Prvi utisak

elfish RSS / 20.10.2009. u 19:53

- «Petre, pa Vi ste se obesili ?!» (ide sa konopcem oko vrata)
- «Pa, malo»

Dimitrij Medvedev je danas posetio Sabirni Centar Srbija. Ponovo ponizno kucamo na večito otvorena vrata kroz koja se teško prolazi.


Svetski mediji sa neskrivenom ironijom komentarišu nevešte pokušaje srpske diplomatije da balansira između Istoka i Zapada i zabavljaju se našim večitim hipergostoprimstvom, hiperushićenjem i hiperoptimizmom.


Montirali smo spomenik Puškinu (Gogolj bi bio prikladniji, bez obzira na Ukrajinsko poreklo), razleteli se po kućama da pozajmimo dela Olje Ivanjicki iz ruske faze, čak smo i tufahije napravili za goste. Informativni servis potencira činjenicu da se Sergej Lavrov sve vreme zadovoljno smešio. Verujem. Mora da smo mu ličili na nevoljnike koji pred dolazak važnih gostiju u komšiluku pozajme novi milje za televizor i prave se da niko ne primećuje da krov prokišnjava.


Sve bi to bilo manje bizarno da osoblje iz Protokola raspolaže natprirodnim moćima i sposobnostima da u zemlji u kojoj ni jedan stranac sa biografijom ne sme da prenoći stvori malo ležerniju atmosferu.
Ovako, cenjeni Rusi su proparadirali kroz grad duhova okićen žutim trakama. Svi mediji su danima diskretno nagoveštavali da će se sumnjivim i nepoželjnim smatrati svako povređivanje obeležene rute. Ko hoće da im mahne, može, ali samo na za to predviđenom mestu, ispred Groblja oslobodilaca Beograda. Simboličan gest koji kaže da smo oprostili Rusima to što su zaboravili da nas pozovu na svečano obeležavanje 65. godišnjice pobede nad fašizmom. A oni nisu svesni ni da smo im zamerili, jer poslednjih 65 godina ionako tvrde da su nas oni oslobodili.


Kada je svita večeras uzletela sa Tesle svi su odahnuli. Narod koji danas nije smeo da diše najviše je odahnuo, što od zebnje da će nas neka budala ponovo ubeležiti kao crnu tačku sveta svojim terorističkim ispadom, što od sasvim praktičnog straha da će GSB ponovo doživeti jedan od svojih standardnih kolapsa.


Ostaje pomalo patetična ali lekovita satisfakcija. Onako, kad ih gledaš u jednom kadru, nesumnjivo 1:0 za Borisa. Što se tiče Sergeja i Vuka, mrtva trka.
Pametnom dosta.

medvedevtadic.jpg 




Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana