Posve Običan Dan

duchesse RSS / 13.10.2009. u 08:16

Jutros sam se umalo potukla za parking mesto sa nekim žgoljavim prostakom u raspalim kolima. Bila sam uverena da ću stići do upražnjenog mesta pre njega, pa sam se zaletela. On je verovatno imao istu ideju na umu, pa je nagazio na gas. Malo je falilo da dodje do frontalnog sudara. Potom niko nije hteo da se skloni ovom drugom s puta.

Prostak: Idi u rikverc!

Ja: Ti idi u rikverc!

Prostak: Nemoj da ti izadjem iz kola da ti jebem majku!

Ja: Ne bi ti ni mogao da mi jebeš majku, pederčino jedna!

Jebote, ne mogu da verujem šta meni izlazi iz usta.

Žgoljavi prostak je krenuo da izadje iz kola, i pre nego što sam stigla da ubacim u rikverc, sa namerom da se udaljim dovoljno kako bih mogla da uhvatim zalet da ga zgazim, na parkingu su se pojavila dvojica starijih sugradjana (tipujem ex JNA, stara garda), koji su, očigledno, sa strane posmatrali incident i naknadno odlučili da se umešaju. Jedan je sa podignutim kišobranom krenuo na Prostaka uz povike: Ti ćeš ženi da pretiš, djubre jedno! HohšTApleru!

(Ženi?!)

Naravno, to je bilo dovoljno da se Žgoljavi Prostak vrati u kola i u rikverc, ali ni ja nisam više smela da se parkiram tu, već sam se u strahu za svoju šoferku i/ili farove i gume, povukla na parking na Slaviji. Šta košta da košta.

Parkiranje u Beogradu stvarno izvlači ono najgore iz ljudi.

***

Kada sam, posle petnaestominutne šetnje od parkinga, a po najgorem vremenu, stigla u kancelariju, sa polučasovnim zakašnjenjem, tamo nije bilo nikoga, i jako sam bila zadovoljna zbog toga. Naime, radim u kancelariji sa dve žene, i dva muškarca. Od te dvojice, jedan je Mile, generalni direktor, koji je retko kada prisutan, a drugi je Sale, polupismeni komercijalista na terenu. Da li je potrebno da naglašavam da je i on retko kada prisutan. Od žena, jedna je sekretarica, Sladja (za koju sam duboko uverena da je ili blago mentalno retardirana ili da ima Multiplu Sklerozu), i Dragana, koja je finansijski direktor, to jest, osoba čija je osnovna briga isisavanje novca iz preduzeća i distribucija istog po slamaricama, kako direktorovim tako i svojim. Da li je potrebno da naglašavam da ona retko kada ima pravog posla? Ja sedim izmedju njih dve, i dobar deo dana provodim trudeći se da se odbranim od pokušaja započinjanja razgovora na set najneverovatnije bezveznih tema, tipa "Koju Novu Reč Je Naučio Moj Papagaj", ili "Šta Se Sinoć Desilo Sa Kutijom Koja Stoji Na Kuhinjskom Elementu Iznad Šporeta". U trenucima kada ne uspem da se odbranim od konverzacije, primorana sam ne samo da se pravim da slušam njihova beskrajna izlaganja, nego i da izgledam zaintersovano, povremeno ispuštajući zvuke tipa: "aha?", "jel?", "stvarno?", "straaaašno", što ne samo da me ometa u radu, nego i u bilo kojoj drugoj aktivnosti koja zahteva intelektualni angažman. Zato su mi retki trenuci mira i tišine u kancelariji dragoceni.

Dakle, kad sam stigla, prvo sam pocepala sledeću poruku, koju je Sale zalepio za ekran Sladjinog kompjutera:

"netreba odpremnica nego nalog za služ.put. sutra za djip".

Ona to i onako ne bi razumela. Ne razumem ni ja.

Potom sam skuvala sebi šolju zelenog čaja, pa sam proverila mejl, a onda sam neko vreme čitala vesti.

Sin Voje Brajovića je pretučen u Delta City-ju, a Srbi uglavnom jedu mast i hleba.

Osniva se stranka Naša Rusija i snimaju se kratkometražni filmovi o ljubavi izmedju mladih partizanki i crvenoarmejaca. Pominju se i neke trube, koje koštaju 130.000 evra, 100 komada.

Negde pola sata nakon što sam ja stigla, a čitav sat posle početka radnog vremena, pojavila se Dragana, začudjujuće neraspoložena za razgovor. Provela je narednih pola sata na telefonu šapućući s nekim, da bi mi na kraju saopštila da Sladja danas neće doći zato što je u bolnici s mužem. Naime, sve je počelo prethodne večeri kad im se sin vratio sa utakmice i saopštio ocu da je slupao kola. Otac je onda počeo bezdušno da mlati sina, a kako joj je to jedino dete, Sladja nije mogla mirno to da posmatra, pa se latila prvog tupog predmeta koji joj je potpao pod ruku i odvalila muža po glavi. Onda se sin osetio u elementu, pa se pridružio u mlaćenju, da bi se, na kraju, kada su ga totalno savladali, dogovorili da kažu da mu je na glavu pala mini-pekara, koja je stajala u kutiji na kuhinjskom elementu iznad šporeta.

I rest my case.

 

serbia_facts.jpg

 

Disclaimer: All characters and events depicted in this account are fictional. Any resemblance to persons living or dead, or situations past or present is purely and completely coincidental.
 
...i, za slučaj da vodja Nacionalnog Stroja čita ovu stranicu:
 
Дисцлаимер: Све личности и догађаји описани у овој причи су измишљени. Било каква сличност са живим или мртвим особама, или садашњим или прошлим ситуацијама је посве и сасвим случајна.


Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 08:39 13.10.2009

Divno

mislim, način na koji prenosis slike, a ne dogadjaji po sebi.
Ima na fox krajmu serija Sopranos koju ponekad uhvatim. Tu je takodje bilo mlaćenja u porodici, ali su u bolnici rekli da je prebijeni član porodice povredjen tako sto je pao na pločice prskajuci spejem mrave u kuhinji u samo u čarapama.
duchesse duchesse 08:49 13.10.2009

Re: Divno

Sopranosi su mi omiljena serija. Dobro, možda rame uz rame sa Rome-om... i Band of Brothers.

Thanks for your interest and kind words.
cult cult 10:12 13.10.2009

Re: Divno

da.
izvini, malo sam dizzy zbog nekih sinocnjih bahanalija, te sam jako spor, a misli mi nekozistentne.
Hteo sam nesto o crticama iz tvog teksta, medjutim, skrenula si mi sad paznju na serije.
Na HRT2 ima neka, ne znam kako se zove, ali radnja se odvija u kasnim pedesetim i ranim sezdesetim godinama proslog veka. Cim je uocim, zakujem pogled i paznju za ekran. Neka marketinška firma, počeci marketinga, jel, i desavanja around. Naravno, potencira se to da svi puše. Neprestano puše. U kancelarijama, za doručkom, pored konja i tako.
A onda mi pade jedna serija na pamet...zvala se Office, engleska je. Neprepricljiva i neobjasnjiva i mnogo dobra. Takodje sam je gledao na hrt2. Posle je uradjena i američka verzija iste, ali naravno instant i niskog intenziteta kao sto je i sam americki duh (u poredjenju s britanskim).
Na rtsu je nikad nije bilo. Rts prikazuje samo one serije najvece gledanosti, glavni i odgovorni urednik Aleksandar Tijanic.
Eto. Valjda ces razumeti.
duchesse duchesse 10:20 13.10.2009

Re: Divno

razumedoh.
Sopranose je kod nas neko vreme prikazivao Pink, ali pošto je srpski um navikao na špansku seriju, nisu se zapatili. MadMen se zove serija koju si opisao. Radili su je isti likovi koji su radili Sopranose. Odlična je, ali mi malo nedostaje neki... umf. Nešto neuhvatljivo joj fali u odnosu na Sopranose. A Office nisam gledala. Eto ideje.
Bahanalije radnim danima, c-c-c.
cult cult 10:35 13.10.2009

Re: Divno

omaklo mi se to za bahanalije.
Znas ono...kad ti se omakne bahanalija. Nekad dogadjaj nastane sam od sebe. Bar naizgled ničim izazvan.

Office iskopaj negde obavezno, ali taj engleski. Ovu americku supu iz kesice ne preporucujem, slucajno se nasla u misaonom toku (istovremeno uz stihove azre (!?) "mamica su štrukli pekli, meni nisu nikaj rekli...", ali sam uspeo da se skoncentrisem i izdvojim je).

Posto imas simatican avatar, odlucio sam da ti ostavim ovde i lajtmotiv (potpuno pogresna rec, ali ne mogu trenutno da joj se oduprem, razumeces moje stanje) sinocnih desavanja. Dakle, otrilike u ovom ritmu:





duchesse duchesse 10:51 13.10.2009

Re: Divno

cult
Znas ono...kad ti se omakne bahanalija.

znam. Pre circa 2.5 godine sam još bila mlada i luda. Sad sam samo mlada.

cult
lajtmotiv sinocnih desavanja.



E slako si me nasmejao.
Pa, takav ti je život, svi, pre ili kasnije, iskusimo nešto slično ovome što je Lilika opevala. Bilo kao razočarani, ili kao... razočaralac ( )

Ja, inače, ovih dana padam u sevdah na onu što počinje ovako:
When she was 22, her future looked bright...
Odvalim volume u kolima, i pevam. Gledaju me ljudi na semaforu. Bude me nekad sramota.
partizanka.mira partizanka.mira 11:03 13.10.2009

Re: Divno

Znas ono...kad ti se omakne bahanalija.


Don't we all...
duchesse duchesse 11:16 13.10.2009

Re: Divno

Welcome, comrade!
cult cult 12:24 13.10.2009

dobro je

sto je stigla i drugarica Partizanka.
Inace je pocinjalo da poprima epistolarnu formu ovo tvoje pisanje i moje komentarisanje.
Dakle, imas čitača kom. 2.
Ali kvalitetna, dakako.
: )

Nego, potpuno me osvojila ta sto je slusas u kolima na sav glas.
A ovo sto obracas paznju na ljude na semaforu i stidis se ... Oduvek sam se pitao zasto se zene, kad trce za busom koji samo sto nije krenuo sa stanice, smeju. To sam primetio jos kad sam imao 22 i kad je buducnost delovala svetlo, ali nikako nisam uspevao da nadjem neki logican odgovor. Trcis za busom i smejes se. Apsurdno malo. I onda sam pitao N. koji mi rece jednostavnu mudrost - zene uvek misle da ih neko gleda. Kako je to tacno. I kako je tesko ziveti tako.
Dakle, odvali slobodno i volume i sopstevni glas. Don t care, bre.
duchesse duchesse 12:39 13.10.2009

Re: dobro je

Eeeee, imala sam i 3 preporuke pre neki dan, pa me to navodi na zaključak da još neko čita, al je stidljiv da se uključi. Nadam se da će drugarica Partizanka ubuduće aktivnije učestvovati u našim debatama - koje su otvorene za sve ljude dobre i loše volje.

A što se tiče sramoćenja na semaforu, i prilikom trčanja za busom... da, vidiš, pravo zboriš, ne treba se opterećivati time. Samo, moram da te opovrgnem za jedno. Dešava mi se previše često, kad stanem na semaforu, da me batica u kolima pored pogleda onako s prezirom:
em peva, em žensko, em plavuša, em nova kola, em šljašteće bela.
A onda mu ga da onako po gasu pri pojavi žutog svetla, pa se ubaci ispred mene. Nasilnička vožnja. Da se vidi ko tu nosi pantalone.
A možda ni to nije tako, nego sam, osim što sam narcisoidna, paranoična. Sasvim moguće.
cult cult 13:57 13.10.2009

Re: dobro je

si sigurna da je prezir u pitanju?
nekako mi slika drugacije izgleda.
A i to njegovo uletanje više liči na pokazivanje bicepsa i tricepsa nego pantalona.

Hm. Sad sam introspekciju radio glede posmatranja riba i setio se da kad vidim premontiranu wannabe silikonsku zensku osobu, pinkoidne provinijencije, kako mi dolazi u susret sa izrazom "jeeebote, svi me gledaju, misssim smor, šta ja trpim jer samo ovakva ribetina" , namerno okrenem glavu na drugu stranu tik pred njom da ne moze da ne uoci, a pre toga nezainteresovano posmatram vazduh iznad nje. Znam, ali pazi, znam da sam je iznervirao u toj jednoj sekundi i to me čini nekako zadovoljnim.
duchesse duchesse 14:19 13.10.2009

Re: dobro je

cult
pinkoidne provinijencije



Sigurna sam da se ista iznervira zato što nije proizvela željeni utisak, ALI, odgovorno tvrdim da se gorepomenute ribice montiraju najviše kako bi izazivale zavist u osoba istog pola. Treba tek da vidiš kako odmeravaju žene, onako profesionalno, s jedne strane se porede mere, a s druge se računa vrednost onoga što suparnica nosi na sebi. Zamišljam nešto tipa menija koji ima Terminator. Možda nam se drugarica Partizanka opet pridruži, pa kaže da li i ona ima takav utisak, ili to ja opet "o, kako me svi gledaju".

Nego, vidiš, u tom grmu leži zec. Ne bi mene batica iz susednih kola gledao s prezirom kad bih nosila naočare za sunce i imala katatoničan izraz lica uz obavezno pućenje. Mislim da me gleda s prezirom jer misli da sam luda zato što u kolima:
a. slušam glasno nešto što nije city records/narodnjaci,
b. pevam na stranom jeziku.
cult cult 14:29 13.10.2009

Re: dobro je

Treba tek da vidiš kako odmeravaju žene, onako profesionalno, s jedne strane se porede mere, a s druge se računa vrednost onoga što suparnica nosi na sebi. Zamišljam nešto tipa menija koji ima Terminator.


ahahahahahahahaha
partizanka.mira partizanka.mira 14:52 13.10.2009

Re: dobro je

Evo, i drugarice Partizanke da se pridruži raspravi...i pritom malčice zabušava na poslu...

Elem, slažem se u potpunosti da se ribe montiraju da bi prvenstveno izazvale zavist kod ostatka ženskog sveta. Pritom, one mnogo više pažnje poklanjaju odmeravanju "suparnica" nego potencijalnih "ulova", valjda po principu "bolje upoznaj neprijatelja/konkurenciju da bi imao veći uspeh u okršaju"...češće mi se dešava da me devojke check out u prolazu...

I, naravno, moja all time favourite situacija: semafor, čekaš da se upališ zeleno ( u ulozi pešaka mučenika, of kors ) i onda se pored tebe pojavi osoba "pinkoidne provinijencije" koja krene da te odmerava sa neskrivenim gađenjem, da li zbog toga što si bled kao Casper jer se ne pržiš u solarijumu ili što si ipak odlučila da obučeš nešto odeće na sebe i tako ispala soooo not cool...naravno, sve to uz izraz lica kao da nešto ozbiljno vonja pod njenim nosom...naglašeno šarmantnim detaljem nadrkano-napućenih silikonskih usana...
duchesse duchesse 20:13 13.10.2009

Re: dobro je

partizanka.mira
...i pritom malčice zabušava na poslu...

Partizanka zabušava? Neeeeee.

Drago mi je da se slažemo po pitanju percepcije ribičica pink provenijencije!
A i semafor je uvek problem, bio pešak il vozač, vidim.
cult cult 08:22 14.10.2009

Dobro jutro,

a ovog jutra
osvojila parking mesto?
nova poruka na žutom papiriću zalepljena za vrh monitora?
Ili...želiš da budeš negde drugde?

duchesse duchesse 09:23 14.10.2009

Re: Dobro jutro,

Parking mesto ugrabljeno ispred nosa liku sa sivim opelom, koji je očigledno bio suviše smoren da se bori za isto.
Razumem ga potpuno. Ima dana kad ni meni nije do tuče. Tad mi uglavnom mesto ukrade baba u sivoj Hyundai Micri.
Poruka od Saleta:
"jer si zvala sagru"
Opet ništa ne razumem.
Odavno sam shvatila da ovako ne mogu da živim i radim. Mrzim trgovinu, al sam se prodala kako bih mogla da pripadam srednjoj klasi, po proračunima Econom:easta.

A ti, jel ti se opet omakla bahanalija?

(Hvala na Liliki, btw.)



cult cult 10:16 14.10.2009

Re: Dobro jutro,

Ne, sinoc sam bio potpuno smeran. Sto ne znaci i dosadan.
Bilo je samo malo tesko pusiti na terasi po ovakvom vremenu.
Zagrevao sam se looking inside, inside my tiny mind, ali posto tu nije bilo sta puno da se gleda, gasio cigaretu na pola i uletao unutra. Nekom sa strane bi izgledalo da sam krenuo u mucni ritual ostavljanja istih. Sto je daleko od istine.

Vidis, to mesto za parkiranje moze da bude mera sreće. Na primer, ja krstarim po pola sata centrom grada trazeci mesto i uopste ne dobijem priliku da se borim za neko. Shvatis svu statiku ovog grada. Ljudi se parkiraju, dozvoljeno je samo sat, a oni tu nekako ostaju zaledjeni danima i mesecima. I taman kad pocnem u glavi da racunam statisticku verovatnocu da ce neko uskoro otici sa parkinga, iza mene se oslobodi mesto, a neko, ko uopste nije satima krstario, vec se tek pojavio, samo uleti u prazan prostor, potpuno nesvestan sreće koju ima. Posmatram izraz lica dok zakljucava auto i nezainteresovano odlazi. Neverovatno kako su ljudi nesvesni.

Sale ce mi postati heroj jutra.
To kao neki kancelarijski haiku.
duchesse duchesse 10:48 14.10.2009

Re: Dobro jutro,

Sale je izmišljen lik, kao što kaže disclaimer, ali disclaimer laže kad kaže da je sličnost sa realnim likom posve slučajna.

cult
kancelarijski haiku.


Indeed.

cult
iza mene se oslobodi mesto, a neko, ko uopste nije satima krstario, vec se tek pojavio, samo uleti u prazan prostor


Znam, težak bedak, kad vidiš da te je neko iza tebe pretekao. Generalno, mislim da bi o parkiranju u BGu mogla da se napiše cela knjiga, a da ne bude ni smerna, a bogami ni dosadna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana