Putovanja

Ponižena, uvređena i živčana

Krugolina Borup RSS / 14.10.2009. u 13:19

suitcase-main_Full.jpg

Ima godinu i po dana kako nigde nisam putovala. Uštopala me ova frtutma s porodilištima, zabavih se s profesorima, doktorima, ministrima, novinarima... i zaboravih, kuku mene, kako to izgleda - vaditi vizu.

Ponižena, uvređena i živčana. Eto, takva sam pred svako vađenje vize. A imam staža, nije da nemam. Otkada imamo ovu novu vlast bez sankcija, štvrćkala sam vam se ja po trulom Zapadu i previše. Amerika, Engleska, Australija, Nemačka, Danska, Norveška... i tako više puta. I svaki vražji put se nerviram zbog stupidnih pitanja na prijavama za vizu. I svaki vražji put čekam u redovima ko ovca u toru. I svaki vražji put se tresem da me zbog neke birokratske gluposti ne odbiju.

Kad sam 2001. godine dobila stipendiju da prisustvujem konferenciji Asocijacije Astrologa Velike Britanije, moji velikodušni domaćini na Ostrvu su se krstili i levom i desnom rukom šta sve od papira moraju da mi pošalju, i kakve sve garancije da daju, ne bi li me njihov Foreign Office udostojio dozvole da ih posetim. Krstiše se, ali poslaše sve što je traženo, usput sve planirajući da s one strane dignu frku u slučaju da neko ovde reši da mi vizu zakine. Nije bilo potebno. Dobih vizu bez problema. Ama nakon dobrog broja potrošenih živaca.

Onda sam 2002. godine dobila stipendiju da prisustvujem najvećem skupu astrologa na planeti Zemlji: United Astrology Conference u Orlandu skupio je preko 1000 blejača u zvezde iz preko 25 zemalja sveta. Opet pozivna pisma, garancije, hotelske rezervacije... i nezaboravni intervju u Američkoj ambasadi. Nisu ič bili zadovoljni mojim mesečnim prihodima i imovinskim stanjem.

"Imate li nekretnina?"

"Ne."

"Udati ste?"

"Da."

"Ima li suprug nekretnina?"

"Ne."

"Imate li dece?"

"Ne."

"Imate li kola?"

"Ne."

S druge strane tišina.

"Sve pogrešni odgovori, znam", osmelih se ja, "ali, bila sam ja već u Americi, bila sam 1991. godine..."

"To je suviše davno..."

Kako davno, mislim se ja, pa nećete valjda da mi računate ovu poslednju deceniju kao da mi se u životu uopšte desila?!

Opet tišina. Pogled u papire, pogled u mene, pa u papire...

"Znate, vi ste ono što ja zovem borderline case. Ali rizikovaću i daću vam vizu."

Hvala hrabra teto. A ko će da mi vrati potrošene živce?

Onda dođe 2003. godina, još jedna astrološka konferencija, opet Amerika, opet vražiji intervju za vražju vizu... a ja trudna i nezaposlena. Pri čemu to da sam trudna prećutkujem, božemeoprosti. Dali bi mi vizu na kukovo leto da im to, kojim slučajem, priznam.

"Pa, od čega živite?"

"Muž me izdržava, a i ja povremeno napišem poneki članak o astrologiji, pa honorarno nešto zaradim. Evo, pogledajte, imam sa sobom baš najnoviji broj Astrologosa, evo na strani toj i to - to sam vam ja!"

Uze čovek članak, reče "Sačekajte", i nesta iza šaltera.

Čekam. Strepim. Nerviram se. Grizem nokte. A živci se tanje do nestajanja.

Dade mi ipak vizu, bez komentara o "graničnom slučaju", ali uz neobičnu molbu: "Molim vas, vratite se, da ja ne bih imao posle problema."

Nekih sedam meseci kasnije, a tri nedelje nakon mog porođaja, zvoni telefon. Zovu me iz Američke ambasade. Da provere da li sam se vratila. Kada sam se vratila? Mogu li nekim dokumentom da dokažem da sam se tada vratila? Evo čiko uputi i ultrazvučni nalazi iz naših Domova zdravlja, evo DETE bre, uzmite, slikajte ga, fotokopirajte ga za dosije, aman-zaman, vratila sam se!!! Nije dovoljno što su mi u porodilištu živce moje pojeli, nego mi sad treba samo još da mi ih vi dokusurite!!!

Dođe godina 2005, a sa njom i dva poziva za dve koferencije: SAD i UK. Ovaj put ne idem samo da prisustvujem, već sam ovog puta i na spisku predavača. Ima me po internetu, čas posla se to izgugluje, to mi plus za vizu. Osim toga, ovaj put, imam JUST THE TICKET!!! Imam DETE!!!

O, ljubi ga majka. Rodila majka sebi garanciju za vizu!

I dođoše obe vize bez problema, a sve uz neobavezan razgovor preko šaltera o tome šta čeka Rakove u narednom periodu. MULTIPLE ENTRY VIZE! O, ljubi majka sina svoga, i njega i onog ko ga rodio da mi bude garancija za vizu!

Opustih se, jadnanebila, preko svake mere, te me 2006. godine Nemci dočekaše potpuno nespremnu. Auuuuu, al je ovaj šengen zaheban... Pa, Amerikanci i Britanci su male bebe za ove šengence! Koliko su oni mene i moga domaćina u Nemačkoj izmasirali da bi mi dali single entry vizu na 7 dana - to se opisati ne može. Dovoljno je da kažem da sam zahvaljujući čuvenom "propisi su propisi", čak i avionsku kartu morala da menjam, i s planiranim putem kasnila. Živce su mi moje pojeli!

Stoga sam prvi odlazak u Dansku, rodnu zemlju mog voljenog Krleta, odlagala koliko god sam mogla. Lakše mi bilo da on dolazi ovde, nego da se ja cimam za vizu. I neću da idem, i neću da idem, i neću da idem... sve dok se moja emotivna skandinavska devojčica maltene ne rasplaka kako ja njega uopšte ne volim, jer me baš briga za njegovu prošlost, korene, poreklo, zemlju, život, i sve ostalo što ide uz to. I šta ću, kud ću - ajde opet po vizu. Kaže Krle: tražićemo multipe-entry na godinu dana, neću morati stalno da se cimam. O, naivnog li Danca! Ali, ajde - dok ne vidi sam, neće znati.

Nacrtamo se mi ranom zorom ispred ambasade. Lije kiša ko iz kabla. Mi turili plastične kese na glavu i čekamo. Dođemo na red. Konzul ga prepozna s televizije (Krle vam je celebrity u Danskoj). Ispričamo se o međunarodnoj astrološkoj mafiji i tome kakav period predstoji Rakovima...

I dobih vizu.

SINGLE ENTRY, sedam dana.

Gleda mene Krle suznim očima.

Gledam ja Krleta pogledom "Jesam li ti rekla!"

Ono, jest da je kasnije bilo lakše. Drugi put mi dadoše multiple entry na mesec dana. Treći put na tri meseca. Četvrti put na šest meseci. Peti put na godinu dana. Valjda sam ih upornim vraćanjem uverila da ni luda nemam nameru napustiti ovu našu dobro uređenu i progresivnu Srbiju za njihovu "ladno-ali-standard-ebi-ga" Skandinaviju.

I opet se opustih, jadnanebila, preko svake mere, te me 2008. godine iza ćoška Australijanci dočekaše potpuno nespremnu. Oni su me, dakle, dotukli. Tri formulara, od kojih jedan na 12 stranica mora da objasni služenje vojske, u kojoj jedinici, pod čijom komandom, ime prezime i NADIMAK komandanta, jel bilo ranjavanja, raseljavanja, ubijanja u ratovima 90-tih, gde, kada, koliko, zašto...

"Ali, ja sam žensko, nisam služila vojsku!"

Nema veze, kažu oni, ima tu pitanja i šta su vam radili muž, otac, braća...

Pa, odbacivanje papira koji govore o mojoj zaradi uz komentar: "Treba vam neka nekretnina, ili bar 2000 eura na štednji u banci, da biste dokazali da možete na put." (!!!) Ovde je stvar spasao Krle, koji je garantovao da će da me hrani i oblači, ako treba i sa'rani, ako kojim slučajem umrem tokom tih 10 (deset) DANA boravka u Australiji.

Pa, onda, da li su me domaćini u Australiji prijavili u Nacionalni centar učesnika konferencija u Australiji? Otkud znam?! Zovem nesrećnike, pitam. Oni nikad čuli za Nacionalni centar učesnika konferencija u Australiji. Zovem ambasadu, pitam gde im je to šta je to, objašnjavam da je u Australiji svake druge godine međunarodna astrološka konferencija, i da je isto Astrološko udruženje organizuje, i da su silne goste iz inostranstva do sada imali, ali nikad nikog nisu u nikakav Nacionalni centar učesnika konferencija u Australiji morali prijavljivati.

"A jesu imali predavače iz Indije i Pakistana?"

"Pa, ne znam. Sumnjam. Mislim da nisu."

"Znate, to prijavljivanje je, kao, obavezno za sve koji dolaze iz inostranstva na bilo koju konferenciju, ali se na tome ne insistira izuzev ako dolazite iz nekih određenih, posebnih zemalja."

Ok, teto, jasno mi je. Indija, Pakistan i Srbija. Posebne zemlje.

I trčaše nesrećni domaćini iz Australije u taj nekakav centar da me prijave, i sve se usput krstiše i levom i desnom, dok su meni s ove strane živci moji nestajali iz dana u dan, iz sata u sat...

Dadoše mi vizu 18 sati pred poletanje aviona. Živce su mi moje pojeli!

(Uzgred, i Krletu je trebala viza za Australiju. Dobio ju je - preko interneta!!! Sve što je trebalo da uradi je da ukuca ime, prezime i broj pasoša, a potom odštampa emailom dobijenu potvrdu. Došlo mi da se 'besim, časna reč!)

Nakon tog iskustva, otkazala sam već prethodno prihvaćeno učešće na konferenciji u Švajcarskoj. Nisam se ni usudila proveravati imam li dovoljno preostalih živaca za potpuno novo iskustvo tipa: "Mi nismo u šengenu, te imamo svoje propisi-su-propisi žute minute".

Otidoh par meseci kasnije ponovo za trulu Ameriku, ali na već postojeću vizu.

I onda se skrasih.

Evo me na rodnoj grudi već godinu i po dana.

Beše lepo dok je trajalo.

Sad mi valja opet putovati i po ambasadama živce tanjiti.

I tako krenem preksinoć da popunjavam prijavu za kanadsku vizu. I nervirah se, psovah, kunuh, vikah, pa opet psovah - puna dva sata. Te, jesam li ratni zločinac, jesam li terorista, trgujem li ljudima... pa koje mi je moje cenjeno porodično stablo, otac, majka, muž, deca, dečiji supružnici, braća, sestre, polu-braća, polu-sestre, pa sve to isto za muža takođe... da Bog sačuva, ko da se bave geneologijom, a ne diplomatijom!

Pa juče ujutro - po kiši, vetru i padajućem drveću - čekaj u redu za vizu.

Dadoše mi je, i to, za celo čudo, bez pitanja o tome kako stoje Rakovi u narednom periodu. Umesto toga, pitanje je glasilo: "A vi ste osnovali Majku Hrabrost?"

Ta sam.

Da i ja nekome živce tanjim, za promenu! (Da proste dottori i ministar.)

Ima, ipak, nešto što me teši da ću vizama i ambasadama uskoro doakati!

Ne, ne, nije "beli šengen". Imam utisak da su tu bajku mrske ambasade izmislile samo da bi mi već godinama unazad živce moje dodatno tanjile. Sve mi se nekako čini da će i moje dete pre ženu sebi naći, koja će mu garanciju za njegove vize roditi, nego što će taj "beli šengen" da se materijalizuje.

Šta je onda?

Verovali ili ne - teleportacija.

Pre neki dan dobih poziv da učestvujem na astrološkoj konferenciji u Južnoj Africi sledeće godine. Viza treba, ali meni ne treba. 'Oće da me "beam-uju". Da si ja sedim ovde, na svojoj rodnoj srpskoj grudi, i da palamudim u kameru, a oni će tamo u Kejptaunu i Johanesburgu istovremeno u sali da sede i da me preko ekrana gledaju i slušaju kako radim ono što najbolje volem: solim pamet.

Zbogom mrske vize, dobar dan teleportacijo!

Da si konačno i ja svoje živce smirim!

 



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:29 14.10.2009

.

Uzgred, i Krletu je trebala viza za Australiju. Dobio ju je - preko interneta!!! Sve što je trebalo da uradi je da ukuca ime, prezime i broj pasoša, a potom odštampa emailom dobijenu potvrdu

kakvo je ovo izivljavanje?
a sta da rade siroti danci koji nemaju stampac?
sramota!
sesili sesili 13:43 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

Duuugo nisam putovala, zbog porodičnih problema. A kad ovo pročitah... hvalim te Bože. Još ja živim u unutrašnjosti, pa bi čekanje bilo dodatni problem. Znači... blago Krletu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:47 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

Znači... blago Krletu.


Krleta ja imam čvrstu nameru da jednog dana vodim na - Kubu.
Da i ja doživim da meni viza ne treba, a njemu treba!
drug.clan drug.clan 14:14 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

Krugolina Borup
Znači... blago Krletu.


Krleta ja imam čvrstu nameru da jednog dana vodim na - Kubu.
Da i ja doživim da meni viza ne treba, a njemu treba!



jedan od uslova za beli sengen je da i kubancima uvedemo vize (pa i oni nama) nazalost mi prvi ispunjavamo uslove
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:16 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

jedan od uslova za beli sengen je da i kubancima uvedemo vize (pa i oni nama) nazalost mi prvi ispunjavamo uslove


Zezaš??!!
drug.clan drug.clan 14:33 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

Krugolina Borup
jedan od uslova za beli sengen je da i kubancima uvedemo vize (pa i oni nama) nazalost mi prvi ispunjavamo uslove


Zezaš??!!


nazalost ne,
da bi bili u belom sengenu moramo nas vizni rezim prilagoditi viznom rezimu EU, sto izmedju ostalog znaci i viza za kubance.
mikimedic mikimedic 14:56 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

nazalost ne,
da bi bili u belom sengenu moramo nas vizni rezim prilagoditi viznom rezimu EU, sto izmedju ostalog znaci i viza za kubance.



hhhm nisam stoposto siguran. kako je sa rusima?
drug.clan drug.clan 15:22 14.10.2009

Re: Blago Krletu.

mikimedic
nazalost ne,
da bi bili u belom sengenu moramo nas vizni rezim prilagoditi viznom rezimu EU, sto izmedju ostalog znaci i viza za kubance.



hhhm nisam stoposto siguran. kako je sa rusima?


pa taj deo trenutna garnitura ne pominje vise ali se to kao jedan od osnovnih krierijuma pominjao ranije i nije promenio:

Ksenija Milivojević, savetnik za evropske integracije Božidara Djelića, potpredsednika Vlade Srbije Jul 2007.: Stavljanje na belu Šengen listu, odnosno putovanje u zemlje Evropske unije bez viza rezultat je ispunjenja određenih objektivnih kriterijuma sa jedne i političke odluke Unije sa druge strane. Objektivni kriterijumi odnose se u prvom redu na sigurnost granica i putnih isprava, kao i na usvajanje i sprovođenje zakona u oblastima azila i migracija, viznog režima Srbije prema trećim zemljama, položaja stranaca koji borave na našoj teritoriji, kao i uspešnu primenu sporazuma o readmisiji .

EU ima kriterijume i kategorije zemalja sa kojima moze da se odrzi neki vid bezviznog rezima za neke kategorije gradjana trecih zemalja, Kuba je najcrnjoj od svih lista.
drug.clan drug.clan 13:32 14.10.2009

treba osetiti sve

Zbogom mrske vize, dobar dan teleportacijo!


a miris hrane i vazduha u juznoj africi?
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:37 14.10.2009

Re: treba osetiti sve

a miris hrane i vazduha u juznoj africi?


Će mi bimuju.
pointofview_gun pointofview_gun 19:41 14.10.2009

Re: treba osetiti sve

ovako?


ili ovako?
duchesse duchesse 14:13 14.10.2009

:)

Šaljem neke klijente krajem meseca za Barselonu, i treba da im sredim papire za vizu.
Kontaktiram sekretaricu iz matične kuće u gorepomenutom gradu i tražim joj da mi pošalje kurirskom službom original pozivnog pisma plus original potvrde o rezervaciji hotela. Malo se raspravljamo zašto mi to treba. (kriza, trošak)
Onda ona uzme i pozove špansku embajadu u Beogradu i javlja mi se sva zbunjena. Kaže da je teta u ambasadi bila jako neljubazna sa njom. Pita me je li to uvek tako, ili nije imala sreće pa je naletela na idiota.
"Draga Juli", odgovaram joj ja, "embassy workers in non-EU countries are notorious for their rudeness." Navikli smo mi, gradjani zemalja trećeg sveta, na to.
Poslala mi je dokumenta outright.

Ono što je mene odobrovoljilo u toj celoj priči je činjenica da je teta iz embajade bila neljubazna prema svojoj sunarodnici. Nekako sam se osetila... manje bedno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:19 14.10.2009

Re: :)

Lično nisam imala problema s neljubaznošću, izuzev u jednoj jedinoj ambasadi.
Slovenačkoj.
duchesse duchesse 14:28 14.10.2009

Re: :)

Uuuuuuuu, ja sam imala kod Španaca, a čujem da se žale i drugi ljudi. Imala i kod Nemaca.
Francuzi su bili najcool, rame uz rame sa Austrijancima.
A ko zna, možda mi se samo tako zalomilo.
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 14:40 14.10.2009

Re: :)

To mora da je señora Rosa,....vec godinama je strah i trepet u Spanskoj ambasadi.
Kad ljudi vade vize mole se Bogu da je señora na odmoru
kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 14:48 14.10.2009

Re: :)

Najljubaznije i najprijatnije je osoblje Portugalske ambasade!!Obrigado!!
lenamur lenamur 09:45 15.10.2009

Re: :)

duchesse
Francuzi su bili najcool, rame uz rame sa Austrijancima.

Potvrdjujem i ja. Francuzi su mi dali vizu istog dana, ali sam najlepse iskustvo imala u austrijskoj ambasadi gde su mi najljubaznije dali besplatnu vizu! I to kao studentu (Bg univerziteta).
duchesse duchesse 10:31 15.10.2009

Re: :)

Pa da. Kod Francuza istog dana popodne saznaš da li si dobio vizu, i tek onda kupuješ avionsku kartu, što je sasvim fer. I veoma su korektni, ovako, u odnosu prema korisnicima usluga.
partizanka.mira partizanka.mira 10:57 15.10.2009

Re: :)

duchesse
Uuuuuuuu, ja sam imala kod Španaca, a čujem da se žale i drugi ljudi. Imala i kod Nemaca.
Francuzi su bili najcool, rame uz rame sa Austrijancima.
A ko zna, možda mi se samo tako zalomilo.


Oooo, da, vizno odeljenje ambasade Španije je poznato po neljubaznosti...plus, što kad predaješ za vizu moraš da unajmiš pomoć za donošenje registratora i registratora tražene dokumentacije...

Takođe, u ambasadi Italije sam u toku razgovora sa "ljubaznim" radnikom u viznom odeljenju poželela da se bacim kroz ono staklo i da ga usmrtim (odlučih se na kraju za ovaj pristojan izraz umesto krvavih detalja njegove smrti )...na kraju mi kaže:
"Vizu možete preuzeti iduće nedelje u četvrtak između 11 i 12" (a btw, razgovor se odvija u petak dakle savršeno dovoljno vremena da provere šta treba da provere...)
Ja: Ali, ja imam let u četvrtak u 16h. Da li bi bilo moguće da mi vizu izdate dan ranije?
On: Ne. Imate sasvim dovoljno vremena.

(epilog: u četvrtak je pljuštala kiša, rezervisti blokirali Nemanjinu, saobraćaj nije bio u zastoju - bio je apsolutni kolaps, nisi mogao da makneš. Na kraju smo jedva stigli do aerodroma, i to samo zahvaljujući činjenici da smo se odlučili da idemo preko Ostružnice - hit potez jer da smo odlučili da ipak pokušamo preko Gazele stigli bismo na aerodrom jedno sat vremena posle poletanja aviona)

Belgija, s druge strane, odlično iskustvo...

Eto i mog skromnog doprinosa ovoj raspravi
4krofnica 4krofnica 14:18 14.10.2009

*

iscrpljujuce...

ipak, lepo je putovati, kako god..!

petarjjj petarjjj 14:23 14.10.2009

Sve Srbija do Južne Afrike

Imao sam prilike da slušam dokumentarac o jednoj našoj anketu sprovedenoj u SAD a koja se tiče Srbije.

Na najjednostavnije pitanje gde je Srbija dobar deo je odgovorio: Africi ili Bliskom istoku i da misle da smo crnci. Mnogo ređe je bila Evropa, a i u samoj Evropi lociranje naše države je bilo problematično.

Na stranu same vize, ali zar vam se ne čini veoma diskriminatornim odnos prema
onima koji nisu "naši" od strane nekih država?

Međudržavni interesi uvek!
Pakistan-Indija-Amerika kao vezana creva, a Srbija po običaju negde niže.

Bilo ranije 2010. pa 2012., juče pominjaše 2014. za naš ulazak u EU.
Dugaaaaaačka neka šargarepa.

lol


drug.clan drug.clan 14:31 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

petarjjj
Imao sam prilike da slušam dokumentarac o jednoj našoj anketu sprovedenoj u SAD a koja se tiče Srbije.

Na najjednostavnije pitanje gde je Srbija dobar deo je odgovorio: Africi ili Bliskom istoku i da misle da smo crnci. Mnogo ređe je bila Evropa, a i u samoj Evropi lociranje naše države je bilo problematično.

Na stranu same vize, ali zar vam se ne čini veoma diskriminatornim odnos prema
onima koji nisu "naši" od strane nekih država?

Međudržavni interesi uvek!
Pakistan-Indija-Amerika kao vezana creva, a Srbija po običaju negde niže.

Bilo ranije 2010. pa 2012., juče pominjaše 2014. za naš ulazak u EU.
Dugaaaaaačka neka šargarepa.

lol




a>Where are you from?
s>Serbia
a> really... It must be very cold there?!
s>No it's not Siberia. It's Serbia, southeast Europe.
a>Oh, I get it - Syria, it's very hot there.
s>Yeah, that's right - Syria. Nevermind
duchesse duchesse 14:37 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

petarjjj
Na najjednostavnije pitanje gde je Srbija dobar deo je odgovorio: Africi ili Bliskom istoku


U Parizu, letos, vozi me čika u šatlu ka aerodromu i pita me odakle sam.
(on je rodjeni Francuz, a roditelji su mu poreklom iz Šri Lanke)
Ja rekoh iz Srbije. Pita jel to bivša Sovjetska republika. Ja pomislih "ne, nego buduća", al bejah fina pa rekoh "ne, to je bivša jugoslovenska republika". On ćuti neko vreme pa pita:
"A koja je vaša valuta?"
"Dinar.", odgovaram ja.
"Znači vi ste muslimani!"
Nisu samo Ameri pali s Marsa, al opet, ko je meni kriv što znam gde je Šri Lanka.
petarjjj petarjjj 14:44 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

Aaaaa....

sve više i više primera.

Šta reći.

a>Oh, I get it - Syria, it's very hot there.
s>Yeah, that's right - Syria. Nevermind

Ponekad nema svrhe objašnjavati.
drug.clan drug.clan 15:24 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

duchesse
petarjjj
Na najjednostavnije pitanje gde je Srbija dobar deo je odgovorio: Africi ili Bliskom istoku


U Parizu, letos, vozi me čika u šatlu ka aerodromu i pita me odakle sam.
(on je rodjeni Francuz, a roditelji su mu poreklom iz Šri Lanke)
Ja rekoh iz Srbije. Pita jel to bivša Sovjetska republika. Ja pomislih "ne, nego buduća", al bejah fina pa rekoh "ne, to je bivša jugoslovenska republika". On ćuti neko vreme pa pita:
"A koja je vaša valuta?"
"Dinar.", odgovaram ja.
"Znači vi ste muslimani!"
Nisu samo Ameri pali s Marsa, al opet, ko je meni kriv što znam gde je Šri Lanka.


pogotovo francuzi - ljudi koji najmanje putuju u inostranstvo od svih stanovnika razvijenih zemalja.
lucidalina lucidalina 15:28 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

Pita jel to bivša Sovjetska republika. Ja pomislih "ne, nego buduća"


albicilla albicilla 15:52 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

mene je jedan taksista u botsvani pitao odakle sam, a ja, da ga ne zbunjujem sa srbijom, kazem iz evrope

sledece pitanje je bilo: a jel se (ta) evropa granici sa zimbabveom?
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:55 14.10.2009

Re: Sve Srbija do Južne Afrike

drug.clan
petarjjj
Imao sam prilike da slušam dokumentarac o jednoj našoj anketu sprovedenoj u SAD a koja se tiče Srbije.

Na najjednostavnije pitanje gde je Srbija dobar deo je odgovorio: Africi ili Bliskom istoku i da misle da smo crnci. Mnogo ređe je bila Evropa, a i u samoj Evropi lociranje naše države je bilo problematično.

Na stranu same vize, ali zar vam se ne čini veoma diskriminatornim odnos prema
onima koji nisu "naši" od strane nekih država?

Međudržavni interesi uvek!
Pakistan-Indija-Amerika kao vezana creva, a Srbija po običaju negde niže.

Bilo ranije 2010. pa 2012., juče pominjaše 2014. za naš ulazak u EU.
Dugaaaaaačka neka šargarepa.

lol




a>Where are you from?
s>Serbia
a> really... It must be very cold there?!
s>No it's not Siberia. It's Serbia, southeast Europe.
a>Oh, I get it - Syria, it's very hot there.
s>Yeah, that's right - Syria. Nevermind


Pa ako cemo posteno, mi i jesmo tacno tu negde - na pola puta izmedju Sibira i Sirije.

Inner Party Inner Party 14:38 14.10.2009

O, o, o!

Opet tišina. Pogled u papire, pogled u mene, pa u papire...

"Znate, vi ste ono što ja zovem borderline case. Ali rizikovaću i daću vam vizu."


Jadan on!
Jeste li mu bar poljubili ruku?!

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:38 14.10.2009

Re: O, o, o!

Inner Party
Opet tišina. Pogled u papire, pogled u mene, pa u papire...

"Znate, vi ste ono što ja zovem borderline case. Ali rizikovaću i daću vam vizu."


Jadan on!
Jeste li mu bar poljubili ruku?!



Bored in Line case.

Jadan on, ne zna u kakav se rizik upustio sa nasom Krugolinom Borderline. Sad kad im ona udje tamo u porodilista, hebali su cvorka, excuse my French, Albicila.

Salu na stranu, pazi samo kakav je to dripacki recnik nekog zvanicnika, "ali rizikovacu i dacu vam vizu" ne mozes da se ne osetis ko govno, ili da mu zalepis tu vizu nazad u onaj salter.


mikimedic mikimedic 14:54 14.10.2009

Svica je sad u sengenu

Nakon tog iskustva, otkazala sam već prethodno prihvaćeno učešće na konferenciji u Švajcarskoj. Nisam se ni usudila proveravati imam li dovoljno preostalih živaca za potpuno novo iskustvo tipa: "Mi nismo u šengenu, te imamo svoje propisi-su-propisi žute minute".


ne znam kad ti je ovo bilo?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:07 14.10.2009

Re: Svica je sad u sengenu

ne znam kad ti je ovo bilo?


2008.
A otkad su u šengenu?
antioksidant antioksidant 15:26 14.10.2009

Re: Svica je sad u sengenu

A otkad su u šengenu?

februar 2009 (cini mi se)
sa sengenom mozes u swis
ne znam da li vazi obrnuto
mikimedic mikimedic 17:08 14.10.2009

Re: Svica je sad u sengenu

od 01. jan 2009.

punopravni clan su sengena, sto ce reci da izdaju pune sengen vize, i naravno sa drugim sengenima se moze u svicu.
hommeenblanc hommeenblanc 19:03 14.10.2009

Re: Svica je sad u sengenu

mikimedic
od 01. jan 2009.
Od 12. decembra 2008., al da ne cepidlacimo .
noboole noboole 15:16 14.10.2009

...

Trebalo je lepo da se prijavis na neki M.Sc. kurs iz astrologije u npr. Nemackoj i onda 2 godine sengena.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:32 14.10.2009

wrong address

"Kad sam 2001. godine dobila stipendiju da prisustvujem konferenciji Asocijacije Astrologa Velike Britanije, moji velikodušni domaćini na Ostrvu su se krstili i levom i desnom rukom šta sve od papira moraju da mi pošalju, i kakve sve garancije da daju, ne bi li me njihov Foreign Office udostojio dozvole da ih posetim."

Pa kad se javljas na pogresnu adresu, sefovice. Treba i od Ministarstva za Magiju da trazis garancije A i ti muggles-i su se bas osilili, treba njima jedan Ivica Voldemort Dacic.






drug.clan drug.clan 15:56 14.10.2009

Re: wrong address

srdjan.pajic
"Kad sam 2001. godine dobila stipendiju da prisustvujem konferenciji Asocijacije Astrologa Velike Britanije, moji velikodušni domaćini na Ostrvu su se krstili i levom i desnom rukom šta sve od papira moraju da mi pošalju, i kakve sve garancije da daju, ne bi li me njihov Foreign Office udostojio dozvole da ih posetim."

Pa kad se javljas na pogresnu adresu, sefovice. Treba od Ministarstva za Magiju da trazis garancije A i ti muggles-i su se bas osilili, treba njima jedan Ivica Voldemort Dacic.


ja sam cuo da najbolje garancije daje ministarstvo za smesan hod
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:58 14.10.2009

Re: wrong address

drug.clan
srdjan.pajic
"Kad sam 2001. godine dobila stipendiju da prisustvujem konferenciji Asocijacije Astrologa Velike Britanije, moji velikodušni domaćini na Ostrvu su se krstili i levom i desnom rukom šta sve od papira moraju da mi pošalju, i kakve sve garancije da daju, ne bi li me njihov Foreign Office udostojio dozvole da ih posetim."

Pa kad se javljas na pogresnu adresu, sefovice. Treba od Ministarstva za Magiju da trazis garancije A i ti muggles-i su se bas osilili, treba njima jedan Ivica Voldemort Dacic.


ja sam cuo da najbolje garancije daje ministarstvo za smesan hod


A i Ministarstvo za Istrazivanje Ruda i Gubljenje Vremena pruza solidne garancije.
cult cult 16:02 14.10.2009

a

što se ti nerviraš kad možeš da predvidiš budućnost?
Rejlem Rejlem 16:28 14.10.2009

Velika preporuka!!!

Vala i meni se smučilo poodavno to sa vizama.
Pisao sam na svom blogu o iskustvu sa portugalskom ambasadom 2006.

Link http://blog.b92.net/text/5543/Lisabon%20-%20predigra

To je meni i supruzi bilo prvi put da tražimo Šengen od nekog (za Grčku smo išli na kolektivne vize, dakle bez traga u pasošu). Išao sam na konferenciju, i bez obzira što smo počeli na vreme sa prikupljanjem papira i posećivanjem ambasade, dobili smo vize dan i po pred put. Morali smo i aviokarte da kupimo ne znajući da li će nam dati vize.
U međuvremenu smo više puta išli što na more, što službeno, ali uvek isti maltret. Loše iskustvo je bilo sa Italijanima proletos kad smo zapucali turistički sa klincima autom. Nisu hteli da nam zakažu termin, čim bi čuli da je privatno turistički, odmah sledi odgovor "nema termina, zovite ponovo". Onda smo napisali dopis ambasadi, na mejl nisu odgovorili, ali su se javili kad im je stigao dopis i regularnom poštom. Dali su nam savet kad da zovemo (kog dana). Zvali smo, i zakazali su nam.
Neću ni da razmišljam o mogućnosti da vize ostanu...Mada ko zna, možda nas samo Tadić i Dačić zamlaćuju...

laksi nacin

rezervises hotel preko interneta, reservises avionsku kartu, kazes da ides turisticki, i nema problema
maricacarica maricacarica 19:16 14.10.2009

Re: laksi nacin

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
rezervises hotel preko interneta, reservises avionsku kartu, kazes da ides turisticki, i nema problema

I pokazuješ potvrde iz banke, imovinski list i sl, kao i radnu knjižicu da si ne-zaposlen i sl.... Slika od pokojnog teče takođe nije na odmet, kao i fotografije sestrića koji, su naravno razlog tvog dolaska u tu zemlju.... Briseve sve, takođe, može i cervikalni.... i bez problema... Moja koleginica se udala i rešila da sa mužem ode na svadbeno putvanje u Španiju. Oboje zaposleni. Uplate aranžman u agenciji. I - mužu daju vizu, njoj ne.

Re: laksi nacin

najgore od svega je kad se q da ides poslovno ili po rodjackoj osnovi, to sam htela da kazem
duchesse duchesse 08:56 15.10.2009

Re: laksi nacin

maricacarica
I pokazuješ potvrde iz banke, imovinski list i sl


Mene ovo najviše nervira kod Španaca, što traže kretanja na tekućem računu u protekla 3 meseca.
Ko bre ima pravo od mene da traži poverljive podatke kao što je promet novca na mojem, ličnom, rodjenom računu??
Ja ih bojkotujem iz tog razloga, iako radim za firmu koja tamo ima sedište. Mislim, srećom te mogu da priuštim da ih bojkotujem, pošto imam multi druge zemlje. Ne bih im dala svoje finansijske podatke, pa ne znam šta.
niccolo niccolo 19:19 14.10.2009

Ovo mi je poznato

Zovu me iz Američke ambasade. Da provere da li sam se vratila. Kada sam se vratila? Mogu li nekim dokumentom da dokažem da sam se tada vratila?

Mog prijatelja su Italijani, kad smo svojevremeno išli preko Kontikija u Rim, terali da kad se vrati da dođe u ambasadu da im pokaže da se vratio...
duchesse duchesse 20:41 14.10.2009

Re: Ovo mi je poznato

Moju prijateljicu, koja je išla u Milano na venčanje, su terali da preda fotokopije svih novčanica koje će poneti u Italiju.
skyspoter skyspoter 21:11 14.10.2009

Re: Ovo mi je poznato

Moju prijateljicu, koja je išla u Milano na venčanje, su terali da preda fotokopije svih novčanica koje će poneti u Italiju


nemojte sada da se ljutite, vi koji ne gledate fudbal, ali sta rade te nase NVO, da li ima nekih advkata za freedom kod nas...
fotokopije novcanica ???
drug.clan drug.clan 21:25 14.10.2009

Re: Ovo mi je poznato

skyspoter
Moju prijateljicu, koja je išla u Milano na venčanje, su terali da preda fotokopije svih novčanica koje će poneti u Italiju


nemojte sada da se ljutite, vi koji ne gledate fudbal, ali sta rade te nase NVO, da li ima nekih advkata za freedom kod nas...
fotokopije novcanica ???


fotokopiranje i skeniranje novcanica je ilegalno u skoro svim zemljama sveta ukljucujuci i srbiju
skyspoter skyspoter 21:28 14.10.2009

Re: Ovo mi je poznato

fotokopiranje i skeniranje novcanica je ilegalno u skoro svim zemljama sveta ukljucujuci i srbiju


da li to stanovnistvo srbije zna?
duchesse duchesse 07:16 15.10.2009

Re: Ovo mi je poznato

skyspoter
fotokopiranje i skeniranje novcanica je ilegalno u skoro svim zemljama sveta ukljucujuci i srbiju


da li to stanovnistvo srbije zna?


Bolje pitanje je da li italijanska ambasada u BGu to zna?
filantrop filantrop 20:28 14.10.2009

Sloboda

Ja vam, dragi zemljaci , zaista od sveg srca zelim da dobijete beli sengen.
Videcete koji je to osecaj slobode.
Ja sam prosle godine dobio americki pasos i od tad putujem sa neverovatnom lakocom. Iskern da budem , nikad me niko pre toga nije odbio za vizu i mnogo se razlikuje kad se trazi sengen viza iz SAD nego iz BG ( mislim i na ambasade Spanije i GRcke jer sa njima imam iskustva ovde u SAD, vidim da ih pominjete) i neuporedivo je lakse dobiti vizu ovde nego u Srbiji, zapravo uopste nije pitanje da li ce se viza dobiti, vec gubljenje vremena. Ja nisam zapamtio to vreme crvenog YU pasosa o kome se stalno prica , kad sam poceo da putujem to je vec blio vreme viza i priznajem da je nevidjeno olaksanje putovati sa US pasosem, samo kupis kartu i uzmes pasos i karticu.
Zaista vam zelim da ukinu vec jednom taj glupi birokratski zid, one jebene sankcije su najveca glupost koju je neko mogao izmisliti.

Re: Sloboda

lavic i jednorog su zakon!
drug.clan drug.clan 21:28 14.10.2009

Re: Sloboda

Ja nisam zapamtio to vreme crvenog YU pasosa o kome se stalno prica , kad sam poceo da putujem to je vec blio vreme viza i priznajem da je nevidjeno olaksanje putovati sa US pasosem, samo kupis kartu i uzmes pasos i karticu.


ja sam imao priliku da istovremano posedujem oba i moram reci da je crveni bio mnogo bolji za putovanja cak i po vecini zapadnih zemalja.

leetaloomis leetaloomis 21:08 14.10.2009

<script language='javascript'>

Ajd, sto rece ovaj iznad mene, od kada sam obila US pasos - pa to je milina. Ali nije mi bilo lakse da dobijam vize is SAD. Drugarica se udavala u Nemackoj i htela da joj bidem kuma (sto i jesam), a ovi iz Nemaske Ambasade u Njujorku su zahtevali da im se posalje fax iz Maticnog Ureda da ce tog i tog dana da bude vencanje!!! Za svaku vizu sam (cini mi se) proplakala u Ambasadi. Kad smo isli na Tahiti - 2 dana sam cekala izpred Francuske ambasade - kao u BG kad smo kupovali devize pocetkom 90-tih. Ma katastrofa. A tek sto su me pregledali na aerodromima!!! Gde god da smo isli, mene bi izdvojili za pretres - u Engleskoj su me i skinuli. Anyway, odkada imam US pasos - putujem kao pravi turista.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:29 14.10.2009

.

zelim vam da mnogo narednih godina putujete
i to naravno bez ovakvih ponizavanja i bez visa, kako zasluzujete
anagardboo anagardboo 08:38 15.10.2009

i tako ti ja krenem

za Nemacku kod sestre. Posto sam iz Vojvodine, reko, da ja samo produzim madjarsku vizu. Isticala je 17., a ja 15. u konzulat u Suboticu sa deckom, drugom i drugaricom. Svi nosimo iste papire, treba nam za isti period. Moja, tada jos neistekla viza, je bila na godinu dana sa 30 ulazaka.
4 dana kasnije, eto nas opet u Subotici, dosli po pasose. Drug je dobio vizu na pola godine sa 30 ulazaka, decko na pola godine sa 15 ulazaka, drugarica na 2 maseca sa 10 ulazaka, a ja na 2 meseca sa 6 ulazaka!!!!!!!!!! SEST!
Niko ziv nije zano da kaze zasto je to bilo tako- ulozite zalbu, bla, bla, bla...
E, ponizena, uvredjena, zivcana i nadasve razocarana! Zivim u pogranicnom podrucju, za Madjarsku putujem relativno cesto, i svaki put se uredno, bez incidenata vratim. Tad sam resila da od njih vizu nikad ni ne trazim!
I sta cu... odoh za Bg u nemacku ambasadu. Cekala od 5 ujutru do 2 popodne... Dan kada sam trebala da pokupim vizu javljaju mi da NEMAM IZVOD IZ BANKE! A predala sam ga. Let mi je bio 3 dana kasnije. Ajd, neka, predam novi izvod da bi mi sledeceg dana rekli da nemam dovoljno novca na deviznom racunu. Pitam koji je minimum, na salteru ne znaju, sef nije obrazlozio odluku. Dan pre leta odem sa novim izvodom na kojem stoji nov, uvecan iznos i cekam, posto im je pao sistem!
Long story short, dobila sam vizu 10 sati pre leta koji sam morala da rezervisem da bih istu dobila
Tu muku ne bih pozelela nikom... ajd, skoro nikom

Strasno je kada cujes da nasi prave gluposti u svetu, a ti, fin i kulturan ne mozes da mrdnes, Pa dokle vise tako!?
teodorakaze teodorakaze 09:11 15.10.2009

Prizivajuci beli Sengen

Ja sam takodje gomilu zivaca trosila na razne vize. Sve sam ih dobijala bez nekih vecih problema, ali sa svom tom papirologijom i tretmanom, ne mozes, a da se ne osetis bedno.

Najprijatnije iskustvo sam imala sa Britancima - par pitanja, odgovor istog dana, svaki put multiple entry na 6 meseci, iako sam svaki put trazila single entry na manje od mesec dana. Najgore iskustvo - sa Nemcima. Primer:
Gospodja: Kod koga idete?
Ja: Kod prijatelja
Gospodja: Kakvog prijatelja?
Ja:...??! Srednjeg rasta, crn? Ne razumem?
Gospodja: Sta vam je on?
Ja: Pa prijatelj.
Gospodja: Kakav prijatelj?
Ja: (Lady, you are brainwashing meeeeeee!)

Mislim, dali su mi vizu, ali su bili zdusno neprijatni, a da ne pominjem cekanje u redu letnji dan do podne.

Portugalci su mi bili sjajni - zakljucila sam da tamo iz Srbije idu 2 i po coveka godisnje. Docekaju te k'o u dnevnoj sobi, a onda ti kazu da se javis za 7 dana. Ja i drugarica jos i pomislile da mozda imaju posla, al' kad smo zvale kroz nedelju dana, zena me obavesti da smo dobile vizu bez da sam joj rekla i ime.

Eto me sad u Holandiji, nakon istovetnih pogadjanja sa momkom Nemcem, kakva si ti imala sa Krletom. Samo je u mom slucaju, na srecu, on bio u pravu. I jedva cekam beli sengen, mojima ne pada na pamet da se akaju s vizama do tad
malasneki malasneki 09:51 15.10.2009

Blago meni

i mom CRO pasosu iliti putovnici
ipak, prosle godine kad sam sa koleginicom isla u London (znate vecina tu pricu) sita se ismejah i isplakah kad sam videla formular i sta su je sve pitali...
for example "da li ste ikada pomisljali da se bavite terorizmom?"
duchesse duchesse 10:39 15.10.2009

Re: Blago meni

Imali su i Ameri tu foru, sa pitanjima tipa "da li se bavite terorizmom?"
Da. Pripadnik sam Al Kaide. AK47 i par ručnih granata se nalaze u prilogu ovog zahteva.
malasneki malasneki 10:45 15.10.2009

Re: Blago meni

da da, ali ono "da li ste pomisljali..."
duchesse duchesse 10:53 15.10.2009

Re: Blago meni

Često fantaziram o tome kad se probudim u kasne noćne sate.
malasneki malasneki 11:51 15.10.2009

Re: Blago meni

duchesse
Često fantaziram o tome kad se probudim u kasne noćne sate.



btw za NG idem opet u Stokholm
lenamur lenamur 10:15 15.10.2009

Vanuatu i mi

Viza za Vanuatu nam nije trebala sto su nam u njihovom konzulatu u Sidneju i potvrdili (telefonom) tj nisu ni morali da proveravaju kako Srbija stoji sa njihovim vizama-ne treba viza nikome.
A na web site naseg min. spoljnih poslova je pisalo da treba i ja zvala nasu ambasadu u Kanberi da proverim. I rekli mi da nam treba viza. Nakon objasnjenja sta su rekli u konzulatu Vanuatu-a cini mi se da su mi porucili da radim kako hocu... Ja lepo otisla bez vize i uzivala

Fidzi lepo ima website gde se Srbija nalazi na spisku zemalja gde ne treba viza. Prva reakcija mi je bila "Uraaa"

A prvi put kad sam trazila vizu u francuskom konzulatu u Sidneju sita sam se ismejala. Preporucuju da se dokumenta predaju licno (iako zivim u Kanberi gde postoji francuska ambasada, vize moramo da trazimo u Sidneju ), i odemo suprug mi i ja, kao prvi put ovde trazimo pa ajde. Predamo sva dokumenta, sve fino. Zovu oni neki dan kasnije kazu fali nesto od papira. Ja posaljem (ne secam se da'l faxom, postom ili emailom), i oni mi se zahvale emailom sto sam im to poslala (nakon sto su dobili).
Posle par dana opet to traze, ali nastavljajuci na email u kome su mi potvrdili da su to dobili !?! Ja im hitnem opet reply, i fino im objasnim da skroluju na dole i da ce naci to sto traze itd Svako moze da te zahe'ava...
Nego mi bila frka jer sam imala (naravno) vec uplacen put za 3 konferencije u Evropi, pa mi je ta viza trebala za dve.
Goran Vučković Goran Vučković 10:21 15.10.2009

Re: Vanuatu i mi

Fidzi lepo ima website gde se Srbija nalazi na spisku zemalja gde ne treba viza. Prva reakcija mi je bila "Uraaa"

Za Singapur takođe ne treba viza. Ne treba ni za Čile.
bloger bloger 19:12 15.10.2009

Malo mi je neukusno

Uživala sam čitajući tekstove autorke dok je bila iskrena i aktivna da se neke ružne strane našeg društva promene, naročito prema ženama. Ovaj tekst me je razočarao! Zato što je u suštini autorkina reklama da se bavi astrologijom. To je njeno pravo, ali mi je ružno. Svi smo mi imali probleme sa vizama, ali u tekstu se stalno napadno naglašava zapravo autorkino profesionalno angažovanje, a priča o vizama je pismena i vrlo napadna, ali tako isforsirana...jer je tako očigledno reklamerska. Nije blog mesto za to. Krugolina ne ljuti se molim te, samo mi je to vrlo ružno i providno. Neću reći da su i moji prijatelji isto tako reagovali, jer bi to bilo glupo. Ja sam se osetila nekako rastuženo i iznevereno. Nadam se da je to samo kriza, jer mi se tvoja probitna otvorenost, probojnost i rešenost zaista dojmila. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku.
Goran Vučković Goran Vučković 21:07 15.10.2009

Čista uvreda

A posebno je uvredljivo što je to stavila i u svom profilu, pa ko god pogleda tamo, sazna to čak i kada se informacija čime se bavi ne pojavi u opisu njenog života u blogu o nečemu drugom. Sram je, onako astrološki, bilo. Mora da je riba u horoskopu
maca22 maca22 21:11 15.10.2009

Re: Čista uvreda

Ne brini, ako joj je to bila namera, ja bih rekla da je potpuno podbacila. Svi ispovedaju svoje jade sa vizama. A o horoskopu ni slovca.
antioksidant antioksidant 21:19 15.10.2009

Re: Čista uvreda

Svi ispovedaju svoje jade sa vizama. A o horoskopu ni slovca.

sve to ide na pp zbog pdv-a

Mora da je riba u horoskopu

klasicna mizoginija

inace svi znaju da je kru blizanac kao i sve dvolicne osobe
Goran Vučković Goran Vučković 21:24 15.10.2009

Re: Čista uvreda

klasicna mizoginija

Jok, nego sam "profesionalno" pogledao u njen datum rođenja u profilu
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:45 16.10.2009

Re: Malo mi je neukusno

Krugolina ne ljuti se molim te, samo mi je to vrlo ružno i providno.


Ma, ne ljutim se, što bih se ljutila?
Žao mi je ako je ispalo ko da se reklamiram.
S obzirom da sam - otkada osnovah Majku Hrabrost - em zatvorila školu, em prestala rad s klijentima, na kraj pameti mi nije bilo da može da se doživi kao reklama, pošto više nemam šta da reklamiram.
Astrologija, pak, jeste veliki deo mog života, i to će ostati.
'Nako... za moju dušu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:46 16.10.2009

Re: Čista uvreda

Jok, nego sam "profesionalno" pogledao u njen datum rođenja u profilu


Eh, svi smo mi pomalo astrolozi...
malasneki malasneki 09:34 16.10.2009

Re: Čista uvreda

o znaci nisam jedina ribica, i bas mi je drago da si to bas ti
kiselkasta kiselkasta 12:22 16.10.2009

Re: Čista uvreda

ovaj blog sam dozivela samo kao problem sa vizama,
ali sam sada pogledala u njen profil i smeta mi sto je tamo naglasila da pusi kao Turcin, i u slobodno i neslobodno vreme,
meni bi vise odgovaralo, bez obzira na izreke i poslovice da je upotrebila rodno senzitivni jezik i napisala: U slobodno vreme štrikam, učim crkvenoslovenski, dižem revolucije i pušim ko TURKINJA
A strasno mi smeta sto je prestala da radi sa klijentima, eeee to vec dozivljavam kao licnu uvredu i ne znam kako cu preci preko toga, bez obzira kakve rezultate postize u Majka Hrabrost
maca22 maca22 18:15 18.10.2009

Re: Čista uvreda

skrećem s teme, ali mnogo slatka sličica:
NNN NNN 13:15 16.10.2009

Južna Afrika

A što ne bi skoknula tamo, ako se konferencija poklopi sa SP u fudbalu? (zamisli da igramo sa Dancima)
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:11 16.10.2009

JuAf

da učestvujem na astrološkoj konferenciji u Južnoj Africi sledeće godine
Ima jedna sjajna konferencija sledeće godine u Južnoj Africi - počinje 11. juna.
menora menora 22:23 16.10.2009

Ko je ovde Englez ???

E vako , odlucila ja da se malo svrckam po Jevropi sa drugaricom - jeftine studentske ture u kojim se u 3 dana obidje "17 Evropskih zemalja" sa akcentom na Italiju tj. meni najbitniju Firencu … ali kaze drugarica nabavila jeftinu turu za London (njena san destinacija) reko aj da joj se ispuni zelja kada je navrla …

I tako se ona i ja 2005 obresmo u UK ambasadi sa svim nemogucim dokumentima koje su nam trazili a ja pored 2,7 kg papira jos pride moram da prikazem i muzevljev pasos –ej bre malo li je … mislim da vam sad ne prepricavam sva neprijatna pitanja smisljena iskljucivo za nas iz “treceg sveta” al' dodjosmo mi do pasosa mog muzha …vrti ovaj pasos i vidi da je moj muz bio u svim Evropskim drzvama , gleda moj pasos prazan totalno , pa me pita :
1. zasto me muz nije vodio na sva ta silna putovanja ? odgovaram kao djak prvak da su to bila poslovna putovanja i da mi tu nije bilo mesto

2. zasto ja sada putujem sa drugaricom umesto da idem sa muzem ? kazem mu da muz ne moze da dobije godisnji odmor a ja sam ga dobila i eto bas hocu da putujem sa drugaricom

3. onda me jos dva puta pita ovo isto pitanje pod 2.

Eeee tada mi je pao mrak na oci pa sam ja , blago vristeci , pocela njemu da postavljam pitanja ! 1.Da li zene u Britaniji putuju same bez svojih muzeva 2. Da li bi on pustio svoju zenu da putuje sama ? 3.Da li mu ja, i pored svih NAJUREDNIJIH papira, delujem kao neki krimos koji ce da pobegne u njegovu zemlju ? … E onda sam dreknula na njega da mi vrati sve moje papire (do u gram od svih 2,7 kg) i da uopste ne zelim da idem u njegovu UK jer me svakako drugarica nagovorila na to a ja sam ustvari zelela da idem u Firencu !!!! … nastao je muk u Ambasadi ,konzul me je pitao da li me je uvredio ? ja mu potvrdih da jeste i to duboko !!! ! izvinu se on meni ponizno i ubedi me da ipak ostavim svoja dokumenta …. Dobila sam vizu , u London vise nikada necu otici jer mi se i nije nesto posebno dojmio (kao Paris ili Budimpesta recimo) …

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana