Društvo

Spomenik na Terazijama- kome je stalo do zaborava?

Milan Karagaća RSS / 09.11.2009. u 11:14

Nemački okupatori obesili su 17.avgusta 1941.godine na Terazijama radnike Jovana Jankovića i Ratka Jevića, zemljoradnike Velimira Jovanovića i Svetislava Milina i učenika

Milorada Pokrajca.

nemci-terazije-vert.jpg

 

U spomen na petoricu obešenih rodoljuba i sugrađana grad Beograd je 1983.godine  na trgu Terazije podigao spomenik na kome je u reljefu prikazan prizor vešanja, sa urezanim stihovima Vaska Pope posvećenim uspomeni na taj tragičan događaj. Postavljena je i bronzana ploča sa epitafom koji glasi:

БорцимазаслободукојесуфашистичкиокупаториобесилинаТеразијама 17. августа 1941. године: ЈовануЈанковићу, раднику, РаткуЈевићу, земљораднику, ВелимируЈовановићу, земљораднику, СветиславуМилину, раднику, МилорадуПокрајцу, ученику.

1983. ГрађаниБеограда

 

U međuvremenu:

-  ploča je nestala, a spomenik, je zaboravljen. Iako se nalazi u centru grada i visok je četiri metra, stoji potpuno zanemaren – bez ploče i imena ljudi koji su na tom mestu danima visili obešeni.

- istina o petorici Beograđana koji su 17. avgusta 1941. godine izvedeni iz zatvora Gestapoa, streljani u zatvorskom dvorištu, a zatim obešeni o električne stubove nasred Terazija, izbačena je iz udžbenika istorije.


- na sajtu grada Beograda ovaj spomenik nije prikazan u rubrici “znameniti spomenici”.

Čija je ovo sramota?

Postavlja se prosto pitanje kome je stalo da se zaborave zločini okupatora, zločini fašizma ili se time svesno kriju zapravo zločini onih koji su sarađivali sa okupatorom i možda ovu nesrećnu petoricu i uhapsili i predali Gestapo-u.

Neće biti da ova petorica imaju ikakve veze sa zločinima komunista 1944/45 godine, ali neki koji su stradali tek 1944/45 su krivi i za smrt ove petorice i još mnogo njih u okupiranoj i kvislinškoj Srbiji.Nije mi poznato da li su oni bili komunisti ali su svi bili Srbi, pa gde je onda građanska svest građanskog društva i vlasti koja jeste antikomunistička ali daleko od toga da je anacionalna?

Da li je Srbija toliko zaslepljena antikomunizmom da je tolerantna prema fašizmu?

Da li su oni koji su menjali ulice i zaboravljali spomenike svesni koliko su istorijski nesvesni, koliko nanose sramote sopstvenoj istoriji?

Da li je trebalo da opet ruski ambasador insistira da se i ovaj spomenik obnovi, ili možda ambasador Nemačke, pa da sramota bude još veća?.

Umesto da grad Beograd počne da vraća dostojanstvo sebi i svojim građanima, da ispravi greške onih koji su nekritički i ideološki zaslepljeni antikomunizmom izgubili i kriterijum u odnosu na fašizam , to ostaje da rade NVO.Mogu se osramotiti i ogrešiti pojedinci o svoju istoriju i svoj narod ali država i grad to ne bi smeli dozvoliti, jer biti protiv komunista u ovom slučaju ne opravdava logiku da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. Istina da su neki bili prijatelji sa okupatorom ne može biti izgovor državi da zbog njih ne treba pominjati zločine okupatora i čuvati uspomene na žrtve svog naroda.

Pokušaj izbacivanja iz istorije i ignorisanja celog perioda u kojem se Srbija nalazila u različitim Jugoslavijama od 1918-2006.godine, menjanje naziva ulica i izbacivanje svih datuma koji su bili značajni u tom periodu je naučno, istorijski i moralno skrnavljenje samog sebe.Neki su toliko ostrašćeni pa se ponašaju kao da su ih rodili čukundedovi.

Dobro je što je neminovno da posle svakog pijanstva dolazi otrešnjenje i da se vraća u normalu, ukoliko se nije palo u delirijum, a na svu sreću Srbija ipak nije u delirijumuKomentari (129)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 11:39 09.11.2009

Otpisani, pa izbrisaniMilin Svetislav, obućarski radnik iz Beograda, obešen na Terazijama u Beogradu 17. avgusta 1941.Jovanović Velimir, zemljoradnik iz Parcana, obešen na Terazijama u Beogradu 17. avgusta 1941.Obešeni rodoljubi na Terazijama u Beogradu 17. avgusta 1941. Levo Jević Ratko, zemljoradnik iz Drlupe, desno Milorad Pokrajac.

Ratko Jević iz Drlupe i Velimir Jovanović iz Parcana, uhvaćeni su od kvislinške žandarmerije kao partizani Kosmajskog odreda.
Kvislinška policija uhvatila je beogradskog omladinca Jovana Jankovića kada je iz pištolja pucao u Aleksandrovoj ulici na policijskog agenta Životu Jeremića.
Gestapo je uhapsio Svetislava Milina pod optužbom da je trebalo da izvrši izvesna teroristička akta, pa ga predao specijalnoj policiji.
Milorada Pokrajca Gestapo je uhapsio na dan 15.avgusta kada je u Dositejevoj ulici pucao na nemačkog narednika Lapa.

Posle krvave odmazde koju su Nemci izveli u Skeli 15.avgusta, u Beogradu na sastanku 16.avgusta vojni zapovednik Srbije general Dankelman i šef Gestapoa SS-major Karl Kraus su o tome razgovarali, ali i konstatovali da se i u Beogradu vrše akcije protiv okupacione sile i komesarskog upravno-policijskog aparata, i odlučili da se brzo izvede egzemplarna odmazda u Beogradu radi efektnog zastrašivanja stanovništva vešanjem u centru grada.

Posle toga Kraus se sastao sa Dragim Jovanovićem, upravnikom grada Beograda i zajedno odredili lica za egzekuciju i utvrdili da se akcija izvede sutra i o tome objavi saopštenje koje je i Jovanović redigovao, a čiji naslov objavljen u Novom vremenu glasi: javno pogubljenje komunističkih terorista u Beogradu.

Kako je Pokrajac kao uhapšenik Gestapo-a bio u njihovom zatvoru u ulici Kralja Aleksandra broj 5 gde je ranije bio zatvor Okružnog suda Beograda, tu su u toku noći, po nalogu upravnika Beograda Jovanovića, iz koncetracionog logora na Banjici, prebačeni logoraši Jević, Jovanović, Milin i Janković gde su u ranu zoru ubijeni u dvorištu zatvora a zatim preveženi na Terazije i obešeni na tramvajske stubove.

O izvršenom zločinu, istog dana general Dankelman je obavestio komandantu Jugoistoka: „U Beogradu, u nedelju 17.avgusta izjutra, u glavnoj ulici javno je obešeno 5 komunista, za koje je dokazano da su vršili teror i sabotaže, i tamo ostavljeni da vise do danas u 19 časova“.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:44 09.11.2009

Re: Otpisani, pa izbrisani

Hvala Vam na ovoj dopuni.
gorran2 gorran2 11:50 09.11.2009

Re: Otpisani, pa izbrisani"Spomenik" Nadi Purić u Makenzijevoj ulici., Nada Purić je aktivistkinja KPJ koju je uhapsila, mučila i ubila beogradska policija novembra 1941.
adam weisphaut adam weisphaut 11:58 09.11.2009

Mislim da je Mesić

Neće biti da ova petorica imaju ikakve veze sa zločinima komunista 1944/45 godine, ali neki koji su stradali tek 1944/45 su krivi i za smrt ove petorice i još mnogo njih u okupiranoj i kvislinškoj Srbiji.Nije mi poznato da li su oni bili komunisti ali su svi bili Srbi, pa gde je onda građanska svest građanskog društva i vlasti koja jeste antikomunistička ali daleko od toga da je anacionalna?

imao sličnu (jednako tačnu) opservaciju glede Blajburga i Jasenovca...
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:20 09.11.2009

Re: Mislim da je Mesić

Da, otprilike tako ali mislim da je tačno bez obzira ko je rekao.
Mesić je rekao da niko od onih koji su stradali u Jasenovcu nije kriv za stradanje onih u Blajburgu, a da su mnogi iz Blajburga krivi za smrt onih u Jasenovcu.
dinarski_tip dinarski_tip 16:18 09.11.2009

Re: Mislim da je Mesić

imao sličnu (jednako tačnu) opservaciju glede Blajburga i Jasenovca...Verovatno misliš na ovu:

adam weisphaut adam weisphaut 16:23 09.11.2009

Re: Mislim da je Mesić

ZAGREB - Odluka predsedništva Sabora Hrvatske da se za komemoraciju poginulim kvislinzima na Blajburgu obezbedi šest puta više novca nego za komemoraciju žrtvama ustaškog terora u nekadašnjem logoru Jasenovac (600 prema 100 hiljada kuna) izazvala je reagovanje Saveza antifašista, ali i predsednika Stjepana Mesića.

„Istina je da nijedan poginuli u Jasenovcu nije kriv ni za jednog na Blajburgu, ali su mnogi na Blajburgu krivi za mnoge u Jasenovcu", izjavio je Mesić ističući da je obrazloženje da je Jasenovac ranije dobijao novac, a Blajburg nije - samo zavaravanje.

Obeležavanje zločina u Drugom svetskom ratu na području Jugoslavije treba biti u Jasenovcu jer je ono najveće gubilište u regionu, rekao je Mesić, dodavši da ipak treba obeležiti i Blajburg, iako je tamo poginulo samo nekoliko ljudi, dok je najveći broj poginuo na takozvanom Križnom putu, kada su zarobljenici iz Slovenije dospeli do Vojvodine.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABAH) je povodom odluka Sabora ocenio da se tom odlukom Sabor koji mora delovati u skladu s Ustavom i zakonima po kojima su svi građani pred zakonom jednaki svrstao žrtve ustaša u mnogo nižu kategoriju od onih koji su zarobljeni nakon završetka rata.

Ne, mislim na ovo, Brajane
dinarski_tip dinarski_tip 16:29 09.11.2009

Re: Mislim da je Mesić

Ne mislim na ovo, BrajanePa gde da mu verujemo? Negde je slagao.

Brajan
adam weisphaut adam weisphaut 16:35 09.11.2009

Re: Mislim da je Mesić

Pa gde da mu verujemo? Negde je slagao.

Ja poitičarima ne verujem nikad apriori, odnosno gledam koju korist imaju od toga šta kažu...
Što naravno ne znači da ne bih voleo da predsednik moje zemlje kaže neto slično, makar iz koristuljublja...
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:17 09.11.2009

protiv revizionizma

http://www.yihr.org/uploads/file/06_11_2009-YIHR-11-9740-%20Protiv%20revizionizma.pdf
medjutim92 medjutim92 12:23 09.11.2009

dozvoli da budem cinican..

- na sajtu grada Beograda ovaj spomenik nije prikazan u rubrici “znameniti spomenici”.


.. pa i nije znamenit spomenik, niko zivi nije cuo za njega..

tuzna stvar je sto ovo nije nista novo, sto smo se uvek tako odnosili prema spomenicima, kad god smo smeli..
Inner Party Inner Party 14:27 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

medjutim92
- na sajtu grada Beograda ovaj spomenik nije prikazan u rubrici “znameniti spomenici”.


tuzna stvar je sto ovo nije nista novo, sto smo se uvek tako odnosili prema spomenicima, kad god smo smeli..


Ne treba nesposobnost i aljkavost nadleznih institucija predstavljati kao skup aktivnosti usmerenih na "proizvodnju zaborava" ...Milan Karagaća Milan Karagaća 15:16 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

Ne treba nesposobnost i aljkavost nadleznih institucija predstavljati kao skup aktivnosti usmerenih na "proizvodnju zaborava" ...

Nije to aljkavost već namera i politički stav. Ako ti visoki funkcioner jedne od stranaka na vlasti kaže da on nema problem što se na sajtu grada Beograda nalazi ime Dragog Jovanovića kao gradonačelnika i njegova slika u sali, onda je jasno o čemu se radi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:17 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

.. pa i nije znamenit spomenik, niko zivi nije cuo za njega..

Pa kako da čuje kad su to i iz udžbenika istorije izbacili, sigurno ne omaškom.
Kako su počeli naša deca će misliti da su možda ubijeni u sukobu navijača, eto kao bili nemački navijači pa se to desilo.
Inner Party Inner Party 15:49 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

Milan Karagaća
Ne treba nesposobnost i aljkavost nadleznih institucija predstavljati kao skup aktivnosti usmerenih na "proizvodnju zaborava" ...

Nije to aljkavost već namera i politički stav.


Ja ne mislim tako.
To bi onda znacilo da su ovi danasnji politicari na vlasti nedicevci ili ljoticevci, sto jednostavno nije istina. Ja mislim da ljudi koji su trenutno na vlasti ne znaju, nece da znaju i ne zanima ih ta tema, i nece da daju pare onima kojima bi to bio posao (da znaju i da ih to zanima).
Davno je bio taj rat...


medjutim92 medjutim92 16:01 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

Inner Party
Milan Karagaća
Ne treba nesposobnost i aljkavost nadleznih institucija predstavljati kao skup aktivnosti usmerenih na "proizvodnju zaborava" ...

Nije to aljkavost već namera i politički stav.


Ja ne mislim tako.
To bi onda znacilo da su ovi danasnji politicari na vlasti nedicevci ili ljoticevci, sto jednostavno nije istina. Ja mislim da ljudi koji su trenutno na vlasti ne znaju, nece da znaju i ne zanima ih ta tema, i nece da daju pare onima kojima bi to bio posao (da znaju i da ih to zanima).
Davno je bio taj rat...


Donekle.

Mnogi spomenici iz prvog svetskog i ranijih ratova, i silna istorijska mesta pod zastitom drzave su takodje u uzasnom stanju. Stoji da se spomenici iz drugog svetskog rata "nekako" najlakse zanemare, kao i da mnogi ljudi to vide kao normalno, jer je tolike godine sva istorija pre II svetskog rata bila bitna koliko rat, pa da vide malo i oni kako je to.

Ne mislim da je problem sto neko malo vise brine da se II svetski rat zaboravi, nego da se manje brinu da se zapamti sta i kako je bilo.. nije da se narocito vodi racuna o ostaloj istoriji, nego se sve zanemaruje, a drugi svetski rat malo vise..

Klatno je iz jedne krajnosti otislo u drugu, i drago mi je da ima ljudi kojima je stalo da uopste ne dolazimo u krajnosti..
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:58 09.11.2009

Re: dozvoli da budem cinican..

Inner Party
Milan Karagaća
Ne treba nesposobnost i aljkavost nadleznih institucija predstavljati kao skup aktivnosti usmerenih na "proizvodnju zaborava" ...

Nije to aljkavost već namera i politički stav.


Ja ne mislim tako.
To bi onda znacilo da su ovi danasnji politicari na vlasti nedicevci ili ljoticevci, sto jednostavno nije istina. Ja mislim da ljudi koji su trenutno na vlasti ne znaju, nece da znaju i ne zanima ih ta tema, i nece da daju pare onima kojima bi to bio posao (da znaju i da ih to zanima).
Davno je bio taj rat...Taman posla da mislim da su svi nedićevci i ljotićevci, nego mislim da su izgubili kriterijum, previše zaneseni antikomunizmom pa ne vide šumu od drveća.Eto i u Rusiji su na vlasti antikomunisti pa im ne pada na pamet da se odriču borbe protiv fašizma samo zato što su je vodili komunisti.
Naši su suviše pomodarski povodljivi pa misle da je kao na Zapadu antikomunizam in i tako se ponašaju.
Malo je čudno ponašanje SPC koja je totalno stala na starnu onih koji su bili na strani okupatora, drži im opela, pomene a NOB smatra komunističkom ujdurmom.Zaboravlja naš Sinod da je patrijarh Dožić 1941.godine pozvao vernike da se bore protiv okupacije, da je nakon oslobođenja Beograda vladika koji je zamenjivao partijarha održao pomen palim borcima i blagisaljao oslobodioce.
Tibor Jóna Tibor Jóna 12:26 09.11.2009

bitno je

da beograd pamti!
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:59 09.11.2009

Re: bitno je

Tibor Jóna
da beograd pamti!

A pamti li, izgleda ne.
antonacci antonacci 11:20 10.11.2009

Re: bitno je

Milan Karagaća
Tibor Jóna
da beograd pamti!

A pamti li, izgleda ne.


A i kad pamti, veliko je pitanje šta pamti i kako pamti.
mayo1 mayo1 12:40 09.11.2009

collabo

Postavlja se prosto pitanje kome je stalo da se zaborave zločini okupatora, zločini fašizma ili se time svesno kriju zapravo zločini onih koji su sarađivali sa okupatoromOdgovor je prilično jasan: vjerojatno potomcima ovog "antifašiste" što je ponosno patrolirao ispod obješenog čovjeka...


Nije to specijalitet samo Srbije.
Ima toga...


Spomenik žrtvama fašizma u Osijeku
nekada...
...i danas:


nekada bio spomenik žrtvama fašizma u Osijeku

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:13 09.11.2009

Re: collabo

Odgovor je prilično jasan: vjerojatno potomcima ovog "antifašiste" što je ponosno patrolirao ispod obješenog čovjeka...

ili raznih visokih državnih činovnika Nedićeve vlade i uglednih građana koji su lepo suživeli sa Nemcima a oslobođenje od Nemaca kvalifikuju kao okupaciju.Neki potomci su posle 2000.godine postali veoma ugledni gradžani i gradžanke do akademika, a svoj ugled i uticaj su iskoristili da izmenjaju nazive ulica i gurnu što više antifašističkog u zaborav.
Nije to specijalitet samo Srbije.
Ima toga...

ne može se jedna glupost pravdati drugom.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:02 09.11.2009

Zaborav i sramota
Kažu da je ova forografija snimljena iz ugla onih građana Beograda, koji su tog dana sedeli ispred Kasine (ili Atine?) i pili pivo, dok su se njihovi obešeni sugrađani ljuljali na tramvajskim stubovima.
Istovremeno, reklama okačena za isti trajmvajski stub poziva njih i ostali beogradski publikum na konjske trke.

Do zaborava je stalo naslednicima onih koji su 17. avgusta 1941.g. sedeli ispod vešala i pili pivo.

A sramota?
Sramota je svih nas.

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 13:07 09.11.2009

za mene je ovo potpuni obrt

ako sam dobro shvatio ovde je srbin pucao na srbina pa ga uhvatili srbi (sto posto ga batinali), predali ga nemcima, onda ga verovatno po nemackom naredjenju (a verovatno po ideji srbina) obeseili srbi (cisto ne mogu da verujem da su se nemci verali po banderama). gubiliste su cuvali srbi i pritom pili pivo. da li je ispravan zakljucak da su nemci tu imali ulogu pontija pilata? ako jeste, mozda je to razlog sto niko od srba bas nije posebno ponosan na tu povesnu epizodu koja veoma slikovito prikazuje nas narodni korpus.

inace cudno, ja za taj spomenik nikada nisam cuo, iako mi je bukvalno ispod prozora, ali sam cuo da se umetnica milica tomic okacila na istu tu baderu tom prilikom hoteci da nam prenese poruku na smo nebrizni za bliznjega. mozda nije bas ona, ali neko se samobesio.

jedna od zanimljivih prica iz ratnog beograda, a cuo sam ih mnogo, je onoga pandura, (ne mogu sad da mu se setim imena, ali pominje ga mihajlovic u kada su cvetalie tikve. mozda je Bozjakovic ili nesto slicno). Taj je bio surov, i navodno je uspeo da potpuno eliminise komunisticki otpor u beogradu tako sto uhvati jednog ilegalca a taj ocinkari sve. posle rata su ga uhvatili komunisti i umesto i vrbovali za sluzbu. naravoucenije je: radnici sluzbe odlicno prodju. ako se varam, popravite me. zanimljiva mi je ta prica.


Sofroniye Sofroniye 13:42 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Dejan Tiago Stanković
ako sam dobro shvatio ovde je srbin pucao na srbina pa ga uhvatili srbi (sto posto ga batinali), predali ga nemcima, onda ga verovatno po nemackom naredjenju (a verovatno po ideji srbina) obeseili srbi (cisto ne mogu da verujem da su se nemci verali po banderama). gubiliste su cuvali srbi i pritom pili pivo. da li je ispravan zakljucak da su nemci tu imali ulogu pontija pilata? ako jeste, mozda je to razlog sto niko od srba bas nije posebno ponosan na tu povesnu epizodu koja veoma slikovito prikazuje nas narodni korpus.

inace cudno, ja za taj spomenik nikada nisam cuo, iako mi je bukvalno ispod prozora, ali sam cuo da se umetnica milica tomic okacila na istu tu baderu tom prilikom hoteci da nam prenese poruku na smo nebrizni za bliznjega. mozda nije bas ona, ali neko se samobesio.

jedna od zanimljivih prica iz ratnog beograda, a cuo sam im mnogo, je onoga pandura, (ne mogu sad da mu se setim imena, ali pominje ga mihajlovic u kada su cvetalie tikve. mozda je Bozjakovic ili nesto slicno). Taj je bio surov, i navodno je uspeo da potpuno eliminise komunisticki otpor u beogradu tako sto uhvati jednog ilegalca a taj ocinkari sve. posle rata su ga uhvatili komunisti i umesto i vrbovali za sluzbu. naravoucenije je: radnici sluzbe odlicno prodju. ako se varam, popravite me. zanimljiva mi je ta prica.
Ma kakvi Nemci su jedan civilizovan narod ne bi se oni nikako "verali" da obese nekog kao sto ne bi ni Austrijanci ili ce se masakr koji su austrougarske trupe pocinile u I svetskom ratu pripisati samo nasoj "braci" u austrougarskoj uniformi. Gde ce takve napredne civilizacije da se bave nekim banalnim stvarima tipa streljanje, vesanje itd. To je ostavljno za ove primitivnije, istocne civilizacije...
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 13:54 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

cekaj, a sto bi se verali kad je bilo ko hoce?
da li je ispravan zakljucak da su nemci tu imali ulogu pontija pilata?

usput, ja pitam, ne trvdim.
Hansel Hansel 14:05 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Pa, da, najbolje da kažemo da smo se svi samoubili u oba prethodna svetska rata, nije zgodno da pominjemo Nemce u takvom svetlu, na dan pada Berlinskog zida, kada su u toku Dani Nemačke na RTS-u i u Maxi-ju, kada se Mišković slika u svom supermarketu s nekim nemačkim facama (nisam ispratio, je l' bio sa ambasadorom? a, da, bio je i sponzor koncerta na Kolarcu povodom početka švedskog predsedavanja Evropskom unijom), kada smo imali i svečanu akademiju u Sava centru tim povodom, kada i Gorica i Dragan rade jutarnji program iz Nemačke...

Dobro, malo karikiram, nije DTS baš tkao mislio... Ali, u ljudskoj je prirodi (nažalost) da zaboravi na moral posebno u situacijama sopstvene ugroženosti... toliki evropski narodi su imali izdajnike i potkazivače, pa pogledajte samo bivšu DDR... da se nisu možda to Srbi prerušili u Nemce?!
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:50 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Ma kakvi Nemci su jedan civilizovan narod ne bi se oni nikako "verali" da obese nekog kao sto ne bi ni Austrijanci ili ce se masakr koji su austrougarske trupe pocinile u I svetskom ratu pripisati samo nasoj "braci" u austrougarskoj uniformi.

A čemu sada služi skretanje teme na 1. svetski rat.Ajde da prvo rasčistimo ovo, da li je to na obraz Beograda i ondašnjek kada su pili pivo i reklamirali konjske trke i ovoga sada koji to zaboravlja.
bjes bjes 14:52 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

сланину крао ил` мердевине држ`о, исто ти се `вата, лопов и један и други...

то што један "цивилизовани" нареди да се убије неко, а један други, "нецивилизиовани" узме и изврши наређење, чини ли то овог првог стварно другачијим ("цивилизованијим" од овог другог?

какав човек то треба да буде, који ће себи уопште поставити овакво питање?
Boris Drenca Boris Drenca 14:52 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

jedna od zanimljivih prica iz ratnog beograda, a cuo sam ih mnogo, je onoga pandura, Taj je bio surov, i navodno je uspeo da potpuno eliminise komunisticki otpor u beogradu tako sto uhvati jednog ilegalca a taj ocinkari sve. posle rata su ga uhvatili komunisti i umesto i vrbovali za sluzbu. naravoucenije je: radnici sluzbe odlicno prodju.


Prica je tacna ....samo sto nisam siguran da je ime bas to ali ne menja na poruci...batina ima dva kraja a uvek najbolje prodje onaj koji je drzi..
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:00 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Pa, da, najbolje da kažemo da smo se svi samoubili u oba prethodna svetska rata, nije zgodno da pominjemo Nemce u takvom svetlu,

Mislim da to nema veze sa Nemcima, pa i Nemci sami priznaju zločine i verujem da bi nemački anmbasador došao da oda poštu obešenim.
Biće da je to, nažalost, pitanje naših unutrašnjih podela i gluposti koje idu ispod dostojanstva.
володя володя 15:02 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Hansel
... toliki evropski narodi su imali izdajnike i potkazivače, pa pogledajte samo bivšu DDR... da se nisu možda to Srbi prerušili u Nemce?!Ne, to su bili nepreruseni luzicki Srbi - garantovano!!!

Nisam razumeo da je DTS zeleo da abolira okupatore svake odgovornosti, vec samo da istakne kolektivnu krivicu za slicne dogadjaje i posledicna cinjenja/necinjenja (recimo, kolektivni zaborav na ovaj i slicne dogadjaje) nas Srba - kao takvih.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:04 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Dejan Tiago Stanković
cekaj, a sto bi se verali kad je bilo ko hoce?
da li je ispravan zakljucak da su nemci tu imali ulogu pontija pilata?

usput, ja pitam, ne trvdim.

Dobro pitanje, interesantan pristup.
Samo, koliko će proći vremena da oni koji su nastradali od naših Pilata konačno budu ostavljeni na miru i da se prema njima odnosimo kako to dolikuje civilizovanom svetu.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 15:36 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

satio sam se
becarevic, bosko becarevic.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:59 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt


ako sam dobro shvatio ovde je srbin pucao na srbina

da, stim da je jedan Srbin bio u službi okupatora a onaj drugi hteo da se bori protiv okupatora.
I mala digresija,Vi ste to dobro primetili i upravo je problem Srbije što nikako ne može da se jasno odredi da li je trebalo da se suprostavi okupatoru ili da mu se služi i za njegov interes ubijaju oni koji su protiv okupatora.
Da bi se o ovome zauzeo nepristrasan i pošten patriotski stav, kako neki uporno insistiraju na srpskim domaćinima i patriotama, treba isključiti svaku ideologiju, već da jednostavno merilo bude da li je neko bio na strani okupatora ili protiv.Pa onda ima onih koji su bili žestoko aktivni na strani okupatora a ima i onih koji nisu činili zla i pokušavali da se prikriju i sačuvaju glavu i iako nisu bili na strani pokreta otpora nisu bili ni aktivni saradnici okupatora, možda se i za to može imati neko razumevanje. Ali ne može biti razumevanja za one koji se prema tkvima odnose kao prema idolima a one koji su se borili protiv okupatora pokušavaju da satanizuju, o zločinima okupatora ne govore, spomenike i sećanja potiskuju a prave državni projekat da bi dokazali kako su partizani bili zločinci.
Bilo bi OK da imaju toliko dostojanstva i patriotizma pa da kažu da se stidimo onih koji su bili na strani ili na bilo koji način pomagali fašizam, pa čak i ne hoteći da se bore protiv njega, a da se ponosimo onima koji su se borili protiv fašizma jer je to bilo najveće zlo, i da se ponosimo što smo bili posle V.Britanije, bili najjača antifašstička sila u okviru sadašnje EU.
E tu stavimo tačku i onda kažemo, hajde sada da vidimo šta je sve rađeno od 1944 do danas i to bi bilo korektno.
Sofroniye Sofroniye 16:05 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Milan Karagaća

ako sam dobro shvatio ovde je srbin pucao na srbina

da, stim da je jedan Srbin bio u službi okupatora a onaj drugi hteo da se bori protiv okupatora.
I mala digresija,Vi ste to dobro primetili i upravo je problem Srbije što nikako ne može da se jasno odredi da li je trebalo da se suprostavi okupatoru ili da mu se služi i za njegov interes ubijaju oni koji su protiv okupatora.
Da bi se o ovome zauzeo nepristrasan i pošten patriotski stav, kako neki uporno insistiraju na srpskim domaćinima i patriotama, treba isključiti svaku ideologiju, već da jednostavno merilo bude da li je neko bio na strani okupatora ili protiv.Pa onda ima onih koji su bili žestoko aktivni na strani okupatora a ima i onih koji nisu činili zla i pokušavali da se prikriju i sačuvaju glavu i iako nisu bili na strani pokreta otpora nisu bili ni aktivni saradnici okupatora, možda se i za to može imati neko razumevanje. Ali ne može biti razumevanja za one koji se prema tkvima odnose kao prema idolima a one koji su se borili protiv okupatora pokušavaju da satanizuju, o zločinima okupatora ne govore, spomenike i sećanja potiskuju a prave državni projekat da bi dokazali kako su partizani bili zločinci.
Bilo bi OK da imaju toliko dostojanstva i patriotizma pa da kažu da se stidimo onih koji su bili na strani ili na bilo koji način pomagali fašizam, pa čak i ne hoteći da se bore protiv njega, a da se ponosimo onima koji su se borili protiv fašizma jer je to bilo najveće zlo, i da se ponosimo što smo bili posle V.Britanije, bili najjača antifašstička sila u okviru sadašnje EU.
E tu stavimo tačku i onda kažemo, hajde sada da vidimo šta je sve rađeno od 1944 do danas i to bi bilo korektno.


Pa hajde da otvorimo arhive i da vidimo te cuvene komunisticke "presude", da vidimo zapisnike, da vidimo da li je bilo procesa ili je bilo dovoljno da te dvojica optuze da si saradjivao sa nemcima i boom boom. Ali mi se cini da komunisticki unuci u raznoraznim drzavnim bezbednostima jos uvek ne daju da se te arhive otvore da im se ne bi deke okaljale :)
gorran2 gorran2 16:14 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

ili je bilo dovoljno da te dvojica optuze da si saradjivao sa nemcima i boom boom
Bojim se da je upravo tako i bilo. Plus dosta samovolje i bahatosti. S tim što su neki nastradali na pravdi boga, a neki koji su imali krivice pregrmeli prvi talas, i posle mirno živeli.
Ali mi se cini da komunisticki unuci u raznoraznim drzavnim bezbednostima jos uvek ne daju da se te arhive otvore
Ovo mi nije baš uverljivo. Moje iskustvo je da se, uz dovoljno upornosti, može doći do svih postojećih dokumenata iz WW2.
Samo što arhive nisu dovoljno sređene, niti su na bilo koji način učinjene pristupačnim. Mislim da nema politike u tome, nego lenjost, nemar i javašluk.
Hansel Hansel 16:30 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Haj'te da lepo kažemo da je retko koji narod crn ili beo, da nicu SVI pili pivo, SVI reklamirali konjske trke itd. itd. Ne znam ni koliko je bilo jednih, ni koliko drugih. Ne znam da li neko krade table zato što je protiv sećanja, iz nekakvog egzibicionizma ili da bi ih isekao i prodao. Možad neko i kombinuje sve ove razloge. Ne znam ni ko je ni zašto prošle godine bio skinuo tablu na spomeniku Nikoli Tesli (kod ETF-a). Znam da postoji velika mržnja u narodu, jednog dela protiv drugog, i drugog protiv prvog, i jedni mrze i ono što oni drugi vole (i obrnuto) i muka mi je od toga, muka od svih relativizacija i od svih generalizacija. Ne shvatam kako intelektualci mogu da negiraju neke očite stvari, kako mogu da budu jednostrani, kako lako prate bilo koju modu. Ne znam da je ijedan nemački funkcioner u novije vreme napravio u Srbiji neki gest solidarnosti, neznam da je posetio neko stratište, znam da se u Hrvatskoj pevalo "Danke Dojčland" i akademija u Sava centru mi je ličila pomalo na to, baš kao što je i ona od 20. oktobra imaal slične momente. Možda mi to i moramo, možda je sve mizernije zato što smo sada na ovako niskim granama (da smo tako nešto radili pre 20 godina bilo bi to valjda s malo više dostojanstva), ali zar se neko (ako i jeste, koliko je takvih, i gde) setio da, pričajući o rušenju zida, kaže i zašto je napravljen (ne znači da su razlozi bili na mestu, ako je već i bilo neke logike u podeli Nemačke).

I, da se vratim na nas - savršeno je jasno da je sve što se ovde dešavalo (čemu s epandani mogu naći i u drugim evropskim državama, pa i zapadnim) teško iskomplikovano ideološkom borbom, tj. građanskim ratom. Jedno zlo bilo je pravdano borbom protiv drugog, treće zlo se pravdalo borbom protiv prvog i tako... Poražavajuće je što mi (a koliko se vidi - ni Hrvati, na primer, a i još neki drugi) ni posle 65 godina nismo u stanju da sebe do kraja pogledamo u ogledalu i kažemo šta jeste a šta nije. Ne pomaže nam u tome hipokrizija moćnih država ni po pitanju novih ni po pitanju starih zločina. Sve u svemu, kako god da okrenemo, velikih razloga za optimizam nema...
Dr Mebius Dr Mebius 16:36 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Sofroniye

Pa hajde da otvorimo arhive i da vidimo te cuvene komunisticke "presude", da vidimo zapisnike, da vidimo da li je bilo procesa ili je bilo dovoljno da te dvojica optuze da si saradjivao sa nemcima i boom boom. Ali mi se cini da komunisticki unuci u raznoraznim drzavnim bezbednostima jos uvek ne daju da se te arhive otvore da im se ne bi deke okaljale :)


Otvaranje arhiva OZNA-e i UBD-e nema nikakve veze sa temom ovog bloga. Zar je to opravdanje sto se ruse i skrnave spomenici zrtvama okupacije (bili oni civili ili pripadnici NOVJ)? Da li politicki obracun u periodu neposredno posle rata umanjuje antifasisticke zasluge partizanskog pokreta (u kome velika vecina i nisu bili komunisti tj. clanovi partije) i samim tim abolira razne kvislinge i gibanicare?

Sto se same spomen-ploce tice to je pre svega pitanje za gradsku vlast i njen odnos prema istoriji i prema gradjanima Beograda. Ovo je samo jos jedan od pokazatelja totalnog moralnog kolapsa politicara i celokupnog drustva u Srbiji.

Btw, ima dosta prigodnih komentara i konstatacija, upotrebljivih i u ovom slucaju, na blogu o padu Berlinskog Zida.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:03 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Pa hajde da otvorimo arhive i da vidimo te cuvene komunisticke "presude", da vidimo zapisnike, da vidimo da li je bilo procesa ili je bilo dovoljno da te dvojica optuze da si saradjivao sa nemcima i boom boom.

čoveče pa ti uporno promašujerš temu, reč je o 1941.godini a ne 1947,8,1968,88, 2000,2006.
Ali mi se cini da komunisticki unuci u raznoraznim drzavnim bezbednostima jos uvek ne daju da se te arhive otvore da im se ne bi deke okaljale :)

bojim se da bi unuci onih drugih pre zamolili da se što pre zatvore.
milisav68 milisav68 22:07 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Milan Karagaća
Pa hajde da otvorimo arhive i da vidimo te cuvene komunisticke "presude", da vidimo zapisnike, da vidimo da li je bilo procesa ili je bilo dovoljno da te dvojica optuze da si saradjivao sa nemcima i boom boom.

čoveče pa ti uporno promašujerš temu, reč je o 1941.godini a ne 1947,8,1968,88, 2000,2006.
Ali mi se cini da komunisticki unuci u raznoraznim drzavnim bezbednostima jos uvek ne daju da se te arhive otvore da im se ne bi deke okaljale :)

bojim se da bi unuci onih drugih pre zamolili da se što pre zatvore.

Nikako da se pomerimo sa 41-ve na 44-tu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:50 09.11.2009

Re: za mene je ovo potpuni obrt

Haj'te da lepo kažemo da je retko koji narod crn ili beo, da nicu SVI pili pivo, SVI reklamirali konjske trke itd. itd.

Hahde da onda samo budemo toliko civilizovani i da imamo toliko čojstva pa da javno već jednom kažemo da su ti koji su pili pivo i reklamirali konjske trke i drugi koji su bili na strani okupatora naša sramota a ne ponos.
Ne znam da li neko krade table zato što je protiv sećanja, iz nekakvog egzibicionizma ili da bi ih isekao i prodao. Možad neko i kombinuje sve ove razloge. Ne znam ni ko je ni zašto prošle godine bio skinuo tablu na spomeniku Nikoli Tesli (kod ETF-a).

Nisu problem oni što kradu mesing već oni koji izbacuju iz udžbenika događaje o kojima je na tom mesingu pisalo, oni koji menjaju nazive ulica, onaj ko opravdava da slika Dragog Jovanovića i dalje bude u svečanoj sali gradske skupštine,...
Boris Drenca Boris Drenca 14:48 09.11.2009

Ignorant fools?

Mislim da je to dobar opis mnogih koji, ukoliko im nije stalo, moraju da brinu o onome sto je bilo pre njih i sto dolayi posle njih.

PS

... a na svu sreću Srbija ipak nije u delirijumu


Da li ste vi sigurni u ovo?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:55 09.11.2009

Re: Ignorant fools?

Boris Drenca
Mislim da je to dobar opis mnogih koji, ukoliko im nije stalo, moraju da brinu o onome sto je bilo pre njih i sto dolayi posle njih.

PS

... a na svu sreću Srbija ipak nije u delirijumu


Da li ste vi sigurni u ovo?

Hoću da verujem.
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 14:54 09.11.2009

Tekst na Pescaniku (dot net)

http://www.pescanik.net/content/view/3960/103/

sa linkom ka Zahtevu protiv revizionizma Inicijative mladih za ljudska prava


Povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava će u ponedeljak, 9. novembra u 17 časova postaviti rasvetu oko beogradskog Spomenika obešenim rodoljubima, koji se nalazi u ulici Terazije, ispred broja 23.

Pored spomenika će biti izložene fotografije Beograđana koji su na Terazijama obešeni 1941. godine. Akcija simboličnog osvetljavanja spomenika trajaće sat vremena.


pape92 pape92 15:00 09.11.2009

terazijska vešala

Da ne bude zabune, kao što piše i gorran, odmazdu kao meru zastrašivanja su osmislili Nemci. Pomenuto selo Skela (kod Obrenovca) je spaljeno, a 50 njegovih stanovnika obešeno na licu mesta dva dana ranije. Razlog, "banditi su otvorili mitraljesku vatru na putnički automobil iz 64. policijskog bataljona", a "neki stanovnici sela su znali da će se napad odigrati, a nisu obavestili nemačku komandu". Ovo su uradili Nemci. Što se tiče javnog vešanja na Terazijama, na tome je insistirao SS. Uz ovaj nalog išao je i da se žrtve trebaju označiti kao komunisti, da se ne bi izazvao preveliki revolt kod naroda. Milorad Pokrajac, jedan od obešenih je bio učenik 7. razreda gimnazije, i tek što je stigao u Beograd kao izbeglica iz Vinkovaca. Žrtve su najpre streljane, a zatim obešene.
"Izgleda da mera nije promašila svoje zastrašujuće dejstvo na stanovnike Beograda, jer se od tada nije odigrao ni jedan vredan spomena akt sabotaže ili prepad", piše u Arhivi vojnog instituta, odeljak Nemačka komanda.

Inače, vešanje na Terazijama su u Beograd u XX veku uveli Austrijanci 1914. Za vreme njihove okupacije je u Srbiji sudski izvršeno 11.000 vešanja (vansudski, niko ne zna). Na Terazije su vešala postavili 4. decembra '14, obešen je srpski dobrovoljac Mihailo Radovanović koji je imao 17-18 godina. Spomen ploča koliko znam nikad nije ni bila postavljena.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:25 09.11.2009

Re: terazijska vešala

obešen je srpski dobrovoljac Mihailo Radovanović koji je imao 17-18 godina. Spomen ploča koliko znam nikad nije ni bila postavljena.

i to je sramota, prvo što spomenik nije postavila država posle 1.svetskog rata,ni ona posle 2.sv.rat, no ova sada.
pape92 pape92 15:42 09.11.2009

Re: terazijska vešala

Možda me neko ispravi. Nisam uspeo da nađem trag postojanja ikakvog obeležja ovog zlodela, ni danas niti ranije. Može se naći razlog za to (ukoliko je tačno da obeležja nikada nije bilo), ali to bi bilo skretanje sa teme. Ono što je indikativno je da je ovakva vrsta nemara, ili kako da ga nazovem, simptomatična, a da ispravljanje nikada nije posledica sistematskog napora neke institucije već ide od slučaja do slučaja i od povoda do povoda. Naravno da je bolje da ide i tako nego nikako.
wukadin wukadin 12:10 11.11.2009

Re: terazijska vešala

"Izgleda da mera nije promašila svoje zastrašujuće dejstvo na stanovnike Beograda, jer se od tada nije odigrao ni jedan vredan spomena akt sabotaže ili prepad", piše u Arhivi vojnog instituta, odeljak Nemačka komanda.


idi bre, ispade da sam dzabe gledao Otpisane
halman halman 15:38 09.11.2009

Април 2009

Већ је било приче на ову тему!!!


[url=http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=406398&page=230][/url]
asparagus asparagus 15:42 09.11.2009

Tuzno je sto...

Ne vodimo brigu o svojim spomenicima generalno. Pa koliko samo ima stratista po Srbiji koja su neobelezena, ili mesta gde je neko nastradao, gde se odigrao neki istorijski dogadjaj itd., a koja su zarasla u korov (ili u beton)...
gorran2 gorran2 15:56 09.11.2009

Re: Tuzno je sto...

asparagus
Ne vodimo brigu o svojim spomenicima generalno. Pa koliko samo ima stratista po Srbiji koja su neobelezena, ili mesta gde je neko nastradao, gde se odigrao neki istorijski dogadjaj itd., a koja su zarasla u korov (ili u beton)...
Evo jednog lepog primera: četnici Gorske garde noću 9/10. maja 1943. u selu Rajkovcu kod Topole zaklali su seljanku Darinku Radović i njene dve maloletne ćerke. Na tom mestu je bio svojevremeno uređen parkić sa česmom i postavljene ploče. Evo kako to mesto izgleda danas:


medjutim92 medjutim92 16:02 09.11.2009

Re: Tuzno je sto...

gorran2
asparagus
Ne vodimo brigu o svojim spomenicima generalno. Pa koliko samo ima stratista po Srbiji koja su neobelezena, ili mesta gde je neko nastradao, gde se odigrao neki istorijski dogadjaj itd., a koja su zarasla u korov (ili u beton)...
Evo jednog lepog primera: četnici Gorske garde noću 9/10. maja 1943. u selu Rajkovcu kod Topole zaklali su seljanku Darinku Radović i njene dve maloletne ćerke. Na tom mestu je bio svojevremeno uređen parkić sa česmom i postavljene ploče. Evo kako to mesto izgleda danas:


Ako nikome u selu nije stalo da se ovo odrzava, rekao bih da ovde nije politika u pitanju..
gorran2 gorran2 16:08 09.11.2009

Re: Tuzno je sto...

Ako nikome u selu nije stalo da se ovo odrzava, rekao bih da ovde nije politika u pitanju..
Nije politika. Ima svega pomalo - propadanje i depopulacija sela, pa onda tipična balkanska nemogućnost dogovora tipa "zašto ja, hajde ti prvi"... Nešto politike ima možda u tome što je opština (u kojoj su na vlasti "naši" ) prekinula sa izdvajanjem i onog sitniša koji je nekad izdvajala za to.
dinarski_tip dinarski_tip 16:04 09.11.2009

Srbi i spomenici

Nekad su Srbi dizali spomenike i neprijatelju. I održavali ih. Onda je došao građanski rat čije se posledice osećaju do dana današnjeg. Ima dosta neobeleženih stratišta. Nekima se ni dan danas na grob ne može. Država arhive ne otvara. Nekima se, kao u ovom slučaju, spomenik skrnavi... Jadno u oba slučaja!
halman halman 16:18 09.11.2009

Re: Srbi i spomenici

Из Википедије, слободне енциклопедије


Положај спомен обележја Зебрњак поред Куманова у Македонији
Спомен-костурница на брду Зебрњаку је било монументално и тријумфално спомен обележје подигнуто у славу и част погинулим српским војницима током Кумановксе битке у Првом балканском рату 1912. године. Српска војска је победила турску војску и тиме означила почетак ослобођења Југоисточне Европе од Отоманске империје. Спомен-обележје је најзначајније остварење београдског архитекте Момира Коруновића и био је најмонументалнији војни меморијал на просторима средишњег Балкана. Споменик је подигнут 1937. године на локалитету самог бојишта - брду Зебрњак код Куманова у тада Вардарској бановини у Краљевини Југославији, а данас Републици Македонији. Војним снагама од око 90.000 војника командовао је краљевски престолонаследник Александар I Карађорђевић. Овом битком је одлучен Први балкански рат. Нанет је тежак, пресудан пораз турској војсци, после чега је уследио завршни изгон Отоманске империје с југа Балкана. У спомен-костурници, почивају посмртни остаци 678 погинулих српских војника, у част и славу српским војницима јунацима Кумановске битке. Победом у Кумановској бици Српска војска одредила је исход Првог балканског рата и тиме остварила вишевековну тежњу српског народа за ослобођење Косова и Метохије од отоманске власти. Данас се споменик налази у руинираном стању, јер га је бугарски окупатор Македоније порушио током Другог свтеског рата.

А данашње власти Македоније дале су предузећу "ГРАНИТ" из Скопља да минирајући у околини споменика експлоатише камен !!!!

Dr Mebius Dr Mebius 16:43 09.11.2009

Re: Srbi i spomenici

halman
Данас се споменик налази у руинираном стању, јер га је бугарски окупатор Македоније порушио током Другог свтеског рата.А данашње власти Македоније дале су предузећу "ГРАНИТ" из Скопља да минирајући у околини споменика експлоатише камен !!!!


Hoces reci da ima i gorih od nas, i onda ce nam svima biti lakse (i na savesti)?

Kao kad kazes naglas 'Srebrenica', a potom zacujes horski odgovor koji krece od 'Pocetka Bune na Dahije' i Cele Kule.....I onda se narodna svest umiri tim blagotvornim sedativom.
Hansel Hansel 17:40 09.11.2009

Re: Srbi i spomenici

Ja se izvinjavam što insistiram, ali evo, reći ću i ovde, pa više neću, obećavam: ima sigurno onih kojima relativizacija služi za oparvdavanje i(li) umanjenje odgovornosti za neki zločin. Ja sam, na primer, za puno preuzimanje odgvornosti tamo gde ona postoji. Ali, jedno zlo rađa drugo zlo, to je neminvno, dok neko pametno ne preseče taj začarani krug. Po meni, on se seče SAMO KOMPLETNOM ISTINOM. Samo ona može da dovede do katarze, a samo katarza do suštinske promene.

Jedini problem je što su možda svi elementi tog procesa - utopijski... Ne zato što su nemogući, nego zato što nema volje za suštinskim progresom. Ne samo na Balkanu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:34 09.11.2009

Re: Srbi i spomenici

Po meni, on se seče SAMO KOMPLETNOM ISTINOM.

tačno.samo gola istina bez onoga ali
i oko ovog spomenika, samo reći istinu šta se desilo i ko je kriv i zašto uporno gura deo istorije u zaborav.
wukadin wukadin 12:13 11.11.2009

Re: Srbi i spomenici

Pa ne glasajte za tog ko je kriv...
Hmmm
Hansel Hansel 17:56 09.11.2009

Milane,

A da li ste, možda, kao građanin pokušali da nešto direktno promenite u vezi s ovim što ste napisali? Recimo, da pozovete Zavod za zaštitu spomenika? Da pozovete službu koja održava sajt grada, tj. webmaster-a i direktno im ukažete na propust(e)? Za to bi bilo potrebno možda i manje vremena od ovog koji ste utrošili na pisanje bloga. A ako ne bi ništa uradili, to bi bio momenat više. A i ako bi uradili, to bi opet nešto značilo, zar ne, pa bismo mogli da pričamo o obe varijante, koja god da je bila.

Ovako, opet bi neko mogao da Srbe opiše kao ljude koji više vole da ogovoraju nego da urade nešto konkretno, neko bi mogao da napiše kontrablog, na primer - "Kome je stalo do senzacije?" I slično... Nadam se da me razumete.

Na gradskom sajtu postoji opcija obraćanja gradonačelniku, na primer, makar on to ne čitao. Iskopirajte tekst i pošaljite. Baš me zanima da li će i šta odgovoriti. I još bolje - da li će nešto uraditi!
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:31 09.11.2009

Re: Milane,

A da li ste, možda, kao građanin pokušali da nešto direktno promenite u vezi s ovim što ste napisali? Recimo, da pozovete Zavod za zaštitu spomenika? Da pozovete službu koja održava sajt grada, tj. webmaster-a i direktno im ukažete na propust(e)? Za to bi bilo potrebno možda i manje vremena od ovog koji ste utrošili na pisanje bloga.

eto ja to učini na ovaj način, a Vi bi ste mogli da ih pozovete i lepo zamolite. Da li ste sigurni da oni to ne znaju?
Ovako, opet bi neko mogao da Srbe opiše kao ljude koji više vole da ogovoraju nego da urade nešto konkretno, neko bi mogao da napiše kontrablog, na primer - "Kome je stalo do senzacije?"

Ogovaranje je kad pričamo nešto što nije tačno i što je tendenciozno. Nadam se da ovde niste naišli na netačnost.
Ako je nekome senzacija deo istine iz istorije, to je druga stvar.
Nadam se da i Vi mene razumete, ne polemišem lično sa Vama već sa stavovima.
Hansel Hansel 00:26 10.11.2009

Re: Milane,

Da samo objasnim - rekao sam da bi "neko to mogao da vidi kao ogovaranje" (koje ja definišem kao svaku priču u koje su uključene pretpostavke bez učešća onoga ko je tema), i to, priznajem, jeste bio donekle eufemizam jer i ja mislim da problem treba rešavati prvo tamo gde postoji, tj. kod odgovornih za rešavanje.

Mogu i ja da pokušam. Mogu da Vam kažem da sam bio iznenađen da sam za neke stvari dobio odgovor. (Znači, daleko od toga da sam ljubitelj naših vlasti na svim nivoima, ali neke stveri se ne mogu poreći.)

Evo, poslaću, a Vi ćete objaviti odgovor (ako ga bude), važi?
Hansel Hansel 00:38 10.11.2009

Poslato

Evo teksta upućenog gradonačelniku:

Poštovani,

Na Blogu B92 pojavio se tekst (link: http://blog.b92.net/text/13338/Spomenik%20na%20Terazijama-%20kome%20je%20stalo%20do%20zaborava/ ) Spomenik na Terazijama - kome je stalo do zaborava? čiji deo Vam citiram:

_____________
U spomen na petoricu obešenih rodoljuba i sugrađana grad Beograd je 1983.godine na trgu Terazije podigao spomenik na kome je u reljefu prikazan prizor vešanja, sa urezanim stihovima Vaska Pope posvećenim uspomeni na taj tragičan događaj. Postavljena je i bronzana ploča sa epitafom koji glasi:
...
U međuvremenu:

- ploča je nestala, a spomenik, je zaboravljen. Iako se nalazi u centru grada i visok je četiri metra, stoji potpuno zanemaren – bez ploče i imena ljudi koji su na tom mestu danima visili obešeni.
...
- na sajtu grada Beograda ovaj spomenik nije prikazan u rubrici “znameniti spomenici”.

Čija je ovo sramota?

...
______________

Diskutujući na blogu, zaključili smo da je najbolje da se obratimo onima koji su za spomenik i web-prezentaciju Grada nadležni.

Očekujemo Vaš odgovor.

S poštovanjem,

....


Хвала на сарадњи!

Ваш захтев је успешно прослеђен.


Čekam(o)...

Milan Karagaća Milan Karagaća 01:15 10.11.2009

Re: Poslato

Hvala Vam puno.
Blade Runner Blade Runner 18:49 09.11.2009

Ja sam uvek bio protiv rušenja spomenika

Svih. Treba ih sve ostaviti jer oni nisu samo spomenici ličnostima već i vremenima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:41 09.11.2009

Državni program o istoriji

Eto ko nije verovao u ono što jedan državni sekretar reče da su se dogovorili da imamo dva antifašistička pokreta, pa da su se dogovorili šta je u istoriji vredno da se pamti a šta ne, pa šta treba zaboraviti, vidi se i iz programa koji je donela vlada.
Država Srbija kaže da nije bilo ustanka protiv okupatora, nema ni jedne ličnosti koja zaslužuje da joj se odaje dužno poštovanje.

Република Србија
ВЛАДА
ОДБОР ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈА ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА СРБИЈЕ
Број: 401-00-00024/2009-11/2
Датум: 11. март 2009. године
Б е о г р а д

Државни програм
обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије

Историјски догађаји ослободилачких ратова Србије:

1. СРЕТЕЊЕ - ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ
2. ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ
- 24. март 1999. године
3. ШЕСТОАПРИЛСКО БОМБАРДОВАЊЕ /ПОЧЕТАК ДРУГОГ
СВЕТСКОГ РАТА У ЈУГОСЛАВИЈИ/ - 6. април 1941. године
4. ПРОБОЈ СРЕМСКОГ ФРОНТА – 12. април 1945. године

5.СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА И ПРИПАДНИКА СРПСКЕ
ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ – 18. април 1916. године

6. ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ
РАТУ
7. ДРУГИ СРПСКИ УСТАНАК – 23. април 1815. године
8. ДАН ПОБЕДЕ – 9. мај 1945. године
9. ВИДОВДАН – СПОМЕН НА КОСОВСКУ БИТКУ
– 28. јун 1389. године
10. НEЗAВИСНОСТ СРБИЈE – 2. јул 1878. године
11. ЦЕРСКА БИТКА – 24. август 1914. године

12. ОСНИВАЊЕ ПРАВИТЕЉСТВУЈУШЧЕГ СОВЈЕТА СРПСКОГ
- 27. август 1805. године
13. ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА – 15. септембар 1918. године
14. КУМАНОВСКА БИТКА - од 23. до 24. октобра 1912. године
15. ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
- 11. новембар 1918. године
16. БОРБЕ НА КАДИЊАЧИ - 29. новембар 1941. године
17. КОЛУБАРСКА БИТКА – 15. децембар 1914. године
18. ВЕЛИКЕ БИТКЕ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА
19. ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ИСТАКНУТИХ ЛИЧНОСТИ
а. војвода Петар Бојовић, 19. јануар 1945. године, војвода Живојин Мишић, 20. јануар 1921. године, (устаљена је пракса да се годишњица обележавања смрти двојице војсковођа обележава 20. јануара)
б. краљ Милaн Обреновић, 11. фебруар 1901. године,
в. војвода Степа Степановић, 27. април 1929. године,
г. војвода Радомир Путник, 17. мај 1917. године,
д. кнез Михаило Обреновић, 10. јун 1868. године,
ђ. вожд Ђорђе Петровић Карађорђе, 25. јул 1817. године,
е. краљ Петар I Карађорђевић, 16. август 1921. године,
ж. кнез Милош Обреновић, 26. септембар 1860. године,
з. краљ Александар I Карађорђевић, 9. октобар 1934. године,
и. Миливоје Павловић, 21. октобар 1941. године;


dinarski_tip dinarski_tip 19:58 09.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Država Srbija kaže da nije bilo ustanka protiv okupatora, nema ni jedne ličnosti koja zaslužuje da joj se odaje dužno poštovanje.


Možda je tako najbolje. Bolje nego slaviti dan kada je vojnik partije pucao u leđa žandarmu na vašaru a i vrapci na grani znaju da je pre toga bilo žestokih okršaja protiv okupatora.
Dr Mebius Dr Mebius 21:55 09.11.2009

Re: Državni program o istoriji

dinarski_tip

Bolje nego slaviti dan kada je vojnik partije pucao u leđa žandarmu na vašaru a i vrapci na grani znaju da je pre toga bilo žestokih okršaja protiv okupatora.


Bas u ledja? Onako mucki i bratoubilacki? A za to vreme i pre toga, kazes, bilo je zestokih okrsaja sa okupatorom? Mozda bas ta Nediceva zandarmerija, i bradonje u pauzi izmedju dva pleha gibanice i pecenja...
gorran2 gorran2 22:37 09.11.2009

Re: Državni program o istoriji

a i vrapci na grani znaju da je pre toga bilo žestokih okršaja protiv okupatora
Je li, a gde to?
adam weisphaut adam weisphaut 22:47 09.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Je li, a gde to?

U spisima pri institutu za četničku istoriju Vuk Daršković...
Blade Runner Blade Runner 06:04 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Kad već puštate filmove, evo jedan američki iz 1943.
adam weisphaut adam weisphaut 06:49 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Blade Runner
Kad već puštate filmove, evo jedan američki iz 1943.

U Rambu III su afganistanski islamisti the good guys, 15 godina kasnije su ih tepih bombardovali...
Za cim sve nece potomci bradonja potegnuti
Blade Runner Blade Runner 15:32 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Auspuše (ili se kaže auspuhu), umesto što koristiš te primitivne doskočice čitaj malo, edukuj se. jednog dana biće ti jasnije šta se dešavalo u tom ratu koji je na nesreću bio i gradjanski.
gorran2 gorran2 15:54 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Blade Runner
Auspuše (ili se kaže auspuhu), umesto što koristiš te primitivne doskočice čitaj malo, edukuj se. jednog dana biće ti jasnije šta se dešavalo u tom ratu koji je na nesreću bio i gradjanski.
Zanimljiv člančić o Todiću. Koji je inače bio komandant 2. bataljona Ozrenskog partizanskog odreda, pa u aprilu 1942. izvršio puč i formirao četnički odred.
I zatim sklopio ugovor sa NDH.
Predlog štaba Ozrenskog četničkog odreda od 10. maja 1942. komandantu 4. domobranske divizije za sastanak radi sklapanja sporazuma o saradnji u borbi protiv NOP
Zapisnik o sporazumu između predstavnika Ozrenskog, Trebavskog i odreda "Kralj Petar II" i NDH od 28. maja 1942. o saradnji u borbi protiv NOP-a u istočnoj Bosni
Tačno je da su njegovi 6. aprila 1943. napali patrolu 369. legionarske divizije. Nakon što je, prema sporazumu, u prolasku propuštena kroz kontrolni punkt četnika, patrola je u povratku napadnuta. Tom prilikom je likvidirano 6 zarobljenika-legionara.
Nakon toga je jedan puk legionara sredinom aprila prokrstario Ozrenom, a Todić je u maju obnovio sporazum sa ustašama i Nemcima (pročitaj malo i četničke izvore - npr knjigu "Ozrenski besmrtnici" ).
adam weisphaut adam weisphaut 16:08 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Gorrane
@ Četnofil, nisam više Adem ?
dinarski_tip dinarski_tip 16:16 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Bas u ledja? Onako mucki i bratoubilacki? A za to vreme i pre toga, kazes, bilo je zestokih okrsaja sa okupatorom? Mozda bas ta Nediceva zandarmerija, i bradonje u pauzi izmedju dva pleha gibanice i pecenjaVidim ostrašćenost kod tebe iako je od pomenutih događaja prošlo više od šest decenija. Da li se upuštati u obrazlaganje? Probaću.
Organizovanog otpora okupatoru bilo je od kraja aprila 1941. godine. U delovima Bosne i Hrvatske koje su pretežno naseljavali Srbi ustaničke grupe su se sukobljavale sa ustašama i muslimanskim milicijama. Nisu to bili ni partizani ni bradonje kako kažeš. Bili su to seljaci koji su branili gole živote. Ko ih je vodio? Ko je stigao. Oficiri, podoficiri, viđeniji seljaci. Da, i aktivisti KPJ. Ali oni su to činili mimo odluke svoje partije da se u rat protiv okupatora ne ulazi. Odluka o ustanku, kao što svi znamo, doneta je 4.jula. Do tada se digla na oružje Hercegovina, Majevica, Manjača... Inače, u navedenim krajevima jasna podela na partizanske i četničke jedinice dogodila se početkom 1942. Priča o Žikici je u senku bacila mnoge hrabre ljude koji su uveliko ratovali... Neki od tih ljudi su posle bili partizani, neki četnici... Kakogod, to ne umanjuje njihovu hrabrost u mojim očima. U tvojim očigledno...
gorran2 gorran2 16:22 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Rekao si
da je pre toga bilo žestokih okršaja protiv okupatora
a potkrepljuješ ovim
Srbi ustaničke grupe su se sukobljavale sa ustašama i muslimanskim milicijama
Ovi nisu "okupatori", nego "sluge okupatora i domaći izdajnici". Tačno je da je tokom juna bilo nekoliko sukoba u Hercegovini, Bosanskoj Krajini i Lici. Koliko se mogu nazvati "žestokim okršajima", drugo je pitanje.
Uglavnom, to ni na koji način nije u koliziji sa potrebom da se obeleži poziv KPJ na ustanak i stvaranje njihove organizacije, jer je to nesumnjivo bio početak organizovane borbe protiv okupatora.

Blade Runner Blade Runner 16:29 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

nisam više Adem

Auspuše ja te nikad nisam tako zvao. Pobrkao si lončiće kao i obično. Nije ni prvi ni zadnji put. Kao i svaka komunjara ti znaš samo za jednoumlje i nećeš ni da saslušaš drugu stranu. Samo se ti trpaj komunističkim glupostima. Biće od tebe dobar Pol Pot jednog dana.

Goran vadi dokumenta koja njemu odgovaraju. Nemam vremena ni volje da vodim raspravu s nekim ko tvrdi da
aprilu 1942. izvršio puč i formirao četnički odred

Puč ne radi komandant da bi preuzeo komandu. On je već ima. O takvim stvarima u gradjanskom ratu dešava se
Nakon aprilske idejno-političke diferencijacije među borcima Ozrenskog odreda 1942. godine, Cvijetin Todić je izabran za komandanta Četničkog odreda.

Ako se to što je Cvijetin na Ozrenu radio može da svede na ubijanje 6 legionara mi stvarno nemamo ovde o čemu da raspravljamo. Da je bilo pameti medju komunistima ne bi radili gluposti zbog kojih su u ogromnim brojevima stradali civili, pre svega Srbi.

Over and out.
gorran2 gorran2 16:33 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Puč ne radi komandant da bi preuzeo komandu. On je već ima. O takvim stvarima u gradjanskom ratu dešava se
Komandan odreda bio je Todor Vujasinović, a Cvijetin Todić je bio komandant 2. bataljona Ozrenskog NOP odreda do aprila 1942.
Ako se to što je Cvijetin na Ozrenu radio može da svede na ubijanje 6 legionara
Dok je bio partizan, učestvovao je u brojnim borbama. Nakon toga, 6 legionara i tri razoružane domobranske straže u septembru 1944.
Naravno, ne računajući čuvanje komunikacija za račun NDH i Nemaca.
mi stvarno nemamo ovde o čemu da raspravljamo
Apsolutno.
adam weisphaut adam weisphaut 16:39 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Auspuše ja te nikad nisam tako zvao. Pobrkao si lončiće kao i obično. Nije ni prvi ni zadnji put. Kao i svaka komunjara ti znaš samo za jednoumlje i nećeš ni da saslušaš drugu stranu. Samo se ti trpaj komunističkim glupostima.

Da li si ti lii neko od ostatka organske ekipe, who cares
Koju bre drugu stranu?
dinarski_tip dinarski_tip 16:39 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Ovi nisu "okupatori", nego "sluge okupatora i domaći izdajnici". Tačno je da je tokom juna bilo nekoliko sukoba u Hercegovini, Bosanskoj Krajini i Lici. Koliko se mogu nazvati "žestokim okršajima", drugo je pitanje.
Uglavnom, to ni na koji način nije u koliziji sa potrebom da se obeleži poziv KPJ na ustanak i stvaranje njihove organizacije, jer je to nesumnjivo bio početak organizovane borbe protiv okupatora.Ni žandarm ubijen na vašaru nije bio okupator. Niti je vašar zgodno mesto za podizanje ustanka. Ustašama i muslimanskim milicijama su u pomoć priticale nemačke jedinice. Što se tiče saradnje četnika i okupatora bilo ih je. Kao i partizanskih sa ustašama i Nemcima. Pročitati ugovor Budak-Pijade iz 1939. godine o saradnji KPJ i ustaškog pokreta. 16.muslimanska brigada NOVJ , na primer, do septembra 1943. bila je elitna ustaška jedinica. Ogrezla u zločine nad srpskim življem u Bosni. Onda su se sastali partizani i ustaše pa je brigada postala partizanska. Toliko o argumentima tipa '' četnički komandant sa Ozrena pisao domobranima'.
Blade Runner Blade Runner 16:46 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Da li si ti lii neko od ostatka organske ekipe, who cares

Eh te komunjarske doskočice. Šta bi mi bez njih.
Koju bre drugu stranu?

Tako je govorio i Pol Pot, Staljin, Broz i ostali tvoji ljubimci, a onda su prionuli na ubijanje neistomišljenika.


Blade Runner Blade Runner 16:47 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Ni žandarm ubijen na vašaru nije bio okupator. Niti je vašar zgodno mesto za podizanje ustanka. Ustašama i muslimanskim milicijama su u pomoć priticale nemačke jedinice. Što se tiče saradnje četnika i okupatora bilo ih je. Kao i partizanskih sa ustašama i Nemcima. Pročitati ugovor Budak-Pijade iz 1939. godine o saradnji KPJ i ustaškog pokreta. 16.muslimanska brigada NOVJ , na primer, do septembra 1943. bila je elitna ustaška jedinica. Ogrezla u zločine nad srpskim življem u Bosni. Onda su se sastali partizani i ustaše pa je brigada postala partizanska. Toliko o argumentima tipa '' četnički komandant sa Ozrena pisao domobranima'.


Goran ima sajt sa svojim dokumentima koje vadi kad mu trebaju. Ostali su irelevantni.

Edit: pogledaj listu dokumenata sa gornjeg linka. Čovek je napravio svoj sajt i nakačio ono što može da mu zatreba u "dokazivanju istine".
gorran2 gorran2 16:49 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Ni žandarm ubijen na vašaru nije bio okupator. Niti je vašar zgodno mesto za podizanje ustanka. Ustašama i muslimanskim milicijama su u pomoć priticale nemačke jedinice. Što se tiče saradnje četnika i okupatora bilo ih je. Kao i partizanskih sa ustašama i Nemcima. Pročitati ugovor Budak-Pijade iz 1939. godine o saradnji KPJ i ustaškog pokreta. 16.muslimanska brigada NOVJ , na primer, do septembra 1943. bila je elitna ustaška jedinica. Ogrezla u zločine nad srpskim življem u Bosni. Onda su se sastali partizani i ustaše pa je brigada postala partizanska. Toliko o argumentima tipa '' četnički komandant sa Ozrena pisao domobranima'.
U, prijatelju, al si ti "informisan" .
Pucnjava na vašaru u Beloj Crkvi naravno sama po sebi nije bila značajan događaj. Međutim, radi se o dve stvari:
- ona je bila posledica odluke da se pokrene broba protiv kompletnog naci-fašističkog bloka. Dakle, ne samo protiv ovog ili onog sela ili milicije.
- ta borba je zaista i pokrenuta, i konsekventno se razvila u pravi otvoreni rat.

Inače, 16.muslimanska brigada formirana je 21.IX 1943. od "M" (muslimanskog) bataljona 6. proleterske istočnobosanske brigade, koji je tokom marša kroz područje Srebrenika i okolna mesta (u kojima nije bilo genocida nad Srbima) avgusta/septembra 1943. mobilisao znatan broj Muslimana. Dakle, to je tebe neko gadno prevario.
gorran2 gorran2 16:52 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Goran ima sajt sa svojim dokumentima koje vadi kad mu trebaju. Ostali su irelevantni.
Pročitaj četničku knjigu "Ozrenski besmrtnici" - iz nje pažljivim čitanjem možeš saznati mnogo toga. Pozajmiću ti je ako hoćeš.Imam ja dosta knjiga od autora sa svih strana.
Edit: pogledaj listu dokumenata sa gornjeg linka. Čovek je napravio svoj sajt i nakačio ono što može da mu zatreba u "dokazivanju istine".
To sam sad stavio, kad si linkovao tu stranicu. Inače baš nemam volje juriti se sa četničkim fantazijama preko interneta.
adam weisphaut adam weisphaut 16:52 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

a onda su prionuli na ubijanje neistomišljenika.

Poznata su četničke nenasilne metode otvaranja vra... vidika nesitomišljenicima i rasno nečistim...
dinarski_tip dinarski_tip 16:56 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Pročitaj četničku knjigu "Ozrenski besmrtnici" - iz nje pažljivim čitanjem možeš saznati mnogo toga. Pozajmiću ti je ako hoćeš.
Imam ja dosta knjiga od autora sa svih strana.


Pročitajte knjigu M.Kureša o bilećkom četničkom odredu. Čovek je predratni oficir i komandant bilećke četničke brigade. U knjizi nije štedeo ni četnike ni partizane. Svi su sarađivali sa svima i svi su ratovali protiv svih. Ništa objektivnije na temu WWII nisam pročitao.
gorran2 gorran2 16:58 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Pročitajte knjigu M.Kureša o bilećkom četničkom odredu
Vrlo rado - hvala na informaciji.
Svi su sarađivali sa svima i svi su ratovali protiv svih. Ništa objektivnije na temu WWII nisam pročitao.
Pa, ovo kao zaključak zvuči prilično naivno. Na kraju, niko nije ni protiv koga ni ratovao - sve je bila samo velika cirkuska predstava?
dinarski_tip dinarski_tip 17:02 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Uglavnom, to ni na koji način nije u koliziji sa potrebom da se obeleži poziv KPJ na ustanak i stvaranje njihove organizacije, jer je to nesumnjivo bio početak organizovane borbe protiv okupatora.


Početak organizovanog otpora, po meni, bio je onda kada je đeneralštabni pukovnik D. Mihailović odbio da prizna kapitulaciju i sa delom oficira i vojnika iz svoje jedinice formirao štab za borbu protiv okupatora. Pa znaju valjda Amerikanci što su mu dodelili Orden lente za borbu protiv fašizma!!! I to 1948, posthumno. Ili je Truman voleo da odlikuje kvislinge? De Gol ga je do kraja života smatrao i prijateljem i antifašistom. I on je voleo kvislinge. Dragoljub Mihailović je častan oficir i antifašista koji je izgubio u građanskom, a pobedio u svim drugim ratovima.
Blade Runner Blade Runner 17:08 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Poznata su četničke nenasilne metode otvaranja vra... vidika nesitomišljenicima i rasno nečistim...

Još jedan prilog za zbirku komunjarskih doskočica.
Bio je gradjanski rat i ubijali su jedni druge, ali ubijanje hiljada njih posle završetka rata uradili su tvoji ljubimci Auspuše. To je bio zločin.
gorran2 gorran2 17:11 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

dinarski_tip
Početak organizovanog otpora, po meni, bio je onda kada je đeneralštabni pukovnik D. Mihailović odbio da prizna kapitulaciju i sa delom oficira i vojnika iz svoje jedinice formirao štab za borbu protiv okupatora. Pa znaju valjda Amerikanci što su mu dodelili Orden lente za borbu protiv fašizma!!! I to 1948, posthumno. Ili je Truman voleo da odlikuje kvislinge? De Gol ga je do kraja života smatrao i prijateljem i antifašistom. I on je voleo kvislinge. Dragoljub Mihailović je častan oficir i antifašista koji je izgubio u građanskom, a pobedio u svim drugim ratovima.
"Odbio da prizna kapitulaciju" nije isto što i "pokrenuo oružanu borbu". Naprotiv, đeneral Mihailović je bez izuzetka upozoravao i izdavao naređenja protiv napadanja Nemaca.
Naravno, može se tvrditi da je imao svoje razloge, i to je u redu. Bilo kako bilo, njegov "otpor" je bio do te mere beznačajan da su ga saveznici do kraja 1943. otpisali u korist NOVJ.
Nakon što su pokupili svoje avijatičare, i Amerikanci su izgubili svaki interes za njega, tako da je glavnokomandujući savezničkih snaga general Aleksander, dok se Mihailović mrznuo po Bosni, bio u februaru 1945. u poseti Beogradu i Sremskom frontu.
Interesovanje za Mihailovića ponovo je podgrejano tek nakon zaoštravanja odnosa Jugoslavije i zapadnih saveznika oko Trsta. Odlikovanje mu je dao Truman, koji je bio krajnje neupućen u pitanja rata u Evropi, i to upravo iz političkih razloga.
adam weisphaut adam weisphaut 17:15 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Bio je gradjanski rat i ubijali su jedni druge, ali ubijanje hiljada njih posle završetka rata uradili su tvoji ljubimci Auspuše. To je bio zločin.

Dakle ubijanje za vreme građanskog rata nije zločin, cccc
Inače nisi usamljen u osudi komunističkih zločina
Lepo je videti da ste ponovo zajedno na istom frontu
Blade Runner Blade Runner 17:18 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Što se spomenika tiče ovaj je podignut Cvijetinu Todiću u njegovom kraju. Tamo su mislili da treba.

Blade Runner Blade Runner 17:22 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Dakle ubijanje za vreme građanskog rata nije zločin, cccc

Još jedan prilog za zbirku komunjarskih doskočica.

I komunisti su tada takodje ubijali neistomišljenike, otuda ono gradjanski rat.
gorran2 gorran2 17:22 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Ili je Truman voleo da odlikuje kvislinge?
Mihailović nije bio kvisling. On je sve vreme zastupao svoju ravnogorsku politiku - a ne na primer Nemačku.
Doduše, napadanje okupatora uglavnom nije bilo u skladu sa tom politikom, a napadanje partizana jeste. Tako da su njegove trupe široko sarađivale sa okupatorom protiv NOVJ, ali mu nisu bile formalno podređene.
gorran2 gorran2 17:23 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Što se spomenika tiče ovaj je podignut Cvijetinu Todiću u njegovom kraju. Tamo su mislili da treba.
To se zove "devedesete".
adam weisphaut adam weisphaut 17:25 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

I komunisti su tada takodje ubijali neistomišljenike, otuda ono gradjanski rat.

Ne izvrći, ti si jasno rekao ono je bio građanski rat ali ovo posle je zločin, možda nisi to mislio ali si tako rekao...
Blade Runner Blade Runner 17:43 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

To se zove "devedesete".

To se zove isplivavanje istine o gradjanskom ratu. Svidjalo se nekom ili ne.
Blade Runner Blade Runner 17:46 10.11.2009

Re: Državni program o istoriji

Ne izvrći, ti si jasno rekao ono je bio građanski rat ali ovo posle je zločin, možda nisi to mislio ali si tako rekao...

Ko neće da čuje ono šta se kaže on ga neće čuti ma kako da je rečeno. Bio je gradjanski rat. Istina o tom ratu je skrivana decenijama od strane pobednika i vreme je da se pokaže da stvari nisu bile skroz crno-bele kao što su komunisti tvrdili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana