Politika

Spermatozoidi Miloševićeve Srbije

Aleksandar Stosic RSS / 17.10.2009. u 18:40

Ovaj tekst je objavljen na portalu E-novina

Spermatozoidi Miloševićeve Srbije 

Onog trenutka kada je otela iz džepova svojih građana milion dolara kako bi naplatila porodični propust u odgoju Miladina Kovačevića, koji je - podsetimo se toga – 4. maja 2008. divljački premlatio Brajana Štajnhauera, država Srbija je iznova dala zeleno svetlo svim onim ludacima koji vitlaju potpuno slobodno po gradu da ubiju nesrećnog Brisa Tatona, isprebijaju Vukotu Brajovića, da prete svima koji se ne uklapaju u njihov model "dobrog" Srbina ili ispravnog pravoslaca. Za smrt Brisa Tatona najodgovornija je, dakle, Vlada Republike Srbije jer je opravdala nasilje svog državljanina i još ga počastila.

A svi znamo šta znači počastiti nekog; to je dakle čin izuzetnog poštovanja prema nekoj osobi i njegovom delu. U ovom slučaju, Srbija se duboko naklonila Miladinovim mišićima, njegovoj agresivnosti, njegovom divljaštvu, a ako hoćemo da idemo još dalje, država Srbija je odala počast njegovim roditeljima na načinu na koji je odgojila svog sina.

Srbija je raspolućena zemlja, i to veoma dobro znamo; luta u rastućem klerofašizmu, homofobiji, konformizmu i u novije vreme sve izraženijem korporativizmu. Šta to znači? Prihvatamo li tu istinu? Slažemo li se s činjenicom da smo od drugih pokupili samo on najgore?

Srbija u današnje vreme, a pod Srbijom mislim i na vladajuće elite ali i na većinsko raspoloženje u društvu, odlučila je da ide linijom manjeg otpora. Svako zlo se reletivizuje, traže se paralele ili u komšijskim društvima, ili u onim malo daljim koje nazivamo "zapadnim", pa se onda mirno konstatuje kako "toga ima svuda". Kada dete dobije slabu ocenu, roditelje ne interesuje što je polovina razreda dobilo keca. Oni hoće da njihovo dete bude dobar đak.

I zato me je apsolutno ne zanima da lomljenje izloga i krađe posle svake proslave ili demonstracija u Beogradu opravdavam činjenicom da su onomad i Francuzi mesec dana iz noći u noć palili svoj Pariz, ili što i u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Holandij postoji mržnja prema Turcima - pa eto što mi ne možemo da ocrnimo Mađare ili Bošnjake - niti što je po mnogima Silvio Berluskoni po ponašanju pljunuti Velja Ilić, niti očekujem, kada vidim tone đubreta pored kontejnera, da mi neko kaže da je u Napulju još gore.

Pitanje koje sam ovih dana sam sebi postavljao bilo je o čemu su razmišljali tinejdžeri koji su brutalno pretukli Vukotu Brajovića, dok je on gledao film u bioskopu. Da li su krajem septembra odvojili pola sata od svojih uzaludnih života da razmisle o apsurdu života, recimo Brisa Tatona? Da li su se, onako hrišćanski – jer su oni uglavnom svi veliki vernici – pomolili za život mladića iz tamo nekog drugog sveta, njima dalekog i nejasnog? Da li su pomislili kakvu su grešku napravili ti momci koji su s bejzbol palicama krenuli da tuku nekog koga nikada u životu ranije nisu videli? Jesu li uopšte pomislili, onako racionalno, zašto neko hoće krvnički da se iživljava nad osobom koju nikada u životu nije video, koja opušteno sedi u bašti kafića, uživa u lepom danu i nema ni jednu zadnju misao?

Ne, ti mladići koji su se divljački iživljavali nad Vukotom nisu ni jednu sekundu svog života potrošili na ta pitanja. Za njih reč život ne znači ništa, to je samo jedna reč, baš kao i što je to i smrt. I to je samo jedna reč, pojam. Njihov sistem vrednosti razoren je još u spermatozoidnom stanju njihovih života. Dok su još bili samo ideje, njihova projekcija u budućnost bila je definisana realnim životima roditelja. A ta je slika zapravo paradigma života svih nas pod Slobodanom Miloševićem. Razlika je samo u tome što su neki imali sreće, pa nisu upali u taj krug ludila. Ali, malo je takvih.

Ostali, čak i ako nisu smao skloni agresiji, objasniće onako šeretski da to i nije tako kako izgleda i da krivica nije u nama, nego u njima. I onda kreće nabrajanje, od sankcija, bombardovanja, preko Kosova i Haga… A kada ih pitate, "a zašto smo sve to imali", odgovor postaje tek kiseli osmeh i konstatacija da si "ti još mlad i da ćeš tek shvatiti".

Ta, Miloševićeva deca odrasla su u nenormalnim životnim okolnostima, u kojima bi otac umesto da se posveti načinu kako da od njih stvri dobre ljude, bio primoran da razmišlja kako će da ih nahrani. A kada bi došao kući bez odgovora na to pitanje, vinjakom bi u zadimljenoj prostoriji u kojoj odzvanja muzika tog vremena, nemo ćutao i gledao u prazno. Život je prolazio pored njega, dete mu je odrastalo na ulici gde je sve naučilo. I zašto ne treba ići u školu, i zašto treba mrzeti Hrvate, Šiptare, Muslimane, Cigane, Slovence, Amerikance, Nemce, Francuze, Mađare, Grobari Delije, a Delije Grobare, pedere, pankere, šminkere, i tako redom, do krajnih granica sopstvenog bića. A zatvor? Pa zašto bi se oni plašili zatvora, kada su empirijski iskusili da se barem u zemlji Srbiji možeš ponašati kako god želiš i da ćeš biti još malo pa i nagrađen. Za jednog znamo, eno ga na početku teksta. "Šta je pet šest godina zatvora, za jedno pišljivo ubistvo ako će posle kad izađe da bude baja, sa lovom koja mu je ostala, i s poštovanjem ostalih". Tako su kapirali. Što si više proveo u mardelju, to si više ispoštovan. Zalog za budućnost.

Miloševićev inženjering je tako doveo do potpunog okretanja društvenog sistema vrednosti. Sve je otišlo naopačke, pa danas umesto fakultetske diplome, zatvorski staž postaje značajna stavka u ovim novim biografijama. Bejzbol palica je zamenila knjigu. Spermatozoidi iz Miloševićevog vremena, danas su momci s pravom glasa. Oni su ti koji nastavljaju njegov inženjering i koji su postali fanatici Srbije u kakvoj su rođeni.

A zemlja koja zaštitnčki staje u odbranu kriminalaca i finansira njihova najteža krivična dela, ruku na srce, i nije zemlja kojoj su civilizacijske vrednosti na prvom mestu, a kada je već tako nije ni zaslužila bolje od ovog ološa koji danas maršira njenim ulicama.



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 19:19 17.10.2009

.

Ta, Miloševićeva deca odrasla su u nenormalnim životnim okolnostima,


u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica. bice to tesko i otreznjujuce
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 19:24 17.10.2009

Re: .

u jednom trenutku

Mozda u onom u kome vidimo sami sebe....
(izvini AO sto ti disem iza ledja)
mostarac mostarac 19:25 17.10.2009

Re: .

u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica. bice to tesko i otreznjujuce

Ne verujem.
On ce ostati zanavek.
Zamisli koga bi autor optuzio da nije njega.
antioksidant antioksidant 19:38 17.10.2009

Re: .

Zamisli koga bi autor optuzio da nije njega

da citas autora primetio bi da on ne krivi samo milosevica (ili bar postavlja pitanje odakle milosevic?)

Ninoslav Randjelovic
u jednom trenutku

Mozda u onom u kome vidimo sami sebe....
(izvini AO sto ti disem iza ledja)

nema problema(edit: ne dozivljavam to na taj nacin), samo dopunjujes ono sto sam napisao (mislim potpuno isto)
loader loader 19:50 17.10.2009

Re: .

u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica
Ne. Samo treba da napravimo razliku između onoga za šta je on kriv, a za to će uvek biti kriv, i onoga za šta su odgovorni neki drugi.

E, to će biti teško. Jer, družini više odgovaraju generalizacije, gde se više ne zna ko je za šta kriv. Onda ispada da su u tom mutljaku svi krivi. Idealno da lopovi prežive.


wukadin wukadin 11:17 18.10.2009

Re: .

u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica. bice to tesko i otreznjujuce


Нисам од тебе очикавао овако разуман коментар
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:17 18.10.2009

Re: .

loader
Ne. Samo treba da napravimo razliku između onoga za šta je on kriv, a za to će uvek biti kriv, i onoga za šta su odgovorni neki drugi.

Тачно.
У том смислу била је сасвим промашена недавна изјава Б. Тадића, мрзи ме да тражим где је, о непрекинутом ланцу насиља од Милошевића наовамо, које се раширило у друштву. Ови данашњи двдесетогодишњаци можда Милошевића најпре памте са суђења у Хагу, и он није могао бити тај пресудни фактор за њихово формирање.
wukadin wukadin 11:24 18.10.2009

Re: .

А кад ћемо да причамо о одговорности власти?
Је ли тог дана била текма? Био сам у ностранству, али колико сам чуо јесте. Је ли то било у центру?!
Иначе не пратим много домаћи фудбал, па кад год видим пандуре на Зелењаку знам да је неки дерби или нешто тако "високог ризика". Па шта су радили пандури којих је пун центар? Нису могли да спрече очигледно насиље које није учињено ватреним оружјем (постоји разлика - за нешто су потребне секунде, за нешто бар минути).
И ко је онда одговоран? Тома Николић или онај ко је на власти? Милошевић?! Можда, у најширем смислу, пошто је Ивица изашао из његовог шињела. Али, може ли исти лик да подсећа на Милошевића, а при томе не тражи ни оставку његовог пулена (сада проевропског)?!?
wukadin wukadin 11:30 18.10.2009

Е, да...

Kada dete dobije slabu ocenu, roditelje ne interesuje što je polovina razreda dobilo keca. Oni hoće da njihovo dete bude dobar đak.


А ипак мислим да разуман родитељ не мисли због једне слабе оцене (или чак више) да му је дете дебил, да никад неће бити зрело, да је оправдано да га наставник психички а богами и физички кажњава...
Као неки овде
antioksidant antioksidant 13:48 18.10.2009

Re: .

Нисам од тебе очикавао овако разуман коментар

ja od tebe nisam ocekivao da shvatis sta tacno u komentaru pise.

ispunio si ocekivanja
wukadin wukadin 13:55 18.10.2009

Re: .

Aha, nije kriv Milosevic nego 200 godina vodimo pogresnu politiku, kako Ceda rece onomad.
Bice da je kriv Karadjordje.
Izvini sto sam te pogresno shvatio.
A sra je sa odgovornoscu onih za koje si glasao?!
antioksidant antioksidant 14:38 18.10.2009

Re: .

vukadine, nastavljas da ....

krivica je na nama koji cinimo srbiju

gradjanima

ne prebacuj uvek odgovornost na politicare
wukadin wukadin 15:09 18.10.2009

Re: .

Pa dobro...
Gradjani, malo razmislite pred sledece izbore. Ionako ce biti tesko pricati kako ce nas "ceo svet" izolovati. Ionako se Toma video sa HRenom...
Ovo je politicki blog pa ne mogu drugacije.

I da... Ne treba ja da se setam ulicom da bih branio Francuze koji navrate. Ima policija koju placam za takve stvari. A sad ako ne treba pomenuti odgovornost vlasti koja upravlja tom policijom (i drugim stvarima), onda stvarno ne znam.
antioksidant antioksidant 15:27 18.10.2009

Re: .

onda stvarno ne znam.

rekao si 2 stvari:

- pazite za koga glasate

- policija mora da zastiti red na ulicama

slazem se sa obe ali zasto si stao? ima li neke poruke kada se spominju sodoma i gomora ili 4 zida?

ne mozes kriviti nekoga sto je suvise bukvalno shvatio sta mu je napisano

klik

klik
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:48 19.10.2009

Re: .

antioksidant
Ta, Miloševićeva deca odrasla su u nenormalnim životnim okolnostima,


u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica. bice to tesko i otreznjujuce

Nisu to Miloševićeva već naša deca.Valjda je svako ogovoran za vaspitanje svoje dece, a oni koji to nisu radili ili su isti kakva su im i deca traže opravdanje u krivici drugih.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:40 19.10.2009

Re: .

Nisu to Miloševićeva već naša deca

Da, misli se na decu Miloseviceve Srbije. Prethodno je precizno pojasnjeno, a i naslov jasno ukazuje na koga se misli, na Mariju i Marka svakako ne.
Lionsgate Lionsgate 12:10 19.10.2009

Re: .

Da, misli se na decu Miloseviceve Srbije.


Hajdemo ovako... decu rode i vaspitavaju roditelji, menaju pelene, uce da hodaju, pricaju, vode u skolu, uce radnim navikama, moralnim-nemoralnim, ispravnim-neispravnim stvarima. Roditelji deci daju i krov nad glavom, hranu, odecu, mogucnost na skolovanje... Ukratko deci daju osecaj sigurnosti, osecaj vrednosti, moralnosti, ljubav... I svaki neuspeh dece u smislu "dece iz miloseviceve Srbije" je pre neuspeh roditelja te dece, same dece i niciji vise.

Zato je svaka prica o uticaju drzave na pojavu dece iz gornjeg teksta poprilicno prazna jer tu decu nije vaspitavalo drustvo vec roditelji, neki drugi roditelji u istoj drzavi i u isto vreme su odgajili decu koja danas imaju akademske titule, sportske rezultate, umetnicke domete ili jednostavno odgajili su decu obicne gradjane koji postuju drustvene norme.

Ah da, da bi se sve ovo razumelo ili treba imati svoju decu ili razmisljati realno... sto Aci tamo negde u Irskoj cesto ne uspeva
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:38 19.10.2009

Re: .

Lionsgate

Hajdemo ovako... decu rode i vaspitavaju roditelji, menaju pelene, uce da hodaju, pricaju, vode u skolu, uce radnim navikama, moralnim-nemoralnim, ispravnim-neispravnim stvarima. Roditelji deci daju i krov nad glavom, hranu, odecu, mogucnost na skolovanje... Ukratko deci daju osecaj sigurnosti, osecaj vrednosti, moralnosti, ljubav... I svaki neuspeh dece u smislu "dece iz miloseviceve Srbije" je pre neuspeh roditelja te dece, same dece i niciji vise. Zato je svaka prica o uticaju drzave na pojavu dece iz gornjeg teksta poprilicno prazna jer tu decu nije vaspitavalo drustvo vec roditelji, neki drugi roditelji u istoj drzavi i u isto vreme su odgajili decu koja danas imaju akademske titule, sportske rezultate, umetnicke domete ili jednostavno odgajili su decu obicne gradjane koji postuju drustvene norme.

majstore, ajde prvo procitaj tekst pa kreni da komentarises. Evo ti nekih delova iz teksta, za vas ponavljace :
Ta, Miloševićeva deca odrasla su u nenormalnim životnim okolnostima, u kojima bi otac umesto da se posveti načinu kako da od njih stvori dobre ljude, bio primoran da razmišlja kako će da ih nahrani. A kada bi došao kući bez odgovora na to pitanje, vinjakom bi u zadimljenoj prostoriji u kojoj odzvanja muzika tog vremena, nemo ćutao i gledao u prazno. Život je prolazio pored njega, dete mu je odrastalo na ulici gde je sve naučilo. I zašto ne treba ići u školu, i zašto treba mrzeti Hrvate, Šiptare, Muslimane, Cigane, Slovence, Amerikance, Nemce, Francuze, Mađare, Grobari Delije, a Delije Grobare, pedere, pankere, šminkere, i tako redom, do krajnih granica sopstvenog bića.


da bi se sve ovo razumelo ili treba imati svoju decu ili razmisljati realno

jadniče


sto Aci tamo negde u Irskoj cesto ne uspeva

Evo ovako nekulturni covece: ovo je zaista poslednja opomena, da ako hoces da konstruktivno razgovoras - to i da cinis. Ako hoces da vredjas i omaloyavas, banovacu te.
Lionsgate Lionsgate 13:11 19.10.2009

Re: .

majstore, ajde prvo procitaj tekst pa kreni da komentarises. Evo ti nekih delova iz teksta, za vas ponavljace :


Jos da si naveo da si jos pod jakim uticajem Andersenove Devojcice sa sibicama pa da ti oprostim na takvom banalnom uopstavanju "otac bez posla, pod uticajem vinjaka i pogledom u prazno a zivot prolazi pored njega".... dostojno e-novina i Lukovica, sem bloga nigde drugde vise i ne mozes da pises takvim stilom

Bas zato sto i imas dete mi je nejasno da za vaspitanje nekog deteta optuzujes drzavu ili stanje u toj drzavi, razocaranje nekog roditelja u sistem ili drustveno stanje nije nikakav razloga da prepusti vaspitanje potomstva ulici. Ulica je i u vreme J.B.T. bila losa referenca za vaspitanje deteta, losa je kao vaspitac bilo gde u svetu...

I da se vise ne preganjamo, nisam dobrodosao a nisi ni ti meni, zato cu i ja tebe da izbegavam... lupimo obostrani ban




Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:27 19.10.2009

Re: .

Bas zato sto i imas dete mi je nejasno da za vaspitanje nekog deteta optuzujes drzavu ili stanje u toj drzavi, razocaranje nekog roditelja u sistem ili drustveno stanje nije nikakav razloga da prepusti vaspitanje potomstva ulici.

Posto ocigledno ili ne mozes da shvatis, ili ti nije zelja da citas sta pisem nego da trolujes, napisacu poslednji put: Dajem primer kako je roditelj zbog krize u drzavi zanemario svoje dete, nije ulagao u njega whatever...

I da se vise ne preganjamo, nisam dobrodosao a nisi ni ti meni, zato cu i ja tebe da izbegavam... lupimo obostrani ban

Pa nece biti obostrani, jer ja kod tebe niti sam ikad isao, niti pojma imam ko si ti, prvi put te vidim (konstatujem),pa tako ti meni ne mozes da lupis ban.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:30 19.10.2009

Re: .

Aleksandar Stosic
Nisu to Miloševićeva već naša deca

Da, misli se na decu Miloseviceve Srbije. Prethodno je precizno pojasnjeno, a i naslov jasno ukazuje na koga se misli, na Mariju i Marka svakako ne.

Znam ja dobro šta piše ali i pta sam ja hteo da kažem.Valjda su roditelji morali biti toliko odrasli da budu svesni opasnosti koje je tkva situacija nosila, pa sukladno tome da obrate više pažnje deci.Naravno, bilo je i labilnih i nemarnih roditelja, razvoda, ali zar ne zaslužuje posebnu analizu da među problematičnom decom ima mnogo onih iz dobrostojećih familija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:01 19.10.2009

Re: .

Dajem primer kako je roditelj zbog krize u drzavi zanemario svoje dete, nije ulagao u njega whatever...

moram samo malo da se umesam: ako roditelj sedi kod kuce i "šika vinjauk" i "gleda u prazno", ne ulaže u dete...ne vidim veliku razliku od tog roditelja i onog koji radi 12 sati dnevno da "detetu obezbedi", ali ga pritom uopste ne poznaje niti ista radi s njim, ne igra se, ne cita mu pricice pred spavanje, ne radi domaci s njim, ne vodi ga u pozoriste za decu, ne posmatra njegov rast... najbolje sto moze je da ga ujutru pre posla odveze u skolu, jer dete, kada se otac vrati sa posla, vec spava. a cesto je to slucaj sa oba roditelja, cak i kod nas. nije dovoljno platiti najbolje skole detetu i poslati ga negde tamo sa 7 godina, da se obrazuje i da ga vaspitaju "vaspitaci". bavljenje decom uglavnom nema veze sa materijalnom situacijom.

ps. lionsgate je stari bloger, jedan od najstarijih, jos sa onog bloga nad kojim se vec nedeljama lamentira, kako da ga nisi primetio? nije da sam se slagala s njim (sem kad jesam) ali isprovocirati ga da se pojavi povremeno je pravi uspeh
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:20 19.10.2009

Re: .

BebaOdLonchara

prvo da te srdacno pozdravim

moram samo malo da se umesam: ako roditelj sedi kod kuce i "šika vinjauk" i "gleda u prazno", ne ulaže u dete...ne vidim veliku razliku od tog roditelja i onog koji radi 12 sati dnevno da "detetu obezbedi", ali ga pritom uopste ne poznaje niti ista radi s njim, ne igra se, ne cita mu pricice pred spavanje, ne radi domaci s njim, ne vodi ga u pozoriste za decu, ne posmatra njegov rast... najbolje sto moze je da ga ujutru pre posla odveze u skolu, jer dete, kada se otac vrati sa posla, vec spava. a cesto je to slucaj sa oba roditelja, cak i kod nas. nije dovoljno platiti najbolje skole detetu i poslati ga negde tamo sa 7 godina, da se obrazuje i da ga vaspitaju "vaspitaci". bavljenje decom uglavnom nema veze sa materijalnom situacijom.

potpuno se slazem sa tobom, ali sam ja mislio na roll model zivota u 90-im. Ovo sto ti pises je nekako postao roll model zivota u 00-tim, rekao bih. S ovim bldovanim delom se ne bih slozio s tobom, jer am ja misljenja da sto gora materijalna situacija to manje sanse da se roditelj kvalitetno bavi detetom. I obratno,sto bolja to su vece sanse da dete dobije kakvu takvu pomoc roditelja.
lionsgate je stari bloger, jedan od najstarijih, jos sa onog bloga nad kojim se vec nedeljama lamentira, kako da ga nisi primetio? nije da sam se slagala s njim (sem kad jesam) ali isprovocirati ga da se pojavi povremeno je pravi uspeh

ne znam, zaista ga se ne secam. a to sto sam ga isprovocirao i sto se to ocenuje uspehom , nije mi uteha zbog nacina na koji je komunicirao s njim.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:42 19.10.2009

Re: .

jer am ja misljenja da sto gora materijalna situacija to manje sanse da se roditelj kvalitetno bavi detetom. I obratno,sto bolja to su vece sanse da dete dobije kakvu takvu pomoc roditelja.

postoji sansa ali cesto paznju koju bi dete moglo da dobije, ne dobija. ona se najcesce nadoknadjuje novcem i poklonima, putovanjima...zato mislim da nema mnogo veze. opet, deca koja rastu u siromasnijoj porodici uz veliku pomoc roditelja mogu da shvate koji je put izlaska iz siromastva (bez kriminala!). znaci, u pitanju su samo odrasli ljudi koji se na jedan ili drugi nacin snadju u problematicnom drustvu i kako uspeju/ne uspeju da zastite svoju decu od loseg uticaja.

sta hocu da kazem: upravo devedesetih su se isticala deca bogatih i to na los nacin. klinci koji su tada nosili u skoli patike i mobilni koji su kostali vise od visegodisnje plate njihovih profana, su imali bogate roditelje. mislim da su u srbiji takva deca najmanje profitirala od svojih roditelja, akomerazumes.
loader loader 19:25 17.10.2009

Spermići Slobinije

Pametni ljudi su predlagali, još onda, '88-'89, da se na to čudo odmah navuče kondom, ali... većina je htela sex sa rizikom... I, eto....
Goran Vučković Goran Vučković 19:56 17.10.2009

...

gordanac
Postoji jedna sklonost formalno obrazovanih ljudi u Srbiji da analizom i kritikom zovu ili stavove "ma, sve je bezveze, dno dnova, mi smo najgori" ili stavove "e, da smo, a nismo i što nismo kad je onda moglo i štabibilokadbibilo.." pri čemu su oba pristupa sasvim neproduktivna i eonima daleko od "vrednosti" za koje se isti oni koji tako analiziraju i kritikuju formalno zalažu. To je, otprilike, faza dijaloga između raznih sektora u našem društvu u kojem se danas nalazimo. To se, inače, zove "ubrzavajuća" faza dijaloga i daleko je od početka (koji je bio i najteži) da se uopšte prihvati ideja da se u bilo kakvom dijalogu učestvuje.

Link na razgovor iza ćoška, vredi videti i ono iznad
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:57 18.10.2009

Re: ...

Goran Vučković
Link na razgovor iza ćoška

И ја сам запазио тај gordančev наступ, и премишаљао сам се да га бришем, јер је троловала.
Ипак остаде; ваљда је у мени превагнуло оно демократско осећање?
Goran Vučković Goran Vučković 11:29 18.10.2009

Re: ...

И ја сам запазио тај gordančev наступ, и премишаљао сам се да га бришем, јер је троловала.
Ипак остаде; ваљда је у мени превагнуло оно демократско осећање?

Ma idi bre - ti si super prošao - si video šta kod mene napraviše - a što reče reklama - sve sa jajima
licumurka licumurka 20:15 17.10.2009

:(

Početkom devedesetih sam bila jedva punoletna i teško da sam mogla da razumem one koji su govorili, ovo sad nije nista, strašno je ono što nas čeka za 20-30 godina...Meni je tad jedino bilo bitno da ljudi prestanu da ginu, naivno misleći da je to ono najgore što nam se dešava. Sad sam malo starija i mnogo svesnija da smo upropašteni u svakom smislu. Svakom vešću o ubistvu Brisa Tatona, zabranjivanju Gay Pride-a, košarkašima koji se Beograđanima zahvaljuju pesmom baje malog knindže, Dačiću koji odlucuje ko sme a ko ne sme da konzumira alkohol na stadionu, predsedniku koji ne zna za sramotu i realnost, gubitak Zorana Đinđića boli svakim danom sve više...
wukadin wukadin 14:00 18.10.2009

Re: :(

Slazem se.
Posle njega je zivot besmislen.
Ne znam samo ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 17.10.2009

link

pa dobro.
Ti to tako vidis, recimo. Ne lici da je ovo rezultat nekog dumanja, al nek ti bude. Ne sporim pravo da tako zakljucujes (a sve i da sporim zaboli te, jel?)
Moglo bi se o tome jos al neka i tog.
Nego...
Sta ce ti onaj link? Ono e novine. Ti si (valjda) i tamo to pisao pa ne znam cemu onda?
Ako si mislio da time sebi (ili tekstu) dajes na znacaju, na ozbiljnosti, gresis
Pozivati se na znacaj objavljvanja teksta na portalu gde otvoreno, glasno, jasno, decidno i sasvim ozbiljno kazu da oni nisu objektivan medij, da kod njih za drugacije misljenje nema mesta, da im to po nekad promakne ali samo u slucaju da ne primete, a ako primete obavezno brisu..da je kod njih dozvoljeno i pozeljno ismevati srbe, srpstvo, cirilicu, svetog savu i sl, ali samo i iskljucivo to, da za ostalo banuju, dakle pozivati se na znacaj tog mesta je malo smesno.

Ili ih reklamiras?

Stvarno, cemu link?
Goran Vučković Goran Vučković 22:24 17.10.2009

Re: link

Stvarno, cemu link?

Kopirajt?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:26 17.10.2009

Re: link

Kopirajt?



Mislis? :)
Goran Vučković Goran Vučković 22:32 17.10.2009

Re: link

Mislis? :)

Pa red je - ako je pisao za neki medij (posebno ako je bilo komercijalno) da ne razmnožava bez reference, čak i uz dozvolu - zar ne?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:35 17.10.2009

Re: link

Pa red je - ako je pisao za neki medij (posebno ako je bilo komercijalno) da ne razmnožava bez reference, čak i uz dozvolu - zar ne?

Tako je. Hvala Gorane.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 17.10.2009

Re: link

Pa red je - ako je pisao za neki medij (posebno ako je bilo komercijalno) da ne razmnožava bez reference, čak i uz dozvolu - zar ne?


Moguce, ali mi se ukalpa u ono sto ja mislim o uredjivanju toga tamo.

Eto, imam utisak da se bas fino uklopilo da je to i red.




Goran Vučković Goran Vučković 22:49 17.10.2009

Re: link

Moguce, ali mi se ukalpa u ono sto ja mislim o uredjivanju toga tamo.

Ne pevam što uživam
Nije to pesma prava
Pevam da njega uspavam.
BigBadWolf BigBadWolf 08:53 18.10.2009

Re: link

Kakvi spin doktori. Alo, majstore, nisu e-novine tema ovde.
wukadin wukadin 11:19 18.10.2009

Re: link

Нису е-новине тема.
То је дијагноза.
miloradkakmar miloradkakmar 23:50 17.10.2009

Uvek

za nezadovoljstvo opravdanje /razloge/ nalazimo na drugom mestu , u drugom vremenu, a ne u sebi i sada.
sandra_praga sandra_praga 03:09 18.10.2009

;)

odlican tekst. I jos bolje e -novine.
Nije bas aktuelan,nema stigla je jesen,zuto lisce ...,hihi.
gorio92 gorio92 08:12 18.10.2009

Još je tu

u jednom trenutku cemo morati da prestanemo da krivimo milosevica. bice to tesko i otreznjujuce
Samo pre toga morama da ga oteramo sa vlasti.
wukadin wukadin 11:16 18.10.2009

Докле?!?

Ајде искрено,
Докле ћемо више гледати овакве блогове који су сви као изашли из исте пресе.
Мени све то постаје заморно.
А уз то и не ради.
Goran Vučković Goran Vučković 11:32 18.10.2009

Re: Докле?!?

Ајде искрено,
Докле ћемо више гледати овакве блогове који су сви као изашли из исте пресе.
Мени све то постаје заморно.
А уз то и не ради.

Što reče jedan - latinski smo učili dok svi profesori latinskog nisu otišli u penziju
wukadin wukadin 11:40 18.10.2009

Re: Докле?!?

roseblue roseblue 11:26 18.10.2009

Potomstvo

Pa sad, ne mislim da je baš Milošević kriv za ovo danas. Uvek je bilo ratova i nekih ljudi koji bi mogli da se okrive... Kakvi bi trebalo onda da budu naši roditelji, rodjeni za vreme i posle II svetskog rata ?

Većina nas je postala sebična, ne samo u Srbiji, nego i šire. Da li je to proces globalizacije, nedostatak vremena, trka za novcem, ostaviću da procene i pišu na tu temu detaljnije neki dugi koji se bolje razumeju u to. Jedina je razlika izmedju njih tamo i nas ovde što oni tamo imaju uradjene države i zakone koji moraju da se poštuju, rigorozne kazne i novčane i zatvorske. Ovde je još na snazi krvna osveta i zakon motke.

Mi smo navikli da naše probleme globalizujemo i svi krivi, mi jadni pošteni. Moje dete treba ja da vaspitavam od malih nogu, ja treba da mu usadim sistem vrednosti. A ne tamo neki Miloševići ili Tadići. Većini je, čini mi se, bilo, a i sad je lakše da metne dete ispred TV ili ga pošalje u školu, pa nek ga tamo obrazuju. On je svoje prema državi ispunio, podigao natalitet tako što je proizveo još jednog potomka Srbije. A kakav će da bude kad poraste, eeeee za to treba da se brine država. Malo sutra !

I još nešto. Nije patriotizam ići u ratove i ubijati za svoju državu, već je patriotizam i biti vaspitan, kulturan, obrazovati se, pa onda svojim znanjem i umećem pomoći ovoj zemlji, napraviti nešto korisno. A ako radjamo decu samo da bi ostavili nešto iza sebe, onda je bolje da zasadimo drvo u parku. Dugovečno je i koristiće mnogima.
krkar krkar 11:26 18.10.2009

Taman tekst za e-novine

Loš.

Dalje neću jer će wukadin da seiri, naravno, sa pogrešnom argumentacijom.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:36 18.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

krkar
Loš.

Одлично.

Чекамо бољи.

Седи, пиши...
wukadin wukadin 11:42 18.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

Dalje neću jer će wukadin da seiri


Вукадину је драго да види да је толико битан некима.
krkar krkar 11:47 18.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

wukadin
Dalje neću jer će wukadin da seiriВукадину је драго да види да је толико битан некима.


Nije, samo im toliko ide na...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:01 18.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

krkar
wukadin
Вукадину је драго да види да је толико битан некима.
Nije, samo im toliko ide na...

Хоће ли и онај текст који ћеш да напишеш бити овако креативан?

У том случају, и не мораш баш нешто да шиљиш тастатуру.
У ствари, кад поразмислим, видим да си ти склон да нешто друго шиљиш...

wukadin wukadin 13:56 18.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

Pa dobro sad, nemojmo Profesoru zameriti.
Nedelja popodne, nogometni dan...
krkar krkar 18:55 19.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

Predrag Brajovic

krkar

wukadinВукадину је драго да види да је толико битан некима. Nije, samo im toliko ide na...Хоће ли и онај текст који ћеш да напишеш бити овако креативан?У том случају, и не мораш баш нешто да шиљиш тастатуру.У ствари, кад поразмислим, видим да си ти склон да нешто друго шиљиш...


Od tebe sam očekivao i bolje čitanje i pismeniji i suvisliji komentar. No, ipak sam ja ovde novi i ne znam ko kome kakve dugove vraća braneći ga na blogu.

Tekst je loš po koječemu. Najviše po tome što je ostrašćen do slepila.

Ako je Milošević (bio) loš - a jeste - jesu li ovi posle njega dobri ili bar bolji? U čemu? Kako se to odražava na društvo, sistem vrednosti i vaspitanje dece? Hoće li post-miloševićevska deca biti bolja (tj. kakvi će biti Đinđićevi, Koštunicini i Tadićevi spermatozoidi)? Ako da zašto da - ako ne zašto ne? Ako ne, kakav je odnos onih posle Slobe prema Slobi tj. sistema vrednosti pod njim i sistema vrednosti pod njima? Hoće li sada očevi, pošto su porasle prosečne plate, manje mlatiti po vinjaku a više se baviti vaspitavanjem dece? Ako je Milošević srušio sistem vrednosti - a jeste - (doduše ne sam ali to se uvek zaboravlja) je li ga neko od ovih posle njega uspostavio? Ako jeste po kojem modelu? Itd, itd...

Dakle, taman tekst za e-novine. Za Konzumente.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:57 19.10.2009

Re: Taman tekst za e-novine

krkar
Od tebe sam očekivao i bolje čitanje i pismeniji i suvisliji komentar...
...
Dakle, taman tekst za e-novine. Za Konzumente.

Ја се нисам бавио ни твојим коментаром ни твојим текстом, већ твојим псовањем...

Када будеш нешто ауторски написао, онда ћу то коментарисати; код мене си у ВИП листи. А твој коментар није био вредан коментарисања. Већ само онакве реакције.

Напредак је што си овај пут изнео своје мишљење, а не псовке. Комуникација псовкама прилично је монотона чак и код највећих мајстора.

Веровао или не, ја и не знам кога сам то "бранио". Морао бих сад да скролујем "прозорче" и погледам. Нећу. Јер сам се сетио кога: елементарну пристојност.

Gospodja Klara Gospodja Klara 12:00 18.10.2009

Slobodna volja

Dok su još bili samo ideje, njihova projekcija u budućnost bila je definisana realnim životima roditelja.


Što neki (mnogi) rado koriste kao opravdanje kad se "deca zaigraju".
Svi mi imamo ono sto se zove free will.
Svaki čovek, pa i svako društvo bira izmedju slobode da stvara (vrednosti) i slobode da razara.
4krofnica 4krofnica 21:15 18.10.2009

Re: Slobodna volja

Svaki čovek, pa i svako društvo bira izmedju slobode da stvara (vrednosti) i slobode da razara

-to je to.
Goran Vučković Goran Vučković 21:20 18.10.2009

Stvara ili razara

-to je to.

A kako bismo okvalifikovali ovaj tekst?
4krofnica 4krofnica 21:22 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

koji?
Stosicev?
Goran Vučković Goran Vučković 21:42 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

koji?
Stosicev?

Pa da - da li više liči na stvaranje ili razaranje?
Spiridon Spiridon 21:48 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

Goran Vučković
koji?
Stosicev?

Pa da - da li više liči na stvaranje ili razaranje?


zasto se u pitanju uvek krije odgovor?
4krofnica 4krofnica 21:48 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

razaraju dela, ovaj tekst je brutalan.

Goran Vučković Goran Vučković 21:52 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

zasto se u pitanju uvek krije odgovor?

To zavisi od navike čitaoca - da li da u pitanjima traži odgovore.

Pitanje je bilo za razmišljanje.
Spiridon Spiridon 21:53 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

4krofnica
razaraju dela, ovaj tekst je brutalan.



U Moskvi privedeno 600 navijača



a Ivana izabrala bas Slovence za ovakvu vest =)
Goran Vučković Goran Vučković 21:57 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

a Ivana izabrala bas Slovence za ovakvu vest =)

Kome ništa nije jasno (Ivana, Slovenci) i hoće da vidi razliku u stilu komentara između Spiridona i mene, nek pogleda ovde.
Spiridon Spiridon 22:00 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

To zavisi od navike čitaoca - da li da u pitanjima traži odgovore.

Pitanje je bilo za razmišljanje.



da, da, gospodja Hadzipeshiceva...

Spiridon Spiridon 22:10 18.10.2009

Re: Stvara ili razara

Goran Vučković
a Ivana izabrala bas Slovence za ovakvu vest =)

Kome ništa nije jasno (Ivana, Slovenci) i hoće da vidi razliku u stilu komentara između Spiridona i mene, nek pogleda ovde.


Nema veze sa stilom nego sa principom.
Poslovicu "pametniji popušta" izmislila je vlast plašeći se svrgavanja. U nekim stvarima ne sme se popuštati.

Kapiras?
Goran Vučković Goran Vučković 22:23 18.10.2009

Re: Stvara ili razara



Nema veze sa stilom nego sa principom.
Poslovicu "pametniji popušta" izmislila je vlast plašeći se svrgavanja. U nekim stvarima ne sme se popuštati.

Kapiras?

Otprilike - podseća me na jedan srednjevekovni italijanski tekst, originalnog naziva Il Principe
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:13 19.10.2009

Re: Stvara ili razara

Otprilike - podseća me na jedan srednjevekovni italijanski tekst, originalnog naziva Il Principe

Citao si Vladaoca?Jel moze tvoj stav o tome, kada ga vec pominjes?
Goran Vučković Goran Vučković 12:30 19.10.2009

Il Principe

Citao si Vladaoca?Jel moze tvoj stav o tome, kada ga vec pominjes?

Davno (još '90-tih), daleko od toga da se sećam previše detalja.

Stav/mišljenje: interesan prikaz mehanike organizacije društva i upravljanja društvom, ispod haube "principa", "ciljeva" i "stremljenja". Iz prilično davnih vremena, ali začuđujuće svež.

Preporučujem takođe i Sun Tzu-ov The Art of War, kad smo na ovoj tematici.

Ali konkretno, u kontekstu razgovora sa Spiridonom, referenca se odnosila na Makijavelijevu tvrdnju da "cilj opravdava sredstva". Pa bih parafrazirao Budinu pouku o putu i sreći: nema sredstava do cilja - sredstva su cilj.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:41 19.10.2009

Re: Il Principe

Davno (još '90-tih), daleko od toga da se sećam previše detalja.

Stav/mišljenje: interesan prikaz mehanike organizacije društva i upravljanja društvom, ispod haube "principa", "ciljeva" i "stremljenja". Iz prilično davnih vremena, ali začuđujuće svež.

Nemam sta da dodam.
4krofnica 4krofnica 14:05 19.10.2009

Re: Il Principe

podseća me na jedan srednjevekovni italijanski tekstpa

i ne podseca bas nesto

ali lepo si poentirao prvobitnu misao sa Budom...
Goran Vučković Goran Vučković 14:15 19.10.2009

Re: Il Principe

i ne podseca bas nesto

Rekoh "podseća me" - a ne "podseća".

Što reče ona pitalica iz vremena kad sam bio klinac ( "veliko crno na tri noge na zidu" ) šta te briga gde ja držim svoj klavir
4krofnica 4krofnica 15:56 19.10.2009

Re: Il Principe

dobro deder, tebe podseca, mene ne podseca, a narocito ne na Spirino
Poslovicu "pametniji popušta" izmislila je vlast plašeći se svrgavanja. U nekim stvarima ne sme se popuštati.
a to je verovatno sto sam ga davno citala, pa me nesto i ne podseca na to stivo

sta znam, mozda si u skoli bio dobar u citiranju poznatih, pa si gurnuo Makijavelija da bi uspesno ugurao i Budu (parafraza..)
(sad ce Stosic da me ispita, kad sam se vec prijavila....)
eto toliko o podsecanjima
Goran Vučković Goran Vučković 16:34 19.10.2009

Re: Il Principe


sta znam, mozda si u skoli bio dobar u citiranju poznatih, pa si gurnuo Makijavelija da bi uspesno ugurao i Budu (parafraza..)
(sad ce Stosic da me ispita, kad sam se vec prijavila....)
eto toliko o podsecanjima

Ovo je sad već super-troliranje - ali čisto da razjasnim - tok misli je bio ovakav: Spiridon se nakačio na Ivanu kod mene na blogu, da je optužuje za sve i svašta, sa (najblaže rečeno) jako tankim opravdanjem (možeš da vidiš i tamo - otprilike u fazonu "tako je, jer ja tvrdim da je tako" ), a ovde rekao da je to stvar principa. Mene je ta reč asocirala na italijanski naziv Vladaoca, koji je inače na engleski preveden kao The Prince, pa sam zato pokupio originalni naziv negde usput.

To me je asociralo na "cilj opravdava sredstva", pa sam napravio aluziju na tu, možda najpoznatiju tvrdnju iz Vladaoca, u njenom negativnom kontekstu. Preslikano na ovu situaciju - u smislu da Spiridon, zagledan u neke "više ciljeve" (koje ovo društvo "nije ispunilo po njegovim očekivanjima" ), primenjuje sredstva koja, osim što su neefikasna, rade na mikro-planu baš protiv tih ciljeva, koji se nalaze još jedan korak iza "principa" (da ne pominjem da to primenjuje na potpuno pogrešno odabranoj osobi, ali to je već zasebna priča).

Parafraza Bude je samo objašnjenje šta je problem u sredstvima opravdanim ciljem. Ali to je taj klavir na zidu - svako razmišlja na svoj način, asocijacijama koje određuje lično iskustvo.
4krofnica 4krofnica 16:44 19.10.2009

Re: Il Principe

ok. iscrpno. a i nisam u toku. ovde mora mnogo da se prati.
horizontale, vertikale...
idemo dalje.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:56 19.10.2009

Re: Il Principe

ovde rekao da je to stvar principa. Mene je ta reč asocirala na italijanski naziv Vladaoca, koji je inače na engleski preveden kao The Prince, pa sam zato pokupio originalni naziv negde usput.

btw, rec il pincipe znaci i na italijanskom princ, a ne princip. Principe je princ, a principessa princeza. Dakle, The Princ je apsolutno ispravan prevod, ispravniji od naseg - Vladalac.
Goran Vučković Goran Vučković 17:16 19.10.2009

Re: Il Principe


btw, rec il pincipe znaci i na italijanskom princ, a ne princip. Principe je princ, a principessa princeza. Dakle, The Princ je apsolutno ispravan prevod, ispravniji od naseg - Vladalac.

Da, to znam - ali to nije smetalo asocijaciji
Goran Vučković Goran Vučković 17:17 19.10.2009

Re: Il Principe

idemo dalje.

sybil sybil 12:52 18.10.2009

eto

pa jel mogu e novine ista da objasne bez spermatozoida, felachia i anusa.

i posle se cude sto ih niko ne podrzava.
wukadin wukadin 13:59 18.10.2009

Re: eto

Sta da ti kazem Sibila, to ti je udarna pesnica Velikog Brata, mislim onog sa Zapada, u Srbiji. Ostalo sve Azijati, fasisti i domaci izdajnici (kohabitanti, kolaboranti...).
Malo mi vas je zao sto ste na taj nivo spali.
sybil sybil 14:08 18.10.2009

Re: eto

wukadin
Sta da ti kazem Sibila, to ti je udarna pesnica Velikog Brata, mislim onog sa Zapada, u Srbiji. Ostalo sve Azijati, fasisti i domaci izdajnici (kohabitanti, kolaboranti...).Malo mi vas je zao sto ste na taj nivo spali.

e ako je to udarna pesnica, onda su od nas digli ruke.

wukadin wukadin 14:11 18.10.2009

Re: eto

Dolazi zima... duga i hldna.
Prava ruska.
Kao onomad u Staljingradu.
sybil sybil 14:34 18.10.2009

Re: eto

brrrrrrrrrrrr..... svi cemo mi koji smo za zapad biti deportovani u sibir.
pointofview_gun pointofview_gun 14:31 19.10.2009

ko ce moju decu da vaspitava?

Ta, Miloševićeva deca odrasla su u nenormalnim životnim okolnostima, u kojima bi otac umesto da se posveti načinu kako da od njih stvri dobre ljude, bio primoran da razmišlja kako će da ih nahrani. A kada bi došao kući bez odgovora na to pitanje, vinjakom bi u zadimljenoj prostoriji u kojoj odzvanja muzika tog vremena, nemo ćutao i gledao u prazno.


Mogao je da slobodno vreme iskoristi za vaspitanje te dece. Da im cita knjige, izvodi ih u park i preslisava ih skolsko gradivo. Meni nije normalno da kad je covek bez posla, ide u kafanu i tamo trosi pare koje nije zaradio. To sto je u Srbji sasvim OK da se tako radi, je pravi problem. Ovde je OK ne biti odgovoran za sopstvenu decu, a vi to stalno svojim tekstovima potencirate.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:42 19.10.2009

Re: ko ce moju decu da vaspitava?

Ovde je OK ne biti odgovoran za sopstvenu decu, a vi to stalno svojim tekstovima potencirate.

mozete li mi ovo pojasniti?
pointofview_gun pointofview_gun 15:13 19.10.2009

Re: ko ce moju decu da vaspitava?

mozete li mi ovo pojasniti?


Mogu. Stalno implicirate da je za sve kriv Milosevic.
Slazem se sa vasim zapazanjima o trenutnom stanju u drustvu. Ali se ne slazem sa vasim obrazlozenjima uzroka tog stanja.
Osim toga, smatram da bi se trebali vise okrenuti resavanju problema u drustvu, nego se baviti njihovim istorijskim uzrocima. Vremeplov nemamo.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:34 19.10.2009

Re: ko ce moju decu da vaspitava?

Stalno implicirate da je za sve kriv Milosevic.

Ne za sve, ali za probleme iz devedeseo tih jeste. Sto se tice danasnje omladine, moj stav je da danas zanjemo ono sto smo nekad posejali, tako da hteo-ne hteo istoriju ne mogu da zanemarim.
Osim toga, smatram da bi se trebali vise okrenuti resavanju problema u drustvu, nego se baviti njihovim istorijskim uzrocima. Vremeplov nemamo.

jel moze ovo ili mislite da moram u svakom blogu da se iznova dokazujem?
pointofview_gun pointofview_gun 15:41 19.10.2009

Re: ko ce moju decu da vaspitava?

jel moze ovo ili mislite da moram u svakom blogu da se iznova dokazujem?


Moze i to. I ne bi bilo lose da se na svakom blogu iznova dokazujete.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:46 19.10.2009

Re: ko ce moju decu da vaspitava?

Moze i to.

eto, sad imamo jasnu sliku i resenja...
day_of_reckoning day_of_reckoning 04:15 20.10.2009

IZVINJENJE PREDSJEDNIKU BORISU TADICU

Povodom jos jednog istupa Predsednika Borisa Tadica, ovog puta za DIE WELT dnevne novine,
http://www.welt.de/die-welt/politik/article4876711/Warum-sollte-Serbien-Mladic-schuetzen.html

Edin Begovic i njegov komsija Boris upucuju:

IZVINJENJE PREDSJEDNIKU SRBIJE, BORISU TADIĆU
Autor: Edin Begović

Objavljeno: 19. October 2009. 21:10:48

Jest da nisam bošnjački lider, ali…

Gospodine Tadiću,

Izvinjavam se u ime svoje porodice, što su mi četnici ubili oca, tako mi je žao!
Iskreno se izvinjavam i zbog nestalog dajdže, gospodine Tadiću.

Izvinjavam se za svoju mladost, provedenu međ' zidovima mračnog podruma, oprostite.
Izvinjavam se zbog dvije upale pluća i astme, dobijenih u gore pomenutom podrumu, gospodine Tadiću.

Izvinjavam se za svoju mladost, jer kao dječak, nekoliko dana pred rat, mahao sam vojnicima u maslinasto zelenim kamionima, a oni bi meni dizali tri prsta?!



Mislio sam da tri prsta imaju veze sa tri slova na kamionima, JNA! Šta sam znao ja.

Izvinjavam se zbog svoje mladosti, izrešetane gelerima od projektila iz minobacača, VBR-ova, bestrzajnih topova i tenkova
na kojima su ona ista, upečatljiva, tri velika slova: JNA, gospodine Tadiću.

Izvinjavam se i zbog svojih sjećanja, jer umjesto da se sjećam bajramluka, ringišpila, i ako hoćete, novogodišnjih paketića, ja se sjećam ljudi, nana, deda, momaka i djevojaka ubijenih snajperom iz Nedžarića dok su nosili kanistere vode sa hidranta ispred zgrade Oslobođenja, gospodine Tadiću.

Izvinjavam se zbog svojih sjećanja, jer umjesto da se sjećam novih epizoda nadrealista, sa Đurom, Šiberom i onim idiotom, Neletom, čokolada, grudvanja i odlazaka na plaže Jadranskog mora, ja se sjećam prage, pamova i patova, sijača smrti, Karadžića i Mladića, Arkana i njegovih tigrova,
Belih orlova i još kojekakvih hajvana.

Izvinjavam se zbog svojih sjećanja, jer u mjesto da se sjećam sankanja na Bjelašnici i očevih savjeta, sjećam se Markala i jutarnjeg guslanja i pjevanja o stražama đenerala Draže s druge strane zgrade Oslobođenja, ja se sjećam Kovača…

Izvinjavam se zbog svojih sjećanja, jer u mjesto da se sjećam odlazaka u kino, vožnje biciklom i zijana, ja se sjećam Srebrenice, Riste Đoge, iz rijetkih trenutaka kad bi došla struja
i mršavog, premršavog Senada Hadžifejzovića, da mu dragi Bog da svako dobro.

Sjećam se gospodine Tadiću, prokuhavanja sakupljene kišnice i topljenje snijega za piće.
Sjećam se gospodine Tadiću a volio bih da se ne sjećam…
Ali eto, ja se izvinjavam zbog ovih svojih “zločina”!!!
A koliko nas je samo ovakvih, pa čak i još “griješnijih”, ja ne znam da li ćete nam ikada moći oprostiti…

P.S.
Evo, i moj komšija Boris, vaš imenjak, koji je rat proveo na Čengić Vili, također vam se izvinjava
.

Edin Begović

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana