Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika| Religija

Minare od švajcarske čokolade

Jelena Gall RSS / 02.12.2009. u 23:46

Plakat_Minarettverbot.gifŠvajcarska je zemlja čuvena ne samo po bankovnoj tajni, Davosu, Hajdi, siru i čokoladi, nego i po čestim referendumima, na kojima se odlučuje da li neka od takozvanih inicijativa ima da bude prihvaćena ili odbijena u parlamentu. Vest je obišla svet: na poslednjem referendumu prihvaćena je inicijativa koja se založila za zabranu dalje izgradnje minareta u ovoj zemlji.

Ne, stvari nisu crno-bele, ma koliko prizivale slatko likovanje svih otvorenih i prikrivenih mrzitelja islama, ili zgražanje pobornika ljudskih prava i verske tolerancije. Švajcarska je zgranuta više od svih posmatrača šamarom koji je dobila od - sebe same.

Još koliko dan pred referendum procenjivano je da će protiv ove nečasne inicijative, koju je pokrenula Švajcarska narodnjačka partija (SVP), glasati najmanje 60 odsto glasača. Dogodilo se suprotno - 57 odsto ih je glasalo za zabranu.

Zašto? Naravno da SVP nije u dilemi. Što se njih tiče, to je zato što je Švajcarska jedna hrišćanska zemlja, dovoljno tolerantna da dopusti svim drugovernicima da u tišini doma svoga i svojih dosad izgrađenih hramova ispovedaju šta god hoće. Oni - „pravi" Švajcarci, narodnjaci - sada stavljaju granicu, pominjući pri tom neophodnu zaštitu od mogućeg islamskog fundamentalizma.

Može li neko, na prvu loptu, nešto da zameri ovakvoj logici? Problem je artikulisan: islamski fundamentalizam. Ali postoji i njegov skrajnuti deo: u ovoj zemlji živi i, ne zaboravimo, radi oko 400.000 muslimana.

Referendum je održan u senci finansijske krize i pritisaka na Švajcarsku da se odrekne famozne bankovne tajne, raznih skandala od kojih je najpoznatiji hapšenje, pa uz visoku novčanu nagradu uslovno puštanje na slobodu Romana Polanskog, stalne napetosti odnosa sa Gadafijem i neizvesnosti sudbine švajcarskih talaca zatočenih u Libiji.

Švajcarska je prosto bila zatečena, a onda je bilo kasno za ispravke. SVP insistira na tome da država mora daminarettverbot1.jpg uvaži odluku sopstvenih građana. Parlament je zbunjen i tek sada shvata da pre referenduma nije vođena prava javna rasprava, a građani su nezadovoljni i uplašeni mogućim posledicama rezultata glasanja. Čuju se prvi glasovi koji upozoravaju da bi ovakva odbrana od fundamentalizma mogla izazvati upravo fundamentalističke reakcije. Tek sada se ispoljava briga za komšije muslimane koji su povređeni ovom odlukom i tek sada kreće rasprava o tome da li je pitanje minareta u simboličkoj ravni zaista sporedno za budućnost ove zemlje. Ispostavilo se da bauk koji kruži Švajcarskom nije muslimanski, nego pre svega - švajcarski.

Međutim, pitanje koje leži u samoj osnovi svih dilema ni po čemu nije specifično švajcarsko i glasi: živimo li u hrišćanskoj ili sekularnoj državi? Treba li skloniti raspeća iz nemačkih učionica? Šta je sa „katoličkom" Italijom i „pravoslavnom" Rusijom? Šta ćemo sa veronaukom u Srbiji? I šta sa Iranom i Saudijskom Arabijom, naravno - iako poređenja sa ovim islamskim zemljama služe tek plitkoj nivelaciji (dovoljno je setiti se koliko muslimana živi u hrišćanskoj Evropi, a koliko hrišćana u ovim zemljama Bliskog Istoka).

Što se Švajcarske tiče, ona se budi. Pitanje verske tolerancije je tek posle ovog neslavnog referenduma postavljeno zaista kao pitanje odnosa prema svojim sugrađanima. A sledeći referendum će postaviti još jedno teško pitanje, ono o bankovnoj tajni. Švajcarci su inače navikli da na referendumima odlučuju o životnim, praktičnim stvarima, kao što je ograničenje brzine vožnje na autoputevima, pa su pre par godina izglasali da maksimalna brzina više neće biti 130, nego 120 km/h. Zabavljeni tom vrstom svakodnevnih dilema, a u atmosferi otpora prema svakoj vrsti pripadnosti - na primer, učlanjenju u EU - Švajcarci se sa zakašnjenjem suočavaju sa nekim bitnim problemima svoga društva.

Pomenimo samo neke: problem porođajnog odsustva i novčane nadoknade, problem školovanja i zbrinjavanja dece kojima su oba roditelja zaposlena, problem dobijanja švajcarskog državljanstva za strance (u većini kantona za to je neophodna saglasnost nekolicine švajcarskih žitelja istog kantona, odnosno opštine), problem zdravstvenog osiguranja i, naravno, pomenuti problem bankovne tajne koji je tesno skopčan sa imidžom Švajcarske kao finansijskog raja u kojem bezmalo niko nikoga ne pita o poreklu novca.

Švajcarska je u osnovi konzervativna zemlja, iako njeni građani - ako izuzmemo pristalice Narodnjačke stranke - to uglavnom više nisu. To je internacionalna zemlja, što u smislu konstitutivnih naroda, što u smislu šarenila koje stvaraju brojni stranci koji žive u njoj. Ali švajcarska poslovična neutralnost ume da zaliči na ravnodušnost i ignoranciju, a ponekad to zaista i jeste.

ch_freierzugang.JPGPoslednji poražavajući referendum - prvi koji sam pratila već živeći u Švajcarskoj - bio je onaj na kojem je odbijena inicijativa da se invalidima omogući adekvatan pristup svim novim građevinama. Tada nisam svojim očima i ušima mogla da verujem. Od tada do danas Švajcarci, u nekoj vrsti bezbednog međuvremena ispunjenog blagostanjem, nisu pokazali mnogo sposobnosti efikasnog i humanog rešavanja problema koji im, zajedno sa ljudima, dolaze iz spoljnog sveta.

Naravno, pitanje gradnje minareta u Švajcarskoj je i pitanje finansijskih odnosa sa arapskim zemljama. Na tom planu je posle referenduma zavladao muk. Nijedna strana ne želi da rizikuje gubitak lukrativnih poslova zbog verske (ne)tolerancije. Petparački listovi su čak počeli da skreću pažnju na feministkinje okrivljujući i njih za ovakav rezultat referenduma, jer su one upozoravale da bi, navodno, izgradnjom minareta bio pogoršan položaj žena.

Slučaj minareta je artikulisao problem koji već dugo tinja i u ovoj zemlji - desničari su postali preglasni, a izostaje opcija koja bi im se uspešno suprotstavila. Švajcarska je dospela na prekretnicu i polako sazreva svest o neophodnosti pravovremenog donošenja suštinskih odluka. Gomilanje iritacija u odnosima zemlje sa ostatkom sveta i napadi neumornih i elokventnih desničara otvorili su pukotinu u švajcarskom društvu. Kroz tu pukotinu sada sve glasnije progovaraju oni Švajcarci koji shvataju da neutralnost nije garancija povezanosti sa svetom, već obratno, da vodi u izolaciju. U celoj raspravi, tipično švajcarski, osetno je prisustvo „zdravog egoizma", koji prvenstvo ne daje formalnim udruživanjima (članstvo u EU, recimo), nego pre kvalitetu života u zemlji.

Najglasniji u osudi zbivanja u „hrišćanskoj Švajcarskoj" su mladi ljudi. Lično, najviše računam na njih, iako znam da je bezbednije reći: wait and see.

(Tekst je, uz sitne izmene i skraćenja, objavljen na sajtu Peščanika.)

U MEĐUVREMENU: Širom Švajcarske zakazuju se demonstracije protiv odluke o zabrani gradnje minareta - protiv ispoljene verske netolerancije i protiv SVP. Pravni osnov inicijative je proveren pre raspisivanja refenduma, kolizije sa ljudskim pravima i verskom tolerancijom u pravnom smislu reči navodno nije bilo. Činjenica da je rezultat referenduma bacio ružno svetlo na Švajcarsku, da su se ishodu obradovali samo belosvetski desničari ili oni uvek spremni na zluradost kada je Švajcarskoj reč, kao i najava da će ova zabrana dospeti pred Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, pokrenule su uspavane Švajcarce u akciju.

topelement.jpg 

C6CFE5464193E85787D5AEEF521F.jpg

72532.jpg



Komentari (322)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:52 02.12.2009

Минаре

Одличан ти текст. А и први сам.
Jelena Gall Jelena Gall 23:54 02.12.2009

Re: Минаре

Predrag Brajovic
Одличан ти текст. А и први сам.

Ma, ko šiša tekst. Glavno da si ti prvi, a ja još ni sve greške nisam ispravila, samo klikćem na ono "izmeni tekst". :)
Fala, Brajo.
mikimedic mikimedic 23:58 02.12.2009

Re: Минаре

Одличан ти текст. А и први сам.


ne slazem se. a nisam ni drugi.

edit:

a sad evo i sustinskih primedbi:

Švajcarska je zgranuta više od svih posmatrača šamarom koji je dobila od - sebe same.


koja svajcarska je zgranuta -- onih 57% koji su glasali za, ili oni drugi?

Što se njih tiče, to je zato što je Švajcarska jedna hrišćanska zemlja, dovoljno tolerantna da dopusti svim drugovernicima da u tišini doma svoga i svojih dosad izgrađenih hramova ispovedaju šta god hoće. Oni - „pravi" Švajcarci, narodnjaci - sada stavljaju granicu, pominjući pri tom neophodnu zaštitu od mogućeg islamskog fundamentalizma.


njih je 57%, zar ne?

Švajcarska je prosto bila zatečena, a onda je bilo kasno za ispravke


opet, koja svajcarska je zatecena? mislis 43% svajcarske je bilo zateceno?

Što se Švajcarske tiče, ona se budi. Pitanje verske tolerancije je tek posle ovog neslavnog referenduma postavljeno zaista kao pitanje odnosa prema svojim sugrađanima


opet, koja svajcarska se budi? da, pitanje verske tolerancije je i te kako postavljeno ne posle nego pre ovog referenduma, i dobilo je odgovor na referendumu.

desničari su postali preglasni, a izostaje opcija koja bi im se uspešno suprotstavila. Švajcarska je dospela na prekretnicu i polako sazreva svest o neophodnosti pravovremenog donošenja suštinskih odluka.


desnicari su vecina, bar na ovom referendumu, a to uporno zaboravljas. zasto sve pises u pasivu -- kome nedostaje opcija koja bi im se uspesno suprostavila? vecinskoj svajcarskoj -- ocigledno ne.

kod koga je sazrela svest o neophodnosti pravovremenog donosenja kakvih sustinskih odluka?

ako mislis na vecinu koja je glasala za vikend, ocigledno si, bar po njihovom misljenju, u pravu.

Jelena Gall Jelena Gall 00:01 03.12.2009

Re: Минаре

mikimedic
ne slazem se.

tačno sam znala. sad će da se ukrste perspektive.
samo molim polako, pošto ću ja ponovo da se ulogujem tek sutra u neko doba.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:05 03.12.2009

Re: Минаре

Predrag Brajovic
Одличан ти текст. А и први сам.

slažem se.
i potreban.
već pročitala na peščaniku.
mikimedic mikimedic 00:09 03.12.2009

Re: Минаре

tačno sam znala. sad će da se ukrste perspektive.
samo molim polako, pošto ću ja ponovo da se ulogujem tek sutra u neko doba


za argumentovan dijalog -- uvek

Jelena Gall Jelena Gall 00:19 03.12.2009

Re: Минаре

mikimedic
tačno sam znala. sad će da se ukrste perspektive.
samo molim polako, pošto ću ja ponovo da se ulogujem tek sutra u neko doba


za argumentovan dijalog -- uvek


e, ti lepo pobroj tačku po tačku, a ja sutra odgovaram. jel deal?

samo odmah da (ti) kažem: die schweiz hat halt den schwarzen peter gezogen. u švajcarskoj je samo putem ovog referenduma postalo eksplicitno, u smislu udarne vesti i razotkrivanja, ono što je prisutno na sve strane. i razgalamljeni desničari koji ubadaju u srž problema, ali ne nude prihvatljiva rešenja, i netolerancija. zar ne?

a mene ako pitaš, šta ima minaret da mi smeta, ako ljudi dobiju građevinsku dozvolu itd? smetalo bi mi pevanje hodže - a toga ovde ionako nema - kao što ne bih volela da živim pored crkve koja svakih 15 minuta udari u zvona.

e, sad stvarno odoh. ,

EDIT: sad vidim tvoj EDIT gore. sutra...
mikimedic mikimedic 00:28 03.12.2009

Re: Минаре

ok -- do sutra. ja samo kazem da ti suvise generalizujes -- ne mozes govoriti 'svajcarska ovo svajcarska ono', ako 57% te svajcarske misli drugacije.
blogovatelj blogovatelj 00:54 03.12.2009

Re: Минаре

opet, koja svajcarska je zatecena? mislis 43% svajcarske je bilo zateceno?


43% od onih koji su izasli na referendum.

Evo sta kaze NYT
Znaci nije 57% nego 57,5%
Oni sigurno nisu iznenadjeni.
Ne znam kolika je izlaznost bila, ali kada se uzme u obzir da je u onih 42,5% sto su glasali za minarete sigurno uslo onih 5% muslimanskog stanovnistva, onda iznenadjenih i nema puno, tj skoro da ih uopste nema.
Samo me zanima komentar Edvarda iz NP, sta misli o ovome. Nadajmo se da ce se javiti.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:27 03.12.2009

Re: Минаре

mikimedic
ne slazem se. a nisam ni drugi.

Па, ја сам рекао да је текст одличан, а не да се слажем са свим ставовима који су у њему изнесени. Треба ли да објашњавам зашто је текст одличан? Треба? Дакле, писмен је, има своју главу и реп, одлично и упечатљиво осликава ситуације и недоумице једног друштва, неосетно те делом води и кроз његову историју као и предисторију тренутне ситуације, указује на неке бизарности и зачкољице једне од најбогатијих држава света, на њене скривене "мане", и све то вешто, промућурно и с лакоћом. И опет, захваљујући оваквом тексту указује се и "тамна страна" демократије и слободног мишљења.

За тебе је основно мерило текста његов став о томе да ли треба или не треба дозволити даљњу изградњу минарета и која то Швајцарска говори из Јелениног текста, а могло је и које год друго шкакљиво питање да буде на дневном реду. Допуштено је и тако гледати. Али је помало досадно искључиво на тај начин читати оно што ти допадне под руку.

Ево, да помогнем како може да се чита: Јелена ускраћује слободу у име слободе. И тако навија. Зезнута ствар, многа питања се иза свега вуку: ко је тај који одлучује о крајњим дометима слободе; која се питања требају и могу преиспитивати на референдуму; да ли је шира друштвена заједница власна да о свему одлучује или неки пут треба ту моћ одлучивања пренети на неки ужи део друштва; да ли наше данашње одлуке морају бити наша сутрашња стварност? Углавном, штошта се помаља иза овог слободарског швајцарског састава.

Хоћу да кажем: одличан текст...
mikimedic mikimedic 02:32 03.12.2009

Re: Минаре

За тебе је основно мерило текста његов став о томе да ли треба или не треба дозволити даљњу изградњу минарета


ajde nadji mi molim te gde to pise u bilo kom mom komentaru? gde ti citas da se ja slazem sa ishodom referenduma?

и која то Швајцарска говори из Јелениног текста, а могло је и које год друго шкакљиво питање да буде на дневном реду. Допуштено је и тако гледати. Али је помало досадно искључиво на тај начин читати оно што ти допадне под руку.


pa koja to svajcarska govori iz jeleninog teksta?
ona vecinska -- sigurno ne.

ona manjinska -- (by the way, sto rece blogovatelj -- velikomanjinska. 43% od izaslih) mozda, ali da li se ona moze nazivati svajcarskom?

zato je tekst los. tendenciozan. sigurno ne iz vizure vecinske svajcarske, a pretenciozno iznosi stavove koje naziva 'svajcarskim'. za jednog imigranta - mnogo. i previse.

zato je tekst los. a ne zato sto se ja slazem sa ishodom referenduma.
za tvoju informaciju - ne slazem se.

Doctor Wu Doctor Wu 07:12 03.12.2009

Re: Минаре

Ево, да помогнем како може да се чита: Јелена ускраћује слободу у име слободе. И тако навија.


Pa da, i ja mislim da je ovo tekst o Alisi a ne o zemlji čuda.

Inače, većinska Švajcarska je, pogotovu onaj nemački deo, zemlja praktičnih i izuzetno konzervativnih (da ne kažem zatucanih) ljudi a švajcarsko društvo zaista nije merilo nikakve savremene demokratije. Meni se čini da su po svojim shvatanjima oni jedno 2 ili 3 veka iza jedne Amerike, na primer, da ne pominjem sada Norvešku ili Kanadu. Valjda zato svi ovi hedge fondovi i hrle u Ženevu a ne u Cirih.
Jelena Gall Jelena Gall 11:29 03.12.2009

Re: Минаре

mikimedić, naravno da mislim na one švajcarce koji nisu glasali za zabranu, to je iz teksta potpuno jasno. trebalo je naglasiti - ok, ako ti to smeta, ali za mnogo šta nije u tom tekstu bilo mesta.

desničari su većina, u pogledu procenata na ovom referendumu, ali su najjači i u smislu najglasnije i najprovokativnije artikulacije problema u društvu. sem toga, najagilniji, neumorni. opcija uspešnog suprotstavljanja (strateški uspešnog) nedostaje svima ostalima - ne vidim nikakav pasiv ni u gramatičkom ni u logičkom pogledu.

ono što u tekst takođe nije uspelo da uđe, a tebi će biti više nego poznato, ako pratiš političke debate: u švajcarskoj je negovana kultura dijaloga. posledica "starog dobrog" manira da se sagovornik prvo sasluša (ma šta pričao i ma koliko dugo pričao), da se pri donošenju odluka dugo premišlja, vaga, čeka na pravo rešenje itd - dakle, posledica je gubitak u trci sa desničarima, jer ljudi nemaju mnogo strpljenja. ovo poslednje je konstelacija koja uopšte, ponoviću, nije u svim detaljima specifično švajcarska, nego je fenomen našeg vremena.

konkretno, nešto je trulo u državi danskoj, odnosno u logici cele priče o minaretima. SVP je ponudio jednostavan model, računajući na ugroženost hrišćanskih osećanja a skupljajući poene za sebe, jašta, dok su svi ostali u debatama pre referenduma uglavnom plivali i proplivavali na širokom polju između pravnih začkoljica, verskih osećanja i verske tolerancije. tako se, naravno, ne pridobijaju glasači, kao prvo, a kao drugo i mnogo bitnije: očigledno neke osnovne stvari na ovom polju NISU dovoljno dobro artikulisane. da jesu - niti bi bilo one prognoze koja je dan pred referendum onoliko omanula, niti bi bilo ne samo protesta, koji dođu pa prođu, nego ozbiljnih preispitivanja u samom parlamentu da li da se odluka referenduma prihvati.

dakle, SVP je pogodio jedno opšte i veoma, veoma osetljivo mesto (isto bi bilo i u svakoj drugoj državi, naravno). oni su ponudili i model: manje minareta, manje fundamentalizma itd. dakle, oni su potpuno jasno i populistički, kao uvek, artikulisali svoje mišljenje. njihovi protivnici to u ovom slučaju nisu uspeli. indikativno je i što nisu, i što ih je mnogo (hajde da se ne zezamo procentima, hajde da pomenemo da je, recimo, katolička crkva bila protiv ovakvog referenduma koji nije u duhu verske tolerancije), ali je veoma indikativno i to što je frustriranost ovakvim rezultatima tolika da se pominje čak nepriznavanje rezultata referenduma.

nadam se da je sada malo jasnije.

živi bili pa videli, potrajaće sada sve to, naravno.

wukadin wukadin 11:33 03.12.2009

Re: Минаре

već pročitala na peščaniku.


To govori samo po sebi da je tekst odlican
Jelena Gall Jelena Gall 11:34 03.12.2009

Re: Минаре

Doctor Wu
Ево, да помогнем како може да се чита: Јелена ускраћује слободу у име слободе. И тако навија.


Pa da, i ja mislim da je ovo tekst o Alisi a ne o zemlji čuda.

Inače, većinska Švajcarska je, pogotovu onaj nemački deo, zemlja praktičnih i izuzetno konzervativnih (da ne kažem zatucanih) ljudi a švajcarsko društvo zaista nije merilo nikakve savremene demokratije. Meni se čini da su po svojim shvatanjima oni jedno 2 ili 3 veka iza jedne Amerike, na primer, da ne pominjem sada Norvešku ili Kanadu. Valjda zato svi ovi hedge fondovi i hrle u Ženevu a ne u Cirih.

a ovaj tvoj pasus je tekstić o kojem junaku iz kojeg SF-romana? ili ima neka priča o tome kako je neki čika-doktor zamišljao švajcarsku?
mikimedic mikimedic 12:24 03.12.2009

Re: Минаре

mikimedić, naravno da mislim na one švajcarce koji nisu glasali za zabranu, to je iz teksta potpuno jasno. trebalo je naglasiti - ok, ako ti to smeta, ali za mnogo šta nije u tom tekstu bilo mesta.


ako neces da citas komentar onda nemoj ni da ga komentarises.

pitam te: ako mislis na one svajcarce koji nisu glasali za zabranu, zasto tako i ne napises, nego si napisala generalno/uopsteno 'svajcarci' ?

zasto nisi napisala 'manjina u svajcarskoj je zatecena' umesto 'svajcarska je zatecena'?

desničari su većina, u pogledu procenata na ovom referendumu, ali su najjači i u smislu najglasnije i najprovokativnije artikulacije problema u društvu. sem toga, najagilniji, neumorni. opcija uspešnog suprotstavljanja (strateški uspešnog) nedostaje svima ostalima - ne vidim nikakav pasiv ni u gramatičkom ni u logičkom pogledu.


Tek sada se ispoljava briga za komšije muslimane koji su povređeni ovom odlukom i tek sada kreće rasprava o tome da li je pitanje minareta u simboličkoj ravni zaista sporedno za budućnost ove zemlje


jel ovo nije pasiv? ko ispoljava brigu za komsije muslimane? vecinska desnicarska svajcarska?

'opcija uspesnog suprostavljanja nedostaje svima ostalima'. tacno. ako ti pises iz vizure tih 'svih ostalih'. a ti svi ostali su manjina, i nikako se ne mogu nazvati svajcarskom. pogotovo mislim da ti nemas pravo da govoris u ime 'svajcarske' jer si imigrant. ako si u medjuvremenu mozda postala pripadnik svajcarske nacije, onda se izvinjavam, ali i tom slucaju mozes da govoris samo u ime jedne manjine u svajcarskoj, a ne svajcarske.

ono što u tekst takođe nije uspelo da uđe, a tebi će biti više nego poznato, ako pratiš političke debate: u švajcarskoj je negovana kultura dijaloga. posledica "starog dobrog" manira da se sagovornik prvo sasluša (ma šta pričao i ma koliko dugo pričao), da se pri donošenju odluka dugo premišlja, vaga, čeka na pravo rešenje itd - dakle, posledica je gubitak u trci sa desničarima, jer ljudi nemaju mnogo strpljenja. ovo poslednje je konstelacija koja uopšte, ponoviću, nije u svim detaljima specifično švajcarska, nego je fenomen našeg vremena.


ovo je verovatno tacno, i sa ostatkom tvog komentara mogu da se slozim, samo to nema nic veze sa mojim komentarom i razlozima koje sam naveo zasto smatram tekst losim.

Jelena Gall Jelena Gall 13:06 03.12.2009

Re: Минаре

ovo je verovatno tacno, i sa ostatkom tvog komentara mogu da se slozim, samo to nema nic veze sa mojim komentarom i razlozima koje sam naveo zasto smatram tekst losim.

uopšte nisam mislila, niti sada mislim, da je žongliranje veličinama tipa 57.5%-42.5% (uzela blogovateljevu korekciju u obzir) najbitnije u ovoj stvari, niti da ima posebnu iskaznu vrednost u pogledu većine i manjine, naročito s obzirom na činjenicu da razlika nije ogromantna. bitno je da je ovaj referendum izazvao ogromno čujno i vidljivo i čitljivo nezadovoljstvo, kao malo koji referendum ranije.

bitno je to da iz parlamenta dolaze glasovi poput mercovog - koji je iznenađen žestinom reakcije i sugeriše da bi i švajcarski sudovi mogli da provere da li je odluka u skladu sa konvencijom o ljudskim pravima, da to ne mora baš odmah da ide pravo u strasbur.

bitno je to što isti merc nagoveštava da se o ovakvim pitanjima možda ipak više neće odlučivati putem referenduma (zašto? i zašto ovo kaže jedan predsednik?). bitno je takođe to što lojenberger ne isključuje "nužnost" da na kraju ipak politika odluči o primenjivosti ove odluke. dakle, to su primeri na koje se između ostalog pozivam kada pišem ovakav tekst.

ma koliko ja bila imigrant, merc i lojenberger nisu manje švajcarci od blohera i kompanije.

sem toga, ja ne govorim "u ime" švajcaraca, nego sam posmatrač. i ne zagovaram ništa, nego navodim svoje mišljenje i svoje viđenje stvari. po cenu da me wu proglasi alisom u zemlji zatucanih.
mikimedic mikimedic 14:11 03.12.2009

Re: Минаре

uopšte nisam mislila, niti sada mislim, da je žongliranje veličinama tipa 57.5%-42.5% (uzela blogovateljevu korekciju u obzir) najbitnije u ovoj stvari, niti da ima posebnu iskaznu vrednost u pogledu većine i manjine, naročito s obzirom na činjenicu da razlika nije ogromantna. bitno je da je ovaj referendum izazvao ogromno čujno i vidljivo i čitljivo nezadovoljstvo, kao malo koji referendum ranije.


ako hoces da se igramo gluvih telefona -- mozemo.

cije nezadovoljstvo? onih 42.5% koji su glasali protiv?
referendum je sigurno izazvao vidljivo i citljivo zadovoljstvo kod onih 57.5 koji su glasali za.

bitno je to da iz parlamenta dolaze glasovi poput mercovog - koji je iznenađen žestinom reakcije i sugeriše da bi i švajcarski sudovi mogli da provere da li je odluka u skladu sa konvencijom o ljudskim pravima, da to ne mora baš odmah da ide pravo u strasbur.


dolaze, pa sta. i dalje su manjina i nikako ne predstavljaju stav parlamenta. a o mercu nemoj previse, bio je on iznenadjen i postupcima gadafijevog sina pa je trcao u libiju da se izvinjava. i vratio se i bez aviona i bez dvojice svajcaraca.

ma koliko ja bila imigrant, merc i lojenberger nisu manje švajcarci od blohera i kompanije.


nisu, ali ne mozes da kazes da je 'svajcarska iznenadjenja'. mozda su merc i lojenberger iznenadjeni, ali oni su u najboljem slucaju 42.5% svajcarske (izasle) a ne 'svajcarska'.


sem toga, ja ne govorim "u ime" švajcaraca, nego sam posmatrač. i ne zagovaram ništa, nego navodim svoje mišljenje i svoje viđenje stvari. po cenu da me wu proglasi alisom u zemlji zatucanih.


ne govoris u ime svajcarske, ali kazes 'svajcarska je zatecena'. sorry, ali zateceno je 42% izasle svajcarske.
Jelena Gall Jelena Gall 14:34 03.12.2009

Re: Минаре

zateceno je 42% izasle svajcarske.

AMEN, BRE, MIKI MUČITELJU! :)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:39 03.12.2009

Re: Минаре

Jelena
a mene ako pitaš, šta ima minaret da mi smeta, ako ljudi dobiju građevinsku dozvolu itd?


Kad si pomenula gradjevinsku dozvolu evo kako to izgleda u Austriji (cuo u prilogu na njihovoj TV pre par dana kad su komentarisali ovo u Svajcarskoj). Kazu da je i kod njih u praksi nemoguce sazidati dzamiju zato sto se dozvola moze dobiti samo ako se takav objekat uklapa u sliku/arihtekturu mesta (Ortsbild) - sto u praksi znaci: u svakom mestu postoje crkve odvajkada i samim tim se uklapaju ... a dzamije ne. Prikazali su i par primera kako se tamo dzamije prave: u nekom dvoristu sa kulom koja je visoka samo nekoliko metara pa se i ne vidi iz daljine ...

Eto oni "resili" problem na nacin slican svajcarskom ... samo tiho, bez halabuke i bez refereneduma...

pozz

ps. ovo je samo informacija sa moje strane a ne podrska ...
mikimedic mikimedic 15:09 03.12.2009

Re: Минаре

AMEN, BRE, MIKI MUČITELJU! :)


da te ne mucim vise, samo bih voleo da cujem definiciju pojma 'svajcarska' u recenicama

Švajcarska je prosto bila zatečena, a onda je bilo kasno za ispravke.

Što se Švajcarske tiče, ona se budi.


i necu vise, obecavam

Biljana 77 Biljana 77 17:37 03.12.2009

Preporuka

jer ...
Па, ја сам рекао да је текст одличан, а не да се слажем са свим ставовима који су у њему изнесени. Треба ли да објашњавам зашто је текст одличан? Треба? Дакле, писмен је, има своју главу и реп, одлично и упечатљиво осликава ситуације и недоумице једног друштва, неосетно те делом води и кроз његову историју као и предисторију тренутне ситуације, указује на неке бизарности и зачкољице једне од најбогатијих држава света, на њене скривене "мане", и све то вешто, промућурно и с лакоћом.

Jelena Gall Jelena Gall 18:24 03.12.2009

Re: Минаре

samo bih voleo da cujem definiciju pojma 'svajcarska' u recenicama




mikimedic mikimedic 20:03 03.12.2009

Re: Минаре

najvise volim kada u nedostatku iole ozbiljnog kontra-argumenta pocinjemo da branimo 'ozbiljan' tekst u pokusaju decjim doskocicama.
vishnja92 vishnja92 20:05 03.12.2009

Re: Минаре

ja najvise volim kad se mikimedic ukopa u prvoj recenici i ne mrdne odatle kroz narednih 300 komentara, ako se vec vredjamo. Jeleni orden.
mikimedic mikimedic 20:19 03.12.2009

Re: Минаре

ja najvise volim kad se mikimedic ukopa u prvoj recenici i ne mrdne odatle kroz narednih 300 komentara, ako se vec vredjamo. Jeleni orden.


ne vredjamo se, bar ja nisam primetio. na sta konkretno mislis?

a za prvu recenicu, pa da, ukopamo se na prvom ispitnom pitanju i ni makac. probali smo da zamumuljimo odgovor, ali ne ide pa ne ide, pa da na kraju probamo duhovite video spotove.
vishnja92 vishnja92 20:21 03.12.2009

Re: Минаре

ok, mene tvoja revidentska uloga ne zanima vise, over&out.
Doctor Wu Doctor Wu 20:53 03.12.2009

Re: Минаре

a ovaj tvoj pasus je tekstić o kojem junaku iz kojeg SF-romana? ili ima neka priča o tome kako je neki čika-doktor zamišljao švajcarsku?

Ohoho, vidim, primio ti se i švajcarski smisao za humor.

Na kraj pameti mi ne pada da se smaram s tobom, ali za siktericu priznajem da me kod tebe uvek nanovo zabavlja nevešto prikriveni autoritarni karakter štrebera (o tome ti je pisao Brajović, ako nisi skapirala) koji, svestan svoje ograničenosti, po hiljaditi put pred ogledalom deklamuje fazone koje će "prosipati" pred društvom. Džaba, prazno ostaje prazno, što kaže tvoja drugarica Bilja, nebitno ostaje nebitno. Void. Null. Ništa da ga ispuni. Nikakav "društveni angažman", "stav"...
Jelena Gall Jelena Gall 21:15 03.12.2009

Re: Минаре

probali smo da zamumuljimo odgovor, ali ne ide pa ne ide

pa jesam ti aminovala gore? nisi izgleda ni primetio, kolko te ponela mantra većina-manjina. otud onakav odgovor, mislila sam da se šegačiš ponavljajući pitanje.
ali, da zastanemo sad, biće, ne daj bože, i druge prilike za ovakve telefonijade.
Jelena Gall Jelena Gall 21:17 03.12.2009

Re: Минаре

Doctor Wu
a ovaj tvoj pasus je tekstić o kojem junaku iz kojeg SF-romana? ili ima neka priča o tome kako je neki čika-doktor zamišljao švajcarsku?

Ohoho, vidim, primio ti se i švajcarski smisao za humor.

Na kraj pameti mi ne pada da se smaram s tobom, ali za siktericu priznajem da me kod tebe uvek nanovo zabavlja nevešto prikriveni autoritarni karakter štrebera (o tome ti je pisao Brajović, ako nisi skapirala) koji, svestan svoje ograničenosti, po hiljaditi put pred ogledalom deklamuje fazone koje će "prosipati" pred društvom. Džaba, prazno ostaje prazno, što kaže tvoja drugarica Bilja, nebitno ostaje nebitno. Void. Null. Ništa da ga ispuni. Nikakav "društveni angažman", "stav"...

bye, darling.
dunja73 dunja73 21:38 03.12.2009

Re: Минаре

Inače, većinska Švajcarska je, pogotovu onaj nemački deo, zemlja praktičnih i izuzetno konzervativnih (da ne kažem zatucanih) ljudi a švajcarsko društvo zaista nije merilo nikakve savremene demokratije

jes ´ vraga , svako selo ima Puf ...
sonja k. sonja k. 21:44 03.12.2009

Re: Минаре

cije nezadovoljstvo? onih 42.5% koji su glasali protiv?
referendum je sigurno izazvao vidljivo i citljivo zadovoljstvo kod onih 57.5 koji su glasali za.


problem je sto ovih 57.5 nemaju pojma za sta su glasali.
sledeci referendum ce biti o dlakavim muskarcima ili sta?!
direktna kurta&murta demokratija je najperfidniji sistem za manipulaciju masom.
blogovatelj blogovatelj 21:56 03.12.2009

Re: Минаре

problem je sto ovih 57.5 nemaju pojma za sta su glasali.


Znaju oni vrlo dobro, ne zavaravaj se.
Evo stavio sam na kraj komentar - novi link iz Blica.
eugensavojski eugensavojski 22:03 03.12.2009

Re: Минаре

dunja73
Inače, većinska Švajcarska je, pogotovu onaj nemački deo, zemlja praktičnih i izuzetno konzervativnih (da ne kažem zatucanih) ljudi a švajcarsko društvo zaista nije merilo nikakve savremene demokratije

jes ´ vraga , svako selo ima Puf ...

Al konzervativan, samo misionarka.

sonja k. sonja k. 22:27 03.12.2009

Re: Минаре

Znaju oni vrlo dobro, ne zavaravaj se.
Evo stavio sam na kraj komentar - novi link iz Blica.


kakav link?
Jelena Gall Jelena Gall 23:31 03.12.2009

Re: Минаре


sonja k.
Znaju oni vrlo dobro, ne zavaravaj se.
Evo stavio sam na kraj komentar - novi link iz Blica.


kakav link?

ovaj
de si sonja!
sonja k. sonja k. 01:07 04.12.2009

Re: Минаре

de si sonja!


fala ti lexo
na srecu nisam tu gde si ti
jad i beda od referenduma
mene sramota
xx




bandina bandina 23:55 02.12.2009

.....


Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:02 03.12.2009

Re: .....

Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?

pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:03 03.12.2009

Re: .....

bandina

Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?

švajcarska nije hrišćanska zemlja.
švajcarska je sekularna država.
u kojoj živi mali milion raznih nacija, pored tri osnovne.
koliko njih su uopšte vernici, ne bi trebalo da bude uopšte važno.

ovo je zbilja skandalozno da se uopšte stavljalo na referendum.
da ne pričamo kako se "divno" osećaju vernici islamske veroispovesti.
bandina bandina 00:05 03.12.2009

Re: .....


Pa i hriscanska religija iskljucuje postojanje drugih religija...valjda?

Moj prijatelj iz Palestine je recimo totalno ravnodusan...kaze " religiju da mi zabrane ne mogu "
Jelena Gall Jelena Gall 00:05 03.12.2009

Re: .....

bandina

Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?

ne mogu ni ja sada da tražim, uglavnom se misli, koliko znam uglavnom i s pravom, da verska tolerancija nije najupadljivija osobina muslimanskih zemalja.
no, i u tekstu rekoh: čuvajmo se ovakve nivelacije. neplodna je, nedostaju ključni elementi za poređenje (nije dovoljno imati dve države i u svakoj jednu preovlađujuću ispovest).
sem toga: fora nije u tome da budemo isti. nego da budemo bolji, i sebi i drugima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:09 03.12.2009

Re: .....

Aleksandar Stosic
Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?

pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.

svaka religija ima takve težnje.
zar nema i hrišćanstvo?
otkud onoliki misionari po africi i gde sve ne.
zato i jeste svaka religija štetna.
svaka.
i netolerantna prema drugim religijama.
ali ako već mora, daj da to bude privatno i u miru.
jesen92 jesen92 00:15 03.12.2009

Re: .....

da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?
..to bi trebalo da zna Budimac....
ivana23 ivana23 00:38 03.12.2009

Re: .....



САУДИЈСКА АРАБИЈА: Муслимански верници моле се у сумрак у Мухамедовој џамији, другој највећој исламској светињи која се налази у Медини.
Hansel Hansel 00:41 03.12.2009

Re: .....

fora nije u tome da budemo isti. nego da budemo bolji, i sebi i drugima.
Lepo rečeno, ali ozbiljno se postavlja pitanje mere u svemu, pa i u tome. Koliko se zna, ili su to predrasude možda, islamske zemlje nisu baš sekularne? Kakva je budućnost zemalja koje su prihvatile imigrante (znamo i da su razlozi često ekonomski)? Sekularna ili teokratska? Šta je logično - da se "dođoš" prilagodi sredini u koju je došao, ili da nameće svoj sistem vrednosti? Ne znam, ja nemam svoje konačne odgovore na ova pitanja, sve je vrlo komplikovano, ali ipak pokušajmo da projektujemo posledice, recimo, neograničene gradnje džamija. Imajte u vidu da one imaju i spoljna ozvučenja... Da li bilo koji starosedelac želi da se prilagodi toj izmeni? Da li treba da se prilagodi? Ima li iko prava da u sopstvenoj zemlji, u kojoj se rodio, zadrži svoj način života?

Ko zna da su tih 57% hrišćani? Možda su za zabranu glasali i ateisti, što bi bilo sasvim logično, zar ne?

Ja priznajem da imam problem sa svakim agresivnim nametanjem bilo čega, pa i religije. Ne vidim, iapk, da prema tome treab biti tolerantan, da bismo "bili bolji" od onih koji nisu tolerantni... bojim se da je to ipak recept za gubljenje identiteta... ali, i to je možda prirodan - društveni proces? Ipak, posle ovoliko sopstvenog pro et contra, mogu da zaključim da je prevelika popustljvost ipak pogrešna. Gde je granica, ne znam.

Inače, treba reći da je Švajcarska pravo glasa ženama dala tek u drugoj polovini prošlog veka. Evo, proverio sam, to je ipak bilo kasnije nego što sam mislio - 1971. godine! I danas se od švajcarske žene očekuje da dočeka muža koji se uveče vrati s posla i servira mu večeru u zagrejanim tanjirima! Pričala mi pozannica koja je bila udata - za Švajcarca...
almin.hazirovic almin.hazirovic 01:45 03.12.2009

Re: .....

Aleksandar Stosic
Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?
pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.



Prije svega Islam nije religija koja osporava postojanje ostalih religija, iz gore navedenog se vidi samo neznanje koje je ispoljilo i stanovnistvo svajcarske na predhodnom referendumu.

Desavanja u Svajcarskoj nisu slucajna, to je poslijedica odnosa prije svega tendencija desnice unutar cijele Evrope koja koristi vjersku matricu za postizanje svojih ciljeva izmedju ostalih i borbe protiv azilanata.
Islamofobija koja je postala moda u cijelom svijetu je takodje i poslijedica medijske hajke.
Kada ste culi za izraze: KRSCANSKI TERORIZAM, JEVREJSKI TERORIZAM itd? Nikada! Postavljen je sablon da kada neka budala napravi bilo kakvo zlodjelo a nosi odredjeno ime i prezime onda je to ISLAMSKI TERORIZAM!
Pa zar to nije licemerje? Zar se u Severnoj Irskoj ne vodi vjerski rat izmedju protestanata i katolika?
To je najduža operacija u istoriji oružanih snaga Velike Britanije, a od početka izbijanja sukoba između katolika i protestanata 1969. u Severnoj Irskoj službovalo je više od 300.000 britanskih vojnika.
U sukobima sa paravojnim formacijama ove religijske zajednice poginula su 763 vojnika.
Minulih decenija život je izgubilo i oko 3.500 građana Severne Irske.
Sta je sa Palestinom?

No opet Evropa i danas ima standarde po kojima vrsi prijem svojih clanica. Recimo po tim standardima u EU moze Bugarska koja je zemlja sa visokom stopom kriminala, korupcije, nepismenosti, nerazvijenosti na svim poljima ali muslimanska Turska ne zadovoljava kriterij. Sta mislite koji je kriterij u pitanju?
Mozda ima previse munara, mozda je Evropsko poput Švajcarskog neba premalo za munare?
Kakva se to poruka salje muslimanima Evrope kada se referendum organizuje na Kurban Bajram?
Kazete da se tek sada bude pospani Svajcarci i vide sta se desava, pa zar nisu vidjeli i prije, zar nisu i sami sa vecinskim glasanjem ucestvovali u svemu tome?
Zasto je pokrenuto ovo pitanje kad u zemlji ima samo cetiri munare? Kao i u drugim evropskim zemljama i u Svajcarskoj svjedoci smo jednog sveopsteg bunta protiv sve ociglednije prisutnosti muslimana u drustvu. Munare su samo izgovor. SVP je ranije vec pokusala da pokrene kampanju protiv muslimanskog tradicionalnog klanja stoke, ali su odustali zbog rezerve jevrejske zajednice u Svajcarskoj. Umjesto toga usmjerii su se prema povoljnijem cilju, munarama.
U svakoj evropskoj zemlji koriste se razliciti simboli i teme protiv muslimana. U Francuskoj mahrame ili burke, u Njemackoj dzamije, Britaniji nasilje, Danskoj karikature, Holandiji homoseksualizam itd. Da bi razumjeli sto se dogadja, ne samo u Svajcarskoj vec u citavoj Evropi, potrebno je dublje pogledati iza ovih simbola; dok evropske zemlje prolaze kroz duboku krizu identiteta, u posljednje vrijeme sve ociglednije prisustvo muslimana u drustvu postaje zastrasujuce.
U globalnom svijetu sa pojacanim migracijama, Evropljani su sve vise suoceni sa pitanjima: Sta su nasi korjeni? Ko smo mi? i Kakva nas ceka buducnost? U svojoj okolini vide sve vise ljudi druge boje i drugacijih simbola. Islam je u posljednjih 20 godina toliko povezivan sa problemima kao sto su nasilje, ekstremizam, sloboda izrazavanja i neravnoprvnost polova, da je normalnom gradjaninu vrlo tesko da prihvati prisustvo muslimana u svojoj okolini. Postoji vrlo jasan strah i nepovjerenje. Ko su oni? Sta hoce? Kako se u pozadini daje slika da je Islam jedna ekspanzionisticka religija, ova pitanja poprimaju sve vise strepnje. Hoce li to da nam islamiziraju zemlju?
Kampanja protiv munara se razbuktala upravo sa ovim strahovima. Ljudi su bombardirani paranojom i njihova osjecanja su izmanipulirana. Lijepljeni su posteri sa zenom zavijenom u crno sa svajcarskom zastavom u pozadini na kojoj su stajala munara. Propagirana je nespojivost Islama sa svajcarskim vrijednostima. (SVP je ranije trazila da se poniste drzavljanstvo svima koji bi branili islamske vrijednosti) Strategija ove partije je bila jednostavna ali vrlo efektna. Uspjela je isprovocirati svaku diskusiju i stvorila utisak bezizlaza: “Opkoljeni smo, muslimani nas neprimjetno osvajaju i ruse nam kulturu.” Veci dio stanovnistva je poslao otvorenu poruku muslimanima. Ne vjerujemo vam i za nas je najbolji musliman kog ne vidimo.

I muslimani imaju svoje greske
Ko je krivac? Godinama govorim kako muslimani koji zive u zapadnom drustvu trebaju na pozitivan nacin biti zastupjeni i aktivni u drustvu i biti orjentirani ka buducnosti. Muslimani u Svajcarskoj su posljednjih mjeseci nastojali ostati po strani, “skriveni” i izbjeci sukobe tokom rasprave o referendumu. Bolje je bilo da su napravili savez sa organizacijama i partijama koje su bile protiv zabrane. U svemu sto se desavalo u Svajcarskoj muslimani imaju odgovornosti, medjutim politicke partije u Svajcarskoj i Evropi generalno ne pokazuju dovoljno spremnosti voditi hrabru politiku jacanja multikulturnih i multivjerskih vrijednosti. Glavnu rijec vode populisti, drugi ih prate.
Islam je sada postao svajcarska i evropska religija i muslimani koji su se u velikoj mjeri integrirali u sistem srecu se sa istim problemima; nezaposljenosti, siromastva, nasilja. Ne mozemo samo kriviti populiste; neuspjeh su prouzrokovale i mnoge druge stvari, nedostatak hrabrosti kao i uskogrude predrasude prema muslimanskim gradjanima.
Kaze isaknuti svajcarski intelektualac egipatskog porijekla Tarik Ramazan povodom referenduma o zabrane munara.


Ono sto sada budi "pospane" Svajcarce je strah od poslijedica koje ce se neminovno desiti a odrazice se na njihov dzep. Vec sada se cuju pozivi za povlacenje muslimanskog kapitala iz Svajcarskih banaka.

Sto se tice Islama i tolerancije kao i odnosa prema ostalim religijama, Islam je religija koja govori o kontinuitetu. Islamska kultura i tradicija nalazu ocuvanje ne samo svojih vec i tudjih vjerskih objekata. Otuda i ocuvane pravoslavne crkve u Turskoj. U Istanbulu je i danas sjediste vaseljenskog patrijarha sto samo govori o stepenu tolerancije. Sto se tice Islamskih zemalja situacija je ista, neosporna je cinjenica da u pojedinim zemljama kojima upravljaju extremisticki rezimi dolazi do unistavanja ne samo neislamskih vec i Islamskih bogomolja koje ne pripadaju istoj vjerskoj skoli tako da tu ne stoji teza o netoleranciji Islama.
Svjedoci smo ratova na prostorima bivse Yu gdje je od strane svih unistavano sve sto je tudje ali ipak je najvise unisteno dzamija.
Kad smo vec krenuli u analizu, recimo da je Beograd imao 274 dzamije od kojih je sacuvana jedina Bajrakli dzamija, koja je skoro i sama po ko zna koji put bila spaljena. Ta jedna dzamija ne zadovoljava potrebe muslimana Beograda i o tome niko ni ne zeli da govori. A kada se pomenu munare u Svajcarskoj onda se kontrira nekakvom netolerancijom.

Licno zagovaram stav da svi trebamo pospremiti svoje avlije, nauciti o sopstvenoj religiji i kulturi, pa potom nauciti o religijama nasih sugradjana, susjeda jer ukoliko saznamo nesto o "onim drugima" necemo ih se bojati.
Covjek se boji mracne prostorije jer ne zna sta je tamo, ali ako je osvijetli i vidi da tamo niceg strasnog i loseg nema onda ga niko ne moze uvjeriti u suprotno.
Ukoliko naucimo o svojoj vjeri, naucicemo da cijenimo i tudju jer u svim svjetskim religijama je utkano 10 osnovnih Bozijih zapovjesti. Oslobadjanje od komunizma na ovim prostorima dovelo je do sirenja religijske netolerancije bas iz razloga nepostojanja dijaloga i nepoznavanja.
Sada se to desava sa krscanskom Evropom. Sve visi porast muslimanske populacije koja zivi unutar EU dovodi do jacanja desnice koja zagovara rasnu, vjersku i nacionalnu mrznju. Taj sablon nam nije stran imamo mi toga i ovdje. U vrijemenu globalizacije gdje je svijet postao globalno selo u kojem je mjesanje i protok ljudi, kultura, roba, informacija, nemoguce zaustaviti. U takvom svijetu ovakvi referendumi, rasizam, vjerska, nacionalna mrznja, pokusaji stvaranja i politika jednonacionalnih drzava moraju postati proslost.
bindu bindu 03:03 03.12.2009

Re: .....

jesen92
da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?
..to bi trebalo da zna Budimac....


ne znam kako zive hriscani u islamskim zemljama.ne znam ni da li uopste postoje i "koja su im obelezija".

ali znam da aya sophija iznutra izleda ovako.

a spolja, to svi znamo, izgleda -ovako.

i da napomenem da su fotke na tom linku, fenomenalne, pogotovu za one koji nikada nisu videli hagia sophia iznutra.

i sta sada.oni su ugradili cetiri minareta. cetiri stuba kao cettiri tornja. pa dobro... i ne izgledaju tako lose, onako gledano iz daljine. itd. pogotovo ako u isto vreme pomislis na "four noble truths". medjutim, ne ide mi u glavu da je neko mogao da stavi islamsko pismo u hriscansko svetiliste. nekako je " too much grotesque".
to bi bilo isto kao kad bi neko stavio razapetog xrista u neki budisticki hram. ovi bi nacisto poludele.

prema tome- to sa minaretima u svajcarskoj me podseca na tu pricu. neka moja momentalna razmisljanja u vezi sa tim bi bilo da sklone minarete oko basilike, pa onda mozda moze da bude i ok da neko dize minarete po evropi.
meni je tu negde "equal rights- and justice".

ja ipak mislim da u svemu treba da bude neki balans. .

to, sto su oni stavili minarete i ispisali koran po hriscanskom svetilistu, nikako nije u balansu sa mojom logikom.

i nista. samo kazem da sam u velikom cudu sto je ovakav razgovor u neku ruku tabuuu. ja se retko secam da sam cula da je neko rekao da se cudi takvim "sitnicama". to me sve negde podseca na "razgovor izmedju kine i tibeta"
.cudan neki razgovor..zahteva mnogo strpljenja i razumevanja.a ko to ima danas ali iskreno???


evo da budem prva; svima vam zelim sve naj-naj za praznike i posle jos dugo-dugo tako,....
blogovatelj blogovatelj 03:27 03.12.2009

Re: .....

Licno zagovaram stav da svi trebamo pospremiti svoje avlije, nauciti o sopstvenoj religiji i kulturi, pa potom nauciti o religijama nasih sugradjana, susjeda jer ukoliko saznamo nesto o "onim drugima" necemo ih se bojati


Divno, i ja se apsolutno slazem sa ovim.
Vidi nadji neki blog iz BIH, po mogucnosti veoma citan kao ovaj ovde, pa napisi post u kome trazis od federalnih vlasti da se vrati par stotina hiljada Srba u Sarajevo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:27 03.12.2009

Re: .....

pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.

da li si siguran? opet, zar nisu sve religije u sustini takve?
eugensavojski eugensavojski 07:28 03.12.2009

Re: .....

Da , vidljivo nošenje krsta je u večini zabranjeno , negde i svako, a negde opet ima i posebna traka na autobanu za kaure
eugensavojski eugensavojski 08:24 03.12.2009

Re: .....

Exitus Letalis
bandina

Ne mogu nigde da proverim i nadjem podatak : da li su u muslimanskim zemljama zabranjena hriscanska obelezja?

švajcarska nije hrišćanska zemlja.
švajcarska je sekularna država.
u kojoj živi mali milion raznih nacija, pored tri osnovne.
koliko njih su uopšte vernici, ne bi trebalo da bude uopšte važno.

ovo je zbilja skandalozno da se uopšte stavljalo na referendum.
da ne pričamo kako se "divno" osećaju vernici islamske veroispovesti.

Ovo nije "sukob" i netolerancija između hriščanskih vrednosti i islama .
ovo je sukob na kulturnom i ekonomskom nivou. Niti jednog švajcarca ne smeta kad neki Meho čelom lupa o pod i izgovara recimo u podnevnom namazu Bog nema sina ( direktna aluzija na hriščansko učenje) , niti ikog od njih smeta kad svaki efendija telali kako oni eto poštuju Isu pegambera ( e sad što bi jeli hriščanima bila uvreda što ga zovu prorokom to je drugo) jer i u Cirihu i u Hagu ako govoriš da je Muamed bio dobar iksan al sumnjaš da je prorok ode lako glava ako si to rekao u kebabđinici.
Ovo je sukob kalvinističke etike i muslimanskog parazitizma
jednostavno , tata radi , ima dece deset na njega, ima se pravo na ovo i ono, deca posle rade za gudropoliten i tako .
Ovde nije problem u percepciji muslimana kao krivovjernika, ovde se radi o percepciji muslima kao kriminalaca, trošilaca socijalnih fondova, dugoročnog opterečenja za zajednicu u goroj varijanti
u boljoj ovo je samo opomena da očekuju od njih da se uljude u očekivanom ramu uljuđenosti.
Drugo , većina tih muslimana su "Turci" a ne Arapi. Pod Turcima mislim na tursku varijantu islama a ne arapsku. Radi se o albancima i slavenskim muslimanima sa balkana,
I kod jednih i kod drugih postoji ogroman vapaj za Titinim vaktom i "imalo se pravo.... / to država đabe daje "
Problem je nastao kad su švajcarci svatili da je njihov doprinos manji od troška koje društvo ima

No malo pitanja za kraj ako se slažete da je ovo ipak sukob na nivou kultura a ne ispovjedanja vere imaju li u sekularnoj državi kulturni radnici pravo da se mešaju u politiku
i jelte ta kultura i te kulturne razlike stalno prave neki belaj. Književnost , film pozorište sve je to retrogradno .
to treba ukinut , treba postavit vijeće/politbiro naprednih levih ljudckopravaškofeminističkofilopedrističkoantiklerikalno i sproču nazadnih snaga .
a referendum , a izbori ,a direktna demokracija ma to su nazadne ideje iz doba Tomasa Jefersona
angie01 angie01 09:24 03.12.2009

Re: .....

pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.



i da, svuda gde se useljavaju prilichno organizovano i agresivno insistiraju na svojim pravima da-ovo, ono,..vera ima ne dozvoljava drugachije!

chekaj bre- jel oni to isto tako dozvoljavaju u svojim drzavama-pripadnicima drugih kultura i vera- ono Saudijska Arabija preplavljena hrishcanskim zvonicima?

evo samo ilustracija onoga shto mozda nespretno pokushavam da kazem- u kanadi svako ko dodje mora da se uklopi u sistem,..pa izmedju ostalog, kad dodjesh kod lekara, ne mozesh na pregled u svojo odeci- nego dobjesh njihovu bolnichku- za muslimanke to ne vazi- jer njima vera ne dozvoljava- na javnim bazenima- svi prvo pod tush- muslimanke ne moraju- nego sa sve feredzama udju u isti- jer im vera ne dozvoljava,....pa izvini, al po kojoj logici- znachi za sve vaze pravila higijene-a za njih ne, pa ovo ostali demokratski treba da pristanu na takav bulshit- da ne kazem, da u zemlji gde su prava zene veoma definisana i odbranjva- oni ladno sprovode u svojim kucama sherijatske fore,...

ja stvarno nemam nishta protiv bilo koga- al mi ne pije vodu takav fazon- pa kad si doshao negde, budi spreman da se uklopish, barem u delu koji predstavlja civilizacijski napredak- kad si vec doshao.
ed_novipazar ed_novipazar 09:56 03.12.2009

Re: .....

Aleksandar Stosic

pa, islam kao religija u sustini iskljucuje postojanje drugih religija i tezi da prevladava citavim covecanstvom.

Ne bi bilo lose da pripazis na smisao onoga sto pises. Kako moze islam ili bilo ko ili bilo sta da iskljuci postojanje necega sto postoji? Islam ne iskljucuje postojanje ni krscana ni zidova ni ateista ni licemjera ni nikoga ni nicega sto postoji. Islam poput bilo koje druge vjere je prisvojio monopol na istinu. I to je cijela istina i nista cudno. Cak se u teoriji islama pripadnicima krscanstva i jevrejima daju posebna prava. Kakvog onda smisla ima reci da ih islam ne priznaje.

To da islam tezi da preovlada covjecanstvom je takodje smijesna konstatacija. Islam je sistem vrijednosti ili konzept kojeg su ljudi prihvatili i koji su poznati pod imenom muslimani. I nije islam taj koji necemu tezi vec muslimani. A muslimani ako bi i zeljeli da svoj sistem vrijednosti teitorijalno prosire onda se to principijelno ne bi uopste razlikovalo od onoga sto upravo Evropska unija cini. Medjutim, daleko su muslimani od tog procesa jer se oni jos uvijek jednim dijelom konsoliduju od posljedica kolonijalizma a drugim dijelom bore za slobodu protiv diktatorskih rezima. Rijetke su nacije koje su u ovim procesima poodmakle poput Turaka ili Malajaca. Dakle, jos neko vrijeme mozete mirno da spavate
Hansel Hansel 10:23 03.12.2009

Re: .....

almin.hazirovic
Kad smo vec krenuli u analizu, recimo da je Beograd imao 274 dzamije od kojih je sacuvana jedina Bajrakli dzamija, koja je skoro i sama po ko zna koji put bila spaljena. Ta jedna dzamija ne zadovoljava potrebe muslimana Beograda i o tome niko ni ne zeli da govori. A kada se pomenu munare u Svajcarskoj onda se kontrira nekakvom netolerancijom.
Da, čuo sam za taj podatak. A ko ih je bio sagradio? Onaj ko je okupirao zemlju i terorisao ljude. Koliko je to stanovnika i stanovnika okupatorskih "gostiju" imao Beograd u to vreme da bi mu bio potreban toliki broj džamija. I to nešto govori, zar ne?

A propo onih terorizama. Ako se neki terorizam sprovodi u ime vere, onda je on nedvosmileno verski/religijski terorizam. Nema tu nikakve dileme. Ako sada neko ko se predstavlja kao hrišćčanin izvede neki teroristički akt u ime hrišćanstva, onda je to akt "hrišćanističkog" terorizma, kao što terorizam ne može biti islamski (osim ako se islam ne zalaže za njega), već samo možda islamistički... Koliko sam upućen u istoriju, krstaški ratovi su vođeni pod izgovorom širenja vere (što je opet nedopustivo na takav način, da je to i bio jedini razlog), tako da i njih ja svrstavam u nekakav tadašnji verski terorizam, uslovno rečeno, pošto je terorizam po doslovnoj definiciji nešto malo drukčije (samo po načinu delovanja). Isti takav je bio sastavni deo turskih osvajanja, na primer. Deo tih osvajanja bilo je naturanje vere osvajača. Nedopustivo, ma o kom vremenu i ma o kojoj veri (ma, o bilo čemu) da se radi.
Hansel Hansel 10:32 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar
Dakle, jos neko vrijeme mozete mirno da spavate
Šta ovo značI?

Btw, EU, ma šta o njoj mislili, ne širi se agresivno, i, koliko vidim, zemlje trče njoj u susret, a ne baš ona njima.

Ali, o "milosrdnosti" '99. (a i ranije), o američkom "oslobađanju" iračkih i drugih naroda, balkanskim "specijalitetima" na srpski, hrvatski i bošnjački/muslimanski način mogli bismo mnooogo da pričamo...

Teorijski, za islam, kao i hrišćanstvo ili judaizma moglo bi se reći "da ima težnju". Pod uslovom da nešto stoji u njihovim "programima", pod uslovom da oni imaju elemente pokreta. Ti sad vidi da li imaju ili nemaju...
Ne bi bilo lose da pripazis na smisao onoga sto pises. Kako moze islam ili bilo ko ili bilo sta da iskljuci postojanje necega sto postoji?
Ovo je klasično "hvatanje za reč". Očigledno je (bar ja to tumačim tako) da se misli na tendenciju da se prevladaju druge religije, tj. da se pripadnici drugih religija smatraju nevernicima, ili onima koji nisu pronašli pravu veru. Ekskluzivitet prave vere se u islamu pripisuje islamu, zar ne, kao što se to možda implicitno (možda i eksplicitno?) provlači i u drugim religijama u odnosu na njih same. Razlike može biti u metodama/doktrinama/taktikama širenja. Pitanje je koje se ovde postavlja je da li neka religija, anravno preko svojih zastupnika i pripadnika, ima tendenciju da se teritorijalno širi? Pa, dalje, ako je prvo tačno, zašto, na koji način, balbla... A tek da ne pričamo o pravu na tako nešto...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:54 03.12.2009

Re: .....

Prije svega Islam nije religija koja osporava postojanje ostalih religija, iz gore navedenog se vidi samo neznanje koje je ispoljilo i stanovnistvo svajcarske na predhodnom referendumu.

ja tako ucio na FPN, a ti ako mislis da gresim, posalji dopis rektoru BGD Univerziteta i dekanu FPN da se studenti obmanjuju uceci neistinu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:58 03.12.2009

Re: .....

Prije svega Islam nije religija koja osporava postojanje ostalih religija, iz gore navedenog se vidi samo neznanje koje je ispoljilo i stanovnistvo svajcarske na predhodnom referendumu.

ja tako ucio na FPN, a ti ako mislis da gresim, posalji dopis rektoru BGD Univerziteta i dekanu FPN da se studenti obmanjuju uceci neistinu.
ed_novipazar ed_novipazar 11:02 03.12.2009

Re: .....

Hansel
ed_novipazar
Dakle, jos neko vrijeme mozete mirno da spavate
Šta ovo značI?

Btw, EU, ma šta o njoj mislili, ne širi se agresivno, i, koliko vidim, zemlje trče njoj u susret, a ne baš ona njima.

Pa ni ja nisam mislio na agresivno sirenje. Proslo je vrijeme klasicnih ratova. Propagandni ratovi su sada u modi. Ameri naprave na stotine filmova propagandnog karaktera, niko se ne uzbudjuje. Turci su napravili "Dolinu vukova", u Njemackoj se odmah javi jedan broj politicara sa zahtjevom da se zabrani prikazivanje istog u njemackim bioskopima. Vjeruj mi, uz dobru kontrapropagandu, ne da se u Svajcarskoj ne bi cijelih 57% izjasnilo protiv munara vec bi njihovu izgradnju i sami finansirali. Nasuprot tome, ovaj rezultat referenduma je posljedica zdruzenog rada politicara i medija na projektu sirenja islamofobije.

Uostalom, nije Bush mladji prijetio al-jazeeri zbog toga sto je borac za ljudska prava vec sto mu je al-jazeera rusila propagandnu masineriju.
Goran Vučković Goran Vučković 11:11 03.12.2009

Re: .....

Uostalom, nije Bush mladji prijetio al-jazeeri zbog toga sto je borac za ljudska prava vec sto mu je al-jazeera rusila propagandnu masineriju.

Pa nisu baš samo pretili
ed_novipazar ed_novipazar 11:11 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar

Uostalom, nije Bush mladji prijetio al-jazeeri zbog toga sto je borac za ljudska prava vec sto mu je al-jazeera rusila propagandnu masineriju.

I da se nadovezem na ovo, BBC je na primjer, valjda po ugledu na al-jazeeru koja ima medjunarodni program na engleskom, prije nekog vremena poceo sa emitovanjem programa na arapskom. Ciljevi su vise nego jasni.
mayo1 mayo1 11:19 03.12.2009

Re: .....

angie01
chekaj bre- jel oni to isto tako dozvoljavaju u svojim drzavama-pripadnicima drugih kultura i vera- ono Saudijska Arabija preplavljena hrishcanskim zvonicima?


...svakim danom sve više napreduju...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:33 03.12.2009

Re: .....

almin.hazirovic
Kad smo vec krenuli u analizu, recimo da je Beograd imao 274 dzamije

Податак није тачан: неспорно утврђених било је осамдесетак.
ed_novipazar ed_novipazar 11:41 03.12.2009

Re: .....

Goran Vučković

Pa nisu baš samo pretili

Ne, nisu samo prijetili. Bilo je jos incidenata.
angie01 angie01 11:58 03.12.2009

Re: .....

svakim danom sve više napreduju...


eto lepo:))))

ideja mog gornjeg komentara je vishe u smislu- gde je granica izmedju demokratije i tolerancije sa jedne strane i agresivne invazije i zloupotrebe s druge?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:01 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar

Ovaj moj komentar je zapravo interpretacija knjige "Religija i politika" profesora Miroljuba Jevtica sa Fakulteta Politickih Nauka u Beogradu i to je jedina zvanicna knjiga koja tretira pitanja religija, pa i islama. Na osnovu te knjige ja sam napisao komentar. Ponovicu jos jednom, kao i prethodnom odgovoru jednom drugom kolegi blogeru, ako mislite da smo ucili pogresno reagujte brate pa da ne zivimo u zabludi. Ponovicu, to je zvanicni udzbenik za predmet Religija i Politika i iz njega uce svi studneti FPN.
wukadin wukadin 12:09 03.12.2009

Re: .....

zato i jeste svaka religija štetna.
svaka.


A da li je tvoj zilotsko-ateisticki mozak (da, postoji i to) ukacio da postoje religije u kojima ima cak vise bogova, pa samim tim sto bi se suzbijala vera u (jos jednog) boga!? Ako kod njih ima verske netolerancije to je reaktivno (hinduisti) ili preventivno-reaktivno (gledano iz istorijske perspektive tako bi se mogli objasniti postupci Rimljana prema hriscanima, mada bi to bilo pojednostavljenje).
wukadin wukadin 12:17 03.12.2009

Re: .....

Možda su za zabranu glasali i ateisti, što bi bilo sasvim logično, zar ne?


Naravno!
Pitaj Alexlambrosa. Poznati su njegovi stavovi o islamu.

Evo zasto po meni tekst sigurno ne moze biti odlican, a mozda ni dobar
Petparački listovi su čak počeli da skreću pažnju na feministkinje okrivljujući i njih za ovakav rezultat referenduma, jer su one upozoravale da bi, navodno, izgradnjom minareta bio pogoršan položaj žena.


Poprilicno olako izbegavanje problema. A sta je problem?
Manjinci u ovom slucaju su veoma konzervativni, takve su njihove vrednosti. I onda borci za ljuCka prava (i prava foka) treba da biraju izmedju individualnih prava pojedinaca i pojedinki (koje oni cesto i ne zele) i kolektivnih prava manjina koje su po difoltu ugrozene.
A iza svega sledi jeza pred pitanjem - Da li ce oni biti tolerantni kad budu vecina?!


Da se na vreme mislilo...

ed_novipazar ed_novipazar 12:26 03.12.2009

Re: .....

Aleksandar Stosic
ed_novipazar

Ovaj moj komentar je zapravo interpretacija knjige "Religija i politika" profesora Miroljuba Jevtica sa Fakulteta Politickih Nauka u Beogradu i to je jedina zvanicna knjiga koja tretira pitanja religija, pa i islama. Na osnovu te knjige ja sam napisao komentar. Ponovicu jos jednom, kao i prethodnom odgovoru jednom drugom kolegi blogeru, ako mislite da smo ucili pogresno reagujte brate pa da ne zivimo u zabludi. Ponovicu, to je zvanicni udzbenik za predmet Religija i Politika i iz njega uce svi studneti FPN.

Niko, a pogotovu vi sa FPN ne bi se smio ograniciti na samo neke izvore. Medju orijentalistima ima i onih koji napadaju ali i onih koji brane religiju. Neki prilaze profesionalno i ideoloski neutralno a neki opet su nauku podredili nekim politickim ciljevima. Miroljuba Jevtica nisam citao. Njega sam gledao samo dva puta na televiziji. Jednom je to bilo pocetkom devedesetih kada je tendecioznim tumacenjem islama trebao na neki nacin opravdati zlo koje se upravo pocelo desavati. Drugi put je to bilo na TV B92 u emisiji Stanje nacije u kojoj je Jevtic, na moje uznenadjenje, iznio veoma pozitivne stavove o IZ u Srbiji koja ima zategnute odnose sa drzavom. Ja sam dakle vidio njegova dva lica. ne volim kada neko ima vise od jednog lica a pogotovu to ne volim kod naucnika. Ne poznajem domacu scenu tako da ne znam koga bih preporucio ali sto se tice medjunarodne scene po mom misljenju je John Esposito jedan od najboljih analiticara kako islama tako i muslimanskog svijeta uopste.
Goran Vučković Goran Vučković 12:32 03.12.2009

Re: .....

ideja mog gornjeg komentara je vishe u mlislu- gde je granica izmedju demokratije i tolerancije sa jedne strane i agresivne invazije i zloupotrebe s druge?

Ne znam, ali znam sa koje strane granice su Bagdad i Kabul.
angie01 angie01 12:42 03.12.2009

Re: .....

dokle god razlichitosti verskih, etnichkih, nacionalnih, kulturoloshkih,....varijanti, sa svake strane ne budu predstavljale samo bogatstvo svetske bashtine-vec razlozi za sukobe i konflikte-dotle one nece biti prirodno prihvacene i poshtovane, uz uzajamnu toleranciju i razumevanje!

Za to treba volja i nivo svesti sa svih zaiteresovanih strana!
lutherblisset lutherblisset 13:33 03.12.2009

Re: .....



A da li je tvoj zilotsko-ateisticki mozak (da, postoji i to) ukacio da postoje religije u kojima ima cak vise bogova, pa samim tim sto bi se suzbijala vera u (jos jednog) boga!? Ako kod njih ima verske netolerancije to je reaktivno (hinduisti) ili preventivno-reaktivno (gledano iz istorijske perspektive tako bi se mogli objasniti postupci Rimljana prema hriscanima, mada bi to bilo pojednostavljenje).


Da li si čitao Jana Asmana? On iznosi sličan argument i kaže da je paganstvo zapravo mnogo demokratičnije od monoteizma i da je monoteizam dao vetar u leđa nasilju i netoleranciji.

Ne bih mogao baš u potpunosti da se složim sa tim, ali moram priznati da su te teze zanimljive i provokativne.
Hansel Hansel 13:50 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar
Pa ni ja nisam mislio na agresivno sirenje. Proslo je vrijeme klasicnih ratova. Propagandni ratovi su sada u modi. Ameri naprave na stotine filmova propagandnog karaktera, niko se ne uzbudjuje. Turci su napravili "Dolinu vukova", u Njemackoj se odmah javi jedan broj politicara sa zahtjevom da se zabrani prikazivanje istog u njemackim bioskopima. Vjeruj mi, uz dobru kontrapropagandu, ne da se u Svajcarskoj ne bi cijelih 57% izjasnilo protiv munara vec bi njihovu izgradnju i sami finansirali. Nasuprot tome, ovaj rezultat referenduma je posljedica zdruzenog rada politicara i medija na projektu sirenja islamofobije.Uostalom, nije Bush mladji prijetio al-jazeeri zbog toga sto je borac za ljudska prava vec sto mu je al-jazeera rusila propagandnu masineriju.
Nisi mi odgovorio šta znači ono o mogućnosti da još neko vreme možemo mirno da spavamo.

Što se tiče drugih opaski, mogu samo da kažem da ako je neki rat, na ma kom planu bio, dozvoljen jednima, onda je dozvoljen i drugima odbrambeni. To što ljudi generalno vole da ratuju, pa to je drugi problem... teško ćemo ikada pouzdano ustanoviti ko je prvi počeo, a i da ustanovimo, teško da bismo neke koristi od toga imali. A svest da prestanemo da ratujemo, ma kako, teško da je blizu svog sazrevanja...

EDIT: Vidim da je angie01 napisala praktično isti zaključak, slažemo se potpuno...
Sepulturero Sepulturero 14:25 03.12.2009

Re: .....

Верска толеранција можда стварно није "најупадљивија особина" муслиманских земаља али то не значи да је нема. Например, Јевреји у Ирану немају никаквих проблема, да узмем један екстремни пример.
А на овим просторима су чак и за време Османлија остале вере биле релативно слободно упражњавала. Ствари су се битно промениле када је католицизам почео да продире на Балкан.
LemonPie LemonPie 15:00 03.12.2009

Re: .....

Islam ne iskljucuje postojanje ni krscana ni zidova ni ateista ni licemjera ni nikoga ni nicega sto postoji


zanimljivo da si izabrao da stavis licemere u ovakav kontekst, toliko o uvazavanju
Hansel Hansel 15:07 03.12.2009

O licemerju

taman i ja tedoh da kažem nešto, misleći da razumem zašto je to stavljeno (i) u taj kontekst.

Od licemerja je gore samo licemerje koje drugima spočitava licemerje.
assabah assabah 15:17 03.12.2009

Re: .....

islamsko pismo


ne postoji islamsko pismo! Ovde je u pitanju arapsko pismo, mada u islamu naravno postoji razlicitih.
i mislim da ne mozes da poredis desavanja pre vise vekova sa danasnjim. nema logike.
ed_novipazar ed_novipazar 15:31 03.12.2009

Re: O licemerju

LemonPie

zanimljivo da si izabrao da stavis licemere u ovakav kontekst, toliko o uvazavanju


Hansel
taman i ja tedoh da kažem nešto, misleći da razumem zašto je to stavljeno (i) u taj kontekst.

Od licemerja je gore samo licemerje koje drugima spočitava licemerje.

Kakav vi problem imate. Ne kapirate pa treba crtati. Recenica je jasna. Islam sa aspekta onoga sto naucava ljude dijeli u cetiri kategorije: pripadnike islama (muslimane), pripadnike ostalih vjera (krscane, zidove …), one koji ne vjeruju (ateiste) i one koji se pretvaraju (licemjere). Sta ovdje nije jasno?
ed_novipazar ed_novipazar 15:39 03.12.2009

Re: .....

Hansel
Nisi mi odgovorio šta znači ono o mogućnosti da još neko vreme možemo mirno da spavamo.

Znaci da jos nismo naostrili koplja kojima cemo vas probadati dok nam ne dosadi

Pa sta bi drugo znacilo nego sprdnju na svo ovo ludilo, paranoju i propagandu kojoj smo izlozeni. A jel se to na vasim monitorima onaj moj smajli ne vidi?
angie01 angie01 16:47 03.12.2009

Re: .....

Vidim da je angie01 napisala praktično isti zaključak, slažemo se potpuno...



Hansel Hansel 16:57 03.12.2009

Re: .....

Hvala! I tebi!
ed
Kakav vi problem imate. Ne kapirate pa treba crtati. Recenica je jasna. Islam sa aspekta onoga sto naucava ljude dijeli u cetiri kategorije: pripadnike islama (muslimane), pripadnike ostalih vjera (krscane, zidove …), one koji ne vjeruju (ateiste) i one koji se pretvaraju (licemjere). Sta ovdje nije jasno?

Ja znam da se ni sa sto smajlija ne bih šalio na taj način. I da uopšte nisam s tobom u komunikaciji razmišljao u relacijama "mi"-"vi"/"oni" pa čak ni posle nekih tvojih ostrašćenih postova (bez smajlija svakako).
Kakav vi problem imate. Ne kapirate pa treba crtati. Recenica je jasna. Islam sa aspekta onoga sto naucava ljude dijeli u cetiri kategorije: pripadnike islama (muslimane), pripadnike ostalih vjera (krscane, zidove …), one koji ne vjeruju (ateiste) i one koji se pretvaraju (licemjere). Sta ovdje nije jasno?
A koji ti problem imaš pri onom gornjem "hvatanju za reč"? Otkud "mi" znamo islamsku nomenklaturu "vas" i raznih "nas"? Koji su to licemeri po islamu? Znači li to da muslimani/hrišćani... ne mogu biti licemer(n)i? (Uzgred, Almin je gore takođe pomenuo licemerje, moj komentar odnosio se i na to). O licemerju na svim stranama (hoćeš da kažeš da propaganda protiv "nas" nepostoji i nije postojala?) mogli bismo svakako mnogo, pa ako hoćeš...
ninasimone ninasimone 17:53 03.12.2009

Re: .....

Sepulturero
. Например, Јевреји у Ирану немају никаквих проблема, да узмем један екстремни пример.

Nemaju kad ih tamo vise i nema. Eno ih u Americi pa mozes da ih pitas o zivotu bez problema u Iranu.
Goran Vučković Goran Vučković 18:01 03.12.2009

Re: .....

Nemaju kad ih tamo vise i nema. Eno ih u Americi pa mozes da ih pitas o zivotu bez problema u Iranu.

Viki članak o Jevrejima u Iranu.
eugensavojski eugensavojski 19:08 03.12.2009

Re: .....

ali ako već mora, daj da to bude privatno i u miru.


hvala na toleranciji

ali ako već mora, daj da to bude privatno i u miru.

pa eto švicarci su referendumom tolerirali drugog baš po tvojoj meri .
još jednom glasači na referendumu su glasali o "zaštiti" kulturnog identiteta
bili tvoj tekst imao smisla napisan ovako

svaka kultura ima takve težnje.
zar nema i evropska ?
otkud onoliki misionari po africi i gde sve ne.
zato i jeste svaka kultura štetna.
svaka.
i netolerantna prema drugim kulturama .
ali ako već mora, daj da to bude privatno i u miru.


eugensavojski eugensavojski 19:33 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar



svetski uzori
ninasimone ninasimone 20:23 03.12.2009

Re: .....

Goran Vučković
Nemaju kad ih tamo vise i nema. Eno ih u Americi pa mozes da ih pitas o zivotu bez problema u Iranu.

Viki članak o Jevrejima u Iranu.

Jel' mislis na ovaj deo? (granted, falilo mi 'skoro', 'maltene' u komentaru)
Islamic Republic (since 1979)

At the time of the establishment of the State of Israel in 1948, there were approximately 140,000–150,000 Jews living in Iran, the historical center of Persian Jewry. Over 85% have since migrated to either Israel or the United States, with the migration accelerating after the 1979 Islamic Revolution, when the population dropped from 100,000 to about 40,000.[23] On March 16, 1979, Habib Elghanian, the honorary leader of the Jewish community, was arrested on charges of "corruption", "contacts with Israel and Zionism", "friendship with the enemies of God", "warring with God and his emissaries", and "economic imperialism". He was tried by an Islamic revolutionary tribunal, sentenced to death, and executed on May 8,[20][24] one of 17 Iranian Jews executed as spies since the revolution.[25]

Estimates of the Jewish population in Iran vary. In mid- and late 1980s, it was estimated at 20,000–30,000, rising to around 35,000 in mid-1990s,[26] and estimated at less than 40,000 nowadays, with around 25,000 residing in Tehran. However, Iran's Jewish community still remains the largest in the Middle East outside of Israel. [23]

Opinion over the condition of Jews in Iran is divided. One Jew active in arguing on behalf of a benevolence view of the Iranian Islamic government and society toward Jews is film producer Haroun Yashyaei, who tells visitors and reporters the Ayatollah "Ruhollah Khomeini didn't mix up our community with Israel and Zionism," and "Take it from me, the Jewish community here faces no difficulties."[23] Privately many Jews complain to foreign reporters of "discrimination, much of it of a social or bureaucratic nature." The Islamic government appoints the officials who run Jewish schools, most of these being Muslims and requires that those schools must open on Saturdays, the Jewish Sabbath. Criticism of this policy was the downfall of the last remaining newspaper of the Iranian Jewish community which was closed in 1991 after it criticized government control of Jewish schools.[27]

Nevertheless the Jewish community in Iran is represented by a Jewish MP in the Iranian Parliament [28] and have their own active community centers such as the Tehran Jewish Committee.

Jelena Gall Jelena Gall 21:40 03.12.2009

Re: .....

Inače, treba reći da je Švajcarska pravo glasa ženama dala tek u drugoj polovini prošlog veka. Evo, proverio sam, to je ipak bilo kasnije nego što sam mislio - 1971. godine! I danas se od švajcarske žene očekuje da dočeka muža koji se uveče vrati s posla i servira mu večeru u zagrejanim tanjirima! Pričala mi pozannica koja je bila udata - za Švajcarca...

pa to je deo konzervativizma o kojem pričam i koji je u teškoj koliziji sa, recimo, tolerancijom koja se ovde (i zakonski) ispoljava prema homoseksualcima. ali stvari se munjevito menjaju kada je reč o pravima žena i majki.

što se kuvanja tiče, evo upravo mi muž švajcarac kaže da ako ga sutra uveče ne dočeka topla gulaš-čorba (recept u kuvaru vokija kostića), onda... "ne čekaj me u dvoru bilomu, ni u dvoru, ni u rodu momu"!

sva priča o bilo kakvom materijalizovanom vidu ne/tolerancije bilo čije vere završava se na pragu državnih institucija, one treba da budu tu da spreče iživljavanja na bilo kojoj strani. kao što rekoh, seirilo se o opasnostima koje nosi islamizacija (i ovde mnogo koji komentar nikako sopstvenu senku da preskoči), a presudilo se sugrađanima. u tome je sva kvaka. i sad se treba vaditi iz blata, tim pre što ti arapske pare trebaju i više nego što arapima možda trebaju švajcarske banke. :)
Jelena Gall Jelena Gall 22:08 03.12.2009

Re: .....

ed_novipazar
Hansel
Nisi mi odgovorio šta znači ono o mogućnosti da još neko vreme možemo mirno da spavamo.

Znaci da jos nismo naostrili koplja kojima cemo vas probadati dok nam ne dosadi


a kad malo bolje pogledamo...



p.s. videla sam smajli, samo se nije kopirao u citat :)
eugensavojski eugensavojski 22:52 03.12.2009

Re: .....

pa to je deo konzervativizma o kojem pričam i koji je u teškoj koliziji sa, recimo, tolerancijom koja se ovde (i zakonski) ispoljava prema homoseksualcima. ali stvari se munjevito menjaju kada je reč o pravima žena i majki.

dali se to odnosi samo na muške homoseksualce ili i na žene homoseksualce
Jelena Gall Jelena Gall 23:34 03.12.2009

Re: .....


eugensavojski
pa to je deo konzervativizma o kojem pričam i koji je u teškoj koliziji sa, recimo, tolerancijom koja se ovde (i zakonski) ispoljava prema homoseksualcima. ali stvari se munjevito menjaju kada je reč o pravima žena i majki.

dali se to odnosi samo na muške homoseksualce ili i na žene homoseksualce

na sve
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:00 03.12.2009

Nobl

Gadi mi se taj nobl konzervatizam.
Sjajan tekst, Jelena!
background noise background noise 00:03 03.12.2009

Na žalost

Se mnoge neusaglasenosti drustava ( da ne pricamo o ovdasnjim ) ukazuju tek kada dodje do pitanja vezanih za Islam. Onda to ima dalekosezne posledice.

Ali, to je uvek tako kada se problemi godinama guraju pod tepih.

Individualno covek vredi koliko i svaki drugi. Ako se ne oseca tako, trazi potvrdu svoje vrednosti u grupama, nacijama. Stotine hiljada, milioni, ipak sta su spram milijardi?

Tesko je odrediti se prema pojavi kad te iznutra jede odvratnost prema diskriminaciji, represiji . . . ali put do pakla poplocan je dobrim namerama.

Spuštava' se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže . . .
ivana23 ivana23 00:04 03.12.2009

***

Feministkinje protiv minareta

Desničarska kampanja da se zabrani izgradnja minareta na džamijama u Švajcarskoj dobila je neočivanog saveznika u obliku radikalnih feministkinja, koje kažu da minareti po svom obliku podsećaju na simbol muške dominacije i tlačenje žena u islamu, piše danas britanski list "Sandej tajms". Prema ovom listu, kampanja "Stop minaretima" nailazi na nešto veću podršku medju ženama nego medju muškarcima, nakon upozorenja feministkinja da islam predstavlja pretnju njihovim ljudskim pravima i da bi dozvola gradnje minareta indirektno predstavljala priznanje države da je praksa poput nasilnih venčanja i tzv. ubistava iz časti, prihvatljiva.

Mnogi minarete vide kao prvi korak ka pokušaju uvodjenja šerijatskog zakona i strahuju od gubljenja nacionalnog identiteta. Neke žene, koje su ranije uvek glasale za levicu, sad će podržati zabranu. Primer toga je jedna učiteljice koja kaže da je sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene, piše britanski list.



Izvor
Jelena Gall Jelena Gall 00:10 03.12.2009

Re: ***

tačno to, ivana. a pazi primer:
Primer toga je jedna učiteljice koja kaže da je sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene, piše britanski list.


mogla bih o pojedinačnim primerima do preksutra, i svaki za sebe bi dokazao nešto drugo. uloga feministkinja pada pod bizarno svetlo u celom kontekstu. ali što ne bi one bile krive
bandina bandina 00:11 03.12.2009

Re: ***

sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene


Moje iskustvo je totalno drugacije. Moj drugar iz Palestine ( opet ) me je kad smo se upoznali pitao da li sme da bude sa mnom u sobi jer moj brat ili otac nisu tu...tako nekako...

Od njega i ostalih sam dobila uvek samo postovanje i prijateljstvo. Cak sta vise, sa njima sam o religiji razgovarla na 1000 puta uljudniji nacin nego sa nekim ljudima moje ( nase? ) religije...
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:13 03.12.2009

Re: ***

Jelena Gall
tačno to, ivana. a pazi primer:
Primer toga je jedna učiteljice koja kaže da je sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene, piše britanski list.


mogla bih o pojedinačnim primerima do preksutra, i svaki za sebe bi dokazao nešto drugo. uloga feministkinja pada pod bizarno svetlo u celom kontekstu. ali što ne bi one bile krive

al su našli primer.
pa ovde u prvoj beogradskoj na času istorije profa pušta marš na drinu i tera đake da stoje mirno.
a roditelji i ostali nastavnici ćute, svako gleda u svoj pupak.
briga ih.
il se slažu.
ko bi ga znao.
eugensavojski eugensavojski 07:32 03.12.2009

Re: ***

ovo jednostavno vapi za cinizmom
A jel feminiskinje više histerišu na falusne simbole il na krst?
mislim, dal su one ovde doživele minaret kao falusni simbol
wukadin wukadin 12:30 03.12.2009

Re: ***

Sirenje islamizma ne odgovara feministkinjama?

DA / NE
wukadin wukadin 12:34 03.12.2009

Re: ***

bandina
sita muslimanskih dečaka koji nisu vaspitani da poštuju žene


Moje iskustvo je totalno drugacije. Moj drugar iz Palestine ( opet ) me je kad smo se upoznali pitao da li sme da bude sa mnom u sobi jer moj brat ili otac nisu tu...tako nekako...

Od njega i ostalih sam dobila uvek samo postovanje i prijateljstvo. Cak sta vise, sa njima sam o religiji razgovarla na 1000 puta uljudniji nacin nego sa nekim ljudima moje ( nase? ) religije...


Odevanje muslimanki je tako da bi se one zastitile od nasrtljivaca. Uostalom, i muskarci imaju ogranicenja na stil odevanja. Serijat silovanje kaznjava smrtnom kaznom (jedan od cetiri delikta u Iranu za koje sledi javno vesanje na kran). Muslimani su u vecini slucajeva tako odgojeni da veoma postuju zene u smislu nenametanja. Mnogo vise nego raspojasana sekularno-postmoderna omladina.
Sve to se ne uklapa u stereotipe o islamu.

Nego bas me zanima kako borkinje za ljuCka prava resavaju unutrasnji konflikt: Dozvoliti neograniceno sirenje minareta po cenu rizika da muslimani postanu vecina i nametnu svoja pravila?
Zar demokratiju ne treba braniti, a?!?
angie01 angie01 13:41 03.12.2009

Re: ***

pa ovde


u osnovnim shkolama imamo izborni predmet-gradjansko vs versko=kao da ne treba sva deca da budu lepo vaspitana, ali zato mirne dushe, a u shkoli, pola razreda, ode da uchi, kako je pravoslavna vera jedina prava i da su jedino to ispravni ljudi?, dok ona druga polovina uchi o etici i to sve u sekularnij drzavi=pa ako to nije naopako, ja ne znam shta je.

nek lepo svako ko drzi do svoje vere-decu vodi u svoj hram i tamo nek, u miru svoje privatnosti- decu uchi u to shto veruje- kakve to veze ima sa osnovnim obrazovanjem?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana