Kako je Milošević prodao našu budućnost

mrtvi_miloshevici RSS / 24.10.2009. u 16:51

Slušam na vestima kako je u Finskoj broadbend proglasen ljudskim pravom zagarantovanim zakonom. U Ruandi grade optičku mrežu i planiraju da svim učenicima obezbede kompjuter. Što me je neminovno izazvalo da napravim jedan osvrt na našu skoriju prošlost.

Prodajom Telekoma Milošević je napravio posao stoleća, zaradio neverovatne količine novca a po mnogima uspeo da produži svoju vladavinu za koju godinu. Transakcija će dosta kasnije biti predmet istrage i čega sve još u italijanskom parlamentu

Prodaja je izvršena uz klauzulu o monopolu Telekoma nad telekomunikacijama. Ovo je valjda bilo dovoljno da se strani partneri zadovolje ceđenjem stanovništva, bez ulaganja i razvoja, kao što je i do tad bio običaj (Sećam se rođaka koji je devedestih bio srećan što u jednom beogradskom predgrađu može da dobije telefonski prikljucak  po ceni od skoro nekih 600 DEM, koji je morao da plati pošto je u pitanju bilo brdsko-planinsko područje! Preduzimač, neki privatnik koji je redio za PTT, je u naravno u roku pola sata razveo kabl s obližnje bandere...)

Rezultat? Zaostalost od približno jedne decenije u odnosu na razvijeni svet. Danas je internet preduslov za kulturni i naučni razvoj, za razvoj informacionog sektora, za obrazovanje itd. Nije ni čudo što se na fakultetima obično predaje materija zastarela po koju deceniju. Sigurno bi i nedovoljno razvijen informacioni autsorsing u Srbiji bio na drugom nivou da je infrastruktura bila drugačija, pošto ostale preduslove ispunjavamo: obrazovana i disciplinovana radna snaga, blizina Evropi, govori se Engleski itd.

Najgore u celoj priči je što je demokratska vlada odlučila da ispoštuje sve obaveze koje je Milošević(barem po njegovim rečima) dao italijanskim mafijašima. Monopoli postoje na zapadu, ali samo kad se proceni da je to u nacionalnom interesu. U Srbiji to definitivno nije slučaj. Prodaja nije morala (niti mogla) da se poništi, ali je to bilo moguće učiniti s klauzulom o monopolu. Cela priča se izgleda još nije završila.

Obično nije toliko jednostavno razlučiti rezultat nekih poteza vlade na život ljudi, u smislu direktnog uzroka i posledice. U ovom slučaju je sve kristalno jasno. Milošević je za jednu našu deceniju dobio nekiliko milijardi dolara.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana