Evo mene opet

chani.ns RSS / 29.10.2009. u 10:58

 

ili: Kako se rešiti nezvanih gostiju

- Evo mene opet! A vi opet ručate.

- Pa eto malo... (da, zamisli ručamo svaki dan i to u isto vreme)

- Ja bih jednu malu kaficu, al' stvarno malu ako ćete vi piti kad završite. Strašno žurim al eto nađoh malo vremena da vas vidim. Šta ima novo?

- Od preključe baš ništa. Nisi baš morala da se deranžiraš ako žuriš, razumećemo (pa da, popiješ kafu koju ti neko skuva i još ne moraš da pereš šoljice).

- Nego, imam nešto važno da vam ispričam, evo šta mi se desilo.......

(Toliko o žurbi.. Shit!)

I dok sklanjam sudove i kuvam sikterušu prestajem da slušam isprazne priče i razmišljam šta sve treba da uradim kad dotična ode, ponekad klimnem glavom, ponekad se na silu osmehnem. Moja jača (i očigledno pametnija) polovina ostavlja svoju kafu da se hladi na stolu da je posle na miru popije ali uzima da opere sudove i lupa koliko god može taman na granici da iste porazbija, a ja se setih onih čuvenih lupanja u šerpe u pola osam u vreme RTS-ovog dnevnika. Spojio lepo sa korisnim, svaka čast domaćine, skidam kapu!

-     Blago tebi, ovaj tvoj baš sve hoće da uradi.

Blago se osmehnuh, šta da kažem. Ma muka ga naterala, mislim se u sebi.

- Odlično si ga izdresirala.

- Ma on je oduvek bio takav i pre nego što smo se upoznali (sreća pa nije čuo od lupanja u šerpe, nije on kuče pa da ga dresiram)

- Onaj moj neće ništa pa sve moram sama...

- Eto (leba ti - kad, stalno si kod nas)...

 

Tog trenutka se, ne znam zašto setih scene iz jednog od nastavaka filma Lude Godine (moja generacija će znati, a mlađi neka se raspitaju) kad Dara kaže Žiki: „Žiko, nemoj da si tako prost. Kad god hoćeš da opsuješ, a ti se osmehni.... Evo ovako." I tako ja počeh da se širooooko osmehujem toliko da me zabole vilica, sve do kraja agonije. Otišla - Bronhi (lakše se diše)

Nedelja popodne.... Zamisli, omašila je ručak. Ali zato stiže baš na retke trenutke druženja i opuštanja u našoj maloj porodici. Pokušavam da ignorišem kucanje, ali ona naleže na zvono. Utrčavam u kupatilo i na brzaka sipam sredstvi u WC šolju. Pa imam i ja valjda neku taktiku i što reče Patak Dača: Jesam đubre al' sam bar ostao živ.

- Jao što mrzim kad mi neko bane bez najave - kaže dotična, a ja ne verujem svojim ušima. Samo sam skoknula da vam se požalim.....

- Mogla si i telefonom.

- Ma lakše mi je ovako.

- Izvini, ja taman uletela da oribam kupatilo, to mi je zadovoljstvo baš nedeljom popdne (lakše ti je da se oblačiš, pešačiš 20-tak minuta i dođeš da nas daviš nego da pozoveš.... Muko moja pređi na drugoga!)

- Ma ništa, samo ti radi.... Zamisli, ja danas .......

I tu prestajem da slušam, taman da mi otkriva sve tajne ovog sveta, ne zanima me.... I tu počinje njen monolog. Priča mijoj pozadini. Trudim se da pustim „goluba" kao odgovor, ali ne ide. Toliko puta je izleteo kad nisam očekivala i to u najnezgodnijem trenutku, a sad .... ni vrabac. Baš ništa. Izdade me sopstvena pozadina u najkritičnijem trenutku! Počinjem po prvi put u životu da se nerviram zbog takve stvari. Baš sam spala na niske grane.

I ode.... Na sreću ovoga puta je izgleda stvarno žurila, a ja sam bar neki posao završila. Valjda će joj sada biti jasno da smeta.

Cvrc. Nekim ljudima nkako ne možeš da daš do znanja neke stvari. Kuc, kuc....

I sad razmišljam šta mi valja činiti... Da posolim kafu i to baš onako domaćinski.... Da sipam laksativ sa odloženim delovanjem.....

- Evo mene opet! A vi opet ručate...



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

endersgame endersgame 12:54 29.10.2009

Da ti....

...kazem...

Pisi sto vise.....umes i da kazes i da odaberes temu.....imas jednog vernog citaoca i navijaca....

Preporuka i nestrpljenje da vidim o cemu ces govoriti u sledecem blogu

Veseli pozdrav
chani.ns chani.ns 15:09 29.10.2009

Re: Da ti....

Imam još dosta tema ali još nisu za moj skromni auditorijum ovde. Još nisam sklopila mozaik šta tačno želim da kažem i sve mi zavisi od trenutnr inspiracije.

Hvala na preporuci koju i vama uzvraćamo ne iz kurtoazije, već zato što mi se stvarno dopadaju tekstovi.

Pozdrav
duchesse duchesse 12:29 30.10.2009

Komšije

Trik je da izgledaš suzdržano i nekomunikativno. Javiš se pristojno, trudiš se da ne dodje ni do onog "Kako ste?", a ako baš mora, odgovoriš lakonski. Pričaće ti iza ledja kako si stidljiva, povučena, kako si digla nos u vis ittsl. ali se nikad neće usuditi da ti dodju na kafu. Ja se 3 puta selila u životu, uvek primenjivala isti princip, i mir moje kuće je moj.
E, ima i ona varijanta kada ti nesnosno nepristojna i ljubopitljiva komšinica zvoni na vrata "da ti nešto ispriča", a vi odvalili televizor, pričate glasno, čuje se da ste unutra, ali se ne javljate. Posle kad te savata na hodniku kažeš "STvarno, zvonili ste? Nisam čula, bila sam u kupatilu." Kad to ponoviš par puta. da vidiš kako odustane.
endersgame endersgame 12:57 30.10.2009

Re: Komšije

Ma sve je to ok...ali sta ako ti je dezurna dosada u rodu ?

Ja sam ipak za one prefinjene i suptilnije varijante...kao na primer .....otvoris vrata,kazes "Ne kupujem nista" i zatvoris vrata uz dodatno bogaranje da te onaj sa druge strane cuje....
chani.ns chani.ns 13:02 30.10.2009

Re: Komšije

Ma probala. Ne vredi
Javiću šta će biti sa slanom kafom i laksativom
duchesse duchesse 13:06 30.10.2009

Re: Komšije

chani.ns
Javiću šta će biti sa slanom kafom i laksativom



endersgame
Ma sve je to ok...ali sta ako ti je dezurna dosada u rodu ?

Većina mojih rodjaka smatra da sam suzdržana i nekomunikativna.
Istina je rezervisana za one koji umeju pristojno da se ponašaju.
leopold_lady leopold_lady 13:14 04.11.2009

Hahahaha

Takve sam ja oterala odavno.... Bukvalno oterala.... Samo nisu bili baš tako fini....

Tata je imao kolegu sa kojim je radio.... Pošto je tata ostao bez posla,pokušavao je nešto da nađe...I dobro mu je išlo.... Dok se Dotični nije navukao na njega.... Dolazio je svaki dan,ponašao se drsko,bezobrazno,moji ćutali,ja pokušavala da budem fina.... Mom ocu sve lošije i lošije.... Počeo šečer da mu arste...On se dere na njega,pravi se lud.... I jednog dana meni pukne film .... Dotični došao,a ja s vrata - Marš napolje.... On počeo da se raspravlja sa mnom,ja opet - More marš napolje.... Moj otac zbog tebe da poludi.... Odlazi da te više nikad ne vidim.... Retko kada sam toliko loša,ali morala sam.... Videla sam da bi mi uništio i oca i napravio probleme u porodici.... Sad je moj otac dobro,- krvna slika mu bolja nego svima nama.... Da je taj čovek nastavio da dolazi - ne znam šta bi bilo..... Iskreno....

Jednostavno,ako ti toliko smeta - zamoli je da se najavi.... Pa kad se najavi,ti imaš rezervisano pola sata za nju i njene priče,a onda je ispratiš sa rečima da treba da ti dođe neko koga ona ne podnosi ili pop ili neko od muževljevih prijatelja,pa se izvinjavaš što moraš da je "izbaciš" napolje.... Uglavnom,ako to ne bude upalilo - uvek imaš moj način.... Možda nije najjbolji,ali je efikasan....

chani.ns chani.ns 14:23 04.11.2009

Re: Hahahaha

Idemo polako prema happy end-u, necemo odmah drasticno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana