Ekologija

Duhovna reciklaža

nova_slika_srbije RSS / 28.09.2009. u 17:38

      U Srbiju, zemlju huligana, ratnika i gubitnika, zemlju večite inflacije i secesije, zemlju svetih košarkaša, nadri političara i svetskih čuda, moralne krize i uopšte svake krize, zemlju konstantne emigracije i diskriminacije, zemlju četvrtog sveta i četvrtog stepena radijacije pojavili su se uvozni kontejneri. Oni služe građanima da povećaju svest o zaštiti i očuvanju sredine u kojoj živimo. To su kontejneri za reciklažu.

      Najkraće rečeno, reciklaža je proces prerade otpadnog materijala. Uglavnom plastike, papira i stakla. Cilj recikliranja nije samo velika ušteda novca već i želja stanovnika planete da se osećaju bezbednije.
Platon je prvi čovek koji je ukazivao na to da je recikliranje veoma važno i za čovekov duh. Evo zašto.

      Pre procesa reciklaže otpadnih materija svaki stanovnik ove zemlje koji ima nameru da učestvuje u ovom globalnoj potrebi mora da se podvrgne duhovnom recikliranju. Ovakva vrsta recikliranja podrazumeva sledeće:

- birajte sa kim ćete biti prijatelj. Plastične prijatelje bacite u žute kontejnere. Kada budu pretrpeli proces reciklaže možete ih kasnije kupiti za male pare u vidu pepeljare ili korpe za odlaganje prljavog veša;

- birajte muziku koju ćete slušati. Ona otkriva vaše poreklo, temperament, stepen obrazovanosti i emancipovanosti. Recikliranje muzike je najlakše u ovom procesu duhovne reciklaže. Samo odaberete opciju „delete“;

- birajte hranu koju ćete jesti. Za početak mesni narezak zamenite mladom junetinom a punomasnu „Kravicu“ organskim čajem ili mineralnom vodom;

- napokon, reciklirajte loše osobine na koje vam ljudi sugerišu. Ovo je ujedno i najteži zadatak u procesu duhovne reciklaže i može da potraje duže nego što ste mislili.

      Kada završite sa ovakvim procesom recikliranja tek ste onda spremni da papir odložite u plavi, plastiku u žuti, metal u sivi a staklo u zeleni kontejner.

      Dok reciklirate možete i da: posetite izložbu srpskog slikarstva XIX i XX veka u galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, pročitate knjigu „Imam čast“ Valentina Pikulja, slušate Ravela u izvođenju Ive Pogorelića ili pogledate mjuzikl „Billy Elliot“ koji će vam pomoći u kulturno-mentalnom progresu ili – duhovnom recikliranju.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana