Eksperimenti u blogovanju| Filozofija| In memoriam| Kultura| Literatura| Umetnost

Delovi o Paviću

antonacci RSS / 30.11.2009. u 23:48

rem_600.serendipityThumb.jpg

 

           Početak prvi:
           Nakon što sam obavio sve što sam imao da obavim, šetao sam se po ulicama Beograda, onako kako se po njima nisam dugo šetao, bez slušalica u ušima, bez problema, bez razmišljanja, bez plana; skretao sam tamo gde sam osetio da bi trebalo da skrenem, tamo gde nisam dugo skrenuo ili gde nisam nikad skrenuo. Takva se popodneva mogu opisati jedino kao blaženo neispunjena; to je bila meditacija u hodu, spavanje sa otvorenim očima koje je prekinuo kratak SMS od moje tetke, čiji SMS-ovi obično imaju sličan sadržaj, „ako mi se ne javiš na telefon, ne poznajem te", „mali, ne budi skot, odgovori mi na poruku", ili „kako bi ti formulisao ovu rečenicu...". Ova je poruka bila kraća i nije imala smajli na kraju - pre sat i po vremena je umro Milorad Pavić.
           Bio sam u Palmotićevoj, na uglu Palmotićeve i neke druge i seo sam na klupu u obližnjem očerupanom parku, preko puta kafića sa slikom Odri Hepbern, dijagonalno od jedne oronule vile. Ponovo sam pročitao tu poruku, a onda sam telefon vratio u džep. Za Milorada Pavića sam prvi put čuo od svoje tetke, ona je za mene rodila Pavića jer mi je poklonila Hazarski rečnik, ona mi je javila da ja Pavić umro. Nije moglo biti prikladnije.

           Početak drugi:
           Danas je u 13,10 umro najprevođeniji srpski pisac, Milorad Pavić. (Prva mentalna korekcija: glupost; umro je svetski pisac.)
           Milorad Pavić je živeo dve stotine godina; rođen je sredinom osamnaestog veka, onda kada je jedan drugi Pavić u Budimu objavio zbirku poezije. (Mentalna korekcija: glupost; ako je živeo dve stotine godina, onda nije umro.) Milorad Pavić sa fizički opipljivim telom (primedba: suviše medicinski) rodio se 1929. u znaku Vage, a po astečkom horoskopu - u znaku Zmije. (Dijalog: JA: Ti ne veruješ u horoskope. JA: Ali Pavić veruje. JA: Ne piši gluposti.)

           Glas razuma:
           I ne pokušavaj da pišeš o Miloradu Paviću. Napisao si i obrisao desetine tekstova o Danilu Kišu, odustao si već tri puta od pisanja o Kunderi. Ne budi glup, ne misli da možeš pisati o Miloradu Paviću, on je napisao Hazarski rečnik, napisao je pesme kojih se plašiš jer su toliko nepristupačne da te razoružavaju, napisao je pripovetke gde nema suvišnih reči (a znaš koliko je to teško!), napisao je Predeo slikan čajem, tu knjigu voliš na jedan sasvim nerazuman način, naučio te je ko je Borhes. I ko je Gavril Stefanović Venclović, i ko je Jehuda Halevi.
           Čitao ga danas ili ne, Milorad Pavić je jedan od velikih korenova tvog književnog stabla. I kad ne govoriš o njemu, i kada ne razmišljaš, ne pišeš o njemu, i kada govoriš neopravdano zajedljivo da je napisao neke ružne romane u poslednjih dvadesetak godina, ti ne zaboravljaš ni jednog trenutka da je to isti onaj Milorad Pavić koji te je naučio da čitaš knjige; da, da - da čitaš knjige! Njegova senka lebdi nad tobom, to je strašna, divovska senka. Ti ne zaboravljaš ni jednog trena sa kakvim si ushićenjem pročitao prve stranice Hazarskog rečnika, onog prvog maja pre dosta godina, na izletu na Fruškoj Gori. Ne zaboravljaš princezu Ateh i njenih hiljadu lica.

           Početak treći:
           Jedno znam sigurno, a to je da o Miloradu Paviću ne mogu napisati jednostavan tekst, jer on nije bio jednostavan književnik, a (pretpostavljam) ni jednostavan čovek.

           Jedna sredina:
           Suština je (ako suštine ovde uopšte ima) u tome da je Milorad Pavić našao način da promeni proces čitanja knjige; to može delovati kao nešto što se podrazumeva, kada govorimo o dobrim piscima, svi oni menjaju književnost, ali to nije tako - svi oni menjaju književnost, unose nešto novo, izbacuju nešto staro, bruse sopstveni zanat i uvode u njega nove alate; Milorad Pavić je, nasuprot tome, promenio izgled zanata, preoblikovao je umetnost romana sa spoljne strane. Pre njega nije bilo pisaca čije su se knjige mogle rešavati kao ukrštene reči, niti romani koji se račvaju na stotinu različitih krajeva, ni knjige koje se čitaju dijagonalno, unatrag.

           Druga sredina, lepša:
           Pavić kaže da je to bilo prepodne, ali moja mašta odbija da mu poveruje: bilo je to prolećno popodne, jedno od onih popodneva kada je napolju toplo, ali nebo je sivo i upozorava da će uskoro pasti kiša (tako zamišljam dane pred apokalipsu, zatišje pred buru, čovek je oprezan i slobodan, i uživa i ne uživa). Milorad Pavić (sa lulom u ustima, naravno) prostire po ljubičastom pokrivaču bračnog kreveta četrdesetak kartica. Na svakoj od njih, napisao je naslov po jednog poglavlja iz knjige koju piše. U tom trenutku je to još uvek embrion, tek knjiga, možda i proza, jedna opšta odrednica, ali je naslov već poznat. Milorad Pavić, profesor književnosti i čovek od nekih stotinu pedeset književnih godina, ne zna još uvek kako će te fragmente spojiti u jednu celinu i upravo ih zbog toga slaže po krevetu, očekuje (pretpostavljam) da će se fragmenti složiti sami od sebe, najednom, poput slagalice.
           Ne znam da li je u tom trenutku mislio o tome da će svi njegovi romani govoriti upravo o tome da se priča nikada ne do kraja i ne uklopi.

           Treći početak:
           Hazarski rečnik bio je rešenje svih mojih zanatskih, književnih problema, tako sam tada mislio, a čovek svašta misli kada ima šesnaest godina. Tih sam se godina zanosio idejom da postanem pisac i verovao sam u to da ću jednom uspeti da napišem jedan od onih velikih romana (mladost - ludost) poput Idiota ili Tolstojeve Ane Karenjine. Imao sam, međutim, jedan mali problem - nikada nisam umeo priču da ispričam od početka do kraja, a i kada sam u tome uspevao, nisam njima bio zadovoljan; tehnika se može naučiti, postupak se može naučiti, ali je nešto uvek falilo. Činilo mi se da svaka priča mora biti beskrajna da bi bila kompletna, mislio sam da likovi ne mogu da izađu iz sobe i uđu u drugu sobu, već da to mora biti dug, detaljno opisan proces, kako se ništa od dinamike ne bi izgubilo, kako bi svaka sitnica bila rasvetljena, ali se redovno događalo da mi se, tako rasvetljene i objašnjene i napisane, te sitnice čine banalnim i dosadnim. Nepotrebnim.
           Milorad Pavić me je naučio da je sasvim u redu misliti u fragmentima i pripovedati u fragmentima. Hazarski rečnik me je gurnuo preko litice, rekao je nešto što bi najjednostavnije rečeno moglo biti ovo: why so serious? Igraj se, neka priča počne na kraju, neka ne počne uopšte, izostavljaj delove, nemoj da ih izostavljaš (dovraga: ne moraš ni da znaš sve delove), ostavi nekom neka mašta šta se desilo između dva fragmenta, a ako želi, neka dopiše svoj fragment; neka je kontradiktorno, neka je na prvih mah suludo, neka nešto fali, neka ima viška. Eksperimentiši. Nađi svoj glas.
           Bilo je to drsko i oslobađajuće u isto vreme.

           Primedba na treći početak:
           Nikom nije stalo do te tvoje priče - počeo klinac da čita, poželeo da piše, pisao, prestao da piše, počeo ponovo da piše, sumnjao u sebe i shvatio da nije pisac. Ako je tekst o Miloradu Paviću, onda piši o Miloradu Paviću.

           Glas razuma:
           Ti, u stvari, ne znaš šta da kažeš o Miloradu Paviću, jer je Milorad Pavić za tebe više mit, nego pisac, on je čitava jedna vrsta pisca, on je jedan svet za sebe. Ako ne možeš da pišeš o sebi, egocentrični skote, onda nemaš šta da kažeš, ti uvek pišeš o sebi i kad pišeš o drugima.

           Jedan od mogućih krajeva teksta:
           Ja pokušavam da kažem da je Milorad Pavić pokušao da promeni, ne roman kao jednu književnu vrstu, već način čitanja, i to je učinio tako što je odgovornost u stvaranju dela prebacio i na one koji to delo čitaju - kako će se roman završiti? kojim će se redosledom stvari odvijati? Sve one dileme koje pisca teraju na samoubistvo, Milorad Pavić je uspešno prebacio u tuđe dvorište - ako već želite da čitate dobru knjigu, onda se pomučite i stvorite dobru knjigu, jer i pisac je jedan od čitalaca i on ne može svima udovoljiti; a ako već ne može svima udovoljiti, onda neće nikome udovoljiti - udovoljavajte sami sebi, ne budite lenji.
           Svaka priča treba da ima svoju posebnu formu i svoj poseban tok. Ako se Milorad Pavić po nečemu razlikuje od svih drugih pisaca (i tu zaista mislim to: svih drugih pisaca pre njega), to je onda to - on je stavio tačku na klasičan način čitanja i otvorio jedno novo poglavlje, sa kojim ćemo tek da se suočimo. Milorad Pavić je pisao za internet, kada internet još nije postojao, pisao je hipertekst, kada ta reč još nije postojala. Bio je budućnost.

           Primedbe na mogući kraj:
           Prvo, u pitanju je poluplagijat.
           Drugo, patetično je.
           Treće, teatralno je.
           Četvrto... zaboravio sam.

           Nešto čega si se upravo setio:
           Kada si (davno, davno) dobio Pavićevu e-mail adresu, želeo si da mu napišeš pismo. Bojao si se da će ga tvoje pismo nasmejati, ili još gore: da ga neće ni nasmejati.
           Nisi se, doduše, setio šta se sa tim pismom zbilo: setio si se i da si se raspitivao kod jedne tebi posebno drage profesorke književnoti o njenom starom univerzitetskom profesoru Paviću, o njegovoj ženi, prvoj, drugoj. Bio si ljubomoran što ga nisi čuo kako priča o Lukijanu Mušickom, pa makar ti rekli i da nije bio onoliko dobar predavač, koliko je bio dobar pisac i istoričar.
           Koji stihovi Mike Antića mogu da opišu tvoja srednjoškolska osećanja prema Paviću?

Zašivaću te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati
moju kožu s tvojom. Ne znam da li me
shvataš: to nije prožimanje.
To je umivanje tobom.

           Da li ti je neprijatno dok čitaš te stihove?
           Jeste, neprijatno mi je. Neprijatno mi je zato što je tako bilo.
           Prva ljubav zaborava nema. Ona je patetična i iracionalna i fanatična i možeš je zaboraviti, možeš je kritikovati, sprdati se s njom (čak!), ali ćeš pocrveneti i osetiti neko mravinjanje pod kožom i vrpoljenje u stomaku, svaki put kada je se setiš. A setićeš je se ponekad. Biće te sramota što si voleo sa tolikim intenzitetom, tako nezrelo, tako nekritički. Klonićeš se prve ljubavi, ali ćeš joj se uvek i vraćati; prolazićeš pored njegovih sabranih dela na polici i ruka će ti, sama, drsko, bezobzirno dograbiti neku njegovu knjigu i ti ćeš pomisliti oh gospode ne opet ta knjiga, sto puta sam je čitao, prevazišao sam je, prevazišao sam tu priču, ali ćeš je ipak pročitati i dok je budeš čitao, osetićeš adrenalinski šok, srce će ti se uzlupati, obrazi će ti pocrveneti, dlanovi se ozonojati, jer se prva ljubav lako vraća, lako se ponovo oseti, ona je budalasta i poletna, ona je jedinstvena.
           Prva ljubav je priča od koje se crveni.

           Quo vadis?
           Kraj treće strane, prošlo je sat vremena. Ne mogu da rezimiram sve što sam napisao, jer u stvari nisam ništa napisao. Želeo sam da napišem tekst o Paviću i napisao sam nekoliko početaka, jedan kraj, par sredina, neke misli i dosta koječega, ali tekst o Miloradu Paviću napisao nisam.

           Druga varijanta završetka:
           Antić je jednom napisao gospođi Vineti: sve što sam vam juče pisao, danas ne uzimajte za ozbiljno.
           Smem li tako da završim, ako se stidim? Hoće li mi neko poverovati da ovo nije bilo namerno i da ja zaista nisam znao kako da napišem tekst o ovom čoveku? Šta znači moja neodlučnost, oklevanje?
           Nije li bolje završiti citatom, Pavić ipak sebe poznaje (prošlo vreme, možda?) najbolje:
Sve u svemu mogu reći da sam za života dobio ono što mnogi pisci dobijaju tek posle smti. Mislim da me je Bog obasuo beskrajnom milošću podarivši mi radost pisanja, ali me je istom merom kaznio možda baš zbog te radosti.

           Kraj, zaista:
           Gospodine Paviću, pisci ne umiru!

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 23:58 30.11.2009

odlican tekst

i ne vazi samo za pavica
mislim vazi za svakog fan citaoca bilo kog pisca
svi smo kroz to prosli
ja vise puta
antonacci antonacci 00:08 01.12.2009

Re: odlican tekst

Jasmina Tesanovic
i ne vazi samo za pavica
mislim vazi za svakog fan citaoca bilo kog pisca
svi smo kroz to prosli
ja vise puta


Hvala, Jasmina.

Nije Pavić jedini kog sam tako ludački voleo, ali je verovatno prvi.
A poseban je i po tome što me je zaista naučio da čitam; do Hazarskog rečnika mislim da nikada nisam ozbiljno razmišljao o čitanju kao stvaranju.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 00:10 01.12.2009

Re: odlican tekst

e sad vise ne znam da li citiram pavica il samu sebe
al teze je procitati knjigu nego napisati je
antonacci antonacci 00:16 01.12.2009

Re: odlican tekst

Jasmina Tesanovic
e sad vise ne znam da li citiram pavica il samu sebe
al teze je procitati knjigu nego napisati je


Ili parafraziraš Borhesa. Na svetu ima više dobrih pisaca nego dobrih čitalaca.

Bilo kako bilo - slažem se. Samo bih dodao da često nismo ni svesni koliki su izazovi neke, da tako kažem, "obične" knjige. Potrebno je naići na nešto poput Hazarskog rečnika, nešto toliko očigledno nemoguće i kompleksno, da bi se zapitalo i nad svim ostalim knjigama. I onda kreneš ponovo da ih čitaš i shvatiš koliko slojeva tu ima, koliko si površan bio. Slatke muke, a mukama nikad kraja.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 00:32 01.12.2009

+

Nemam večeras niti jednu njegovu knjigu pri ruci, samo mi naviru neke slike,
atmosfere, neka mjesta. Sjećaš se možda onog dijela Apendiksa I u kojem se pominje
mlad monah koji u klisuri čita žitija i otac Teotikst Nikoljski, Sevast Nikon (?) koji ih prepisuje
i razmišlja o tome kako se junak priče može ubiti u ciglo dva reda a i živo čeljade ako se
pretvori u tog junaka. Sklon više izmišljanju nego pukom prepisivanju umjesto četiri dana
posta on u žitiju dopiše 40 dana a kada završi rukopis, po klisuri se ubrzo pročuje kako je
mlad monah pročitavši ga otpočeo 40-dnevni post i onda u tekstu stoje
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(dva prazna reda)
A odmah ispod njih sledeća rečenica koja glasi "Četrdeset i prvog dana kada ga sahraniše..."

To je bilo prvo što sam pročitao od Pavića.
miloradkakmar miloradkakmar 00:53 01.12.2009

Bunilo

nad Pavićem.
Tako osećam tvoje iskričave reči, misli i emocije.
Ne bi bilo iskreno da je u ovom trenu drugačije.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:51 01.12.2009

5+

Gospodine Paviću, pisci ne umiru!


antonacci, svratila sam samo da ti kažem bravo.
iris.davidovich iris.davidovich 03:12 03.12.2009

Re: 5+

antonacci, svratila sam samo da ti kažem bravo.

isto.
u jednom periodu, dok sam bila student, dosta sam ga citala. i volim ga.
(skoro sam bas u nekoliko tekstova na blogu primetila da nije bas omiljen, da ne kazem nije u modi)
p.s. tvoj nik me uvek povuce, pa kazem u sebi biagio antonacci, a nekad i zapevam vorrei cantare come...
antonacci antonacci 15:09 03.12.2009

Re: 5+

Hvala.

(skoro sam bas u nekoliko tekstova na blogu primetila da nije bas omiljen, da ne kazem nije u modi)


Ne može svako svakog voleti.
Mislim da se Pavić oko "pljuvanja" nije mnogo potresao; sećam se da su ga pitali u jednom intervjuu da li mu smetaju često veoma agresivna osporavanja njegovih knjiga, a on je odgovorio, vrlo mirno, "niko nije prorok u svom selu, pa nisam ni ja". Selo je malo, svet veliki.

p.s. tvoj nik me uvek povuce, pa kazem u sebi biagio antonacci, a nekad i zapevam vorrei cantare come...


Sad znaš šta sam slušao dok sam smišljao pod kojim imenom da se registrujem, pošto iz raznih (glupih, uglavnom) razloga nisam hteo da se registrujem pod imenom i prezimenom. Samo što sam ja verovatno pevušio Vivimi ili Tra te e il mare.
wukadin wukadin 09:28 01.12.2009

R.I.P.

I odlican tekst!
Pavic je svetski pisac. To je postao "Hazarskim recnikom". Od ostalog svake hvale vredi "Predeo slikan cajem". Ostalo ne bih sad komentarisao. Znao je da me iznervira, a to je odlika velicine. Inace bih bio samo smoren, nezainteresovan...
antonacci antonacci 11:54 01.12.2009

Re: R.I.P.

Pavic je svetski pisac


Pavićeve i Andrićeve knjige su jedine koje sam nalazio po svim knjižarama u Americi, od Misisipija do Ilinoja.
Sećam se da sam Hazarski rečnik poklanjao u svim mogućim prilikama, za Nove godine, rođendane, itd. Valjda sam pola tiraža ja sam kupio. Najčešći komentar je bio "nisam siguran da razumem, ali ne mogu da prestanem da čitam".
Jelena Gall Jelena Gall 12:56 02.12.2009

Re: R.I.P.

"poslednja ljubav u carigradu" je poslednja paviceva knjiga prevedena na nemacki.
smrt pisca je propracena kracim osvrtima po novinama - vidim da se u recepciji nista bitno nije promenilo. bas jutros sam procitala jedan nekrolog (kakva ruzna rec!) i pomislila da je ustvari cak dobro sto je tako, sto je prevedeno samo toliko, jer je tako citalastvu na nemackom govornom podrucju pravovremeno predstavljeno ono sto je bilo i sto - i ovih dana se pokazuje - ostaje najbolji deo njegovog opusa.
da, pavic jeste bio SVETSKI pisac, i svetski poznat pisac.
antonacci antonacci 13:57 02.12.2009

Re: R.I.P.

"poslednja ljubav u carigradu" je poslednja paviceva knjiga prevedena na nemacki.


Mislim da ni na engleski nije ništa posle toga prevedeno. Dereta je objavila prevod Unikata, ali mislim da taj prevod nije otišao dalje od Srbije, a i bolje je što je tako jer...

ostaje najbolji deo njegovog opusa.


Šteta je, jedino, što i njegove pripovetke nisu prevođene, ali to nije stvar njihovog kvaliteta, već pre svega izdavača - romani se prodaju, pripovetke, nažalost, daleko manje.
Lionsgate Lionsgate 10:26 01.12.2009

antonacci

svaka cast.
antonacci antonacci 12:00 01.12.2009

Re: antonacci

Hvala.
jasnaz jasnaz 10:46 01.12.2009

-- duše se kupaju poslednji put --



Lekcija iz čitanja poezije

...

Reči ciljaju u svoje senke
I kada pogode, nestanu ili kažu:
„Dođi bilo gde, ali budi tačna!”
Teško, zar ne? Najbliže smo kada ne
mirujemo.

A sada stavi vlas kose među listove.
Sutra ćeš možda naći dve
Kao da si zasadila nešto što je rodilo
U međuvremenu. Ako se vratiš.
Jer, ujutru se probudiš, a još i ne sanjaš
Ko te je sve već ošamario.


M.P.


_____

za tekst

_________________

za mene je Pavić: detinje iskre u očima ~ maštar nad maštarima

___________










antonacci antonacci 11:57 01.12.2009

Re: -- duše se kupaju poslednji put --

Izostavila si početak pesme, tih prvih par stihova su mi uvek bili dragi, tako su neobični:

Nemoj otići još.
Moji su mrtvi loše večeras.
jasnaz jasnaz 17:42 01.12.2009

-- lekcija iz čitanja poezije --


Nemoj otići još.
Moji su mrtvi loše večeras;

Stavi mi prst u uho da znam da si tu
I kada zaspim. Više ne vladam
Izrazom sopstvenih očiju. Kome se one
Otkad je tako, pokoravaju? Slušaj!
Srce u mraku izbija zbir nečijih godina
Što se navršavaju u nama.

...

__________________
meni je bio potreban onaj gore, kraj pesme...... evo ti sredina: ti vidi da li moraš da nastaviš..... a opet je svaki deo -- deo za sebe!



antonacci antonacci 22:54 01.12.2009

Re: -- lekcija iz čitanja poezije --

jasnaz


meni je bio potreban onaj gore, kraj pesme...... evo ti sredina: ti vidi da li moraš da nastaviš..... a opet je svaki deo -- deo za sebe!



Ovi delovi što si ih sada citirala... oni su meni bili potrebni.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:01 01.12.2009

Moguća varijnata za početak

Pišem ovo zato što su svi koje sam volela umrli.
( Amos Oz: Moj Majkl, prva rečenica.)
antonacci antonacci 22:56 01.12.2009

Re: Moguća varijnata za početak

Vojislav Stojković
Pišem ovo zato što su svi koje sam volela umrli.
( Amos Oz: Moj Majkl, prva rečenica.)


A može i ovako, bez reči:

Черевићан Черевићан 18:56 01.12.2009

текстом укруг мамљивим

(за П.М.)

понеком се то тако посрећи
те му речи . . .ко забава дођу
па се онда са њима поигра
и резиме - стекне светску прођу

јер њему је баш живахна машта
неможеш га стићи читајући
све те мами - фабула посебно
погубиш се текстом лутајући

и на крају . . . опет на почетак
(јер средину баш ниси схватио)
те сам себе ти затекнеш где си
поновном се читању вратио
mariopan mariopan 20:42 01.12.2009

Re: текстом укруг мамљивим

Odličan tekst.
I za mene je Pavić bio ona detinja iskra u očima, kao što reče Jasnaz.
antonacci antonacci 22:46 01.12.2009

Re: текстом укруг мамљивим

Черевићан
(за П.М.)

понеком се то тако посрећи
те му речи . . .ко забава дођу
па се онда са њима поигра
и резиме - стекне светску прођу

јер њему је баш живахна машта
неможеш га стићи читајући
све те мами - фабула посебно
погубиш се текстом лутајући

и на крају . . . опет на почетак
(јер средину баш ниси схватио)
те сам себе ти затекнеш где си
поновном се читању вратио




Jelena Gall Jelena Gall 13:02 02.12.2009

Appendix

6. februara 1989. pre podne provodim u gradu (centru novog sada). izmedju ostalog, kupujem "predeo slikan cajem". hladno i mokro napolju.
vracam se kuci, mama sprema riblju corbu, koju obozavam. na stolu je vec spreman prastari karirani stolnjak, koji se koristi iskljucivo kada se kuva riblja corba.
sedam za sto, cekam da mama zavrsi sa prtljanjem oko sporeta i, nestrpljiva da pocnem da citam, otvaram knjigu. na drugoj strani romana, u trenutku kada mama prinosi tanjir i govori "pazi, skloni knjigu, corba je vrela", citam deo recenice: "... jer voleo je ribu, a riba je uvek najbolja tamo gde su karirani stolnjaci."
u knjizi je ostao trag crnog mastila kojim sam podvukla taj deo i dopisala datum i tacno vreme: 13.45.

p.s. pozdrav tetki!
antonacci antonacci 13:53 02.12.2009

Re: Appendix

Hvala na sjajnom dodatku. Ta situacija spada u grupu onih koje meni uvek zvuče kao detalji iz neke priče, ali detalji koji su napisani da bi zvučali kao nešto što se zaista dogodilo.

Tvoj Appendix bi bio jako dobar predlog za (treći?) završetak teksta koji nisam napisao.
Greshka Greshka 17:01 02.12.2009

.....

...Smrt očigledno raspolaže užasnom brzinom kao jednim od svojih osnovnih prerogativa.A mrtvi mogu biti osakaćeni kao i mi, samo što su njima uskraćeni njihovi živi delovi.U tom slučaju, Vi se sigurno osećate lišeni svojih najboljih knjiga, jer one ovde još uvek žive...

S poštovanjem vaš čitalac
suicsun suicsun 07:03 05.12.2009

Gospodine Paviću, pisci ne umiru!

Niko od svoje smrti pobegao nije.
Pavic bi ti rekao, a i napisao je vise puta.

pisci?=predrasuda? verovatno sto i sam pises,
zaboga:) tako se ne cita, a kamoli pise:)

"KNJIGA" se cita do kraja zivota,
kao sto je i on "CITAO", a za druge pisao!!!!!!!



ps. citajmo dalje bez predrasuda i ostalih Ja "prideva"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana