Prvi stan, država i njene pogodnosti..

medjutim92 RSS / 08.10.2009. u 20:44

Tema jeste matora, ali meni aktuelna, pošto sad završavam papirologiju i puštam paru na uši..

Pre par godina je u okviru izborne kampanje gromoglasno najavljivano ukidanje poreza za prenos vlasništva kod kupovine prvog stana. Lepa stvar, ko da se ne složi. Jeste da prema Saši Raduloviću to odricanje od poreza nije imalo uticaja na cene stanova, nego su stanovi zamalo poskupeli i neutralisali svu dobit za kupce, ali Bože moj, država je pokazala da se brine..

Kako to izgleda u praksi?

Pre svega, potrebni su silni papiri, i živci za čekanje.

Zvanični spisak potrebnih dokaza se lako nađe na internetu. Evo ga:

1) kopija lične karte kupca prvog stana;
2) uverenje o državljanstvu za kupca prvog stana;
3) kopija lične karte za određene članove porodičnog domaćinstva (za punoletne i maloletne koji poseduju ličnu kartu, a za ostale maloletne izvod iz matične knjige rođenih i prijava prebivališta);
4) uverenje o državljanstvu za određene članove porodičnog domaćinstva;
5) kopija overenog kupoprodajnog ugovora o kupovini stana;
6) dokaz o prebivalištu (fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu za kupca i određene članove njegovog porodičnog domaćinstva);
7) za određene članove porodičnog domaćinstva sledeće dokaze o srodstvu ili bračnom stanju sa kupcem prvog stana: za supružnike izvod iz matične knjige venčanih, za decu i roditelje izvod iz matične knjige rođenih i za usvojenika i usvojioca rešenje nadležnog organa o usvajanju;
8) overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan.

Ovde ima više nelogičnosti.

Pored tradicionalnih obaveznih uverenja o državljanstvu, izvoda iz matične knjige rođenih (koji se, gle čuda, ne pominje na spisku) za kojih uglavnom nema neke potrebe, ali se plaćaju pa se uvek traže, imamo

8) overena izjava kupca stana da kupuje prvi stan.

Čemu praktično služi ta izjava? Ja izjavim da nemam nikakve nekretnine. Prva sledeća stvar koju službenik radi je kucanje matičnog broja u kompjuter, da proveriu podacima poreske uprave da li već plaćam porez na nekakvu nekretninu. Informacije o meni dobija u roku od odma. Zašto ja onda kog đavola moram da pišem izjavu da kupujem prvi stani da nemam drugih nekretnina kad oni svakako provere da li govorim istinu, zašto prosto ne provere sami kad već imaju JMBG?

Mogući odgovor je to što im podaci nisu skroz verodostojni. Ivani su našli neke izvode da je plaćala porez na neku zemlju. Na zemlju koju nema. A ni ime uz JMBG nije bilo njeno, već njenog oca. Pa je morala u zavičaj u poresku upravu gde se dodatno iscimala da uzme dokaze, gde je u startu kriva što nešto muva. Al ajde. Opet ne vidim potrebu za izjavom.

Šta imamo još? 

6) dokaz o prebivalištu (fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu za kupca i određene članove njegovog porodičnog domaćinstva); 

Ok, ali pre toga već kaže

3) kopija lične karte za određene članove porodičnog domaćinstva (za punoletne i maloletne koji poseduju ličnu kartu, a za ostale maloletne izvod iz matične knjige rođenih i prijava prebivališta);

Ako je kopija lične dovoljna, što opet ponavljaju isti uslov koji je već pomenut?

Šta još imamo? Prema ovom spisku nema još Bog zna šta.. al ko još veruje spiskovima s neta i iz novina?

Po spisku koji se dobije u opštini, imamo i:

- Kopija OVERENOG kupoprodajnog ugovora o kupovini stana. Uz kopiju se prilaže original na uvid.

U praksi, na šalteru će da vam kažu da kopija ne mora da bude overena, da odete po neoverenu da vam ne kvare tu koju ste overili, sad ona važi kao i ugovor.. e jok sad 1000, kao da mi treba 16 overenih primeraka ugovora, pa i ako budem prodavao stan, snaći ću se onda. Što niste rekli da ne treba overena? Pa ne piše da treba. Kako ne piše, evo ovaj spisak sa dopunskim dokumentima koje nemam, ovde piše? Ne znam, mi smo to tako dobili, a rekli su nam da ne mora overa.

Ništa, pare date za overu, i red je neko čekao za to, al nema veze.. Ima još..

- Dokaz o vlasništvu prodavca nepokretnosti (fotokopija ugovora o kupoprodaji ili poklonu, nasledno rešenje, sudsko poravnanje, vlasnički list, građevinska dozvola ako je novogradnja..)

Ovo kao ima smisla. Ako izuzmemo činjenicu da mi sve to treba da bih potpisao ugovor.

Znate kakvi su investitori u Srbiji, to bez dinar na dinar neće da radi. Kad jednom proda celu zgradu, više ga ne interesuje. Sad je malo bolje zbog krize, fale im kupci pa se lepše ponašaju, i nekako čovek može i da ih navata. Ali u praksi, na papiru nije pravi investitor, pravog investitora ja nisam ni video, sve radio preduzimač, a u papirima je čovek koji je trampio zemljište za par stanova, nova kola i neki keš. Taj komšija je bio srećan u svojoj kući i pre, i nikako ne može da se navikne da sad mora da prolazi pored silnih parkiranih kola do svog dvorišta, da sad stalno prolaze neki ljudi, nema više onaj mir, da ga malo malo neko cima za neke papire.. Ima interes da to radi dok ne proda svoje stanove, dok se zgrada ne rasproda, ali njegov interes za sve što posle tražimo od njega ne postoji. Znači, svaki put kafa, sok, izvinjavanje, molbe.. Probao ja prosto da pitam, dođem dva puta uzastopno praznih šaka.. i tako sam čekao građevinsku dozvolu par meseci.. sad svaki put ponude kao za bolesnika, pa onda zvoni na kapiju.. pa ako pusti, pusti..a pošto stalno vraćaju za još samo jedan papir..

I to sve da bih izvukao neka dokumenta koja sud već ima, bez kojih mi ne bi dozvolio potpis ugovora pre svega, bez kojih mi ne bi ni kopiju overio. Zašto kog đavola dupliranje posla?

Šta ima još? Najbesmisleniji od svih.

- Zapisnik o primopredaji nepokretnosti (samo za novosagrađene stanove)

Papir koji se nigde na netu ne pominje u vezi oslobađanja od poreza. Papir koji ne treba banci da bi prihvatila da da kredit, nije formalno potreban za potpis ugovora, ne znam ni čemu služi. Da potpišem da sam primio ključeve od stana koji sam kupio? Ajde, ali šta će mi za to poseban papir?Uselio se ja ili ne, porez je isti, ista osnovica za odbijanje, ni na šta ne utiče. Ali eto, treba. U praksi ovo ne traže uvek i ne traže svima. Pitao sam kako treba da izgleda, kažu "iskucaj nešto u Wordu, stavi datum potpisa ugovora, i da potpišete".. Toliko bitno da može komotno da se falsifikuje naknadno..

Ok, to je sve što je potrebno za kupca prvog stana. Za članove porodice trebaju još neki silni papiri, skoro ko kad se traži šengen viza, samo ne traže sliku. I šta bude onda?

Stan 50 kvadrata, na mene oslobađaju 40, i 15 po članu porodice. Ali, danas me sačeka iznenađenje.. Ne mogu da mi odobre dodatnih 10 kvadrata na gospoju, jer nismo imali isto mesto prebivališta u trenutku potpisivanja ugovora. Nismo, ali šta je tu čudno?

7 dana posle venčanja potpisali smo predugovo za taj stan. Skupili sve pare od poklona, i u avanturu. Naravno da nismo prebacivali mesto prebivališta kod gazdarice kad je već ionako trebalo da se uselimo u novi zajednički stan za mesec i par dana.. čemu maltretiranje? Ali nee.. naša država ne priznaje domaćinstvo dok u ličnoj karti ne piše adresa. Džaba venčani list. Naša država podržava prave porodične vrednosti, i neće da pomaže nekima koji ne žive zajedno kad planiraju stan, zna da treba da se prvo izede kilo soli zajedno pa tek onda u stan..

Zamislite recimo porodicu podstanara u unutrašnjosti, sa decom studentima. Deca otišla kud koji, nisu dobili dom, žive kod gazde, gazdarice, rodbine, negde već. Po našim propisima, neophodno je da se tamo prijave. Oće milicija ponekad da kazni ko se ne prijavi. Al ne lezi vraže, ako se studenat prijavi kod gazde, a roditelji bi da kupe prvi stan, onda se tamo više ne računa u članove domaćinstva, i ne mogu da dobiju dodatno umanjenje poreza. A sve vreme ga uredno izdržavaju.

Koji je realno smisao ovoga, sem da se umanji povraćaj sredstava građanima, a da se pokupe svi marketinški poeni na odluci u korist svih građana?

Nego dobro, nas će to zadovoljstvo da košta 365 evra, preživećemo, jeste pola kuhinje, ali šta sad.. ima ljudi koji su mnogo gore prošli.. kolega s posla oženio državljanku Crne Gore (koja, pogađate, nema naše državljanstvo i na nju nema popusta), dobiju ćerkicu, prijave je u opštini po propisu, ali pošto nije bila zavedena kod policije u trenutku kupovine stana, nema popusta.. Žena mu dosad već ima državljanstvo, ćerka je živa i zdrava, ali pošto naša država podržava porodične vrednosti, dobili su šipak..

I tako sad besnim na državu, sutra idem da odnesem još jedan papir (onaj zapisnik), pa šta nam Bog da.. požalim se majci na celu situaciju, a ona oplete još jače po državi, otac nema socijalno, država mu vlasnik firme ali neće da plati, a ona u hitnoj svaki dan mora da se svađa s ljudima bez knjižice, jer država ne dozvoljava bilo šta tšo im nije baš hitno a da se ne naplati, a njima uredno odbijeno od plate, piše na izveštaju.. i dobro, dobro je ovako ima kome je gore.. al nema od te logike ni moega..

Tako država zvanično brine, i sve nam lepo odradi da nam bude lakše i lepše, a možda i bolje tako, da onih 500 000 službenika imaju od čega leba da jedu..



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 23:22 08.10.2009

Samo

da vi to izgurate i dođete do svog krova nad glavom. Ko zna kako će biti za koju godinu ?
Država će sve više da uzima.
medjutim92 medjutim92 08:40 09.10.2009

Re: Samo

miloradkakmar
da vi to izgurate i dođete do svog krova nad glavom. Ko zna kako će biti za koju godinu ?
Država će sve više da uzima.


he, izgurali smo mi glavni deo (mada je glavni deo ustvari placanje rata 30 godina), ovo je samo maltretiranje da bi se odrekli sto manje para..
bocvena bocvena 08:28 09.10.2009

Odustala sam

od čitanja već posle prvog pasusa:)
Hoćeš da se ženiš...i da kupiš stan...e pa ima da platiš drumarinu!
Užas! Država te prosto tera da se predomisliš!
Ne daj se, Ines!
medjutim92 medjutim92 08:42 09.10.2009

Re: Odustala sam

bocvena
od čitanja već posle prvog pasusa:)


eh, da je iole manja suma, odustao bih ja od cele procedure.. al posto mi oprastaju 1500 evra, ajde da se izmaltretiram malo..

bocvena
Hoćeš da se ženiš...i da kupiš stan...e pa ima da platiš drumarinu!
Užas! Država te prosto tera da se predomisliš!
Ne daj se, Ines!


Sad nema predomisljanja, kako god okrenes
Biljana 77 Biljana 77 13:41 09.10.2009

Glava me zabole!

Sve nas to u perspektivi čeka..
shumska shumska 21:11 09.10.2009

uspeh

ja na ovo sve gledam sa jednim krajnje popustljivim i pomalo malodušnim stavom - budi srećan što si uopšte u mogućnosti da tako mlad kupiš svoj stan.
tačka.
i srećno sa zavrzlamama
medjutim92 medjutim92 09:40 12.10.2009

Re: uspeh

shumska
ja na ovo sve gledam sa jednim krajnje popustljivim i pomalo malodušnim stavom - budi srećan što si uopšte u mogućnosti da tako mlad kupiš svoj stan.
tačka.


Previse malodusno.

Za kupovinu stana u Beogradu, u spicu cena, bila je dovoljna plata za 50% jaca od republickog proseka, sto ce reci ne mnogo iznad gradskog. Takva plata uopste nije nedostizna, jedino treba da cela legne na racun.. I treba da se skupe pare za ucesce, a nama je tu svadba odradila posao

Naravno, za te pare se stan kupuje u Rakovici (kao mi), u Mirijevu, na mnogo km od centra, ali Boze moj.. preko Dunava moze jos jeftinije, i za ispod proseka, ali svoj kvadrat je svoj kvadrat..

shumska
i srećno sa zavrzlamama


Hvala

Nadam se da smo ih zavrsili.. za 3 nedelje stize odgovor..
markonio92 markonio92 01:49 10.10.2009

Hajde Jano, kuću da kupimo!


Što je najgore, možda čak i postoji dobra volja države, ali je ugušila samu sebe birokratijom. K'o aždaja sa milion glava!
medjutim92 medjutim92 09:36 12.10.2009

Re: Hajde Jano, kuću da kupimo!

markonio92

Što je najgore, možda čak i postoji dobra volja države, ali je ugušila samu sebe birokratijom. K'o aždaja sa milion glava!


kazu da zaposleni u Telekomu i bankama dobijaju bolje uslove za kredite
NNN NNN 00:38 12.10.2009

Važno je

da si našao ženu, ovo su (birokraCke) sitnice
medjutim92 medjutim92 09:33 12.10.2009

Re: Važno je

NNN
da si našao ženu, ovo su (birokraCke) sitnice


Eh, uteha od zenjenog coveka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana