Gastronauti| Život

Uteha

AlexDunja RSS / 08.11.2009. u 16:48

E, ja sada, namerno, neću da kačim slike.

Zamišljajte:

Htela sam o tome kako svi mi kad nam

se sloši iz bilo kog razloga...kad smo "pod stresom",

umorni, zlovoljni...bolesni: potražimo utehu u hrani.

Svi. Bar ponekad.

Ima teorija da je hrana za utehu ona koja nas

podseća na detinjstvo: na onno što su majke

i staramajke spremale za nas kad nas deca surovo

ismeju, kad se povredimo skokom sa drugog stepenika...

kad mame nema a treba nam...a pidzama bolli.

Ja predlažem nedeljni ručak: ( u tom smislu)

 

1.Pileća supa u dve varijante:

 1.(prva):

Ne mora cela koka. Može ledja, krilca i još poneko

sitno parče.

Zelen: sve što nadjete: celer, paškanat, peršun, šargarepa.

od svega i lišće i korenčići.

Jedan crni luk, sa štto više slojeva one rumene korice,

isečen preko pola i prepečen na plotni, do crnog.

Ja stavljam krompir, on paškanatu smrsi konce i hoće

tu i tamo da zamuti supu, alli ja volim...

jedna glavica belog luka.

Sve u hladnu vodu, pa na lagano kuvanje...

 Za to vreme: rezanci:

jedno žumance, pola ljuske jajeta vode, malo soli

i brašna koliko treba: na dasku pa mesi:

iz sve snage, do besvesti:

treba da se dobije tvrdo glatko testo, kao

žvaka koju ste žvakali ceo dan.

Ne razvlačiti oklagijom, pa nismo u 19. om veku.

Ima lepa mašinica za razvlačenje i seckanje. Use it.

 2.(druga):

Sve kao u prvoj alli, knedle:

jedno belance se umuti u sneg, tvrd, tvrd.

sa mallo soli.

tome se doda žumance i griza taman koliko treba.

To se procenjuje tako što viljuška na masi ostavi lep, lep trag,

pa onda po tragu zahvatiš ovalni oblik i spustiš u vrijucu supu.

i tako dok ima.

Posle dodaš seckani peršun, onako vazdušasto.

 

2. Pileća prsa u sosu od pečuraka i narandži:

(ovo sam smislila sama, tako da možda

nije konzistentno: meni liči na french)

Pileće filete secnite na tri dela svaki, otprilike.

utrljajte malko morske soli, prelijte sokom

od pola limuna,

pola narandže, malo soja sosa i maslinovog.

Ostavite da se kuva u frizideru, bar sat - dva.

Kad prodje:

na zagrejan roštilj, ili rebrasti tiganj stavite piletinu.

onako da porumeni.

Izvadite kad je gotova, pa na toplo.

U tiganj (isti) stavite dva čena belog luka, samo onako

malo smrvljena, da zamiriše maslinovo i dodajte pečurke.

Ja najviše volim sunčanice, ali njih ima samo u maju.

Ovih dana kod mene bilo vrganja, pa smo danas njih.

Ako nema ni bukovača, sterilni šampinjoni ce poslužiti.

Kad ispari malo njihova voda, dodajte onaj limun

i narandžu u kome je obitavala piletina, i dodajte još soka ako treba...

videćete to... za zgušnjavanje na kraju i dodatni kremasti 

ugodjaj : pola neutralne pavlake.

Posuti svežim bosiljkom.

 

3. Čokoladna torta:

10 jaja, 200 gr. šećera, 150 gr. lešnika i 3 štangle čokolade.

 

Umutiti 10 žumanaca sa 200 gr. šećera, dodati mlevene lešnike i struganu čokoladu. 

U sve to sneg od 10 belanaca, lagano... podmazan pleh

peći oko jedan sat na laganom.

Kad se ispeče iseći na tri dela koncem. Popreko.

Fil: 8 jaja umutiti sa 200 gr šećera, 1 kesicom vanilin praška,

6 štangli čokolade i 250 gr maslaca.

Kuvati na pari.

To posle nafiluješ. Preko staviš šlag, ako hoćeš. Ja stavljam.

 

Aj' sad vi. Sa receptima.

 

 

 



Komentari (93)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skener92 skener92 17:11 08.11.2009

meso na ciganski nacin

(ne znam zasto se tako zove)

junetina (ja uzmem biftek)

malo dimljene slanine

nekoliko kiselih krstavcica

2-3 kasike ajvara, biber, so


meso iseci na snicle i zapeci sa obe strane, pa staviti u vatrostalni sud. na istoj masnoci proprziti slaninu, dodati sitno isecene krastavcice, ajvar, so i biber. dodati casu vode i pustiti da provri. preliti meso. pokriti folijom i pustiti da krcka 45 minuta.

sluziti sa pire krompirom ili pirincem. prijatno!!!

(AD, i DDL bi ovo voleo, garant)
AlexDunja AlexDunja 17:14 08.11.2009

Re: meso na ciganski nacin

(AD, i DDL bi ovo voleo, garant)

vidi kako te gleda:)

tnx za recept. bice isprobano, biliv ju mi:)
skener92 skener92 17:20 08.11.2009

Re: meso na ciganski nacin

nema veze s temom, ali jace je od mene: predivan je!!!
AlexDunja AlexDunja 17:23 08.11.2009

Re: meso na ciganski nacin

nema veze s temom, ali jace je od mene: predivan je!!!

:)))
kad sam ga prvi put videla
a to je bio neki hamlet na dubrovackim
letnjim igrama osamdesetih
meni se urezalo da je on zapravo metafora:
on izgleda kao ono sto mi mislimo
da treba da bude:)))

akomerazumes:)
skener92 skener92 17:27 08.11.2009

Re: meso na ciganski nacin

si!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:33 08.11.2009

dodatak+receptići

i ja volim pilecu najvise, ali joj nista ne smeta kad se pomesa sa malo junetine. ja ne stavljam krompir, sve ubacim u serpu, nalijem i kad provri, smanjim na najmanje, da pućka. volim da stavim malo vise sargarepe, jer volim da supa sladi, umesto da kisi od kolicine mesa. (EDIT: i posle, kad je procedim, najvise volim one najtanje rezance sa pijace i mnogo, ali mnooogo persuna koji stavim da provri pa posle kad iskljucim stavim jos toliko da ostane svez, da mirise ). jok, nisam gurman uopste! sad gledam kako da kupim ovu Zelenu kafu

nemam neki superfensi recept iz rukava ali evo, juce sam spremala:
proprziti beli luk na malo maslinovog ulja pa dodati blansiran spanać (bitno je da je ceo, da nije mleven ili sitno seckan, vec onako, bahato lisce da se baškari po tanjiru..ko voli, ja volim), vegetu (ili vec?), dodavati mleko po malo. kad je gotovo, dodati kasicicu pesta od bosiljka i iskljuciti. 5 mnuta kasnije u to sunuti (u mom slucaju integralnu) pastu i bogato zasuto parmezanom i svezom rukolom.
to je klopa za dosla sam s posla, nemam rucka, mrtva sam gladna...sto podrazumeva smirznue brikete od spanaca, olredi blansiranog. kod nas nema knorovih smrznutih proizvoda (na moju VELIKU zalost), tako da je spanac uglavnom onaj kao pasta (bljak!) ali sam pre neki dan pronasla crnogorski u briketima, od po 400gr (u Veru) nije kao domaci ili knorov, ali moze da pomogne.

volim i onu obrok-salatu:
- zelena salata
- pola paprike (ili jedna cela manja)
- paradajz (1-2)
- manji krastavac (ili veci, whatever)
- rukola
- jedno kuvano jaje
- susam
- parmezan
- tunjevina iz salamure ili belo meso sa rostilja ili vec bilo sta stimuvezi - na prituce ili kockice (obicno pilece belo koje spremim par dana ranije, drzim u fridžu i dodajem u salatu svaki dan, jer meso tako spremljeno moze da stoji par dana)
- neko bolje sirce, aromaticno
- maslinovo ulje

sve se izmesa i jede sa hlebom. nema bolje vecere. jaje ne mora ali se dobije lepa tekstura po salati

uz to ide casa belog vina, velika casa sa dugom nogom...to mi nekako leeeeepo .

mrzi me da prekucavam najdželin Čokoladni kolač, ali mi se dopada poslednja recenica: "Za 10 osoba. Ili jednu slomljenog srca."
AlexDunja AlexDunja 17:38 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

e, bol. vidi se da si majstor:)
ja sa italijanskim radim svasta...
i mozze

to par dana ne volem... alli
meni se ne mora..
ja volim da kupujem za danas.

frizider mi je vise ledomat varijanta:)
edit:
tnx za sve tipove:)
ovo sa sapanacem. i td:)))))))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:03 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

to par dana ne volem... alli
meni se ne mora..
ja volim da kupujem za danas.

e ja volim da kupujem kao amer, jednom nedeljno pa dvoje kolica
a na Iglo-spanac sam se navukla (nema ni Iglo kod nas...uh!). u nemackoj ima najveci izbor, imas ga solo a i sa raznim dodacima (gorgonzola i slicno) pa se samo odmrzne u tiganju i prebaci preko paste (njam!). mene izbezumljuje jedna stvar u kuvanju (zbog cega mi cesto propadaju namirnice...damn!): seckanje i ciscenje namirnica... ali mrzim!!!! a najvise zato sto mi oduzima vreme. cini mi se da je to besmisleno, trosenje vremena na spremanje hrane, seckanje. treba brate to neko za mene da uradi, kao sto mi pere prozore (kako sam razmazena zena 21. veka, hahahaha!!!). zato sam se i navukla na Iglo i Knorr i slicne proizvodjace koji ti sve iseckaju i blansiraju, samo da se tresne na maslinjak i za 15 minuta - rucak

jednatanja jednatanja 18:07 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

volim i onu obrok-salatu:


E ovo sam danas spremila, znači identično samo bez rukole, i sa pilećim belim mesom. Fino ide i Francuz uz to, mislim na hleb uski.
AlexDunja AlexDunja 18:08 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

kni za 15 minuta - rucak

ja mislim da to nema..
ja volim da nabavljam lagano,
da seckam lagano
i tajrad...:)
AlexDunja AlexDunja 18:10 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

E ovo sam danas spremila, znači identično samo bez rukole, i sa pilećim belim mesom. Fino ide i Francuz uz to, mislim na hleb uski.

da da:)
a i rukole ima..nedaleko.
salate rade:))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:49 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

E ovo sam danas spremila, znači identično samo bez rukole, i sa pilećim belim mesom. Fino ide i Francuz uz to, mislim na hleb uski.

djole63 djole63 20:14 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

Moja zena tamani ove "obrok salate", ja sam ipak "konkretniji.

mrzi me da prekucavam najdželin Čokoladni kolač

I ti gledas Najdzelu ?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:07 08.11.2009

Re: dodatak+receptići

I ti gledas Najdzelu ?

gledam volim kad ne mora da se traze zacini koji ne postoje kakve koristi džejmi oliver. volim kad se pravi jednostavna kliopa, a ima i korisne savete za odlaganje hrane i kojesta jos. nemam dvd, ali imam njenu knjigu

Re: dodatak+receptići

sta bi tek rekla da gledas hestona blumenthala/ ubih se da nadjem maleinsku kiselinu
jednatanja jednatanja 17:40 08.11.2009

Svinjetina sa pomorandžom

Par svinjskih kotleta ispržiti na ulju da pobele. Ostaviti na stranu.

U tom soku ispržiti seckani crni luk, seckanu šargarepu, slaninice, malo belog luka.

Staviti kotlete u dublji tiganj, posoliti, pobiberiti, prekriti kolutovima pomorandže (oljuštena, ali koru ubaciti pored dok se kuva, posle izvaditi), zatim sve prekriti sa gornjom smesom od luka, šargarepe i slaninice.

Doliti vode ili belo vino. Kuvati na tihoj vatri dok meso ne omekša, i dok se povrće ne zgusne. Poslužiti uz rižu.
Vrlo ukusno!!!

p.s. svaka tebi čast što praviš testeninu za supu!
AlexDunja AlexDunja 17:43 08.11.2009

Re: Svinjetina sa pomorandžom


p.s. svaka tebi čast što praviš testeninu za supu!

devedesetih nije bas bilo izbora:))
lep ti recept:)
ima tih sa vinima....

malena1 malena1 18:30 08.11.2009

hranu kontam kao zdravlje, kao lek

trudim se da industrijsku hranu sto manje konzumiram(pavlake, mleko...a teze kategorije uopste ne stavljam u usta) mislim da ma kako mirisala i bozanstveno izgledala nije zdrava.
dakle moj specijalitet je hleb, koji svaki dan mesim i jede se dok je jos topao-price o stetnom delovanju toplog testa na stomak su izmisljotine - vec godinama tako konzumiram handmade hleb i nikakvih stetnih posledica nema.
dakle: brašno 300 gr T 500 i 150 gr razeno (ili neko drugo), kvasac pola pakle, soli po želji, 2 kasike ulja(može maslinovo a može i puter, kakvu god masnoću volite) i vode. Zamesite testo koje se malo lepi za ruke, mesite dok ne postane glatko ali ipak lepljivo. Ostaviti na toplo i kad se uduplalo premesiti ga tek onako da se dobije testo u komadu. rernu na 220 ugrejati, tepsiju posuti malo sa kukuruznim grizom a onda praviti male hlepcice(ovo je faza II premesavanja) velicinu dlana i redjati na pleh. ja od ove mere dobijem 9 komada. ostaviti na toplo da narastu hlepici i peci 10 do 15 minuta-zavisi od rerne i boje koju želite dobiti. naravno postoje varijacije na temu, dodavanje susama, pahuljica, semenki...itd.

torte mi zavrse u šolji :)

AlexDunja AlexDunja 18:32 08.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

ostaviti na toplo da narastu hlepici i peci 10 do 15 minuta-zavisi od rerne i boje koju želite dobiti. naravno postoje varijacije na temu, dodavanje susama, pahuljica, semenki...itd

uuuh, ovome sam se i nadala:)
tnx, malena:)
4krofnica 4krofnica 19:33 08.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

lele, da ne iritiram ja ovde sa vegetarijanskom klopom....evo moje lenje pite sa jabukama

2kg neprskanih (sa placa) obavezno jabolkica ne-lju-ste-nih
4jaja, 2 srednje solje mleka, 2 secera, 1 ulja, 4 brasna, 1pp.
sve mutis (domacice znaju kojim redom), pola zapeces u velikom plehu, izvadis iz rerne, malo griza preko, pa izrendane jabuke, cimet i dosta secera,preko druga polovina testa, peces jos. ohadis prah secer odozgo/ voila!
AlexDunja AlexDunja 06:57 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

lele, da ne iritiram ja ovde sa vegetarijanskom klopom....evo moje lenje pite sa jabukama

stooo?
mislim, da iritiras?
pa ima bas dobrih veg recepata.
( kao sto je i lenja pita, uostalom)

ovo rusi zovu zimskom salatom:
jednaka kolicina rotkvi i sargarepe,
narenda se na krupno, doda se soli limuna
i majoneza i ludacki izmesa. Treba da prenoci.
Savrseno sa prepecenim crnim hlebom.
vishnja92 vishnja92 10:36 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

2 kasike ulja(može maslinovo a može i puter, kakvu god masnoću volite)

ghi (pretopljeni puter):

veca kolicina (1kg npr) putera stavi se na osrednju vatricu i tako se krcka oko jedan sat. za to vreme voda iz putera ispari a mlecni sastojci padaju na dno (i zagorevaju serpu, ali ne beznadezno, no frks). postupak je gotov kada se masa izbistri i postane zlatnozuta - to je cista masnoca iz putera.
prilikom presipanja u teglu mora se procediti korz gazu. dugotrajan je i nekvarljiv, moze da stoji van frizidera mesecima (probala), kazu i godinama (nisam probala) a u frizideru verovatno vecno.
moze se koristiti za przenje (nisam probala) i zagrejan, kao preliv (bozanstven, mirise per-fek-tno). ghi namazan na integralni/crni hleb i posut susamom - propast od dorucka, ali propast :)

u ajurvedi se tretira kao lek.

(moj potpuno skromni doprinos, posto ovih dana pravim rucak od pretekavstine - nosim crninu za paradajzom pa nisam nesto motivisana)
lele, da ne iritiram ja ovde sa vegetarijanskom klopom

iritiraj molim te, ima ovde jos takvih naopakih (NNN-ov komentar negde: dok nisam dosao na blog nisam ni znao da postoji toliko homoseksualaca, vegetarijanaca, ombudsmana...)
AlexDunja AlexDunja 10:48 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek


u ajurvedi se tretira kao lek.

za ovo godinama znam, a nisam jos isprobala...
sacu.
Biljana 77 Biljana 77 17:40 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

NNN-ov komentar negde: dok nisam dosao na blog nisam ni znao da postoji toliko homoseksualaca, vegetarijanaca, ombudsmana...
Svašta će bre ljudi da pomisle o njemu..
AlexDunja AlexDunja 17:51 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

Svašta će bre ljudi da pomisle o njemu..

nece:)
nemas brines...
osim da je strejt, da jede meso
i nije ombudsman
a to su i pre znali:)
vishnja92 vishnja92 18:39 09.11.2009

Re: hranu kontam kao zdravlje, kao lek

Svašta će bre ljudi da pomisle o njemu..

evo rekla ti ad, a ja da dodam: to mi je jedan od omiljenijih komentara ikad, narocito tamo u kontekstu u kom je nastao :)))

ljuta corba od budeve

jednu bundevu od 800g do 1kg ocistiti od kore i semenki, pa iseci na kockice.
preliti sa 500ml kljucale vode, dodati 4 cena belog luka, 1 kasiku mesavine 7 thai (ili 5 kineskih) zacina i kuvati 20 min.
sve sipati u blender i kad se dobila glatka gusta corba, dodati 2 kasike pavlake i malo soli i bibera po ukusu.
mljac
AlexDunja AlexDunja 07:43 10.11.2009

Re: ljuta corba od budeve

kuul, ana:)
corbe od paradajza su takodje moja uteha:)
a jednostavne su i lake za spremanje.
vishnja92 vishnja92 07:58 10.11.2009

Re: ljuta corba od budeve

corbe od paradajza su takodje moja uteha:)

Re: ljuta corba od budeve

AlexDunja
kuul, ana:)corbe od paradajza su takodje moja uteha:)a jednostavne su i lake za spremanje.

u ovoj je najtezi deo ciscenje bundeve. treba naci sapatnika da obavi prljav posao )
djole63 djole63 19:15 08.11.2009

Evo jedan brzi (riblji) ...

Pokupio foru letos u Italiji, a u ima ga i kod Gine de Laurentis u receptima (ali bez "prezentacionog dela)

Sastojci:
Rukola - po tanjiru ide kolicina da pokrije dno tanjira
Tvrdi Parmigiano (moze i Gran Padano) - pa secen na slice-ove (8 - 10 komada od 2cm x 2 cm po tanjiru)
Orasi (3 - 4 drobljena oraha po tanjiru)
Pesto od bosiljka
Tuna stek (debljine 3 cm, 150 - 200 gr po osobi)

Priprema:
Izgrilovati tunj ili na rostilju ili na rebrastom tiganju (ja sam jeo varijantu poco cotto, znaci iznutra jos uvek tamno crven), otrpilike sa svaka strane se pece po 2-3 minuta. Ako se ima problema za pregorevanjem, radi penetracije toplote unutar snicle, malo (bas malo) zaliti belim vinom odozgo, tako da para od vina ustvari skuva meso unutra (ko ne voli sirovo)

Prezentacija:
Na tanjir poredjati listove rukole (da bude kao "prostirka" za sniclu), i staviti grilovani stek odozgo.
Sa jedne strane poredjati reznjave Parmigiano-a, a sa druge posuti drobljeni orah
Na stek staviti dve kasicice pesto-a od bosiljka.

Pice:
Idu dobro crna vina, ja volim australijski Cabernet Sauvignon blendiran Merlot-om i Shiraz-om

Enjoy

P.S. Ako nemate pesto u samoposluzi, evo Mirela je napisala recept ispod (pesto genovese)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:54 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

australijski Cabernet Sauvignon

djole63 djole63 20:02 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Dakle posto si Fun, ovaj koji mi je trenutno bio u glavi Hardy's a odlican je i Penfold's (za preporuciti)
Tvoj?

Kako ti se cini recept?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:32 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Kako ti se cini recept?

sve sto se brzo sprema a ima rukole, je genijalno

sto se tice australijskog, ne kupujem ga ovde (u srb) ali sam ga pila u nemackoj i uk. volim mirisna bela vina, vockasta ali ne previse slatka...mmmmm. (ovde ne znam da li ih ima a i ako ih ima, pretpostavljam da su skupa...). pre par godina sam imala alergijsku reakciju na crno vino (a to sam samo i pila, sto tamnije i teze, to mi je bolje) tako da sad samo belo.
djole63 djole63 21:33 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Steta za crno - volimo isti tip vina, ako ikada spoznas da te prosla reakcija toplo preporucujem i sva Shiraz vina (vocno a jakoooooo), takodje Chateauneuf du Pape (mesavina kojecega - moje omiljeno). Ima i belu varijantu.

Od belih za svaki dan, mislim da bi ti Chardonay dobro legao.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:40 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Od belih za svaki dan, mislim da bi ti Chardonay dobro legao.

pa i leže mi
a volim i Sauvignon blanc


edit:
Steta za crno - volimo isti tip vina

jednom sam pila domace crno vino pristiglo iz crne gore. to je vino koje je u flasi od litre imalo jedno 3-4cm taloga! kako je to leeeepoooo!!!!!
mirelarado mirelarado 21:47 08.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Бебо и Ђоле, препоруке за избор вина.

Од црних додала бих кјанти.
AlexDunja AlexDunja 07:01 09.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

odlican recept, djole!
obozavam sve varijante
ceo obrok na jednom tanjiru...
djole63 djole63 10:27 09.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

odlican recept, djole!
obozavam sve varijante
ceo obrok na jednom tanjiru...

Hvala, hvala ... imam jos dobrih, mozda ne tako brzih, ali gosti su uglavnom odusevljeni - i ukusom i izgledom

Nego ovo moze da ide dobro uz "krompir na seljacki". Uzmes krompir, operes ga, i onako neoljustenog u pleh pa u rernu na jedno sat vremena (na oko 200). Sofisticiranija varijanta je da ga presecas na pola i stavis puter sa mirisljavim travama i belim lukom (ko voli - ja preferiram golu varijantu bez dodataka ili secenu samo sa malo soli)
AlexDunja AlexDunja 10:40 09.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

Uzmes krompir, operes ga, i onako neoljustenog u pleh pa u rernu na jedno sat vremena (na oko 200). Sofisticiranija varijanta je da ga presecas na pola i stavis puter sa mirisljavim travama i belim lukom (ko voli - ja preferiram golu varijantu bez dodataka ili secenu samo sa malo soli)

i moja omiljena varijanta je presecen
sa malo soli.
( dodaci naknadno)
to je pravi comfort food!
milisav68 milisav68 18:33 09.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

djole63
odlican recept, djole!.

Hvala, hvala ... imam jos dobrih, mozda ne tako brzih, ali gosti su uglavnom odusevljeni - i ukusom i izgledom

Nego ovo moze da ide dobro uz "krompir na seljacki". Uzmes krompir, operes ga, i onako neoljustenog....

....ga staviš u šerpu punu vode i kuvaš dok ne smekša(sat vremena) ....oljuštiš, rasečeš posololiš ......lek za sve stomačne a i druge probleme (ne goji )....ko voli može kriška domaćeg sira.....

Pituljice (brza gibanica)
Napravi se smesa ko za gibanicu(malo gušća) , razmaže na koru , kora se uvije u rolnicu(ko sarmica) i isprži se u tiganju na ulju.Zgodno je za iznenadne goste a ukusno je je i vruće i hladno.
AlexDunja AlexDunja 18:37 09.11.2009

Re: Evo jedan brzi (riblji) ...

ko voli može kriška domaćeg sira.....

el kajmak iz okoline kraljeva:)
(najbolji, ever!)
mirelarado mirelarado 19:34 08.11.2009

:)

1. Шпагети са ђеновљанским сосом (pesto genovese)

Ситно исецкати 100 грама пињола, 200 грама босиљка и 2 чена белог лука. Ставити у аван (онај старински), налити маслиновим уљем и истуцати у кашу. Скувати шпагете у великом лонцу, у посољеној води, процедити и прелити сосом. Одозго нарендати пармезан.

2. Зелена рецкава салата са соком од лимуна и црним маслинама

3. Сладолед торта маркиза

Пенасто умутити 500 грама маслаца и 250 грама шећера у праху. Непрестано мутећи миксером додавати, једно по једно, осам жуманаца. У другој посуди умутити снег од осам беланаца (да би се то постигло, јаја не смеју бити хладна) и додати у смесу од маслаца. На пари отопити 400 грама чоколаде за кување и сипати у смесу. Смесу излити у калуп за куглоф, по којем су поређане пишкоте размекшане у соку од наранџе. Калуп оставити у фрижидер да преноћи, сутрадан "изврнути" торту из калупа на тањир и премазати шлагом.
djole63 djole63 19:43 08.11.2009

Re: :)

Hvala Mirela, u tvom receptu inace cesto uzivam, koristim Tagliatelle - rezanci ali onako pljosnati i malo siri i deblji
Da ne kazem da mi je Markiza jedna od omiljnih torti (ja je doduse malo "obogatim" rumom
mirelarado mirelarado 19:56 08.11.2009

Re: :)

djole63
Da ne kazem da mi je Markiza jedna od omiljnih torti (ja je doduse malo "obogatim" rumom


У Великом српском народном кувару и пише да пишкоте треба овлажити румом, него га ја не волим, па употребљавам сок. :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:56 08.11.2009

Re: :)

koristim Tagliatelle - rezanci ali onako pljosnati i malo siri i deblji

ja volim Bavette No 13 ali ih nema kod nas. to su kao spagete provucene kroz presu, samo mu salmo deblje. nisu siroke kao Tagliatelle.
djole63 djole63 19:59 08.11.2009

Re: :)

Da, da, piskote u rum ... ide mi voda na usta ... mmmm
djole63 djole63 20:06 08.11.2009

Re: :)

ja volim Bavette No 13 ali ih nema kod nas. to su kao spagete provucene kroz presu, samo mu salmo deblje. nisu siroke kao Tagliatelle.

Ja isto trosim Barilla ali "al uovo", onako su pakovane vec u zamotuljcima, umotane. A ima i ovih br. 13.
jesen92 jesen92 23:28 08.11.2009

Re: :)

..svidja mi se ova markiza ali imam jedno pitanjce i jednu primedbu...ziva zumanca su vrlo opasna, ja ih obavezno kuvam na pari pre nego sto ih pomesam sa ostalim sastojcima bez obzira o kojoj torti se radi...a pitanjce se odnosi na piskote...ako su razmekasane u bilo cemu pa kad se jos doda ovako obilat fil nesto ne verujem da prilikom izvrtanja mogu da ostanu neostecene kao na slici....zanima me kako se to postize..?..
mirelarado mirelarado 23:36 08.11.2009

Re: :)

jesen92
..svidja mi se ova markiza ali imam jedno pitanjce i jednu primedbu...ziva zumanca su vrlo opasna, ja ih obavezno kuvam na pari pre nego sto ih pomesam sa ostalim sastojcima bez obzira o kojoj torti se radi...a pitanjce se odnosi na piskote...ako su razmekasane u bilo cemu pa kad se jos doda ovako obilat fil nesto ne verujem da prilikom izvrtanja mogu da ostanu neostecene kao na slici....zanima me kako se to postize..?..


Примедба уважена, Јесени, а пишкота што се тиче, практично се само пошкропе соком, румом, или већ чиме хоћеш, што је довољно да се торта, хладећи се, залепи за њих. Изглед није као на слици, али, ко мари, ионако се поједе брзином светлости.
miloradkakmar miloradkakmar 00:08 09.11.2009

Re: :)


mirelarado пошкропе

E, što volim ovu reč.
jesen92 jesen92 00:15 09.11.2009

Re: :)

Изглед није као на слици, али, ко мари, ионако се поједе брзином светлости.
...ja zato preporucujem da se piskote ne umacu, dovoljan je ovaj fil a ako zelis ukus pomoranze mozes malo da je nacedis u fil...Na primer, torta zvana " lenja zena" se takodje pravi od piskota i krema...i kad prenoci piskote budu bas kako treba...Recept je sledeci: obloziti dublju posudu piskotama..a to znaci pokriti dno i malo okolo od onih sto preteknu...broj pakovanja piskota zavisi od velicine posude tj od zeljene velicine "torte"....ako se pravi od jednog ipo pakovanja onda je fil od cetiri case pavlake(kisele) koja se umuti, obicnom viljuskom,sa 6 kasika secera( moze i manje i vise..po zelji)..fil se sipa preko piskota onda se naredja crveno voce...moze jagode ili maline a zimi je najlepse "mix crvenog voca" koji ima da se kupi zamrznut...preko voca se prelije umucena slatka pavlaka(moze i slag iz kesice ali se menja ukus za nijansu).....i sutra dan se sece bez problema..
mirelarado mirelarado 00:27 09.11.2009

Re: :)

jesen92
torta zvana " lenja zena"


К'о створено за мене.
Одличан рецепт, Јесени.
jesen92 jesen92 01:11 09.11.2009

Re: :)

К'о створено за мене
...recept sam dala kao primer za piskote koje su "kako treba" inace ne bih, mislila sam da svi znaju taj recept....samo da znas, kad umutis kiselu pavlaku sa secerom to ispadne retko...ali sutra dan se sece se nozem...
AlexDunja AlexDunja 07:04 09.11.2009

Re: :)

Примедба уважена, Јесени, а пишкота што се тиче, практично се само пошкропе соком, румом, или већ чиме хоћеш, што је довољно да се торта, хладећи се, залепи за њих. Изглед није као на слици, али, ко мари, ионако се поједе брзином светлости.

meni je uspevalo da izgleda potpuno kao na slici.

nju uvek pravim kad mi dolazi sestra.
o bo za va je.
to i supu sa knedlama:))
AlexDunja AlexDunja 17:49 09.11.2009

Re: :)

Hvala Mirela, u tvom receptu inace cesto uzivam, koristim Tagliatelle - rezanci ali onako pljosnati i malo siri i deblji
Da ne kazem da mi je Markiza jedna od omiljnih torti (ja je doduse malo "obogatim" rumom


djole, brate rodjeni:)
pa mi istu klopu volimo. skroz:))
djole63 djole63 22:45 09.11.2009

Re: :)

Pa da napravimo jedan WORKSHOP - ono kao razmena iskustava ...

Ajd ako stignem saljem jedan odlican (gosti ga mnogo vole), recept, doduse, malo tehnicki zahtevniji (nije moj, nasla ga moja zena), ali sto rece stara svapska poslovica - vezba cini majstora.

Pozdrav
miloradkakmar miloradkakmar 20:05 08.11.2009

Sviđa

mi se prva supa, pileća prsa , čokoladna torta .. ma. sviđa mi se sve.
Sve mi ovo liči na muziku.

loader loader 01:37 09.11.2009

Re: Sviđa

Sve mi ovo liči na muziku.
Evo i Juke-box-a:

loader loader 23:46 08.11.2009

Čoko-ručak

3. Čokoladna torta:
Ja bih ovu stavku stavio pod 1.
I to je sve :)
A malo li je ?.. :)
selica_nena selica_nena 01:21 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Još jedna od piškota

8 žumanaca + 8 kapika šećera umutiti mikserom dok se ne dobije penasta masa, pa dodati 200g šokolade za kuvanje i 1 margarin (250g) i sve kuvati na pari. Kad fil ostavlja trag iza varjače, dodati šne od 8 belanaca i mešati lagano, da se izjednači.
U uljem podmazan kalup ređati piškote potopljene u mleku (svaka piškota se na brzinu provuče kroz hladno mleko, da se ne razmekša skroz) po obodu i dnu. Sipati vreo fil, podrezati piškote do nivo fila i poređati odozgo. Kad se prohladi, staviti u zamrzivač.
Posle bar 4 sata na ledu, nožem lagano odvojiti piškote od posude i izvrnuti na veći tanjir celu tortu. Ako neće da se odlepi, lagano prelaziti po dnu šerpom za vrelom vodom.
Ukrasiti šlagom (3 kesice dovoljno ako je kalup prečnika 35-40cm).

Kvalitetna čokolada i pravi trenutak dodavanja belanceta određuju gustinu fila. Ređi fil se može razliti u činije i ukrašen piškotama i šlagom prolazi kao varijanta guste tople čokolade.
loader loader 01:26 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Uuuhhhh selice..., uuuhhhhh... _neno .. :) ... zar u ovo doba s tim stvarima ?! .. :) ... Bar da je neka čokoladica ostala, pa da zavaram žud :) ...
selica_nena selica_nena 01:56 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Ma i ja sam se zeznula ovim pisanjem recepta. Evo sad rovim po kuhinji, tako mi s ejede nešto slatkooooooooo!
loader loader 02:03 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Hops!!! Ostala mi u džepu čokoladica od jutros, kad sam u kafeu pio espresso.... Obično je sačuvam, pa je dam nekome. Sad mi se našla tu... Pravo blago! Da ste ovde, isekli bismo je na pola :) Po tri grama, dosta :)
selica_nena selica_nena 02:06 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Hvala, ponuđen k'o počašćen. Ja našla malo eurokrema
loader loader 02:14 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

Ja našla malo eurokrema
E, to je već ozbiljno sredstvo za primirenje krize :)) ..
AlexDunja AlexDunja 07:05 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

vi bas volite slatkise:)
loader loader 11:02 09.11.2009

Re: Čoko-ručak

vi bas volite slatkise:)

AlexDunja AlexDunja 10:45 09.11.2009

salsa verde

mirela je stavila gore recept za pesto,
pa rekoh da dodam i salsa verde:
ide iz svako meso i ribu...a
odlican je i uz kuvana i pgrilovana povrca...

jednake kolicine persuna i bosiljka,
nekoliko kapara, jedan, dva kisela krastavcica,
korica i sok jednog limuna, maslinovo ulje,
kasicica senfa malo soli.
sve na najsitnije i opet ludacko mesanje.
moze da se napravi malo vise,
nista ne gubi stajanjem.
djole63 djole63 10:58 09.11.2009

Re: salsa verde

Kad vec tucete po pesto-u, evo jos jedan "seljacki recept" - ovoga puta "pica". Pravi se ako nemate svezeg hleba kod kuce, nego samo bajatog i ne znate sta cete sa njime.

Sastojci:
Bajat 'lebaC, tvrd, ali da ipak moze da se komada na tanke delove
Mocarela (ako nemate mocarelu, moze i nas domaci sir sa pijace, ali onaj mladi posni - ja ga zovem skripavac),
Pesto
Paradajz

Priprema:
Na hleb namazati malo pesto-a, prekriti prvo tankim snitom mocarele, pa onda tankim snitom paradajza. Ko voli moze da doda malo prsute preko. To 15 min u rerni - da se sir otopi.

Prezentacija - naravno uz casu vina (po zelji - moje naravno crno)
AlexDunja AlexDunja 12:39 09.11.2009

Re: salsa verde

evo jos jedan "seljacki recept"

ti sendvici tipa " sta se nadje u kuci" su spas...
narocito kad iznenada treba da se nahrani
omanja vojska mladjarije:)

ja imam varijantu da pomesam sir i jaja, kao za pitu,
pa u to onda seckam svasta nesto:
pecurke, neku sunku, krastavcice, papriku,
paradajz...po zelji i opremljenosti frizidera...
onda to u rernu, i tako...
rapunzel rapunzel 14:23 09.11.2009

za

super brz ručak:
izlupati 700g šnicli od pilećeg belog
umutiti 2 pavlake sa 2 supene kašike susama i 1 kafenom kašikom karija.
šnicle uvaljati u preliv pa ređati u predhodno podmazan pleh puterom.
na poređane šnicle staviti ostatak putera iseckanog na listiće.
peći dok meso ne omekša (mislim da nije više od 20 min zavisi od rerne).
vishnja92 vishnja92 15:48 09.11.2009

Re: za

daj jos, imas ti super recepte kad ti ovakvi zahtevni i sputani dodju u goste :)

(one tvoje posne bezribne ludorije, na to mislim)
AlexDunja AlexDunja 15:57 09.11.2009

Re: za

(one tvoje posne bezribne ludorije, na to mislim)

:)) e da...
a one snicle ne zvuce loso...
malo masno, though
rapunzel rapunzel 16:04 09.11.2009

Re: za

one tvoje posne bezribne ludorije, na to mislim
:)))))))))))

na teflonu (ili na roštilju) ispeći kolutove plavog patlidžana, pa ređati
patlidžan, pa smesu od balsamovanog sirćeta, maslinovog ulja, belog luka i travki
(šta god se nađe u kući). može da stoji dugo u frižideru!

najvolem pasulj (al bez mesa) sa spanaćem ili blitvom zapečenim u rerni.
AlexDunja AlexDunja 16:36 09.11.2009

Re: za

na teflonu (ili na roštilju) ispeći kolutove plavog patlidžana, pa ređati
patlidžan, pa smesu od balsamovanog sirćeta, maslinovog ulja, belog luka i travki
(šta god se nađe u kući). može da stoji dugo u frižideru!


ja tako nesto sa pecenim paprikama.
i nikada mi nije dosta:)

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:08 09.11.2009

Re: za

zlatokosa ovaj tvoj recept me podseti na mamin koji sadrzi red pilece snicle, pa red kackavalja, pa red slanine. jaooo ukusno do bola! gotovo za 30 minuta.
AlexDunja AlexDunja 18:23 09.11.2009

Re: za

zlatokosa ovaj tvoj recept me podseti na mamin koji sadrzi red pilece snicle, pa red kackavalja, pa red slanine. jaooo ukusno do bola! gotovo za 30 minuta.

da:)
racionalnija varijanta od punjenja
snicli, uvijanja
valjanja u brasno - jaja - prezle...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:36 09.11.2009

Re: za

ma moja mama je mnogo efikasna narocito u organizovanju svog vremena.
a svi siti
AlexDunja AlexDunja 18:39 09.11.2009

Re: za

a svi siti

nahrani gladne, napoj zedne:))
moj moto od kad sam usla u kuhinju:)

em volim da smisljam i kreiram,
em me mnogo raduje kad su ukucani zadovoljni...
nista lepse:)
edit:
i gosti, naravno!
zvani i nezvani...
reanimator reanimator 19:17 09.11.2009

Re: za

AlexDunja

nahrani gladne, napoj zedne:))
moj moto od kad sam usla u kuhinju:)

em volim da smisljam i kreiram,
em me mnogo raduje kad su ukucani zadovoljni...
nista lepse:)
edit:
i gosti, naravno!
zvani i nezvani...

Ovo smatram direktnim pozivom.
Koliko blogokolega smem da povedem?
AlexDunja AlexDunja 19:26 09.11.2009

Re: za

Koliko blogokolega smem da povedem?

nista sto ne mogu da nahranim u svakom
trenutku ti ne staje u auto:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:27 09.11.2009

Najbolji lek

protiv stresa je čokolada

AlexDunja AlexDunja 08:25 10.11.2009

Re: Najbolji lek

Jelica Greganović
protiv stresa je čokolada



:)) tvoj pristup stvarima znamo...
izvoli vencic:)

selica_nena selica_nena 13:34 10.11.2009

Zapečene palačinke (slatke)

15-ak palačinki, 100-200g mlevenih orasa (badem, lešnik, šta god ti se nađe pri ruci), šećera po želji, 3dl mleka, malo ulja i mnogo rendane čokolade za kuvanje.
U ovlaš podmazanu vatrostalnu činiju (ili zgodnu tepsijicu) ređaš palačinke, svaku pospeš orasima, šećerom i rendanom čokoladom. Preliješ zaslađenim mlekom (da ogrezne) i staviš u rernu zagrejanu na 200C da se peče 20 minuta (dok se mleko ne upije u palčinke). Čim izvadiš iz rerne, krupno narendaš čokoladu odozgo.

Preporuka iz sledećih razloga:
1. Jednostavno se sprema
2. Mnogo ukusno
3. Garantovano goji
4. Može da se jede i toplo i hladno
5. Podseća na bakinu kuhinju

AlexDunja AlexDunja 21:23 10.11.2009

Re: Zapečene palačinke (slatke)

3. Garantovano goji

ovaj parametar me fascinira:)
ne mora da bude, alli hrana za utehu definitivno goji:)
mozda i radi kolicine:)

secanje na detinjstvo

mlevena plazma sa toplim mlekom
vishnja92 vishnja92 10:07 11.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

ustipci sa jabukama :)
mirelarado mirelarado 02:56 12.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

Јабуке у шлафроку :))
AlexDunja AlexDunja 11:33 12.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

mlevena plazma sa toplim mlekom

:)
imam jednu prijateljicu:
kad su joj klinci bili maali
ona istrese celu kutiju u posudu,
prelije mlekom, posedaju okolo
svako sa svojom kasikom
i jedu iz cinije:)) svi...
vishnja92 vishnja92 11:38 12.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

:)))
loader loader 23:38 12.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

:)
imam jednu prijateljicu:
kad su joj klinci bili maali
ona istrese celu kutiju u posudu,
prelije mlekom, posedaju okolo
svako sa svojom kasikom
i jedu iz cinije:)) svi...
To sa plazma keksom izmrvljenim i ubrborenim u mleko i dan-danas radim sa svojim prijateljima i prijateljicama kad se nađemo u kafiću: posedamo u krug i kusamo iz staklene zdele kašičicama. Svi prisutni (koji piju, espresso, colu, pivo...), zamislite, gledaju u nas :)
AlexDunja AlexDunja 23:49 12.11.2009

Re: secanje na detinjstvo

:) koja domaca atmosfera u kaficu:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana