Da rekapituliramo ovo oko HRT-a

Rejlem RSS / 02.11.2009. u 11:33

Da rekapituliramo ovo oko ukidanja ili štrojenja HRT-a.

Pošto se ovde ni o kojoj drugoj stanici ne radi, koga briga za OBN (koji je zapravo Pink na n-ti), Atlas (koji i ne vidimo), i sl.

Prvo je tumačenje bilo u duhu da zbog autorskih prava HRTa domaći emiteri treba da potpišu sa HRTom ugovor i slično, to prezentiraju RRA, koja će u međuvremenu doneti Pravilnik, i sve ok. U tom duhu je bio i nastup g-đe Čomić na blogu, na koji smo počeli da kačimo svoje komentare. Dakle priča u startu je bila maltene da se sve ovo radi da bi smo se zaštitili da nas HRT ne tuži.

A onda se u diskusiji na blogu, ali i nakon saopštenja zvaničnika HRT, te Gorana Karadžića iz RRA, iskristalisalo šta je po sredi. Karadžić bukvalno kaže:

"Овде се не ради о ХРТ-у или било ком другом, већ о заштити ауторских права. Ми нећемо укинути ни ХРТ, ни РТЛ, ни ОБН нити друге, већ ћемо само захтевати да у време кад се њихов програм редистрибуира у Србији и време које они троше на лиценцне програме а за које немају ауторска права за Србију, да ти програми буду скрембловани."

i još

"Караџић каже да су програми из окружења добродошли у Србију „ако дистрибутер донесе уговор са било којим станицом, био то ХРТ или нека друга, из кога се јасно види да су купљена ауторска права за Србију".

  • - Нема никаквих проблема да се сви програми из окружења виде у Србији и све оно што је њихова сопствена производња и њихово ауторско дело. Напротив: сви су добродошли. Али нису добродошли са емитовањем филмова, серија, спортом и других формата за која нису купљена ауторска права. "

Šta ovo znači? Da li će se kablovski operateri na dnevnoj bazi baviti zatamnjivanjem ekrana u vreme kad krene bilo koja serija, film ili sportski događaj na HRT? Da li će se zatamnjivati sve serije, filmovi i prenosi, ili samo oni za koje je NEKO, čitaj RTS, kupio prava za Srbiju? Ne bi me čudilo da se preventivno sve skrembluje, jer RTS možda PLANIRA da kupi prava za ovo ili ono, a to je možda dovoljan izgovor za RRA da traži zatamnjenje.

Karadžićeva izjava ukazuje na to da je sve ovo urađeno da bi se RTSu uklonila sva konkurencija. Realno, domaće stanice sa nacionalnim pokrivanjem RTSu nisu konkurencija. Pink nam servira prostakluk, arlaukanje i Trenutke Gadosti; Fox da nema Vikinga, Banzukea i Sasukea ne bi ni imao program; Avala je pristojna, ali takođe tanka sa programom, koji popunjava repriziranjem stranih serija po više puta; Košava traje po par sati dnevno što je u najmanju ruku neozbiljno; konačno, B92 je pogubio sve konce sa reality show-ovima, pogubio prava na maltene sve sportske događaje, i više praktično i nema program.

I u toj priči, jedini problem koji RTS ima je HRT. Mogli bismo sad da idemo u sitna crevca u čemu sve to HRT šije RTS, ali mislim da nema potrebe. Informativno-politički program, serije, filmovi, sport - valjda su ova 4 dovoljna. Meni je recimo fantastičan gušt nedelja od 10.15 do cca 12.00 na HRTu 1 - termin za finu englesku krimi-seriju, Fojl, Džentli, Mors, ...ovo samo kao primer.

A šta imamo na RTS - Šarenice, reprize Boljih života, Porodičnih blaga i ostalih Pavićevih sabranih dela, 48 sati kojekakvih svadbi, analitičko novinarstvo po principu „Izrešetao ga ko Vučela Slobu", sažvakane informacije za široki plebs, ribolovačke bajke iz čitavog sveta, nadriakcentuaciju (u aUstraliji, na teRItoriji, na teLEviziji, gomila AmeRIkanaca, konKUrenata...) koja bode uši i zdrav razum, nekontrolisano reklamiranje i prekidanje emisija reklamama uz istovremeno (ili po RTSu isTOvremeno) ubiranje pretplate, a sve po zakonu...

I sve to trpanje para RTSu nije dovoljno. Dok se ne pogasi svaka konkurencija, nema stajanja!!!

A o ulozi naših demokratskih vlasti u svemu ovome i drugome, o onome što je obećano 2000. i što imamo 2009... Neki drugi put.

Da se vratim na Bajadere, da smirim živce!



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:27 02.11.2009

zgVSbg

HRT bolji od RTS deset puta, najmanje.
Rejlem Rejlem 13:00 02.11.2009

Re: zgVSbg

Oko onog filma "Sretno dijete" koji si pominjao, ima li ga negde u celosti da se nadje?
Ili da gledam u delovima na jutjubu
Rejlem Rejlem 13:14 02.11.2009

Re: zgVSbg

Aleksandar Stosic
HRT bolji od RTS deset puta, najmanje.


E i koliko god da su i u Hrvatskoj slične priče kao kod nas (korupcija i sl.), ipak sam u Zg imao osećaj da su neke stvari dovedene u red. Bio sam tamo 2006 (Depeche Mode) i ove godine (posao).
Npr. najprostiji primer - čim zagazim na kolovoz, bez obzira jesam li na pešačkom prelazu ili ne, automobili staju momentalno.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:50 02.11.2009

Re: zgVSbg

Oko onog filma "Sretno dijete" koji si pominjao, ima li ga negde u celosti da se nadje?
Ili da gledam u delovima na jutjubu

Meni narezao prijatelj. Pitacu ga odakle ga je nabavio. Ako nista, sibni mi na mail ( ) ili pp adresu s posla pa cu t poslati rezanac. no problemo.
4krofnica 4krofnica 14:28 02.11.2009

*

hrt odavno u udarnom terminu 'skine sliku' za nas sto smo ostali bez mora...( da nam daju bar neko ostrvo...)..ne treba mi tv
a gospodska im je te-ve. nema sta
ove ostale (obn, pink, avalu)) nemam memorisane....b92...na granici sam da ih banujem..gledam sa postovanim muzicem discovery kad ima neki space ili neki istrazivacki poduhvati, sa indijancima pratim avanture crtanih heroja..
promenio mi se provajder, pa nemam vise BBC Prime, sto mi tesko pada...
a rts-u sipak.

Da se vratim na Bajadere

ma sto imam tortu kuci, nemam briga...
hakunamatata...
Rejlem Rejlem 14:42 02.11.2009

Re: *

hrt odavno u udarnom terminu 'skine sliku' za nas sto smo ostali bez mora...( da nam daju bar neko ostrvo...)..

Letos puštali u nastavcima serijal, svakog dana uživo iz nekog mesta na moru, da crkneš.
Dobio sam žarku želju da odem na Hvar (u grad Hvar u kome nisam bio, samo u Jelsi i Vrboskoj kao klinac) i na Korčulu (takodje nikad posećenu)
4krofnica 4krofnica 14:54 02.11.2009

Re: *

Pasman...preko puta Biograda...
10 godina smo isli tamo....ruralno- sa jednom diskotekom i jednom prodavnicom, mi smo uvek kod cika Antea, koji ima visok krevet do lustera, 'sjaj u travi' gledali na crno-belom te-veu, mama ujutro nasprema przenice i sibaj,.....na putu do plaze samo kamene ograde, govanca od koza i smokve na sve strane na dohvat ruke....one velike mesnate...a plaza.....najlepsa.....

svakog dana uživo iz nekog mesta na moru

gledala...smrc

E: pazi ovo nista nema veze sa tvojom temom!! sad videh gde sam otisla..
brisi slobodno
Rejlem Rejlem 15:19 02.11.2009

Re: *

brisi slobodno

Ma kakvi, prija evociranje uspomena
A i ja sam prvi skrenuo sa teme
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:48 02.11.2009

Re: *

Dobio sam žarku želju da odem na Hvar (u grad Hvar u kome nisam bio, samo u Jelsi i Vrboskoj kao klinac) i na Korčulu (takodje nikad posećenu)

ja bio letos na Bracu i posetio Hvar na dan. Luuuuuuuuudo
Rejlem Rejlem 10:09 03.11.2009

Re: *

Je se letos nosio mišlju da sa familijom zapucam na Cres, zvali nas neki prijatelji.
Ali na kraju ipak Grčka...
Hvar pod obavezno mora da se vidi. I naravno Zlatni Rat, tj. Bol. Biće prilike valjda
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:38 03.11.2009

Re: *

Je se letos nosio mišlju da sa familijom zapucam na Cres, zvali nas neki prijatelji.
Ali na kraju ipak Grčka...
Hvar pod obavezno mora da se vidi. I naravno Zlatni Rat, tj. Bol. Biće prilike valjda

evo kako je Zlatni rat letos izgledao

ali, samo jednu primedbu - i dalje je lep ali je malo ko Ada Ciganlija - milion ljudi...S druge strane, za decu raj!
Rejlem Rejlem 11:50 03.11.2009

Re: *

evo kako je Zlatni rat letos izgledao


Jesi li išao kolima, ili neka organizovana tura?
Te proklete registracije... Ovi moji na Cresu nisu imali nikakve frke, ne znam kakvi su Bračani

P.S:

Kakva je ovo Zeljkovićeva i Nemečekova priča objavljena juče? Kanda žele da nam nadomjeste HRT
ukoliko ih građanin Tijanić pusti
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:16 03.11.2009

Re: *

Jesi li išao kolima, ili neka organizovana tura?
Te proklete registracije... Ovi moji na Cresu nisu imali nikakve frke, ne znam kakvi su Bračani

pa ne znam da li znas, ja zivim u Irskoj, tako da sam iz Dablina isao avionom do Zadra, pa onda dalje, busevima i trajektima.
Mada, iz Bgd ide svakodnevno bus do Splita, ja sam to vec dva puta radio, ali je malo cimanje - celu noc se putuje. Moj brat je isao kolima na Lastovo i nije bilo problema, a cini mi se da ni na Bracu ne bi bilo nikakvih problema. Video sam nekoliko srpskih tablica i bile si netaknute. Ja se ni jednog trenutka nisam osecao lose i svima pricam u superlativima. PLus, upoznali sam se se sa jednom porodicom iz ZG (4 dece) i sada smo u sjajnim odnosima, preko skajpa se cujemo cesto i mislim da ce tako i da ostane. Pored toga, pricali smo prijateljski s mnogim mestanima, neseg godista uglavnom i sve su to iste muke, isti problemi, ista razmisljanja - sve isto kao i kod nas. I kad vide da si normalan odmah im pada gard, bas kao i u nasem slucaju.
Kakva je ovo Zeljkovićeva i Nemečekova priča objavljena juče? Kanda žele da nam nadomjeste HRT
ukoliko ih građanin Tijanić pusti

pojma nemam, valjda zato sto sam u Irskoj:)
Rejlem Rejlem 12:43 03.11.2009

Re: *


iz Bgd ide svakodnevno bus do Splita


Znam, čuo sam od familije koja je tako išla, celonoćno putovanje. A meni prosto žao da ne idem autom kad je put dobar. I taj auto mi pravi problem

Ja se ni jednog trenutka nisam osecao lose i svima pricam u superlativima.


Ni ja nemam frku da može da nastane neki problem sa ljudima, normalni ljudi se međusobno lako prepoznaju

iste muke, isti problemi, ista razmisljanja


Proletos u Zg sam se našao sa ortakom iz vojske (video sam ga i 2006), i iste takve priče sam čuo. Sve isto, samo su oni nešto i uradili za razliku od nas. Autoput, ako ništa drugo.

pojma nemam, valjda zato sto sam u Irskoj:)


Produkcija pod imenom "Nacionalna", snabdevaće 15ak lokalnih TV stanica (među njima i Studio B) programom, stranim serijama, filmovima itd.
BTW, otkad si u Irskoj, kako je tamo?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:23 03.11.2009

Re: *

BTW, otkad si u Irskoj, kako je tamo?

eh, sad, idi unazad po mojim tekstovima, ima ih koliko god hoces...
a u stvari,evo ti ovo.
citaj polako, dugacak je tekst :).
leopold_lady leopold_lady 15:06 02.11.2009

HRT gledam....

jer imaju kvalitetniji program od RTS-a,a i slika mi je bolja....

Komentar na RTS-ovom sajtu sam ostavila - nije izašao.... Zašto ? zašto što sam pitala da li će za naše pare koje mi kao redovne platiše RTV pretplate dajemo svaki mesec - uz račun za struju (meni struja skoro manja od TV-a) - kad se ukinu ti programi (ne samo HRT) da dobijemo nove serije i filmove.... Naravno - odgovora nije bilo,a ni komentar nije objavljen....

HRT sam počela da gledam kad smo ga dobili ...Na toj televiziji rade meni dva bitna čoveka - i biće bitni iako ih ne budem mogla gledati.... Ja ću se sa jednim od njih uvek čuti,videti,popiti kafu - možda i sa drugim .... A,znam ko su i kakvi su - ne moram ih gledati....

Toliko o HRT-u i meni .... Iskreno,Novu Tv nemam već neko vreme i nedostaje mi - ali,šta ću....

Mislila sam da kupim Open Iptv ili kako se već zove Telekomov uređaj i pretplata.... Malo bi me skuplje koštalo od KDS Cerak,a imala bi bolju sliku - ali,brat je rekao da se ne zalećem,jer to još nije kod nas zaživelo....

Davno sam pitala HRT pretplatu - kako mogu da se pretplatim na njihov program , ali mi je to tada bilo prekomplikovano.... A sem toga ovi iz KDS-a ne plaćaju na godišnjem nivou (što je normalno i ne znam košta oko 200 eura ili tako nešto) nego plaćaju na neko vreme - pa nam se često desi da početkom meseca i nemamo HRT program....

Mislim,ako MORAM (a ne znam ni zašto moram) da plaćam RTS - mogu da plaćam i HRT godišnje 200 eura ... Sračunajte - ispadne malo skuplje - nego RTS....
Rejlem Rejlem 15:28 02.11.2009

Re: HRT gledam....

Davno sam pitala HRT pretplatu - kako mogu da se pretplatim na njihov program , ali mi je to tada bilo prekomplikovano

Plašim se da nam to ne gine
ako MORAM (a ne znam ni zašto moram) da plaćam RTS

Dosta ljudi ne plaća RTSu, RTS im šalje opomene, a oni i ne haju.
Ja im plaćam, čisto da ne bih sebi komplikovao život. Čekam beznadežno da neko pokrene masovnu akciju neplaćanja pretplate. Ovako ako bih sam prekinuo, nikom ništa. Reklama uvek ima dovoljno za podmirenje potreba RTS monstruma.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana