Društvo| Kultura| Moj grad| Život

SaJAm i Ja sa njim

Biljana 77 RSS / 28.10.2009. u 17:25

1995834064724896a9b398019713962_extreme.jpgEvo već treći dan prolazim pored Sajma. A na Sajmu, Sajam. Knjiga, čega drugog.. Autobusi se ciklično pune i prazne na toj stanici. Gužva. Nervira me sve to. I ovako kasnim na posao. Baš me nervira. Dok ja ne odem na Sajam. Onda onaj svet napolju, svet prepunih autobusa, saobraćajnog zastoja, tmurnog vremena, taj svet više ne postoji. Postoje samo hale, pune ljudi, hale tople, zagušljive, sa decom koja se vrzmaju među nogama (ko još vodi decu na Sajam?), hale pune knjiga.. Novih, starih, viđenih, željenih, nepoznatih, smešnih, važnih..

Prvi susret sa Sajmom bio je davne ’96. Brucoš. Na književnosti. Sajam je za nas bio kao .. odlazak na more, na koje naravno nismo išli jer nije bilo para. Kao deca puštena u fabriku slatkiša. Kao ..ostvarenje sna. Ako se imalo išta para. Predavanja tek što su bila počela, profesori izdeklamovali spiskove lektire&literature. Predstojeći protest još nije bio ni u najavi. Pravo sa predavanja, gomila nas, kolega sa grupe, zaputila se u osvajanje sreće. Moj budžet.. beskrajno veliki... skoro 200 maraka. Za te pare moglo se kupiti mnogo knjiga.. To je bilo roditeljsko ulaganje u predstojeće studije. I moju ličnu, neopisivu sreću.

Mislim da se sećam gotovo svih knjiga koje sam tada kupila. Istorija helenske književnosti, gospodina Đurića, zastarela, ali za sad nenadmašena...Završila mojom lakovernošću sa još nekim debelim knjigama, u rukama druga iz osnovne, u to vreme heroinskog zavisnika koji je prodao ko zna kome. Pregled rimske književnosti – mnogo godina kasnije koristio i mom bratu na studijama istorije. Leski i njegovi eseji o tragedijama, neuništivi i nezaobilazni Velek i Voren i njihova Teorija književnosti – danas kod jednog mladog gospodina koji je od studenta srpske književnosti dospeo do oružane pljačke i zatvora. Grčke tragedije – dve prelepe bordo knjige u kojima nije bilo svih Evripidovih drama, pa tako ja na ispitu rekoh Vladeti Jankoviću da ne mogu da napravim traženo poređenje jer Evripidovu Elektru nisam pročitala. Ova izjava, praćena sa nekoliko uzdaha iza mene, kod Vladete je prošla krajnje nezapaženo, te smo nastavili dalje o Orestiji, kao da ništa nije bilo. Što delimično opovrgava urbane legende o Vladetinom bacanju indeksa kroz prozor i opaske o kuvanju i sl. Najgore što sam čula od njega bilo je – A što vi sedite kao puding neki? upućeno kolegi koji je tanušnim, jedvasamživ glasićem vezao sve kako treba i sedeo kao da će svakog trenutka da sklizne sa stolice i istopi se u ništa.. (Što reče MRNS, istrolovah rođeni blog, a još ga nisam ni završila). Elem, kad pomenuh Vladetu, zamerila sam se silno jednom kolegi jer sam kupila džepno izdanje Imenika klasične starine, trenutak pre nego što je on hteo da ga ukrade. Mlados’ ludos’. Sećam se i beskonačne potrage za Mimezisom, izdanje Nolita, edicija Književnost i civilizacija. Čitava edicija je fenomenalna, ali je već dugo moguće naći samo na štandovima sa polovnim knjigama. Mimezis ni tamo, ta knjiga je nešto kao Sveti gral studenata svetske književnosti. Ja ga još nemam. Jedne godine nađoh primerak u katastrofalnom stanju. Neko je dao detetu da se igra sa njim, pa podglavljivao vrata, pa da ubacio u podrum, pa se setio da bi mogao i da zaradi. Svake naredne godine potraga se nastavljala, mada mi se čini da se i broj štandova sa polovnim knjigama nešto smanjio. Tek, prva sajamska kupovina okončala se više nego uspešno. Ranac se otegao od težine, dan je bio divan. Veselo se vratismo u grad.  Ostalo je dovoljno para za picu na Kolarcu. Da se slože utisci. Da se malo bolje upoznaju kolege. I ostalo je dovoljno da se, na užas moje drugarice Teodore, kupe dve Champion dukserice sa kapuljačom, jedna crvena, jedna teget. -Nije moglo ništa ženstvenije? Pa uz starke i farmerke, to se najbolje slaže. No, to je već priča o nekoj drugoj kupovini, koja je uključivala nedelju dana mokrih nogu i jedne čizme, najlepše na svetu koje su tabanale po svim protestima i dočekale da vide Slobi leđa. Nisam imala snage da ih bacim, tek onako u kontejner. Stvila sam ih u kutiju i ostavila pored. Opet digresije. Da.. Elem, fokus je na Sajmu.

Sajam ’97. uglavio se u najnezgodnijem mogućem trenutku. Nas, bivše brucoše, selili su iz Patrisa, iz drugog bloka, sklonog padu još od zemljotresa u Skoplju. Posle nedelju dana čekanja i ispušenog boksa Winstona 100s  i nebrojano odigranih partija preferansa, dočekali smo preseljenje. A Sajam je već bio prilično odmakao. Selili su nas naravno u Studenjak, i to ovako: -Evo vam domska i potvrda da ste iseljeni, idite u treći blok i tražite mesto! Upravnik trećeg, legendarni Dule sa frizurom učitelja koji Maksiću tegli uši oko glave.., čupa ono malo kose što ima i pokušava da nas useli. Negde. Šalju me na peti sprat. Tamo na tri kreveta četiri devojke, desetak godina starije od mene, svuda razbacana garderoba, obuća, sve prilično estradno. Au! Ona na čije mesto treba da se uselim, razvlačeći žvaku i glas, me obaveštava da nema nameru da se seli, ima potvrdu sa faksa, a ako i bude morala ostaće u sobi da deli krevet sa drugaricom. Au, jbt! Gde sam upala? A treba ovo da završim pa da idem na sajam. Dule kaže: -Hm, ima potvrdu. Ok, snađi se do ponedeljka, pa ćemo nešto da nađemo. Do ponedeljka? Ja imam samo kožni jaknicu i par najosnovnijih stvari u rancu. Sve stvari su mi rasute po sobama poznatih i nepoznatih ljudi u studenjaku. Vetar razbija. Nemam gde da spavam. A sajam? A ni para nešto nemam. Većina prijatelja kao i ja čeka preseljenje. Svađala sam se sa zamenikom upravnika Studenjaka. Najbolji drugar ima ludu devojku. Ne mogu tamo. Drugarica koju znam još od osnovne nije mi ponudila da prespavam kod nje.  Nemam gde da spavam. Kiša. Ako odem kući, završiće se sajam. Ne znam ni gde sam pošla, tek u tramvaju, nekom od onih što idu Bulevarom, srećem ujaka. Ujka je mamin polubrat. Stanuje kao podstanar u nekoj rušnoj kućici u Milana Rakića. Radi u BIP-u. Vraća se kući s posla. Dobar je kao hleb. Ali pije.. ponekad i mnogo. I živi sam. Retko se viđamo. Pričamo. Ne sećam se više ko je od nas dvoje prvi izašao iz tramvaja. Tek u ruci pruženoj za pozdrav osetila sam, posle dodira odgrubele kože, gužvu novca. Ne sećam se ni koliko ga je bilo. Za njegova skromna primanja, mnogo, za Sajam.. i više nego dovoljno. Već je bio pao mrak, ali meni se svanulo. Idem kod G. da spavam. On je jedini od cele ekipe imao svoj stan. Bez telefona doduše, ali gde bi pa bio po ovakvom vremenu. Kuva mi čaj. Toplo. Sutra idem na Sajam.

Svi Sajmovi posle ličili su jedan na drugi. Ne pamtim baš najbolje onaj iz '98. i '99. Nešto mi se neki mrak tu grupisao u memoriji. Kasnije se došlo do posla, do nekih para, pa kupovina više nije bila balansiranje između željenog i mogućeg. Nekako je sve manje onoga što me posebno fascinira, a opet da bih kupila sve ono što želim, morala bih da se potrudim da napokon smislim tu dobitnu loto kombinaciju, pa da organizujem kamionski prevoz, policu veličine poveće sobe i još 200 godina života da stignem sve to da pročitam i pregledam. Jer, zašto i to ne priznati, ja obožavam knjige sa slikama. Enciklopedije, monografije, sve..

 Sajam je postao must do i tako je Žmu jutros otperjao ranom zorom, a ja ću.. videćemo kad. Poslednjih godina hit izdavač mi je Clio, koji uspeva da zadovolji moju pomamu za istorijom na jedan vrlo interesantan način. Najveći promašaj (ne Cliov nego moj)...bez sumnje, Dževdet beg i njegovi sinovi koje sam skupo platila pomućenog razuma od oduševljenja romanom Zovem se Crveno. Jedva sam se naterala da pročitam do kraja ove turske Budenbrokove. Ko nije čitao, ne mora.

I da.. Sajam može biti interesantno mesto da pobliže upoznate ljude sa kojima se družite. Nemalo puta sam se iznenadila izborom knjiga svojih sajamskih saputnika.



Komentari (148)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

scabies scabies 17:27 28.10.2009

prva

Biljana 77 Biljana 77 17:31 28.10.2009

Re: prva

Nisi pročitala sve, priznaj?
scabies scabies 17:37 28.10.2009

Re: prva

Nisi pročitala sve, priznaj?
Ne da nisam pročitala sve, nego sam samo pročitala Zovem se Crveno
Biljana 77 Biljana 77 17:39 28.10.2009

Re: prva

nego sam samo pročitala Zovem se Crveno
Sjajna knjiga! Dugo me ništa što sam pročitala nije toliko fasciniralo.
4krofnica 4krofnica 16:46 29.10.2009

Re: prva

Najveći promašaj (ne Cliov nego moj)...bez sumnje


preporucujem ti "Sneg". isti pisac.
i Geopoetika je.
Biljana 77 Biljana 77 19:39 29.10.2009

Re: prva

preporucujem ti "Sneg"

Samo da dođe na red...
i Geopoetika je
Znam...tim delom u zagradi sam htela da pojasnim da knjiga nema veze sa Cliom, a ispalo je jos gore..
4krofnica 4krofnica 19:44 29.10.2009

Re: prva

ih, nema veze ko zaradjuje pare na knjigama, glavno da mi uzivamo u njima
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:27 29.10.2009

Re: prva


preporucujem ti "Sneg". isti pisac.
i Geopoetika je.

Kad je Orhan Pamuk u pitanju pazite na prevodioca, žena koja je prevodila Istanbul, grad i sećanja (mrzi me da se penjem na sprat da pronađem ime, znam da su joj inicijali MM) je izvršila zločin protiv književnosti -- to je jednostavno jako teško svarljivo, turska sintaksa provejava prevodom i ostavlja utisak da prevodilac ne zna srpski. Upravo zbog toga (mada ima i dobrih prevoda, Panović mislim da se preziva korektan prevodilac) sam rešio da Pamuka čitam na engleskom (moj turski još nije na nivou za književnost i pitanje je da li će ikada biti).

Sneg je prilično dobar roman s tim što može nepoznavaocima turskih prilika da izgleda kao groteska, a nije.
Biljana 77 Biljana 77 23:44 29.10.2009

Re: prva

turska sintaksa provejava prevodom i ostavlja utisak da prevodilac ne zna srpski


EDIT:
nepoznavaocima turskih prilika da izgleda kao groteska
Nama ništa ne može da izgleda kao goteska. Veruj na reč.
4krofnica 4krofnica 08:17 30.10.2009

Re: prva

Sneg je prilično dobar roman s tim što može nepoznavaocima turskih prilika da izgleda kao groteska, a nije

znam na sta mislis. i meni je u delovima bilo pomalo smesno, ali kraj me je udario kao cekic i ispadoh ja budala...
knjiga je meni ostavila sjajan utisak,.....do pola ima svacega...a od polovine, stvari staju na svoje mesto ( od fenomenalne scene iz pozorista pa nadalje..) cist uzitak.
Nego Bojane, jel si mozda procitao 'Novi zivot' od Pamuka? ako jesi, jel' moze kratko misljenje..?
hvala
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:48 30.10.2009

Re: prva

Nego Bojane, jel si mozda procitao 'Novi zivot' od Pamuka? ako jesi, jel' moze kratko misljenje..?

Nisam, na žalost.
4krofnica 4krofnica 17:14 30.10.2009

Re: prva

teska jedna knjiga....kao da gledam film 'crash'. volela bih da mi neko kaze da je i dobra..posto nisam mogla da izdrzim do kraja..
Hvala u svakom slucaju.
ksendza1 ksendza1 18:30 31.10.2009

Re: prva

4krofnica
ih, nema veze ko zaradjuje pare na knjigama, glavno da mi uzivamo u njima


Slazem se... ziva istina :)



Biljana 77 Biljana 77 10:44 01.11.2009

Re: prva

@ksendza1
Ovako nešto kao na ovoj slici je izgledalo moje čitanje u veselim danim restrikcija struje devedesetih.
Blade Runner Blade Runner 17:59 28.10.2009

I posle neko kaže

da ljudi u Srbiji ne čitaju. Na sajmu je uvek gužva.
Biljana 77 Biljana 77 18:05 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Na sajmu je uvek gužva.

Da, i to me nekako uvek iznenadi. Posebno gomile srednjoškolaca i osnovaca za koje svi uporno pričaju kako ništa ne čitaju.
bocvena bocvena 18:35 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Oni su po službenoj dužnosti tu, bolje da ideš na sajam nego da čučiš u školi!
Biljana 77 Biljana 77 18:40 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Oni su po službenoj dužnosti tu

antioksidant antioksidant 18:43 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Oni su po službenoj dužnosti tu, bolje da ideš na sajam nego da čučiš u školi!

i odradis pljesku - uspeo dan : )))
bocvena bocvena 19:20 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Nekad mi dodje da im dam spisak knjiga koje bih volela da ukradu za biblioteku, da ne lutaju deca bezveze:)
Biljana 77 Biljana 77 19:29 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Nekad mi dodje da im dam spisak knjiga koje bih volela da ukradu za biblioteku

Biće da je i moj u tekstu pomenuti kolega imao neku takvu profanku.. Decu na zlo navodiš...
bocvena bocvena 19:34 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ma, oni će da kradu anyway, ja reko' da ih pravilno usmerim.
EDIT: Mnogo ti je dobar ovaj blog!
scabies scabies 19:36 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ma, oni će da kradu anyway, ja reko' da ih pravilno usmerim.
Ja mislim da biti lopov usmeren na knjige znači biti pogrešno usmeren lopov
bocvena bocvena 19:38 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ja mislim da biti lopov usmeren na knjige znači biti pogrešno usmeren lopov

Reče štreberka i ukrade medicinsku enciklopediju...
Biljana 77 Biljana 77 19:39 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

ukrade medicinsku enciklopediju..

scabies scabies 19:50 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ne ta, Biljo, ova:
Blade Runner Blade Runner 19:53 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Nekad mi dodje da im dam spisak knjiga koje bih volela da ukradu za biblioteku

Možda im neki naziv sa spiska i skrene pažnju
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:31 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Decu na zlo navodiš...

Ma sajmovi knjiga su za mažnjavanje istih... Pošto sam do prve polovine 2000. išao zaista po službenoj dužnosti ovo mi je učinak na poslednja tri:
Frankfurt 1999. (naravno, tadašnje izdanje)
Bologna 2000. (sajam dečjih knjiga)
Budimpešta 2000. (već se spremao za Istanbul)
crossover crossover 22:50 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

bocvena
Nekad mi dodje da im dam spisak knjiga koje bih volela da ukradu za biblioteku, da ne lutaju deca bezveze:)

Срамота! Библиотекарка подговара децу да краду књиге.
Треба вама послати библиотекарску унутрашњу контролу, оваквог неког: Library detective, Mr. Bookman.
Biljana 77 Biljana 77 22:56 28.10.2009

Re: I posle neko kaže

Za sve ljubitelje knjiga, knjižara, sajmova& biblioteka preporučujem seriju Black books. Sasvim zaluženih 9.2/10 na imbd-u. Jedino što nema bibliotekarka.
bocvena bocvena 00:33 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ok, ok...Kazaću im da ne kradu, a ako ih uhvate da kažu da nisu oni nego da je Budimac prvi počeo.

Nego, meni ovi sajmovi uopšte više ne uspevaju.
Kad god odem naletim na Ljiljanu Djurović Habjanović, MBM ili, ne daj bože, isidoru Bjelicu, pa se potresem jer se ispred njihove šatre otegao red, a tamo neki istoričar čuči kao usamljeno drvo u prašini. Meni ga bude žao, pa kupim njegovu knjigu (a oskudacija), samo da se i on nekome potpiše.
Prošle godine nisam ni bila, vodila maloletnog sina u banju na oporavak.
Ove godine se mali baksuz opet razboleo baš na sajam (iako sam mu izričito zabranila), tako da opet ništa.
Mada, nije fora da ne odem u subotu da vidim svog FB druga - Magičnog Ćiru, kad me već ljubazno putem iste socijalne mreže pozvao:)
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:36 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Kad smo kod kradje, bolje deca da kradu knjige na Sajmu, nego kola na parkingu
Biljana 77 Biljana 77 18:45 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Bojim se da im je posle teško objasniti razliku.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:18 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Biljana 77
Bojim se da im je posle teško objasniti razliku.


Ma slazem se, radila sam svojevremeno preko studenske na sajmu, nikad nismo mogli da ih uhvatimo kad ukradu knjigu, makar bila ona i najjeftinija, samo sam se salila, jer klinci i ne kradu, nego mnooogo stariji, u to sam sigurna..

Inace u utorak sam bila, iako posle podne, cini mi se da nije guzva kao nekada, ali predstoji vikend pa cemo videti...

Tebi veliki pozdrav i cestitka za vidljivost. Kod mene si odavno VIP

p.s. nadam se da volis kesten pire?
Biljana 77 Biljana 77 19:21 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Hvala! Volim sve (slatko) što vole mladi.
omega68 omega68 21:04 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Ja mislim da biti lopov usmeren na knjige znači biti pogrešno usmeren lopov

hm, ne znam da li smem nešto da priznam , posle samo 21. godine?
pa to, kako sam u nekoj zabiti u Sliveniji radio u vojničkoj biblioteci i istu oslobodio na kraju dve knjige:
''Karađorđe i Miloš'' i jednu knjigu junačkih pesama pokosovskog ciklusa
Mislim, šta će to tamo , njima, ko zna gde bi završile?
Na sajmu knjiga sam bio samo jednom , kad sam '91. ganjao jednu Tanju iz Sarajeva koja je tamo radila.
Slučajno se potrefio sajam knjiga, pa sam i to pogledao.Posle sam svima pričao da sam išao baš zbog sajma i pravio se veliki poznavalac berbe '91.
Kasnije sam ispraćao devojke i ženu, koje su prosvetari, pa išle po službenoj dužnosti.
Al' da sam u Beogradu.... ne bi promašio
Biljana 77 Biljana 77 21:30 29.10.2009

Re: I posle neko kaže

Mislim, šta će to tamo

Kako šta će? A upoznaj susede dabi ih više voleo?

Al' da sam u Beogradu.... ne bi promašio
To što ti misliš da je to malo veća ona biblioteka, to je tek za posebnu kritiku.
iris.davidovich iris.davidovich 02:54 30.10.2009

Re: I posle neko kaže

Bojim se da im je posle teško objasniti razliku.


Ma slazem se,


ja se ne slazem.
moj brat (ubice me kad ovo procita) je jednom pozajmio knjigu iz biblioteke - fora je sto je bila stara, neko hrvatsko izdanje, i nikako nije mogao da dodje do nje regularnim tokovima (mada ne bi ni znao, klinac bio, osnovna skola). i tako sve se nesto zatvara u sobu, trazi da kucamo, vice "sacekaj", i tako to. ja se bas zainteresovala za slucaj, alarmiram i mamu, pritisnemo ga, i nadjemo knjigu sa pecatom biblioteke. rekao nam je da ce da vrati, ali nikad nije vratio. nije mogo.
danas je naucnik, zivi i radi u inostranstvu.
Biljana 77 Biljana 77 13:49 30.10.2009

Re: I posle neko kaže

rekao nam je da ce da vrati, ali nikad nije vratio. nije mogo.

Vidi komentar dole o drugu papaji, pasioniranom usvojitelju tuđih nesrećnih knjiga. To nije krađa, to je dobro delo.
antioksidant antioksidant 18:36 28.10.2009

.

Poslednjih godina hit izdavač mi je Clio


same here

(mada ja ove godine zaglavih na dereti - nekako - imao sam samo cuku vremena za ceo sajam - dovoljno za laganu setnju po 2 standa - za vise - sledeca godina)
Biljana 77 Biljana 77 18:42 28.10.2009

Re: .

imao sam samo cuku vremena za ceo sajam

Kakvo mi je radno vreme, neću ni ja imati više. Osim ako nekako ne uglavim vikend, a tad su na programu neki rođendani + radna subota.
NNN NNN 19:13 28.10.2009

jao što ti lep blog

ali ima par stvari:

- neki znamo da si bila na moru '95. i '96.

- nisam imao pojma za onu priču za Willyja (svašta prvo saznam na blogu )

- u poslednjem pasusu se stiče utisak da je Clio izdao Pamuka (Ostera, Murakamija...), a ustvari je Geopoetika

- što ne pomenu prilično dobri Samizdat (ako 'oćeš na naslovnu bez pomoći muža)?
Biljana 77 Biljana 77 19:23 28.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Hvala,
ali .. ima, ima...

-neki nismo ni rekli da baš mi nismo bili na moru. Mnogi nisu. A Bjela i nije neko more. A '95. je neka sasvim druga priča.

- Willy je pun iznenađenja. Kao i svi ujaci, valjda.

- editovala da ne bude zabune

- jes' ima i Samizdat, Kupila Jelicu&Goricu lane..
miloradkakmar miloradkakmar 16:41 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog


NNNšto ne pomenu prilično dobri Samizdat (ako 'oćeš na naslovnu bez pomoći muža)

Šta sad kažeš TRI N ?
Bilja se sama izborila .
Čestitke za naslovnu !!!!
Biljana 77 Biljana 77 16:42 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Hvala!
EDIT:
Ko naiđe nek se posluži.




natasavb natasavb 17:33 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Ko naiđe nek se posluži.

hvala na posluzenju, ali neces se ovako izvuci.

cestitam !
evo muzika od mene.
nema veze ni sa temom, ni sa naslovnom,
ali mi se celi dan vrti u glavi. odlicna obrada.
scabies scabies 17:34 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Čestitam!
Blade Runner Blade Runner 17:38 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Čestitke za naslovnu !!!!

Biljana 77 Biljana 77 17:55 29.10.2009

Čekam da se malo skupite..

natasa, scaby, blade, hvala!
ivana23 ivana23 22:42 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Cestitam (kasnim, znam... zagledala se u tenis).

omega68 omega68 22:50 29.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Cestitam (kasnim, znam... zagledala se u tenis).

sad sam tek video
čestitke, takođe
mirelarado mirelarado 22:52 29.10.2009

Re: Честитке!!!

Навратила тек сад, послужила се и честитам насловницу!

Шифра: Филолошки је Филолошки! ;-)
Biljana 77 Biljana 77 23:33 29.10.2009

Čekam da se malo skupite.. part II

Hvala ivana, omega, mirela!
teodorakaze teodorakaze 09:24 30.10.2009

Re: jao što ti lep blog

Cestitam, Biljo! Jesi, vala, zasluzila!
medjutim92 medjutim92 10:10 30.10.2009

Re: Čekam da se malo skupite.. part II

Cestitka sa zakasnjenjem, da ne kazem s dilejom

Fala Bogu te neko brine da ima nesto zanimljivo na naslovnoj.

Nadam se da se nece sve promeniti kad naidju izbori..
Biljana 77 Biljana 77 13:46 30.10.2009

Re: Čekam da se malo skupite.. part III

Hvala Teodora & međutime!
mashha mashha 19:18 28.10.2009

Sajam ljudi

Poslednjih godina uglavnom više slušam ko je od poznatih faca posetio sajam, nego kakav je izbor knjiga. Slaba kupovna moć je očigledno odradila svoje
Biljana 77 Biljana 77 19:27 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Slaba kupovna moć je očigledno odradila svoje

Pa nisam baš sigurna. Gužva je baš velika. Znam recimo, pre dve godine kad sam na Cliovom štandu kupovala neke knjige da je gomila bila rasprodata. Nismo se nadali da će toliko da se proda.. Najpre bi znao neko ko je u izdavaštvu. A može biti da postoji i neki info posle Sajma. Znam da za Sajam automobila postoji.
mashha mashha 19:54 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Bilo bi stvarno dobro da se čuje i neki izveštaj posle sajma- odnos broja ljudi i prodatih knjiga Ali eto, imamo različita iskustva što se kupovine tiče, možda je stvar podneblja?! (što južnije to... )
mirelarado mirelarado 21:38 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Biljana 77
Slaba kupovna moć je očigledno odradila svoje

Pa nisam baš sigurna. Gužva je baš velika. Znam recimo, pre dve godine kad sam na Cliovom štandu kupovala neke knjige da je gomila bila rasprodata. Nismo se nadali da će toliko da se proda.. Najpre bi znao neko ko je u izdavaštvu. A može biti da postoji i neki info posle Sajma. Znam da za Sajam automobila postoji.


Сајам књига је сваке године веома посећен. Прода се и много књига. По томе би се могло закључити да се пуно и чита. Хммм...

П.С. Лепо сећање на студије и на све оно што ти је Сајам књига тада значио.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:50 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

mirelarado
П.С. Лепо сећање на студије...

И особито на Владету Јанковића ;-) Иначе, човека од талента за јавни наступ, па тако и за предавања.
Biljana 77 Biljana 77 23:03 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Лепо сећање на студије
.. Generalno sva sećanja vezana za studije su mi lepa. Imala sam sreće da studiram ono što volim i kod jako kvalitetnih ljudi.

И особито на Владету Јанковића ;-) Иначе, човека од талента за јавни наступ, па тако и за предавања.
Sjajan zaista. No, moj apsolutni favorit bila je Adrijana Marčetić.. sve se sklopilo savšreno: predavala je nauku o književnosti (koju sam obožavala) + Flobera i Prusta (tako da nam je bila praktično kao razredni starešina) + kod nje na predavanjima je moglo da se puši, pošto je i sama pušila kao Turčin.

mirelarado mirelarado 23:11 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Biljana 77
kod nje na predavanjima je moglo da se puši, pošto je i sama pušila kao Turčin.


Црна Биљо, па зар се о овоме пише, и то још у тренутку кад се блог дими као парна локомотива због пушења?! То се теби нешто било причинило. ;-)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:17 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Biljana 77
No, moj apsolutni favorit bila je Adrijana Marčetić.. sve se sklopilo savšreno: predavala je nauku o književnosti (koju sam obožavala) + Flobera i Prusta (tako da nam je bila praktično kao razredni starešina) + kod nje na predavanjima je moglo da se puši, pošto je i sama pušila kao Turčin.

Нисам сигуран да би ти данас остала у тако добром памћењуе: престала је да пурња к'о локомотива (сасвим, искварила је Америка!), па је неизвесно да ли и даље дозвољава да се пуши на њеним часовима. Мораћемо да је питамо ;-)

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:19 28.10.2009

Re: Sajam ljudi


Црна Биљо, па зар се о овоме пише, и то још у тренутку кад се блог дими као парна локомотива због пушења?! То се теби нешто било причинило. ;-)

E kad smo već kod toga, da kažem da se na sajmu knjiga u Frankfurtu 1999. pušilo u halama sve u 16 (pepeljare redovno na svakih pet metara). Barem u ta tri prva dana koja nisu za general public.
mirelarado mirelarado 23:38 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Bojan Budimac
E kad smo već kod toga, da kažem da se na sajmu knjiga u Frankfurtu 1999. pušilo u halama sve u 16 (pepeljare redovno na svakih pet metara). Barem u ta tri prva dana koja nisu za general public.


Ето, прође тек десет година, а све се преокренуло...
Biljana 77 Biljana 77 23:40 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Kad smo već kod svega toga...
Nekad se i kod nas na Sajmu pušilo u halama.. Mislim da više ne. A i kod Adrijane se pušilo tek na predavanjima na trećoj godini.. nije bilo baš tako opušteno od početka. A pošto sam i sama prestala da pušim, svidela bi mi se još malo.
crossover crossover 23:49 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

Predrag Brajovic
mirelarado
П.С. Лепо сећање на студије...

И особито на Владету Јанковића ;-) Иначе, човека од талента за јавни наступ, па тако и за предавања.

Мени суфлирају још једно позитивно бројање за Владету Јанковића, кажу, напиши да је одличан професор. Ето, написао сам.
Biljana 77 Biljana 77 23:54 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

кажу, напиши да је одличан професор

Odličan je i predavač, a po meni i ispitivač. Nervirali su ga taman onakvi studenti koji bi i mene nervirali: štajepisachteodakaže-srednjoškolska lektira fazon i oni koji su lupetali. Uvek je bilo bolje reći ne znam, nego napamet neku budalaštinu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:58 28.10.2009

Re: Sajam ljudi

crossover
Predrag Brajovic
mirelarado
П.С. Лепо сећање на студије...

И особито на Владету Јанковића ;-) Иначе, човека од талента за јавни наступ, па тако и за предавања.

Мени суфлирају још једно позитивно бројање за Владету Јанковића, кажу, напиши да је одличан професор. Ето, написао сам.

Владета је у великој мери био професор за узор. Мада, мени и дан данас он остаје упамћен, осим у лепим студентским успоменама на професора, по своје две изјаве. Једна је била код Оље Бећковић у Утиску недеље, која га је нешто чачкала да јој каже своје мишљење о М. Павићу, којег сви хвале. Владета је, "дипломатски", одговорио: "Знате шта, што се тиче Павића, има она енглеска пословица: Кад ти двојица кажу да си пијан, а ти лези на земљу па се ваљај." Отуда сам ја у свој речник увео фразу: Похвалио га к'о Владета Павића. Други пут, кад га је изнервирао неки колега, Владета, човек од манира и са свима на учтиво Ви, рекао је дотичном: "Поштовани колега, немојте свирати к...."
Biljana 77 Biljana 77 00:19 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Похвалио га к'о Владета Павића.

Prema svecu i tropar.. Pavić ...

U vreme kad nam je predavao legla je izjava u tv-duelu sa Šešeljugom: -Vi ste preispoljni pajac i budala! Trebalo je imati hrabrosti tad, to i tome reći.
teodorakaze teodorakaze 07:59 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Vi ste preispoljni pajac i budala!

Upravo sam htela to da napisem, kad videh da si me prestigla (zar sam sumnjala).

Nisam neki posebni fan Sajma i ne podnosim guzvu, ali omiljeni find mi je bio kad sam pronasla jedan jedini primerak knjige koju sam trazila godinama (Hemingvejev Rajski vrt) na nekom standu. Poslednju kintu sam pljunula za nju tada, i nije mi padalo na pamet ni da trazim popust, iako je izmedju druge i trece strane bila mrtva muva.

Sjajan ti je ovaj blog, stvarno

I uopste se ne secam tih dukserica - i sto li sam se iscudjavala. Mislim, nije kao da sam ja u to vreme nosila ista drugo sem starki i vijetnamke u svim godisnjim dobima (preseceno dedinom pidzamom na pruge). Mozda zato sto su sportske?
natasavb natasavb 08:54 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Nisam neki posebni fan Sajma i ne podnosim guzvu, ali omiljeni find mi je bio kad sam pronasla jedan jedini primerak knjige koju sam trazila godinama (Hemingvejev Rajski vrt) na nekom standu.


ovo leto sam je opet procitala . :)

zanimalo me kakav ce sad utisak ostaviti na mene ,jer sam je prvi put citala pre dvadesetak godina.
ostala i dalje jedna od omiljenih knjiga. ovaj put mi se jos vise svidela.

na sajmu bila juce.
mnogo manja guzva nego inace, a popusti veci.
kupila svasta nesto, ali ni blizu sve sto sam zelala. :(
mozda opet odem u subotu.

e da, upoznala sam se sa jelicom i evo masem joj. :)
teodorakaze teodorakaze 09:45 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

ostala i dalje jedna od omiljenih knjiga. ovaj put mi se jos vise svidela.


Takodje! Citam je periodicno.
Biljana 77 Biljana 77 14:31 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Mozda zato sto su sportske?

Hemingvejev Rajski vrt ....
ovaj put mi se jos vise svidela.
Mogla bih i ja da ponovim. Teodora i ja smo dugo mislile da niko na svetu nije pročitao tu knjiu osim nas.
upoznala sam se sa jelicom i evo masem joj. :)
A! A! Hoću i ja!
natasavb natasavb 14:40 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Mogla bih i ja da ponovim. Teodora i ja smo dugo mislile da niko na svetu nije pročitao tu knjiu osim nas.


i ja sam mislila da nije niko osim mene.:)
kad se desi da je spomenem, zacudjeno me gledaju, kao hemingvej hmh.

jelica ce koliko sam razumela biti svaki dan tamo.
Lionsgate Lionsgate 20:14 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Prema svecu i tropar.. Pavić ...


Hajde sto Brajovic ne podnosi Pavica . . .
A povodom stava Vladete Jankovica u vezi Milorada Pavica zlobnici iz beogradske carsije kazu da to ima veze sa enormnim uspehom potonjeg sredinom 80-tih i nesto kasnijim prijemom u SANU. Kazu da od tad Vladeta ne moze da smisli to prezime . . .
Biljana 77 Biljana 77 21:42 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Hajde sto Brajovic ne podnosi Pavica

Pa ima čovek ukusa..
zlobnici iz beogradske carsije
Upravo. Moja baba je imala običaj da kaže: od zavisti nema teže bolesti, misleći na zavidne a ne na ovisnike.
Lionsgate Lionsgate 22:00 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Upravo. Moja baba je imala običaj da kaže: od zavisti nema teže bolesti, misleći na zavidne a ne na ovisnike.

Jos je tim zlobnicima malo da olajavaju u stilu "ljubomora zbog knjizevnog uspeha, tiraza, uspeha napolju, prijema u SANU" nego su coveku natovarili da se zbog nekih licnih interesa angazovao kod Kostunice . . . zaludna carsija.
Biljana 77 Biljana 77 22:46 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Pa sad pričamo o čoveku koji je bio, koliko se sećam, predsednik evropskog ogranka PEN-a, a nije Pavić. O političkom angažmanu ne bih, daleko bi nas odvelo. A čaršija jeste zaludna.. i ne prašta uspeh. S druge strane elaboriranje na temu zašto Pavić nije veliki pisac takođe bi nas daleko odvelo.
mirelarado mirelarado 22:59 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Biljana 77
Pa sad pričamo o čoveku koji je bio, koliko se sećam, predsednik evropskog ogranka PEN-a, a nije Pavić. O političkom angažmanu ne bih, daleko bi nas odvelo. A čaršija jeste zaludna.. i ne prašta uspeh. S druge strane elaboriranje na temu zašto Pavić nije veliki pisac takođe bi nas daleko odvelo.


За првог ми је жао што је због дипломатије напустио професуру, а други није вредан тог елаборирања.
Lionsgate Lionsgate 22:59 29.10.2009

Re: Sajam ljudi

Pa sad pričamo o čoveku koji je bio, koliko se sećam, predsednik evropskog ogranka PEN-a, a nije Pavić. O političkom angažmanu ne bih, daleko bi nas odvelo. A čaršija jeste zaludna.. i ne prašta uspeh. S druge strane elaboriranje na temu zašto Pavić nije veliki pisac takođe bi nas daleko odvelo.


OK, a taj covek je uz to bio (a mozda je i sad) potpresednik Kostunici takodje. Jackil and Hyde?
Uzgred, uspeha vise ima onaj prvi . . . mislim u knjizevnosti, ne u politici.

EDIT.
Blog je o knjigama, knjizevnosti? Opet je Brajovic bacio kosku i utekao . . .
Biljana 77 Biljana 77 23:38 29.10.2009

Re: Sajam ljudi


Blog je o knjigama, knjizevnosti? Opet je Brajovic bacio kosku i utekao . . .
Blog je o knjigama, o sajmu, o sećanjima, o mom ujaku, o studentskim selidbama. .. I da zaključimo temu Janković-Pavić, prvog cenim kao profesora, drugog ne cenim kao pisca, a uspeh je relativan pojam.
dunja73 dunja73 19:24 28.10.2009

--

Meni uvek bude zao zbog tog Sajma sto nisam dole .Sto puta sam
rekla da cu da nastimam u to vreme godisnji i nije mi nikada poslo za rukom.
i krivo mi bude svake godine..
Hvala Biljo tebi..()
Biljana 77 Biljana 77 19:30 28.10.2009

Re: --

Hvala Biljo tebi..( )

Ako se ovako zahvaljuješ, šta će biti ako te naljutim?
dunja73 dunja73 19:40 28.10.2009

Re: --

Ako se ovako zahvaljuješ, šta će biti ako te naljutim?

letos sta god trazih u provinciji -nemaju ..da ne verujes ..Oni znaju da to ima u Bg ,ali do njih , udaljnih svetlosnu godinu jos nije doleprsalo...ili sam ja neki baksuz..
super ti je tekst.
maksa83 maksa83 21:22 28.10.2009

jamsa

Bio danas, bazao 2 sata, kupio 11 kg knjiga (ne znam tačno koje su i ko je pisao, ali ima crvenih, žutih, plavih, tako ... šarenih, raznih veličina i debljina, birao sam da budu različite, mada sam se trudio da lepo složim boje), i onda me cimnuli telefonom hitno nazad na posao, a taman sam završio 80% one hale, u anex nisam ni privirio. Bemtiživot.

Ovo sam hteo da pitam - da li neko zna ko je kod nas preveo i izdao SF Roberta Heinleina, i da li toga još uvek ima da se kupi, i ako da - gde? Konkretno me zanimaju:

Methuselah's Children
Time Enough for Love
The Number of the Beast
The Cat Who Walks Through Walls
To Sail Beyond the Sunset

Hvala ako neko zna!

P.S. Moj omiljeni štand sa Sajma Knjiga nema veze sa knjigama - pre neku godinu u onoj niskoj hali pre velike su bili oni štampari i sl. Na štandu jednog od njih su bile razapete majice svih boja na kojima je pisalo: "Ja sam sitoštampar - opasnost je moje zanimanje". Prajsles.
Biljana 77 Biljana 77 23:07 28.10.2009

Re: jamsa

Bio danas, bazao 2 sata, kupio 11 kg knjiga
To volim, ekspeditivnost.
kod nas preveo i izdao SF
Što se SF-a tiče stigla samo do Dena Simonsa, oduševila se, ali nisam dalje zalazila u oblast.
majice svih boja na kojima je pisalo: "Ja sam sitoštampar - opasnost je moje zanimanje"
Ti ovo izmišljaš, je l' da?
crossover crossover 23:23 28.10.2009

Re: jamsa

maksa83
Methuselah's Children

Ово је класик: "Метузалемова деца", изашло је у Кентауру.
Сумњам да има да се купи, могу да погледам по кући :))
Biljana 77 Biljana 77 23:42 28.10.2009

Re: jamsa

могу да погледам по кући

Kad već gledaš, vidi de, i za ovaj Mimezis što ja kukam, da se nije negde zaturio..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:47 28.10.2009

Re: jamsa

Biljana 77
могу да погледам по кући

Kad već gledaš, vidi de, i za ovaj Mimezis što ja kukam, da se nije negde zaturio..

Кхм-кхм...
mirelarado mirelarado 23:57 28.10.2009

Re: jamsa

Biljana 77
могу да погледам по кући

Kad već gledaš, vidi de, i za ovaj Mimezis što ja kukam, da se nije negde zaturio..


Мимезис Ериха Ауербаха?
crossover crossover 00:10 29.10.2009

Re: jamsa

Biljana 77
могу да погледам по кући

Kad već gledaš, vidi de, i za ovaj Mimezis što ja kukam, da se nije negde zaturio..

Немам, сигурно, а нисам ни чит’о.
Могу да ти дам једино Povezivanje TCP/IP mreža - Principi, protokoli i arhitekture или ако хоћеш Златна јесен, Борис Пастернак, то је ионако Предрагеова књига, више ми не треба :))
Biljana 77 Biljana 77 00:23 29.10.2009

Re: jamsa

Мимезис Ериха Ауербаха?
Kažem ja, Sveti gral!
Povezivanje TCP/IP mreža - Principi, protokoli i arhitekture
.. Kad sam čitala Žmuov IPTV mogu i to.. Za dobru nema loša knjiga..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:25 29.10.2009

Re: jamsa

crossover
... то је ионако Предрагеова књига, више ми не треба :))


Ако је ниси умастио, можеш и да је вратиш, време је, ипак је држиш... двадесетак година.
crossover crossover 00:38 29.10.2009

Re: jamsa

Predrag Brajovic
crossover
... то је ионако Предрагеова књига, више ми не треба :))

Ако је ниси умастио, можеш и да је вратиш, време је, ипак је држиш... двадесетак година.

Па ја полако читам, пажљиво...
Нисам могао да се сетим чија је, сад ми је синуло кад сам те угледао. Има још једна...
maksa83 maksa83 08:08 29.10.2009

Re: jamsa

majice svih boja na kojima je pisalo: "Ja sam sitoštampar - opasnost je moje zanimanje"

Ti ovo izmišljaš, je l' da?

Avaj, ne, a voleo bih da jesam pošto je sjajna fora. :)
maksa83 maksa83 08:13 29.10.2009

Re: jamsa

Могу да ти дам једино Povezivanje TCP/IP mreža - Principi, protokoli i arhitekture

Biljana, uzmi ovo kad ti nudi - radnja je malo spora u početku dok se ne iskristališu i razrade likovi i zaplet, ali posle postaje ludilo. Skoro je po njoj snimljen film sa Vinom Dizelom i Van Damom u gl. ulogama. (Vin Dizel igra TCP-a a Van Dam IP-a). Akcija - tuća/maćevanje, pucnjava, cice, jurnjave kolima, sve je tu - k'o u knjizi.

P.S. Čujem da je Vin Dizel potpisao za film koji će da se snima po "Portret Umetnika u Mladosti". To će tek da bude ha-os. Prvo su pitali Čaka Norisa ali on već vežba za filmovanje Tihog Dona. Kaže: "Nobelovci me fasciniraju".
NNN NNN 10:48 29.10.2009

Re: jamsa

pitali Čaka Norisa ali on već vežba za filmovanje Tihog Dona.
U sceni kad Griša pokosi plovku i ne mogu da zamislim nekog boljeg od Čaka.
Ps. Ionako je Tihi Don za gledanje, a ne za čitanje <_<
miloradkakmar miloradkakmar 00:56 29.10.2009

'Ajde

da i kod tebe kažem kako ove godine ne mogu , kao i prošle, na Sajam.
Eto me sledeće godine.
Dobro si uvezala život sa knjigama. Primetih da nisu dobro prošli oni koji su se "ogrešili" o tvoje knjige.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana