Društvo| Ljudska prava| Životni stil

Da li je Krugolina ubica? (2. deo)

Krugolina Borup RSS / 26.10.2009. u 17:01

100148.jpg

Inspirisana sjajnim tekstom blogokolege Unfa, a već odavno iznervirana autobusima GSP-a koji šaraju gradom izduvavajući otrovne gasove iz sebe, istovremeno bez blama optužujući mene da sam, kaobajagi, ja ubica a ne oni, reših da objavim ovaj blog, napisan još pre više od godinu dana. Prvi deo objavila sam još u Potpalublju, ko želi može ga pročitati ovde: "Da li je Krugolina ubica? (1. deo)".

***

Prva studija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o pasivnom pušenju predstavlja udžbenički primer ispravnog načina sprovođenja epidemiološke studije. Na njihovu žalost, imala je neočekivane rezultate. SZO je na to reagovala sprovođenjem druge studije, meta-analize, koja im je omogućila da iz prve studije izvuku samo one rezultate koje su želeli. U nastavku sledi analiza njihove prve studije.

Činjenica: Svetska zdravstvena organizacija sprovela je studiju o pasivnom pušenju i raku pluća u Evropi.

Činjenica: Bila je to studija s kontrolnom grupom i velikim uzorkom.

Činjenica: Cilj studije bio je da obezbedi precizniju procenu rizika, da otkrije razlike između različitih izvora pasivnog pušenja, i efekata koji pasivno pušenje ima na različite vrste raka pluća.

Činjenica: Studija je sprovođena iz 12 centara u 7 evropskih država tokom perioda od 7 godina.

Činjenica: Učesnici studije bili su 650 pacijenata obolelih od raka pluća i 1542 kontrolna subjekta. Pacijenti koji su bolovali od bolesti koje se vezuju za pušenje, isključeni su iz kontrolne grupe. Niko od subjekata u bilo kojoj od dve grupe u životu nije popušio više od 400 cigareta.

Činjenica: U tri studijska centra, članovi porodica učesnika studije intervjuisani su kako bi se dobila potvrda da su nepušači.

Činjenica: Studija nije pronašla da postoji statistički značajan rizik za nepušače koji su ili živeli ili radili s pušačima.

Činjenica: Jedini statistički značajan broj odnosio se na umanjen rizik od raka pluća među decom pušača.

Činjenica: Studija je pronašla relativni rizik (RR) od 1.16 za one koji su izloženi pasivnom pušenju zbog supružnika, pri čemu je interval sigurnosti (Confidence Interval - CI) bio .93 - 1.44. Laički rečeno, to znači:

- Izloženost pasivnom pušenju zbog supružnika uvećava rizik od dobijanja raka pluća za 16%.

- Gde biste inače imali 100 slučajeva raka pluća, sada biste imali 116.

==ALI==

- Pošto je interval sigurnosti (CI) uključivao 1.0, relativni rizik od 1.16 nije statistički značajan.

Činjenica: RR niži od 2.0 obično se ne smatra važnim, i najverovatnije je rezultat greške. Poželjnim se smatra RR veći od 3.0.

Ovo pravilo anti-duvanski aktivisti rutinski ignorišu.

Činjenica: RR za izloženost pasivnom pušenju na poslu iznosio je 1.17, a CI je bio .94 - 1.45.

Činjenica: RR za izloženost pasivnom pušenju i od strane supružnika i na poslu iznosio je 1.14, a CI je bio .88 - 1.47.

Činjenica: RR za izloženost pasivnom pušenju u detinjstvu iznosio je 0.78, a CI je bio .64 - .96. Ovo ukazuje na zaštitni efekat. Deca koja su izložena pasivnom pušenju u kući tokom detinjstva imaju 22% manje šanse da obole od raka pluća, shodno rezultatima ove studije.

SZO je brzo zakopala ovaj izveštaj, ali britanska štampa ga se dokopala i počela nedeljama da ih progoni.

Činjenica: 8. marta 1998. godine, britanske novine The Telegraph su izvestile: "Vodeća zdravstvena organizacija u svetu uzdržala se od objavljivanja studije koja pokazuje ne samo da možda ne postoji veza između pasivnog pušenja i raka pluća, već da ono može imati čak i zaštitni efekat."

Konačno, SZO je dala izjavu za štampu. Iako njihova studija nije pokazala nikakav statistički značajan rizik od pasivnog pušenja, njihova izjava za štampu imala je naslov koji je dovodio u zabludu: "Pasivno pušenje uzrokuje rak pluća - ne dozvolite da vas zavaraju." (Kažem: naslov je dovodio u zabunu, jer je prosto nepristojno nazvati ga čistom laži.)

Činjenica: U paragrafu 4, priznali su činjenice: "Studija je otkrila da postoji procenjeni 16% uvećani rizik od raka pluća među nepušačima koji su u braku sa pušačima. Za izloženost na poslu, procenjeno uvećanje rizika iznosi 17%. Međutim, zbog male veličine uzorka, nijedan od ova dva rizika nije statistički značajan."

Činjenica: Njihova izjava za štampu uopšte ne pominje jedini statistički značajan rezultat iz njihove studije, onaj po kome deca pušača imaju 22% manje šansi da dobiju rak pluća.

Činjenica: SZO pokušala je da za rezultate okrivi malu veličinu uzorka. Međutim, u časopisu Journal of the National Cancer Institute, u kome je njihova studija i objavljena, istraživači jasno kažu: "Važan aspekt naše studije u poređenju s prethodnim studijama, jeste njena veličina, što nam je omogućilo da procene rizika dobijemo sa vrlo dobrom statističkom preciznošću..."

Dodatne informacije:

- Apstrakt ove studije dostupan je ovde.

- Izjava SZO za štampu locirana je ovde.

- Ovaj članak iz British Wall Street Journal-a razmatra ovu studiju i EPA studiju.

- FORCES sadrži mnoštvo linkova ka člancima i komentarima na ovu temu.

(Napomena: Gornji tekst prevod je teksta Dejva Hita (Dave Hitt) na čijem kraju se eksplicitno daje dozvola da se isti koristi bez ograničenja. Krugolina ovim daje dozvolu da se i njen prevod tog teksta koristi bez ikakvih ograničenja. Izuzev u komercijalne svrhe, tj. ne može se prodavati.)

 



Komentari (381)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 17:13 26.10.2009

Smrt ubicama!

Otrujte ih duvanskim dimom!
NNN NNN 21:33 26.10.2009

bez filtera

drugarski

krugolina, to sam ti rekla ranije istim povodom ali cu da ponovim i sad
ovakvim pisanjem ti diskreditujes znacaj i kvalitet svoje osnovne akcije na blogu. za ljude si ti sinonim za "majku hrabrost" koju i sama svesrdno podrzavam.
ovo ne podrzavam.

(pogledaj moje komentare u daljoj diskusiji da vidis zasto)
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:31 27.10.2009

Re: drugarski

krugolina, to sam ti rekla ranije istim povodom ali cu da ponovim i sad
ovakvim pisanjem ti diskreditujes znacaj i kvalitet svoje osnovne akcije na blogu. za ljude si ti sinonim za "majku hrabrost" koju i sama svesrdno podrzavam.
ovo ne podrzavam.


Iskreno, ne razumem ljude koji moje zalaganje za prava pušača, kao uostalom i moju karijeru unutar astrologije, uopšte dovode u bilo kakvu vezu sa "Majkom Hrabrost".
A ti nisi jedina.
Moram li da ponovim da se i astrolozi i pušači porađaju?

Ako to što pušim ugrozi podršku "Majke Hrabrosti" - then, so be it.
Da se pravim da sam nešto što nisam da bih izdejstvovala podršku - ne, hvala.
To sam što sam, i guraću "Majku Hrabrost" dok ima podrške, onakva kakva jesam.
"Majka Hrabrost" nisam ja, već su to žene nezadovoljne tretmanom u porodilištima.
Ako sam ja u toj priči problem - ja ću da se sklonim.
Pa, nisam se ja rodila s "Majkom Hraborost"!

Re: drugarski

da pojasnim:
pusnje je stvar tvog licnog izbora.
majka hrabrost je mnogo vise od toga.
astrologija je tvoja profesija i u ovom kontekstu sam je pomenula samo zato sto nije moja i ja se ne bi usudila da pisem o njoj na nacin na koji ti pises o mojoj.

predlog

u ovom tekstu i komentarima postoje 2 stvari:
1. tvoja tvrdnja da pasivno pusenje nije steno, nego potencijalno korisno - sto je cista glupost
2. tvoja prica o ljudskim pravim ai slobodama pusaca - sto je potencijalno ok tema za diskusiju

ono sto me ljuti je sto si ti ZLOUPOTREBILA POPULARNOST "MAJKE HRABROST" da promovises svoju privatnu pasiju koja je stetna po zdravlje. to ce naljutiti i mnoge druge koji tvoju akciju podrzavaju. razmisli o tome

Sto ne otvoris lepo jos jedan nalog pod npr imenom Branka Pusic, pa se onda pod njim bori za prava pusaca.
spadalo92 spadalo92 09:14 27.10.2009

Re: bez filtera

Od pušenja rastu brkovi, a poznato je i da pušenje skraćuje cigarete, hi!
stasava stasava 09:36 27.10.2009

Re: drugarski

da pojasnim:
pusnje je stvar tvog licnog izbora.
majka hrabrost je mnogo vise od toga.
astrologija je tvoja profesija i u ovom kontekstu sam je pomenula samo zato sto nije moja i ja se ne bi usudila da pisem o njoj na nacin na koji ti pises o mojoj.
*novo

Ne znam da li je toliko bitno da li je sve ovo pod MH, ili bi bilo drugacije da je pod Branka Pusic. Meni je interesantniji sadrzaj i cilj -da li je ovo zalaganje za prava pusaca ili jednostavno otkrivanje interesantnih cinjenica koje su mene zaista iznenadile. To da pasivno pusenje nije u direktnoj vezi sa rakom pluca. Poklonici teorije zavera ce videti , mozda, neku spregu izmedju duvanske industrije i SZO.Da li je Branka ili MH cinjenice iskoristila za racionalizacije, zaista ne znam.
vlada_bg79 vlada_bg79 10:02 27.10.2009

Re: drugarski

Poklonici teorije zavera ce videti , mozda, neku spregu izmedju duvanske industrije i SZO.Da li je Branka ili MH cinjenice iskoristila za racionalizacije, zaista ne znam.

Pogledajte sta SZO zaista misli o uticaju duvana, pa sami donesite svoje zakljucke:
http://www.who.int/tobacco/research/en/
http://www.who.int/tobacco/research/secondhand_smoke/faq/en/index.html
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:30 27.10.2009

Re: predlog

Ana, jedno pitanje i naravno monolog...poduži.
koliko ja vidim, ovaj blog je registrovan pod krugolina borup, a ne - majka hrabrost, tako da je sasvim nepotrebno branki otvarati novi blog pod imenom branka pušić, gde će se ona zalagati za šta već hoće.
ehm, moje pitanje je - zašto branka, iliti krugolina nema prava da piše o ovoj temi i zašto devalvira celu stvar? (ovo je kao retoričko pitanje, na koje sam već dala odgovor)
ok, ti se ne slažeš da ona piše na način na koji piše o ovome o čemu piše i reaguješ kao lekar, jer se ona "meša" u tvoje polje dejstva i to ti ne sporim.
ali, ne vidim da si reagovala gore gde je bila priča o ostavljanju pušenja za vreme trudnoće, gde bebina posteljica izgleda ne znam ni ja kako i gde su bebe ne znam ni ja šta.
da se razumemo,
trudna sam i prestala sam da pušim. (i priča odozgo me neće naterati da preventivno uzimam par cigareta dnevno, iako mi se puši s vremena na vreme, i iako znam da ću, čim se vratim sa ovog službenog puta, ponovo da pušim, jer volim brate!)
došlo mi, nekako spontano. prvo mi je u glavi bilo malo gadno, pri pomisli šta će to mojim telom stići do bebe, a onda se i moje telo udružilo protiv mene - paisad: smučile mi se cigarete. (jedina na stvar od koje mi je bilo muka). i tako ja batalim skrozz. priroda je čudo - čak nisam ni nervozna. (ništa grickanje svega i svačega, ništa ožderavanje, skrozz normalna situacija. kao da nikad nisam pušila.)
ne znam da li pušenje u trudnoći ima bilo kakvih pozitivnih efekata, niti me zanima, pravo da ti kažem, ali znam da je u kragujevačkom porodilištu situacija počela da se menja. takodje znam da za moju trudnoću nije dobro da ja (ili bilo koja druga žena) moram da čekam č e t i r i sata na pregled (gde sam obavezna da se pojavim), jer se, eto nekom tako navrnulo. takodje ne mislim da je dobro za moju trudnoću da mi zamene rezultate urina, i da mi se npr prepišu antibiotici, a urin sterilan, da mi unesu pogrešne podatke u trudnički karton, da mi doktorka uopšte ne saopšti da neće biti u gradu tri meseca, da mi na tripl testu (bez obzira što on ne potpada pod dijagnostiku) piše: iznad granične vrednosti, pa se ja malko štrecnem, a onda pogledam original i vidim reč: below. nego, to nije tema....

da li će, sada da sve ono što je pokrenuto pasti u vodu, jer se krugolina iliti branka drznula napisati nešto što nije provereno, ili nije tačno, možda je i tačno, možda je sasvim netačno, delimično tačno i da ne redjam. vidim da je par komentatora razočarano, kao onomad što su se žene ostrvile na onu što se drznula da se pre propisanog roka vrati na posao, pa se blogovlasnica čak i izvinjavala.
branka ima pravo da piše o čemu god hoće, jer branka, iliti krugolina na ovom blogu nije majka hrabrost.

ukoliko jeste, onda: trt.
e, to je tema.

Re: predlog

Stvar je u tome sto je krugolina borup sviju naslovnu stranu zaradila (zasluzeno) na akciji majka hrabrost. Sad ovaj post, pun iscasenih poluistina na osnovu kojih se moze zakljuciti, ako se nekriticki posmatraju, da treba pusiti u trudnoci, ima mnogo vecu citanost nego sto zasluzuje

Re: predlog

duplirano
spadalo92 spadalo92 12:12 27.10.2009

Re: predlog

Sad oval post pun iscasenih poluistina na osnovu kojih se moze zakljuciti ako se nekriticki posmatraju da treba pusiti u trudnoci...
Ako ste u trudnoći, a niste pušač, ne trebate zbog toga propušiti. A ako ste pušač, a u trudnoći ste, onda ne trebate ostaviti pušenje, već smanjiti na 3-4 cigarete dnevno. Toliko sam shvatio iz cele ove diskusije.
Unfuckable Unfuckable 12:25 27.10.2009

Re: predlog

Mom starom su, ni ne porazgovaravši sa njim, posle infarkta zabranili da sedne u auto. (infarkt je dobio 4 godine nakon što je ostavio duvan, btw).
Posle kraćeg razgovora s lekarkom - a ključno pitanje te priče je bilo koji je realan razlog da potpuno rehabilitovan čovek ne seda za volan, kao i koliki stres (i sa kojim mogućim posledicama) bi mu predstravljalo to uskraćivanje, došlo je do promene njenog stava.
angie01 angie01 12:39 27.10.2009

Ako mogu ja!

1. tvoja tvrdnja da pasivno pusenje nije steno, nego potencijalno korisno - sto je cista glupost


kao okoreli hard shvajser, mogu reci dve stvari:

prvo, salzem se sa citiranom rechenicom AW..., i to je u svim, malo uredjenijim zemljama jasno i ljudi ne pruzaju nikakv otpor prema bazichnom uvazavanju drugih- u smislu, da niko nema pravo da svojim shtetnim navikama ugrozava bilo koga-ful pojnt!

drugo-akcija protiv pushenja- ova kod nas, prekopirana od napolje, je i tamo i ovde-chisto licemerje, a unosno.

Ili zatvorite fabrike duvana i besplatno sprovedite terapiju odvikavanja, ili nadjite nachina da se pushachi ipak uklope u nova pravila.

s jedne strane, fabrike duvana imaju pravo da svoje proizvode fajtaju raznim novim, josh po zdravlje opasnijim sredstvima, neka chak i povecavaju adikciju, a sa druge strane, u ime neke lazne brige- povecava se cena tog proizvoda i sprovodi akcija, koja je potpuno nelogichna, ako je duvan shtetan- treba ga ukinuti-kroz koju su provucheni razni perachi para.

ja lichno, VEOMA vodim rachuna- prvo da ne ugrozavam svoje ukucane, a drugo, svuda pitam, da li mogu da zapalim i to najcheshce radim pored otvoreng prozora.

apsolutno smatram da svojom loshom navikom- nemam prava da bilo koga maltretiram- dovoljno je da tom nekom smeta, pa makar i ova smeshna teorija o neshtetnosti bila tachna, jer svaka druga postavka je bahatost i neposhtovanje prava drugih, isto kao shto- ako je pushenje i dalje zakonom dozvoljeno, treba reshiti prostore, za nas kakane- svuda gde je to potrebno- poshto ovako ispada- eto mozesh, al duvaj, na unutra.


vlada_bg79 vlada_bg79 12:44 27.10.2009

Re: predlog

A ako ste pušač, a u trudnoći ste, onda ne trebate ostaviti pušenje, već smanjiti na 3-4 cigarete dnevno. Toliko sam shvatio iz cele ove diskusije.

Potpuno netacno! Sve ozbiljne institucije ili univerziteti se slazu da treba potpuno prekinuti sa pusenjem cim krene da se planira beba, a u najgorem slucaju cim se sazna za trudnocu, imate dosta informacija o tome na linkovim na mojim ostalim odgovorima - sa navedenim stetnim dejstvima pusenja u trudnoci.
Ako se neko ne slaze neka mi navede neku ozbiljnu referencu, a ne "rekli su mi" ili "cuo sam"...
maca22 maca22 12:44 27.10.2009

Re: Ako mogu ja!

angie01
drugo-akcija protiv pushenja- ova kod nas, prekopirana od napolje, je i tamo i ovde-chisto licemerje, a unosno.

Angie, možeš li malo više o ovome molim te? Ozb.
Zanima me kako se zarađuje na progonu pušenja. Sve čega ja mogu da se dosetim je proizvođači gube.

Re: predlog

Unfuckable
Mom starom su, ni ne porazgovaravši sa njim, posle infarkta zabranili da sedne u auto. (infarkt je dobio 4 godine nakon što je ostavio duvan, btw).Posle kraćeg razgovora s lekarkom - a ključno pitanje te priče je bilo koji je realan razlog da potpuno rehabilitovan čovek ne seda za volan, kao i koliki stres (i sa kojim mogućim posledicama) bi mu predstravljalo to uskraćivanje, došlo je do promene njenog stava.

Voznja se je posle mi zakonom zabranjena 4 nedelje. To nema nikakve veze sa lekarima koji samo imaju duznost da to pacijentu saopste. To je zbog veceg rizika za ponovni infarkt I slog sto bi potencijalno ugrozilo druge ucesnike u saobracaju
angie01 angie01 12:52 27.10.2009

Re: Ako mogu ja!

Angie, možeš li malo više o ovome molim te?


pa objashnjeno je u istom komentaru-pogledaj malo bolje.
Unfuckable Unfuckable 12:55 27.10.2009

Re: predlog

ne znam da li sam spomenuo u inicijalnom komentaru, ako nisam - izvinjavam se : prvobitna zabrana vožnje je bila - trajna.
On te prve 4 nedelje, kao i većina onih koji prođu kroz celu tu priču, nije ni mogao da vozi - s obzirom da je bio na obaveznoj rehabilitaciji, upravo 4 nedelje.
palilula92 palilula92 13:16 27.10.2009

Re: predlog

ono sto me ljuti je sto si ti ZLOUPOTREBILA POPULARNOST "MAJKE HRABROST" da promovises svoju privatnu pasiju koja je stetna po zdravlje. to ce naljutiti i mnoge druge koji tvoju akciju podrzavaju. razmisli o tome


Znaci ona pise o pusenju i to umanjuje znacaj ostalih stvari koje je uradila u zivotu. Ajde da ne preterujemo.
maca22 maca22 13:20 27.10.2009

Re: Ako mogu ja!

angie01
Angie, možeš li malo više o ovome molim te?
pa objashnjeno je u istom komentaru-pogledaj malo bolje.

Samo vidim da povećavaju cenu u ime lažne brige. ( i povećavaju adikcijiju kod postojećih).

Ali čini mi se da je teško da im se progon isplati na duže staze.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:37 27.10.2009

Re: predlog

Stvar je u tome sto je krugolina borup sviju naslovnu stranu zaradila (zasluzeno) na akciji majka hrabrost. Sad oval post pun iscasenih poluistina na osnovu kojih se moze zakljuciti ako se nekriticki posmatraju da treba pusiti u trudnoci ima mnogo vecu citanost nego sto zasluzuje

pa šta što je vip "zaradjen" na dotičnoj akciji? (a da iskoristim mesto i vreme da istrolujem i kažem da mi je pun kufer priča o vipu i nevipu, čitanosti i sve što ide uz pesak i koficu)
ponavljam:
koliko vidim - krugolinin blog se i dalje zove: krugolina borup, što meni govori samo to da je ovo blog krugoline borup, koja najčešće piše o stvarima u vezi sa onim što radi majka hrabrost.
i
da bi ono o čemu ti pričaš zaista bilo tako,
onda bi krugolina morala da zloupotrebi sajt majka hrabrost i sve ono što se pod tim imenom radi i npr, na sajtu napravi kolumnu: saveti za trudnice, u kojima ih savetuje da npr. puše, da bi smanjile rizik od preeklampsije, ili deli nekakve flajere u kojima apeluje na trudnice da puše, jer to će pomoći njihovim bebama da...
ne vidim da krugolina to radi.



to da li je ovaj post kritički ili nekritički obradila, to je sasvim druga stvar.
i to da li ovaj blog ima veliku čitanost ili ne, je neka pa sad treća stvar.

Re: predlog

palilula92
ono sto me ljuti je sto si ti ZLOUPOTREBILA POPULARNOST "MAJKE HRABROST" da promovises svoju privatnu pasiju koja je stetna po zdravlje. to ce naljutiti i mnoge druge koji tvoju akciju podrzavaju. razmisli o tome
Znaci ona pise o pusenju i to umanjuje znacaj ostalih stvari koje je uradila u zivotu. Ajde da ne preterujemo.

Naravno da ne umanjuje, Ali ona sad zloupotrebljava " majku hrabrost" za svoje prilicno sebicne interese. Meni je to neukusno I nefer prema ljudima koji su svoje price I energiju investirali u "majku hrabrost"
palilula92 palilula92 14:05 27.10.2009

Re: predlog

palilula92ono sto me ljuti je sto si ti ZLOUPOTREBILA POPULARNOST "MAJKE HRABROST" da promovises svoju privatnu pasiju koja je stetna po zdravlje. to ce naljutiti i mnoge druge koji tvoju akciju podrzavaju. razmisli o tomeZnaci ona pise o pusenju i to umanjuje znacaj ostalih stvari koje je uradila u zivotu. Ajde da ne preterujemo.
Naravno da ne umanjuje, Ali ona sad zloupotrebljava " majku hrabrost" za svoje prilicno sebicne interese. Meni je to neukusno I nefer prema ljudima koji su svoje price I energiju investirali u "majku hrabrost"



Zanci neki su od nje napravili svog idola, pa ce se razocarati? Kao kad tinejdzeri vole neciju muziku, pa taj neko krene da se zabavlja sa nekim koga bas ne gotive, pa onda ne vole njegovu muziku zbog zabavljanja. Malo ne zrelo. Meni to lici na babe i zabe.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 14:15 27.10.2009

Re: predlog

Zanci neki su od nje napravili svog idola, pa ce se razocarati? Kao kad tinejdzeri vole neciju muziku, pa taj neko krene da se zabavlja sa nekim koga bas ne gotive, pa onda ne vole njegovu muziku zbog zabavljanja. Malo ne zrelo. Meni to lici na babe i zabe.

Re: predlog

To je stvar licne etike. Tvoja verovatno nije ista kao moja. Ljudi koji su doprineli afirmaciji mh su tu uneli vrlo licne I teske price. Nije krugolina svoju popularnost I medijsku paznju zaradila pisuci o muzici, putovanjima ili slicnim bezazlenim temama. Ljudi koji su srenuli paznju na njenu akciju su gubili zene I decu!

Tebi je to mozda u redu, Ali meni nije. Dakle, moja glavna zamerka je na moralnu konotaciju pvog njenog teksta. Sto se tice argumentacije, on je tipican primer onog o cemu Sam pisala - bad science
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:04 27.10.2009

Re: predlog

To je stvar licne etike. Tvoja verovatno nije ista kao moja.

ne znam da li si meni replicirala ili nekom drugom, al' ako je meni upućeto, čisto me sad zbuni sa ovim oko etike.
je l' takve rečenice služe da pokažemo kako smo bolji i etičniji od drugih, tj. sagovornika?
ok, prihvatam da smo drugačije,
ja se, ni u jednom svom komentaru nisam pozivala na tvoju ličnost, etiku i ostale poštapalice za vrednosni sistem (koje btw potežemo u jako specifičnim situacijama), već samo pokušala da prikažem svoj ugao gledanja, a to je: krugolinin blog je krugolinin blog, krugolina nije majka hrabrost i krugolina ima pravo i da piše ovakve blogove u kojima ćemo je mi kritikovati.

medjutim:

ne pratim baš timeline, ali ne sećam se da je krugolina stekla popularnost pišući o ljudima koji su izgubili decu.
popularnost je (a ovo zvuči ko lepa brena, bogte) došla naknadno, tj. kad se stvar malo zahuktala.
koliko se sećam sve je počelo sa dojenjem njenih plavih očiju, čime je ona sama skrenula pažnju na sebe, pa su nastupila iskustva porodilja. itakoto. mislim, pošto već cepidlačimo, čisto da se zna, da nije bilo ovako:

krugolina prepričala nečiju tužnu priču
krugolina dospela u javnost
krugolina postala popularna
krugolina (dodati po potrebi)
i
onda zloupotrebila neke nesrećne ljude.

tako da ti neću više odgovarati,
nek bude da si ti u pravu,
ja sam ipak, izgleda i samo.... jež.
palilula92 palilula92 15:50 27.10.2009

Re: predlog

To je stvar licne etike. Tvoja verovatno nije ista kao moja. Ljudi koji su doprineli afirmaciji mh su tu uneli vrlo licne I teske price. Nije krugolina svoju popularnost I medijsku paznju zaradila pisuci o muzici, putovanjima ili slicnim bezazlenim temama. Ljudi koji su srenuli paznju na njenu akciju su gubili zene I decu!

Tebi je to mozda u redu, Ali meni nije. Dakle, moja glavna zamerka je na moralnu konotaciju pvog njenog teksta. Sto se tice argumentacije, on je tipican primer onog o cemu Sam pisala - bad scie


Podrzavanje akcije "Majka Hrabrost" je borba ljudi za bolji zivot a ne slaganje sa Krugolinom u svemu na ovom svetu. U koliko ti ili neko drugi zbog ovog bloga prestane da podrzava ovu akciju, to znaci da vam do toga nije stalo.

To je stvar licne etike


Ovo je ili izgovor, ili nerazumevenje pojma etike.
scabies scabies 15:53 27.10.2009

Re: predlog

Stvar je u tome sto je krugolina borup sviju naslovnu stranu zaradila (zasluzeno) na akciji majka hrabrost. Sad oval post pun iscasenih poluistina na osnovu kojih se moze zakljuciti ako se nekriticki posmatraju da treba pusiti u trudnoci ima mnogo vecu citanost nego sto zasluzuje
Stvarno mislim da je potpuno nebitno ko je kako zaslužio naslovnu i ko kako na njoj opstaje. Krugolina možda jeste dobila naslovnu kad je (ili zato što je) pokrenula GI MH, ali ako mene pitaš Krugolina naslovnu zaslužuje zato što je (mnogo puta do sada) pokazala zadivljujući stepen društvene svesti. U svakom slučaju, ja sam od onih koji misle da je Krugolina Borup stvorila MH, a ne da je MH stvorila Krugolinu Borup. I meni je žao što češće ne piše o stvarima nevezanim za porodilišta.

Re: predlog

nije ovo pitanje nikakvog takmicenja ili da li je krugolina stvorila mh ili ne. naravno da je zasluga njena, ali su i drugi ljudi imali veliki emotivni ulog koji treba postovati.

ako procitate sve komentare ovde shvaticete da je ovaj tekst odbio bar 3 coveka koji su ranije podrzavali MH. ja mislim da nije vredan toga.
solcence solcence 02:51 28.10.2009

Re: predlog

ono sto me ljuti je sto si ti ZLOUPOTREBILA POPULARNOST "MAJKE HRABROST" da promovises svoju privatnu pasiju koja je stetna po zdravlje. to ce naljutiti i mnoge druge koji tvoju akciju podrzavaju. razmisli o tome


To nije njena privatna pasija, niti je ona promovise. Krugolinu podrzavaju i mnogi nepusaci, pogledajte u blogu...kao i pusaci. Privatno je neciji posao, i cime se on bavi... a ovo je stvar od javnog znacaja i treba da se vodi na ovaj nacin. Ne vidim nikakav "sukob interesa" izmedju Majke hrabrosti i pusenja, zaista. Pogotovu nacin na koji se autorka bloga pozabavila temom! Za svaku pohvalu! Samo nastavi Krugolina! Hrabrost nije rigidnost, ona je smelost istrazivanja i postavljanja pitanja koja u ovom slucaju sve interesuju...a koga ne interesuje ne mora da cita blog.
tompinchns tompinchns 09:30 28.10.2009

Re: predlog

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ako procitate sve komentare ovde shvaticete da je ovaj tekst odbio bar 3 coveka koji su ranije podrzavali MH.


Mora da im je jako bilo stalo do MH kad su posle ovoga odustali!!!

Re: predlog

To ne kapiras. Ja ne govorim ovde o znacaju pojedinca, vec jedne vazne inicijative, akcije, zovi to kako zelis. Ako pogledas moj prvi komentar u ovom nizu videces da je dobio vise preporuka nego krugolinin blog. Meni je to sa aspekta mh zabrinjavajuce.
Covek mora da ima uvid u posledice svojih postupaka
Milan Novković Milan Novković 12:45 28.10.2009

Re: predlog

koliko ja vidim

Nemam šanse da odradim 300 komentara, pa po cenu da ponavljam delove nečijeg mišljenja evo i par mojih, laičkih crtica:

- U duvanskom dimu ima otrova. Teško da je to korisno za organo-genezu, genezu tkiva uopšte.

- Statistika je previše moćna nauka, kako u rukama stručnjaka tako i onih drugih - n% manja šansa da se umre od raka pluća može da bude žestoko korelisana sa n**3 % većom šansom da se u nekom sličnom vremenskom intervalu umre od nečeg drugog.

- Tako, sve ukupno, mizerne su šanse da se detetu daje bolja šansa ako majke puše u trudnoći

- Otrovi umeju da isprovociraju bolji razvoj imunog sistema - ja se sećam stare priče, ne znam koliko tačne, ali moguće, da su radnici u fabrikama pamuka imali bolje imune sisteme i manje obolevali od raka zbog adaptacije imunog sistema na prašinu u vazduhu.

- Samo ne treba ni imuni sistem "trenirati" previše i na "ne-evolutivni" način, ima puno i auto-imunih boljki - šta ako 2 godine duži život zato što nismo dobili rak pluća znači 15 godina nepodnošljivih bolova u zglobovima.

- Ja nisam pušač, ali su mi jezive te hajke protiv pušača ovde u UK, jedan od sve više fašisoidnih markera.

Na kraju, zdrav razum je najljuće pravilo, iako zvuči trivijalno pa tako niej dovoljno "cool".

Ja se ne čuvam od pasivnog pušenja. Statistika mi je pomogla da se tako postavim Ako pušaći, bez obzira na rizik, ipak ne padaju kao snoplje u pedesetim teško da će i nepušači koji ipak u sebe unose nekoliko redova veličena manje dima nego pušači.

Poslednje, ne treba olako odbaciti još jednu Aninu primedbu - novi javni ugled nosi i novu odgovornost. Jedno je boriti se protiv fašisoidnog divljanja nepušača, a sasvim drugo olako shvatati štetnost duvanskog dima.
antioksidant antioksidant 14:48 28.10.2009

Re: predlog

novi javni ugled nosi i novu odgovornost.


licni stav i javna funkcija...

klizav teren svakako.

(da se razumemo - veza izmedju branke i dragana je porilicno nategnuta mada ima neke slicnosti (dakle razumem aninu poziciju) mada slicnosti nema previse (razumem i snezanu))
scabies scabies 16:49 28.10.2009

Re: predlog

Covek mora da ima uvid u posledice svojih postupaka
Naravno da ne mora i naravno da bi bilo poželjno. Nego, ne znam šta smatrate da Krugolina treba da uradi? Da se pospe pepelom (duvanskim)? Da vrati VIP? Da da ostavq na sve funkcije i da Anonimni Pojedinac preuzme vođenje GI MH? Da prestane da puši? Šta?


Re: predlog

da ne pise ovakve tekstove pod pseudonimom krugolina borup. nek otvori drugi pa neka pise sta joj srce zeli. to ja mislim
Kazezoze Kazezoze 18:19 28.10.2009

Re: predlog

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
da ne pise ovakve tekstove pod pseudonimom krugolina borup. nek otvori drugi pa neka pise sta joj srce zeli. to ja mislim

a shta tebe briga pod kojim ce ona pseudonimom da pishe i shta ce da pishe?
stvarno si bez veze, ne znam koji ti je:ljubomora, nervoza zbog trudnoce ???

Re: predlog

hahhahahhaaa.....
ja samo pisem o tome kakav uticaj na siru javnost i posledice po majku hrabrost moze da ima ovo krugolinino istupanje.
Kazezoze Kazezoze 18:42 28.10.2009

Re: predlog

ja samo pisem o tome kakav uticaj na siru javnost i posledice po majku hrabrost moze da ima ovo krugolinino istupanje.

ti to neznash, i to uopshte nije vazhno. ako su te majke tu zbog krugoline a ne zbog njihovih problema sa porodjajem, onda su ionako iz pogreshnih razloga tu, pa nece ni biti neka shteta ako se razocharaju u krugolinu i odustanu od te njihove akcije.

Re: predlog

ti to neznash, i to uopshte nije vazhno. ako su te majke tu zbog krugoline a ne zbog njihovih problema sa porodjajem, onda su ionako iz pogreshnih razloga tu, pa nece ni biti neka shteta ako se razocharaju u krugolinu i odustanu od te njihove akcije.


ti k'o da zivis u diznilendu. te majke mogu da ne zele da takva osoba predstavlja njihove interese u javnosti.

sudeci po glasovima njih je min 32. ako je to krugolini ok, molim lepo. ja imam utisak da ona bas nije bila svesna toga niti je o tome previse razmisljala pre nego sto je ovaj tekst postavila.

ps. bilo bi sasvim ok da je pokrenula temu o ljudskim pravima i slobodi pusaca, ali to nije bila njena tema.
scabies scabies 18:52 28.10.2009

Re: predlog

ja samo pisem o tome kakav uticaj na siru javnost i posledice po majku hrabrost moze da ima ovo krugolinino istupanje.
Ana, mislim da tad nisi bila tu, ne znam da li si pratila, ali Krugolina je ovde napravila mnogo veću pometnju kad je pisala o astrologiji, a bogami hrabro je istupila i kad je bila cela gužva oko Parade ponosa, a u međuvremenu se nađe po neko kome smeta njen neformalan stil u komunikaciji sa ministrom, a i recnik koji povremeno koristi...Sve u svemu, to se ništa nije odrazilo na aktivnosti MH, čak mislim da je MH postala toliko jaka da može da opstaje i bez kontinuirane neorganizovane podrške pojecinaca. Možda grešim. Ali sigurna sam da ne grešim kad kažem da ovo ništa loše neće doneti MH. Uostalom-živi bili pa videli. Smatram da je u redu skrenuti pažnju na moguće rizike, ali da niko nema prava da zahteva da se Krugolina ponaša na bilo koji drugi način.
Bolje da pričamo o pušenju kad je to već tema
antioksidant antioksidant 18:53 28.10.2009

Re: predlog

sudeci po glasovima njih je min 32

ako brojis preporuke onda 31

ja sam ti dao preporuku jer mrzim klimoglave i aplauze bez ulazenja u sustinu.

ne slazem se sa stvojim stavom ali mi je jako ok sto ga iznosis i jako dobro obrazlazes
scabies scabies 18:54 28.10.2009

Re: predlog

pa nece ni biti neka shteta ako se razocharaju u krugolinu i odustanu od te njihove akcije.


sudeci po glasovima njih je min 32. ako je to krugolini ok, molim lepo.
Kako vidim u tom 32komentaru piše: MH podržavam, ovo ne podržavam. Ne piše: više ne podržavam MH zbog ovoga.

dobro -31

ja to govorim na osnovu licnog iskustva. ja radim relativno javan posao. ljudi me ocenjuju na osnovu toga kako izgledam, oblacim se, sta radim, kakva kola vozim... u takvim stvarima se razlike i individualnost do nekle oprastaju.
ovde je problem u promociji stetne navike koja se pseudonaucnom argumentacijom opravdava kao potencijalno korisna.

da primenimo to na mene. kad bih ja npr ovde gde zivim posle popijene 2 case vina sela da vozim kola i kad bi doslo do saobracajne nesrece i ispostavilo se da je moj procenat alkohola u krvi bio preko zakonskog limita, cak i u slucaju da krivica za nesrecu nije bila moja, ne samo da bi bila zakonski kaznjena kao bilo ko drugi, vec bih izgubila i dozvolu za rad i nesto sto se zove "certificate of good standing". smatra se da covek koji nije u stanju da kontrolise svoje porive i ponasanje nije u stanju da radi moj posao. to kakav sam ja strucnjak i da nisam alkoholicar nema veze. medjutim, niko mi ne bi zamerio ni da me vidi da popijem flasu vina u slobodno vreme.

tako funkcionise drustvo i ljudi koji su javne licnosti. krugolina to, htela ili ne, JESTE
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:18 28.10.2009

Re: predlog

milane, kapiram ja skroz šta si rekao,
ali ono što sve vreme potenciram u svojim komentarima
ne odnosi se na štetnost duvana ili nepriznajanja da ista ne postoji.

čak sam naglasila da post može da se kritikuje (a i poželjno je, čim je dato svima nama na uvid) .
ono što ja uporno naglašavam je da je ovo privatni brankin blog, a eno na sledećoj strani žena je lepo napisala da je tražila drugi nalog, ali da ne mere dva.
daklem, stav: ona je javna ličnost i samim tim što je napisala blog u kome je iznela neka razmatranja/studije/blablatrućkanje - izaberi po volji će naneti štetu onome što se odnosi na majku hrabrost.

ono što ja sve vreme pišem je:
bez obzira što je od nje (mislim na branku i majku hrabrost) počelo,
jedna ideja koja je krenula sa realizacijom ne može da počiva na jednom čoveku/ženi, niti može zbog jedne osobe da propadne. da, nekad je potrebna samo jedna osoba da ideja krene, ali o aktivizmu nekom drugom prilikom.

iliti drugim rečima
ako može i mora (da se sve vrti i zavisi od jedne osobe)
onda smo nagrabusili. (zato i u jednom od mojih gornjih komentara ono: trt)
a šta ako branka reši da se odseli iz zemlje? šta ćemo mi trudnice, lele, qq majko!!!!
ovo što je branka započela (a drugi se priključili) je pokazatelj koliko u stvari možemo učiniti i za sebe i za druge - i to je odlična stvar, jer bi trebalo da bude da branka više i nije toliko bitna.

druga stvar koja me poprilično nervira, a može se često sresti ovde na blogu je to kvazi čistunstvo i moralisanje, prebiranje po ličnim stvarima i da ne pišem više, smučiće mi se, a i vama što čitate.

moram da istrolujem,
ovo je jače od mene.

godinama posmatram ljude oko sebe koji dupetom nisu mrdnuli ni za šta u svom životu, a da ne govorim o tome da su nekome pomagali, ali su zato veoma revnosni kada treba da se vidi nešto iza zavese, da l' ima neka pikanterija, neka tajna, neko čudo koje će im okupirati dan, da ne primete kako vreme zapravo sporo prolazi i kako se toliko toga može uraditi za samo jedan dan.
i sva mi ta malogradjanština (ovo tek nema veze sa pušačima i nepušačima, ali ima veze sa razradom teme) malko nervira.

i ovo sam već pisala - kada vidim kolike komentare ljudi ostavljaju na ovom blogu: s v a k o d n e v n o,
pomislim:
kad li rade, ako rade?
kad li se bave tom decom, ko što pričaju da se bave?
kad li žive svoj život?
kad li...

i tako,
nego opet se raspisah.
ispunila sam kvotu za narednih šest meseci.
:)
scabies scabies 19:29 28.10.2009

Re: dobro -31

Ne mislim da je dobro poređenje. Tu je to zakonom uređeno i funkcioniše po automatizmu. U ovoj priči sa Krugolinom i pušenjem mi ne znamo da li će to imati posledice i kakve. Pri tome ja mislim da neće imati posledice, a Krugolina je spremna i na to da ih bude. Zato ne vredi dalje trošiti reči na to. Žena je lepo rekla da je ovo njen prostor sa kog se obraća javnosti, da ga je pošteno zaslužila, da hoće da piše i o drugim temama osim porodilišta i da je spremna za sve posledice takvog pisanja. Zašto bi se onda bilo ko mešao u to? Uostalom, ona nije izabrana na kakvim izborima, niti se finansira iz budžeta da bi bilo kome polagala račune.
A odgovornost za javno iznete stavove treba da bude proporcionalna težini tih stavova. Ja ipak mislim da Krugolinu niko ne doživljava kao nekog medicinskog experta da bi je mogli optužiti da koristi svoje zvanje i poziciju da ybunjuje ljude iznoseći neistine. Žena je lepo rekla da je astrolog koji trenutno predvodi jednu gražansq inicijativu i ovom prilikom prenosi rezultate jednog istraživanja koje je našla na sajtu SZO. I tu ne vidim nikakav problem.
palilula92 palilula92 19:54 28.10.2009

Re: dobro -31

da primenimo to na mene. kad bih ja npr ovde gde zivim posle popijene 2 case vina sela da vozim kola i kad bi doslo do saobracajne nesrece i ispostavilo se da je moj procenat alkohola u krvi bio preko zakonskog limita,


Potpuno pogresan primer, voziti kola sa visim procentom alkohola u krvi nego sto je dozvoljeno je protiv-zakonito. Kugolina nije prekrsila ni jedan zakon. Opet babe i zabe.
Milan Novković Milan Novković 21:33 28.10.2009

Re: predlog

čak sam naglasila da post može da se kritikuje

Hvala Snežana,

Ja nisam mislio na nikakvu kritiku. Ja sam izneo teze koje su mi u tom trenutku pale na pamet.

Da li imamo pravo da kritikujemo ovaj Krugolinin blog? Ja mislim da nemamo. Imamo pravo da ljubazno iznesemo svoje misljenje, uz poneku šalu

Krugolina je postavila blog uz dozvoljeno komentarisanje da bi čula naše komentare. A zaslužila je da dolazimo u velikom broju.

- Statistika može da dokaže svašta. Meni je 4 puta u UK "dokazivala" koliko je dobro mleko - dva puta da je dobro za nas i dva puta da nije. Statistika to može da radi zato što, namerno ili ne, uzme tendenciozni skup podataka pa nad njima operira na tendenciozni način. Npr, može da kaže da su ljudi u proseku dvodimenzionalni zato što su takvi na TV-u, a tamo vidimo više ljudi i masa ljudi nego u živo.

- Blagi stres - hemijski, toplotni, radioaktivni itd ume stvarno da potera naš organizam u akciju, neki uspavani geni se aktiviraju, pomera se metabolizam, sa neočekivanim rezultatima u kojima ponekad ima pozitivan deo. Samo rezultati su višedimenzionalni, mi volimo da vidimo one spektakularnije delove, neočekivane, brzu vodu, za ostalo nemamo vremena, a ni želje.

- Pušači kraće žive, u proseku, i to je njihovo pravo.

- Ja sumnjam da pasivno pušenje donosi neke posebne opasnosti. Naravno, ako je u nekoj ograničenoj meri, 8 sati u gustom duvanskom dimu je skoro sigurno nezdravo.

Ponavljam se, znam, ali mislim da je korisno podsetiti se nekih činjenica.

- Deca su ipak specifična, potpuno drugi slučaj. Evo zašto:

U odraslom čoveku čoveku ima 10 - 50 triliona ćelija - 50,000,000,000,000

Pa beba od 3.5 kg, prema odraslom čoveku od 70 Kg, ima do 2,500,000,000,000 ćelija

Sve su nastale od jedne, jajne ćelije (otac je samo dodao nešto genetskog materijala

Deobom se ćelija identično kopira (nije potpuno tačno, naravno, ali za ovaj argumenat jest - identično se kopira DNK).

Kad oštetimo deo DNK u jednoj ćeliji to se posle prenosi na sve ostale ćelije koje potiču od te ćelije.

A šta je rak? Ne jedan, na sreću, nego skup poremećaja u ćeliji.

Poremećaji u ćeliji se akumuliraju, i svaki novi poremećaj je slučajan, ima verovatnoću da se desi. Verovatnoća da se nakupi kritičan broj poremećaja je mnogo veći kod ćelije koja će se još mnogo deliti.

Znači ćelije u početku trudnoće su po važnosi svetlosne godine ispred ćelija odraslog čoveka.

Bilo koji otrovi iz sredine su opasni, što je osoba mlađa utoliku su opasniji, više će, u proseku, da skrate ukupan život.

A nije samo dužina života u pitanju, nego kvalitet.

Nekome je pušenje kvalitet, nekome piće, nekome preterano jelo, a svima zdravlje. Svako treba da napravi balans.

Da li će zbog Krugoline u sledećih mesec dana hiljadu klinaca od 15 godina propušiti? Naravno da neće, zabole ih za blog uopšte.

Najobičniji blog, problem nastaje kad bi sad Krugolina hipnotisala srpsku elitu pa im rekla da je pušenje zdravo. A to se neće desiti.

Znači, ja ne pušim ali organski ne podnosim prosečnog, britanskog agresivnog nepušača (pojedinci su ok

Kad bi se iskreno preispitali mnogi od njih bi zaključili da ne veruju toliko u naglašenu opasnost od pasivnog pušenja koliko u moć koju su dobili u krojenju pravila kako drugi trebaju da žive.

Kancelarije - ako nekom ne prija dim treba zabraniti pušenje, kao i glasnu muziku, smrdljive čarape i sve što ne ide kao dobri maniri.

Idealnije bi bilo da ako ljudi u jednoj kancelariji ne mogu da nađu najmanji zajednički sadržalac onoga što im omogućava prijatan rad, da prosto ne idu u zajedničku kancelariju.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:23 26.10.2009

Joj,

što bih ja propušio pored te tvoje drugarie sa fotografije.
A, da. Tekst je odličan.
gorran2 gorran2 17:27 26.10.2009

Re: Joj,

Ne smeta ti poljubac sa aromom duvanskog dima? Ja sam čuo da je opasan za srce...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:41 26.10.2009

Re: Joj,

gorran2
Ne smeta ti poljubac sa aromom duvanskog dima? Ja sam čuo da je opasan za srce...

Ma. smeta mi. Ali, po pravilu uz tu falinku idu mnoge dobre i zanimljive osobine
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:44 26.10.2009

Re: Joj,

Ali, po pravilu uz tu falinku idu mnoge dobre i zanimljive osobine


O, ljubi te Krugolina!
Razveseli me skroz.
talicni talicni 17:27 26.10.2009

Ti ne odustajes

Pusenje je dokazano stetno, vjerovala ti ili ne.

Nisi ti ubojica, mozes da se trujes koliko hoces ali novi zakoni ce sprijeciti da trujes druge ljude.

Krugolina Borup Krugolina Borup 17:30 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Pusenje je dokazano stetno, vjerovala ti ili ne.


Pušenje jeste. (Za neke stvari. Za druge je, pak, korisno.)
Pasivno pušenje - nije.
Verovao ti ili ne.

Bolje bi, pak, bilo da celu stvar ne posmatraš kao pitanje vere, već da kreneš da čitaš i proučavaš istraživanja na temu.
Da pričamo o činjenicama, a ne o veri.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:07 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Pušenje jeste. (Za neke stvari. Za druge je, pak, korisno.)
Pasivno pušenje - nije.


Kako sad jedno jeste a drugo nije. Jel' mi pasivni pusaci udisemo neki drugi dim, ne taj sa tvoje cigarete, koji je, kako kazes, opasan po tebe? Ili dim nije opasan ni u jednom slucaju, nego je opasno drzanje cigare u ustima?

Samo nepusaci znaju kako je "prijatno" poljubiti se sa pusacem. Ko sa pepeljarom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:11 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Jel' mi pasivni pusaci udisemo neki drugi dim, ne taj sa tvoje cigarete, koji je, kako kazes, opasan po tebe?


Da.

Samo nepusaci znaju kako je "prijatno" poljubiti se sa pusacem. Ko sa pepeljarom.


Pa, koj te tera da nas ljubiš?
Ima gi nepušačice kolko ti duša želi - biraj!
Nije valjda da si od onih što vole da reformišu nas s falinkom?
mara92 mara92 18:29 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Bolje bi, pak, bilo da celu stvar ne posmatraš kao pitanje vere, već da kreneš da čitaš i proučavaš istraživanja na temu.

Pa, koj te tera da nas ljubiš?
Ima gi nepušačice kolko ti duša želi - biraj!
Nije valjda da si od onih što vole da reformišu nas s falinkom?


Кажи им Круголина, кажи...хехехехехехехе
vlada_bg79 vlada_bg79 18:34 26.10.2009

Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Pušenje jeste. (Za neke stvari. Za druge je, pak, korisno.)
Pasivno pušenje - nije.
Verovao ti ili ne.


Na zalost najvece zrtve nase blogerke su deca koja su u Srbiji medju najugrozenijima od pasivnog pusenja, a narocito od pusenja u trudnoci!

Podaci Americkog Nacionalnog instituta za rak - koje je medju najvecim autoritetima za ispitivanje i lecenje malignih bolesti u svetu.
Vise detalja mozete naci ovde:
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Tobacco/ETS

Does secondhand smoke contain harmful chemicals?
Yes. Of the more than 4,000 chemicals that have been identified in secondhand tobacco smoke, at least 250 are known to be harmful, and 50 of these are known to cause cancer. These chemicals include (1):

arsenic (a heavy metal toxin)
benzene (a chemical found in gasoline)
beryllium (a toxic metal)
cadmium (a metal used in batteries)
chromium (a metallic element)
ethylene oxide (a chemical used to sterilize medical devices)
nickel (a metallic element)
polonium–210 (a chemical element that gives off radiation)
vinyl chloride (a toxic substance used in plastics manufacture)
Many factors affect which chemicals are found in secondhand smoke, including the type of tobacco, the chemicals added to the tobacco, the way the product is smoked, and the paper in which the tobacco is wrapped (1, 3, 4).


Does exposure to secondhand smoke cause cancer?
Yes. The U.S. Environmental Protection Agency (EPA), the U.S. National Toxicology Program (NTP), the U.S. Surgeon General, and the International Agency for Research on Cancer (IARC) have classified secondhand smoke as a known human carcinogen (cancer-causing agent) (1, 3, 5).

Inhaling secondhand smoke causes lung cancer in nonsmoking adults (4). Approximately 3,000 lung cancer deaths occur each year among adult nonsmokers in the United States as a result of exposure to secondhand smoke (2). The Surgeon General estimates that living with a smoker increases a nonsmoker’s chances of developing lung cancer by 20 to 30 percent (4).

Some research suggests that secondhand smoke may increase the risk of breast cancer, nasal sinus cavity cancer, and nasopharyngeal cancer in adults, and leukemia, lymphoma, and brain tumors in children (4). Additional research is needed to learn whether a link exists between secondhand smoke exposure and these cancers.

What are the other health effects of exposure to secondhand smoke?
Secondhand smoke causes disease and premature death in nonsmoking adults and children (4). Exposure to secondhand smoke irritates the airways and has immediate harmful effects on a person’s heart and blood vessels. It may increase the risk of heart disease by an estimated 25 to 30 percent (4). In the United States, secondhand smoke is thought to cause about 46,000 heart disease deaths each year (6). There may also be a link between exposure to secondhand smoke and the risk of stroke and hardening of the arteries; however, additional research is needed to confirm this link.

Children exposed to secondhand smoke are at an increased risk of sudden infant death syndrome (SIDS), ear infections, colds, pneumonia, bronchitis, and more severe asthma. Being exposed to secondhand smoke slows the growth of children’s lungs and can cause them to cough, wheeze, and feel breathless (4).

nevolja nevolja 18:38 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

srdjan.pajic

Samo nepusaci znaju kako je "prijatno" poljubiti se sa pusacem. Ko sa pepeljarom.

Ja ne znam.Nikad se nisam ljubila sa pepeljarom.
vlada_bg79 vlada_bg79 18:40 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Malo i o efektu pusenja u trudnoci, posto je bezbednost trudnica i dece takodje jedna od omiljenih tema nase blogerke, a ja sam siguran da pusenje u trudnoci ubija mnogo vise dece nego sva korupcija i nestrucnost u nasim porodilistima...

http://www.cdc.gov/reproductivehealth/tobaccousepregnancy/

Smoking during pregnancy
Women who quit smoking before or early in pregnancy significantly reduce the risk for several adverse outcomes.

Compared with women who do not smoke:
- Women who smoke prior to pregnancy are about twice as likely to experience a delay in conception and have approximately 30% higher odds of being infertile.
- Women who smoke during pregnancy are about twice as likely to experience premature rupture of membranes, placental abruption, and placenta previa during pregnancy.

Babies born to women who smoke during pregnancy:
- Have about 30% higher odds of being born prematurely.
- Are more likely to be born with low birth weight (less than 2500 grams or 5.5 pounds), increasing their risk for illness or death.
- Weigh an average of 200 grams less than infants born to women who do not smoke.
- Are 1.4 to 3.0 times more likely to die of Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:42 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Children exposed to secondhand smoke are at an increased risk of sudden infant death syndrome (SIDS), ear infections, colds, pneumonia, bronchitis, and more severe asthma. Being exposed to secondhand smoke slows the growth of children’s lungs and can cause them to cough, wheeze, and feel breathless (4).


Druže Vlado, umesto da postuješ nečija prepričavanja istraživanja, daj ti nama link na istraživanja na osnovu kojih su ova gospoda to prepričala, tj. daj nam "primary source", a ne "secondary source".

Unapred hvala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:44 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Babies born to women who smoke during pregnancy:
- Have about 30% higher odds of being born prematurely.
- Are more likely to be born with low birth weight (less than 2500 grams or 5.5 pounds), increasing their risk for illness or death.
- Weigh an average of 200 grams less than infants born to women who do not smoke.
- Are 1.4 to 3.0 times more likely to die of Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).


Druže Vlado - jopet te molim da nam daš istraživanja, a ne prepričavanja.

Unapred zahvalna.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:54 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes


Da.


Pravi astroloski odgovor .

Krugolina Borup


Pa, koj te tera da nas ljubiš?
Ima gi nepušačice kolko ti duša želi - biraj!
Nije valjda da si od onih što vole da reformišu nas s falinkom?



Ma jok, ja to nako krajnje dobronamerno.
vlada_bg79 vlada_bg79 19:03 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Druže Vlado, umesto da postuješ nečija prepričavanja istraživanja, daj ti nama link na istraživanja na osnovu kojih su ova gospoda to prepričala, tj. daj nam "primary source", a ne "secondary source".

Unapred hvala.


Na linku koji je stavljen (izvinjavam se bila je neka greska, ispravio sam), imaju reference za sve trvrdnje. Mislim da je cinjenica da su to podaci National Cancer Institute govori sama za sebe, ali tu su i reference, mislim da je u svakom slucaju neuporedivo relevantnije od necega sto je na sajtu "junkscience.com".

Opet link:
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Tobacco/ETS

Btw. u medicinskim krugovima ti podaci su odavno prihvacena cinjenica i niko ih ne spori, po meni svako osporavanje je finansirano od izuzetno profitabilne duvanske industrije, ali za to vec nemam dokaze
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:12 26.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Ja ne znam.Nikad se nisam ljubila sa pepeljarom.


I nemoj, dosta je sto sam se ja zrtvovao za naucni progres.

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:17 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Mislim da je cinjenica da su to podaci National Cancer Institute govori sama za sebe, ali tu su i reference, od necega sto je na sajtu "junkscience.com".


Pa, ova SZO studija je objavljena u Journal of National Cancer Institute - što će reći, kod njih.

Ovo drugo pogledam, pa se javim.

po meni svako osporavanje je finansirano od izuzetno profitabilne duvanske industrije,


A po meni, biranje istraživanja tako da se prikažu samo ona koja govore o štetnosti pasivnog pušenja, pri čemu se prećutkuje postojanje istraživanja koja to nisu uspela da dokažu - finansirano je od izuzetno profitabilnog antiduvanskog lobija.

I šta ćemo sad?
Činjenica: ima studija za biranje.
vlada_bg79 vlada_bg79 19:30 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Druže Vlado - jopet te molim da nam daš istraživanja, a ne prepričavanja.


Draga Krugolina,
ja Vas molim da razmislite dobro pre nego sto objavite ovako neodgovoran tekst. Vi imate jako uticajan blog i relativiziranjem rizika pozivajuci se na neke kvazi-naucne rezultate u cilju podrske nekog privatnog cilja (sprecavanje ili ublazavanje zakona o posenju), Vi indirektno mozete napraviti stetu mnogo vecu od one koju pravite direktno sa duvanskim dimom.
Ako neka trudnica procita vase argumente i pomisli da je bezbedno da pusi u trudnoci ili sutra pred detetom Vi ugrozavate i zdravlje tog deteta. Ja se izvinjavam i Vama i citaocima ako sam bio previse opsiran, ali zbog neodgovornosti teksta nisam mogao da ne reagujem.

Opet, nekoliko interesantnih, ima ih na hiljade bukvalno ne znam stvarno gde ste nasli ovih par koja imaju drugacije rezultate:

Podaci sa Center for Disease Control and Prevention, raspitajte se malo o njima, ako mislite da ti podaci nisu pouzdani:
http://www.cdc.gov/reproductivehealth/tobaccousepregnancy/
Takođe, štiti trudnicu od preeklampsije.

Smanjuje rizik od pre-eklampsije?!
http://research.nottingham.ac.uk/NewsReviews/newsDisplay.aspx?id=445
http://cep.lse.ac.uk/pubs/download/cp241.pdf
http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE5900XU20091001
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-10/cu-sdp092909.php#
http://www.drugabuse.gov/NIDA_notes/NNvol21N6/behavioral.html
http://www.trdrp.org/fundedresearch/Views/Grant_Page.asp?grant_id=1614
http://www.news-medical.net/news/20090825/Research-reveals-the-life-long-detrimental-impact-of-maternal-smoking-during-pregnancy.aspx#
http://www.enotalone.com/article/19260.html

Evo za kraj sa Stanford univerziteta:
http://med.stanford.edu/medicalreview/smrp14-16.pdf

Krugolina Borup Krugolina Borup 19:47 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Vi imate jako uticajan blog i relativiziranjem rizika pozivajuci se na neke kvazi-naucne rezultate u cilju podrske nekog privatnog cilja (sprecavanje ili ublazavanje zakona o posenju), vi indirektno mozete napraviti stetu mnogo vecu od one koju pravite direktno sa duvanskim dimom.


Mislim da preterujete.
To je samo blog.
Ali, čak i da je tačno da je tako uticajan kako kažete - valja se zapitati kako je takvim postao?
Tako što sam lupala gluposti ili tako što sam vodila diskusije argumentovano?

ne znam stvarno gde ste nasli ovih par koja imaju drugacije rezultate


Objaviću ih u posebnom blogu.
Upravo zato što ih nema "par", već malko više.

vlada_bg79 vlada_bg79 19:59 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Činjenica: ima studija za biranje.


Evo jos jedan odgovor i necu vas vise zamarati.

Kao cemo o cinjenicama, neuporedivo vise je onih studija koje potvrdjuju stetnost duvana, sigurno najmanje 100:1 (dobro nije sigurno, moja procena), neki efekti kao kongenitalne malformacije su diskutabilni, ali neke koliko ja znam niko ne osporava (Cesca placenta previa, manja tezina na rodjenju, respiratorni problemi, SIDS...). Ja mogu da prihvatim da Vi niste 100% ubedjeni da je pasivno pusenje stetno, ali da na osnovu par spornih studija tvrdite 100% da nije stetno je kao sto rekoh u najmanju ruku neodgovorno. Ako postoje stotine istrazivanja koja to tvrde i ako je to stav najvecih institucija i univerziteta u toj oblasti, ako vec necete da prihvatite da je to sigurno ili barem verovatno, morate barem ostaviti mogucnost da tu ima necega. Sta ako tu ima istine, a vi ste ubedili neku buducu majku da ne obraca paznju na pusenje?
U svakom slucaju jedna neosporna "cinjenica" je da ako ne pusite sigurno ne ugrozavate ljude u svojoj okolini (a ni sebe same ako je to Vama bitno, trebalo bi da jeste), a ako pusite sigurno ugrozavate svoje zdravlje i verovatno (ili hajde barem je moguce, toliko morate priznati) ugrozavate zdravlje ljudi koje volite, narocito dece - zakljucak ako volite svoju decu, vise od svojih navika, nemojte traziti izgovore da nastavite tako vec nemojte pusiti pred njima, ili jos gore sa njima dok su jos deo vas!

Pa, ova SZO studija je objavljena u Journal of National Cancer Institute - što će reći, kod njih.

Razmislite malo sta znaci ovaj argument - National Cancer Institute je ocigledno upoznat sa ovom studijom jer je odjavljena u njihovom zurnalu, ali ipak na svome sajtu, kao sto ste videli, kao zvanicne podatke drze nesto sasvim suprotno. To znaci da su oni posle stotina i mozda hiljada studija koje su procitali, i verovatno celog zivota posvecenog ovoj problematici dosli do zakljucka koje studije su validnije i konzistentnije. Mislim da cete se sloziti da su oni mnogo kompetentniji da to procene od nas dvoje.
A kada se vec pozivamo na SZO - Svetska zdravstvena organizacija, i njihove studije zasto ne pogledamo sta oni kazu o celoj prici umesto da izvucemo jedno istrazivanje iz konteksta:
"Equally alarming is the fact that hundreds of thousands of people who have never smoked die each year from diseases caused by breathing second-hand tobacco smoke."
Obratite paznju na clanak o pasivnom pusenju "rigorous research leaves no doubt" i povezane studije.
http://www.who.int/tobacco/communications/events/wntd/2007/en/index.html
http://www.who.int/tobacco/communications/events/wntd/2007/introduction/en/index.html

Krugolina Borup Krugolina Borup 20:46 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Kao cemo o cinjenicama, neuporedivo vise je onih studija koje potvrdjuju stetnost duvana, sigurno najmanje 100:1,


Brojao?
vlada_bg79 vlada_bg79 21:03 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Brojao?

Izvinjavam se nisam brojao, odokativna procena, na osnovu ranijih iskustava i google rezultata, moguce da je pogresna, ali mislim da to nije poenta...
4krofnica 4krofnica 21:10 26.10.2009

the fact of the matter is.......

a ja sam siguran da pusenje u trudnoci ubija mnogo vise dece

ovako je meni predstavio jedan pedijatar (nepusac) sta se desava kad se prestane sa pusenjem tokom trudnoce..

-ako prestanes da pusis cim saznas da si trudna, otrovi u telu koji su natalozeni krecu da se oslobadjaju i idu direktno u plod, koji 'sisa' sve iz organizma. Ako ostanes na 5 cigara dnevno, toksini se zasicuju i nemozes nista vise da naudis nego sto si vec uradila svom telu...

-ako prestanes da pusis godinu dana pre trudnoce, mozda ces i imati nekog efekta jer dosta toksina ce se osloboditi (mada znamo da treba bar 10god da se ocisti telo)/

On je meni savetovao da se zadrzim na 3-4 cigarete dnevno zbog gore navedenog......kasnije sam citala da prva strada posteljica koja je skroz tamna i loseg kvaliteta....sto se tice mog slucaja 2xno.


vlada_bg79 vlada_bg79 21:31 26.10.2009

Re: the fact of the matter is.......

-ako prestanes da pusis cim saznas da si trudna, otrovi u telu koji su natalozeni krecu da se oslobadjaju i idu direktno u plod, koji 'sisa' sve iz organizma.

Uf, pa ne znam, kako se to oslobadjaju otrovi kada prestanes da unosis otrove u organizam, ja mora da sam preskocio taj cas...
Nisam bas siguran, ja sam nasao nekoliko clanaka gde se kaze da je rizik od pusenja najmanji u prvim mesecima i da rano prekidanje smanjuje rizik na nivo majki koje nisu ni pusile, u svakom slucaju ja bih svima savetovao da prestanu da puse cim se pojavi mogucnost da su u drugom stanju, ili pre toga ako je planski bebac

http://www.self-help.co.nz/Articles/Community++Health+News/Research+Shows+Giving+Up+Smoking+Early+in+Pregnancy+Reverses+Risk.html
http://www.ichr.uwa.edu.au/media/1053
jesyblesy jesyblesy 22:34 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

hahahahaha Americke naucne studije BLAH ja pusac u trudnoci nosila bebu u sebi 41 nedelju i na kraju je na silu rodila bila je teska 3300 grama jaka zdrava i poprilicno jesna da ne kazem pisna :) Veoma zdravo dete -do sad je (a ima 4 godine)bila bolsena svega par puta i to od bezazlene kijavice tako da vam ove americke studije padaju u vodu GENETIKA JE ZA SVE KRIVA PUSILI ILI NE ...nadam se da ne trolujem :)
Hansel Hansel 22:49 26.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Znam i ja sličan slučaj, ima slučajeva da pušači umru u dubokoj starosti, ali pretpostavljam da oni jesu genetski jači. to vam je kao kad neko nosi Helikobakter a ne oboli, a drugi oboli. Da li bi ovom drugom bilo bolje da se nije inficirao? Naravno da bi. Itd.

Zato se i preporučuje ostavljanje duvana najmanje godinu dana pre začeća i sprovođenje detoksikacije... Slučajno znam, pričao mi dr Borović, čovek se ranije mnogo eksponirao u kampanjama protiv pušenja.

Ali, paz'te sad - i dr Borović se iznenadio kada je video da to znam (a i ja se iznenadio kada sam to saznao) - jajne ćelije se formiraju tokom razvoja ženskog fetusa - dakle - ako pušenje povećava verovatnoću mutacija, i ako mutagene supstance dospeju do fetusa, onda se može očekivati da će u procesu mejotičke deobe verovatnoća za greške biti veća! I ta, možd aoštećena jajna ćelija će za 20-30-40 godina postati - organizam, ljudsko biće. Ne zanm da li je neko istraživao ovaj dugoročni uticaj, ali čini mi se logičnim, pošto se zna da su ćelije najosetljivije na mutagene uticaje u fazi deobe, da li mitotičke, da li mejotičke...
lavandablue lavandablue 01:29 27.10.2009

Re: the fact of the matter is.......

toksini se zasicuju i nemozes nista vise da naudis nego sto si vec uradila svom telu...


'toksini se zasicuju'?
ovde nema ama bas nikakve logike.
scabies scabies 01:36 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

i ako mutagene supstance dospeju do fetusa, onda se može očekivati da će u procesu mejotičke deobe verovatnoća za greške biti veća!
malko su se dr Boroviću pobrkale babe i žabe. Mutageni efekat se dešava na nivou gena, a u mejozi može doći do hromozomskih aberacija koje su kao što im ime kaže na nivou hromozoma. Javi dr Boroviću da ispravi objašnjenje teorije. A ne ovako zbuni laike sa dve mitoze i tri mejoze i onda može šta 'oće da dokaže
palilula92 palilula92 04:35 27.10.2009

Re: the fact of the matter is.......

ovako je meni predstavio jedan pedijatar (nepusac) sta se desava kad se prestane sa pusenjem tokom trudnoce..

-ako prestanes da pusis cim saznas da si trudna, otrovi u telu koji su natalozeni krecu da se oslobadjaju i idu direktno u plod, koji 'sisa' sve iz organizma. Ako ostanes na 5 cigara dnevno, toksini se zasicuju i nemozes nista vise da naudis nego sto si vec uradila svom telu...



I ja sam dobila isti savet kad sam bila trudna- u sred Amerike
kamichak92 kamichak92 08:12 27.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Krugolina Borup

Pasivno pušenje - nije.
Verovao ti ili ne.

Bolje bi, pak, bilo da celu stvar ne posmatraš kao pitanje vere, već da kreneš da čitaš i proučavaš istraživanja na temu.
Da pričamo o činjenicama, a ne o veri.


kakve ima veze da li je stetno?
kao, ako nije stetno, onda mozes slobodno da mi zagushish vazduh, usmrdis kosu i odecu, zagadis miris i ukus hrane, samo zato sto to tebi prija?
ne radi se o tome da se ja bojim smrti. radi se prosto o tome da hocu da disem vazduh a ne dim, i da necu da smrdim samo zato sto mi se zalomilo da u kafani pored mene sedi neko kao ti.
je l' to mnogo? mislim, jesam li razmazena? preterujem sa zahtevima?
o, pa onda se izvinjavam.

inace, pushaci su najuzorniji gradjani ove drzave. akciza je izraz ultimativnog patriotizma ovde.
samo pushi, matrix te voli zbog toga. stavise, bio bi to ozbiljan udarac bubrezima u bubrege kad bi se ti skinula sa smrdljivih stapica.
cheers.

partizanka.mira partizanka.mira 08:57 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

profitabilnog antiduvanskog lobija




A zar nije logičnije da se DUVANSKI lobi pre označi kao profitabilan?
vlada_bg79 vlada_bg79 09:31 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

A zar nije logičnije da se DUVANSKI lobi pre označi kao profitabilan?

Slazem se, svi znamo kako duvanska industrija zaradjuje svoj profit, kako ga zaradjuje antiduvanski lobi meni je stvarno nepoznato. Mozda Krugolina zna nesto sto mi ne znamo...
Rejlem Rejlem 09:45 27.10.2009

Re: Ti ne odustajes

Neću ponovo da pišem na ovu temu, već sam kod Unf-a ostavio svoje mišljenje o pušenju, i o celoj stvari. Sa pušenjem imam lično (porodično) loše iskustvo, i ne bih dalje da elaboriram.
Samo da kažem da me je blog razočarao.
Antipreporuka.

P.S. I da li je moguće da 2 dana uzastopce ovakve teme privlače najveću pažnju blogera?
Rejlem Rejlem 09:56 27.10.2009

Re: Ti ne odustajes

kao, ako nije stetno, onda mozes slobodno da mi zagushish vazduh, usmrdis kosu i odecu, zagadis miris i ukus hrane, samo zato sto to tebi prija?



Hansel Hansel 11:02 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

scabies
Hansel
i ako mutagene supstance dospeju do fetusa, onda se može očekivati da će u procesu mejotičke deobe verovatnoća za greške biti veća!
malko su se dr Boroviću pobrkale babe i žabe. Mutageni efekat se dešava na nivou gena, a u mejozi može doći do hromozomskih aberacija koje su kao što im ime kaže na nivou hromozoma. Javi dr Boroviću da ispravi objašnjenje teorije. A ne ovako zbuni laike sa dve mitoze i tri mejoze i onda može šta 'oće da dokaže
Nije to rekao dr Borović, nego ja. Ali, čekaj, zar se ne dešava crossing-over tokom mejotičke deobe? Zar se tada ne razmenjuju geni između parova hromozoma pre njihovog razdvajanja? Zašto su onda telesne ćelije podložnije mutacijama pri mitotičkoj deobi, kada nema ni crossing-over-a? Ako je verovati onome što se tu i tamo čita i čuje, kvalitet spermatozoida pušača je lošiji, što ne bi i jajnih ćelija onih čije su majke pušile pre i tokom trudnoće, ako su se njihove jajne ćelije tada formirale?

Možda sam ja mutagenost hemijskih supstanci povezao sa mutagenošću zračenja na primer, na koje su ćelije tokom deobe najosetljivije, tako da sve primedbe na "teoriju", molim, uputiti meni (doduše, dr Borović je to prećutao; osim toga, video sam ga jednom u životu, ostao mi je dužan za priču o štetnosti sirćeta, što je sâm pomenuo! )

EDIT: Kapiram da prlikom mejotičke deobe nema replikacije gena kao kod mitotičke, te možda i ne može da bude grešaka pri transkripciji, jer je nema, ali slušao sam mnogo o potrebi zaštite genitalija prilikom raznih zračenja, što medicinskih, što nemedicinskih... samo se postavlja pitanje smetaju li razne mutagene, toksične, kancerogene supstance ili, recimo, slobodni radikali, i prilikom mejotičke deobe? Na bilo koji način - povećavaju li rizik da l' od hromozomskih aberacija, da l' od grešaka u genima...
scabies scabies 15:44 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

A bre Hansel, da l' si, bre, normalan?
Nije ni vreme ni mesto za mitoze&mejoze, a i mnogo sam umorna, a i da ne trolujemo...a i zaboravilo se malo, da ti iskreno kažem. I bolje da prekinemo priču pre nego što stignemo do protoonkogena, tumorsupresorkih gena, reparativnih mehanizama, i ko zna kakvih drugih čudesa. Ili da pređemo na PP...

maca22 maca22 21:07 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Ako me sećanje ne vara sa nekim drugim sećanjem - Hansel je u pravu.
scabies scabies 22:04 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Ako me sećanje ne vara sa nekim drugim sećanjem - Hansel je u pravu.
Sta je u pravu? I ja kazem da jeste dosta u pravu, ali nije sve. Ima replikacije u mejozi, kako nema (istina i ja pogresih u prvom komentaru, i mene je mejoza prvo asocirala na razdvajanje hromozoma 46 na 2x23, ali naravno da ima replikacije u prvoj mejozi). Kao sto nije ni u pravu za tu transkripciju, gde mu se ona pobrka sad. A kad je jos dodao i zracenje-stvarno je bilo previse
maca22 maca22 23:15 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

Nisam baš sve ispratila šta je ko kada rekao, pa se ispričavam ako ne držim stranu na kojoj je pravda, ali tačno je bilo ovo što je on rekao, i što si se posle i sama ispravila.

(Maca se nada da je sad sve ok )
Hansel Hansel 23:51 27.10.2009

Re: Krugolina na zalost ipak jeste ubica

A ja sam zaboravio da se mejoza odvija u više faza! Odatle sve greške! Sem zračenja!

Ali, nisam siguran da analogija (sa zračenjem) u osnovi ne stoji!

Suština je - da sam suštinski u pravu!

I, naravno da nisam normalan!
jaksa scekic jaksa scekic 17:28 26.10.2009

Duvanski lobby

Neka mi neko objasni kako su, preko noci volsebno,nestali Nikorete zvake i flasteri (da se olaksa ljudima da ostave duvan) iz ovdasnjih apoteka.
Umesto da drzava ohrabruje ljude da ostave duvan, da subvencionise uvoz Nikoreta ili nekog drugog sistema-nista.
Il treba svi da se bacimo na Zyban.

J
ninasimone ninasimone 17:34 26.10.2009

Predlog

Činjenica: RR za izloženost pasivnom pušenju u detinjstvu iznosio je 0.78, a CI je bio .64 - .96. Ovo ukazuje na zaštitni efekat. Deca koja su izložena pasivnom pušenju u kući tokom detinjstva imaju 22% manje šanse da obole od raka pluća, shodno rezultatima ove studije.

Mozda da u repertoar "Majke hrabrost" organizacije uvedete borbu da se uvede pusenje u porodilistima a narocito u sobama gde su bebe. Pruziti deci ovako mocan zastitni faktor pre nego sto se predaju krajnje neodgovornim roditeljima nepusacima bi bila velika stvar.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:38 26.10.2009

Re: Predlog

I sad je "Majka Hrabrost" kriva što je Svetska zdravstvena organizacija došla do rezultata do kakvog je došla?
Logično, nema šta.
Pardon, ispravka.
Srpski logično.
Filip2412 Filip2412 17:43 26.10.2009

Re: Predlog

Krugolina bez zezanja, jel ti stvarno mislis da je disanje dima korisno?

Pa meni ne treba studija, ja kad ispusim 4-5 cigarete vec osecam da me grebe u plucima.... jer sam onako neredovan pusac i onda mi brzo smeta.

Sekond hend mi je uvek smetao, sekond hend dim mrze i teski pusaci. Cak i okoreli pusac ne voli zadimljenu sobu. Da li sekond hend izaziva rak ili ne to je kontroverzno pitanje ali sigurno je da smrducka i nervira nepusace.
ninasimone ninasimone 17:50 26.10.2009

Re: Predlog

Krugolina Borup
I sad je "Majka Hrabrost" kriva što je Svetska zdravstvena organizacija došla do rezultata do kakvog je došla?
Logično, nema šta.
Pardon, ispravka.
Srpski logično.

Pa ne znam kakav drugi zakljucak mogu da izvucem? Nije tu nista MH kriva, niti moja srpska logika. Ako SZO kaze da pasivno pusenje nije stetno i da ima takav zastitni efekat na decu, onda bi bila ludost ne pruziti deci tako nesto. U cemu je problem?
sesili sesili 17:51 26.10.2009

Re: Predlog

Naravno, srpski logično. Kod nas je retko sivo - sve je crno ili belo, pa i mišljenja.
ninasimone ninasimone 18:08 26.10.2009

Re: Predlog

sesili
Naravno, srpski logično. Kod nas je retko sivo - sve je crno ili belo, pa i mišljenja.

Pa, cekaj, ovde govorimo o nekim cinjenicama a ne o misljenjima. Ako hocete da uz pomoc, kako kazete, dokazanih cinjenica ukazete na nesto, onda ne mozete da kad neko drugi koristi te iste cinjenice obrnete pricu na crno-bela misljenja. Bilo bi lepo da cujem odgovor na pitanje u cemu je problem da se insistira na pusenju u sobi sa bebama? Zasto je vase stanoviste po tom pitanju sivo kad je korist ocigledna?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:09 26.10.2009

Re: Predlog

Krugolina bez zezanja, jel ti stvarno mislis da je disanje dima korisno?


Sam si odgovorio na ovo pitanje, kako bih i ja odgovorila, kad si rekao:

Da li sekond hend izaziva rak ili ne to je kontroverzno pitanje ali sigurno je da smrducka i nervira nepusace.


Uz dodatak: pasivno pušenje definitivno smeta onima koji već imaju nekih respiratornih bolesti/problema. Ali da pasivno pušenje uzrokuje rak i ubija - to je bajka za malu decu. Bar na osnovu istraživanja koja su do sada objavljena. Ta istraživanja, po pravilu, ne idu na to da ustanove uzročno/posledičnu vezu, već korelaciju. I koliko god njih dođe do zaključka da je pasivno pušenje štetno, toliko ih dođe do zaključka da nije, ili pak da može imati i zaštitni efekat.

Drugim rečima - daleko smo od bilo kakvih ubedljivih dokaza. Kao što ti reče, stvar je kontroverzna.
A činjenica da se vlade i vlasti i anti-duvanski lobi ponašaju kao da stvar nije kontroverzna, već zapečaćena i definitivno ustanovljena - e, pa to nema smisla. I ne može se trpeti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:11 26.10.2009

Re: Predlog

Pa meni ne treba studija, ja kad ispusim 4-5 cigarete vec osecam da me grebe u plucima.... jer sam onako neredovan pusac i onda mi brzo smeta.


Pa kad ti roditelji nisu bili informisani o ovim najnovijim saznanjima SZO, pa da ti duvaju dimcinu u kolevku i naprave coveka od tebe! Vidis kako roditelji bs umeju da upropaste rodjenu decu. Ja bih taj dim uveo i u inkubatore - mis'im sto se ranije pocne, to bolje!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana