Музика и насиље. Критика једног писма.

peacefull.warrior RSS / 02.10.2009. u 15:26

Ево баш читам писмо неког цењеног човека новини глас јавности објављено на њиховом сајту које можете прочитати на овом линку овде.

 http://www.glas-javnosti.rs/pismo/19896/uticaj-muzike-na-porast-kriminala-kod-mladih

 

Желим мало да прокоемнтаришем и искажем пар својих ставова о овом писму.  О чему се ради у овом писму? Више мање о чему сам аутор каже, утицај музике на криминал и насиље код младих. И по чему лупав? Па нормално прво по року и хеви металу и сличним како би они рекли дивљачким правцима. 

 Да цитирамо пар ствари из текста текста:

 

Цитат: '' Naime, mnoge grupe i pojedinci iz tog muzičkog miljea obrađuju okultno, koriste bukvalno citate iz Lavejove Satanske biblije i Kroulijevih knjiga, podstiču konzumaciju droga, propagiraju raspusni seks itd. i obavezno hule na sve što je hrišćansko. Takav trend se propagira i preko holivudskih filmova, kompjuterskih igara, popularne literature. Zato uzroke nasilja među mladima treba potražiti i u području industrije zabave i istražiti koliko to utiče na osobe koje su u razvoju.''

 

За почетак рећи да много њих цитирају Кроулија или ЛаВеја је ортодоксна предрасуда и прича у празно као и да подстичу конзумацију дрога . пропагирану распушни секс итд. Свако ко је слушао било којих од тих бендова видео те људе читао њихов интервју например јасно му је да то везе са истином нема.

Прво то многи нека замени са ретки. Јако мало бендова постоји који пропагирају насиље, дрогу или распштени секс. Чак напротив. Например песма бенда Метаllica - Master of puppets на истоименом албум има истоимену песму у којој се јелте пева о хероину на јако симболички начин. Али мора да имаш компас за метафоре далеко сјебан да би рекао да они ту пропагирају дрогирање чак напротив. Певају како нема веће муке од зависности о хероину. Што је најтежа дрога, па и најпознатија, али ту убрајају све остале дроге.

---- 

 Даље аутор писма писма прича о појединим песмама и бендовима. 

Цитат аутора писма '' Mogli bismo krenuti sa „Stounsima“, koji su ne tako davno gostovali u Beogradu, a koji su u svojoj ranoj fazi npr. poručivali: „Ja te volim, rekao je đavo“ (numera „Tops“). Ili od švedske grupe „Terion“, čije je gostovanje bilo najavljeno za decembar. Naziv ove grupe u prevodu znači Zver-đavo, a pozajmljen je od Kroulijevog magijaškog imena To Mega Terion, što znači „Velika zver“. Ili pak da pođemo od grupe „Kis“, koja je ovih dana otkazala gostovanje, što žale njeni obožavaoci. Koliko mladih npr. zna da je ime „Kis“, što znači poljubac, samo varka, jer je puni naziv ove grupe „Kings in Satans Service“, što znači Kraljevi u službi satane. Ova grupa, između ostalog, peva - „Sam đavo je tvoj bol“. Zatim - „U pakao s Biblijom“! Sve što želim je magija. A koliko obožavalaca grupe AC/DC zna da je njeno pravo ime antihrist/Smrt Hristu. Upravo naziv njene numere „Zvona pakla“ dat je jednom američkom DVD, koji je ovde na tržište plasirao Centar za prirodnjačke studije i čiji je tiraž planuo, verovatno više zbog provokativnog naslova nego zbog sadržaja. ''

 

За почетак све је извучено из контекста.

1. О нумери томпс стонса нећу да причам.

2. Therion  је бенд који уистину воли окултне и мистичне идеје и учења, али никакве везе са сатанизмом немају ни кроули ни они. Звер је манипулативна интерпретација. Назив групе не значи ђаво јер се нигде у библији не спомиње да је ћаво звер тако ни у хришћаској доктрини не постоји такав појам. Шта значи терион у извору? Изволте википедија  Цитат са википедије ''Therion, the name the Greeks gave to the constellation Lupus ("wolf")''

Дакле терион је реч за дивљу животињу. Буклвано. Никаква звер у мистичном смислу те речи. Терион као неки окултни појам први пут се јавља код алистера кроулија. Што може лако да се препише његовом бунту против хришћанске догме али не против хришћанства лично са обзиром да кроули у својој књизи пише о исусу као једном од најпродуховљенијих и најчистијих људи и даје му све могуће похвале. Али наравно то се нико не сети да каже о Кроулију. Сви причају да се назвао 666 и да је наводно неки сатаниста.  Али о томе колико је хвалио Исуса, Будху и мухамеда као људе са јако високом духовнћу нико.

3.  Кис је бенд спрдња, и нико их не схвата озбиљно. 

4. ACDC je назив за висок напон. Не знам који је пајсер измислио да значи оно што аутор наводи у писму.

5. Звона пакла. Назив? Звучи кул. Једноставно. То је то.

Итд. да не демантујем сваку непотребну ситницу. Капирате поенту. Човек је извадио 10 бендова по једну песму, у којо се спомиње зло и тиме осућује целу музику. Ајд да је бар то поента песме, него вади из контекста. Јасно сваком ко је иоле слушао рок или метал.

Даље цитат

'' Naravno, takvu muziku prati i odgovarajuća scenografija sa satanstičkim simbolima, kao što su 666, obrnut krst, satanski pozdrav kornato, svastika, pentagram, itd. Neki, poput grupe „Beli zombi“, na sceni izvode i satanske rituale.''

1. Свастика није сатанистчки симбол.

2. Пентаграм није сатанистички симбол.

3. Сатански поздрав!? А кад га миле китић покаже нико о томе не прича? http://tracara.com/wp-content/uploads/2009/05/mile-kitic.jpg

О том станском поздраву. Живо ме занима ко је измислио ту глупост са обзиром да се јавља тек у 20том веку. Колико ја знам.

 

Е сад мало о закључку.

Цитат аутора писма:

'' Valjda je ovo dovoljno za roditelje da pogledaju kakvu muziku slušaju njihova deca, a i za ostale da o ovoj temi razmisle. Zašto se i kod nas ne omoguće istraživanja ove vrste, koja sigurno mogu poslužiti pri donošenju mera za suzbijanje nasilja među mladima. ''

 

За почетак. за цењеног аутора, све бендове које је он навео овде нису уопште заступљени код младих. А посебно код тих којима је насиље особина.

Чак шта више та музика је одличје интелигентније омладине, што говори гомила истраживања о односу интелигенција и музика.

Даље насилници више слушају цецу, секу, лукаса, целу гранд параду, димчу и милана станковића него хеви метал и рок.

Даље, све је то кренуло од глупе претпоставке да музика испира мозак и тобоже улази у подсвест. Што је тешка неистина која нема 2 чињенице иза себе. Наравно неке врсте музике развијају једне емоције, неке друге. За хеви метал се чак у истраживању каже да је анти стрес музика, поред тренса, и да младе ослобађа стреса.

Металци, панкери, рокери и остали оду на концерт, слушају тврће ритмове ту се искачу никог не повреде и мирни су.

У кафани данашња омладина слиша цецу, заплаче се, сети се како је аркан био зајебан па оде са 3 % крви у алкохолу да истерује правуд и лечи своје фрустрације батинањем других.

 

Толико о музици. 

 

За крај :

 

Malo pank rocka :) Da, onog koji podstice na nasilje.

A evo josh malo.

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana