Literatura| Nauka

.

Milan M. Ćirković RSS / 19.11.2009. u 11:07

.

Atačmenti



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 11:56 19.11.2009

bas bih volela

da citam knjigu
al nisam u Srbiji sada
nece se valjda rasprodati!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:19 19.11.2009

Re: bas bih volela

Draga Jasmina, hvala i iskreno sumnjam u mogucnost takvog (neocekivanog) ishoda, ali sve i da se desi, svakako se javnite cim stignete, bice neki primerak za vas, bez ikakve sumnje!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:23 19.11.2009

Čestitka..

Čestitka na knjizi, Milane..
Kupujem i jedva čekam pročitati.
Ovde objavljeni esej je dobra preporuka..
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:23 19.11.2009

Re: Čestitka..

Hvala veliko, Drago, lagao bih kad bih rekao da podrska nije dobrodoslo ohrabrenje, mada su, naravno, kriticki tonovi jos vise dobrodosli. Sto bi rekao Poper (koji, vidim, na jos nekim blogovima ovde izaziva kontroverzne reakcije), "cinite nekom kompliment kad ga kritikujete" - kad bismo to shvatili na pravi nacin, gde bi nam bio kraj...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:36 19.11.2009

iskrene cestitke

Milane,
nadam se da to nece biti i jedina knjiga koju cete vi potpisati.
sve najbolje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:27 19.11.2009

Re: iskrene cestitke

Zahvaljujem na podrsci i moram bezobrazno i neskromno da primetim da to vec poodavno nije slucaj, mada su druge stvari uglavnom tehnicke prirode. Doduse, tamo gde si ti je verovatno dostupnije ovo.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:44 19.11.2009

Re: iskrene cestitke

Zahvaljujem na podrsci i moram bezobrazno i neskromno da primetim da to vec poodavno nije slucaj, mada su druge stvari uglavnom tehnicke prirode. Doduse, tamo gde si ti je verovatno dostupnije ovo.

Milane,moje duboko izvinjenje zbog ovako sramnog neznanja. Cim pre cu je kupiti, a kada stignem u Srbiju potrudicu se i oko nove knjige.
Dugo vas nema na blogu, a ovde se zabokrecina navukla prilicno.
Jos jednom veliki pozdrav
buba_truba buba_truba 17:26 19.11.2009

Re: iskrene cestitke

Aleksandar Stosic
Milane,moje duboko izvinjenje zbog ovako sramnog ne znanja. Cim pre cu je kupiti, a kada stignem u Srbiju potrudicu se i oko nove knjige.

Dobronameran savet: kupi i "Osnove gramatike rpskog jezika" - da ne bi morao da se izvinjavaš i zbog neznanja jezika ti maternjeg, a novinar ti je profesija - sam si to isticao. Mislim, ostavlja loš utisak.

p.s. Milane, čestitke.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:06 19.11.2009

Re: iskrene cestitke

Dobronameran savet: kupi i "Osnove gramatike rpskog jezika" - da ne bi morao da se izvinjavaš i zbog neznanja jezika ti maternjeg, a novinar ti je profesija - sam si to isticao. Mislim, ostavlja loš utisak

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:10 20.11.2009

Re: iskrene cestitke

Hvala jos jednom, ali ne treba se zestiti zbog spajanja/razdvajanja reci ili gubitka pokojeg slovca - to se desava u brzini kucanja i nije doista nuzno posledica neznanja

I, naravno, Aleksandre, opusteno sasvim -- ne rekoh li ja da su to uglavnom tehnicke stvari. Nisam implicirao ikakvo neznanje...
dilan_dog_93 dilan_dog_93 12:49 19.11.2009

Svemirsko putovanje

I ja se pridruzujem cestitkama,
sve najbolje i mnogo uspeha!
chao_li chao_li 13:15 19.11.2009

koincidencija


Profesore, poštar upravo donese Vašu knjigu. Svakako ću je pročitati kad dođem na red od članova porodice.

Pozdrav
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:32 19.11.2009

Re: koincidencija

Uzvracamo pozdrave, a jos vise porodici! Naravno, svi kriticki utisci nakon toga su dobrodosli moze i ovde i na pm i na AOB email, kako god!
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 13:24 19.11.2009

pridruzujem se...

jos jedna cestitka ...a ono
tragikomična istina je da sam jednom novopečenom "magnatu" domaće izdavačke scene morao po tačkama da objašnjavam šta je uopšte esejistika...
zaboravite! jos ce se napraviti vazan!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:36 19.11.2009

Re: pridruzujem se...

Ma oguglao sam ja (i pre google-manije) na takve stvari, daleko bilo da se nerviram, samo sto je generalno ta situacija sa kriterijumima u izdavastvu kod nas jedan dugorocni problem; ja licno svakako necu odustati, ali plasim se da znam neke mladje entuzijaste koji se neminovno razocaraju i deprimiraju kad se suoce sa nasom "realnoscu", daleko od svih uzvisenih ideja i nacela koje ih navode na pisanje... Naravno, najiskrenije se zahvaljujem na cestitkama!
angie01 angie01 13:31 19.11.2009

chestitam!

A gde se prodaje knjiga- i gde moze da se potpishe?:)
chao_li chao_li 14:11 19.11.2009

Re: chestitam!

A gde se prodaje knjiga



Mi naručili preko interneta, stigla za tri dana
angie01 angie01 14:14 19.11.2009

Re: chestitam!

Mi naručili preko interneta,


hvala!

evo nashla-pa ako josh nekom treba- ima i popust:))) , a moze i da se prochita predgovor Zorana Zivkovica.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:30 19.11.2009

Re: chestitam!

angie01
A gde se prodaje knjiga- i gde moze da se potpishe?:)

Pa, pored neta, sto je svakako dobar izbor sa stanovista opustenosti, verujem da je sasvim sigurna lokacija knjizara "Studentski trg", takodje i novi "Delfi" u SKC-u (veoma je lepo ponovo videti knjizaru na tom ultra-kultnom mestu, gde je pre ratova bila legendarna "Skolska knjiga"!), a verujem i jos ponegde ("Solaris" u Novom Sadu, npr.). A sto se potpisivanja tice, pa bice nekih promocija, kaze mi izdavac, napravicemo nesto verovatno pocetkom naredne godine na Kolarcu, ali draga Angie, za tebe cemo uvek nesto da organizujemo, javi samo na email kad si u ovim krajevima
angie01 angie01 16:57 19.11.2009

Re: chestitam!

napravicemo nesto verovatno pocetkom naredne godine na Kolarcu


Milane- molim da ovo objavish na vreme- ( i ako treba neka pomoc:)))

(i , hvala najlepshe! )
brankica92 brankica92 23:36 19.11.2009

Re: chestitam!

Dodajem knjižarama koje je MIlan naveo i knjižare "Aleksandar Belić", "Dereta", "Plavi krug" (ugao ulica Majke Jevrosime i Takovske, preko puta zgrade RTS-a), "Beopolis" i "Shop B92" u Makedonskoj, "Madlenianum" u Zemunu...
pape92 pape92 15:00 19.11.2009

Sturdženov zakon

"90% SFa je sranje; no, 90% svega je sranje".

Preostalih 10% ukupne književnosti se može upoređivati samo do određene granice: nije lako porediti, uzmimo Aleksandrijski Kvartet i Majstora i Margaritu. Kad je u pitanju žanrovska književnost, jaz je još veći. Ovo ne znači da se ne slažem sa autorovom tezom. Činjenicu da iz dva različita književna dela dobijamo (delimično, ima i univerzalnih koristi) različitu korist (utisak, zadovoljstvo...upotrebite koji hoćete reč) ne smemo zloupotrebiti u smislu određivanja vrednosti samog dela. I ako bi pokušali da korist koju dobijamo čitajući npr. pomenuti Aleksandrijski Kvartet ocenimo kao "vrhunsku" smatram da se slično može reći i za Teško je biti Bog od Strugackih. Ovo važi čak i ako bi, a što je nemoguće, zanemarili subjektivnu notu o oceni vrednosti. Najzad, pogledajmo dečiju knjižavnost, kao sasvim specifičan žanr koji takođe ulazi u podelu 90% - 10% (možda je malo nepovoljnije) a naročito ju je teško poredtiti sa literaturom za odrasle.

Rekavši ovo, i imajući iza sebe nebrojeno pročitanih SF naslova, detektivskih priča (gde je Čendler na prvom mestu u "mojoj knjizi" ) i ništa manje dela "ozbiljne" literature (sa kojom je kao sa muzikom, ne zna čovek kako da je nazove, što već govori da nešto nije u redu) moram reći da je najdublje divljenje, rečima Radovana "do imbecilnosti", ipak ostalo rezervisano samo za neke od ovih potonjih. Formalni razlozi tu ne postoje, jednostavno Kami ili Markes mi daju više. Ili je prava reč drugačije. Možda jednostavno treba čitati, što više i raznovrsnije to bolje, samo da se posreći da sve pročitano bude u onih 10%.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:16 19.11.2009

Re: Surdženov zakon

Sjajan komentar. Hvala, pape, dobro ste to rekli, a posebno poslednja recenica je apsolutno ono sto nam je potrebno, posebno u vreme kad je kultura citanja u nasim krajevima tek koji stepen iznad apsolutne nule... Inace, cak mislim da je Sterdzen u originalu imao i 95%, sto mi se nekako i cini primerenije ukupnoj (hiper)produkciji svega i svacega.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:48 19.11.2009

Re: Sturdženov zakon

pape92

svaka cast na komentaru!
Jelena Gall Jelena Gall 22:25 19.11.2009

Re: Sturdženov zakon

Preostalih 10% ukupne književnosti se može upoređivati samo do određene granice: nije lako porediti, uzmimo Aleksandrijski Kvartet i Majstora i Margaritu. Kad je u pitanju žanrovska književnost, jaz je još veći. Ovo ne znači da se ne slažem sa autorovom tezom. Činjenicu da iz dva različita književna dela dobijamo (delimično, ima i univerzalnih koristi) različitu korist (utisak, zadovoljstvo...upotrebite koji hoćete reč) ne smemo zloupotrebiti u smislu određivanja vrednosti samog dela.

upravo ovo što kažeš je jedno od najvažnijih dostignuća komparatistike (uporedne nauke o književnosti). mada je posao uvek malo - recimo bar nekih 10% - zakukuljen. imamo one, sada već klasične, kriterijume za poređenje, genetski, tipološki itd, istraživanja motiva, jezika, čega sve ne. poredimo, ako ćemo pravo, sve živo - i pre ili kasnije, potpuno nezavisno od vrednosne lestvice koja nam je nametnuta u obliku napuklog kanona neke "nacionalne" književnosti, stižemo do aksiologije. najbolja komparatistika vrednuje implicitno i subverzivno, ona dopušta - daću drugačiji i eksplicitan primer - poređenje majstora i margarite i bilo kog krimi-romana agate kristi. zamislivih dodirnih tačaka ima dovoljno, naučno istraživanje je legitimno. banalan primer: motiv istrage, ili motiv nestajanja protagonista. onog trenutka kada počnemo detaljno da analiziramo književne postupke kojima je "vođena" istraga u romanu bulgakova i nekom od romana agate kristi, aksiološka vaga počinje da preteže na bulgakovljevu stranu, jer uočavamo obilje fabulatornih i stilskih poteza koji nas iznova i iznova bude, motivišu, iznenađuju, provociraju lanac asocijacija (dakle, daljih poređenja) itd, dok u postupku agate kristi - a u poređenju - sve bolje uočavamo šematizam.
uostalom, ovde je reč o onim genuinim književnim kriterijumima za vrednovanje književnih dela, to je ispit na kojem padaju svi književni kanoni, pre svih nacionalni.

milane, izvini, verovatno neću stići iscrpnije da komentarišem ovaj sjajan post, ali ako i ostane samo na ovoj digresiji - ma, znaš. koliko sam preletanjem komentara razumela, internet-distribucija funkcioniše, a ako nešto zaškripi, javiću ti se, jer hoću knjigu da poručim za seminarsku biblioteku. dobro, i za sopstvenu malenkost :)
pape92 pape92 02:17 20.11.2009

Re: Sturdženov zakon

aksiologije


Znao sam da postoji "opasnost" da se zaplovi u vode u kojima sam, tek mašinski inženjer koji voli da čita, pomalo na gostujućem terenu. (Unapred se izvinjavam ako iznosim nešto što je već odavno jasno svakom ko se ovim problemima bavi).

Moje je mišljenje, iako sam sklon pozitivističkom pogledu na svet, da je proces vrednovanja pipav i da se teško može doći do, makar i komlikovanih, univerzalnih načela. Naravno, složiću se da je Majstor i Margarita bolji od Ubistva Rodžera Akrojda, a pogotovu od Leša u biblioteci, čak i samo na ravni suspense-a (a ostalim ravnima ne vredi trošiti reči) no to je samo jedan primer, a ne i opšti princip. On se može postaviti, kao što se i sa punim smislom postavlja, do određene granice, i na mestima gde je poređenje moguće, ali nakon toga na red dolazi stara diskusija koja se poteže u okviru rasprave o pozitivizmu, a to je pitanje načela proverljivosti. Možemo li, zaista, proveriti da li je jedno, u praksi - čitanju, odjeku, mišljenju kritike i drugih pisaca - dokazano delo bolje ili gore od drugog za koje važi isto? Slažem se, ukratko, da su parametri koje aksilogija u slučaju književnosti postavlja validni (a koje analiziram prilično drsko i ne znajući da ih opišem), ali nisam siguran da se mogu primeniti na bilo koji slučaj nasumično izabranih dela (pa stoga nisu univerzalni), već više kao sretstvo za razdvajanje "90%" od "10%" (da se držimo ove proizvoljne podele) u slučajevima kada bi pogled mogao da bude zamagljen marketinškim marifetlucima, ili onim koji se tiču nezasluženog promovisanja nacionalne literature, kao što je rečeno.
Jednostavnijim rečima, i dalje je nemoguće odgovoriti, da promenimo primere, da li je vrednije (bolje) "Srce tame" ili "Putovanje na kraj noći", i pored srodnosti u idejama ova dva dela. Ne mislim da je ovakav odgovor moguć, ali ni potreban kada je reč o ovakvim delima. (Pretpostavljam da to i nije cilj književnog vrednovanja.)

Ova rasprava je fin šlagvort za još jedan komentar - kad se navadim na neku stimulativnu temu, ne znam šta je dosta - koji ću da nabacim u posebnom prilogu, analogiji između šaha i književnosti.
Jelena Gall Jelena Gall 09:12 20.11.2009

Re: Sturdženov zakon

pape, izvinjavam se.
kad poznavalac saha kaze ono gore iz milanovog posta:
24. ...Dxf1 25. Db4+ Db5 26. Dd8+ Ka6 27. Da3+
- ja bas nista ne razumem i veruj mi da mi je gore nego tebi kada naletis na rec "aksiologija"!
pod aksiologijom se podrazumeva nauka o vrednovanju (ovo je definicija koja podseca na onu skolsku definiciju metafore kao "skracenog poredjenja" - nedovoljna, ali ipak prilicno tacna).
komentari su ti izvanredni, ja se nadam da sinoc nisam zakomplikovala svojim nadovezivanjem.
Jednostavnijim rečima, i dalje je nemoguće odgovoriti, da promenimo primere, da li je vrednije (bolje) "Srce tame" ili "Putovanje na kraj noći", i pored srodnosti u idejama ova dva dela. Ne mislim da je ovakav odgovor moguć, ali ni potreban kada je reč o ovakvim delima. (Pretpostavljam da to i nije cilj književnog vrednovanja.)

kamo srece da je u knjizevnosti vise "gostiju" kakav si ti.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:32 19.11.2009

Čarobna opsena

Nije li i veliki opsenar Borhes pisao kritike o knjigama koje ne postoje i pravio enciklopedije sa kontinentima i zemlajam kojih nema.
Knjige nema, ali Borhesove kritike su fascinantne, kontinenta nema, a njegov opis čaroban.
Sve je opsena, ali očaravajuća.
Milane, čestitam na novoj knjizi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:16 20.11.2009

Re: Čarobna opsena

Hvala, dragi Vojislave, od poznavaoca knjiga kakav ste (pa makar se cesto i ne slagali, sto je sasvim u redu), to puno znaci!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:25 20.11.2009

Re: Čarobna opsena

Milan M. Ćirković
(pa makar se cesto i ne slagali, sto je sasvim u redu)

Naravno da je u redu.
Ja se, najčešće, ne slažem ni sam sa sobom po mnogim važnim pitanjima.:)
pape92 pape92 02:37 20.11.2009

drumovi će se uželeti pisaca :)

Krečana kakav sam, ne mogu da se setim u kojoj to knjizi glavni junak živi od toga što piše romane, ali mu je posao ugrožen činjenicom da kompjuteri pišu mnogo bolje od ljudi. Štaviše, mora da laže kako je vlasnik jednog od tih kompjutera-spisatelja da bi mu urednici uopšte pogledali ono što im donosi.
Kompjuter je još pre 12ak godina pobedio Kasparova. Da li bi uspeo da simulira verodostojnu partiju koja se završava sa pet dama? Hoće li jednog dana zaista pisati romane? I da li će to, ako su knige dobre po "svim parametrima" ikome uopšte biti važno?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:15 20.11.2009

Re: drumovi će se uželeti pisaca :)

E ovo su zbilja velika pitanja... Iako se ne usudjujem da kazem ista vise o tome, jer zbilja nedovoljno znam o stanju i pravcima razvoja u vestackoj inteligenciji, samo cu pomenuti da mi je izuzetno drago sto su bas ovde postavljena.
Черевићан Черевићан 08:00 20.11.2009

ах, тај шах

шах-а волим , бавимсе њиме > од пола векa (малко је фалило да му се посветим) но ме привуче прашина путарска, упс . мр Аљехина, пак, да при крају ж. трајања не застрани за идејама наци партије умало да у фаворите личне убројим, док алкохолизам притом и да му опростим,, но одустах.

што се пак тиче наслова Ваше нове књиге ( честитке за исту се подразумевају) sintagma Viljema S. Barouza за коју сте определисте мамљива јесте,но . . .силогизам новог љуља . . . . ( да је тако насловисте, joke of course) ништа јој заинтересованост будућих читатеља умањио неби .

малта јес малко скрајнута али се искрено уздам у поштаре да ће ме Ваша наручена књига . . . . ипак пронаћи .
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:15 21.11.2009

Re: ах, тај шах

Eh, Cher, stari, dobri, uvek se obradujem Vasem komentaru! A Malta ne da nije skrajnuta, nego bi neko rekao da je zapravo *centralna*...
Dawngreeter Dawngreeter 12:45 20.11.2009

Virtuelno je stvarno

Knjigu ne videh na sajmu (jel' je bilo na sajmu u opste?) ali cu propust ekspresnom brzinom ispraviti :)

Esej o nepostojecoj sahovskoj partiji je sjajan. U toliko pravaca se odatle moze krenuti, ukljucujuci i vrlo praktican dokaz zasto "virtuelno" nije nestvarno. Podsetilo me je i na zanimljivo, prevashodno retoricko pitanje jedne drugarice pre par godina - zasto o likovima iz romana pricamo kao da su stvarni, pricamo i analiziramo njihove postupke kao da su se stvarno desili. Pa onda se jos i svadjamo dal' je nesto u redu ili nije, ko ju tu pozitivan a ko negativan, sta vredi odobravanja a sta ne...
Kraja Kraja 16:44 20.11.2009

...kako obicno...

..biva, kad vas na netu povuce jedna informacija, izrodi se deset drugih...

..faktografije radi, na chessgames.com-u postoji samo jeda partija koju su "junaci" vase price odigrali 1915.g. i tu partiju je aljehin dobio...[url=http://www.chessgames.com/perl/chessplayer?pid=31290][/url].....


...u medjuvremenu sam uspeo da zavrsim pretrazivanja koja su me i dovela do recenice iznad, pa bih vas molio da mi navedete izvor za
Nažalost, Grigorjev je u svojim četrdesetim godinama nestao, najverovatnije ubijen za vreme komunističkih čistki 1938. godine
posto sledeci linkovi


http://boylston-chess-club.blogspot.com/2009/08/cardiac-related-deaths-of-chess-players.html
http://www.chess-poster.com/english/notes_and_facts/deaths_of_chess_players.htm
http://sfchess.blogspot.com/
http://www.logicalchess.com/info/trivia/d.html
http://kenyanchessblog.blogspot.com/2007_04_01_archive.html
http://pages.infinit.net/mbodry/suite_trouvailles___.htm
http://www.docstoc.com/docs/8558189/off-the-wall-chess-trivia
http://docstoc.asterpix.com/cy/2422251/?q=Death+Nikolai+Grigoriev+%281895-1938%29+-+Appendicitis&c=b841fff5d5ec11deb6430019b9c07d9f
http://www.permutationpuzzles.org/chess/Elkies/elkies09_wide.pdf



nude potpuno drugaciju "istinu"...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:38 21.11.2009

Re: ...kako obicno...

Ha, pravi borhesovski obrt, nema sta! Moji glavni izvori su bili "Alexander Alekhine's Best Games: Algebraic Edition" (Batsford, 1998, narocito anotacije), te "Chess curiosities" Tima Krabea (englesko izdanje, prevod sa holandskog, Prometheus, 1985), koji daje i verziju o smrti Grigorjeva koju sam naveo; s obzirom da se za njegovog saradnika i prijatelja Kriljenka takodje navodi da je preminuo od infarkta, a da je zvanicno i Jesenjin izvrsio samoubistvo, sva takva svedocanstva su, nazalost, nepouzdana). Takodje, kljucan je clanak Albrechta Buschkea u "Chess Life" iz marta (5. ili 9. ova moja "musava" fotokopija je malo necitka) 1953. u kome on objasnjava svoja istrazivanja na ovu temu. Zapazite i da sam uploadovao u tekstu (na samom kraju) skeniranu sliku verzije iz Шахматног Листока u kojoj se vidi da se tu beli predaje, za razliku od verzije iz "Mojih najboljih partija"...


Kraja Kraja 13:57 21.11.2009

...ja i dalje...

...drzim da ste vi izuzetan mlad covek i da ste shvatili poentu mog pitanja...lepo opisan trenutak u zivotu aljehina, ali i grigorjeva, ne treba kvariti krabeovim "izvorima" (ili masti)...uostalom, krabe ima los skor od 9:1, ako prihvatim njegovu verziju...

...hvala na odgovoru i pozdrav, do sledeceg bloga...

ps trebalo mi je malo vremena da pronadjem i krabea, pa mislim da
The year of his early death suggests he was a victim of Stalin's purges.
nije recenica koja zasluzuje da bude citirana....
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:13 21.11.2009

Re: ...ja i dalje...

Najpre, mea culpa, zaboravih da naglasim da je Vas komentar odlican, kriticki, istrazivacki, bas kako treba i da bude na blogu (uzgred, hvala na ovom "mlad", to zbilja retko cujem ovih dana!). Jedino sto nije bas 9:1, nego niko ne zna tacno koliko, mozda Krabe i vodi, jer evo sta pise savremena istoricarka Tatjana Morozova u svojoj knjizi koju imate skoro celu na http://zhurnal.lib.ru/s/shtokalo_m/prizrachnye-teni-shahmatnojj-istorii.shtml:

"Гроссмейстеру пешечного эндшпиля, Николаю Дмитриевичу Григорьеву отобьют внутренности в НКВД, пытаясь вырвать у шахматиста совершенно дикие признания в шпионаже, и пойдёт у него кровь горлом. Он будет терять сознание на каждом допросе, и оборотни с человеческим обличьем отчаются выбить у него нужные показания против Крыленко, Блюхера и Ласкера. Его приговорят тюремные врачи к смерти не позже, чем через месяц, но он проживёт дольше и поможет спасти жизнь Эммануилу Ласкеру, над которым нависла угроза физического уничтожения..."

(I ima jos jako mnogo detalja o represiji nad sahistima.) Morozova se cini u najmanju ruku nesto pouzdaniji autoritet od bojlstonskog sah kluba, uz sve postovanje prema potonjem, makar zbog pristupa izvornoj istorijskoj gradji na izvornom jeziku. Dakle, jasno je da je bio hapsen i da su ga i po verziji Morozove ili ubili ili bar maltretiranjem doprineli njegovoj "prirodnoj" smrti (pomenimo i Maksima Gorkog koji je takodje umro zbog "zdravstvenih komplikacija", vrlo cesto zvanicno objasnjenje zar ne? Aleksej Aljehin nije cak ni to dobio, posto je on zvanicno bio "neprijatelj naroda"...)
mr_bungle mr_bungle 23:51 21.11.2009

Hvala!

stigla knjiga u sredu...helix je malo kasnio sa slanjem, ja naručio još u pretprodaji. Hvala za knjigu :)
amika amika 23:51 25.11.2009

Žanr i kako ga izbeći

Na getoiziranje knjiga u "žanrove" sve više - danas i odlučujuće - utiče marketing sa svojim "ciljnim grupama"

Postoje tri "čuvena" pitanja komercijalnih izdavača:
Ko će to kupiti
Zašto će kupiti
Koliko će kupiti

pa se, saglasno odgovorima određuju edicije, korice, marketinški nastup, tekst na koricama, novinari koji će to promovisati u medijima....

i eto vas u getu nekog žanra.

Ako ste tu komercijalni, nema vam spasa od žanra, ako niste - nema vam spasa kod tog izdavača...

Izdavaču su dovoljne tri dame da vas matira, a vama treba bar tri da to izdržite i još tri da se izvučete od njega. A kako niste Aljehin stalno ste na ivici poraza.

Ima li negde sadržaj knjige? Šta još obuhvata?



Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:18 26.11.2009

Re: Žanr i kako ga izbeći

Draga amika, hvala na lepim recima, a sto se sadrzaja tice, nema ga na sajtu (mozda bi trebalo da kazem izdavacu, hm), ali evo ga ja ovde kopiram, specijalno za Vas :

Sadržaj
Predgovor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ix
Prolog . . xiii
1 Dik, Barouz i ontološka arhitektura . 1
2 Aljehinov žanrovski apokrif . .9
3 Vremensko putovanje – teorija i praksa . . . . . .21
4 Velika tišina i Veliki brat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
5 Ciklička filozofija istorije u Simonsovoj
Tetralogiji o Hiperionu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
6 Književnost i antropički princip . .87
7 Da li je Nikola Tesla zaslužio Hjuga? . .109
8 O čudima i centrima spiralnih galaksija . . . . .127
9 Naučna fantastika i kosmologija II . .137
10 Ko predviđa predviđače? . .155
11 Lavkraft, astronomija, astrobiologija . . . . . . . .169
12 Prekognicija, populizam i politička korektnost . . 195
13 Stalnost – adaptacionističko rešenje Fermijevog paradoksa? . . 209
14 Postbiološka evolucija kao „manifestna sudbina“ .233
O autoru . . . 241
amika amika 00:31 26.11.2009

Zaboravih...

Čestitke za knjigu i preporuka za tekst.

Aljehin se u toj partiji borio sa najvećim mogućim protivnikom - sa Apsulutnim, sa Savršenstvom. Zbog toga je šah - kod velikih majstora - umetnost,

Setih se Talja i njegove teorije "poremetiti ravnotežu" - njegove naizgled nepromišljenje žrtve bez vidljive koristi imale su za cilj da na tabli stvore "haos" iz koga će se izvući onaj koji je bliži Apsolutnom u - ne samo - šahu. Pa Fišerovih predloga da skakači i lovci zamene mesta i sva teorija otvaranja ode u aut. Mada, stvorila bi se nova...

Bolji predlog - pre početka partije kockom izvlačiti raspored figura na 1 i 8 redu, isti za oba protivnika, pa onda igrati partiju...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana