji to zemlja više zrači toplote nazad u svemir čime se sama srž efekta staklena bašte pobija u potpunosti to jest nema efekta zarobljavanja toplote u sloju troposfere !!!
3. Trenutna površina pod ledom na Arktiku iznosi 10,966,094 km2 (December 9, 2009) a kretanje površine pod ledom u proteklih 7 godina užasnog topljenja izgleda upravo ovako

Da budemo precizni od 2007 se površina pod ledom na Arktiku čak i povećava a ne smanjuje
4. Čovekova delatnost daje 3% ukupne količine CO2 u atmosferi
5. U takozvanim gasovima staklene bašte CO2 učestvuje sa 1.9%
6. Od 1750 godine do danas se ukupna zapremina CO2 povećala za 0.01% ( od 0.03% do 0.04% )
7. Vadjenjima uzoraka leda sa više lokacija je jasno i nepobitno utvrdjeno da ako se temperatura na planeti zemlji povećava tek nakon 800 godina kreće i povećanje nivoa CO2 a ne obrnuto kao što tvrde. Proces vrlo jednostavan na nivou osnovne škole. Sunce jače sija ( ona žuta lopta što nas greje ima cikluse koji se posmatraju preko broja sunčevih pega ) na zemlji je naravno toplije, kada je toplije ima više bio mase koja zajedno sa okeanom proizvode više CO2 u svojim potpuno prirodnim procesima !?? Ali ne nas su ubedili u potpuno suludu i neverovatnu teoriju kao onu ispravnu oko veze temperatura - CO2
8. CO2 je jedan od osnovnih elemenata života koga proizvodite svi vi dok izdišete gledajući trenutno u ekran, a biljkama je neophodan za život ( V osnovne Biologija ) i što više ima CO2 to biljke bolje rastu ( pitajte bilo koga ko se bavi uzgajanjem biljaka po pravim staklenim baštama ) i jedino što bi se desilo sa povećavanjem CO2 je da na zemlji bude više biljaka kojima je on životno neophodan
9. Preciznim merenjima ( Argo sonde ) je nepobitno utvrdjeno da se okeani iz godine u godinu hlade ( -0.3 °C u proteklih pet godina )
10. Na Grenlandu nivo leda konstanto raste i avion koji je 1941 godine prinudno sleteo na površinu su 1992 godine našli tek kad su kopali na 90 metara ispod sloja snega i leda jer se tamo posle 50 godina globalnog otopljavanja nalazio !!?
11. Čak i da je cela ova budalaština tačna kao što nije nivo mora u idućih 100 godina neće porasti za 3-4 metra već samo 30-40 cm ( zvaničan podatak IPCC )
12. Da praktično zaustavimo celu tu CO2 industriju koja će navodno napraviti katastrofu to jest da se vratimo u kameno doba čak i da su svi naučni podaci oko globalno zagrevajuće budalaštine tačni u potpunosti uspećemo da 2050 godine smanjimo temperaturu za 0.04 °C odnosno smanjiti povećanje nivoa mora za 0.2cm

Prema tome cela ova priča je da bi se uveo takozvani Carbon Cap & Trade porez i tržište za berzanske špekulacije takozvanim carbon kreditima u kome će gomila likova sa Wall Streeta jednostavnim kupi me prodaj me mahinacijama obrtati bilione dolara a svi mi plaćati iz svog džepa celu tu idiotariju jer će porez sve nas sirotane učiniti malko siromašnijima ali zato će neki bogatuni moći da budu još bogatiji. Ali što da ne kad smo ovce nismo ni za šta drugo nego da nas šišaju

P.S. Ono što svrbi autora bloga pa se češe je da su u tim čuvenim e-mailovima alarmisti globalnog zagrevanja malo nahvatani spuštenih gaća. Evo šta je Rex Murphy sa CBS news-a rekao u svojoj emisiji o tome


pnbb pnbb 15:33 10.12.2009

Re: Globalno zagrevanje ???

Da budemo precizni od 2007 se površina pod ledom na Arktiku čak i povećava a ne smanjuje

kazem ja, nikako da jave ovim kanadskim meteorolzima da je pocelo globalno zagrevanje...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:54 10.12.2009

Slike.

I dok po sedamdeset drugi put citate cut&paste komentar Zen Flastera, uzivajte malo i u slikama koje pravi ova firmica iz mog komsiluka: Extreme Ice Survey. Sasvim sigurno ne dokazuju ozbiljnost globalnog otopljavanja, ali su fotografije fenomenalne.






drug.clan drug.clan 16:30 10.12.2009

Re: Slike.

srdjan.pajic
I dok po sedamdeset drugi put citate cut&paste komentar Zen Flastera, uzivajte malo i u slikama koje pravi ova firmica iz mog komsiluka: Extreme Ice Survey. Sasvim sigurno ne dokazuju ozbiljnost globalnog otopljavanja, ali su fotografije fenomenalne.


Lepe slike

Zanimljivo je da dok se led topi na Artiku raste na Antartiku. Oko ovoga se ne sukobljavaju cak ni zakleti protivnici po ovom pitanju.

Ja mislim da je cela ova halabuka deo "Antropogenog globalnog premestanje leda" koje su izazvali kanadjani kako bi kanada postala letnja turisticka atrakcija sa mnogo tropskih ostrva i dugackih plaza. - znao sam da su Kanadjani za sve krivi
Filip2412 Filip2412 17:50 10.12.2009

Re: Slike.



ipak treba da se cuje glas, sta je flaster u poredjenju sa global warming gnjavazom koja nam sleduje sa glavnih medija

aj suport kopi pejst

eto skoro mi se desilo da pricam sa nekim ko nesto kobajagi radi na global wwarming projektima, naravski u pitanju je government employee koji uzima taxu od moje plate da mlati praznu slamu i jos pritom mi nabija na nos kako stiti planetu i radi nesto bogzna korisno za mene

treba mi materijala da se izborim sa takvima
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:22 10.12.2009

Re: Slike.

drug.clan
srdjan.pajic
I dok po sedamdeset drugi put citate cut&paste komentar Zen Flastera, uzivajte malo i u slikama koje pravi ova firmica iz mog komsiluka: Extreme Ice Survey. Sasvim sigurno ne dokazuju ozbiljnost globalnog otopljavanja, ali su fotografije fenomenalne.


Lepe slike

Zanimljivo je da dok se led topi na Artiku raste na Antartiku. Oko ovoga se ne sukobljavaju cak ni zakleti protivnici po ovom pitanju.

Ja mislim da je cela ova halabuka deo "Antropogenog globalnog premestanje leda" koje su izazvali kanadjani kako bi kanada postala letnja turisticka atrakcija sa mnogo tropskih ostrva i dugackih plaza. - znao sam da su Kanadjani za sve krivi


Malo trola,kad vec nemam sta pametno da dodam ili oduzmem: ovaj EIS projekat dokazuje jednu drugu (sporednu) cinjenicu koju sam odavno znao: Canon je za svadbe i fotoradnje, Nikon je za ratista i severno-juzne polove.
drug.clan drug.clan 18:48 10.12.2009

Re: Slike.

Filip2412


ipak treba da se cuje glas, sta je flaster u poredjenju sa global warming gnjavazom koja nam sleduje sa glavnih medija

aj suport kopi pejst

eto skoro mi se desilo da pricam sa nekim ko nesto kobajagi radi na global wwarming projektima, naravski u pitanju je government employee koji uzima taxu od moje plate da mlati praznu slamu i jos pritom mi nabija na nos kako stiti planetu i radi nesto bogzna korisno za mene

treba mi materijala da se izborim sa takvima



Za led ima koliko hoces toga na netu. primer

Meni je zanimljivo da za zahladjenje i za rast leda optuzuju "globalno otopljavanje", kao i za zimske mecave koje se sve cesce desavaju u poslednjoj deceniji sirom sveta. Na kraju ce ti naucnici i politicari ukoliko ne smanjimo emisiju CO2 i zaustavimo otopljavanje pretiti ledenim dobom.

To ce dobro zvucati, vec vidim naslove u novinama tipa:

"Ukoliko ne zaustavimo globalno otopljavanje preti nam novo ledeno doba"

Izgleda da je i logika popustila pred naletom interesa.

eh ti kanadjani ....
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:59 10.12.2009

Re: Slike.

drug.clan


eh ti kanadjani ....


E, Druze, nisam stigao da te pitam kod prethodnog cut&paste-a na ovu temu: jel' nas lozis da je neko stvarno ozbiljno razmisljao o tim podzemnih tankovima za CO2? Ako se ne varam, ti rece da si radio neki konsalting u vezi sa tim - moze neki pikantni detalj? Mislim, gde, koliki bi bili, kako bi se skupljao/pumpao, ko bi to cuvao, sta ako krenu da pustaju posle x godina?


drug.clan drug.clan 19:31 10.12.2009

Re: Slike.

srdjan.pajic
drug.clan


eh ti kanadjani ....


E, Druze, nisam stigao da te pitam kod prethodnog cut&paste-a na ovu temu: jel' nas lozis da je neko stvarno ozbiljno razmisljao o tim podzemnih tankovima za CO2? Ako se ne varam, ti rece da si radio neki konsalting u vezi sa tim - moze neki pikantni detalj? Mislim, gde, koliki bi bili, kako bi se skupljao/pumpao, ko bi to cuvao, sta ako krenu da pustaju posle x godina?



U zapadnoj virdziniji u termoelektrani na ugalj (Mountaineer)
evo kako izgleda


evo kako radi izdvajanje CO2 ALSTOM tehnologija (zeleno je novo) (obratite paznju na potrosnju energije za hladjenje i grejanje)


evo gde ga trpaju u sloj porozne stene (odradio Battelle) da li curi ne znam ali verovatno



polovinu platio US Department of Energy a polovinu elektrodistribucija AEP ukupno oko 700 miliona

vise o tome
Doctor Wu Doctor Wu 20:52 10.12.2009

Re: Slike.

Na CO2 sekvestraciji se, koliko znam, radi makar 15 godina. Statoil koristi CO2 za oil recovery, verovatno najefikasniji način pumpanja nafte i gasa u odnosu na ukupnu potrošnju CO2 (sumnjam da se Arapi bakću sa ovakvim stvarima). Tolika se lova vrti oko carbon free društava (ja mislim bar 10% GDP-ja u razvijenim državama Zapada) da nema šanse da cela stvar propadne.
drug.clan drug.clan 21:11 10.12.2009

Re: Slike.

Doctor Wu
Na CO2 sekvestraciji se, koliko znam, radi makar 15 godina. Statoil koristi CO2 za oil recovery, verovatno najefikasniji način pumpanja nafte i gasa u odnosu na ukupnu potrošnju CO2 (sumnjam da se Arapi bakću sa ovakvim stvarima). Tolika se lova vrti oko carbon free društava (ja mislim bar 10% GDP-ja u razvijenim državama Zapada) da nema šanse da cela stvar propadne.



ovo je prvi large scale post-combustion CO2 capture + storage (sequestration)
i potpuno je besmislen

a sto se tice dela GDP-a to je tacno ali posto im je vise od pola GDP-a "made from thin air" naci ce oni drugi metod ako ovaj propadne
vishnja92 vishnja92 21:58 10.12.2009

Re: Slike.

aj suport kopi pejst

dejs pajicu :)
deco bre: dok god ja pizdim i placem nad ubijenim drvecem svakog dana kad zateknem u svom postanskom sanducetu ono (ukljucujuci koverat od Telekoma, debeo) sto bacam u kantu pored, dzaba vam trud.

hbte, ubijaju drveta zbog reklama i boli ih dupe, jebo ekonomske uvide. svaki dan vidim pola lesa jednog drveta sahranjenog u ulazu a ovde se linkuju americki konzervativci, bedno parce jos bednijeg, bahatijeg, blaziranijeg, jadnog und odvratnog dela sveta koga boli dupe za resurse, jer su oni bogomdani.

mora malo da se prebazdari cela prica, pozdrav za druga.clana u vezi sa prethodnim (sic!) ekoloskim blogovima
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:32 10.12.2009

Re: Slike.

Doctor Wu
Na CO2 sekvestraciji se, koliko znam, radi makar 15 godina. Statoil koristi CO2 za oil recovery, verovatno najefikasniji način pumpanja nafte i gasa u odnosu na ukupnu potrošnju CO2 (sumnjam da se Arapi bakću sa ovakvim stvarima). Tolika se lova vrti oko carbon free društava (ja mislim bar 10% GDP-ja u razvijenim državama Zapada) da nema šanse da cela stvar propadne.


Nisam znao, zvuci dosta zanimljivo, bar ovo sto pise na wikipediji. I sad to kao dihtuje? Podseca pomalo na bacanje djubreta u bunar, doduse tecnog, isto kod mene u komsiluku.
Filip2412 Filip2412 03:53 11.12.2009

Re: Slike.

dejs pajicu :)
deco bre: dok god ja pizdim i placem nad ubijenim drvecem svakog dana kad zateknem u svom postanskom sanducetu ono (ukljucujuci koverat od Telekoma, debeo) sto bacam u kantu pored, dzaba vam trud.

joooooooooooooooj koliko se artije potrosi u kanadi, svako na kucu dobije 4-5 kila reklamnog materijala nedeljno i ljudi to neraspakovano liferuju u recycling bin....

i ondak se hvalimo kako je u kanadi reciklaza najbolja u svetu, no dzaba smo najbolji u reciklazi da ubedljivo maksimalno najvise proizvodimo, koliki je tu price/quality ratio?
Doctor Wu Doctor Wu 04:00 11.12.2009

Re: Slike.

I sad to kao dihtuje?

:))))))), k'o da je bitno da li dihtuje? Još bolje ako ne dihtuje jer onda moraju nove tehnologije, sokoćala, čuda... Samo se nadam da taj CO2 ne pumpaju u neke krečnjake i dolomite inače ćemo za 10-ak godina imati kaverne i pećinetine svuda na svetu (što bi ti, naravno, jedva dočekao).

Meni cela ta priča liči na broken window fallacy, koji, po meni, uopšte i nije fallacy nego način funkcionisanja privreda razvijenih zemalja, koji one primenjuju kad im ekonomije posustanu, kad rast GDP-ja postane mali. Naime, onda se smisle tako neki izazovi, testovi severnog jelena, side impact bars, ABS- ovi, CO2, emisije freona, čuda, sistemi kvaliteta i onda počne kampanja izgradnje novih generacija kola, elektrana, frižidera, lakova za kosu, vodoničnih ćelija i onda počne nova kampanja, ekonomski ciklus, i tako u krug. U svakom slučaju vrlo kejnzijanski, ali, na kraju, sve je bolje nego rat. Jedan od bitnijih aspekata cele te priče o globalnom zagrevanju je to što je izneo u prvi plan priču o energetskoj i ostaloj efikasnosti, cost benefit analizama, whole life ciklusima, a to je super i za inžinjeriju od koje, jelte, živimo a i za čitav svet. Mislim, bez obzira na aspekt globalnog zagrevanja, 70 milja za galon jedne Tojote Prius je sigurno bolje od 20 milja za galon nekog chevyja ili kadilaka, manje đubreta je sigurno bolje od više đubreta. Prema tome, bez obzira da li se greje ili ne, samo nastavite, bring it on!
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:45 11.12.2009

Re: Slike.

:))))))), k'o da je bitno da li dihtuje? Još bolje ako ne dihtuje jer onda moraju nove tehnologije, sokoćala, čuda... Samo se nadam da taj CO2 ne pumpaju u neke krečnjake i dolomite inače ćemo za 10-ak godina imati kaverne i pećinetine svuda na svetu (što bi ti, naravno, jedva dočekao).


Ma pitam Druga jer zamalo da ostanem u pecini u kojoj se napravio "dzep" od ugljendioksida (nakon raspadanja lokalne flore koju je valjda voda donela - ne zbog globalnog otopljavanja, da se razumemo).

Nego, kad pomenu inzenjeriju od koje zivimo i kojoj sva ova ujdurma oko globalnog otopljavanja dobro dodje, sacni ovaj video, ako te interesuje.

Ratlidž je prilcno poznat profa medju mikrotalasdzijama (a i moja uciteljica je doktorirala kod njega ). Uglavnom, covek se u slobodno vreme dohvatio malo problematike procene rezervi fosilnih goriva i uticaja nestanka istih na klimatske promene (temperaturu). Ali da ne tupim, pogledaj ako te interesuje. Mislim da mozes slobodno da premotas prvih pola sata, jer tu tupi o procenama rezervi, mada je prilicno lako, kad sam cak i ja iz Tesle skapirao. Ima i kontroverzni predlog za resenje a i donekle je na liniji Druga.Clana, samo ne sa ovim njegovim solarnim panelima koji su dobri da napajas iPod, nego naravno concentrated solar power.

drug.clan drug.clan 14:18 11.12.2009

Re: Slike.

Ima i kontroverzni predlog za resenje a i donekle je na liniji Druga.Clana, samo ne sa ovim njegovim solarnim panelima koji su dobri da napajas iPod, nego naravno concentrated solar power.



po povrsini koju zauzimaju oba nacina su skoro isto efikasna, onaj moj "iPod-ski je postao jeftiniji i ne zahteva nikakvo odrzavanje.

negde sam radio uproscenu analizu ovde na blogu i ispade da u polumracnoj srbiji sa 40 m2 obicnih panela na krovu uz finansiranje sa zelenaskim kreditom moze da se proizvodi 1MWh struje godisnje po ceni od 9 evro centi/kWh.
noboole noboole 17:02 11.12.2009

Re: Slike.

drug.clan
Ima i kontroverzni predlog za resenje a i donekle je na liniji Druga.Clana, samo ne sa ovim njegovim solarnim panelima koji su dobri da napajas iPod, nego naravno concentrated solar power.


po povrsini koju zauzimaju oba nacina su skoro isto efikasna, onaj moj "iPod-ski je postao jeftiniji i ne zahteva nikakvo odrzavanje.

negde sam radio uproscenu analizu ovde na blogu i ispade da u polumracnoj srbiji sa 40 m2 obicnih panela na krovu uz finansiranje sa zelenaskim kreditom moze da se proizvodi 1MWh struje godisnje po ceni od 9 evro centi/kWh.



Sa velikom paznjom cu pratiti ko ce da krene sa valjanjem solarnih panela u Srbiji
drug.clan drug.clan 17:10 11.12.2009

Re: Slike.

noboole

Sa velikom paznjom cu pratiti ko ce da krene sa valjanjem solarnih panela u Srbiji

To je problem u svetu jer tamo veci deo trzista solarnih panela drze naftne kompanije koje ne spustaju cenu da bi sprecili masovnu instalaciju iako proizvodjacke cene padaju svakog meseca
Doctor Wu Doctor Wu 21:42 11.12.2009

Re: Slike.

Ma pitam Druga jer zamalo da ostanem u pecini u kojoj se napravio "dzep" od ugljendioksida

Džepove pravi ugljenična kiselina, H2CO3, sam CO2 bez vode je bezopasan (inače, ako si obratio pažnju na gornji copy paste, injection well svira pravo kroz krečnjeke i dolomite do peščara). H2CO3 potom razmenjuje 2 H+ za Ca++ (ili Mg++) i tako pravi pećine, škarpe, vrtače, uvale i ostale "karstic features"

(inače, za drugu Srbiju koja voli da lupeta kako je vampir jedina srpska reč prihvaćena u germanskim jezivima, to nije tačno: prihvaćene su i karst, dolina, uvala...).
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:39 12.12.2009

Re: Slike.

Doctor Wu
Ma pitam Druga jer zamalo da ostanem u pecini u kojoj se napravio "dzep" od ugljendioksida

Džepove pravi ugljenična kiselina, H2CO3, sam CO2 bez vode je bezopasan (inače, ako si obratio pažnju na gornji copy paste, injection well svira pravo kroz krečnjeke i dolomite do peščara). H2CO3 potom razmenjuje 2 H+ za Ca++ (ili Mg++) i tako pravi pećine, škarpe, vrtače, uvale i ostale "karstic features"

(inače, za drugu Srbiju koja voli da lupeta kako je vampir jedina srpska reč prihvaćena u germanskim jezivima, to nije tačno: prihvaćene su i karst, dolina, uvala...).


Karst je bre nemacka rec, a koliko se secam izvedena je iz slovenacke "kras", po istoimenoj oblasti u Sloveniji (Craso, na Italijanskom). Jebi ga, ostaje samo "vampir". Eto, i ta "dolina", Ok, ok, i "uvala" .

A podjednako su spektakularne gypsum pecine, kod kojih je gradivni element kalcijum-sulfat, umesto kalcijum karbonayta, a kod kojih posao razjedanja radi sumporna kiselina umesto ove tvoje ugljenicne, koja nastaje mesanjem vodonik sulfida (iz okolnih potencijalnih naftnih polja) i vode. U stvari najlepsa do sada pronadjena pecina i nije klasicna kalcijum-karbonatna (krecnjacka), nego upravo gipsana/sumporna: Lechuguilla. Ali nema veze, odtrolovasmo ga pomalo.

drug.clan drug.clan 14:48 12.12.2009

Re: Slike.

Jebi ga, ostaje samo "vampir".



nije vampir jedina tu je i "paprika"
Kraja Kraja 22:38 11.12.2009

...prateci...

...verbalni panel koji se ovde zalaufao, odjednom mi je "sinulo" zasto je VOA postavio blog i zakljucao se za svoje komentare....

...on krade vase dragoceno znanje i ideje, predloge i kritike i to ce negde da unovci za teske pare....

...u pocetku me zen zaneo globalnim zagrevanjem???, a nsarski odlicnom fotkom, u jednom momentu sam pomislio kako bi ovo mogao da bude odlican edukativni blog, ali, ta mirnoca na nekoliko provokativnih komentara, kao i nedostatak banovanja (kako mi to nedostaje), te ostavljanje bloga za open source, opredelila me za gore navedenu ideju......

...savetujem povlacenje i molim vas da niko ne pominje plankovu konstantu, ovde se sve snima....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana