Peacekeeping

duchesse RSS / 01.11.2009. u 16:26

"Noblesse oblige, my dear Eadred, " they had said; "people like us do not exhibit their feelings. We do not divorce. Only the vulgar divorce."

Vita Sackville-West

Moji baba i deda se razvode. Znam, neverovatno zvuči da dvoje ljudi, koji se približavaju osamdesetoj, posle skoro 60 (šezdeset) godina braka odluče da krenu svojim putem.

Sve je počelo kada je jednog dana baba došla kući ranije sa pijace i uhvatila dedu i geronto-domaćicu na delu. Pretpostavljam da nisu mogli bogznašta da urade, ali očigledno su uradili dovoljno da babi preliju poslednju kap iz čaše. Rekla mu je da joj je dosta prevara i poniženja, da pokupi svoje prnje i ode da živi u Grockoj sa geronto-domaćicom, kad mu se već toliko dopada. Deda je uzvratio da mu ne pada na pamet da napušta svoj novobeogradski stan i da, ako ne želi više da ga gleda, baba treba da pokupi svoje prnje i ode da živi na Bežanijsku Kosu kod svog sina. Onda se baba zabarikadirala u dnevnoj sobi, a deda u spavaćoj, i otpočeo je narodnooslobodilački rat.

Baba i deda su ‘40ih bili u Partizanima. Kažu da ljudi, kad zadju u neke prilično zrele godine, imaju potrebu da ponovo prožive svoju mladost. Nadam se samo da je deda, koji je, na svu sreću prilično dementan, zaboravio gde je sakrio Walter PPK kojeg je svojevremeno oduzeo uhapšenom Gestapo oficiru, i kojeg ilegalno drži u kutiji na vrhu regala, već godinama. Baba je u ratu bila kurir a tokom obnove udarnica, te najgore što ona može da uradi je da pošalje prijateljici poruku da joj nabavi macolu, probije gipsani zid izmedju dnevne sobe i kuhinje, zabarikadira ulaz i onemogući dedi pristup frižideru.

Bilo kako bilo, i koliko god deca imala godina, razvod njima najteže pada. Odlučna da uzmem aktivnog udela u ovoj porodičnoj tragediji, prvo zovem svog oca:

Ja: Ćao.

Tata: Majka ti je na Zlatiboru sa drugaricom.

Ja: Zvala sam tebe.

Tata: Šta ti treba?

Ja: Zovem da pitam da li tebi treba nešto.

Tata: E pa kad si se ponudila, mogla bi da dodješ malo da usisaš i propereš sudove.

Ja: Zašto ne zoveš spremačicu?

Tata: Neću, bezobrazna je, duplirala je cenu.

Ja: Onda zovi svoju sestru, ona je domaćica.

Tata: Hoćeš li ti da dodješ ili ne?

Ja: Ne.

Možda je, ophrvan bolom što mu se roditelji razvode, blokirao svest o tome, i fiksirao se na čišćenje stana. Moj psihijatar moju kompulsivnu potrebu da često perem ruke opisuje kao potisnutu agresiju. Kaže da je preterana potreba za čistoćom izraz osećanja da smo iznutra prljavi.

Nakon što sam završila ovaj nadasve prijatan i koristan razgovor sa tatom, zovem njegovu sestru.

- Ćao, Gago, šta radiš?

- Evo perem tepihe.

(Sve je jasno.)

- Upravo sam pričala sa tvojim bratom. - drukam sopstvenog oca. - Zvaće te da dodješ da mu malo usisaš i propereš, pošto mu je žena na Zlatiboru, a spremačica je mnogo skupa.

- Ma on i njegova majka nisu normalni, Jovanka, jel ti veruješ šta se dešava?

- Ne. - trudim se da zvučim što ozbiljnije. - Zato te i zovem, da čujem kako si?

- Sad je našla da se razvodi! - vrišti moja tetka u napadu histerije. - Celog života joj nije smetalo što joj se muž švaleriše, a sad odjednom više ne može da ga trpi! Šta će da uradi kad se razvede? Da neće možda ponovo da se udaje? Kakva blamaža, majko mila!

Buržoaski moral. Nikada ga nisam razumela.

Pošto sam utvrdila da će deca nekako preživeti kraj babinog i dedinog braka, krećem put ratne zone u nadi da stvari još nisu otišle predaleko. Na svu sreću, imam ključeve od stana i ulaza, pa mogu da se probijem, jer, s obzirom na to da se interfon nalazi na sredini hodnika, takoreći na ničijoj zemlji, baba i deda ovih dana ne otvaraju vrata nenajavljenim posetiocima.

Prvo kucam na vrata dnevne sobe. Baba odškrine, proviri, i pusti me. Nakon što smo razmenile par kurtoaznih reči o vremenu i zdravlju, ona se hvata vaze u kojoj stoji osušen buket cveća, gura ruku unutra i vadi svežanj novčanica od 1.000 RSD, od čega dve daje meni.

- Nemoj baba, aman-zaman, imam ja dovoljno dobru platu a ima i muž te ne oskudevamo ni u čemu, veruj mi.

- Uzmi, ćeri, - tutka mi ona pare. - da ti se nadje. Uvek da imaš svoj dinar, jesi čula, da ne zavisiš od muža ni u čemu! Muž ti nije ni rod ni pomozbog! To može samo da ti jednog dana psinu napravi ko meni onaj tamo.

Sa prezirom pokazuje glavom u pravcu spavaće sobe.

- Je li, baba šta se to dešava?

- Jel se sećaš ti ćeri, kad si bila mala, pa kad ste živeli sa nama u stanu? Jel se sećaš?

Naviru mi slike iz detinjstva kada me je baba cupkala na kolenu, hranila grizom i pevala: "Idemo, radimo, novu prugu gradimo..."

- Sećam se. - odgovaram setno.

- E, a jel se sećaš kad sam te učila da podigneš slušalicu kad onaj magarac priča tamo u spavaćoj sobi, da mi kažeš jel žensko ili muško s kim priča?

- Sećam se.

- E, ćeri, nisi ti imala pojma, al on je tada imo švalerku, Makedonku, udovicu. On je zvao na telefon samo kad ja nisam kod kuće, pa sam morala tebe da podučim da ga uvatiš mesto mene. E, jednom, tako, krene on u švaleraciju, a ja se dogovorim sa Ginom, laka joj crna zemlja...

(Gina je bila komšinica i najbolja prijateljica moje babe.)

- ...da ona uzme da ga prati. I dodje ona, kaže tu i tu je otišao, jeste, tu mu živi neka kurva. E pa, nisam ja tela da trpim bruku, dve ulice od mog stana da od mene pravi budalu. Odem kod frizera da mi stavi trajnu, pa obučem najbolje italijanske cipele i suknju što mi je tvoj tata doneo iz Trsta, ponesem dokumentaciju, i pravac njojzi na vrata.

- I?

- Ona sitna, crna, sve joj se brčići vide, odma vidim, njegov tip.

Moja baba je u mladosti imala prirodno nordijski plavu kosu, koža joj je albino-bela a oči isprano plave. U NOB-u je bila poznata kao drugarica Belka.

- Ja sam žena od Rajka Šimića, kažem ja njoj. Da me puštiš da udjem da se ne raspravljamo na hodnik.

- A ona? - pitam, nekako sa otvorenim ustima.

- Ona me pušti u kuću pa kaže, nesi, on je mene reko da je udovac. A ja izvadim venčani list, pa ga tresnem o sto i reko ajd sad da vidiš!

- I šta je onda bilo?

- Ništa. Posle se ispostavilo da je dobra žena i poštena, nego je onaj hohštapler lagao. Dobre smo drugarice bile, posle se ona udala, prešla da živi kod Fontane, ali smo se posećivale. A njemu je pokazala šipak!

Baba pokazuje šipak, pa nastavlja:

- Nije to bio ni prvi ni poslednji put, nego sam mu ja rekla onda kad je napao vašu spremačicu...

- Vukadinku???

- Jes, nisi znala? Vukadinku je napao kad je došla jednom ovde da mi pomogne, da opere prozore i tepihe. Ja sam mu tada rekla, sledeći put kad ga uvatim u moju kuću to da radi, da ću da ga izbacim. Lepo sam ga upozorila. Nego, ćeri, da odeš ti kod njega pa da mu kažeš, da se rastavimo onako pošteno. Jel oćeš babi to da učiniš?

Kako sam mogla da odbijem?

Kucam dedi na vrata i s one strane čujem jedno iritirano:

- Šta je?

- To sam ja, Jovanka. - vičem.

- Nemoj da se dereš, - dere se on. - ćujem ja dobro. Šta ti treba?

Vidi se na koga je moj otac.

- Hoću da razgovaramo.

Deda odškrine vrata dovoljno da me propusti, pa mi pokaže da sednem u fotelju pored kreveta.

- Šta oćeš?

- Dobro, Rajko, šta se inatiš sa babom, jel te nije sramota?

- Šta ima mene da bude sramota, ona hoće da me isTEra iz moju kuću!

- Prvo, nije tvoja kuća, nego je vaša kuća. Drugo, neće da te isTEra, nego hoće pošteno da podelite...

- Nema šta mi da se delimo, ovo je moj stan! Ona je mene bespravno oduzela 30% stana, nema tu ništa pošteno!

- Rajko, stan je zajednički...

- Ja sam ga platio!

- Ti si ga dobio od vojske kad si došao u Beograd ...

- Ja sam ga dobio, znaći da je stan moj! Ja insisTIram da se poštuje zakon!

- Zakon kaže da sve što se stekne u braku se deli pri razvodu, a vi ste ovaj stan otkupili devedesetih, dakle, stekli ste ga u braku.

- Ona i ja nikad nismo ni bili muž i žena, to da je pitaš kakva mi je žena bila i da li je zaslužila da poDelimo imovinu!

- Slušaj, ovo ovako ne ide. Ne možete da živite u istom stanu kao pas i mačka, nego red je da stan prodate. Ovo je dobra lokacija, više od šezdeset kvadrata, može svako da kupi sebi garsonjeru...

- Ništa neću da proDAjem! Ako hoće, nek prihVAti da živimo odVOjeno u miru, nek javno prizna da je moj stan i da ona samo živi u njemu, i onda smo kvit!

- Je li, Rajko, majke ti, zašto si se ti oženio njom ako ti nije odgovarala?

Rajko gleda setno u daljinu a onda počne da pripoveda.

- Eh zašto? Nije ti, sine, ono vreme bilo isto ko danas. Nije moglo da se radi šta oćeš. Ja sam ti mnogo voLEO jednu moju zemljakinju, iz Suve Reke. Uh kakva je bila sa crnu kosu do pojasa...

Deda odmahuje glavom dok ispušta jedno ccc.

- Pa što nisi nju oženio?

- Nisam mogo, - hvata me deda konspirativno za ruku. - ona se nekom zaMErila pa su joj podMEtnuli da se tokom rata vukla s Nemcima. Ja sam znao da to nije istina, ali šta sam mogo da radim? Ja u Službi, a da se ženim s nekom što se priča da se kurvala s okupatorom, ne ide. Mnogo sam patio.

- I?

- Nisam teo nikad da se ženim ako ne može s njom. Onda mi dodje kolega i kaže da ne budalim, da moram da budem porodičan ćovek ako oću da naPREdujem, da me svate ozbiljno. I taj mi prepoRUći svoju sestru, Cecu.

Kad izgovara babino ime, deda odmahuje rukom.

- PoGLEdam ja njene karakteristike, vidim učestvovala u NOB-u, orden rada, prava žena za oficira. I tako smo se venčali. A nisam je nikad zavoLEO, odma da ti kažem. Valda je ona to oSEćala pa me stalno terala od sebe. Kad me je rodila Gagu, rekla me je da je dosta, i da joj više ne priLAzim. A za švaleracije i to, šta sam trebo da uradim? Nisam mrtav čovek.

Pobedjena partizanskom logikom, kucam babi na vrata i objašnjavam joj da deda neće pristati na otcepljenje, ali da joj nudi više od autonomije a manje od nezavisnosti. Ona se zaklinje da nikad neće odustati od svojih namera da živi u sopstvenom stanu. Ja predlažem da uzme advokata i da stvar tera do Strazbura ako treba, ali da mene više ne mešaju u svoje odnose, pošto niti šta razumem, nit me se tiče.

Onda sam otišla kući i bilo me je sramota da ovu priču ispričam svom mužu.

partizani_sa_svabom.jpg

Disclaimer: These characters and events are fictional and any resemblance to persons living, dead,
or fictional or situations past, present, or fictional is purely and completely coincidental.



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

StEtOc|nA StEtOc|nA 18:11 01.11.2009

više od autonomije a manje od nezavisnosti

E jesi me nasmejala

Jedini sledeći logičan potez je da dođe Holbruk da posreduje
duchesse duchesse 19:13 01.11.2009

Re: više od autonomije a manje od nezavisnosti

Samo da Ahtisari ne napravi plan, pošto se nije bogznakako do sada pokazao
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:26 01.11.2009

Re: više od autonomije a manje od nezavisnosti

Boris Tadić u intervjuu za B92 povodom ovog slučaja:
Srbija će podržati svaki dogovor između dveju strana, a koji je u skladu sa principima međunarodnog prava i već postignutih sporazuma.





duchesse duchesse 08:19 02.11.2009

Re: više od autonomije a manje od nezavisnosti

StEtOc|nA
Boris Tadić u intervjuu za B92 povodom ovog slučaja

Tačno mogu da ga zamislim sa lošim make-upom, u jednom od onih odelaca od cca 100 evrića, i sa neizbežnim asesoarom u vidu Vuka Jeremića, sa desne strane.
miloradkakmar miloradkakmar 00:36 02.11.2009

Опасни

ти деда и баба,а није ни теби лако између две ватре.
duchesse duchesse 08:20 02.11.2009

Re: Опасни

Opasni, opasni, nema šta. Iako sam priiiiiliiično karikirala, ali ipak.
margos margos 01:17 02.11.2009

Ih, bre,

zeznu me s disclaimer-om - a taman sam imala dobre medijatorske savete....

Al' me i nasmeja dobro.
duchesse duchesse 08:21 02.11.2009

Re: Ih, bre,

Medijatorski saveti su dobrodošli, ko zna, možda neko zaista prolazi kroz ovakvu situaciju.
ddsonik ddsonik 06:48 02.11.2009

SAO Dnevna Soba

Fenomenalan tekst!
Nadam se da je sve izmisljeno
Pozdrav
duchesse duchesse 08:34 02.11.2009

Re: SAO Dnevna Soba

E, vidiš ovako. Sve je počelo kad je moja tetka, koja je psihijatar, ispričala da ima pacijenta, ženu u kasnim sedamdesetim, koja se razvodi, a koju su deca dovela kod nje, u nadi da će joj objasniti da nije normalna i ubediti je da odustane od razvoda. E, onda sam zamislila kako li bi to moglo da izgleda, a baba i deda iz teksta jesu prilično izgradjeni na mojim babi i dedi, samo nisu bili baš tako ludi. Onaj deo o tome kako su se venčali, sa karakteristikama i to, to nije izmišljeno.

Drago mi je da ti se dopao tekst.
zilikaka zilikaka 08:45 02.11.2009

***

Odlična priča!
Bez obzira koliko je (ne)istinita, prava je. Životna.
Bravo!
duchesse duchesse 09:17 02.11.2009

Re: ***

Hvala, služimo narodu!
partizanka.mira partizanka.mira 08:56 02.11.2009

Vrištanje!



- E, a jel se sećaš kad sam te učila da podigneš slušalicu kad onaj magarac priča tamo u spavaćoj sobi, da mi kažeš jel žensko ili muško s kim priča?

Trening za obaveštajce u ranoj mladosti!

Pobedjena partizanskom logikom, kucam babi na vrata i objašnjavam joj da deda neće pristati na otcepljenje,

Ne m'reš protiv partizanske logike, ne, ne...

ali da joj nudi više od autonomije a manje od nezavisnosti.



I, naravno, preporuka
duchesse duchesse 09:19 02.11.2009

Re: Vrištanje!

partizanka.mira

Ne m'reš protiv partizanske logike, ne, ne...

Znala sam da će tebi, drugarice, ovaj tekst posebno dobro "leći". Eto, bila sam u pravu.
4krofnica 4krofnica 09:25 02.11.2009

*

smesno i tuzno...lepo napisano..
nije izmisljena?...imam i ja baba-deda pricu...
o ne ljubavi..
duchesse duchesse 09:27 02.11.2009

Re: *

Pa, baba i deda su imali pravi partizanski brak, dakle venčali su se jer je bilo prikladno i pogodno, ali se nisu baš krvili ovako. Napisala sam ddsoniku gore kako je priča nastala.
endersgame endersgame 09:44 02.11.2009

Mislim...šta reći....



Ne moram ni da kažem da imaš preporuku od mene.....to se sada već podrazumeva....
Osećam se ko pre trideset godina kada sam jedva čekao sledeći broj omiljenog stripa.....
Veseli pozdrav
duchesse duchesse 09:54 02.11.2009

Re: Mislim...šta reći....

Hvala , potrudićem se da naredni broj izadje na vreme.
chani.ns chani.ns 09:47 02.11.2009

Konspiracija......

....i inspiracija.

Svaka čast na tekstu, ulepšala si mi, inače tmuran ponedeljak ujutro.

Velika preporuka i pozdrav
duchesse duchesse 09:56 02.11.2009

Re: Konspiracija......

Hvala! Ponedeljak je sam po sebi dovoljno naporan, još kad je tmuran... bljak. No, bitno je da još možemo da se nasmejemo.
kiselkasta kiselkasta 10:02 02.11.2009

disclaimer

odlican tekst

al nesto ne verujem disclaimer-u
duchesse duchesse 10:04 02.11.2009

Re: disclaimer

Mojim disclaimerima nikad ne treba verovati u potpunosti.
Kazezoze Kazezoze 10:13 02.11.2009

da nebi teofila

nikad nebi otkrio ovaj odlichan tekst. eto neke koristi i od njega.
inache, chest je sluchaj ljubomore kod starijih. valjda, senilnost donosi sa sobom i mentalne poremecaje, a poshto je u pitanju mushko zhenski odnos, tu svaka logika pada u vodu.
duchesse duchesse 10:41 02.11.2009

Re: da nebi teofila

Kazezoze
a poshto je u pitanju mushko zhenski odnos, tu svaka logika pada u vodu.

E, vidiš. Babin i dedin brak je počeo sasvim logično. On je bio oficir Službe a ona nosilac ordena rada, bilo je sasvim razumno da se uzmu. A onda, kako je vreme uticalo na popuštanje kočnica, tako je ono iracionalno, ljudsko, počelo da kvari taj posve logičan odnos.
Hvala na poseti i tebi i teofilu preko kojeg si otkrio tekst!
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:13 02.11.2009

Preporuka

Sa zadovoljstvom sam pročitao odličan tekst i odmah Vas dodao u svoju VIP listu.
Tekst je višestruko poučan, a pogotovo se može povući paralela sa našom istorijom.
Dakle, deda je osvojio ali nije nikad usvojio babu. Nije je voleo ali su suživeli zajedno. Neki bi odmah rekli da je to neiskreno i slično narodima koji su u SFRJ živeli zajedno a nisu se voleli. S time se ne bih složio, kao što se ne bih složio da deda nije uživao sa babom kad su bili mladi ali je prema njoj imao hegemonističke aspiracije, kao ona ima njega da sluša i toleriše a on nju koliko sam odredi.Očito da su se interesi i pozicije promenile, a ni deda više nije u poziciji da bude dominantan.
Onda me baba asocira na SAO pa onda sve to na situaciju sa Srbijom i Kosovom, kao nema veze što nemaju ništa zajedničko, deda babi nudi sve samo da ne kaže da je samostalna, ima da ostanu pod istim krovom gde bi on i dalje mogao zamišljati da ima suverenitet.A što se Vas u ulozi šatl diplomatije, očito da ste kasno počeli, stvari su već eskalirale i sada Vam ostaje da ih privolite na ustupke ili da dignete ruke.Najbolje bi bilo kada bi ih mogli prizvati razumu pa bilo da razumno ostanu zajedno ili se ljudski raziđu.
Izvinjavam se za digresije.
pozdrav
duchesse duchesse 10:38 02.11.2009

Re: Preporuka

Milan Karagaća
Izvinjavam se za digresije.

Kakve digresije, Mr. Karagaća, Vi ste sastavili celu sliku, iako je StEtOc|nA prvi konstatovao paralelu sa Kosovom.
Istina je da sam namerno pisala tako da u njihov brak ubacim elemente naše istorije, a sa namerom da pokažem kako je loše u privatni život uneti politiku.
Hvala na komentaru!

miloradkakmar miloradkakmar 22:41 02.11.2009

Re: Preporuka

duchesse
Milan Karagaća
Izvinjavam se za digresije.

Kakve digresije, Mr. Karagaća, Vi ste sastavili celu sliku, iako je StEtOc|nA prvi konstatovao paralelu sa Kosovom.
Istina je da sam namerno pisala tako da u njihov brak ubacim elemente naše istorije, a sa namerom da pokažem kako je loše u privatni život uneti politiku.
Hvala na komentaru!


Mr. Karagaća i Mr. Štetočina su mogli da prećute sličnost sa stvarnošću.
I pored toga , priča ni malo ne gubi na liričnosti.
StEtOc|nA StEtOc|nA 22:47 02.11.2009

Re: Preporuka

miloradkakmar
duchesse
Milan Karagaća
Izvinjavam se za digresije.

Kakve digresije, Mr. Karagaća, Vi ste sastavili celu sliku, iako je StEtOc|nA prvi konstatovao paralelu sa Kosovom.
Istina je da sam namerno pisala tako da u njihov brak ubacim elemente naše istorije, a sa namerom da pokažem kako je loše u privatni život uneti politiku.
Hvala na komentaru!


Mr. Karagaća i Mr. Štetočina su mogli da prećute sličnost sa stvarnošću.
I pored toga , priča ni malo ne gubi na liričnosti.


Izvinjavam se na trolovanju ali kad neko kaže Mr. Štetočina to mi zvuči kao da sam g-din Legija ili ne daj Bože g-din Čume
duchesse duchesse 22:53 02.11.2009

Re: Preporuka

StEtOc|nA
Izvinjavam se na trolovanju ali kad neko kaže Mr. Štetočina to mi zvuči kao da sam g-din Legija ili ne daj Bože g-din Čume

gospodja Karleuša
@milorade
ako nek su mi obojica živi i zdravi!
miloradkakmar miloradkakmar 00:17 03.11.2009

Re: Preporuka

StEtOc|nA
miloradkakmar
duchesse
Milan Karagaća
Izvinjavam se za digresije.

Kakve digresije, Mr. Karagaća, Vi ste sastavili celu sliku, iako je StEtOc|nA prvi konstatovao paralelu sa Kosovom.
Istina je da sam namerno pisala tako da u njihov brak ubacim elemente naše istorije, a sa namerom da pokažem kako je loše u privatni život uneti politiku.
Hvala na komentaru!


Mr. Karagaća i Mr. Štetočina su mogli da prećute sličnost sa stvarnošću.
I pored toga , priča ni malo ne gubi na liričnosti.


Izvinjavam se na trolovanju ali kad neko kaže Mr. Štetočina to mi zvuči kao da sam g-din Legija ili ne daj Bože g-din Čume

Izvini StEtOc|nA , nije bilo zle namere , niti aluzije na pomenute likove.
Simpatičan nik i avatar.
filvas filvas 11:06 02.11.2009

Bravo

Prosli put sam u polemickom zaru napisao komentar na vas racun kojeg se sada stidim. Svidela mi se ova prica.
duchesse duchesse 11:11 02.11.2009

Re: Bravo

filvas
u polemickom zaru

Ma možemo mi i da se ne slažemo oko nečega, a da se čitamo i komuniciramo na decentan način. I ja hoću nekad svašta da kažem kad me ponese diskusija, no biggie.
Zato i ne pišem na svojoj stranici o politici, bar ne na ozbiljan način. Ja volim, kad neko svrati kod mene, da može da kaže da se fino zabavio, te mi je drago što Vam se dopala ova priča.
filvas filvas 11:31 02.11.2009

Re: Bravo

filvas filvas 11:31 02.11.2009

Re: Bravo

visnja92 visnja92 11:22 02.11.2009

Peacekeeping...

...bez Rusa...ajte molim vas kako ste mislili da posredujete bez tradicionalno uspesnih posrednika
...fenomenalno...i tako nalik nama...preporuka - od srca
duchesse duchesse 11:27 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

visnja92
...bez Rusa

E da, tekst bi bio potpuniji da sam ubacila par brkatih baćuški u kozačkim uniformama kako pevaju Kalinku na Trgu, ali, nekako nisam znala kako da ih udenem, a da ostanem vojno neutralna...
Hvala na poseti i preporuci!
margos margos 12:14 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

Udeni ih u medijaciju.
Npr u kuhinju doneseš vodku, balalajku i zapevaš neku rusku revolucionarnu pesmu, a oni, nošeni sećanjima iz mladosti, izađu iz svojih skrovišta, zaigraju, padne i koja suza, možeš da im daš vaučer za neku banju (umesto milijardice) i posle, šta im Bog da.
(ne može bez nikako ni ova priča) :)
duchesse duchesse 12:28 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

Hahah, margos, nisam sigurna, pošto su baba i deda bili od onih što odlučno rekli su neeeeeeee.
Kad bih ubacivala Ruse, morala bih npr. da u priču uvedem studenta iz Rusije kojem su poklonili sobicu pored kuhinje, koji ne plaća komunalije, a pritom troši ogromne količine vode i električne energije, zbog čega su im računi udvostručeni. Potom bi taj Rus mogao babi i dedi da pozajmi neke pare, po posebno povoljnim uslovima, a za uzvrat da mu poklone 51% špajza i podrumskog prostora, itd.
Eto ideje za još neku priču kad imadnem vremena.
maca22 maca22 12:52 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

Zapravo mi se smučilo bavljenje egoističnim kretenima koje treba motkom napolje.

(izvini, i razumem ako ovo obrišeš)
duchesse duchesse 12:53 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

maca22
Zapravo mi se smučilo bavljenje egoističnim kretenima koje treba motkom napolje.

Hm? Nisam u toku.
visnja92 visnja92 13:27 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

duchesse
Hahah, margos, nisam sigurna, pošto su baba i deda bili od onih što odlučno rekli su neeeeeeee.
Kad bih ubacivala Ruse, morala bih npr. da u priču uvedem studenta iz Rusije kojem su poklonili sobicu pored kuhinje, koji ne plaća komunalije, a pritom troši ogromne količine vode i električne energije, zbog čega su im računi udvostručeni. Potom bi taj Rus mogao babi i dedi da pozajmi neke pare, po posebno povoljnim uslovima, a za uzvrat da mu poklone 51% špajza i podrumskog prostora, itd.

Draga moja kakvu mastu imas! Apsolutno si me odusevila. Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka
arianna arianna 13:31 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

lepa priča sa odličnom partizanskom logikom

Živi ljudi šta ćeš... ?!.samo nek ti deda i baba što duže požive, pa kako god
duchesse duchesse 13:32 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

visnja92
Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka


Ja sam Teofil Pančić. Krijem se iza ženskog nicka u stidljivim pokušajima da se oprobam u blogopisanju. Don't give me away.
partizanka.mira partizanka.mira 13:33 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

Ja sam Teofil Pančić.

duchesse duchesse 13:38 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

arianna
lepa priča sa odličnom partizanskom logikom

Živi ljudi šta ćeš... ?!.samo nek ti deda i baba što duže požive, pa kako god

Nisu moji baba i deda baš ovoliko ludi, malo sam se poslužila i nekim drugim idejama, ali su mi bili zvezda vodilja i to crvena petokraka, bless them.
Drago mi je što ti se priča dopala!
visnja92 visnja92 14:00 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

duchesse
visnja92
Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka

Ja sam Teofil Pančić. Krijem se iza ženskog nicka u stidljivim pokušajima da se oprobam u blogopisanju. Don't give me away.

trebala sam i da predpostavim po nick-u
margos margos 14:49 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

pošto su baba i deda bili od onih što odlučno rekli su neeeeeeee.

Heh... a možda su se posle pokajali? Možda su shvatili da je drug Staljin bio Gruzijac?

Elem, tvoja ideja je bolja - priznajem. Moja je preromantična i holivudska - ište srećan hepi end, što bi rekle neke estradne dive.
rajce1 rajce1 14:58 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

visnja92
duchesse
visnja92
Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka

Ja sam Teofil Pančić. Krijem se iza ženskog nicka u stidljivim pokušajima da se oprobam u blogopisanju. Don't give me away.

trebala sam i da predpostavim po nick-u



Svaka tebi cast na ovom text-u, a sto se doticnog g. tice.. cuj, mozda si bila Teofil u proslom zivotu!! koj ce ga znaJe!!!
Preporuka i naravno dodata si moNumentalno u moju VIP listu..
duchesse duchesse 15:05 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

margos
Heh... a možda su se posle pokajali?

Posle su postali velike pristaše pridruživanja EU i verni glasači DS-a od 2000., što sam iskoristila u ovoj pričici, a deda u skorije vreme priča da nikad nije hteo da bude član partije, nego su mu podmetnuli da potpiše pristupnicu, neki-tamo-ne-zna-se-koji.


duchesse duchesse 15:14 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

rajce1
Preporuka i naravno dodata si moNumentalno u moju VIP listu..

MonumenTALno zahvaljujem!
StEtOc|nA StEtOc|nA 16:48 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

duchesse
visnja92
Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka


Ja sam Teofil Pančić. Krijem se iza ženskog nicka u stidljivim pokušajima da se oprobam u blogopisanju. Don't give me away.


Uf sad prosto ne želim da znam kako ti stoji betmenova pelerina
pnbb pnbb 20:00 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama

ili buduca knjizzevnica koja se vezba na nama?

ako ovi popuse, odma prvo izdanje u 10k komada?
duchesse duchesse 21:32 02.11.2009

Re: Peacekeeping...

StEtOc|nA
Uf sad prosto ne želim da znam kako ti stoji betmenova pelerina

Idi bre beži, nisi normalan

pnbb
odma prvo izdanje u 10k komada?

Iz tvoje tastature u božje uši!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:26 03.11.2009

Re: Peacekeeping...

duchesse
visnja92
Da ti nisi neka poznata knjizevnica koja se poigrava sa nama krijuci se iza nicka


Ja sam Teofil Pančić. Krijem se iza ženskog nicka u stidljivim pokušajima da se oprobam u blogopisanju. Don't give me away.


gorio92 gorio92 16:46 02.11.2009

Neverovatno,

poznavao sam podavno, jedan tako... partizanski bračni par.
Slušao sam, nisam učestvovao u razgovoru zbog mladosti, kako je ONA govorila " mi smo se uzeli po zadatku".
Razveli su se sporazumno i civilizovano, posle dvadesetdevet godina braka, dan posle diplomskog ispita mladje ćerke.
duchesse duchesse 18:23 02.11.2009

Re: Neverovatno,

To me podseti na onaj dijalog iz poznatog partizanskog filma:
- Slav'ce, Slav'ce, oćeš se udat zame?
- Hoću, Marine, al kad brod bude bio gotov.
Genijalno kako su ti ljudi živeli, ja, iako shvatam da je to malo onako... bolesno, a bogami i naopako, imam neku vrstu pijeteta prema čoveku koju se venča iz zadatka i ostane u braku do izvršenja istog. Respect.
alexlambros alexlambros 17:07 02.11.2009

super

prica!
duchesse duchesse 18:25 02.11.2009

Re: super

Well, thank you, kind sir!
cult cult 18:04 02.11.2009

bright lights

jeeeeeeee
koliko drugara!
duchesse duchesse 18:27 02.11.2009

Re: bright lights

Druže Culte, iako imam mnogo novih drugara, your absence was duly noted and your insight sadly missed.
Welcome back!
partizanka.mira partizanka.mira 18:54 02.11.2009

Re: bright lights

Druže cult-e,

šta ti bi da se ovako surovo sa nama poigraš pa nestade bez traga i glasa...

Welcome back!
cult cult 19:04 02.11.2009

Re: bright lights

drugarice Miro i drugarice Duchesse, zivot se ponekad surovo poigra i zna danima da nas odvlači duboko u reality, daleko od naših blogova. Što nikako ne znači da nisam mnogo puta pomišljao na vas, izgubljen u lavirintima stvarnosti. No, sad je sve ok. Red pill me čekala odmah pored čaše ledene vode.




partizanka.mira partizanka.mira 14:35 03.11.2009

Re: bright lights

Fasten your seat belt Dorothy (a.k.a cult), 'cause Kansas is going bye-bye!

EDIT: ali mi se nešto čini da si ipak uzeo the blue pill
duchesse duchesse 14:38 03.11.2009

Re: bright lights

Nešto nam je drug Cult neraspoložen, valjda će nam se uskoro vratiti u full-u.
Inner Party Inner Party 18:33 02.11.2009

Pazi...

Sve je počelo kada je jednog dana baba došla kući ranije sa pijace i uhvatila dedu i geronto-domaćicu na delu.


... kad mi je scena pred ocima!

pnbb pnbb 19:58 02.11.2009

Re: Pazi...

kad mi je scena pred ocima

vidim da su svi propustili najjaci deo
Ona sitna, crna, sve joj se brčići vide, odma vidim, njegov tip.


bio neki tip na poslu kod nas, zena mu bila isto tako sitna crna, al brcici - to bi bio zesci eufemizam... vise onako ko kraljevic marko... elem pitamo ga mi dobro bre sto ne skratis maca-gari brkove ( a zvao je maca-gara, sopstvenu zenu, kakav lik), a om kaze pa ne mogu, kao c eposle da lovi miseve
duchesse duchesse 21:42 02.11.2009

Re: Pazi...

pnbb
pa ne mogu, kao c eposle da lovi miseve


Ima ljudi koji vole te "mačke", šta da ti kažem.

Inner Party
kad mi je scena pred ocima!

Ne znam da li da ti se zahvalim il da ti se izvinim
pnbb pnbb 22:54 02.11.2009

Re: Pazi...

scena pred ocima! ...


.... da ti se izvinim

ili sto rece mr shumway,
some things are better left to imagination
rape70 rape70 18:46 02.11.2009

više od autonomije a manje od nezavisnosti

WoW, dobijas spomenicu od mene.
Veliko 'fala za pričicu.
Ajlavju
duchesse duchesse 22:56 02.11.2009

Re: više od autonomije a manje od nezavisnosti

Ma batali spomenicu, ja bih ulicu u Beogradu.
Hvala tebi na poseti i lepim rečima!
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:43 02.11.2009

Preporuka

1. Hm. Veoma mi je drago da vidim da si, kao moto, stavila reči Vite Sakvil-Vest (Sackville-West).
Naravno, dosta odgovaraju tekstu koji sledi, jer nije bezazlena njena fraza "da je vulgarno razvoditi se". Premda je te reči izgovorila žena koja je vodila potpuno drukčiji život od tvoje bake i mnogih žena koje znamo, he, he, he... Vita jeste bila "nešto posebno".

Ovo navodim zato što ja imam nameru (mada ne znam da li ću ikada stići) da jednog dana napišem tekst o toj divnoj dami. Naravno, za nju sam prvi put čuo kada sam se bavio sa Virdžinijom Vulf. A onda mi je do ruku došla knjiga (zagrebačko izdanje) "Portret jednog braka", napisana od strane sina Vitinog i Haroldovog (Nigel Nicolson), tako što je on kombinovao pisanje svoje majke i svoje sopstveno (od pet poglavlja, dva su njena, a tri njegova). To je jedno zanimljivo štivo o vrlo čudnom braku (Eh, ti Englezi!), po kome je svojevremeno BBC snimao TV emisiju. Ne znam da li si čitala tu knjigu (možda na engleskom?).

2. Lepa priča o starcima. Ne smemo zaboraviti da i stari ljudi imaju emocije do poslednjeg dana, koje treba da uvažavamo. Treba razgovarati sa njima.
A da li treba baš da se razvode - mislim da ne, jer ima situacija kada stvarno jeste "vulgarno razvoditi se", kako je govorila Vita. Neka nadju neki modus vivendi, i teraju i dalje kako su do sada živeli.
duchesse duchesse 23:04 02.11.2009

Re: Preporuka

E najzad neko na temu književnosti!
Sa Vitom sam se srela preko Virdžinije Vulf, takodje. To je logičan put, pošto je ova druga daleko poznatija, iako su obe bile veliki literarni talenti i vodile podjednako khm khm interesantne živote. Ovog citata iz The Edwardians sam se setila razmišljajući o tome kako su se posle rata partizani sjatili iz svojih sela u Beograd, gde su se mnogi od njih, izdigli u status buržoazije, pa umislili da su aristokratija.
gorio92
poznavao sam podavno, jedan tako... partizanski bračni par.Slušao sam, nisam učestvovao u razgovoru zbog mladosti, kako je ONA govorila " mi smo se uzeli po zadatku".Razveli su se sporazumno i civilizovano, posle dvadesetdevet godina braka, dan posle diplomskog ispita mladje ćerke.

Ovo je kao iz engleske književnosti 19og veka, npr. kada su se brakovi sklapali po pogodnosti u svrhe radjanja dece i spajanja imovine. Interesantna paralela.
Inače, moji baba i deda, u realnom životu, se nikada nisu razveli, ali ne zato što su se lepo slagali, nego da ne pukne bruka. I onda se vraćamo na Vitu i Edvardijance.
Hvala na poseti!
mashha mashha 01:57 03.11.2009

:)))

Hvala na odličnoj priči i smehu
(I Vojislavu na linku i Teofilu kao primarnom pokretaču )
duchesse duchesse 09:06 03.11.2009

Re: :)))

Teofil - primarni pokretač, majko mila kako to aristotelovski zvuči!
Hvala tebi na poseti!
endersgame endersgame 09:01 04.11.2009

Re: :)))

duchesse
Teofil - primarni pokretač, majko mila kako to aristotelovski zvuči!
Hvala tebi na poseti!

Ovo me je sad strasno podsetilo na Djoleta Balasevica kada je na jednom svom koncertu rekao "Ako ja moram da spomenem Radomana Bozovica i ostale da bi meni koncert uspeo onda je##s i mene i pesme i koncert "
duchesse duchesse 09:19 04.11.2009

Re: :)))

Radoman Božović, kakav duh iz prošlosti, gde se njega seti?!
background noise background noise 12:18 03.11.2009

Joj deda!

Ne znas ti kako je kad se oZEnis sa onu koju VOlis!

duchesse duchesse 12:23 03.11.2009

Re: Joj deda!

hoćeš da kažeš da je tek onda komplikovano? Tj, da budemo verni regionalnom dijalektu, da ti se tek onda znoji koŠUlja?
background noise background noise 15:10 03.11.2009

Re: Joj deda!

Baba ti je desetka!
background noise background noise 15:14 03.11.2009

Re: Joj deda!

da ti se tek onda znoji koŠUlja


More lije niz koŠUlju, niz grb, niz guZIcu. Al ako. Sam si IsKAo!
duchesse duchesse 15:32 03.11.2009

Re: Joj deda!

background noise
Baba ti je desetka!

Zmaj žena vazda bila. Respect.
opetnaistommestu opetnaistommestu 14:03 03.11.2009

:D

Odličan tekst! Preporuka sa <- o v o l i k i m -> osmehom!
duchesse duchesse 14:35 03.11.2009

Re: :D

Hvala, hvala!
lucidalina lucidalina 11:30 04.11.2009

i komentari i prica

svaka cast. i inace sam volela tvoje komentare ali se nisam setila da vidim da li i pises. neko te negde preporucio kao kontru Pancicu, pa reko, da kliknem.

ODUSEVILA si me. preporuketina!

pozz iz Vojvodine

duchesse duchesse 11:46 04.11.2009

Re: i komentari i prica

lucidalina
kao kontru Pancicu

moram da priznam da se osećam totalno uvrnuto u tom poredjenju, ali nema veze. Lepo je od Mr. Stojkovića što mi je omogućio bolji marketing.
Hvala tebi na poseti i preporuci!
Pozdrav iz BGa!
Obren Markov Obren Markov 13:02 04.11.2009

:)

- Ona sitna, crna, sve joj se brčići vide, odma vidim, njegov tip.

Ja sam ti mnogo voLEO jednu moju zemljakinju, iz Suve Reke. Uh kakva je bila sa crnu kosu do pojasa...

Al' me danas krenuo Balašević:

Voleo je lepu, al` sirotu.
Uz`o bi je samo da je znao
Voleš jednom u životu...
duchesse duchesse 14:59 04.11.2009

Re: :)

Nema tu lirike, ja mislim da je deda samo tražio izgovor za svoje bračno neverstvo.
mysticx mysticx 14:56 04.11.2009

Sjajno!

Evo samo da se prijavim da i ja citam tvoje blogove i da mislim da su sjajni!

Uvek ti "udarim" preporuku, a sve se stidim da se "javim", pa sam se sad eto odvazila...
duchesse duchesse 14:58 04.11.2009

Re: Sjajno!

Hvala na preporukama, a ti se slobodno javi kadgodj imaš šta da nam ispričaš.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana