Dunje i duleci

Jelica Greganović RSS / 12.10.2009. u 22:46

imgSizer2.aspx?img=60637&w=444&h=0Bez pitanja i prethodne najave pozna jesen je gurnula nogu u vrata. Sa planina koje se vrhovima već bele, kliznuo je ledeni vazduh i pred sobom poterao mlečne magle. Prozori su odjednom postali preširom otvoreni i članovi naše porodice instiktivno sve češće prilaze radijatorima, gladeći ih sa očekivanjem.

To je vreme kada iz starih beogradskih zgrada memla vlažnim dahom mraza zaplovi stepeništima i negde kod drugog sprata se sretne sa mirisom pečenih paprika. Baš u to vreme je moja prababa Dara, vođena sakupljačkim, praistorijskim zapisima u sistemu, počinjala brže no inače da mili po avliji, vukući za sobom vrbove korpe i batare. Njihova dna su bezočno cvetala slomljenim  granjem, koje se pružajući otpor ispravljalo u oštre šibljike i kačilo za babinu braon čojanu suknju, podšivenu izakanom, crnom trakom. Svi baba Darini putevi su se ciljno završavali u obližnjoj bakči. Baba Dara je po desnoj strani preticala prve mrazeve i od ranog jutra u pomenutoj bašti brala sve što joj je pod ruku palo. Iz batara, koje je za sobom vukla istrajnošću mrava udarnika, vile su se zmije stabljika paprika, ogolelog blatnjavog korenja i već suvog lišća liznutog prvom slanom. Kroz rupe korpi su ispadali poslednji krivi krastavci, blatnjavih beličastih trbuha i kvrgavi zeleni paradajzi koji nikada ne bi dočekali zadovoljstvo zrenja.

Baba Darin put se završavao kod dvorišne česme, ispred stare zemljane, nakrivljene kuće, čija funkcija je gradnjom nove svedena na letnju kujnu i sobičak u kom je baba spavala, uzdišući duboko. Tu, kod betonske česme, baba je organizovala poplavu ograničenih razmera, perući dovučeno povrće. Oko nje su po blatnjavim, zmijski hladnim barama, šljapkale kokoške žutim, gušterskim nogama, povremeno se našušurivši od hladnoće.

Za to vreme je strina Dara na letnjoj kuhinji zatvarala vrata i u okrcanog smederevca ubacivala količine trupaca dovoljne da pokrenu i lokomotivu. Siroti smederevac je stenjao po rubovima, ne mogući da probije crvenilom usijanja ploču crnju od jesenjih noći sa uskraćenim zvezdama. Iz pukotina koja su uokviravala njegova trbata vratašca, sevala je vatra jačine dostojne pakla. Njegovu atmosferu je dočaravao i miris vrelog sirćeta, koje je klokotalo u ogromnim šerpama, čija crna ivica je lako kucnuta, odvajala belu unutrašnjost od plave spoljašnjosti, upravo one koja je i pozajmila ime šerpa-plavoj boji.

U to središte dešavanja pozne jeseni, strina i baba su zajedničkim snagama u plehanim kantama i koritancima, unosile oprano povrće. Dok je strina bezdušno dovodila smederevca do granica izdržljivosti, baba se smeštala na tronožac u ćošku i spretno, uprkos krivim artritičnim prstima, bez gledanja čistila, cepkala i veštinom ponosa i dika košarkaških reprezentacija ubacivala savladano povrće u ogromne vangle. Na krevetu pored nje, na belim čaršavima prebačenim preko bockavog ćilima, ležale su oprane tegle i čekale da ih strina Dara napuni ikebanama boja, koje će te zime u stizanju hraniti brojna usta familije. Sve previše krivo i kvrgavo, ponekad i sa zaboravljenim lišćem, strina i baba su ubacivale u kacu kolosalnih razmera, koja je čekajući taj trenutak čamila u podrumu. Za tu akciju strina se pela na tronožac krivih nogu, dok je baba držala stratešku bočnu poziciju u prizemlju i dodavala u naručje zahvaćeno povrće. Uz prateće uzdisanje, na buduću turšiju su polagane bukove daske, a konačan potreban pritisak je postizavan kamenčinom čuvanom samo u tu svrhu. Potom se od letnje kujne, do podruma vila neujednačena kolona u kojoj smo baba i sva raspoloživa deca nosili kante, lonce i sve u šta se zahvatiti dalo, presolac koji je strina slivala u kacu. Za nama su ostajale kisele, slane barice i potočići, čiji su jak miris i razočaravajući ukus terali terakotaste kokoške da sumnjičavo krive glavu i namiguju okruglim očima uokvirenim grumuljavim kapcima.

Sumrak koji je stižući gutao maglicama komšijske kuće, tarabe i šljivar do kolena, mirisao je na mraz, pred sobom terajući strica Andru, koji je sa njiva stizao u dvorište. Njegov dolazak je obznanjivan tandrkanjem točkova, škripanjem kapije i takvom vikom koju je stric tom prilikom uprizoravao, da su i žitelji par susednih sela mogli da odahnu znajući da je stigao kući. Prebacivši preko kobile, Laste, grubo ćebe konjaničke sekcije pitaj boga koje vojske, stric je dotičnu odvodio u štalu, dok smo mi čekali veliki trenutak kada je sa dva škljoca otvarao kanate i iz kola se sručivao slap bundeva i duleka. Preko njih je privremeno, za tu noć, prebacivan šaš svezan u snopove, od kojih će stric sutradan napraviti visoke vigvame i koji će od samo malo jačeg daška vetra šuškati suvim glasom kopljastog lišća.

Tih večeri je magla puzala po prozorima, preteći da se noću dok svi spavaju pretvori u iglastu slanu, a rerni već premorenog smederevca su se pekle kriške duleka narandžastije od sunca na zalasku. Baba je zimogrožljivo privlačila tronožac šporetu i, iz do tada sakrivene u ćošak korpe, pažljivo na cicanu kecelju izvlačila dunje. Zavirivši u svaku i odvojivši one koje nisu imale braon gnjilava okca, baba je zdrave dunje u parovima odnosila u svoju sobu.

Na njenom šifonjeru, donetom u miraz, kome je vrhunski glanc udarala maglenim dahom i rukavom navučenim na dlan, u štedljivoj hladnoći živele su dunje, pokrivene nedodirnutim belkastim mahom, sa ponekim zaboravljenim listom na drščici, koji je vremenom gubio boju.

One koje tu čast nisu doživele, baba je ostavljala za slatko, dozvoljavaljući nam da se po ko zna koji put prevarimo i izmolimo kriščicu dunje. Ispod kore žuće od zlaćanih parica, koje je baba krila u složenim šustiklama, dunje su nas svaki put iznenađivale svojim oporim, peščanim mesom. Da se ne bi bacalo, usta skupljenih u dugme, jeli smo dunje daveći se do štucanja.

Napolju se crnela noć kakve u grad ne svraćaju, crnja od tuša, za koju je potpuno sigurno bilo da će osvanuti posoljena prvim mrazom, baš kao i sada pristigla jutra.

Počeli su da greju.

 

 



Komentari (177)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 22:55 12.10.2009

Ne mogu da odolim :)

Bila sam još mlada i neukusna. Pastiri su gonili stada ovaca među kojima sam bila i ja. Od jedanput meni mi nešto zaigra ispod nogama. Svi popadasmo od stra na travi u meni mi srce siđe u petama. Malo posle iza toga kad se vrati smo u svest od straka neko upita šta to bi, ja si reko u sebi, pa to smo učili u školu na zemljopisu i reko decama: "to su arhitektonski potresi duboko ispod zemljinom površinom."

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 12.10.2009

Re: Ne mogu da odolim :)


"Mlada i neukusna" je favorit.
NNN NNN 22:55 12.10.2009

Pozdrav

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 12.10.2009

Re: Pozdrav

Takodže
dunja73 dunja73 23:11 12.10.2009

Re: Pozdrav

Dunja sam sama , a u basti imam "Hokaido" sortu .

Ah , jesen kod moje nane i dede..Kako to nije bilo davno ..a jeste..
49 41 49 41 11:12 13.10.2009

Re: Pozdrav

dunja73
Dunja sam sama , a u basti imam "Hokaido" sortu .

Ah , jesen kod moje nane i dede..Kako to nije bilo davno ..a jeste..


Jesen stize - Dunjo moja rano.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 13.10.2009

Re: Pozdrav

Dunja, je l' to neka mala, japanska dunja ili samo tako zvuči?
dunja73 dunja73 18:00 13.10.2009

Re: Pozdrav

Dunja, je l' to neka mala, japanska dunja ili samo tako zvuči?

nije , nego sorta tikve , samo drugacijeg ukusa , i
ono Beta-Karotin i takoto...
dunja73 dunja73 18:04 13.10.2009

Re: Pozdrav

Jesen stize - Dunjo moja rano.

Ja u ovakvim prizorima uzivam , kao i u razglednicama
sa nekih egzoticnih ostrva .Punim ih rado , a tek u jelima te male , simpaticno ljute..
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:40 13.10.2009

Re: Pozdrav

Al' sam naivna
annmay annmay 22:58 12.10.2009

:)

Obožavam jesen i jesenje radosti!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 12.10.2009

Re: :)

Jesen je kič uživo, čak ni proleće ne može da je nadmaši.
mirelarado mirelarado 23:13 12.10.2009

Re: :)

Ех, туршија, бундеве, дуње... Најављујеш нам зиму и снегове, Јелице. :)
Породица моје бабе по мајци имала је надимак Дулечари, јер су узгајали бундеве. Сећам се зимских распуста када нам је баба у смедеревцу пекла бундевине кришке, а после смо их јели кашиком. Непоновљив укус и мирис. :)

А тек бундевара!

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 12.10.2009

Re: :)

Bundevara je i kod nas omiljeTi proizvod, miriše tako medeno, jesenje...nego, čitajući Sremca sam provalila i "ružnu" stranu duleka i bundeva, koji su očito bili sirotinjska hrana, pa su tako siroti šegrti za ručak jeli samo pečenu bundevu, a porodice nižih činovnika se danima prehranjivale dulecima i bundevama na hiljadu načina...
Nego, pazi ovaj kič, oči sam izbečila dok sam s'vatila da ovo ipak nije zejtin na platnu

kakav ćilim!
mirelarado mirelarado 00:28 13.10.2009

Re: :)

Стварно чаробан кич.

Као и ова златна јесен:

ivana23 ivana23 08:42 13.10.2009

Boje

jednatanja jednatanja 23:02 12.10.2009

Ne mogu ni ja da odolim



p.s. Lep tekst danas na Miholjdan! Ponela iz Srbije ovog puta slatko od dunje sa orasima od "Bakine Tajne", juče mi je jedna nemačka gošća dvaput zaitila kašičicom, preporuka i za tebe i za "Bakinu Tajnu"....
ivana23 ivana23 23:03 12.10.2009

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:05 12.10.2009

A nakit?

ivana23 ivana23 23:32 12.10.2009

Re: A nakit?

Jelica Greganović

Nema nakita...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 12.10.2009

Samo za tebe


nakit
jesenji
ivana23 ivana23 23:42 12.10.2009

Re: Samo za tebe

Blade Runner Blade Runner 23:08 12.10.2009

.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 12.10.2009

Što je lepo

crveno šerpence...moram da ovom prilikom iznesem svoje smatranje...dunje su divne za mirisanje i gledanje,
ali za konzumaciju nikako da prevaziđem onaj njihov peščani sadržaj...ko da jedeš fino samleven šoder...

hm, mnogo glatka dunja na ovoj slici...one su sve dok ih ne obrišeš kao mahovinom pokrivene, izgledaju kao prastare bake, na sve strane im raste neko paperje.
Blade Runner Blade Runner 00:07 13.10.2009

Re: Što je lepo

ali za konzumaciju nikako da prevaziđem onaj njihov peščani sadržaj

od njih se pravi najbolji kompot
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 13.10.2009

Re: Što je lepo

Al' šoder ipak ostaje...
margos margos 00:11 13.10.2009

Re: Što je lepo

Imam jednu - malo za kredenac, a taman sutra za kompot.
Hvala Blejd za podsećanje.:)

Jelice, ovde lije k'o iz kabla - juče leto, a danas pozni novembarski ugođaj
Ne volem... al' kad ti napišeš i docrtaš s gugletom - izgleda lepo i zanosno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:14 13.10.2009

Re: Što je lepo

To vam je od nas stiglo, jutros nas je probudila kiša, prava poznojesenska, ona što kljuje u prozore, ledena...sad je suvo, ali je ubedljivo hladno, od sutra nam najavljuju najviše do deset stepeni, preko dana, znači to je to...na Kamniškim Alpima se već beli sneg.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:31 13.10.2009

Re: Što je lepo

ma sto lije nego sto duva vetar....U petak u sandalama, bosa, a danas sam srecom obukla cizme.


Jelice, predivan opis jeseni i ko je voli i ko ne voli. Neverovatno je kako detinjstvo, koje i ti opisujes, a sigurno se svako od nas tako oseca kad cita, ima i mirise i ukuse.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:30 13.10.2009

Re: Što je lepo

od njih se pravi najbolji kompot

Al' šoder ipak ostaje...


Onda dunjevaca, nema sodera, samo klizne.

I kad sam vec...

pominju se muske i zenske dunje, dunje i dunjci, nema toga al ajd :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:16 13.10.2009

Re: Što je lepo

Kako nema? Čak i ja znam da ima muško i žensko dunjino drvo i da ne mogu da rađaju bez para (ne keša, nego dvoje).
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:44 13.10.2009

Re: Što je lepo

Čak i ja znam da ima muško i žensko dunjino drvo i da ne mogu da rađaju bez para (ne keša, nego dvoje).


Krhko je znanje :)

Nema Jelice. Radjaju i bez para, za dz :)

Ta pojava gde moraju biti u paru je vrlo retka (kivi, konoplja i sl)
Dunjac je naziv koji se odnosi na sortu dunje (Vranjska dunja), slabije radja, losijeg kvaliteta ali ima vrlo krupne plodove. Najkrupniji plodovi od svog kontinentalnog voca.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 13.10.2009

Re: Što je lepo

Oči si mi otvorio...svekrva mi prodala tu priču (iako ovde nema te sorte dunjac)...eee...fala
Nego, znaš šta me zbunjuje
Najkrupniji plodovi od svog kontinentalnog voca.

pokušavam da zamislim tog dunjca kako visi sa drveta krupniji od lubenice i ne ide mi...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:07 13.10.2009

Re: Što je lepo

pokušavam da zamislim tog dunjca kako visi sa drveta krupniji od lubenice i ne ide mi.


E sad jos dokazi da je lubenica voce a ne povrce....
Ja mogu suprotno, al pokusaj prvo ti :)
Ma sala, naravno
Lubenica je povrce, a dunjac moze da tezi i do kilo ipo. Ajd zamisli neko drugo voce sa takvim plodovima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:25 13.10.2009

Re: Što je lepo

Baš sam razmišljala u šta spada zapravo lubenica...mahunarke?
Biće da je sorta duleka...bar tako izgleda...ima li ovde neki biolog da me prosvetli...
Zamišljam grožđe, a svako zrno mu po kilo ipo...impresivno
Hemičarka Hemičarka 00:47 14.10.2009

Re: Što je lepo

Nisam biolog, ali evo sama pogledaj sličnost.
Evo je lubenica:



A evo krastavac:


I jedno i drugo povrće pripadaju familiji bundeva (Cucurbitaceae).


Jelica Greganović Jelica Greganović 08:40 14.10.2009

Re: Što je lepo

Ko krastavci...
ivana23 ivana23 23:22 12.10.2009

***

klik!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:25 12.10.2009

Re: ***

To beše onaj Dedin kuvar? Sa kuvaricama iz NS muzejske zbirke?
Nego, sa'će Moja najbolja drugarica da se istakne na tu temu, samo što joj nije izašla Kuvarica (ššš, nisam ništa rekla).
jasnaz jasnaz 23:36 12.10.2009

prokiss


edit: ako se ovako pripremljeni krastavci ne evakuišu na hladno, a udari 30 C - kao što je 09. - sledi oplakivanje i pranje tegli za novu turu...........
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:10 13.10.2009

Re: prokiss

Zato stoje u podrumu, da ne ciknu.
jasnaz jasnaz 00:25 13.10.2009

prokissS

--Zato stoje u podrumu, da ne ciknu.

nisu stigli.... sledeće zamračujem odmaH.
mostarac mostarac 23:29 12.10.2009

Hm...

Cek dok ovo sve procitaju Tuzlaci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 12.10.2009

Re: Hm...

Kakvi sad Tuzlaci
mostarac mostarac 23:40 12.10.2009

Re: Hm...

Kakvi sad Tuzlaci

Oni sto pisu proglase i manifeste.

PS
Izvini sto kvarim ovako lep tekst, al nisam mogao da izdrzim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:46 12.10.2009

Re: Hm...

Aaa, oni što šporetu ne prilaze, ispod nivoJa im je...šta da ti kažem, ja kao istaknuti član najcrnje četničke dijaspore, koji iz muževljeve kuće ne izlazi prosto ne mogu da dobacim do tih nadrealnih političkih visina...nesvesna sam, šta ću...ne idu mi letkići.
muaddib92 muaddib92 23:00 15.10.2009

Re: Hm...

Napolju se crnela noć kakve u grad ne svraćaju, crnja od tuša

Лелице, текст ти је чиста књижевност, она лепа, која прија души..
Јесте да смо зимницу одавно ставили, осим купуса који се чека, али тај посао је обављен рутински и у нбгд блоку а не у дворишту и кући које описујеш. Сећам се тог мрака у селу када полегамо - а тек тишина!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:47 17.10.2009

Re: Hm...

Helou muade, nisam bila prisutna, izvinjavam se
Sinoć sam se vratila iz Bgd, moj novi izdavač se predstavljao široj javnosti, najavljivao knjige za sajam i premijerno predstavio dopunjeno reizdanje Priči nikad kraja Eto mene iduće nedelje ponovo u Bgd i tada se nadam da će biti prilika da se svi vidimo.

Hemičarka Hemičarka 23:43 12.10.2009

Miriše dovde...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:49 12.10.2009

Re: Miriše dovde...

Pitaj me šta mi je uvalio kum prilikom nedavne posete Novom Sadu...normalno, dva džaka paprike...koralno crvene...mirisala mi iz gepeka jesen lično.
A, cvrce? Vidi bojice...
Hemičarka Hemičarka 23:57 12.10.2009

Re: Miriše dovde...

Mene mnogo nervira što je paprika ovde u Pittsburgh-u preskupa... Imam teglu pečene paprike, pa si me sad inspirisala da ih večeras ispohujem, uz prebranac koji je ostao od juče.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:02 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

A da napraviš hladnu musaku od pečenih paprika? Mada...zaladilo je, vreme je za tople stvari.
ivana23 ivana23 00:04 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

Hemičarka
Mene mnogo nervira što je paprika ovde u Pittsburgh-u preskupa... Imam teglu pečene paprike, pa si me sad inspirisala da ih večeras ispohujem, uz prebranac koji je ostao od juče.




Bez znaka ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

Laku noć...kasnim sa odjavljivanjem, sutra deca imaju zakazanog ortodonta u 7 i 15
myredneckself myredneckself 01:15 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

a kitnikez?

voliš sigurno ovo "kitnikez" agregatno stanje dunja, ne osetiš šoder, majke mi !?
evo i recepta, da prosti tvoje svetlo lice, ostali bez sablažnjavanja, hoću da Jelica zavoli da jede dunje
1kg dunja
750gr šećera
sok od 1 limuna
200gr seckanih oraha
200gr mlevenih oraha
U dublju posudu staviti vodu pa kuvati dok ne proključa.
Dunje oljuštiti,( a ako se ne oljušte brže želiraju, zbog pektina u kori, praktičnije je) iseći na četvrtine i staviti u ključalu vodu da se kuvaju. Kada omekšaju, vodu procediti i dunje ispasirati, onim štapnim mikserom, najbolje je. U posebnu šerpu staviti šećer, preliti sa malo vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup. U sirup dodati pasirane dunje i mešajući sve vreme kuvati dok masa ne počne da se odvaja od posude. U zgusnutu masu dodati sok od limuna i seckane orahe. Promešati i ostaviti da se masa ohladi. Od ohlađene mase iseći kocke i svaku uvaljati u mlevene orahe. Kocke kitnikeza stavljati u papirne korpice i dekorisati po želji. A može kitnikez i u modle...








Черевићан Черевићан 07:15 13.10.2009

слаткиш мојега детињства

био је китнкез али онако са шифоњера покривен новином дас непраши с ретким орајима уњему које нам је мајка неком пригодом секла на тањушне шните а ми га деца лагацко мљацкали да што дуже уусти потраје. Мммм, кад се само присетим. фалаВам натом, гђо myredneckself .

гђи Грегановић пак на као и вазда надахнутом саставу - браво.

Jelica Greganović Jelica Greganović 07:25 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

Znam za kitnikeza, on je ok, jerbo se proceđuje.
Fala

Re: Miriše dovde...

za mene je miris jeseni=miris pecenih paprika. jednom kad smo u osnovnoj skoli na likovnom crtali jesen, ja sam nacrtala moju baba kruniju kako sprema ajvar
myredneckself myredneckself 09:52 13.10.2009

Re: слаткиш мојега детињства

Мммм, кад се само присетим. фалаВам натом, гђо myredneckself .

нема на чему Чер, особито ми је драго да сам вас подсетила на мирисе и укусе детињства
онда јамачно волите и ову јесење-зимску "гарнитуру" - огрооомне ваздушасте вруће крофне + дунст, по жељи !?
mariopan mariopan 10:38 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

myredneckself 



Hvala za recept

Pa dovde sam izdržala, i umesto da napravimo pauzu za kafu, usred posla oko zimnice vi kačite slike i recepte za još posla na čelu sa domaćicom - kolovođom
Mislila sam da sam gotova sa zimnicom i da me ni puškom više neće niko naterati da nešto turim u tegle....ali posle ovih ikebana , namerno podmetnutih da ih ja vidim , i recepata...pa još Hemičarka pohuje paprike..zaključujem da posao nije ni izdaleka gotov i da hitno moram do pijace. Kasnije kada stane ovaj vetar i lepljiva kiša odoh da pokupim dunje koje je vetar omlatio pa da napravim kitnikes ( za to nisam imala pravi recept) i malo kompota.

Jelice, dunje koje su dunje ženskog roda imaju manje "peska" i mekše su i lepše mirišu nego muški dunjac

Unfuckable Unfuckable 11:06 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

e, zabode me s kitnikezom, bravo mrns !!!
(a već sam se šunjao niz komentare spreman da otkrijem rupu na saksiji - i čudeći se kako se niko nije setio )
Kitnikez rules
(a Jelici - preporuka, uz pesmu : "Na planinnni, na Jeliciii...." )
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 13.10.2009

Re: слаткиш мојега детињства

Hvala vam, gazda Čer, kao i uvek lepo vas je čitati ovde.
Evo, ako volite slatko od rendanih dunja
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:37 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

Meni ovde tako fali baš taj vesnik jeseni, miris pečenih paprika...
mirelarado mirelarado 16:18 13.10.2009

Re: Miriše dovde...

Jelica Greganović
Meni ovde tako fali baš taj vesnik jeseni, miris pečenih paprika...


Нешто овако, што штипа за очи?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:42 13.10.2009

Brate Unf

fala ti za pesmu onoliko
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:07 13.10.2009

Paprike

U nedelju uveče ponovo poslužih kolege ohovanim paprikama punjenim sirom. Poslala gspoDŽa mi. (usput pita od pečuraka, cufte, kulen za zagrevanje, šopska, urnebes i dzadziki, kajmak i mladi sir). Izedoše mi ceo eKscajz i servis, a kamo li klopu.

Jelice, ovo je čak i iznad tvog proseka! Vrlo lepo
myredneckself myredneckself 01:49 14.10.2009

Re: Miriše dovde...

myredneckself




Hvala za recept


mariopan
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:41 14.10.2009

Re: Paprike

Fala gazda Milutine
49 41 49 41 02:15 13.10.2009

MMMM... mmm...

Zamirisa mi soba na dunjce - davno "skriveni miris detinjstva"
Na belom ormaru spavace sobe diskretni miris dunjca.


nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 02:17 13.10.2009

Ko zna sta su ...

... ljupene paprike (nije typo) .. i kanadska gourds ikebana, velicine jabuke, 30 centi komad:

Jelica Greganović Jelica Greganović 07:27 13.10.2009

Re: Ko zna sta su ...

Da nisu ljupLjene? Što kanadska, ovakvi šućurci i kod nas rastu?


A, ovi šućurci

su mi posebno ostali u memoriji sećanja, moj otac me je crtao kao takvu tikvicu, sa fontanom na vrhu.
myredneckself myredneckself 09:37 13.10.2009

Re: Ko zna sta su ...

su mi posebno ostali u memoriji sećanja, moj otac me je crtao kao takvu tikvicu, sa fontanom na vrhu.

ove poslednje žuto zelene pa na štrafte, mi smo zvali "jajcurice"
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:39 13.10.2009

Re: Ko zna sta su ...

U mom šumadijskom kraju sve te ukrasne, kegave tikvice i bundevice su - šućurci.
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 01:11 14.10.2009

Re: Ko zna sta su ...

Totalno se izvinjavam, nisam imao pojma da kod nas ima ovakvih "sucuraka", secam se ludaja samo ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:01 13.10.2009

Grlom u Polimlje

Гори јесен, капљу шљиве
у првоток љут,
а ми грлом у Полимље
- нанио нас пут.

Три смо ноћи и три дана
текли као Лим
од казана до казана
- упоредо с њим.

Пјевала нам дању јесен
озлаћена сва,
а чувао ноћу мјесец
(или, можда, два?)

И данас бих тамо био
крај казана ког
да нас није разјурио
љубоморни Бог.

Гори јесен, тече шљива
у првоток љут ...
Тешко ли је из Полимља
низ тријезан пут.

(V. Nikolic)
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:28 13.10.2009

Re: Grlom u Polimlje

Upravo mi je teča saopštio da me čeka ovogodišnje sledovanje rakije od mojih šljiva...predivno nešto, nismo se ni sa lanskim izborili...
tompinchns tompinchns 08:25 13.10.2009

Dunje i cušpajz

...dunje su nas svaki put iznenađivale svojim oporim, peščanim mesom. Da se ne bi bacalo, usta skupljenih u dugme, jeli smo dunje daveći se do štucanja.

I ja sam kao dete odrasla na dunjama, sve sa štucanjem, ustima naboranim od njihove oporosti i mrštenjem što ih jedem kao da me neko tera na to. Ipak, od svega i dan-danas, najviše volim sveže skuvan kompot od dunja (ne iz tegle), čiji sam sok mogla da pijem u neograničenim količinama i cušpajz. Znate, ono: supe sosa, mesa. Ko nije odrastao uz banatsku kuhinju uvek se čudi kada mu kažem da su moji omiljeni sosovi bili od dunja, višanja i jabuka. To je bio cušpajz! Mogao je biti i od paradajza, karfiola, kelerabe... Ako ga nema, uz meso i bareni krompir jeo se kompot, od jabuka i dunja ili od višanja, može i od kajsija, bresaka, kao dodatak.
A bez dunja na kredencu, kao da zima i nije došla!
Ništa tako lepo ne miriše!
mariopan mariopan 10:47 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Znate, ono: supe sosa, mesa. Ko nije odrastao uz banatsku kuhinju uvek se čudi kada mu kažem da su moji omiljeni sosovi bili od dunja, višanja i jabuka. To je bio cušpajz! Mogao je biti i od paradajza, karfiola, kelerabe... Ako ga nema, uz meso i bareni krompir jeo se kompot, od jabuka i dunja ili od višanja, može i od kajsija, bresaka, kao dodatak.

Meni je bilo teško da to naučim, kada sam se usosila (udala za Lalu) ovde u Banatu , a sada, ne možeš mi oteti kašiku za sosove Posebno volim višnje uz piletinu pečenu - i jabuke sa slaninom
tompinchns tompinchns 12:22 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Posebno volim višnje uz piletinu pečenu - i jabuke sa slaninom

Kruske isto idu, samo ih treba malo prokuvati, u vodi u koju se doda imalo limuna i mrva secera. Ma, to je sve nasledjeno od svapske kuhinje, tako su mi barem moji rekli. Zuspeise!
mariopan mariopan 13:14 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

tompinchns
Posebno volim višnje uz piletinu pečenu - i jabuke sa slaninom

Kruske isto idu, samo ih treba malo prokuvati, u vodi u koju se doda imalo limuna i mrva secera. Ma, to je sve nasledjeno od svapske kuhinje, tako su mi barem moji rekli. Zuspeise!

Znam da se malo prokuva, kao neki kompot ustvari a kuvano iz supe uz sosove, kao što znaš ide odmah posle supe...pa onda glavno jelo....e mi stignemo samo do rinflajša a dalje ne možemo tako se nabokamo

Jeste iz Nemačke ali i iz Mađarske kujne, srećom da smo ovde tako pomešani pa smo pohvatali recepte što niko nema Kitnikes pravi moja drugarica Pirika najbolji na svetu, meni takav ne uspeva, ostali već ne prave, mrzi ih da se bakću.E, sad da probam sa ovim receptom pa da joj pokažem šta sam naučila.(hi hi hi)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:40 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Miris dunje je najlepši kad se pomeša sa hladnim dahom gostinskih soba, onda miriše tako svečano i tajanstveno...
mariopan mariopan 19:43 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Jelica Greganović
Miris dunje je najlepši kad se pomeša sa hladnim dahom gostinskih soba, onda miriše tako svečano i tajanstveno...

Jeste

Moja dunja rodi svake godine, nešto podelim a nešto stavim u dečije sobe, hladne i prazne skoro cele godine...pa mirišuuuuu.

Biram one cele i neoštećene, povremeno ih obiđem da vidim koja je cela a koja nije ide odmah u kompot, pazim da se ne dodiruju i da stoje na 'artiji da "dišu" i odozdo. Sve me naučila baba Moda moja komšinica,pokojna već odavno.

Živela je u kući od naboja, zemljanoj. Leti hladovita zimi topla...divota. Stajaće sobe uvek sa tim miomirisom koji se zadržava jer uđe u jastuke i posteljinu, isto stajaću. S proleća još u februaru, ako je lepo vreme ona već kreči, sve izvlači napolje, pere, krpi...zidove zamalteriše sa malo zemlje, pod zemljani, Zidove sve okreči u belo a mene zove da joj "izvučem valjak" u boji. Kažem da pojma nemam kako se to radi ali hoću da joj pomognem, stara je. Ona mi pokaže gde taj valjak ima crtu, tu je polovina mustre, pa to naslonim na "leniju" onu gore i samo vučem pravo. Onda tankom četkicom crtam štraftu gore, kako kad ispadne jer..

Kako pravo kada su zidovi krivi, negde i preskače a ja nevešta, sekiram se...ma ona kaže šta se sekiram, važno da je čisto a "ovde dođe slika babina, ovde nanina, ovde slike dece, ikone i kandila" Onda KUVARICA obavezna iznad "smederevca" pa zavesice na malene prozore, sve uštirkano...i stvarno, kada sve završi to je kućica kao bombonica - bila.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Ja obožavam grbave zidove...
mariopan mariopan 21:21 13.10.2009

Re: Dunje i cušpajz

Jelica Greganović
Ja obožavam grbave zidove...

Ja sam obožavala tu divnu sitnu ženicu i njene grbave zidove, sve me je naučila o životu na selu. Nisam znala ništa - gradsko dete. Nikad od mene ne bi videli vajde ovi moji da nisam prošla kroz njenu školu. A ti me podseti baš na nju onim opisom bake kako čisti povrće i baca u vangle pa u bure...eh Riznica znanja u njoj.
loader loader 08:31 13.10.2009

Na mestu otišavšeg leta ...

Jelice, vaš stil pisanja... Hm.. :) "Ukrali" ste mi skoro čitave rečenice :) ... Baš mi je prijalo čitanje. Odlično. Preporuka. I jedna upravo ubrana, crvena


Ipak su najlepše sveže :)
arianna arianna 08:50 13.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Prelep blog,
prošle nedelje dobih od rođake, na poklon slatko od dunja



a za jednog "dunjca"

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 13.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Fala za lepe reči loader...a ova mora da je ljuta k'o svekrva kad je puneš zamiriše ljutinom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:45 13.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Hvala arianna i za pohvale i za muziku

Nego, imam pitanje, vi mlađi što ste u trendovima, bi li mi neko otkrio u čemu je fora sa najnovijom modom internet-farme. Mali sin počeo time da se bavi, svega mi kao da je odlepio, sinoć je zakukao što su mu se osušile jagode, jer ih nije zalio prošlu noć u pola 3 , a krepale su mu i tikvice jerbo ih nije na vreme obrao...trenutno iz njegove sobe dopire takvo kokodakanje, mukanje i blejanje da bih se kladila da imamo štalu (nije njegova soba kršem koji u njoj vlada daleko od tog naziva), ali ovo...
arianna arianna 17:01 13.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Jelica Greganović


Nego, imam pitanje, vi mlađi što ste u trendovima, bi li mi neko otkrio u čemu je fora sa najnovijom modom internet-farme. Mali sin počeo time da se bavi, svega mi kao da je odlepio, sinoć je zakukao što su mu se osušile jagode, jer ih nije zalio prošlu noć u pola 3 , a krepale su mu i tikvice jerbo ih nije na vreme obrao...trenutno iz njegove sobe dopire takvo kokodakanje, mukanje i blejanje da bih se kladila da imamo štalu (nije njegova soba kršem koji u njoj vlada daleko od tog naziva), ali ovo...



Nije neka posebna fora ali je aplikacija edukativna i zanimljiva, naročito mlađima.
Deca mogu da nauče kako da se vodi farma, šta i koliko od voća, povrća, žitarica, domaćih životinja vredi na virtelnom tržištu.
Ako imaš dobar virtuelni komšiluk, koji takođe igra ovu igricu, poklonima i obilaskom ti pomaže u unapređenju farme. Dobrim izborom useva, čuvanjem domaćih životinja, svakodnevnim obilaskom zasađenih kultura i vrednim komšilukom, vrlo brzo se napravi lepa i bogata farma na fb.

Edukativno, zar ne?



Jelica Greganović Jelica Greganović 18:43 13.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Vrlo edukativno, da mi je rekao ja bih ga poslala u Badnjevac, eno mu tamo žive farme, bar rođacima da pomogne, ako mu se već zaliva bašta usred noći i 'rane krave...
loader loader 01:51 14.10.2009

Re: Na mestu otišavšeg leta ...

Fala za lepe reči loader...a ova mora da je ljuta k'o svekrva kad je puneš zamiriše ljutinom.
Ljuta? Nipošto... Ne bih rizikovao na vašoj koži. Isprobana je njena najbliža sestra, sa iste stabljike. Bejaše slatka, sočna, puna vitamina... :)
miloradkakmar miloradkakmar 09:53 13.10.2009

Ugreja me

na ovoj hladnoći vojvođanske ravnice.
Duva k'o da mora.
Zamirisa mi pećena bundeva iz rerne.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 09:57 13.10.2009

Jesen

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 13.10.2009

Re: Jesen

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 13.10.2009

Re: Jesen

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:00 13.10.2009

Jesen stize dunjo moja....

a bogami i hladnoca, oko srca! Samo secanja jos uvek greju....
Poz
bkc
skyspoter skyspoter 10:07 13.10.2009

Zovem

roditeljku sinoc koja je na rancu i pravi nesto od dunja! Kazem nesto, jer meni kao “svesradnoj domacici” kojoj ako ne pise “use by date” na teglici, teglica automatski postaje cudo.
Roditeljka je kratko vrisnula “Gori mi secer” I spustila mi slusalicu!
Ni roditelji nisu kao sto su bili.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:47 13.10.2009

Re: Zovem

'Oće to sa roditeljima...nego, ovaj mali otišao na trening, a iz njegove sobe vape krave...treba li to napojiti? Samo su mi još falile virtuelne životinje, malo mi je ovih po kući...
milenanenad milenanenad 10:12 13.10.2009

jesen

Ko da sam gledala moju baku i prabaku kad sam citala tekst. Narocito onaj deo sa stavljanjem krastavaca i tursije. I moj deda je tako znao da kad dodje sa njive galami da ga cuju i u susednom selu. Pa donese bundeve, ja ih nisam nesto volela kao dete, ali pecene bundevske semenke, mmmm... A posto nisamznala da ih sama grickam, molila sam koga stignem da mi ih ljuste... Sad jedva cekam da mama napravi bundevaru, mirise mi na detinjstvo, iako je kao mala nisam volela...Meni nikad ne ispadne ko njena
Divan tekst, kao i uvek...
Bas da unese boje u ovaj sumorni dan
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 13.10.2009

Re: jesen

Te prave bundevine semenke imaju jaku ivicu, zadebljanu, mož' razdeljak na zubima da napraviš njima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana