Monika i ja (III)

vladimir petrovic RSS / 03.12.2009. u 17:40

           Rano ujutru, otac kuca na vrata sobe svog sina: "Probudi se!". Sin odgovara: "Neću da ustanem, tata". Otac viče: "Ustaj, moraš u školu!". "Neću da idem u školu", odgovara sin. Otac ga pita: "A zašto nećeš?". Sin odgovara: "Neću, iz tri razloga. Kao prvo, škola mi je dosadna; drugo, učenici mi se rugaju; a treće - mrzim školu". Otac mu onda uzvrati: "Dobro, sada ću ja tebi reći tri razloga zbog kojih moraš da odeš u školu: kao prvo, to je tvoja dužnost; drugo, jer imaš četrdeset i pet godina; a treće, jer si direktor škole".

                       Probudite se! Probudite se! Odrasli ste. Niste više mali da samo spavate. Probudite se Prestanite da se zabavljate sa svojim igračkama. (Anthony de Mello)

 

Četvrtak popodne. Po povratku s posla malo sam se zabavljao radeći na jednom papiru, zadržavajući se na pojmu kognicije (cognitio). Jer, nisam indiferentan prema onome što se, na engleskom, zove "the process of perceiving, the faculty of knowing, of acquiring a new idea). Usput, slušam Beyoncé (Sweet Dreams). A, onda, ulazi Monika, sa veselim osmehom na licu, držeći u ruci knjigu "Budjenje", od Antonija de Meloa.

Monika: Završila sam. Pročitala sam je, takoreći, u jednom dahu, što nije bilo teško, s obzirom da ima manje od  sto i pedeset strana.

Ja: I, kakvi su utisci?

Monika: Hm. Onakvi su baš kao što ti možeš pretpostaviti, pošto je knjiga, ipak, prvenstveno iz tvog faha. (Istok, duhovnost, traženje puta). Odlična je, naravno. Doduše, ja nisam više od onih kojima neka knjiga može "promeniti život", pa ni od onih koji poseban interes nalaze u tzv. duhovnim knjigama. Medjutim, ova knjiga ne ostavlja čoveka ravnodušnim, te je svakako treba pročitati. Čak i - više puta. Srećom, lako se čita, možda je čak malo previše pojednostavljena. Autor, koji mi deluje kao disciplinovan pisac jasne poetike, često koristi anegdote (volim taj njegov smisao za humor, pošto mi se ne svidjaju knjige pisane neduhovito - bez ijednog osmeha) kako bi bio jasniji u onome što govori, ali ujedno i da demistifikuje sam čin probudjenja, odnosno prosvetljenja, kao nasušnu potrebu čovekovu, koju on često ne prepoznaje. S druge strane, knjiga jeste veoma praktična, jer konkretno obuhvata i obradjuje skoro sva svakodnevna životna iskustva ljudi.

Naravno, teško mi je izdvojiti šta mi se posebno svidja, jer ima dosta dobrih stvari, odnosno dobrih preporuka za komuniciranje sa ljudima, ali najviše za komuniciranje čoveka sa samim sobom. Na to upućuje i sam početak knjige: "Da li ste budni? Većina ljudi je, i neznajući to, uspavana. Radjaju se uspavani, žive uspavani, žene se i udaju uspavani, podižu decu uspavani, umiru uspavani, da se nikad stvarno ne probude. Nikada ne uspevaju da shvate lepotu i čudesnost onoga što nazivamo ljudskom egzistencijom...".

Ipak, izdvojiću, nasumce, dve stvari koje su mi se veoma dopale: autorovo insistiranje "da je najvažnija spremnost da naučimo nešto novo". Kao i ovo: "...da bismo najzad videli jasno, pogledom koji nije zamagljen strahom i željom, i da hrabro živimo sada i ovde, proživljavajući svaki novi trenutak svežinom deteta". Očigledno je da piščevi stavovi nisu nastali kao plod  prejake maštarije o tome kako čovek treba da uredi svoj život, već su u pitanju  čvrsta, utemeljena iskustva i istraživanja jednog psihoterapeuta, a potom teologa, odnosno duhovnika.

Ja, pokušavajući da budem duhovit: A ja sam očekivao da će se tebi najviše svideti onaj deo u kome autor propoveda: «Savršena ljubav isključuje strah. Tamo gde postoji ljubav ne postoje zahtevi, očekivanja, zavisnost. Ja ne tražim da me učinite srećnim; moja sreća ne zavisi od vas. Ako morate da me napustite, neće mi biti žao samog sebe; izuzetno mi prija vaše društvo, ali ja se ne vezujem za vas. Ja uživam u vašem društvu na temelju nevezanosti - ne uživam ja u vama, to je nešto veće i od vas i od mene, nešto što sam otkrio, neka vrsta simfonije, neka vrsta orkestra koji svira u vašem prisustvu. Ali, kada odete od mene, orkestar ne prestaje da svira. To je orkestar velikog repertoara i nikada ne prestaje da svira». Meni se to mnogo svidja. Bolje je da kažem «i to», jer ja volim način kako De Melo sagledava stvarnost, kako pojavnu, tako i nepojavnu.

Ja, nastavljam, pošto Monika ćuti: Kao i većinu zanimljivih knjiga, i ovu prate mnoge kontraverze. Jer, mora se znati ko je knjigu napisao i kako je primljena u svetu. Naime, njen autor je Indijac, koji je počeo kao katolički sveštenik (rodio se i živeo u nekadašnjoj portugalskoj koloniji sa lepim imenom: Goa) i psihoterapeut, da bi završio kao duhovni učitelj (pritom stalno ponavljajući da ni učitelja ne treba slepo slušati, ukazujući na reči Budine: "Monasi i učenici, ne treba da prihvatite moje reči iz poštovanja, već treba da ih procenite kao što zlatar čini sa zlatom - seče ga, brusi, vaga, topi"). Medjutim, on je bio i ostao Indijac, pa je njegov način razmišljanja umnogome uslovljen istočnjačkim (u prvom redu budističkim/hinduističkim) načinom gledanja na život (značaj svesnosti, u kombinaciji sa onim što je najbolje u hrišćanstvu - naglasak na ljubav, kao i na otvorenost srca). Zapravo, u knjizi ima pomalo od svih važnijih religija, ali je, ipak, očigledno da je tu prilično malo ostalo od hrišćanstva, pa je, stoga, zvanični Vatikan knjigu bio dočekao na nož. (Svojevremeno, kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa Benedict XVI, bio je veoma oštar u odbacivanju De Meloovih postavki; s tim u vezi, pošto je De Melo naprasno umro u Njujorku, u pedeset-šestoj godini života, ima čak sumnji da je on bio otrovan od ‘inkvizitorskih predstavnika' Vatikana). Jer, autorovo ukazivanje da čovek ne sme da se oslanja ni na koga drugog (dakle, ni na Boga), do na sebe samoga, te da treba da se probudi i bude prisutan u svakodnevnoj realnosti, što znači da može osetiti sreću, ljubav i stvarnost upravo sada, u ovozemaljskom životu, jeste, faktički, suprotno onome što hrišćanstvo, generalno  govoreći, propoveda.

To je jedna od najdirektnijih knjiga te vrste, koja se bavi istinski značajnim životnim pitanjima. Nema elaboriranja i okolišenja, direktno se odgovara na konkretna pitanja koja svakog od nas zanimaju: život, ljubav, strah, rad, nada, milosrdje, smrt. De Melo je napisao još nekoliko zanimljivih knjiga, ali mislim da je najbolje početi njegovo upoznavanje baš sa "Budjenjem".

Monika, prelazi na drugu temu, i dalje se smešeći:  Jede mi se nešto slatko!

Ja, kobojagi začudjeno: Pa zar više nema u frižideru?

Mo, postidjeno, kao da je mala devojčica, sleže ramenima: Pa, nema.

Ja, džentlmenski: Dobro, sići ću malo kasnije do prodavnice.

Mo, ohrabreno: Ma ne, ja ću otići; ionako moram još nešto drugo kupiti. 

Monika, potom, priča priču koju već znam od ranije: Šta ja tu mogu. Evo, i naučne analize govore da je čokolada važna za okrepljenje. Čitala sam da retko ko, ako drži do sebe, može da odoli čokoladi. Oko 40 posto žena i 15 posto muškaraca - prosto čezne za njom. Jer, čokolada je slatka, sadrži kofein, ali i sastojak koji je sličan onom koji u mozgu reguliše naše raspoloženje, a neki tvrde da reguliše čak i euforiju. Meni to treba. Zato ne treba blamirati one koji  postaju nervozni ako duže vreme ne pojedu čokoladu. Današnji stručnjaci za ishranu ističu dobra svojstva čokolade. Naravno, ne treba preterivati i biti čokoholičar, jer je vrlo kalorična, ali u manjim, umerenim količinama je dozvoljeno, a meni baš sada to treba. I još nešto. Za sve su kriva braća Kedberi, koji su, još polovinom XIX veka, počeli sa proizvodnjom mlečne čokolade. To je bila prethodnica svim današnjim mlečnim čokoladama. Ah, stvarno su dobre te njihove čokoladice.

Monika odlazi u prodavnicu. Napolju je mrak.

Atačmenti



Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 17:41 03.12.2009

HM

pa dobro Pižone, imaš li ti uopće vremena za voljenu Mo uz ovoliko blogovanje...????
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:51 03.12.2009

Re: HM

pa dobro Pižone, imaš li ti uopće vremena za voljenu Mo uz ovoliko blogovanje...????

Pa jednom nedeljno (svakog četvrtka) - nije to baš mnogo. Neki to rade češće, veruj mi.

A nekako bi me bilo sramota pred samim sobom da to radim jednom mesečno, he, he, he...

P. S.

Kao prvoj, a znajući da voliš muziku, evo ti Šagalovog Plavog violiniste
nsarski nsarski 17:44 03.12.2009

Naucna cinjenica je

da 20kg cokolade ima isti efekat na mozak kao dobar joint. Pa ti vidi, Horatio, sta ti je jeftinije.
antioksidant antioksidant 20:59 03.12.2009

Re: Naucna cinjenica je

da 20kg cokolade ima isti efekat na mozak kao dobar joint.
cokolada

Re: Naucna cinjenica je

ja bih samo zamenila cadbury lindtt-om.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:45 04.12.2009

Re: Naucna cinjenica je

Ana...
ja bih samo zamenila cadbury lindtt-om.

Stvar preferencije.
Dobri su i Cudbury i Lindt

Filip2412 Filip2412 18:37 03.12.2009

...

Ako morate da me napustite, neće mi biti žao samog sebe; izuzetno mi prija vaše društvo, ali ja se ne vezujem za vas. Ja uživam u vašem društvu na temelju nevezanosti - ne uživam ja u vama, to je nešto veće i od vas i od mene, nešto što sam otkrio, neka vrsta simfonije, neka vrsta orkestra koji svira u vašem prisustvu. Ali, kada odete od mene, orkestar ne prestaje da svira.


ima smisla... najbolje da imate orkestar pa ako jedna sviraljka ode nece mnogo da se primeti

iris.davidovich iris.davidovich 18:54 03.12.2009

Volim

ovaj serijal s monikom.

Čitala sam da retko ko, ako drži do sebe, može da odoli čokoladi

moj muz ekstremno drzi do sebe... sinoc sam isla u 10 da mu je kupim
ja sam pak ravnodusna, moze stajati ispred mene danima, ne dotice me ta lepota
i prefer steak
antonacci antonacci 19:05 03.12.2009

Re: Volim

ovaj serijal s monikom.


I ja.
topcat topcat 19:14 03.12.2009

Re: Volim

ovaj serijal s monikom.

pazi kad sam pročitala s motikom!

Vrijeme mi je da se vratim. ; ))))
Filip2412 Filip2412 19:17 03.12.2009

Re: Volim

Vrijeme mi je da se vratim. ; ))))
Da se probudis?

nego bez zezanja, dobra je knjiga citao sam davno, mada mi nekako malo naivna...

svi mi pokusavamo da se distanciramo od konkretnih izvora zadovoljstva kako bi majne patili ako ih izgubimo, ali niko vam nece dati $50 iz dzepa samo zato sto je otkrio srecu izvan domena materijalnog pa mu pare vise ne trebaju

takodje, niko nece napustiti Moniku zato sto ionako, i bez nje orkestar svira...
iris.davidovich iris.davidovich 19:35 03.12.2009

Re: Volim

pazi kad sam pročitala s motikom!


kom' monika, kom' motika
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:32 03.12.2009

Re: Volim

Hvala.
Iris.Davidovich
...moj muz ekstremno drzi do sebe... sinoc sam isla u 10 da mu je kupim

Baš lepo od tebe. Dobro je da u kući svaki put (ili bar - često) ima čokolade.

(Nsarski gore pokušava da nas zaplaši - da veliko konzumiranje čokolade poprima karakter droge; to je verovatno tačno, ali ne treba preterivati, zar ne? Stoga, pozdrav tvom mužu, volim ljude koji vole čokoladu).

ne dotice me ta lepota

Pa, dobro. Nadoknadjuješ to time što živiš sa nekim koga ta lepota dotiče, he, he, he...

Ali, kao što ne treba preterivati sa čokoladom (dodajmo ovde, ni sa crnim vinom), neki nutricionisti kažu da ne treba preterivati ni sa - stejkom.

Svuda neka ograničenja!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:50 03.12.2009

Re: Volim

Filip2412
...nego bez zezanja, dobra je knjiga citao sam davno, mada mi nekako malo naivna...

Jeste, na momente knjiga deluje naivno, previše pojednostavljeno, ali to joj nije slabost. Jer, govori o ozbiljnim stvarima, koje nikako nije lako istinski sprovoditi u život, pa zato ima jasan prilaz.

Naime, ljudi ne vole da se menjaju. Na jednom mestu u knjizi stoji:

"Čak će vam i najbolji psiholozi reći da ljudi u suštini ne žele da budu izlečeni. Oni samo traže olakšanje; izlečenje bi bilo previše bolno". A zatim dodaje: "Budjenje nije prijatno. Čovek lepo leži u krevetu, budjenje ga samo uznemiri".
niko nece napustiti Moniku zato sto ionako, i bez nje orkestar svira...

I ova misao ima smisla (da orkestar i dalje svira). Ništa gore nego poverovati da se, kada nas napusti osoba koju volimo, ruši ceo svet.

S tim u vezi, Moniki se, recimo, svidelo i ovo što autor tvrdi - da jedan od osnovnih principa za koji se treba zalagati jeste da osetimo razliku izmedju medjuzavisnosti i zavisnosti. De Melo smatra da je medjuzavisnost zdrava i do nje dolazi kada imamo različite uloge u društvu koje nam omogućuje da delujemo i živimo efikasnije. S druge strane, zavisnost je nešto nezdravo i dogadja se onda kada zavisimo od drugoga da bismo bili srećni.
Filip2412 Filip2412 21:02 03.12.2009

Re: Volim

De Melo smatra da je medjuzavisnost zdrava i do nje dolazi kada imamo različite uloge u društvu koje nam omogućuje da delujemo i živimo efikasnije. S druge strane, zavisnost je nešto nezdravo i dogadja se onda kada zavisimo od drugoga da bismo bili srećni.

da... ovo je lepo receno

ako mi dozvoljavas da pojednostavim sad jos vise: ako je neko vama potreban a vi njoj/njemu niste onda nista od kombinacije bilo to prijateljstvo ili romanticna veza
Filip2412 Filip2412 23:16 03.12.2009

Re: Volim

I ova misao ima smisla (da orkestar i dalje svira). Ništa gore nego poverovati da se, kada nas napusti osoba koju volimo, ruši ceo svet.

Slazem se, medjutim jasna je razlika u zvuku orkestra sa i bez Monike, o tome se radi. Kada oduzmes taj mali instrument za koji je zaduzena Monika, orkestar zvuci drugacije. Da nije tako ondah bi ja slobodno mogao da primetim: Monika, cemu?



iris.davidovich iris.davidovich 02:39 04.12.2009

Re: Volim

Baš lepo od tebe.

ah, zaljubljenost i kijavicu ne mozes sakriti


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:55 04.12.2009

Re: Volim

topcat
ovaj serijal s monikom.

pazi kad sam pročitala s motikom!



iris.davidovich
pazi kad sam pročitala s motikom!


kom' monika, kom' motika

antonacci antonacci 19:04 03.12.2009

Odgovori, čemu?

Preporuka za tekst, danas je četvrtak, pa sam očekivao da se oglasiš.

Nisam čitao tu knjigu, mada su mi je mnogi preporučivali kao zanimljivo štivo koje bi se meni - niko da objasni zašto - dopalo. Moram to da uradim, obećao sam sebi; u toku protekle nedelje, to ime, Antoni de Melo, dva puta je pomenuto u mojoj neposrednoj okolini.

Oduvek sam bio skeptičan u vezi sa tim knjigama o duhovnosti, ponajviše možda zbog ovoga:

...direktno se odgovara na konkretna pitanja koja svakog od nas zanimaju: život, ljubav, strah, rad, nada, milosrdje, smrt.


Ako u 120 strana mogu stati odgovori na sva ova pitanja, onda stvarno!

Više volim knjige koje postavljaju pitanja, nego one koje daju odgovore.
libkonz libkonz 20:06 03.12.2009

Re: Odgovori, čemu?

u toku protekle nedelje, to ime, Antoni de Melo, dva puta je pomenuto u mojoj neposrednoj okolini.

odličan je De Melo. Imam nekoliko njegovih knjiga. Poučno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:05 03.12.2009

Re: Odgovori, čemu?

Antonacci
...Ako u 120 strana mogu stati odgovori na sva ova pitanja, onda stvarno! Više volim knjige koje postavljaju pitanja, nego one koje daju odgovore

Slažem se.
Ovde se, istočnjački, ukazuje na ono šta treba raditi, a da se pritom ne daju zaokruženi saveti kako to postići. Svako mora tražiti svoj put, ali važno je da nas ponekad neko (prijatelj, učitelj, ljubavnica, knjiga, film) inicira prema onome što podsvesno želimo.

U delu o porocima, i našim željama da ih se odreknemo, autor kaže: "Ni odricanje nije pravo rešenje. Svaki put kada se odreknemo nečega - obmanjujemo sebe. Čega se odričemo? Svaki put kad se odreknemo nečega, ostajemo zauvek vezani za predmet odricanja... Sve dok se borimo s nečim, dajemo mu moć. Dajemo mu moć jednaku onoj koju trošimo u toj borbi".
Ovo je na liniji istočnjačke logike da ne treba preduzimati akcije odricanja od nečega (glupo je ono: od ponedljka ću početi sa dijetom, ili od ponedeljka prestajem da pušim, he, he, he), već spontano doći do rezultata.

A simpatičan je primer kojim De Melo ilustruje taj deo:

"Kad god mi dodje neka prostitutka, samo govori o Bogu. Kaže mi: 'Sita sam života koji vodim. Treba mi Bog'.
Medjutim, kad god mi dodje neki sveštenik, taj priča samo o seksu"

P. S. Naravno, ne postaje čovek mudar ako pročita jednu iolu mudru knjigu. Ali, treba čitati.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:20 03.12.2009

Re: Odgovori, čemu?

Libkonz
...odličan je De Melo. Imam nekoliko njegovih knjiga

Nažalost, ja nisam stigao da čitam njegove druge knjige.
Poučno

Poučno za onog ko je spreman da uči. Da parafraziram autora knjige - tek kada je student spreman da primi učenje, onda učitelj može biti efikasan; drugim rečima, čak i izvanredan učitelj ne može biti od pomoći ako student neće da primi...
libkonz libkonz 16:56 04.12.2009

Re: Odgovori, čemu?

Nažalost, ja nisam stigao da čitam njegove druge knjige.

Njegova knjiga "Damari" je ustvari zbirka kratkih priča. Jedna od retkih knjiga koju mogu da čitaju svi, od doktora nauka do pevaljki iz granda.
Kazezoze Kazezoze 19:28 03.12.2009

I? Jeste li se probudili?

Jer, autorovo ukazivanje da čovek ne sme da se oslanja ni na koga drugog (dakle, ni na Boga), do na sebe samoga, te da treba da se probudi i bude prisutan u svakodnevnoj realnosti, što znači da može osetiti sreću, ljubav i stvarnost upravo sada, u ovozemaljskom životu, jeste, faktički, suprotno onome što hrišćanstvo, generalno govoreći, propoveda.

Mislim da je 'rishcanstvu, kao i ostalim zvanichnim religijama, stalo upravo da se ljudi ne probude jer kako zadrzhati krdo ako podje da se budi. Zbog toga ih i drzhe chvrsto vezane unutar Matriksa i gledaju da se sluchajno ne dokopaju one prave pilule za budjenje. Shto su vishe uspavani, to ih je lakshe kontrolisati. Ako se neko sluchajno probudi ili pomisli da se probudio, tada se obrushavaju na njega ko gladne zveri i vracaju ga u san.
antonacci antonacci 19:36 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Mislim da je 'rishcanstvu, kao i ostalim zvanichnim religijama, stalo upravo da se ljudi ne probude jer kako zadrzhati krdo ako podje da se budi.


Rešio Antonacci da vidi podrobnije o čemu se tu radi, pre nego što uzme knjigu u šake i na Vikipediji nađe sledeće:

In 1998, some of his opinions were condemned by the Congregation for the Doctrine of the Faith. Cardinal Joseph Ratzinger, who later became Pope Benedict XVI, wrote for the Congregation:

'But already in certain passages in [his] early works and to a greater degree in his later publications, one notices a progressive distancing from the essential contents of the Christian faith. ... With the present Notification, in order to protect the good of the Christian faithful, this Congregation declares that the above-mentioned positions are incompatible with the Catholic faith and can cause grave harm.'


Sjajna preporuka za knjigu!
Filip2412 Filip2412 19:41 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

pretpostavljam da su se ostrvili na njega zato sto je (bio?) katolik

ne moz da napustis mafiju tek tako...
topcat topcat 19:55 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Kazezoze

Mislim da je 'rishcanstvu, kao i ostalim zvanichnim religijama, stalo upravo da se ljudi ne probude jer kako zadrzhati krdo ako podje da se budi. Zbog toga ih i drzhe chvrsto vezane unutar Matriksa i gledaju da se sluchajno ne dokopaju one prave pilule za budjenje.


Mislim da bi bilo dobro i poželjno razdvojiti izvorno Kršćansko učenje od onog u što su ga crkve vremenom pretvorile.
Da, "crkveni pastiri" trebaju stado i ovce koje će kontrolirati, iako za to nemaju opravdanje u Pismu! Dapače, tamo je nevedeno bezbroj suprotnih primjera koji su se upravo isticali svojom individualnošću i razbijanjem dotadašnjeg, postojećeg sistema. (eno recimo primjer Daniela, kad smo već kod Bilje pričali o snovima i tumačima. Taj definitivno nije bio u ondašnjem Matrixu...eno primjera Pavla, kojeg smo toliko puta razvlačili....itd, itd...)
Slično kao i srednjevjekovna fama o "ravnoj ploči" - iako u Bibliji jasno piše da je zamlja okrugla.
Problem je, kao i obično, što se štivo čita sa predrasudama, da ne kažem podsmijehom , a ne "čista uma i srca" kako se to voli tumačiti, iako se iz svake velike Knjige jako puno može naučiti:
Tao je Put bez imena
Novi Zavjet je Put, Istina i Život.
Uočavamo li dodirne točke? Koliko smo zaista slobodni?

Hoćeš čokoladu Kaz?

Filip2412 Filip2412 20:02 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Meni je s Hriscanstvom najveci problem izvorna mitologija. Naime, udjes u crkvu i sta zateknes? Sliku razapetog ljudskog tela koje krvari zakucano ekserima u daske. Znam znam, sad mozemo da se upinjemo maksimalno objasnjavajuci suptilnu i uzvisenu simboliku predstave, ali zaista, koliko god mi neko objasnjava, jasmo je da takva slika proizvodi samo i jedino STRAH kod svakog ljudskog bica.

Strah -> Kontrola

Bez straha nema kontrole nad masom.

Drugo, ne znam, bre rodjen sam u Hriscanskoj zemlji, krsten sam ali nikako mi ne ide od ruke da ukapiram ni popove ni bibliju. Probao da citam, haos, ratovi ubistva silovanja, previse opisa dogadjaja (istorijski apsolutno nepotkrepljenih) koji me nikako ne doticu cemu to?

Budizam mi je simpa, ali valjda samo zato sto nije religija, sto mi ne uvaljuje pricu u koju moram da verujem. Zapravo, ne znam zasto sam pomeuo Budizam uopste jer nikakve veze nema sa religijama.
Kazezoze Kazezoze 20:24 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

mala maca
Tao je Put bez imena
Novi Zavjet je Put, Istina i Život.
Uočavamo li dodirne točke? Koliko smo zaista slobodni?

dodirna tachka im je put, a razlika je shto se kroz novi zavet putuje choporativno, u krdu gde ti pastir tumachi put, koji ni sam nije u potpunosti shvatio, dok ti je vodich kroz tao sama priroda chiji si ti glavni i najvazhniji deo... put na tao-v nachin nas budi i otkriva nam koliko smo zaista slobodni. to je kao reka koja na svom putu pravi sama svoje korito.
put novog zaveta nas drzhi u krdu i gleda da nas drzhi u stalnom stanju dubokog sna. samo onaj ko izadje iz krda mozhe da se probudi, a takve pastiri ne vole.



hvala ti za chokoladu, izgleda sjajno. jel' belgijska?
myredneckself myredneckself 20:33 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Naravno, ne treba preterivati i biti čokoholičar,

ali ko bi ovom odoleo ?


moj slatki greh...
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:28 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Filip2412
pretpostavljam da su se ostrvili na njega zato sto je (bio?) katolik

Jeste! Njega su portugalski jezuiti preobratili u katolika, te je on dobio dobru katoličku naobrazbu i bio je, narodski rečeno, "perspektivan kadar". Usput se bavio i psihoterapijom.
On nikada nije napustio katoličanstvo, koliko ja znam, ali njegova tumačenja, kako je bivao stariji, sve su manje bila na liniji katoličke dogme... Onda su se stvorili problemi.

A i ovo što kažeš je, uslovno govoreći, tačno
ne moz da napustis mafiju tek tako...

Kažem uslovno govoreći, jer ja ne poistovećujem Katoličku crkvu sa mafijom. Ali tačno je to da kada jednom udješ u neko društvo, nije lako odatle izaći ako si iole nešto značio.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:35 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

ali ko bi ovom odoleo ?

moj slatki greh

Hvala, MRNS, na divnim fotkama. Stvarno, nemoguće je odoleti!

Vive le chocolat!
ninasimone ninasimone 23:05 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

vladimir petrovic
Filip2412pretpostavljam da su se ostrvili na njega zato sto je (bio?) katolikJeste! Njega su portugalski jezuiti preobratili u katolika, te je on dobio dobru katoličku naobrazbu i bio je, narodski rečeno, "perspektivan kadar". Usput se bavio i psihoterapijom. On nikada nije napustio katoličanstvo, koliko ja znam, ali njegova tumačenja, kako je bivao stariji, sve su manje bila na liniji katoličke dogme... Onda su se stvorili problemi.A i ovo što kažeš je, uslovno govoreći, tačno
ne moz da napustis mafiju tek tako...Kažem uslovno govoreći, jer ja ne poistovećujem Katoličku crkvu sa mafijom. Ali tačno je to da kada jednom udješ u neko društvo, nije lako odatle izaći ako si iole nešto značio.

Ako je i bilo 'nesporazuma' izmedju njega i katolicke crkve, izgleda da su izgladjeni. U LA-u si pre par godina mogao da ides na DeMello Spirituality classes (ili tako nekako) na Loyola Marymount katolickom univerzitetu. Doduse, kalifornijski katolici su malo vise 'loose', mozda zbog one cokolade koju pominje nsarski.

edit: sad sam se setila, bili su ga reklamirali kao 'renewal for busy people'.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:35 03.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Ninasimone
... Doduse, kalifornijski katolici su malo vise 'loose', mozda zbog one cokolade koju pominje nsarski.



Kako ja razumem stvari, to sam čini mi se rekao u tekstu, razlike izmedju ovog Indijca i Vatikana nastale su zbog toga što je Vatikanu zasmetao njegov prilično egocentričan (self-love) pristup - on polazi od istočnjačkog "da samo čovek može sam sebi pomoći, kroz samopoznavanje odnosno budjenje", ili nekako tako, dok je osnovna premisa hrišćanstva da čovek sebi ne može da pomogne (mislim na one visoke ciljeve - spasenje duše) već da mu samo Bog može pomoći, odnosno da bez Boga ne valja. Da ne dužim više...

Postoji u knjizi "Budjenje" jedno poglavlje pod nazivom "Koliko smo egoisti?", u kojem autor izlazi sa zanimljivom tezom - da ljudi čine milosrdje (od davanja novčića prosjaku na ulici do većih donacija, pa čak i ako to činimo anonimno) zbog toga da sebi mogu da kažu kako su oni, eto, dobre duše.

Naime, De Mello smatra "da je milosrdje, u suštini, lični interes prerušen u čovekoljublje. .. Sve što radimo, radimo uglavnom u sopstvenom interesu. Sve. Kada se nešto čini u ime Hrista, da li je to egoizam? Da. Kada se nešto čini za nečiju ljubav, da li je to egoizam? Da.

Kada se nešto čini za nečiju ljubav uvek je u sopstvenom interesu. Uzmimo da prehranjujete pet stotina dece dnevno. To vas uzdiže u sopstvenim očima? Pa nećete se valjda osećati loše zbog toga? Neki ljudi rade odredjene stvari samo zato da se ne bi osećali loše. I to nazivaju milosrdjem. To što čine, čine zbog osećanja krivice. Ali gde je tu ljubav? Medjutim, hvala Bogu, kad vi nešto činite za druge, to vam prija. Odlično. Vi ste zdravi ljudi, jer ne krijete svoj lični interes. A to je zdravo.

Postoje, dakle dve vrste egoizma. Prvi je kada sebi priuštimo zadovoljstvo da ugodimo samom sebi. Drugi, kada sebi priuštimo zadovoljstvo da ugodimo drugima. Ponavljam, nemojte se preterano ponositi takvim stvarima, nemojte misliti da ste veliki. Vi ste normalni ljudi, nešto rafiniranijeg ukusa. Vaš je ukus da budete dobri, to nije kvalitet vašeg duha. Kada ste bili deca, voleli ste čokoladice; sada kad ste odrasli, možda više cenite neku simfoniju. Ukus vam se poboljšao, ali i dalje zadovoljavate sebe, samo što to činite tako što ponekad ugodite drugima.

Postoji i treća vrsta egoizma, ona najgora: kada činite neko dobro delo da se ne biste osećali krivim. Dobročinstvo vam ne pruža zadovoljstvo; naprotiv, od toga vam je muka. To je nešto što mrzite. Činite žrtve u ime ljubavi, ali patite, žalite se. Ah, koliko malo znate o sebi ako mislite da ne činite takve stvari".

O ovome se može diskutovati. Dosta ljudi će, svakako, reći da je bolje biti "generozan" i davati sredstva (a obično se daje ono što nam pretekne, što nam je višak) - sirotinji, odnosno ugroženima, pa makar to radili zbog nekih svojih egoističnih potreba - nego ne činiti milosrdje uopšte.

topcat topcat 06:13 04.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Kazezoze

put novog zaveta nas drzhi u krdu i gleda da nas drzhi u stalnom stanju dubokog sna. samo onaj ko izadje iz krda mozhe da se probudi, a takve pastiri ne vole.


Pa ne piše li na jednom mjestu "izađite iz nje" (Crkve, "zbornice Sotonine" )?
Ne mislim da je zamišljeno da čovjek srlja u krdu, niti da ga se na taj način kontrolira.
Dapače, mislim da se putevi zapravo prožimaju, samo naravno - čim spomeneš Novi zavjet ljudima je muka jer su oni koji su ga stoljećima prenosili (i prevodili) sve samo ne primjer toga što je tamo opisano.

Btw, Filip spominje ikonografiju: nije li idolopoklonstvo (kipovi, drvene Marije, raspela itd) zabranjeno? Sam obred, ovakav, je već upitan.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:57 04.12.2009

Re: I? Jeste li se probudili?

Ninasimone
... sad sam se setila, bili su ga reklamirali kao 'renewal for busy people'.

Dobar marketinški potez!
maksa83 maksa83 21:27 03.12.2009

konstatacija i pitanje

Meni su ovi tvoji tekstovi sa Monikom sve bolji i bolji.

Pitanje:

Mo, ohrabreno: Ma ne, ja ću otići; ionako moram još nešto drugo kupiti.

Da li vi stvarno razgovarate ovako u infinitivu?

Ako nije tako, onda bi mi priče zvučale životnije i manje ... phm ... sintetične kada bi se koristio stvarni everyday govor. Ovako ima prizvuk MirJam i Nada Marinković romana. Nadam se da ćeš ovu kritiku primiti dobronamerno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:59 03.12.2009

Re: konstatacija i pitanje

Maksa
Da li vi stvarno razgovarate ovako u infinitivu?

Ako nije tako, onda bi mi priče zvučale životnije i manje ... phm ... sintetične kada bi se koristio stvarni everyday govor. Ovako ima prizvuk MirJam i Nada Marinković romana. Nadam se da ćeš ovu kritiku primiti dobronamerno.


Infinitiv glagola ili da plus prezent?
Ta dilema stoji, i poznato je da mi u Beogradu mnogo više volimo ovaj drugi način, pa je Ivan Klajn to nazvao "dadakanjem".
Na ovo me je podsetio Nsarski, kada se jednom ljutnuo na mene (that happens!) po nekom drugom osnovu, koji sam već i zaboravio (bilo je to u mom postu o Vajningeru), pa mi je rekao ovo: "Nase zaobilazenje infinitiva Klajn zove 'dadakanjem', a ja njemu vise verujem nego tebi kad je jezik u pitanju".

Dakle, Nsarskom je smetalo što sam ja mnogo koristio "da, plus prezent", odnosno zaobilazio infinitive. Zato se ja onda, kada uhvatim sebe kako mnogo "dadačem", ispravljam na infitive, što je pravilnije i lepše. (U hrvatskom o tome mnogo više vode računa). Pogotovu u pisanim tekstovima.
Dakle, odgovor je da, kao i mnogi drugi, koristim i jedan i drugi način izražavanja i pisanja. S druge strane, ne bi se smelo na jedan način govoriti u kući a na drugi način van kuće, zar ne?

Oprosti, Makso, ako je, u primeru koji si ti naveo (dva infinitiva u jednoj rečenici), ispalo malo grubo.
Nobody is perfect.

iris.davidovich iris.davidovich 02:45 04.12.2009

Re: konstatacija i pitanje

Da li vi stvarno razgovarate ovako u infinitivu?

Ako nije tako, onda bi mi priče zvučale životnije i manje ... phm ... sintetične kada bi se koristio stvarni everyday govor. Ovako ima prizvuk MirJam i Nada Marinković romana. Nadam se da ćeš ovu kritiku primiti dobronamerno.

eto vidis, a meni bas lici na v.p. (it's sooo vladimir ), i iskreno se nadam da zaista ovako razgovarate (i da dosapnem da je nekako eroticno )
margos margos 21:38 03.12.2009

*******

Kad god pomislite da je De Melo mnogo pojednostavio - samo primenite ono 'videti jasno, očima koje nisu opterećene željom ili strahom'. Boli...

Ja sam se s njim na tih 120 strana žešće svađala... posebno kad reče da će nam svima biti bolje kad napustimo ono što kaže Transakciona 'ja sam ok, ti si ok' i pređemo na 'ja sam magarac, ti si magarac'.:)

A 'Diary Milk' mi je omiljena čokolada - i to ona od 200 grama koja može lepo da se grize i jede. Praznik za moja nepca.:)
maksa83 maksa83 21:51 03.12.2009

Re: *******

Kad god pomislite da je De Melo mnogo pojednostavio - samo primenite ono 'videti jasno, očima koje nisu opterećene željom ili strahom'.

Generalno nisam ljubitelj tih De Melo/Koeljo/ i sl. autora, u nekom snobizmu ih nazivam "instant prosvetljenje za domaćice", ali ovo gore citirano me se (kao što znaš ; ) - jako dojmilo. Možda promenim mišljenje i pročitam nekog tog De Mela, možda baš ovog Pižonovog (Koelja ipak nema šanse - kod nekog otvorio Alhemičara, pročitao prvih 5 strana i vratio na policu znajući da ga se više neću dohvatiti za života).

Ja sam se s njim na tih 120 strana žešće svađala... posebno kad reče da će nam svima biti bolje kad napustimo ono što kaže Transakciona 'ja sam ok, ti si ok' i pređemo na 'ja sam magarac, ti si magarac'.:)

Ovo je skroz tačno. Najgori magarac ispadaš kada odbijaš da prihvatiš da si magarac. Ništa komičnije od ljudi koji sebe kapiraju preozbiljno.
margos margos 21:58 03.12.2009

Re: *******

Ovo je skroz tačno. Najgori magarac ispadaš kada odbijaš da prihvatiš da si magarac. Ništa komičnije od ljudi koji sebe kapiraju preozbiljno.

Ma idi bre... kad sam prvi put pročitala - bacila knjigu 'ti ćeš meni, matori magarče... budi magarac po sto puta ako ti se 'oće....', odem da radim nešto pametno po kući i počnem samoj sebi da se smejem... pa se vratim k knjizi s povijenim, magarećim, ušima. :)))
Kazezoze Kazezoze 22:12 03.12.2009

Re: *******

Kad god pomislite da je De Melo mnogo pojednostavio - samo primenite ono 'videti jasno, očima koje nisu opterećene željom ili strahom'. Boli...

pa, ja mislim da je nedovoljno jasno objasnio "samoposmatranje". u samoposmatranju, barem kako je to objasnio gurdjieff, mnogo vishe morash da obratish pazhnju na svesnost rada nashih unutrashnjih centara: intelektualnog, mehanichkog i emocionalnog (gurdjieff je napravio chitavu strategiju za ovo, koju je uspenski napisao u svom chetvrtom putu), jer samo ako si uvek svestan rada tih centara, sposoban si da aktivirash i rad vishih centara, to jest, visheg emocionalnog i visheg intelektualnog centra i tada samoposmatranje mozhemo nazvati uspeshnim.
naravno, da je to veoma tezhak i obiman posao jer postajesh svestan svih svojih lazhi i obmana koje morash eliminisati. kako cesh videti sebe ako si svoje Ja umotao u debeli sloj lazhi sa kojim zhivish, a lazh je sladka i primamljiva (kao i chokoladica koju nam vladimir nudi), neda se lako savladati.
ima toga josh shto je melo uprostio, npr., pojam "vechni zhivot"...
margos margos 22:23 03.12.2009

Re: *******

ima toga josh shto je melo uprostio,

Ma pusti njega... magarac... :)))

Koliko znam, knjiga je štampana nakon njegove smrti na osnovu delova njegovih predavanja. Zato je tako živa i puna duhovitih opaski, jer je deo interakcije sa slušaocima. Verovatno su manje pitki i kompleksniji delovi ostali nepublikovani. I verovatno su ta predavanja bila u kombinaciji sa iskustvenim... i ko zna čega je tu sve bilo, no, stari magarac je, nesumnjivo, znao šta priča. :)
Kazezoze Kazezoze 22:35 03.12.2009

Re: *******

margos
ima toga josh shto je melo uprostio,

Ma pusti njega... magarac... :)))

Koliko znam, knjiga je štampana nakon njegove smrti na osnovu delova njegovih predavanja. Zato je tako živa i puna duhovitih opaski, jer je deo interakcije sa slušaocima. Verovatno su manje pitki i kompleksniji delovi ostali nepublikovani. I verovatno su ta predavanja bila u kombinaciji sa iskustvenim... i ko zna čega je tu sve bilo, no, stari magarac je, nesumnjivo, znao šta priča. :)

znam, da su mu to predavanja i naravno da je znao shta pricha. i osho nije nikad napisao knjigu, nego su se pisali njegova uchenja i isto je tako bio pun humora. primecujem samo da su za neke krushialne stvari (kao shto je samoposmatranje) potrebna detaljnija objashnjenja.

vladimir petrovic vladimir petrovic 22:52 03.12.2009

Re: *******

Tačno. To predavanje o "Budjenju", koje je De Mello održao u Njujorku, i od koga je napravljena knjiga, snimano je u editovano u više verzija, na Youtube.

Evo početka (prvi deo knjige).

margos margos 22:58 03.12.2009

Re: *******

E baš ti hvala :) Ne bi mi palo na pamet da De Mela potražim na jutjubu.:)
babela babela 23:56 03.12.2009

Hop

sve zavisi kojim brzinom se budis.To ti je isto kada skocis naglo iz kreveta,kad ti npr. zazvoni tel,pa si posle uzasno osecas jos nekoliko sati,jer ne mozes da dodjes sebi.Zato je budjenje treba da ide polako i postepeno,da se razvlacis i malo po malo otvaras oci.
Ko zna zna o cemu ja to ovako pripovedam.
Pozdrav za Mo..dragu Mo
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:36 04.12.2009

Re: Hop

Babela
...sve zavisi kojim brzinom se budis

Dobrodošla.
Slažem se da je način budjenja veoma važan.
Ništa lepše na svetu nego lepo - probudjivanje, zar ne?
Uostalom, u mnogim dobrim knjigama (ima i dobrih, he, he, he) opisane su divne scene budjenja. Prosto je milina čoveku da ih čita.
Ko zna zna o cemu ja to ovako pripovedam

Siguran sam da mnogi shvataju to o čemu pripovedaš, više nego što ti očekuješ.
Pozdrav za Mo..dragu Mo

Hvala, hvala (ovo duplo zahvaljivanje nije greška u kucanju, već dvostruko hvala).
miloradkakmar miloradkakmar 01:01 04.12.2009

Lako

je tebi pisati svakog četvrtka kad ti Mo ispriča više od pola teksta.
I na kraju ga zasladi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:23 04.12.2009

Re: Lako

miloradkakmar
...je tebi pisati svakog četvrtka kad ti Mo ispriča više od pola teksta.
I na kraju ga zasladi.


Ja se zato i osećam kao čovek kome (manje-više) sve ide od ruke, he, he, he...

Dobro, nije baš da se osećam kao u raju, ali često bacam pogled na RAJ (Le paradis) Marka Šagala, koji mi se svidja:
Filip2412 Filip2412 03:22 04.12.2009

...

melpomena9 melpomena9 06:49 04.12.2009

.

Kada sam pre deset godina procitala ovu knjigu u ranim dvadesetim, bila mi je jasna njena ideja. U medjuvremenu, potrosila sam mnogo snage na nevazne ljude i bila sam uzasno nesrecna. Sada dok je citam, prvo jasno mi je da ja ranije uopste nisam ni razumela sta pise u knjizi, drugo, shvatam koliko sam srecna sto sam prosla taj tezi nacin. Da da nije bilo tako, mozda bih do fizicke smrti ostala neprisutna. Ne posedujem nista i nikoga, ni obrnuto.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:01 04.12.2009

Re: .

melpomena9
... Kada sam pre deset godina procitala ovu knjigu u ranim dvadesetim, bila mi je jasna njena ideja. U medjuvremenu, potrosila sam mnogo snage na nevazne ljude i bila sam uzasno nesrecna. Sada dok je citam, prvo jasno mi je da ja ranije uopste nisam ni razumela sta pise u knjizi, drugo, shvatam koliko sam srecna sto sam prosla taj tezi nacin. Da da nije bilo tako, mozda bih do fizicke smrti ostala neprisutna. Ne posedujem nista i nikoga, ni obrnuto.

Dobro rečeno.
margos margos 17:47 04.12.2009

Re: .

Verovatno ćeš joj se vraćati opet. I uvek drugačije. :)

Ne znam je l kod njega negde pročitah zanimljivu priču:

Dolazi bogatašev sin, preko sedam mora i preko sedam gora kod mudrog učitelja.
''Učitelju, došao sam kod tebe da me svemu naučiš i da doživim prosvetljenje. Koliko mi je vremena potrebno?''
- ''Dvadeset godina'' - odgovori učitelj.
''Ne ne... nisi me razumeo... imam dovoljno novca, ne moram ništa drugo da radim... spreman sam da se u potpunosti posvetim učenju...''
-''U tom slučaju, trebaće ti trideset godina.''
melpomena9 melpomena9 23:32 04.12.2009

Re: .

vladimir petrovic
melpomena9 ... Dobro rečeno.



Nije tako dobro receno, ali je najkrace moguce, sto mi je bio cilj.

niko

da se osvrne na to sta je monika htela da kaze
koliko ona ima godina?
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:52 04.12.2009

Re: niko

koliko ona ima godina?

Niccolo
A zar je zaista bitno...

Hvala na pomoći. Ja nisam imao petlju da tako direktno odgovorim.
Pošto sam ja još u fazonu Marka Šagala, evo za tebe njegove slike "Tri sveće" (Les trois bougies):

niccolo niccolo 00:30 05.12.2009

Re: niko

Jednom, posle više ispijenih čaša apsinta (absinthe) postavio sam joj, makoliko indiskretno, ovo pitanje.
Izgegla je odgovor, ali to ne znači da ga kasnije neću saznati, he, he, he...

A zar je zaista bitno...
rapunzel rapunzel 11:04 04.12.2009

ko

kaže da čokolada stvara zavisnost?
jedem je svakodnevno od kako znam za sebe i nije mi ništa

mmmmmmmmmmmmmmmljac
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:22 04.12.2009

Re: ko

rapunzel
... jedem je svakodnevno od kako znam za sebe i nije mi ništa

Prava stvar!
Oni koji ne jedu, ne znaju koliko su na gubitku!
Podsećam na Monikine reči - da čokolada sadrži
i sastojak koji je sličan onom koji u mozgu reguliše naše raspoloženje, a neki tvrde da reguliše čak i euforiju.

Baš se pitam kako li regulišu euforiju oni retki koji ne jedu čokoladu, he, he, he?
Milan Novković Milan Novković 12:35 04.12.2009

Re: ko

Oni koji ne jedu, ne znaju koliko su na gubitku!

Podsećam na Monikine reči - da čokolada sadrži

i sastojak koji je sličan onom koji u mozgu reguliše naše raspoloženje, a neki tvrde da reguliše čak i euforiju.

Moj prilog naučnoj diskusiji o čokoladi: oni što ne jedu gube mnoooogo kilograma.

Tj čokolada odlično reguliše i telesnu težinu
sybil sybil 12:39 04.12.2009

nije valjda da volis

istocnjacku filozofiju aka - Savršena ljubav isključuje strah. Tamo gde postoji ljubav ne postoje zahtevi, očekivanja, zavisnost. Ja ne tražim da me učinite srećnim; moja sreća ne zavisi od vas......
bez ljutnje, ali meni su te filozofije budalaste, kao da neko pokusava da mi kaze, e znas zahtevi, zavisnost, nadanja, ljubomora su gluposti koje dovode do bolesti duse i zbog toga ih ne treba osecati.
Filip2412 Filip2412 12:52 04.12.2009

Re: nije valjda da volis

istocnjacku filozofiju aka - Savršena ljubav isključuje strah. Tamo gde postoji ljubav ne postoje zahtevi, očekivanja, zavisnost. Ja ne tražim da me učinite srećnim; moja sreća ne zavisi od vas......
bez ljutnje, ali meni su te filozofije budalaste, kao da neko pokusava da mi kaze, e znas zahtevi, zavisnost, nadanja, ljubomora su gluposti koje dovode do bolesti duse i zbog toga ih ne treba osecati.
i meni je to problem, mada me istocnjacka filozofija privlaci i cesto cini da se bolje osecam kad ne ide dobro

Ipak, jasno je da ona trazi da mi ne zelimo ono sto zelimo, te da se okrenemo od para, udobnosti zenske koju volimo i od koje zavisimo i eto ondak cemo biti srecni....

mislim se... yebe mi se za takvu srecu. Necu da budem srecan, hocu da imam ono sto zelim i da zivim tako navucen na sve te stvari i potpuno neprobudjen .... sta je lose u tome :)


Re: nije valjda da volis

mislim se... yebe mi se za takvu srecu. Necu da budem srecan, hocu da imam ono sto zelim i da zivim tako navucen na sve te stvari i potpuno neprobudjen .... sta je lose u tome

care!
Filip2412 Filip2412 13:01 04.12.2009

Re: nije valjda da volis

topcat topcat 13:12 04.12.2009

knock, knock...

Filip2412

mislim se... yebe mi se za takvu srecu. Necu da budem srecan, hocu da imam ono sto zelim i da zivim tako navucen na sve te stvari i potpuno neprobudjen .... sta je lose u tome :)




You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged...
And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.


Sjajan, ali sjajan film.
Filip2412 Filip2412 13:20 04.12.2009

Re: knock, knock...

topcat, ne znam sta kazem, verovatno si upravu.... 99% si upravu


vladimir petrovic vladimir petrovic 15:07 04.12.2009

Re: nije valjda da volis

Sybil
...bez ljutnje, ali meni su te filozofije budalaste

Pa naravno da si u pravu.
I nisi jedina. Jer, ima mnogo onih za koje su i priznate najveće filozofske postavke (ne samo istočnjačke, već i zapadnjačke) - obične budalaštine!

I niko nema pravo da upre prstom u njih i da ih osudjuje zbog njihovog mišljenja.

Ja, takodje, kažem:

Bez ljutnje, ali, taman posla kada bi svi razumeli sve.
As simple as that.
Neka cveta hiljadu cvetova. Nikako ne bi valjalo kada bismo svi bili orhideje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:15 04.12.2009

Re: knock, knock...

Topcat
... You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged...
And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.

Sjajan, ali sjajan film


Dobro ti je ovo ukazivanje. Hteo sam reći: sjajno.
sybil sybil 15:38 04.12.2009

Re: knock, knock...

cek, cek, ja sam rekla budalasto i objasnila zasto, a potom je filip poentirao dalje. ne bezim od toga da mnoge stvari ne razumem, to mi nije problem, ali bi bilo lepo vladimire da objasnis sta ti mislis da ja i mnogi drugi ne razumemo u istocnjackoj filozofiji, bas bih volela da cujem, ako moze.

thanks.
Kazezoze Kazezoze 16:11 04.12.2009

Re: knock, knock...

topcat
Filip2412

mislim se... yebe mi se za takvu srecu. Necu da budem srecan, hocu da imam ono sto zelim i da zivim tako navucen na sve te stvari i potpuno neprobudjen .... sta je lose u tome :)




You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged...
And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.


Sjajan, ali sjajan film.

razumela !



napokon !
Filip2412 Filip2412 16:29 04.12.2009

Re: knock, knock...

You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged...
And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.
ma da sve je jasno, ovo mogu da prihvatim od nekoga ko zivot provodi sedeci iza drveta uz meditaciju, medjutim svi mi smo ovde na Internetu, cukamo, taj Internet nekako placamo mesecno, znaci pravimo pare, svi mi smo u sistemu, plugged ako zelite. Ima li ociglednije istine od toga? Ja mislim da nije probudjen ko to ne shvata.

Da, jesmo navuceni, na osnovne bioloske zivotne funcije: hrana, sex.... i sta je tu neobicno, lose ili nenormalno?
Pa ne mogu ja sad yebga da glumim drvo kad nisam drvo. Druge stvari me cine srecnim. Ne da stojim nepomicno na suncu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:18 04.12.2009

Re: knock, knock...

Sybil
...cek, cek

Ti si rekla:
bez ljutnje, ali meni su te filozofije budalaste,

Ja sam rekao:
Bez ljutnje, ali, taman posla kada bi svi razumeli sve.

Dakle, ne bi smelo da ima ljutnje.

Tvoje je pravo da smatraš neke filozofije budalastim, makoliko te takve filozofije drugima mnogo značile.
Moje je pravo da smatram da onaj ko smatra poznate filozofske stavove budalastim - ne razume ih (ništa više i ništa manje od toga). I, što je još važnije, uopšte nije u obavezi da ih razume. (Uzgred, polovinu stvari koje Nsarski objašnjava u svojim blogovima ja ne razumem, ali ih ne smatram budalastim).
Tu nema potrebe za dodatnim objašnjavanjima.
It's obvious, dear!

I ne zaboravi: sve je u tome: bez ljutnje!
sybil sybil 17:25 04.12.2009

Re: knock, knock...

ama vladimire, naravno da ne postoji ljutnja, bar ne sa moje strane. pitala sam te bez imalo ironije da mi o kazes sta, po tvom misljenju, ja i mnogi drugi ne razumemo, u cemu je sustina greske u poimanju istocnjacke filozofije. ja sam dala objasnjenje zasto mi je budalasto - trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirode, a mislila sam da ces mi ti objasniti u cemu je sustina mog nepravilnog razumevanja.
Filip2412 Filip2412 17:33 04.12.2009

Re: knock, knock...

trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirode
jes tako zvuci.... medjutim moram priznati da ima dana kada vam sopstvena priroda moze doci glave, ondak se zaustavite, malo se samoposmatrate, pa ako treba i probudite i pokusate da pronadjete na trenutak i neku drugu prirodu u sebi

Ta druga priroda postoji, javlja se povremeno, nije konstantno stanje, kao sto uostalom ni jedno stanje duha nije fiksirano vec se menja od jutra do veceri, menja se cak iz minuta u minut. To drugo stanje u kome se opustamo, bivamo samo svoji i na trenutak slobodni od hormona, i zivotinjskih nagona, to stanje je cesto lekovito na svoj nacin eto.... to je ono na sta nas Budizam ili raznorazne slicne tehnike podsecaju

eto sybil, ja probah da objasnim, ne svrstavam se ni na jednu stranu jer sam cesto rob niskih strasti a cesto i uzivam dok slusam recimo ovako nesto...



vladimir petrovic vladimir petrovic 17:39 04.12.2009

Re: knock, knock...

pitala sam te bez imalo ironije da mi o kazes sta, po tvom misljenju, ja i mnogi drugi ne razumemo,

Polako. Jedna je stvar nešto razumeti ili ne razumeti, a druga je stvar to nešto nazvati budalastim.
trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirode,

ako ti ciljaš na glavne istočnjačke religije (hinduizam, budizam i druge), koje imaju milione i milione (možda i jednu milijardu) poklonika, onda jeste u pitanju nerazumevanje ili pogrešno tumačenje stavova tolikog broja ljudi. A smatrati da se oni priklanjaju nečemu što je budalasto, jeste nesrećna kvalifikacija.
A opet, ne kažem da je zabranjeno davati svakakve kvafilikacije.

Verovatno je ovde reč "budalasto" malo olako upotrebljena. Ništa drugo ne stoji iza mojih reči, veruj mi.
Filip2412 Filip2412 17:44 04.12.2009

Re: knock, knock...

ako ti ciljaš na glavne istočnjačke religije (hinduizam, budizam i druge), koje imaju milione i milione (možda i jednu milijardu) poklonika
Vlado imaj u vidu: poklonici i slobodni ljudi to su dve razlicite stvari

mislim.... vecina njih su hindu koliko i ja hriscanin - samo po rodjenju... nasledili od vamilije


ok, izvinjavam se sto malo iskacem iz konteksta al eto imam vremena pa komentarisem i vise nego sto je potrebno
maksa83 maksa83 17:45 04.12.2009

Re: knock, knock...

cesto i uzivam dok slusam recimo ovako nesto...

Sjajno, hvala!
sybil sybil 18:05 04.12.2009

Re: knock, knock...

vladimir petrovic
pitala sam te bez imalo ironije da mi o kazes sta, po tvom misljenju, ja i mnogi drugi ne razumemo,Polako. Jedna je stvar nešto razumeti ili ne razumeti, a druga je stvar to nešto nazvati budalastim.
trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirode,ako ti ciljaš na glavne istočnjačke religije (hinduizam, budizam i druge), koje imaju milione i milione (možda i jednu milijardu) poklonika, onda jeste u pitanju nerazumevanje ili pogrešno tumačenje stavova tolikog broja ljudi. A smatrati da se oni priklanjaju nečemu što je budalasto, jeste nesrećna kvalifikacija. A opet, ne kažem da je zabranjeno davati svakakve kvafilikacije. Verovatno je ovde reč "budalasto" malo olako upotrebljena. Ništa drugo ne stoji iza mojih reči, veruj mi.

ok, priznajem olako upotrebljena rec, ali sa druge strane mozda je moja upotreba te reci posledica neznanja/nerazumevanja, moze i tako da se posmatra.
dalje, masovnost ne znaci ispravnost, dogmu. u doba rimskog carstva religija je propisivala proricanje sudbine gledanjem u unutrasnje organe zivotinja, zatim majka se kupa i krvi od bika i saznaje sudbinu svog sina u ratu. svestenik proverava i blagosilja drzavne projekte na osnovu toga da li ptice kada se puste iz kaveza lete levo ili desno. to je bila religija i to se moze nazvati budalastim. mnogi hriscani veruju da je bog stvorio svet i da je isus vaskrsao. naucnici to nazivaju budalastinom. u tom smislu zasto se istocnjacke i sve druge religije ne bi nazivale budalastim? zato sto milioni ljudi veruju? to nije argument, jer verovanje miliona ne znaci da je religija ispravna. sa naucne tacke gledista nirvana je budalastina jer - if you are in equilibrium you are dead.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:26 04.12.2009

Re: knock, knock...

ok, priznajem olako upotrebljena rec, ali sa druge strane mozda je moja upotreba te reci posledica neznanja/nerazumevanja, moze i tako da se posmatra.

Sybil, znamo se (the cyber knowledge). Naravno, da nije moja namera bila da te postidim, pa ni da te dovedem u neprijatnu situaciju. Čemu?
Ni da se ja pokažem kao pametnjaković. Čemu?
Jer, sve je relativno. Nema stvari koja se ne može osporavati, makoliko ona nekima bila - sveta!

Dozvoli mi da se našalim sa ovim tvojim poslednjim rečima:
jer - if you are in equilibrium you are dead.

Hm. Kažu da Bog voli baš takve, kojima nije stalo do ravnoteže, pa ni do pravednosti; drugim rečima, Bog voli grešnike. Možda je u pitanju ona filozofija izazova ("The Challenge", sa nekom neodredjenom nadom da će na kraju krajeva čovek da se pokaje (ili bar zažali što je nešto radio).
Dakle, ne budimo uravnoteženi, grešimo čulno i mentalno, Bog će nam oproooooostiti, he, he, he...

Ja se slažem sa onima koji tvrde da se čovek mora truditi da bude čestit, koliko se to može, a ne bezgrešan.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:37 04.12.2009

Re: knock, knock...

Filip
jer sam cesto rob niskih strasti a cesto i uzivam dok slusam recimo ovako nesto...

Mogu da shvatim koliko si ti rob niskih strasti, zemljače! Čuči neki pesnik u tebi.

Hvala ti na odličnom video zapisu
ok, izvinjavam se sto malo iskacem iz konteksta al eto imam vremena pa komentarisem i vise nego sto je potrebno

Nema mesta izvinjenju. Svako mišljenje je dobrodošlo, a što više razmenjujemo mišljenja, to bolje, zar ne?
A da parafraziram Budu, niko nema pravo da kaže "Moje mišljenje je jedino ispravno".

Evo za tebe, Filipe, jedne Šagalove "Crvene lepotice" (Nue rouge)

sybil sybil 19:04 04.12.2009

Re: knock, knock...

hvala filipu i vladimiru. u to ime- sansona:


Filip2412 Filip2412 20:11 04.12.2009

Re: knock, knock...

Mogu da shvatim koliko si ti rob niskih strasti, zemljače! Čuči neki pesnik u tebi.


Hvala za crvene zenske Vlado, ja jesam pesnik, u to ne treba sumnjati
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:49 04.12.2009

Re: knock, knock...

Sybil
...hvala filipu i vladimiru. u to ime- sansona:


Hvala. Na mojoj strani, Monique posebno voli Trenea, uvek ga rado sluša.

A kako sam ja ovog puta u znaku Marka Šagala, nadam se da će ti se ovaj svideti:


Filip2412 Filip2412 21:06 04.12.2009

Re: knock, knock...

maksa83
cesto i uzivam dok slusam recimo ovako nesto...

Sjajno, hvala!

molim, i drugi put
topcat topcat 03:55 05.12.2009

Re: knock, knock...

Kazezoze

razumela !
napokon !

Pa hm...izgleda da ipak negdje imamo polupane lončiće.
Malo sam sinoć proučavala i gle šta nađoh:
(Iz Karadžić-Daničić, za svaki slučaj ako blambros naleti...jer uvijek naleti...)

O obavezi za tjednim izvještajem lokalnom popu i sličnim samozvanim "posrednicima" između Boga i čovjeka:
Ti imaš vjeru? Imaj je sam u sebi pred Bogom!

O "robovanju":
Stojite dakle u slobodi kojoj nas Krist oslobodi i ne dajte se opet u jaram ropstva uhvatiti

O slijepilu i spavanju:
Budite budni i stražite

O "nepoštivanju" i "ponižavanju" žene:
Muž da čini ženi dužnu ljubav, tako i žena mužu.

Žena nije gospodar od svojega tijela, nego muž; tako i muž nije gospodar od svojega tijela nego žena.

...ne zabranjujte se jedan od drugoga...

Muževi, ljubite svoje žene kao što i Krst ljubi crkvu i sebe predade za nju



Možda je terminologija danas malo primitivna, ali mislim da su stvari vrlo jednostavne i jasne. Istovremeno vrlo duboke i što ne reći - lijepe...O tome kako žena izgleda, lijepo piše izmeđuostalog i u pohvali vrsnoj ženi. I dalje mislim da je obzirom na iskustvo, Solomon morao znati. Isto tako ne razumijem "what's wrong" sa tim opisom. Dapače, nemam ništa protiv da mi netko tko TAKO misli o meni, tj. kome sam ja "vrsna" i tko čezne za mnom kao što je opisano u Pjesmi nad pjesmama (posebno obratiti pažnju na "obavezan misionaski položaj u mraku" ) - bude "glava" i da mu se predajem* u potpunom povjerenju. (Kao Trinity Neu) Baš ništa. Mislim da je "oslobađajuće"...

Kad pišeš o "2 dijela" - u Kršćanstvu su to duh i tijelo.
Opisi su vrlo sični, naravno dati na jeziku koji je tim ljudima, u tom vremenu bio shvatljiv, što meni govori da je jedan izvor i da se vjerske knjige istoka i zapada međusobno ne isključuju nego nadopunjuju!
Na nama je da učimo i saznajemo.


* Predati se nekome - pojam danas gotovo neprevodiv.
Potpuno se predati - nažalost uglavnom nepojmljivo (vidjeti dolje post od Margos)
Filip2412 Filip2412 04:06 05.12.2009

Re: knock, knock...

Kad pišeš o "2 dijela" - u Kršćanstvu su to duh i tijelo.
Opisi su vrlo sični, naravno dati na jeziku koji je tim ljudima, u tom vremenu bio shvatljiv, što meni govori da je jedan izvor i da se vjerske knjige istoka i zapada međusobno ne isključuju nego nadopunjuju!
Na nama je da učimo i saznajemo.
Ima dosta korisnih mudrolija u hriscanskih mislioca nije to sporno. meni je samo Budizam prihvatljiviji jer Budizam nije ni vera ni religija nego jednostavno niz mudrolija koje ne moras prihvatiti i zapravo te ohrabruje da ne prihvatis ako nije u skladu sa tvojim poimanjem sveta. Plus, ne prete mi deportacijom u pakao. No sad, sta je hriscanstvo a sta je hriscantsvo postalo zahvaljujuci crkvi to je komplikovano odgonetnuti.

Opisi su vrlo sični, naravno dati na jeziku koji je tim ljudima, u tom vremenu bio shvatljiv, što meni govori da je jedan izvor i da se vjerske knjige istoka i zapada međusobno ne isključuju nego nadopunjuju!
samo da primetim, gledano iz nase perspektive i jedne i druge knjige su na istoku
topcat topcat 05:44 05.12.2009

Re: knock, knock...

Filip2412
Plus, ne prete mi deportacijom u pakao. No sad, sta je hriscanstvo a sta je hriscantsvo postalo zahvaljujuci crkvi to je komplikovano odgonetnuti.

Nije baš.
Postoji Put i postoji kompromis sa svijetom tj. današnja institucija crkve - u svrhu svega onoga što Kaz navodi i gdje je potpuno u pravu.
Nemam ništa protiv Budizma (da, to je religija - Taoizam nije religija), ali imam protiv olakog tumačenja jednog, drugog, trećeg i petnaestog ne zato da bi nešto promijenili, nego da bi našli opravdanje za postojeće stanje. Budizem je primamljiviji jer naizgled ne obavezuje na popravljanje sadašnjeg, pošto nudi "drugu šansu". Kršćanstvo je tu jasnije.
Mit o vječitom gorenju u paklu je također naknadna izmišljotina. (Ne treba posebno naglašavati koliko je financijski bio i ostao isplativ). Pričice o direktnom posmrtnom transportu u raj sa anđelima isto tako nemaju osnovu.
topcat topcat 06:03 05.12.2009

Re: knock, knock...

sybil
- trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirode

Naprotiv, upravo se pojašnjava fundamentalna ljudska priroda (plus vidi koliko smo svjetlosnih godina daleko od nje!) i razlučuje ono što izvorno treba biti i ono što je pod utjecajem sistema postalo!
Tvoja filozofija je Nature - koji je nakon par 1000 godina otkrio ljekovitost zelenog čaja.
Ekipa malo kasni, al bolje ikad nego nikad...

edit:
btw, sav taj healthy food movement isto tako dolazi sa istoka. Prvo kao hir, a onda je stigla "potvrda".
Filip2412 Filip2412 06:24 05.12.2009

Re: knock, knock...

pa nisam ekspert samo ne secam se da sam procitao citat Bude koji pominje Boga ili crkvu pa zato kazem da nije religija, ono, ljdi vole da prave crkve pa tako postji i Teslijanska crkva sta ces...

hriscanstvo nastaje na mitologiji koja je vise puta koriscena kao izvor religijskih ucenja, bezgresno zacece, rodjenje, sledbenici, raspece, vaskrsnuce itd. dok kod Budizma u principu neki lik se naso koji eto nesto prica i to je to nista specijalno... Vladimir je govorio ovde kako Budizam nije religija sta ti ja znam...

Mit o vječitom gorenju u paklu je također naknadna izmišljotina. (Ne treba posebno naglašavati koliko je financijski bio i ostao isplativ). Pričice o direktnom posmrtnom transportu u raj sa anđelima isto tako nemaju osnovu.
pa eto ti sad, ovo sad prvi put cujem, tesko mi je da uopste dodjem do informacjia o hriscanstvu, toliko je to zakomplikovano od strane crkve i vernika, a rodjen sa m u hriscanskoj zemlji...


topcat topcat 07:18 05.12.2009

Re: knock, knock...

Postoje budistički hramovi gdje se isto tako klanja raznim "bogovima" & "ništa se ne vidi od dima".
Mene guše oni štapići i mirisi tako da su obilasci uvijek bili vrlo kratki.

tesko mi je da uopste dodjem do informacjia o hriscanstvu, toliko je to zakomplikovano od strane crkve i vernika, a rodjen sa m u hriscanskoj zemlji...

To je činjenica i za to krivim crkvu - instituciju koja je od svega napravila ruglo i sprdačinu, u boljem slučaju tek folklorni običaj.

O mitologiji ne bih. Povijesno je dokazano da je Krist postojao i da je razapet - jedino ostaje pitanje da li je bio "poslan" kao što tvrde Kršćani ili je bio "još jedan prevarant" kao što tvrde ostali na čelu sa Židovima.
Nije jasno kako je Božji sin mogao biti začet a da i dalje bude Božji...
Da li nas netko bezobrazno vara ili mi samo nismo ustanju spoznati veličinu cijelog zahvata...
Filip2412 Filip2412 07:53 05.12.2009

Re: knock, knock...

Povijesno je dokazano da je Krist postojao i da je razapet


jel imas neke izvore za ovo, zanima me da procitam

ja sam stekao utisak da Hrist nije ni postojao, gledajuci nekakve filmove koji tvrde da ne postoji istorijski izvor osim biblije koji pominje Hrista.... naravno ja sad, nista to ne verujem zdravo za gotovo jer sta god da je istina opet se crkva tu isprecava istrazivanju posto se se plase da im se ne ugrozi dogma tako da cela stvar ostaje zamagljena a informacije nisu bas lako dostupne

Tu sad kod budizma opet, da li zato sto nije moja kultura nasledjena od roditelja zaista me i ne interesuje da li je Sidarta postojao vec me samo zanimaju te njegove mudrolije. Budizam takodje ne zasniva pricu na mesiji jer je Sidarta bio samo jedan od probudjenih, nikako jedinstven, poseban i neponovljiv. Sto je mnogo lezerniji pristup i realniji jer znaci da je Bog, to jest istina, uvek tu neprekidno prisutna... nema sta da cekamo da nam dodje poput mesije.

mene u principu religije zanimaju, ali najvise u domenu onoga sto im je zajednicko - a to je romanticarska ideja da mi ovde postojimo sa nekim smislom i tako to.... dogma, pricice i bajke nastaju tu vise iz potrebe da se stvar institucionalizuje i da se ostvari odredjen politicki uticaj, a tu moje interesovanje slabi jer me poiltika ne zanima bas toliko
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:06 05.12.2009

Re: knock, knock...

Filip
... jer Budizam nije ni vera ni religija

Topcat
... Nemam ništa protiv Budizma (da, to je religija - Taoizam nije religija),

Da se kratko osvrnem na ovo. Kod nas na Zapadu, često se čuje ta konstatacija da budizam nije religija, već "način života", što god to moglo da znači. To je bilo tim prihvatljivije što, u odnosu na biblijske relligije (judaizam, hrišćanstvo, islam) budizam umnogome odstupa - nema Boga, nema duše, nema zagrobnog života, itd.). Ovoga se drže i budistički teoretičari na samome Istoku, polazeći od toga da je budizam pre filozofija nego religija.

Medjutim... u narodu na Istoku, budizam jeste religija, jer se narod obraća Budi na način kako se hrišćanin obraća Bogu. A narod jeste osnova (temelj) svake religije - teoretičari (naučnici-filozofi) su nekakva nadogradnja. Ne mogu da kažem: manje važni, ali je činjenica da oni potiču iz naroda, da je njima narodno verovanje osnova, koju oni nadogradjuju, upravljaju, ispravljaju, dopunjuju...

To isto važi i za taoizam, bar onaj koji se praktikuje na Tajvanu.
Prema tome, meni je teško da prihvatim tvrdjenja da to nisu religije. Zapravo, da odgovorim na istočnjački način (u stilu: bilo je tako i nije bilo tako): to jesu religije i to nisu religije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:18 05.12.2009

Re: knock, knock...

Topcat
....To je činjenica i za to krivim crkvu - instituciju koja je od svega napravila ruglo i sprdačinu, u boljem slučaju tek folklorni običaj.

Uf, uf, uf...
Moram da priznam da ne volim mnogo kada čujem ovakve izjave - a čuju se: nemam ništa protiv religije, ali mi smeta crkva.
Donekle, to je tolstojevski stav, jer je on bio veliki poklonik Hrista, ali nije voleo način kako je Ruska pravoslavna crkva upražnjavala religiju (stoga je, kako znamo, bio ekskomuniciran iz Crkve, te sahranjen bez hrišćanskog opela).
Topcat, ne ljuti se, ali Crkvu čine živi ljudi. A ljudi tu i tamo greše, čak i kada imaju dobre namere. Zapravo, sve je stvar interpretacije.
Kažu da kada bi se hrišćani ponašali prema Bibliji, bili bi drukčiji. Još više to važi za islam. Kada bi se muslimani striktno pridržavali Kurana, bili bi drukčiji.
Medjutim, ja u načelu nisam zato da odbacujemo "popove" jer nisu primereni u vladanju, ne odgovaraju našoj predstavi tumača religije i slično.
Religija bez sveštenstva gubi smisao.
maksa83 maksa83 09:37 05.12.2009

Re: knock, knock...

Religija bez sveštenstva gubi smisao.

Pižone, bulšit.
Upravo je sveštenstvo ono što oduzima kredibilitet i smisao religiji. Pored proste logike i napretka nauke ništa ne diskredituje religiju kao korumpirani pop.
sybil sybil 09:57 05.12.2009

Re: knock, knock...

topcat

sybil- trazi se poricanje fundamentalne ljudske prirodeNaprotiv, upravo se pojašnjava fundamentalna ljudska priroda (plus vidi koliko smo svjetlosnih godina daleko od nje!) i razlučuje ono što izvorno treba biti i ono što je pod utjecajem sistema postalo! Tvoja filozofija je Nature - koji je nakon par 1000 godina otkrio ljekovitost zelenog čaja.Ekipa malo kasni, al bolje ikad nego nikad...edit:btw, sav taj healthy food movement isto tako dolazi sa istoka. Prvo kao hir, a onda je stigla "potvrda".

nesto sto najvise mrzim je to sto radi istocnjacka filozofija- deli recepte- treba da buses to i to, postao si to i to. ja volim nauku jer mi ne daje recepte za srecu nego objasnjava sustinu nekog fenomena, a do sustine se dolazi naporom i naucnom metodom. mogu istocnjaci da intuitivno trial and error metodom pogode da je nesto zdravo, ali nauka jedinstvenim introspekcijama odista dokaze da je nesto zdravo, a ja preferiram cinjenice sa dokazima u odnosu na instinktivna nagadjanja.
topcat topcat 10:26 05.12.2009

Re: knock, knock...

sybil

a ja preferiram cinjenice sa dokazima u odnosu na instinktivna nagadjanja.


I ja - zato se recimo neću cijepiti protiv svinjske gripe.
Ukopat će nas ta tzv. naučna bahatost!

Istok svoje nije "nagađao" nego dugo učio, dokazao, isprobao i danas uspješno prakticira. Za razliku od zapada - ne ograđuje se na način da tvrdi da su svi drugi idioti.
topcat topcat 11:06 05.12.2009

Re: knock, knock...

vladimir petrovic

Topcat, ne ljuti se, ali Crkvu čine živi ljudi. A ljudi tu i tamo greše, čak i kada imaju dobre namere. Zapravo, sve je stvar interpretacije.


Ako polazimo od one - Religija je opijum za narod - onda bez svećenika, popova i impozantnih građevina zaista nema nikakavog smisla.
No, ako polazimo od temelja Kršćanstva koji se nalazi u Bibliji, a ne propovijeda se sa oltara - onda je crkva duhovna kategorija. Iako Petros znači stijena, još uvijek ne znači zidanje Vatikana. Vjera je osobna stvar svakog od nas, a dokaz za vjerovanje nije nečija članska knjižica ili potvrda da se krstio. Sam Isus je bio kršten sa 30g, a mi danas krstimo bebe - koje nitko ništa nije pitao. Mi se danas vjenčamo u crkvi jer je u pitanju tradicija i da ne uvrijedimo "familiju", sretni da ne moramo puno misliti. Da, prosječan čovjek je inertan i želi biti ovca!
Ne ljuti se Pižone, ali kad bi ljudi zaista činili i ponašali se tako kako piše i u Bibliji i u Kuranu i u Vedama - bili bi bolji. Svima bi nam bilo bolje. Ali današnji čovjek, uglavnom ne znajući (jer ga ne zanima i ne želi se opterećvati glupostima - pošto je "ionako sve relativno i stvar interpretacije" ), prakticira neke druge knjige.
Nek ide tko kamo hoće. Svatko po svojoj savjesti.
Ali malo realnosti ne bi bilo na odmet...


Medjutim, ja u načelu nisam zato da odbacujemo "popove" jer nisu primereni u vladanju, ne odgovaraju našoj predstavi tumača religije i slično.


Popovi su trebali biti PRIMJER, kao što su to bili apostoli svojevremeno. Tko ih "vidi i upozna, da povjeruje"!
Oni danas ne da ne odgovaraju našoj predstavi religije (kako je lako izvrtati, ne?), nego su antireklama za bilo što vezano za Krščanstvo. Današnja kršćanska crkva sa izvornim učenjem nema gotovo nikakve dodirne točke. To je jasno svakome tko je išta od onog čitao. Ali...jbg, treba otvoriti knjigu. Lakše je kad netko misli za nas, kad pop sa oltara klima, kadi i priča o ljubavi. Ma jes...svi ćete u raj, samo udijelite milodar, prožvačite 5 zdravo marija i eto gužve na ulazu.
Zašto se svećenstvo toliko boji Biblije? Zaštom djeci serviraju neke izmijenjene pričice kao "da lakše shvate"? Zašto, Pižone? Zašto su je u srednjem vijeku skrivali od naroda - kao "samo oni smiju tumačiti" - a često i spaljivali?
Onda ih je Luther zeznuo i preveo Novi zavjet. Štivo je dano svima, da razumiju "prema svjetlu koje imaju".
Tako piše, a ne propovijeda se.
Dakle? Tko tu koga zaista odbacuje?


edit:
kao netko tko je odrastao u vatikansko-kaptolskom miljeu, kad mislim na instituciju crkve, rimokatolička mi prva pada na pamet. O pravoslavnom svijetu ne znam puno. Pretpostavljam da postoji razlika između nacionalne i "opće" crkve.
topcat topcat 11:19 05.12.2009

Re: knock, knock...

Filip:
jel imas neke izvore za ovo, zanima me da procitam

možeš naći i sam, mada google nije baš frendli.

Pitanje je šta ćeš s tim i šta si zapravo želiš dokazati?

Mislim, našli su i neko čudo što liči na brod na planini, pa nema odgovora.
A ja zaista nisam i ne želim biti u misiji da dokazujem postojanje ili nepostojanje Krista, a još manje da propovijedam.

Btw, obzirom na stupanj nepoznavanja materije na koji nailazim, sve mi je jasnije kako su uspjeli...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana