Život

Totally like whatever, you know?

snezana mihajlovic RSS / 05.12.2009. u 09:58

na samom početku, da kažem da sam prekršila sva pravila dobrog blogovanja, jer, umesto da skratim tekst i lepo to koncizno odradim, ja sam krenula od momenta kad je frodo baggins upoznao sam-a, ne znajući da ovaj ne zna da pliva i, došla do krugolininog poslednjeg bloga. a, kako sam već ranije napisala da me je lako isprovocirati, nastade i ovo zbrdazdola pisanije, koje će neiskusno oko navući da pomisli da nije neki stream of consciousness. (iskusno oko će već, prepoznati navlaku, razvući ono - mene neeeeće prevariti i eventualno pročitati pesmu koja sledi - kraće je i zanimljivije)



Totally like whatever, you know?


In case you hadn't realised,
it has somehow become uncool
to sound like you know what you're talking about?
Or believe strongly in what you're, like, saying?
Invisible question marks and parenthetical (you know?)'s (you know what I'm saying)'s
have been attaching themselves to the ends of our sentences?
Even when those sentences aren't, like, questions?

Declarative sentences - so-called
because they used to, like, you know, DECLARE things to be true, OK?
as opposed to other things that are, like, totally, you know, not -
they've been infected by this tragically cool and totally hip interrogative tone?
As if I'm saying - don't think I'm a nerd just cause  I've, like,  noticed this; OK?

I have nothing personally invested in my own opinions,
I'm just, like, inviting you to join me on the bandwagon of my own uncertainty?

What has happened to our conviction?
Where are the limbs out on which we once walked?
Have they been, like, chopped down
with the rest of the rain forest? You know.
Or do we have, like, nothing to say?
Has society just become so filled with these conflicting feelings of...
That we've just gotten to the point where we're the most aggressively inarticulate generation
to come along since . . .
you know, a long, time ago!

So I implore you, I entreat you,
and I challenge you: To speak with conviction.
To say what you believe in a manner that bespeaks
the determination with which you believe it.
Because contrary to the wisdom of the bumper sticker,
it is not enough these days to simply QUESTION AUTHORITY.
You gotta speak with it, too.

..................................................

Ustupam mesto ženi koja mi se čini na par trenutaka od porodjaja. Ona se smeši i kaže da nema veze, a ja insistiram, jer ima veze. Moj stomačić je jedva vidan i čisto sumnjam da će mu malo stajanja naškoditi. U čekaonici sede i neke žene koje nisu trudne, ali im taj podatak očigledno ništa ne predstavlja, s'obzirom da pored mene stoje još dve tri žene sa stomacima, odokativno procenjenim na 7. mesec.


Dosadno mi je, tu sam već dva sata, a brojnost snimljenih žena nikako se ne menja. Čini mi se da sedimo u nekom medjuprostoru odakle će nas neko uputiti u pravu čekaonicu. Javljam dragom da će potrajati, a onda krajičkom uva snimam razgovor:

- Pa naravno, kad prvo prima svoje pacijente.

Hm.

Drugi krajičak, ali oka, snimam propagandne poruke na panoima, kako imamo pravo da vamte-namte, i kako (ovo je extra-super-giga velikim printom odradjeno) preglede treba zakazivati na obostrano zadovoljstvo, tj. kako je to zakazivanje i naše pravo i obaveza.

OK.

Samo mi nije jasno, pošto zakazivanje ne radi, zašto neko ne skine to papirče da se žene ne zbunjuju. A dalje mi nije jasno, zašto je ova praksa ukinuta, pošto bi bila, kako već rekoh, na obostrano zadovoljstvo, kako zaposlenih, tako i nas - korisnika usluga, koji posle pregleda, trkom trčeći lete na posao.

Hm, neke trudnice rade. To je izgleda mnogo čudno.

Vraćam se mislima u krajičak uva i razmišljam kako već dva sata gledam iste face, a kako su neke prolazne, ni časka časeći završavale (šta god) kod svoje doktorice.

OK.

Neko nas opet zajebava. Ali da ovo pojasnim, moram se vratiti malko unazad. Tačnije, u svoju petu nedelju trudnoće.

Dužna sam, takodje, upozoriti vas (još jednom) na dužinu teksta, kao i totalnu nezanimljivost istog, al'  moram da napišem. Svrbe me prsti.

DakleM, dolazim ja, posle dva i nešto sata čekanja kod svoje doktorice (al' još mi ništa ne smeta, srećna sam ko...nemam pojma šta, al' srećna sam, brate. šta je dva sata čekanja!?), saopštavam onu priču o dve crte, ona kaže da ćemo na ultrazvuk odmah, samo da se obučem, pa da trknem do trafike i kupim neki kondomčić, pa da krenemo. (u pitanju je transvaginalni ultrazvuk).

Ma ništa meni nije teško u ovom drugom stanju! I trknem ti ja do trafike, kupim šta treba, ponovo se vratim i naravno , opet malko sačekam. Ništa mi još uvek ne smeta. Ultrazvuk pokazuje trudnoću, ali je još uvek nedovoljno velika da bi mi doktorica otvorila trudnički karton, ili dala one silne upute. Nije mi to baš jasno, al' kapiram tako treba. Poklonim im resto kondoma i odem kući uz preporuku da prvo otkrijem da l' kuca srce, pa da se vratim. (uZput dobijem i info da su im ultrazvučni aparati u očajnom stanju i to)

OK.

Sačekam jedno nedelju dana, u kom periodu se desilo i ono zbog čeg mi je doca napisao: ab imminens, i on mi potvrdi da postoji srčana radnja.


Možda niste primetili, ali piše on. Da, to je privatni doca kod koga idem i gde svaki put kad udjem moram psihički da se pripremim za količinu novca koja će iščileti iz mog novčanika. Al' sve će vam biti jansnije, kroz dve-tri rečenice.


Jednog dana tako, okrećem telefon dispanzera da pitam kad radi doktorica, kad mi sestra sa prijavnice saopštava da dotična od sutradan ne radi. Pitam - dokle,
kaže - do decembra. (u pitanju je bio avgust mesec, a odsustvo se u medjuvremenu pomerilo na sredinu januara)

OK.

Da vam sad ne prepričavam kako sam spustila slušalicu, pa se volšebno setila da možda doktoricu mogu istog tog dana da posetim, pošto još uvek nije sutra, te sam brzinski okrenula dispanzer i dobila potvrdu.
- Izvinite, maločas sam Vas zvala u vezi sa doktorkom...bla,bla, pa me zanima da li ona danas radi.
- Jeste li vi trudnica?
- Jesam.
- Radi.

I tako, odnesem joj ovaj moj dokaz srčane radnje i doktorica mi dâ potrebne upute i tek tad mi saopšti da ide na nekakvu specijalizaciju i da neće biti tu. Upisa i ona ono: ab imminens, al' me ništa specijalno u vezi sa tim nije pitala. Posedeh ja kod nje, bogme i čitava dva-tri minuta, ona mi tutnu one upute i reče da mogu da idem. I dalje se čudim što mi ne otvara karton, pošto mi ga svaki put na prijavnici traže i onda traže i ultrazvučni nalaz kao potvrdu mojih reči da JESAM trudna, al' valjda to tako treba.

OK. Brzinska usluga. Baš lepo.


L&M, sačekam rezultate uputa par dana, znate kako to već ide, raspitam se kod koje doktorice sad da idem, i ... okrenem telefon.

- Dobar dan. Recite mi, molim Vas, kada radi doktorka ta i ta.
I tu dobijem uljudan odgovor da ni ta doktorica ne radi i da neće raditi još neko izvesno vreme.
Ja u totalnom zbunu.
- Dobro, je l' ima neka doktorka da radi?
- Ima. A je l' ste vi trudnica?

I tako ja završih u medjuprostornoj čekaoni. Dotična doktorica je veoma ljuta jer je dobila silne pacijente od ove dve neradeće doktorice, te je rešila da prima prvo svoje pacijente. Nije važno to što sam ja došla u 10, a njena pacijentkinja u 12. I tu meni, slepoj kod očiju bi jasno da ću, u najboljem slučaju završiti negde oko 13 30...


Pregled je trajao cirka 5 minuta, jer su morali iz nekakve fascikle da pronadju moje rezultate, a i da mi konačno otvore trudnički karton, koji su, (gle čuda) popunili tudjim podacima. (treba li da kažem da sam iste odmah prekrečila korektorom - a da su podaci i dan danas nepopunjeni?)

Ko je čitao moju priču o gospodji koja nije doručkovala, biće mu jasno da me to sa zamenom rezultata i podataka baš nešto poteralo, al' moram da pokvarim suspense i da kažem da:
Ima još.


Kaže meni jedan dan moj doca da ne bi bilo lošo (zbog opet nekih zafrkancija) da uradim urinokulturu. Beše to petak, ja se porazmislih - dok odem po uput, dok sačekam sve pacijentkinje, stići ću negde oko ponedeljka, pa dok stignu rezultati...... i rešim da odem u privatnu laboratoriju.


Sačekasmo rezultate i:
Ešerihija, preko 100 000.

Super.

Nego, nešto mi beše čudno što je sediment urina bio sasvim uredan, pa rekoh, daj da odradim analizu u nekoj drugoj laboratoriji.
Rezultat urinokulture sterilan.

Za svaki slučaj, odem i u dispanzer, sačekam za uput i uradim još jednu analizu u uredu: rezultat sterilan. (moj doca posle reko da odem do Batočine pa da proverim je l' ima i tamo neka laboratorija za svaki slučaj. A Batočina vam je nekih triest kilometara udaljena od Kg-a).

Mogla sam sve ovo kraće da opišem, al' nije mi se dalo. Iz teksta sam izbacila neke dodatne i usputne zavrzlame oko silnih uputa koje sam dobila i seljakanja od ustanove, do ustanove i još tako neke, za mene zanimljivosti, al' računam - bilo bi previše da vam pričam kako su me vratili kući jer doktorka mora hitno negde da ide (a ja videla tu istu doktorku kako sedi i puši cigar u nekoj ordinaciji), a kako je trebalo neke analize baš tog dana raditi. Stvarno, bilo bi previše.


Moglo je samo ovo:


1. Ljudi, u čemu je problem? Zašto se ne zakazuju pregledi?

2. Ko kontroliše privatne laboratorije i na koji način?

3. Kakva je procedura kada u jednoj ustanovi od pet lekara, dva neće dolaziti na posao u rasponu do 2-3-5 meseci? Ukoliko je ovakva (goreopisana), teško nama pacijentima!

4. Razumem da smo siromašna zemlja, kupiću ja i papir i štampač i kondome, nego me zanima, zar mi to svi već ne plaćamo? S'tim u vezi, jasno mi je da nema tonera, pa lekar u državnoj ustanovi ne može da ovekoveči snimak bebeći, ali aman, zar je teško okrenuti monitor, da žena vidi, ili ja to tražim previše? (ovo pišem iz iskustva žena koje zatekoh u medjuprostoru, nakon čega sam se zapitala da možda monitor nije fiksiran, ili da nije nešto drugo po sredi, jer je zaista teško za razumeti)

5. U cilju skraćivanja teksta (je l' sad ovo overstatement ili understatement?), pitala bih i sledeće - kako to da stigneš prvi, a dodješ poslednji na red? (pogotovo što su kao trudnice povlašćene, pa imaju prednost.) U vremenskom okrviru, to vam dodje ovako: stigneš u 7.20, a izvade ti krv u 9.20 i još gospodja stigne da kaže kako to nije dobro, jer je trebalo da ti izvadi krv pre 9 i da sledeći put dodješ ranije. Zašto se onda uopšte vadi krv ako nije dobro posle devet? I kad to ranije da dodjem kad se dispanzer otvara u 7?

6. Pošto se toliko trubilo oko ovog novog gripa svinjskog, je li, ja bih da pitam i sledeće: da li je ikako moguće da se u jednom danu zakažu pregledi samo za trudnice, pošto svi lekari istovremeno i vode trudnoću raznoraznim ženama? U suprotnom će vam se desiti da čekate minimum 3 sata u zagušljivoj prostoriji (ukoliko ste sreće kao ja, bićete gurnuti tik do smrdljivog wc-a, a kad sam kod wc-a, isti bi mogli i da budu čisti) i da će pored vas proći minimum dvaest žena, a pet će vam disati duboko za vrat, podsećajući vas na neke druge, duge godine. Zaista, ne preterujem, poslednji put sam iz istih razloga, stajala pored vrata, ali sam se morala sa tog divnog mesta izmestiti, pošto, khm, vrata nisu mogla da se otvore.

7. Ja sam radeća trudnica - niko me ne tera. Dobro se osećam, prija mi da radim i to je to. Ali da kažem i ovo: u tom medjuprostoru do čekaonice upoznah žene koje se baš i ne osećaju bajno-sjajno a rade. Kažu da moraju. Jedna je, npr. rekla da je primljena na posao pre par meseci i da je čula iz poverljivih izvora da mora što duže da izdrži da bi joj posao bio, paisad: sigurniji. (u pitanju je državni vrtić) Pa bih da pitam, je l' beše ima neko slovo u zakonu (ovo je retorički sasvim) i kako to primeniti u praksi da žene mogu slobodno otići na porodiljsko odsustvo? (ovo je još retoričkije)

8. E, da... Zašto privatni doca, koji valjda ima dozvolu da se bavi privatnim poslom i sve stvari koje idu uz to, nema prava da napiše uput ili izda recept i to?

9. Znam da je bilo još nešto, al'....ccccc da ostavim i za drugi put?

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 10:26 05.12.2009

hej, lady

pokusaj da se nerviras sto manje...
pesma je totally, like cool:)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:55 05.12.2009

Re: hej, lady

pesma je totally, totally,
ma,
you know.
a za nerviranje - ne brigaj! omakne mi se ponekad, al' više sam onako:
like, smejuća.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:31 05.12.2009

Piši, draga...

...piši što više, i što detaljnije.
Neka bruka bude što više i što češće vidljiva i čitljiva.
Ništa bez "medijske hajke".
Majka Mara!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:03 05.12.2009

Re: Piši, draga...

ma, kontam da ovo nije ništa strašno.
znaš, postojiš jedno dva sata, malo te zabole ledja i svej okej.
i da ne bude da ja ne razumem, da sam razmažena, ovoono.
joks.
sve razumem,
samo nemar i bezobrazluk ne razumem.

stojiš ko kreten jedno po sata, ona te ignoriše, ti onda pitaš: je l' da predam knjižicu sad,
ona kaže da ne treba, uzeće.
u medjuvremenu se pojavi njih 15-20, od kojih trećina nisu trudnice (a ova stalno postavlja pitanje - jeste li trudnica? - to je valjda neki manir. od sad ću da pričam -ne, ne, ja sam samo debela) i tvoju knjižicu stave na dno, te sačekaš lepo njih sve,
onako - malo čučneš, malo prošetaš
i tako prodje prepodne.
antioksidant antioksidant 16:09 06.12.2009

Re: Piši, draga...

samo nemar i bezobrazluk ne razumem.

ja se ne trudim da ga razumem
samo da se naviknem
jer znam da su vecni

tebi
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:24 06.12.2009

Re: Piši, draga...

jer znam da su vecni

pa dobro sad - večni su, ali (moram ovo da napišem, il' da puknem)
zar ne postoji neki djavo koji bi mogao iste da smanji,
ili,
zar mora da ih bude baš tamo gde ne bi trebalo?
ili,
zar je stvarno toliko teško raditi svoj posao, i to - ne da izgaraš, bože sačuvaj,
već onako, za jednu prosečnu osmicu?

ili da i mi njih navikavamo da nešto?

_________________
za cvetić,
fala.
antioksidant antioksidant 12:29 07.12.2009

Re: Piši, draga...

zar ne postoji neki djavo koji bi mogao iste da smanji,
ili,
zar mora da ih bude baš tamo gde ne bi trebalo?
ili,
zar je stvarno toliko teško raditi svoj posao, i to - ne da izgaraš, bože sačuvaj,
već onako, za jednu prosečnu osmicu?

ili da i mi njih navikavamo da nešto?

sve to stoji
daleko da sam mislim, osecam i radim drugacije
samo sam prihvatio da je to
permanentna pojava
vanvremenska i vanprostorna
a ja cu dati sve od sebe da ih :::::::::::::::::::::::::::
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:03 07.12.2009

Re: Piši, draga...

daleko da sam mislim, osecam i radim drugacije

ma znam, nego ja to napisah kao neko retori-retoričko pitanje(a),
kao što je i tvoj naslov.
misiiim: give me hope (sa kratkim o)............

i sve ja znam da to tako mora zbog blablabla,
al' ne mogu da s pomirim, ne mogu i tačka tačkica.
vishnja92 vishnja92 08:44 08.12.2009

Re: Piši, draga...

ne mogu i tačka tačkica.

:))

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:30 08.12.2009

Re: Piši, draga...

šnjavi,
šta da ti kažem, sem
služimo narodu.
a evo i tebi jedna umotvorina za dobar jutar:

ko je još hrabar

* jedan
što ima opasno kuče
* jedan
što stavlja guštera u džep
* jedan
što je bio hrabar pa sad ne ide u školu
jer je slomio nogu
* jedan
što se napije pa mu sipaju vodu na glavu
a on samo peva
* jedan
što su ga udarili letvom
a ono pukla letva

margos margos 12:12 08.12.2009

trolić

* jedan
što se napije pa mu sipaju vodu na glavu
a on samo peva


ladyhawk ladyhawk 11:26 05.12.2009

Samo rame za plakanje

To jedino mogu da ti ponudim. Dodje mi iz koze da izletim na svaku ovakvu pricu, a bezbroj ih je. Ako si pisala i pisi jos i jos, Krugolina je u pravu, jedino medijska kampanja MOZDA moze da pomogne. A mozda i nije lose saopstavati imene ustanova i lekara, sestara, brace i svih drugih vinovnika ove bruke od zdravstva u Srbiji.

Istina je da su beli mentili kao beli medvedi u vecem delu sveta, ali se ('aj das da ponovim pricu vec izlizanu, ali upotrebljivu vazda) u tom ostatku sveta bar ponasaju kulturno i jako brinu da ne dodju na los glas. Postati lekar u civilizovanom svetu je krvava muka i retke su budale koje ce posle rizikovati sve to da bi isterivale svoje hirove ili svoje nezajazljive apetite. Kad rade nesto prljavo, onda je to na najvisem nivou, gde bi im se rizik, zarad enormnog dobitka, mozda i isplatio (WHO i sl.). Ovi nasi su jajare, nemam sta drugo da kazem. I mnogo mi je zao sto neki, ne neki, MNOGI lekari koji su zlatni ljudi i izvsni strucnjaci budu, u ovoj poplavi nezadovoljstva, svrstani u isti kos.
Ali, neko je ovde na blogu, cini mi se, pomenuo da bi bas ti lekari i medicinski srednji strucni kadar trebali da se prvi pobune protiv takvih kolega. I onda se tu vracamo na gosp. Sabica i njegovu bitku s vetrenjacama oko zastite "insajdera", koja nema izgleda da prodje u Skupstini. I krug se zatvara, sto objasnjava izraz "civilizovani svet" koji sam netom pomenula, a ne vazi za Srbiju.

P.S. Krugolina, nisam imala snage da komentarisem tvoj jucerasnji post. Sve casa zuci, povrh case zuci. Hocemo li vec jednom neku kasicicu meda da osetimo?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:15 05.12.2009

Re: Samo rame za plakanje

ma ne treba rame za plakanje, al' fala lepo.
kako rekoh branki, priča nije ni nalik horor i užas nad užasima pričama,
već čisto onako prikaz kako čekaš dvanaest sati za preglede koji ukupno iznose petnaest minuta.
možda sam malo više naivna, ali sam stvarno očekivala da će (uz svo razumevanje za gužve i obim posla) ti pregledi uključivati i neka pitanja, razgovor i tako to. (ne mislim ovde da očekujem da me neko uhvati nežno za ručicu i šapuće na uvce, već da kad ja pitam - doktorka, zašto mi je pritisak ovako nizak [90 sa 50inešto] da mi kaže malo više od: bolje da je nizak nego visok.
ili kad slušaš ženu (peti mesec) koja ti kaže da joj nijednom nisu pokazali bebu na ultrazvuku, a radili ih ukupno tri - ti se onda lepo zamisliš dobro, u pokušaju da shvatiš šta je to moglo ometi gospoja doktoricu, pa nije bila rada okrenuti monitor. i nakon svog razmišljanja shvatiš da ništa ne možeš, tj. nećeš da shvatiš.
iris.davidovich iris.davidovich 15:08 05.12.2009

Jaoj,

citam tekst, i sve hocu da te pitam "izvini, el si ti normalna da se pored cele nemacke ovde zlopatis?!"
totally sam se prebacila na tanju momcilovic (zdravo alexdunjo )
sta da ti kazem... samo nemoj da sizis i places. ja sam pola trudnoce cekala od 6:20 u ledenoj cekaonici samo da predam neke upute, o pregledu da i ne pricam, a na red stizala posle 12, u frontu sam se oblacila na hodniku, skacem na jednoj nozi u hulakopki, a kratka carapa mi se zguntala u nogavicu (bilo je - 100 stepeni) i to jer sam imala srecu (vezu) da me pregleda neko mudo od onih dr, i tako redom...
ono gore pod 7 - ne probavati da li ima slovo u zakonu. popice nogu, valda jasno je. i nek zadrzi retoriku popodne za muza
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:26 05.12.2009

Re: Jaoj,

ovo za šizenje i plakanje da prokomentarišem.
kod mene nešto naopako ti hormoni, malo manje šizim i još manje plačem. (ja inače plačem uvek kad se lesi vrati kući ili tako neke situacije me lepo ganu, na primer kad sundjer bob zagrli patrika.... i...šta ću, taka mi duša)
za sada čekaonice nisu ledene, al' se čeka puno i to čekanje me izludjuje - ne zbog čekanja, već što se sve to može organizovati pa da se čeka mnogo manje.
al' što da bude dobro,
kad ne mora.
sandra969 sandra969 11:55 06.12.2009

Hej...

Srećna si, trudna si, dobićeš dete-mamine srećice, a dok ih nosiš i odlaziš na pregleda, jer si savesna i hoćeš, e onda ti se smuči život. Samo za pare (privatne ordinacije) dobiješ malo više informacija, malo razumevanja, objašnjenja i nikakvih insinuacija tipa-pa može svašta da bude...
A medicinske sestre po Domovima zdravlja, da li njih biraju po nekom posebnom osnovu-što nevaspitanija, to bolja, što neorganizovanija, bolje radi svoj posao....ma nekad ne mogu da verujem koliko su neobzirni.
I tačno niko nikako ne shvata da u Dom zdravlja mogu da dodju i oni koji rade (a zdravstveno im je uredno uplaćeno) i da bi bar nekad trebalo da mogu nešto i da obave, a od posla nesmeju da izostaju po 7 dana dok obave samo jedan pregled.
Ma...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:34 06.12.2009

Re: Hej...

meni se još uvek nije smučio život (uvek sebi kažem: sutra je novi dan i nasmejem se zaverenički) - što ne znači da ne moram da calam.
(mada mi se to calanje uvek obije o tikvu)
kako biraju med. sestre nemam pojma, al' u ovom mom dispanzeru ima jedna diiivnaaa i
nije joj teško da ti sve objasni natenane i tako.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:27 06.12.2009

o čekanju

ovde u USA ako imaš appointment je u 2:30 i ako te ne pozovu do 2:45 odeš opet do šaltera, opomeneš ih i u roku od odmah te uvede sestra iza onih vrata što ti daje iluziju da ne čekaš više jer može da se desi da nakon što odeš iza tih vrata možeš da čekaš još neko vreme dok čika doca ne završi sa predhodnim pacijentom. moj lekar je toliko dosadan jer krene da mi objašnjava na široko šta je moj problem, pa kad krene još i da crta unutrašnjost mog tela ja mu nakon 15 minuta sve oprostim jer mi tad postane jasno zašto ja čekam tako dugo. pa dok on kaže što ima rečima i slikama to traje bre!

moram da priznam da sam ja od onih koja nikad nije čekala na red kod čika doce. uvek sam ulazila preko reda zahvaljujući majci. u moju odbranu nisam ni znala da ima red jer sam mislila da ono kad se mama javi i pita u koliko sati da dovedem ćerku, on/ona joj kaže u toliko i toliko i ja mislim imam zakazano. jbg.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:12 07.12.2009

Re: o čekanju

ovde nema appointment i mene baš zanima zašto je tako jer to nije usluga zbog koje bi zaposleni u ustanovi koju posećujem imali dodatnih problema, već bi i njima bilo lakše, pošto: logično sasvim, do gužvi ne bi ni dolazilo.

ne znam kako je kod drugih lekara, eno dole sam margos napisala - danas je moj pregled trajao dva minuta. majkemimile, ne lažem -evo, časna reč. šta još treba da kažem da mi poveruju eventualni čitači?

kad sam izašla iz ordinacije, žene sapatnice su samo prokomentarisale: šta, već gotovo!?

mnogo je to lepo kad te uvode preko reda, imam i ja ko i gde da me uvede, al' sam mnogo bandoglava pa neću. a isto takodjer sam jednom prilikom mislila da imam zakazano (još sam je pitala: je li, je l' ovo sve zakazano, nemoj da posle bude da udjemo preko reda i to. ona me ubedjivala da je zakazano), kad ono medjutim: samo me provela kroz gužvu,
bruka.
tako da.........čekam tu jevropu i taj svet neki pristojan da se useli u našu zemlju. a i ne moramo nigde mi d'idemo, niti ko da nam dolazi, dovoljno je da samo neko stavi prst na čelo i kaže: čekajte bre ljudi, pa mi možemo ovo i da izorganizujemo.

i tako...
margos margos 10:47 07.12.2009

Kad pomenu...

onih sto 'iljada ešerihija.... tako moja kuma pre 20 godina - zove me hitno, očajna, u osmom mesecu trudnoće, samo što joj žive ljude nisu pronašli u mokraći... Otrčim do nje i pričamo a nalaz na stolu... Dobro je što sam radoznala, pogledam, a ono nalaz žene koja se isto zove i preziva, samo je bila 38 godina starija. E, dobro smo prošli

I da, zaista mi nije jasno zašto ne postoje posebni termini za trudnice - i da se trudnice zaštite, ali, sećam se kad sam ja jednom pod ludačkim bolovima i pune bešike čekala snimanje, a trudnice (u prirodnim, fiziološkim stanjima) imale prednost. Za sve bi bilo bolje da postoji nekakav red - ali....

Čuvaj se :)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:48 07.12.2009

Re: Kad pomenu...

postoje posebni termini za trudnice, ali ne za ceo ženski dispanzer (koji je u principu mali).

može se desiti da čekaš satima, kao ja danas, a u ordinaciji provedeš 2 minuta.
ali,
ne preterujem:
dva minuta. (došla sam u 7. 45, a izašla iz zgrade u 11.09)
izgledalo je ovako:
dobardandobardan. da vam izmerimo pritisak. aaa, što ste vi danas došli. ja je podsetim da mi je ona rekla i kažem - eno tamo u kartonu piše.
onda ona kaže - jeste, jeste.
je l' imate neke rezultate. imate, dobro. je l' ste se merili?, kažem: sa sve džemperom, duksom, dubokim cipelama.
pa evo, kaže ona, urin je u redu, krv takodje, brisevi dobri.
i pitala me još kako se osećam (ovo je prvi put). i to je bilo to.

danas nikako nije bio dan za trudnice, što ja naravno nisam mogla znati, jer mi je u kartonu trudničkom zapisano da se na redovnu kontrolu javim 7.12. (tj. moja doktorka je trebalo da se pojavi do današnjeg dana, pa zato i taj termin - no, niko me, a pozvala ja telefonom prošle nedelje, nije upozorio da ne dolazim danas)

pored mene je sedela neka devojka koja je imala bolove. došla je pre mene, a izašla negde oko jedanaest.
prebrojala sam nekih 8 žena koje su ušle preko reda.
doktorki nije bilo dobro, pa je pravila malo dužu pauzu da popije jogurt i kafu - tako nam je rečeno.

e, sad ti meni moja margos kaži ponovo da:
bi za sve bilo bolje da postoji nekakav red,
pa onda opet tutni ovo
ali.
:)

p.s.
a ja sam, kao po običaju, mrvila po onoj čekaonici i uveseljavala, čak i bake.
svima sam bila smešna, čak i sebi.
tako mi vreme nekako brže prodje, a i obećala sam sebi da neću da se nerviram, iz inata.
:))))
margos margos 18:11 07.12.2009

Re: Kad pomenu...

pa onda opet tutni ovo
ali.
:)

Tutnula sam 'ali' - zato što kapiram da mnogima nije do reda - jer se onda vidi ko radi, a ko ne, ko dobro radi, a ko ne, koliko stvarno ima posla, a koliko se izmišlja... i takoto. :)

Biljana 77 Biljana 77 14:24 07.12.2009

Znam da nije neka uteha

.. ali može biti signal da će biti bolje. Ja sam trudnoću vodila u DZ Stari grad u Beogradu i prijatno se iznenadila.
1. apsolutno fizička odvojenost ginekologije od ostalih delova DZ
2. poseban dan za trudnice kod svakog od lekara
3. telefonsko zakazivanje
4. prednost trudnicama pri vađenju krvi, tj. u hodniku stoji neki R2D2 aparat koji izbacuje brojice i idu brojevi na ekranu...ti bocnes trudnica, on ti izbaci papiric sa rednim brojem i brojem ljudi ispred tebe i jedna od lab. prima te koji imaju prednost. Nikad nisam čekala na vađenje krvi duže od 5 minuta. Pri tom, za trudnice je davanje krvi do 9:30, a za ostale do 9:00.
5. moja dr je kad sam bila u 9. otišla na odmor, leto, šta će žena. Poslednji pregled i upute sam dobila od drugog lekara, bez cimanja, bez čekanja..
6. velika prostrana čekaonica, klimatizovana, sa puno prozora i sedišta i WC odovojen niz hodnik
A taj DZ sam odabrala potpuno nasumično, jer mi je najbliži poslu.
Sve u svemu, nadam se da će ovakva slika proširiti i na ostale. Moraće. Nateraće nas valjda svet, ako ne možemo da se nateramo sami. Do tad, naoružaj se strpljenjem i kad god popi3diš, pomazi stomak i vozi dalje.

EDIT: I da monitor UZ je okrenut trudnici (i tati).
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:00 07.12.2009

Re: Znam da nije neka uteha

uuuu, bre biljo, kod vas baš evropa.
- apsolutna fizička odvojenost - joks;
- poseban dan za trudnice kod svakog lekara - joks (može kod jednog, al' ne kod svih, što mu dodje ko da i nemaš;
- telefonsko zakazivanje - možeš da se javiš da pitaš da li radi tvoj lekar, i to je to;
- prednost trudnicama - evo, sita se nasmejah. jedina prednost je kada se radi test opterećenja i što trudnice ne plaćaju vadjevinu
- moja dr nije tu, pa sam danas zbog toga jopet patila: ova druga dr baš voli da me primi na kraju;
- velika prostrana čekaonica, jujujuju, kakvo bacanje prostora, klima!!!! moram još jedan: !
- wc jeste odvojen niz hodnik, ali je prekoputa savetovališta za trudnice i do vrata gde ideš da daš krv (hodnik širok toliko da ne možeš da se mimoidješ - pošto je to svojevremeno bila kuća, pa je kao adaptirana u ž.d.

jujujuju biljo, kak je vama bilo lepo.
no, moram da priznam da je ovaj ž.d. pre izvesnog vremena bio renoviran, ali:
umesto da se zidovi fino srede, ovde su rokali glet masu da bi ispravili neravnine, pa je to sve popucalo, (to je moja baba zvala: ale - pale, i ne znam kako se to piše)
wc je katastrofa, mada je danas bio relativno čist. (ono čučalište zardjalo skroz)

ne preostaje mi ništa drugo no da verujem i imam hope johanna, da će se ova praksa proširiti i na ostale, a s obzirom da u našoj lepoj zemlji postoje škole sa zatvorenim vecejima, da će eventualno moji unučići videti to bolje.
do tada, odlično naoružana smehom i ne popi3davam ič: to sam obećanje dala ovoj kiflici u stomaku. (videti i moj odgovor margos)

sve u svemu, fala na javljanju i tebi i svima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana