Meni nije svejedno..

rastinjak RSS / 04.11.2009. u 20:18

Proletos smo bili prilično opušteni, kao ono neće to nas.

RTS:

Treća žrtva novog gripa u Srbiji

Večeras je potvrđeno da je žena iz Đuprije preminula posle komplikacija nastalih od virusa H1N1, saznaje RTS. Do sada je u Srbiji ukupno registrovani 204 obolela.

Večeras je potvrđeno da je žena iz Đuprije preminula posle komplikacija nastalih od virusa H1N1, saznaje RTS. To je treći smrtni slučaj u Srbiji od novog gripa.

e-novine:

U Srbiji je prema poslednjim informacijama potvrđeno 169 obolelih od virusa novog gripa H1N1, a Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) je po hitnom postupku pokrenuo javnu nabavku za kupovinu tri miliona vakcina protiv novog gripa. Prioritet su bebe od meseci, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, a među prioritetne grupe spadaju i učesnici rijaliti-šoua "Farma" koji su za sada primili vakcinu samo za običan grip jer za ovaj novi još nisu stigle

 RZZO je u utorak uputio javni poziv za učešće na tenderu farmaceutskim kućama koje imaju registrovane vakcine u Evropi. Poziv su dobili "Novartis”, "Glakso Smit Klajn” i "Sanofi Paster”, iako vakcina te farmaceutske kuće tek u decembru treba da bude registrovana u Evropi.

 

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su već određeni prioritetne grupe za vakcinaciju. "To su bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva", objašnjava dr Milosavljević.

On je rekao da će svi koji ne budu hteli da se vakcinišu, morati to i da potpišu.

H1N1_u_531762898.jpg&size=headline_large&scale_by=width

 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/273481/Tre%C4%87a+%C5%BErtva+novog+gripa+u+Srbiji.html

http://www.e-novine.com/drustvo/31799-iekivanju-vakcina.html



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 00:11 05.11.2009

Internet je prepun

različitih i potpuno kontradiktornih informacija o virusu i o vakcini.
Zaista je važno pitanje zašto moramo da potpišemo ako pristajemo na vakcinaciju, a isto i ako ne pristajemo. Odgovornost je naša, koliko kapiram. Za sebe znam da se neću vakcinisati, ako ne upotrebe ovu lopatu sa slike, i to - po glavi.
rastinjak rastinjak 06:08 05.11.2009

Re: Internet je prepun

Zaista je situacija suluda, more informacija još više unose dodatnu zabunu. Na svu brigu oko gripa, još i vakcine koje nisu proverene. Navodno smrtnost od novog gripa je ista kao i kod sezonskog, pa onda nemamo dovoljno inhalatora...
Deci u Srbiji produžen raspust u Vojvodini ne...
Zaista ne znam šta da mislim.
margos margos 10:43 05.11.2009

Re: Internet je prepun

Dve stvari su (po mom sudu) najvažnije: prevencija i jačanje imuniteta.
Pri tom, ne zaboraviti da stres slabi imunitet, a strah je jedan od osnovnih uzroka stresa.
Tako da, što manje straha i zabrinutosti i što više smeha.

Kažu da je jedan od dodatnih dobrih načina prevencije 2 do 3 puta dnevno ispirati usta i nos s toplom slanom vodom - usta grgljanjem, a nos štapićima natopljenim u rastvor i da je to za zdrav organizam jednako kao 'Tamilflu' za bolestan. Nije komplikovano, pa treba primeniti
madam_mym madam_mym 21:49 05.11.2009

Re: Internet je prepun

Zaista ne znam šta da mislim.

pitam se koliko je zaista strašno, i bojim se da je strašnije nego što se šuška.....
a vakcine????

pomolimo se...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana