Mediji| Politika

Ah, taj neposlušni Iran...

Bojan Budimac RSS / 26.09.2009. u 13:33

Uskoro će biti 5 godina od obelodanjivanja Dulferovog izveštaja. Ne znate šta je Dulferov izveštaj? Pa... Dulferov izveštaj je verovatno najskuplji dokument u novijoj istoriji čovečanstva (ako ne i svih vremena). Cijena? Prava sitnica, neodređen broj iračkih života (kontroverzna tema u koju ne ulazim – procene se kreću od nekoliko desetina hiljada do milion i kusur), oko 5 hiljada američkih života, 2,5 miliona izbeglica, 2 miliona interno raseljenih, o količini jada, bede i naravno love da ne pričamo.

Sve to da bi Mr Čarls Dulfer, koji je nasledio dr Keja na čelu tima koji je posle invazije tražio iračko oružje za masovno uništavanje, izvestio poslodavce da nema, nada, ninzs, yok. (I) naravno, sve ovo je uslovno ako verujemo da je Irak napadnut i okupiran iz razloga što je sa sve tim nepostojećim oružjem predstavljao pretnju "miru u svetu" (i svemu što vole mladi). Jastrebovi poput Holbruka su tada išli dotle sa natezanjem, ma šta natezanjem okretanjem naglavce, međunarodnog prava tvrdeći da bi, pajz sad, nenapadanje Iraka predstavljalo kršenje istog. Prilično bizarno...

Lenjost i spremnost mejnstrim medija da (opet/uvek) slepo prate političare bez da ih rešetaju teškim pitanjima i/ili barem izražavaju sumnju u ono što pričaju (J)opet dostiže nepodnošljive nivoe. Govorim o ponovnom "gasiranju" tzv. iranske krize.

Shock & anger

"Dramatično" otkriće postrojenja za obogaćivanje uranijuma blizu Koma je "šokirala i naljutila" međunarodnu zajednicu (šta god to bilo), a "trojka" koja je najšokiranija i najljuća, za razliku od iračkog slučaja, je promenila jednog člana (ovog puta umesto Španije Francuska je rame uz rame sa SAD i Velikom Britanijom). Ha! Konačno dokaz da Iranci muljaju!

S druge strane Iranci tvrde da ništa ne muljaju i da nisu u prekršaju, jer po sporazumima ne moraju da prijavljuju ništa 180 dana (šest meseci) pre unošenja radioaktivnog materijala u postrojenje.

Obe strane spinuju. "Međunarodna zajednica" pokušava da ponovi isti spin koji je svojevremeno primenjen na postrojenja u Natancu (vrištalo se o obogaćivanju uranijuma, kad u tim zgradama nije bilo nijedne jedine centrifuge). U mejnstrim medijima je uobičajeno naleteti na informaciju da je Iran krio svoj nuklearni program čitavih 18 godina. Što je u najmanju ruku zamagljivanje i može se svesti se na diskusiju da li kriješ nešto što ne moraš da prijaviš.

U ovom slučaju je od presudnog značaja informacija (koju zna, za sada, samo vlada Irana, a možda i IAEA) o tome kada je doneta odluka da se postrojenje u Komu i kada se isto počelo graditi. Fakat je da je tih 180 dana norma koja važi za sve potpisnike Međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT u daljem tekstu), ali je isto tako fakat da je Iran 2003. potpisujući Dodatne protokole (model dokumenta, pdf fajl), pristao i na promenu Safeguards agreement (sporazum kojim se reguliše kontrola Međunarodne agencije za atomsku energiju, IAEA u daljem tekstu) i dodatnih aranžmana u kojima se traži da se nova postrojenja prijave čim je odluka o njihovoj izgradnji doneta.

(Izvini Brajoviću, nema šanse da prevodim zvanične dokumente)
15. The Subsidiary Arrangements General Part in force with Iran from 1976 to 26 February 2003 included what was, until 1992, standard text which called for provision to the Agency of design information on a new facility no later than 180 days before the introduction of nuclear material into the facility, and the provision of information on a new LOF (location of facility) together with the report relating to the receipt of nuclear material at the LOF. With the acceptance by Iran on 26 February 2003 of the modifications to the Subsidiary Arrangements proposed by the Agency, the Subsidiary Arrangements General Part now requires Iran to inform the Agency of new nuclear facilities and modifications to existing facilities through the provision of preliminary design information as soon as the decision to construct, to authorize construction or to modify has been taken, and to provide the Agency with further design information as it is developed. Information is to be provided early in the project definition, preliminary design, construction and commissioning phases. (Implementation of the NPT safeguards agreement in the Islamic Republic of Iran, str 4, link je pdf fajl)

Situacija je perfektna za spin, a kako to obično biva svi igraju za domaću publiku. Ahmedinedžad igra za dve trećine Iranaca koji podržavaju mirovni nuklearni program. Obama manje-više samo nastavlja politiku staru 30 godina. Plašim se da se obojica ubrzano zafarbavaju u ćošak, što ne izgleda obećavajuće glede predstojećih pregovora.

Bottom line

Ono što je bitno znati u ovoj celoj stvari je da IAEA u svim izveštajima o iranskom nuklearnom programu ponavlja ad nauseam da nema preusmeravanja radioaktivnog materijala i da je sav radioaktivni materijal pod kontrolom agencije. Da su ti izveštaji redovno spinovani u mejnstrim medijima, a tako su lako dostupni na sajtu IAEA. Da se nuklearno oružje ne može praviti od uranijuma obogaćenog na stepen industrijskog (3-5%, Iran obogaćuje na 3 koma nešto) ma koliko tona toga neko posedovao. Da u slučaju da Iran (ili bilo koja zemlja for that matter, recimo Brazil) hoće da obogati uranijum na veći procenat morao bi prvo da izbaci IAEI iz zemlje, što bi praktično značilo povlačenje iz NPT-a. Da beskrajno ponovljena laž da se Iran opire inspekcijama neće postati istina, pa makar je do besvesti ponavljali Obama, Braun i Sarkozi (sve u horu). Da je "strah" od "iranske bombe" najveće vojne sile u regionu samo kabuki teatar (ista ima preko 200). Da napraviti upotrebljivu atomsku bombu (naglasak na upotrebljivu) uopšte nije jednostavan biznis kako se to servira u mejnstrim medijima.

********************

Beleška na margini

Dosta sam pisao o ovoj krizi i ovde na blogu – ovde, ovde i ovde, pa me mrzi da ponavljam mnogo stvari, koje možda nije zgoreg znati.

"Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me" u izvođenju Dž.W.Buša

 



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mladen.mladen mladen.mladen 13:47 26.09.2009

cek cek

cek da procitam prvo ovde, ovde i ovde, pa se vracam...
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:54 26.09.2009

Re: cek cek

cek da procitam prvo ovde, ovde i ovde, pa se vracam...

Načitačeš se
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:01 26.09.2009

Re: cek cek

Него, док Младен чита оно овде, овде и овде, има времена да те питам: како то да нпр. Кина није та међународна заједница. Даље, где је Кина међународна заједница, а где, опет, Русија? Докле се протеже то својство међунарoднозаједништва код појединих светских сила?

Мислим да ћеш темељан одговор стићи да напишеш таман док Младен све оно ишчита!?
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:36 26.09.2009

Re: cek cek

Predrag Brajovic
Него, док Младен чита оно овде, овде и овде, има времена да те питам: како то да нпр. Кина није та међународна заједница. Даље, где је Кина међународна заједница, а где, опет, Русија? Докле се протеже то својство међунареднозаједништва код појединих светских сила?

Мислим да ћеш темељан одговор стићи да напишеш таман док Младен све оно ишчита!?

Pa znaš kako, to je vrlo zanimljiv pojam. Svojevremeno je, sada eks, ministar inostranih poslova Velike Britanije Džek Strou prokomentarisao jedno glasanje Generalne skupštine UN, kada su na jednoj strani bile SAD, Izrael i par pacifičkih ostrvskih država, a na drugoj čitav "ostatak sveta", da je Britanija ostala uzdržana jer je pitanje "podelilo međunarodnu zajednicu". 5:100iveliki kusur, baš su se rascepili
eizo eizo 17:32 26.09.2009

Re: cek cek

Mene odusevljava sto se Rusi ubise od protivljenja Iranskom naoruzanju a oni im prodaju kompletnu opremu
eizo eizo 17:35 26.09.2009

Re: cek cek

Mene odusevljava sto se Rusi ubise od protivljenja Iranskom naoruzanju a oni im prodaju kompletnu opremu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:40 26.09.2009

Re: cek cek

eizo
Mene odusevljava sto se Rusi ubise od protivljenja Iranskom naoruzanju a oni im prodaju kompletnu opremu
eizo
Mene odusevljava sto se Rusi ubise od protivljenja Iranskom naoruzanju a oni im prodaju kompletnu opremu

Шта је, еизо, ниси ваљда на dial up-у, па штуцаш?

Иначе, што се тиче Руса, тиме само дижу цену своје робе: "Па видите да се цео свет противи вашем наоуружавању бла-бла-бла доводимо сами себе у непријатну ситуацију бла-бла-бла па добро, слажемо се да сносимо тај лош имиџ бла-бла-бла али, знате, цена због ризика и лошег имиџа итд..."
mara92 mara92 18:05 26.09.2009

Re: cek cek

Мајка Русија (ако сме Мара да се убаци овде) је врло паметно одиграла...Буш је запео око ракетног штита, а ови су заузврат, пуштали "буве" како извесна опремица иде пут Ирана, са све чикама који помажу и показују како се ради (те је Нетанијаху чим прије бивао по Москви)....такође, не знам шта би око оног веселог брода који је наводно носио дрвну грађу, па се некако из Северног мора - неставши тобож, створио код Африке (шта је ту било у товару, па они отмичари - кажу Мосадови хонорарци и тако)...
Дакле, Амери су примили поруку к знању, па пошто су смирили доживљај са постављањем постројења по Чешкој и Пољској, Русија се обавезује да мало као "притегне" Иранце...
...
Да, тај појам "међународна заједница" је врло транспарентан. Поменусте Кину, а исто тако не чух нешто Пакистан или Индију (они барем имају нарамак којечега радиоактивног и разумеју се у ствар, зар не?)...
...
Ипак, да напоменем: Иран и иранска "демократска пракса" коју видесмо око и после председничких избора баш и не представља еклатантан пример државе права и слобода...акомеразумете
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:25 26.09.2009

Re: cek cek

Ипак, да напоменем: Иран и иранска "демократска пракса" коју видесмо око и после председничких избора баш и не представља еклатантан пример државе права и слобода...акомеразумете

Ponavljam, dosta mi je više da stavljam disclaimere tipa "ne branim niti mi je to namera iranski režim".
mara92 mara92 18:37 26.09.2009

Re: cek cek

...а не...ма нисам зато написала...Аман! Да знаш да је и мени мука што свако мало негде морам да ставим нешто типа дисклејмера...Уосталом, могу свакоме да реплицирам и појасним ако треба.
Хтела сам да кажем како имам замерке на што шта у Ирану, али да ме то не спречава да констатујем неке друге ствари које им се дешавају. Та реченица је нека мала референца на појаву да се, некритички, или безпоговорно подржава све што раде западне силе или се иде у другу крајност, па се све што долази са Запада неаргументовано критикује
eizo eizo 19:11 26.09.2009

Re: cek cek

Jeste jeste, Budimac tajno iz Turske navija za Iran, svi ti belci su isti...

...a verovatno i za Partizan navija...
antioksidant antioksidant 19:50 26.09.2009

Re: cek cek

...a verovatno i za Partizan navija...

miloradkakmar miloradkakmar 14:34 26.09.2009

Koliko

će i da li će na ovu / nuklearnu/ situaciju uticati bojkot SAD i saveznika u UN, povodom govora Ahmadinedžada o "nehumanoj politici " Izraela prema palestinskim teritorijama i intervencijama po svetu koje predvode SAD? Bojim se da to može biti dodatni razlog za nove ultimatume i " inspekcijske preglede "- nova zaoštravanja.
Samo razmišljam.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:44 26.09.2009

Re: Koliko

miloradkakmar
će i da li će na ovu / nuklearnu/ situaciju uticati bojkot SAD i saveznika u UN, povodom govora Ahmadinedžada o "nehumanoj politici " Izraela prema palestinskim teritorijama i intervencijama po svetu koje predvode SAD? Bojim se da to može biti dodatni razlog za nove ultimatume i " inspekcijske preglede "- nova zaoštravanja.
Samo razmišljam.

Pa mislim pošto Iran nema nikakve šanse da popravi svoj status glede "međunarodne zajednice" osim da se mule samoukinu i zamole sina šaha Reze Pahlavia da se vrati na tron, onda Ahmedinedžad igra ne samo za domaću nego bliskoistočnu publiku. Inspekcije su tamo i ovako i onako, cilja se na nove sankcije, koje bi verovatno ograničile uvoz benzina (glupo ali istinito Iran pati sa benzinom, jer nema dovoljno rafinerija). No, uprkos nekoj neodređenoj retorici ni Moskva ni Peking nisu raspoloženi prema daljem stiskanju (čini mi se).
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:55 26.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
miloradkakmar
će i da li će na ovu / nuklearnu/ situaciju uticati bojkot SAD i saveznika u UN, povodom govora Ahmadinedžada o "nehumanoj politici " Izraela prema palestinskim teritorijama i intervencijama po svetu koje predvode SAD? Bojim se da to može biti dodatni razlog za nove ultimatume i " inspekcijske preglede "- nova zaoštravanja.
Samo razmišljam.

Pa mislim pošto Iran nema nikakve šanse da popravi svoj status glede "međunarodne zajednice" osim da se mule samoukinu i zamole sina šaha Reze Pahlavia da se vrati na tron, onda Ahmedinedžad igra ne samo za domaću nego bliskoistočnu publiku. Inspekcije su tamo i ovako i onako, cilja se na nove sankcije, koje bi verovatno ograničile uvoz benzina (glupo ali istinito Iran pati sa benzinom, jer nema dovoljno rafinerija). No, uprkos nekoj neodređenoj retorici ni Moskva ni Peking nisu raspoloženi prema daljem stiskanju (čini mi se).


Ajde malo da te nerviram Budimce

Prvo, ne razumem tvoju procenu - jel', po tebi, Ahmdinedzad sprema tu bombu ili ne? (Ahmadinedzad: to je ovaj sto je pokrao sopstvene izbore, pa onda uz pomoc vojske, policije i garde ugusio proteste, ali eto voli da se poziva na neko medjunarodno pravo i ugovore i ocekuje da mu veruju na rec kad se kune u majku da to sto pravi u unutrasnjosti planina nije postrojenje za vojno obogacivanje uranijuma. Lici po malo na nekog iz nasih krajeva, a?) Ako ne sprema bombu, sta se onda buni oko prijavljivanja postrojenja, kolicina goriva, inspekcija? Ako sprema, sta se onda buni protiv sankcija, eventualnog bombardovanja tih postrojenja, kad se vec nema ljudi/para za okupaciju (mada koliko cujem iz "mojih izvora" () Iran samo sto se nije raspao u buducem gradjanskom ratu, ili "revoluciji" kako oni vole to da zovu, jer dolaze mladi ljudi, a vrlo besni, i koji ne mare o prethodnoj revoluciji preterano mnogo, da ne kazem da CIA i ostala bratija sigurno uveliko vrsljaju tamo)? Koliko ja vidim iz svega ovog sto si ti ovde napisao, kurce se kao i Sadam sto se kurcio, a ovaj znamo kako je prosao.

Drugo, to sto Rusija i Kina nisu raspolozene za pritiske i sankcije mozda ima nesto sa time sa kolikom su kintom uletele tamo i koliko debelo suruju sa ovim ludakom na vlasti. Ne znam, samo nagadjam.

Trece, mislim da nije bas fer da ovih milion poginulih civila kao i ko zna koliko miliona izbeglica uvek strpas u isti kos sa Amerima i onda optuzis za sve tu Busovu muljavinu oko WMD, umesto da pomenes da je vecina tih ljudi pobijena/proterana/pobegla u internom medjumuslimanskom sukobu koji je postojao mnogo pre nego sto su Ameri tamo zagazili. (da te podsetim, to su ovi sto su do skora dizali u vazduh stotinak civila (svojih sugradjana) dnevno po pijacama - zamisli samo sta bi bilo da je Sadam imao bombu i da su ga ovi divljaci svrgli sa vlasti).

Konacno, u zemlji u kojoj se mostovi prave za 200.000 evra, uopste nije problem napraviti ako nista drugo onda prljavu bombu. Svejedno da li je to Irak ili Iran, mislim da ima razloga za paniku.



Bojan Budimac Bojan Budimac 16:10 26.09.2009

Re: Koliko

mislim da ima razloga za paniku.

Pa ti paniči, tu ti ne mogu pomoći.
Eno dole napisah ko misli da Iran nema vojni nuklearni program (IAEI i 15 američkih obaveštjnih agencija).

Krajnje je licemerno to što pričaš "pobili se oni sami", jer svi izveštaji te smrti, izbeglištva i interna preseljenja (i sav ostali jad i čemer tamo) definišu kao posledice rata. Da nije bilo invazije ne bi se desilo full stop.

Samo mi objasni kako bi se ta "prljava bomba" imala isporučiti? Misliš da je onaj režim tamo skroz iracionalan i samoubilački, pa razmisli bolje. Osim toga treba li po stoti put ponavljati da IAEI u svakom izveštaju ponavlja da nema deiverzije fisionog materijala. Zaviri malo u te ugovore.

P.S. Ne možeš me iznervirati, možeš me samo nasmejati
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:53 26.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
mislim da ima razloga za paniku.

Pa ti paniči, tu ti ne mogu pomoći.
Eno dole napisah ko misli da Iran nema vojni nuklearni program (IAEI i 15 američkih obaveštjnih agencija).

Krajnje je licemerno to što pričaš "pobili se oni sami", jer svi izveštaji te smrti, izbeglištva i interna preseljenja (i sav ostali jad i čemer tamo) definišu kao posledice rata. Da nije bilo invazije ne bi se desilo full stop.

Samo mi objasni kako bi se ta "prljava bomba" imala isporučiti? Misliš da je onaj režim tamo skroz iracionalan i samoubilački, pa razmisli bolje. Osim toga treba li po stoti put ponavljati da IAEI u svakom izveštaju ponavlja da nema deiverzije fisionog materijala. Zaviri malo u te ugovore.

P.S. Ne možeš me iznervirati, možeš me samo nasmejati


Eh, Budimce, ja zabacio udicu al' se ti ne das upecati ;-). Jedino smesno ovde su neki tvoji odgovori.

1. Sto se isporuke prljavih bombi tice, ne moram valjda ja da ucim talibane, alkaidu i ostale bombase samoubice kako se u vazduh dizu zgrade i vozovi puni mrskih stanara i putnika. Koferce u Ladu, pa u neku od zemalja tipa nase ili bilo koje novopecene EU gde je policija zauzeta sprecavanjem gej parada i socijanlnih nemira - mislis da je to stvarno neki veliki problem, samo ako se docepaju materijala? Osim toga, zar se nije Iran vec x puta kurcio dalekometnim raketama koje lako dobace ako nista onda barem do mrskog Izraela?

2. Nema veze kako neko definise nesto, nego ko koga i zasto dize u vazduh. Stvarno su se muslimani pobili izmedju sebe i odgovorni su za sve zrtve i patnje od okupacije na ovamo. Da su toliko kivni na Amere mogli su da se dignu zajedno protiv mrskog okupatora, ali nisu. Ili da se predaju i krenu da organizuju omladinske radne akcije i naprave pristojnu zemlju, ali eto nisu ni to. Da je Sadam kojim slucajem riknuo prirodnom smrcu (u sta se i vojni puc racuna u tim srecnim zemljama), isto bi bilo. A ne daj boze da ga je nasledio neki od njegovih mentalno poremecenih sinova. Jedino sto Ameri, koliko vidim, povremeno zaseru je da dignu u vazduh neke svatove i niko da visi zbog toga, ali se to kod tebe racuna kao tih milion koje su divljaci pobili. Mozemo sigurno da krivimo Amere sto su to sranje otpoceli, ali nisu oni koji ga sad sprovode u delo vec verski fanatici, pa bi bilo red da nekad i njih pomenes, reda radi.

3. Pa jel' ti stvarno ne vidis protivrecnost u tome sto pises? Prvo kazes da je otkriveno postrojenje za obogacivanje uranijuma, a onda kazes da IAEI i ti nesposobljakovici iz obavestajnih agencija tvrde da Iran ne muva nista sa vojnim programom, to jest da ga nema. Znaci, ako je otkriveno, prethodno je valjda moralo bili skriveno ili barem neprijavljeno. Ako je bilo skriveno, zasto je bilo skriveno, kad su vec potpisnici svih tih sporazuma kako navodis? Sve mi se cini da i oni muvaju i to vrlo tesko i ozbiljno a i da ti baratas nekim poluinformacijama i onda to spinujes kako ti volja. MIslim i to je ok, ali onda i ja moram da se nasmejem tebi, ako dozvolis

Licno mislim da nijedna od sabanskih zemalja iz tog regiona ne da ne treba da ima nuklearni vojni program, nego ne treba da ima nista vezano sa nuklearnom energijom. Imaju naftu, fala bogu, umesto da zidaju palate ko Sadam, neka kupuju struju od komsija ili neka plate da im Nemci ili Rusi sagrade elektrane i dovoze-odvoze gorivo i niko ih nece pipnuti. Kad budu demonstrirali bar jedno pola veka demokratije i postovanja ljudskih prava, onda moze da se razgovara o nekakvim programima. Da moze da im se veruje da u planinama ne obogacuju uranijum sve bi bilo ok, ali ljudima koji kradu izbore, pa pale i ubijaju demonstrante, bicuju ili kamenuju zene ili truju svoje sunarodnike bojnim otrovima tesko da moze, zao mi je.





Bojan Budimac Bojan Budimac 20:03 26.09.2009

Re: Koliko

Jedino smesno ovde su neki tvoji odgovori.

A ti si smešan ko bioskop. Mešaš babe-žabe, nisi u stanju da pročitaš šta piše, ali imaš mišljenje, da sad ne budem prost i izvlačim onu o gdeseleđaprestajupristojnozvati i mišljenima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:07 26.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
Jedino smesno ovde su neki tvoji odgovori.

A ti si smešan ko bioskop. Mešaš babe-žabe, nisi u stanju da pročitaš šta piše, ali imaš mišljenje, da sad ne budem prost i izvlačim onu o gdeseleđaprestajupristojnozvati i mišljenima.


Ajde bar prestani da sam sebi dajes preporuke na komentare ;-).

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:09 26.09.2009

Re: Koliko

Ajde bar prestani da sam sebi dajes preporuke na komentare ;-).

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:25 26.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
Ajde bar prestani da sam sebi dajes preporuke na komentare ;-).



Mislim, daj meni preporuku, makar za upornost, vidis da sam skoro jedini predstavnik State Department-a na tvom blogu
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:33 26.09.2009

Re: Koliko

vidis da sam skoro jedini predstavnik State Department-a na tvom blogu

Boltone ti li si? (pa zar si se ugurao i u ovu administraciju?)
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:53 26.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
vidis da sam skoro jedini predstavnik State Department-a na tvom blogu

Boltone ti li si? (pa zar si se ugurao i u ovu administraciju?)


Ne, ne, kume Ladene-a, to sam ja, Ramsfeld. Kako si ti - bolje nego teca Zarquawi ?




srdjan.pajic srdjan.pajic 00:22 27.09.2009

Re: Koliko

Bojan Budimac
vidis da sam skoro jedini predstavnik State Department-a na tvom blogu

Boltone ti li si? (pa zar si se ugurao i u ovu administraciju?)


E, hvala za preporuku .





shumska shumska 00:44 27.09.2009

Re: Koliko

Licno mislim da nijedna od sabanskih zemalja iz tog regiona


šabanske zemlje?
?!?!
dragan7557 dragan7557 09:41 28.09.2009

Re: Šta god to bilo

kurce se kao i Sadam sto se kurcio, a ovaj znamo kako je prosao.

Svakako da znamo - Medunarodni sud u Hagu ga osudio za zločin protiv čovečnosti i sada robija pravednu kaznu, izrečenu od strane Suda Međunarodne Zajednice
" međunarodnu zajednicu (šta god to bilo),


Pošto je Hag bio daleko a troškovi prevoza skupi, radi uštede je Međunarodna Zajednica donela unanimnu odluku da se sudi u Bagdadu kao jednoj od Kolevki ljudske "civilizacije", a završetak bi mogao da oduševi sve pravedne ljude sveta na čelu sa Preston Bušom.

Primenom Lex Talion je stvar brzo i nadasve "pravedno" okončana na zadovoljstvo Međunarodne Zajednice

(šta god to bilo)

dok je deo iste M.Z. radi objektivnih potreba demokratije izmenio sastav M.Z.............
a "trojka" koja je najšokiranija i najljuća, za razliku od iračkog slučaja, je promenila jednog člana (ovog puta umesto Španije Francuska je rame uz rame sa SAD i Velikom Britanijom).

(šta god to bilo),

uz poštivanje broja svetog broja TRI i slovima tri, kao Sveto Trojstvo, a međunarodna "Troika" (M.Z.) juri po svoj prilici u novi rat.

Preporuka nije ni vredna spominjanja kad su tvoji postovi u pitanju

Pozdrav,

dragan7557 cerski
wukadin wukadin 09:57 28.09.2009

Re: Koliko

Srđane Pajiću,
Taj "ludak" na vlasti nije priznao "Kosova", a manipulisao je koliko i neki američki saveznici. Hmm... ima li u Saudijskoj Arabiji uopšte izbora? Šta je sa Egiptom? Koja zemlja jedina drži zvanično teritorije druge zemlje pod okupacijom?!
A to što Ahmedin ima problema i nije loše. Tako će više da zavisi od Rusije i Kine, pošto drugima i ne može da se obrati za pomoć.
Neka nova "revolucija" - videsmo kako se završila u startu. Malo podsećanje: istog dana kad ubiše lapu Nedu (stvarno beše lepa i zbog toga mi još više žao) američka bespilotna letelica pobi u Pakistanu 60 ljudi. Šta, oni nisu možda ljudi - nemaju evropska imena i izgled, nisu pali na strani "demokratije"...

Uzgred, nesvrstani, što nije mali broj zemalja, pozvaše Ahmedina da organizuje sledeći samit. Toliko o njegovoj "izolovanosti" od strane "celog sveta"...
Goran Vučković Goran Vučković 10:44 28.09.2009

Ja bih sve to...

Licno mislim da nijedna od sabanskih zemalja iz tog regiona ne da ne treba da ima nuklearni vojni program, nego ne treba da ima nista vezano sa nuklearnom energijom. Imaju naftu, fala bogu, umesto da zidaju palate ko Sadam, neka kupuju struju od komsija ili neka plate da im Nemci ili Rusi sagrade elektrane i dovoze-odvoze gorivo i niko ih nece pipnuti. Kad budu demonstrirali bar jedno pola veka demokratije i postovanja ljudskih prava, onda moze da se razgovara o nekakvim programima. Da moze da im se veruje da u planinama ne obogacuju uranijum sve bi bilo ok, ali ljudima koji kradu izbore, pa pale i ubijaju demonstrante, bicuju ili kamenuju zene ili truju svoje sunarodnike bojnim otrovima tesko da moze, zao mi je.

Dobro integrisan u novo okruženje (US)? Zvučiš kao neko ko govori iz pozicije vlasnika nekoliko hiljada nuklearnih bojevih glava, dostavljivih na bilo koje mesto na Zemlji u roku od nekoliko sati



Lično mislim da bi trebalo da se informišeš malo o toj priči sa bojnim otrovima, da vidiš koliko u njima ima prljavih prstiju "nešabanskih zemalja". Ili prljave prste "nešabanskih zemalja" u "razvoju demokratije" u tom regionu, uključujući i "colourful characters" kao što je pokojni baron Christopher Montague Woodhouse zvani Monty, na primer.

Interesantno je kako se ljudi lako identifikuju sa silom koja se predstavlja kao moral.
bjes bjes 10:57 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Interesantno je kako se ljudi lako identifikuju sa silom koja se predstavlja kao moral.

овде не треба да стоји "људи" него "гњиде"
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:05 28.09.2009

Re: Šta god to bilo


dragan7557 cerski

Hvala Cerski.
Samo pazi, ovim komentarom se dovodiš u situaciju da po ekspresnom postupku budeš proglašen obožavateljem lika i dela Sadama Huseina (nadam se da nije potrebno reći ne sa moje strane).

Mene impresionira ta optika koja ljudima izbriše ne samo nijanse sivog nego i sve boje, pa se slika svede na crno-belo. Kad se to desi onda "sitnice" kao što su prava, zakoni (pa bili oni i međunarodni) i slične "trice i kučine" ne predstavljaju nikakvu prepreku takvim posmatračima (crno-belog) da se jasno odrede ne dajući ni pet para, zapravo pljujući na pomenuta prava i zakone koje čak i oni sami, ali u drugim okolnostima zovu "najvišim civilizacijskim dostignućima". Najsmehotresnije je što će često jedni te isti ljudi u jednom slučaju vrištati kako zločin ne opravdava drugi zločin (propozicija sa kojom se ja 100% slažem, samo je ne primenjujem selektivno), dok će u drugom slučaju zločin biti opravdanje za mega-zločin bez ikakvih problema.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:07 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Interesantno je kako se ljudi lako identifikuju sa silom koja se predstavlja kao moral.

Samo da podvučem i da se ne složim sa Bjesom -- čim nekoga počnemo nazivati "gnjidom" napravili smo veliki civilizacijski korak nazad. Gnjide se ubijaju, zar ne?
Goran Vučković Goran Vučković 11:08 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

овде не треба да стоји "људи" него "гњиде"

Ja stvarno ne volim da budem grub i verujem da u najvećem procentu slučajeva ljudi imaju dobru nameru u politici. Problem je, čini mi se, što Srđan shvata Bojana kao nekakvog "napadača na svete vrednosti zapadne civilizacije", pa propušta da vidi stvari koje mu stoje pred očima. Ali propaganda je i zamišljena da tako deluje, zar ne - oslanja se na strah, sujetu i "svete istine" :)
Goran Vučković Goran Vučković 11:10 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...


Samo da podvučem i da se ne složim sa Bjesom -- čim nekoga počnemo nazivati "gnjidom" napravili smo veliki civilizacijski korak nazad. Gnjide se ubijaju, zar ne?

Samo da se složim sa Bojanom

Ako bih sažeo njegov društveni angažman ovde na blogu, za koji sam mu veoma zahvalan, u jednu rečenicu - to bi stalo u ovo što sam boldovao.
bjes bjes 11:16 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Bojan Budimac
Interesantno je kako se ljudi lako identifikuju sa silom koja se predstavlja kao moral.

Samo da podvučem i da se ne složim sa Bjesom -- čim nekoga počnemo nazivati "gnjidom" napravili smo veliki civilizacijski korak nazad. Gnjide se ubijaju, zar ne?


Ма ово сам ја "више фигуративно", нешто попут Шербеџије из "Вариоле", о полним органима и карактерним особинама... :)

А кад смо већ код гњида или, рецимо, комарца, може и овако: убијаш ли ти комарца тиме што му не даш да уђе у собу где спаваш и напије ти се крви, да би преживео? :)
bjes bjes 11:22 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Ako bih sažeo njegov društveni angažman ovde na blogu, za koji sam mu veoma zahvalan, u jednu rečenicu - to bi stalo u ovo što sam boldovao.


не капирам, ради ли се овде о мом ангажману на блогу?

напишем у просеку 2 реченице месечно, обично кад се изнервирам, а тада баш не би требало ништа да пишем, али јбг - стога стварно стоји да су ми коментари велики корак уназад...
Goran Vučković Goran Vučković 11:24 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...


не капирам, ради ли се овде о мом ангажману на блогу?

напишем у просеку 2 реченице месечно, обично кад се изнервирам, а тада баш не би требало ништа да пишем, али јбг - стога стварно стоји да су ми коментари велики корак уназад...

Društveni angažman Bojana Budimca
bjes bjes 11:28 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Goran Vučković

не капирам, ради ли се овде о мом ангажману на блогу?

напишем у просеку 2 реченице месечно, обично кад се изнервирам, а тада баш не би требало ништа да пишем, али јбг - стога стварно стоји да су ми коментари велики корак уназад...

Društveni angažman Bojana Budimca


па тако реци, препадох се :)
dragan7557 dragan7557 12:05 28.09.2009

Re: Koliko

Licno mislim da nijedna od sabanskih zemalja iz tog regiona

Države predhodnice iz tog šabanskog regiona su kolevka civilizacije mnogo bolje nego ove današnje, naravno ova saznanja nisu baš svakom dostupna.

dragan7557 cerski
antioksidant antioksidant 14:45 28.09.2009

Re: Koliko

kolevka civilizacije mnogo bolje nego ove današnje

kolevka ove danasnje civilizacije...



a to koliko je ta nekadasnja bila bolja - otkud znam...
ova danasnja ostavlja dosta prostora za poboljsanje - to je sigurno
Goran Vučković Goran Vučković 14:54 28.09.2009

Re: Koliko

ova danasnja ostavlja dosta prostora za poboljsanje - to je sigurno

gorran2 gorran2 15:00 28.09.2009

Re: Ja bih sve to...

Goran Vučković
Interesantno je kako se ljudi lako identifikuju sa silom koja se predstavlja kao moral.
Cuius regio - eius religio.
Cuius media, eius veritas, iustitia, moralitas...
dragan7557 dragan7557 16:46 28.09.2009

Re: Koliko

kolevka ove danasnje civilizacije...

Ne bih se složio jer kolevka današnje (demokratske) civilizacije (ako se to uopšte može tako nazvati) je helenskih korene a ne blisko istočnih, odnosno kulture predhodeće izvikanoj grčkoj kulturi a osobito takozvanoj helenskoj demokratiji koja je svojim nepoštenjem i korumpiranosti ostavila pečat čak i u svakodnevnom životu Drakonske - mere, kazne i zakonodavstvo,

Naravno sada bi bio potreban zakonodavac poput Solon- a i Drakon- a, kako bi se skrenulo sa ovog sumanutog puta kojim čovečanstvo a osobito "njegove" organizacije idu.

Osobito bi zakonodavaci Drakonsko- Solononskog tipa bio potreban u Imperijama razvrata, zaduženosti i potrošako odbacivačkog društva a i u onim koje svoje robove prodaju sistemu, koji je od ljudi napravio objekat umesto subjekta, a čovečiji život sveo na potrošačku mašinu bezvrednosti.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 16:53 28.09.2009

Re: Koliko

ova danasnja ostavlja dosta prostora za poboljsanje - to je sigurno

Goran Vučković
ova danasnja ostavlja dosta prostora za poboljsanje - to je sigurno





dragan7557 cerski
bolkonski bolkonski 15:03 26.09.2009

I brauzeri su ukapirali!

"Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me" u izvođenju Dž.W.Buša


Google Chrome prijavljuje "Warning: Visiting this site may harm your computer!"


Ili je mozda ovo Zavera.
mladen.mladen mladen.mladen 15:07 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Ili je mozda ovo Zavera.

prijavljuje i Mozilla.. definitivno je zavera! ,)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:12 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

bolkonski
"Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me" u izvođenju Dž.W.Buša


Google Chrome prijavljuje "Warning: Visiting this site may harm your computer!"

Истина!



Будимац у све уноси вирус сумње! Крајње је деструктиван!

P.S.
Бојане, за овај удворички коментар дугујеш ми барем једну флашу најбољег турског црног вина.
bolkonski bolkonski 15:17 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Predrag Brajovic

Бојане, за овај коментар дугујеш ми барем једну флашу најбољег турског црног вина.


I meni jednu jer sam zapoceo tred koji je doveo do dugovanja jedne flase najboljeg turskog crnog vina.
vishnja92 vishnja92 15:17 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Истина!

i meni to isto kaze

i jos u post scriptumu tvrdi da si ti kriv zbog parade ponosa
i reklo mi da te izbacim iz kontakata i iz vip liste

propas'
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:23 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

To je ostatak iz vremena kad mi je sajt bio zaista hakovan, sada nema ničeg na tom serveru, ali upozorenje se vuče. Premestiću fajl.

EDIT: Sređeno... i da dodam ono obaveštenje je samo posledica prošlogodišnjeg hakovanja sajta, nema tamo virusa (nema zapravo ničega osim tako nekih zaostalih fajlova koje me mrzelo da im menjam mesto)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:34 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Bojan Budimac
Premestiću fajl.

Нема потребе. Твој омиљени ИЕ и Лисица не пријављују ништа. Једино ми на Хрому добијамо обавештење, а Хром је најмање заступљен на тржишту.
vishnja92 vishnja92 16:09 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

mozila bre prijavljuje!
i to na nekoj groznoj bordo-crnoj stranici, cista morbidarija. premestio je vec pa ne mogu da podnesem dokaze...
antioksidant antioksidant 18:29 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

prijavljuje i Mozilla.. definitivno je zavera! ,)

nije zavera nego budimac koristi ie pa ga takve trivijalnosti kao upozorenja ne uznemiravaju
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:45 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

antioksidant
prijavljuje i Mozilla.. definitivno je zavera! ,)

nije zavera nego budimac koristi ie pa ga takve trivijalnosti kao upozorenja ne uznemiravaju

Ne, nego Budimac je ignorisao jednom to upozorenje pošto zna šta mu se nalazi na serveru, pa se ono više ne pojavljuje

Fajl je premešten i ne bi trebalo da se upozorenje pojavljuje.
vishnja92 vishnja92 19:22 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Fajl je premešten i ne bi trebalo da se upozorenje pojavljuje.

pokvario si nam igracku
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:26 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

pokvario si nam igracku

Baš sam kvarigra To je zato što lovu na trkama mogu samo da zaradim skupljajući kore od banana sa staze.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:28 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Fajl je premešten i ne bi trebalo da se upozorenje pojavljuje.


pokvario si nam igracku


ma nije. prenet je i virus.
mirelarado mirelarado 19:57 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

Е, тако ми и треба, кад нисам прво прочитала коментаре, него пожурила да, наврат-нанос следим Бојанове линкове!
Сад могу само да очекујем да вирус почне да делује. Као да већ кашљуцам, кх, кххх...

Одличан, упозоравајући чланак, Бојане.
vishnja92 vishnja92 21:04 26.09.2009

Re: I brauzeri su ukapirali!

To je zato što lovu na trkama mogu samo da zaradim skupljajući kore od banana sa staze.

e, malo-malo mi to padne na pamet pa pocnem da se kliberim :)))
nista - idi na pecanje, a uostalom: kad prosetas malo kroz selo, ustanovices da novci povremeno rastu na drvecu. samo treba da prodjes ukrug.

(ja cu da osvojim zlatni trofej za trke koliko sutra, fali mi 6 pobeda )
bolkonski bolkonski 15:12 26.09.2009

Turska

Kako se Turski mejnstrim mediji odnoste prema ovoj prici?
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:29 26.09.2009

Re: Turska

bolkonski
Kako se Turski mejnstrim mediji odnoste prema ovoj prici?

Pa Turska se naoružava, što znači da prati "međunarodnu zajednicu", na unutrašnjem planu to takođe blagotvorno deluje jer se generali raduju novim igračkama (i provizijama pri kupovini istog). S druge strane Turska jeste jedan od kanala komunikacije.

Što se tiče msm medija, nemam utisak da se taj strah napumpava, a što se ovog poslednjeg slučaja tiče, još nisam pogledao turske komentare (niti gledao TV).
loader loader 15:14 26.09.2009

Mehanizam gvozdene interakcije !!

Nekompaktibilnost neke države sa onima koji vode glavnu reč u tzv. međunarodnoj zajednici, plus agresivna retorika te zemlje, plus opasnost od sve pojačanije verovatnoće da se agresivna retorika pretvori u stvarnu primenu nasilja, plus druge interesne širokopojasne kalkulacije sviju strana - od kojih ni jedna u celom tom procesu nije sasvim nevina - dovodi do potrebe vodećih sila u tzv. međunarodnoj zajednici da se nađe neko moralno-propagandno opravdanje za eventualnu primenu "odbrambenih i preventivnih mera" protiv takve države. Moralno-propagandno opravdanje za eventualnu primenu "odbrambenih i preventivnih mera" u slučaju Iraka je bilo tzv. oružje za masovno uništenje. Sada, u slučaju Irana, navodni nuklearni program. Iran na tome možda nešto radi, a možda i ne, ili barem ne onoliko koliko ga optužuju. U svakom slučaju, to nije glavno pitanje. Glavno pitanje je to što je Iran rešio da vodi politiku konfrontacije sa zapadom i svima koji su uz zapad. Kako vreme odmiče, a taj sukob teče sa sve većom revnošću, naravno da smo sve bliži času kad će se možda dogoditi slučaj - "Iranski Račak" !

Nadajmo se da rasplet okolnosti neće biti takav, da će usloviti da nekakva oružana intervencija postane neizbežna !
mladen.mladen mladen.mladen 15:31 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Glavno pitanje je to što je Iran rešio da vodi politiku konfrontacije sa zapadom i svima koji su uz zapad.

a fala bogu pa konfontacija podrazumeva sve i svakog ko se ne uklapa u globalnu ekonomiju.. a dozivljava se kao ozbiljna konfrontacija/pretnja, samo onda kada nije dovoljno vojno jaka sila.. mi, Irak, Iran, pa pomalo zaboravljeni ratovi nobelovca Kartera i inih...
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:48 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Glavno pitanje je to što je Iran rešio da vodi politiku konfrontacije sa zapadom i svima koji su uz zapad.
Lepo si sve postavio osim ovog što citiram. Naime, ako se malo ne kopa onda se ne može znati za politiku raprošmana koju Iran vodi već dosta dugo (mani retoriku, ona je teatar i sa jedne i sa druge strane).

Kopiram i pejstujem sa jednog ranijeg komentara:
Ne znam da li znaš za "grand bargain" koji je Teheran maja 2003. ponudio Vašingtonu. Evo samo nekih detalja:

The two-page proposal for a broad Iran-U.S. agreement covering all the issues separating the two countries, a copy of which was obtained by IPS, was conveyed to the United States in late April or early May 2003. Trita Parsi, a specialist on Iranian foreign policy at Johns Hopkins University School of Advanced International Studies who provided the document to IPS, says he got it from an Iranian official earlier this year but is not at liberty to reveal the source.

The two-page document contradicts the official line of the George W. Bush administration that Iran is committed to the destruction of Israel and the sponsorship of terrorism in the region.
***
The Iranian negotiating proposal indicated clearly that Iran was prepared to give up its role as a supporter of armed groups in the region in return for a larger bargain with the United States. What the Iranians wanted in return, as suggested by the document itself as well as expert observers of Iranian policy, was an end to U.S. hostility and recognition of Iran as a legitimate power in the region.
***
Another concession in the document was a "stop of any material support to Palestinian opposition groups (Hamas, Jihad, etc.) from Iranian territory" along with "pressure on these organizations to stop violent actions against civilians within borders of 1967".

Even more surprising, given the extremely close relationship between Iran and the Lebanon-based Hizbollah Shiite organisation, the proposal offered to take "action on Hizbollah to become a mere political organization within Lebanon".

The Iranian proposal also offered to accept much tighter controls by the International Atomic Energy Agency (IAEA) in exchange for "full access to peaceful nuclear technology". It offered "full cooperation with IAEA based on Iranian adoption of all relevant instruments (93+2 and all further IAEA protocols)
***
In return for these concessions, which contradicted Iran's public rhetoric about Israel and anti-Israeli forces, the secret Iranian proposal sought U.S. agreement to a list of Iranian aims. The list included a "Halt in U.S. hostile behaviour and rectification of status of Iran in the U.S.", as well as the "abolishment of all sanctions".
***
But in 2003, Bush refused to allow any response to the Iranian offer to negotiate an agreement that would have accepted the existence of Israel.
***
Parsi says that the ultimate authority on Iran's foreign policy, Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, was "directly involved" in the Iranian proposal, according to the senior Iranian national security officials he interviewed in 2004.

Ceo članak ovde (boldovanje moje).


Trita Parsi koji se pominje u tom članku je napisao odličnu knjigu o trouglu Izrael, Iran i SAD: Treacherous Alliance – The secret dealings of Israel, Iran, and U.S.

Dakle, sve se to moglo zakrpiti.

Što se tiče oružja (atomskog) i rada na njemu IAEA kaže nema vojnog nuklearnog programa, (za razliku od iračkog slučaja) 15 američkih obaveštajnih agencija kaže sa velikom sigurnošću da taj program ne postoji, na kraju iranska vlada kaže da taj program ne postoji. Isti oni (poitičari, generalno) koji su lagali o iračkom oružju za masovno uništavanje kažu da sumnja postoji. Hmmm... zato i završavam sa onim problematičnim audio fajlom Dž. W. Buša.

Preventivni napad postoji u internacionalnom pravu, ali taj paragraf povelje se nije mogao primeniti ni na Irak niti bi se ikako mogao primeniti na Iran. Prema tome svaka "prevencija" u ovim okolnostima bi bila van okvira međunarodnog prava.
Kazezoze Kazezoze 16:05 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

mladen.mladen
Glavno pitanje je to što je Iran rešio da vodi politiku konfrontacije sa zapadom i svima koji su uz zapad.

a fala bogu pa konfontacija podrazumeva sve i svakog ko se ne uklapa u globalnu ekonomiju.. a dozivljava se kao ozbiljna konfrontacija/pretnja, samo onda kada nije dovoljno vojno jaka sila.. mi, Irak, Iran, pa pomalo zaboravljeni ratovi nobelovca Kartera i inih...

a pod globalnom ekonomijom se podrazumeva obavezna prodaja svojih sirovina (ovaj put nafte) u dolarima. svaka druga valuta dovodi do konfrontacije i mogucnosti da se zemlja koja nije kooperativna optuzhi za globalnu opasnost i kao takva bude kazhnjena. nekooperativni kandidati su, trenutno, iran i venecuela. gadafi za sada balansira, ali sumnjam da su planetarni vlasnici zadovoljni njegovom besedom na zadnjem UN kongresu u njujorku u kome se osvrnuo (u trajanju od nekoliko sati ) na bioloshki terorizam koji se priprema sa namerom obaveznog globalnog vakcinisanja stanovnishtva od labaratorijskog virusa gripa.
ja ipak mislim da ce se "humanitarni" ratovi preseliti u sudan i zaoshtriti u pakistanu sa pokushajem uvlachenja rusije i kine u frku. ipak je obamin gazda brzezinski, a to se nesmije nikako zaboraviti. njegova ljubav prema rusiji je vec legendarna
loader loader 16:07 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Preterana opširnost nam nije potrebna za ovakve teze. Naime, ja ni jednog momenta međ. pravo ne podrazumevam kao postulat kojim se rešava bilo koja krupnija, varničava situacija. Uvek mislim na faktičku moć (ne u smislu da tako treba, već da se tako uvek događa). Međ. pravo će se upotrebiti samo onda, kad se zadovolje neki prethodni, ekonomski preduslovi i preduslovi održavanja pozicija uticaja u globalnim razmerama. Stav o tome, da li je ova praksa moralna, ili nije - ostaje za diskusiju. Svi moral posmatraju jedino iz perspektive svojih osobenosti i u službi sopstvenih interesa. Kako se u tom smislu dogovor teško može uspostaviti, ostaje faktor snage. Tako je naivno tražiti da se u svim situacijama primenjuje međunarodno pravo. Treba mu težiti, utiskivati ga u svaki pokušaj rešavanja kriznih situacija, ali sa čuđenjem izjavljivati da je, eto, negde pogaženo međunarodno pravo - ne samo da je naivno, nego ukazuje na vrlo nizak potencijal za dobro razumevanje objektivnih okolnosti i načina na koji se one mogu rešiti sa što manje štete po ljude.

Sećate se koliko smo mi na ovim prostorima pred poslednji rat (a i tokom rata) zapomagali zbog nepravde? A nije nam nepravda bilo to što smo lukavo, veštački hteli da napravimo većinu glasova u predsedništvu SFRJ? U jednom času to je ogromna većina ovdašnjih ljudi pozdravila, jer je odgovaralo interesima Srbije, tj. Srba. Nije se govorilo o pravdi. Kako su kola krenula nizbrdo, uhvatismo se pravde, morala... I ne ispustismo ih ni do dan-danas :)
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:23 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Tako je naivno tražiti da se u svim situacijama primenjuje međunarodno pravo. Treba mu težiti, utiskivati ga u svaki pokušaj rešavanja kriznih situacija, ali sa čuđenjem izjavljivati da je, eto, negde pogaženo međunarodno pravo - ne samo da je naivno, nego ukazuje na vrlo nizak potencijal za dobro razumevanje objektivnih okolnosti i načine na koji se one mogu rešiti sa što manje štete po ljude.

Loader i ja znam šta je real politika, s tim što mislim da se ne mogu imati jare i pare, ne mogu se redom raskantavati zemlje samo zato što se nekome ne sviđa njihov unutrašnji politički ili ekonosmki sistem, pa onda još tvrditi da je to sve u okviru međunarodnog prava. Toliko. Za šta služi međunarodno pravo ako might makes right? Da bismo se hvalili civilizovanošću?

Na ovu SFRJ analogiju ne znam šta da ti odgovorim niti zašto je uvedena. Delomično se slažem sa njom, naime, ne slažem se sa konstatacijom da je to bilo ikome u interesu osim kleptokratskom režimu.

loader loader 16:34 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Na ovu SFRJ analogiju ne znam šta da ti odgovorim niti zašto je uvedena. Delomično se slažem sa njom, naime, ne slažem se sa konstatacijom da je to bilo ikome u interesu osim kleptokratskom režimu
Ispalo je, posle svega, da nije nikome u interesu, osim... - ali se, pre 20 godina, većina nadala da će biti u interesu, ne mareći za moral.

Potpuno se ja slažem sa konstatacijama da se ne može jedna po jedna zemlja lupati po ušima ukoliko ne zadovolji izvesne standarde onoga koji lupa. Kao što sam napred već kazao da treba težiti da se međunarodno pravo što više utisne u pokušaje rešavanja određenih kriznih situacija. Ipak, međunarodno pravo je, faktički, trećerazredni faktor uticaja u tim situacijama. Da se sad ne ponavljam. E, sad, kad imate dve strane, od kojih ni jedna nije baš savršena i čedna, princip moralnosti, tj. međunarodnog prava postaje zaklon i jednima, i drugima. Šta mislite o tome?
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:52 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

ne mogu se redom raskantavati zemlje samo zato što se nekome ne sviđa njihov unutrašnji politički ili ekonosmki sistem,

хајде, будимац, па кога брига за њихов унутрашњи политички и економски ситем? да је то разлог и неке друге земље би одавно биле на том списку раскантаних или предвиђених за раскантавање, а њих на том списку нема.

укључујући и иран за време пахлавија.
loader loader 16:58 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

укључујући и иран за време пахлавија.
Tu se vraćamo na moj prvi komentar:

"Glavno pitanje je to što je Iran rešio da vodi politiku konfrontacije sa zapadom i svima koji su ... "
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:08 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Ispalo je, posle svega, da nije nikome u interesu, osim... - ali se, pre 20 godina, većina nadala da će biti u interesu, ne mareći za moral.

Nisam otih, no razumemo se i slažemo.
E, sad, kad imate dve strane, od kojih ni jedna nije baš savršena i čedna, princip moralnosti, tj. međunarodnog prava postaje zaklon i jednima, i drugima. Šta mislite o tome?

Pa upravo čitavom ovom serijom članaka o "iranskoj krizi", a (neskromno, ali fakat) dosta dobrim uvidom u dokumenta, sporazume i tok, pokušavam da pokažem da je taj "nuklearni pretekst" isto tako lažan kao i WMD pretekst u slučaju Iraka. Ništa manje ništa više. Naravno, svaka zemlja funkcioniše na osnovu onoga što politička elita u datom momentu vidi kao "nacionalni interes" (stavljam to u znake navoda, jer mislim da je to (još) jedna u nizu lažnih kategorija kojim se narodima i narodnostima diljem planete mažu oči).

E u tom smislu je jaaako zanimljiv ovaj vrlo sveži intervju Bžežinskog, naime kako se njegova percepcija američkog nacionalnog interesa razlikuje od one koju ima administracija. (Nisam nikad mislio da bih mogao uzvknuti "Bravo Bžežinski", ali eto prevario sam se).

P.S. Valjda smo na 'ti', ne vidim potrebu za prelazom na vi
loader loader 17:16 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

P.S. Valjda smo na 'ti', ne vidim potrebu za prelazom na vi
Poštovani BB :) .. uskoro pišem blog o tom "vi". Osuši mi se tastatura od objašnjavanja da to "vi" ne znači.... ..., već znači ... ... .. :)
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:17 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!


хајде, будимац, па кога брига за њихов унутрашњи политички и економски ситем? да је то разлог и неке друге земље би одавно биле на том списку раскантаних или предвиђених за раскантавање, а њих на том списку нема.

укључујући и иран за време пахлавија.

Pa ne slažem se. Naime, unutrašnje uređenje u velikoj meri određuje i spoljnopolitički status u odnosu na velike. Iran je u vreme Pahlavija je bio client state i da je ostao u tom statusu ništa drugo ne bi bilo od interesovanja. (btw nuklearni program je počet tada davne 1976. sa sve dozvolom za nabavku postrojenja za reprocesiranje plutonijuma, što je baš onako jasan znak vojne ambicije)
loader loader 17:28 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Nisam otih,
Nisam ni ja... No, nije važno gde smo bili vi, ili ja. Nego - kako je htela većina. Tu se uvek misli na rezultantu "svih društvenih sila", a ona je bila takva da se od već pomenute (vanmoralne) "lukavosti" u predsedništvu sfrj očekivalo političko i svako drugo kapitalizovanje na račun ostalih naroda i narodnosti.
Pa upravo čitavom ovom serijom članaka o "iranskoj krizi", a (neskromno, ali fakat) dosta dobrim uvidom u dokumenta, sporazume i tok, pokušavam da pokažem da je taj "nuklearni pretekst" isto tako lažan kao i WMD pretekst u slučaju Iraka. Ništa manje ništa više. Naravno, svaka zemlja funkcioniše na osnovu onoga što politička elita u datom momentu vidi kao "nacionalni interes"
To je nesporno. Ja samo pokušavam da uobičajenu priču o nepravednom silniku koji muči jadnog pravednika prekucam u priču o tome da i jedna, i druga strana i te kako doprinose lošem razvoju situacije. I jedni, i drugi moral i istinu (tj. međunarodno pravo) koriste za svoje dnevnopolitičke ciljeve. Nije mi baš ni malo mio nervozni "američki policajac", ali sam daleko od toga da ću podržati iransko viđenje slobode i civilizacijskih dostignuća. Dakle, ni za jedne, ni za druge. Smatram da čovek ne treba da se peca u te popularne uslovljenosti, pa da se opredeljuje ko je od dve strane u pravu. To upecavanje ne želim ni bilo kom drugom, kome dobro želim :)

Bojan Budimac Bojan Budimac 17:48 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

To je nesporno. Ja samo pokušavam da uobičajenu priču o nepravednom silniku koji muči jadnog pravednika prekucam u priču o tome da i jedna, i druga strana i te kako doprinose lošem razvoju situacije. I jedni, i drugi moral i istinu (tj. međunarodno pravo) koriste za svoje dnevnopolitičke ciljeve. Nije mi baš ni malo mio nervozni "američki policajac", ali sam daleko od toga da ću podržati iransko viđenje slobode i civilizacijskih dostignuća. Dakle, ni za jedne, ni za druge. Smatram da čovek ne treba da se peca u te popularne uslovljenosti, pa da se opredeljuje ko je od dve strane u pravu. To upecavanje ne želim ni bilo kom drugom, kome dobro želim :)

Nadam se samo da to nije relativizacija, odnosno na svesno pristajanje na princip sile. Naravno, da ova priča nije o "silniku koji muči jadnog pravednika", ako je tako percepirana moja greška. Dosta mi je više da stavljam disclaimere tipa "ne branim niti mi je to namera iranski režim".
Zen Master Zen Master 17:54 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Bojan Budimac

Pa upravo čitavom ovom serijom članaka o "iranskoj krizi", a (neskromno, ali fakat) dosta dobrim uvidom u dokumenta, sporazume i tok, pokušavam da pokažem da je taj "nuklearni pretekst" isto tako lažan kao i WMD pretekst u slučaju Iraka. Ništa manje ništa više. Naravno, svaka zemlja funkcioniše na osnovu onoga što politička elita u datom momentu vidi kao "nacionalni interes" (stavljam to u znake navoda, jer mislim da je to (još) jedna u nizu lažnih kategorija kojim se narodima i narodnostima diljem planete mažu oči).


Velika većina onoga što se danas u mainstream globalnim medijima može pronaći po pitanju Irana je gomila lagarija sa samo jednim ciljem a to je da pripreme javno mnjenje tj da dokonu priglupu svetinu koja gleda TV ubede da su našli novog Satanaela koga treba poraziti jer od ljudskih prava, demokratije i pravedne borbe protiv onih koji neovlašćeno gaje oružja za masovno uništenje nema prečeg i svetlijeg cilja



marco_de.manccini marco_de.manccini 18:14 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Pa ne slažem se.

ма шта се не слажеш кад се слажеш. унутрашње уређење није никакав критеријум. диктатура, човекова права и слободе, развијање и куповина војне технологије, дрн-дрн, ништа то није важно за појављивање на списку за разбуцавање. има само наших кучкиних синова и оних који то још нису.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:17 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

čitao sam ja taj link, i tako, koliko ja shvatam obama je odustao od planiranog štita u istočnoj evropi, i samim tim zemlje poput poljske i češke su izvisile za pojačano američko prisustvo tojest dolare. ovaj zbignjev kritikuje administraciju zbog toga, ali ko zna da li nije i sam izvisio za neke pare od tog projekta.

drugo, meni se čini da obama uopšte nije tako strog prema iranu. pored toga, u un-u ahmedinedžada je slušala cela sala, dok za netanijahuovom govoru nije niko prisustvovao. i to nešto govori.

ja lično mislim da obama dobro tretira izrael. niti previše strogo niti previše popustljivo. dao je direktnu poruku netanijahuu da ga vrlo iritira što ovaj drži na stendbaju zahtev da se obustavi i eliminiše sva bespravna gradnja na palestinskoj teritoriji. to je ključ za razdvajanje dve zemlje. netanijahu neće još dugo moći da ignoriše američke zahteve.

ovo za izraelsko bombardovanje irana je podjednaka po meni paranoja onoj koja strahuje od iranskog atomskog napada na izrael (pri tom nije mi jasno zašto bi nedžad želeo tako nešto kada bi time očistio i palestince s lica bliskog istoka).
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:25 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

(pri tom nije mi jasno zašto bi nedžad želeo tako nešto kada bi time očistio i palestince s lica bliskog istoka)

а ти мислиш да он даје две паре за палестинце?
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:27 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

marco_de.manccini
Pa ne slažem se.

ма шта се не слажеш кад се слажеш. унутрашње уређење није никакав критеријум. диктатура, човекова права и слободе, развијање и куповина војне технологије, дрн-дрн, ништа то није важно за појављивање на списку за разбуцавање. има само наших кучкиних синова и оних који то још нису.

Pa tako kaži! Naravno da se slažem
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:38 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

ovaj zbignjev kritikuje administraciju zbog toga,

pa ne bih rekao da kritikuje, ako priznaje da je sve to bilo pie in the sky:
“The Bush missile-shield proposal was based on a nonexistent defense technology, designed against a nonexistent threat, and designed to protect West Europeans, who weren’t asking for the protection.”
u un-u ahmedinedžada je slušala cela sala, dok za netanijahuovom govoru nije niko prisustvovao. i to nešto govori.

Ovo je novost za mene (govorim ozbiljno nisam ciničan Srki nimalo) i samo govori o tome koliko je bitno naći neki dobar izvor (ako već nema sreće da bude na licu mesta). Naime, Al džazira je javila da je masa izašla protesno na samom početku Nedžadovog govora i da je on govorio praktično praznoj sali.

Što se Obame prema Izraelu tiče, još uvek je samo retorika (da, slažem se, dobra), ali čekaju se dela.

ovo za izraelsko bombardovanje irana je podjednaka po meni paranoja onoj koja strahuje od iranskog atomskog napada na izrael (pri tom nije mi jasno zašto bi nedžad želeo tako nešto kada bi time očistio i palestince s lica bliskog istoka).

Pa naravno da je paranoja. To sam pokušavao da ti kažem onomad. Palestinci su Nedžadu (kao i svima) moneta za potkusurivanje. On (zapravo mule koje odlučuju) neće i ne bi napao Izrael zato što bi to bilo samoubistveno (a atomsku bombu nema pa nema), simple as that. Obrnuta situacija se može lakše zamisliti i zato Bžežinski govori to što govori. Međutim, i ta obrnuta situacija je više kurčenje tipa "držite me da ga ne ubijem" i važna poluga u odnosu na Obamu.

P.S. Drago mi je videti te.
loader loader 18:41 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Bojan Budimac: " Nadam se samo da to nije relativizacija, odnosno na svesno pristajanje na princip sile. Naravno, da ova priča nije o "silniku koji muči jadnog pravednika", ako je tako percepirana moja greška. Dosta mi je više da stavljam disclaimere tipa "ne branim niti mi je to namera iranski režim".
Nije ni potrebno da se "nadate" :) Prethodno sam kazao da ovaj naš mali dijalog ne treba da shvatite kao moj stav da tako treba (sila pre prava), nego kao moje primećivanje da se govoto uvek tako dešava (sila pre prava). Dakle, ne govorim o tome da li mi se nešto dopada, već kažem da je nešto fakat. I, time, opet, ne želim da opravdam silu. Ali je korisno znati da stvari funkcionišu tako. Što manje zabluda o pravdi, to bliža pravda. Dalje, nisam ni razumeo da branite iranski režim (kao što ja ne branim amerikanski). Hoću da kažem, između ostalog, da i iranski, i američki režim koriste pojmove pravde i međunarodnog prava kao trojanskog konja u kome se mogu dublje u javno mnjenje progurati sopstveni, nepopustljivi interesi.

Hops - ovog časa na tv ide vest da je otkriveno novo nuklearno postrojenje u Iranu... Eto, ironija koincidencije...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:09 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

marco_de.manccini
(pri tom nije mi jasno zašto bi nedžad želeo tako nešto kada bi time očistio i palestince s lica bliskog istoka)

а ти мислиш да он даје две паре за палестинце?


pa sad. verovatno ne daje, pošto je abu mazen saudijski kum, čak mislim da ima i familiju u meki. mada generalno političare boli uvo previše za stvari izvan sfere njihovih direktnih interesa.

ne znam, ne pratim toliko politiku poslednjih godina, pošto je smor, nit nešto menja u mom životu ako je bistrim. ali, čini mi se da je obama osvežavajuća pojava za konflikt, mada sada pokušavaju da prenesu akcenat sa palestinskog pitanja na iransko. obama, po mom mišljenju, treba da nastavi ovom linijom pritiska na izraelske vlasti da obustave ekspanziju po Teritorijama. to je ključno. kada izrael jednom prestane da gradi na palestinskoj zemlji značiće da je doneta odluka o razdvajanju teritorije. ovako se samo lažu i mažu, jer pričaju jedno a rade drugo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:44 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

Bojan Budimac

“The Bush missile-shield proposal was based on a nonexistent defense technology, designed against a nonexistent threat, and designed to protect West Europeans, who weren’t asking for the protection.”
u un-u ahmedinedžada je slušala cela sala, dok za netanijahuovom govoru nije niko prisustvovao. i to nešto govori.

Ovo je novost za mene (govorim ozbiljno nisam ciničan Srki nimalo) i samo govori o tome koliko je bitno naći neki dobar izvor (ako već nema sreće da bude na licu mesta). Naime, Al džazira je javila da je masa izašla protesno na samom početku Nedžadovog govora i da je on govorio praktično praznoj sali.

P.S. Drago mi je videti te.


fala, Boke.

hm, izgleda da nisam baš pouzdan izvor jer:
"Delegations from Argentina, Australia, Britain, Costa Rica, Denmark, France Germany, Hungary, Italy, New Zealand and the United States left the room as Ahmadinejad began to rail against Israel, a European source said." (afp)

mada je ovde u slici izgledala sala prilično napunjena. pre njegovog obraćanja dosta ljudi mu je prilazilo i tražilo nešto od njega, verovatno da ublaži retoriku. mada, meni nedžad izgleda kao lik koji tripuje da kroz svog njegovo obraćanje govori sam Alla, tako da nema korekcija. dok, kod bibija nije nikog bilo u sali. svi su ostavili neke niže referente, mislim da niko ili skoro niko od lidera nije bio u sali (iton aarec na hibruu) u mometnu obraćanja. američka delegacija je imala petog sekretara u sali u momentu netanijahuovog obraćanja. pretpostavka je da je to bio američki odgovor za netanijahuovo neprisustvo tokom Predsednikovog ekspozea. netanijahu se pravdao time da nije hteo da sedi u istoj sali sa nedžadom.

važno je samo predočavati stalno ljudima da konflikt nije između naroda, da se ne bi nedžadove i bibijeve lične mržnje prenosile na kolektiv. jevrejski i farsi narod nikada nisu imali istorijski ozbiljnijih problema, čak naprotiv jevrejska kultura se očuvala zahvaljujući širini persijske kulture. nema razloga ni sada da se lične netrpeljivosti nekih minornih i prolaznih figura prenose na cele narode... ja sam to preneo pre neki dan svom kolegijumu kada smo išli na neku radnu ekskurziju stazama početaka Druga Tit... pardon, početaka Cionizma.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:33 26.09.2009

Re: Mehanizam gvozdene interakcije !!

štaviše, ovde na fotografiji se vidi model jerusalima iz perioda drugog hrama, i ovo sasvim desno na fotografiji su palate persijskih vladara koji su izražavali specijalnu naklonost jerusalimu i jevrejskom narodu tog doba.

Blade Runner Blade Runner 16:49 26.09.2009

Ah, ta "medjunarodna zajednica"

možda jednog dana postane "medjunarodnija"
loader loader 16:56 26.09.2009

Re: Ah, ta "medjunarodna zajednica"

možda jednog dana postane "medjunarodnija"
U svakom slučaju, kako decenije prolaze, ona zbilja postaje sve međunarodnija. Nekada, u dalekoj prošlosti, samo su jedno ili dva carstva delila "kolač", dok su svi ostali služili kao roblje, ili kao kolonijalni materijal. Vremenom, sve više zemalja se uključuje u odlučivanje. To ide postepeno i teško, ali ide.

Suštinski, to je sukob između dve opšteljudske karakteristike - nezajažljivog hedonizma i, sa druge strane, humanizma, koji je u porastu. Stoga se ovaj proces i odvija u pomenutom pravcu, a ne u pravcu sve većeg međusobnog uništavanja (za šta, tehnički gledano, ima više nego dovoljno oružja).
Zen Master Zen Master 17:44 26.09.2009

Re: Ah, ta "medjunarodna zajednica"

loader
možda jednog dana postane "medjunarodnija" U svakom slučaju, kako decenije prolaze, ona zbilja postaje sve međunarodnija. Nekada, u dalekoj prošlosti, samo su jedno ili dva carstva delila "kolač", dok su svi ostali služili kao roblje, ili kao kolonijalni materijal. Vremenom, sve više zemalja se uključuje u odlučivanje. To ide postepeno i teško, ali ide.

Suštinski, to je sukob između dve opšteljudske karakteristike - nezajažljivog hedonizma i, sa druge strane, humanizma, koji je u porastu. Stoga se ovaj proces i odvija u pomenutom pravcu, a ne u pravcu sve većeg međusobnog uništavanja (za šta, tehnički gledano, ima više nego dovoljno oružja).


Uz sve dužno poštovanje plašim se da se pomalo varate u tako optimističnim procenama sadašnje i buduće situacije glede date teme. Taj humanizam koga pominjete ne postoji kao takav, odnosno ako i postoji jedino je u cilju ostavarivanja zadatih strateških ciljeva. Uvek praktično ista ili slična grupa aktera sebe uvija i obavija u različite šarene ukrasne humanističke ili bilo koje druge papire da bi dobila ono što želi
loader loader 18:34 26.09.2009

Re: Ah, ta "medjunarodna zajednica"

Poštujem vaš stav, ali... mislim da je to preterano "crno-belo" posmatranje. Dnevna politika ne može dati odgovore na vašu sumnju. To jedino može osmatranje geneze civilizacijskih odnosa u poslednjih dve hiljade godina. Tu ipak ima ogromnih razlika. Humanizam onda i humanizam danas nisu ni slični.
Zen Master Zen Master 19:16 26.09.2009

Re: Ah, ta "medjunarodna zajednica"

loader
Poštujem vaš stav, ali... mislim da je to preterano "crno-belo" posmatranje. Dnevna politika ne može dati odgovore na vašu sumnju. To jedino može osmatranje geneze civilizacijskih odnosa u poslednjih dve hiljade godina. Tu ipak ima ogromnih razlika. Humanizam onda i humanizam danas nisu ni slični.


Voleo bih zaista da grešim u svom vidjenju ali najiskrenije. Ne mogu sporiti da smo mi kao civilizacija koja nastanjuje ovu planetu mnogo humaniji nego pre dve hiljade godina i to je neoboriva činjenica i tu ste potpuno u pravu... Nažalost sa druge strane ono što vidim danas zvali to dnevnom politikom ili bilo kako drugačije je da resursa na ovoj istoj planeti ponestaje i da su načini da se do njih dodje sve perfidniji i sve bezočniji u svojoj izvedbi, te mi se čini da stvari na globalnoj mapi u budućnosti mogu biti samo gore a nikako humanije i bolje !? Jer da zaista postoji humanost i iskrena borba za ljudska prava a ne njihovo korišćenje u borbi za resurse onda bi se verovatno kao prva zemlja na udaru sankcija medjunarodne zajednice našla upravo Saudijska Arabija gde ljudima seku ruke, noge ili glave u zavisnosti od prekršaja zakona i gde žene nemaju praktično nikakva prava. Ali avaj pre će sunce izaći na zapadu nego što će Saudijsku Arabiju medjunarodna zajednica popreko pogledati a kamoli uvesti bilo kakve sankcije...
loader loader 22:36 26.09.2009

Re: Ah, ta "medjunarodna zajednica"

Podrazumevam nekako da govorimo o globalnoj situaciji, tj. o ukupnom nivou humanosti. Pojedinačni, loši primeri uvek postoje. Ipak mi od sveta divljine i klanja oko komada hrane postajemo sve više svet uređenih odnosa, sve svesniji da osim otimanja hrane onom drugom čoporu ima i nekih drugih vrednosti radi kojih valja živeti, a ponekad se, u ime tih vrednosti, čak i na svoju štetu, žrtvovati. Taj proces transformacije iz potpunog divljaštva prema humanizmu jeste dug i sporohodan, međutim, što više vremenski zahvatimo unazad, to je vidljivije da taj proces očovečenja i te kako postoji. Ne dajte da vas zbunjuju pojedinačni loši primeri kojih će još dugo, dugo biti. Hajte u klub optimista... :) ... Uradiću vam besplatnu člansku :))
leopold_lady leopold_lady 17:27 26.09.2009

Bila sam dete....

ali,kao da je bilo juče - sećam se sukoba Irak-Iran .... i ne znam ni kada je počeo,ni koliko je trajao - meni je delovao kao čitava večnost.... I sva ta bombardovanja i rakete .... Gledala na Tv-u,a 1999 doživela i u svom Beogradu .... Ne znam,nekako isuviše bolna stvar za mene..... I ne samo mene.... I nije važno ko je počeo sukob i ko je tu kriv i koliko je ubijenih sa obe strane - važno je da je to toliko trajalo - da ni nisam bila svesna kad se završilo - da se stvarno završilo....

mara92 mara92 18:34 26.09.2009

Иран

Читам коментаре и сад ми паде на памет нешто:
Нисам сигурна да су САД са све ВБ и Француском спремне да баш војно интервенишу у Ирану...чини ми се као да им је Ирак био штих-проба, па су видели како су се гадно прерачунали, а Иран је још незгоднији...Друго, Амери су се много развукли ових година, а по Авганистану баш и не иде како су планирали (напротив). Раније сам мислила да би могли да пробају са неким мањим сукобом по ободу Ирана, али иранске тајне службе за сада, одлично контролишу шта се дешава (штавише, сасвим солидно подбадају Хезболах у Либану и остала "културно-уметничка друштва по ближој и даљој околини).
Неко је горе већ написао како у Ирану стасавају генерације које нису задовољне оним што виде и хоће више и боље (сасвим разумљиво). Иран има изузетно младу нацију (заборавила сам сада проценте, не замерите) и то је интернет генерација, итекако свесна колико су оковани у свету који им кроје муле. Не кажем наравно, како треба да одбаце традицију и веру, али било је скоро чак и овде сјајних прилога из Техерана где видите људе који имају исте жеље и идеје баш као свако од нас (мање, више, је л)....
Наравно, никада не треба заборавити да Иран има огромне резерве нафте, па је то увек разлог више да има много заинтересованих играча.
Подвлачим, Иранци нису невинашца - да се разумемо. Рекох већ, итекако прате шта се где дешава у региону. Трагови њихових тајних служби виде се на више места, у више догађаја....Третман права и слобода (говорим о властима) је благо речено, контраверзан...али о томе неки други пут...
Сума сумарум, на Иран су се баш натоврзли, ето, то сам хтела да кажем
jaksa scekic jaksa scekic 19:26 26.09.2009

Crno-Belo

Da ne mudrujem mnogo:
Kad Izrael proceni da ima tacno "pokrivene mete" jer se mnoga postrojenja nalaze po gradovima, i da je buducnost zemlje dovedena u pitanje tresnuce Iran, normalno imace US logistic suport, a Rusi ce gledati sa tribina.
Prvi znak da Iran i nije neka opasnost za Amere je povlacenje raketnog stita iz Ceske i Poljske, ali Izrael ima, iz razumljivih razloga-drugaciju dioptriju.

A opet kad dve susedne zemlje, Indija i Pakistan imaju nuklearku (E Drugovi Tito i Leka, sto stadoste sa Vasim projektom..) moze i Iran. Ionake ce jednog dana sve da ode u Pecurku

Sitan trol:

Mnogo me vise brine sto na web sajtu Bin Ladena uz najnoviju poruku Evropi, i Srbija je mapi iste, sta zna dete gde je Srbija :)))
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:36 26.09.2009

Re: Crno-Belo

Prvi znak da Iran i nije neka opasnost za Amere je povlacenje raketnog stita iz Ceske i Poljske, ali Izrael ima, iz razumljivih razloga-drugaciju dioptriju.

Meni je teško da vidim zemlju koja ne može da zadovolji sopstvene potrebe za benzinom, a sedi na okeanu nafte, kao opasnost za bilo koga (kurčenje na stranu).
Mnogo me vise brine sto na web sajtu Bin Ladena uz najnoviju poruku Evropi, i Srbija je mapi iste, sta zna dete sta je Srbija :)))

Pa to je ohrabrujuće, Jakša. Barem on nas računa kao ("mrski" Zapad
Doctor Wu Doctor Wu 19:31 26.09.2009

Meni se čina nema šanse

da Obama napadne Iran. Ako su protesti bilo šta pokazali to je da je značajan % iranskog stanovništva (pretežno gradskog) nezadovoljan režimom i zapad će nastaviti sa fingiranjima kako bi dobio ustupke. Koje ustupke? Čini se da bi u ovom trenutku najveći ustupak bio kad bi Iran svoj nuklearni program nastavio pod američkim ne nadzorom, nego instrukcijama. Dakle, ne ukidanje, nego nova strateška saradnja. U tom smislu meni se čini da je američka taktika da što više izoluju Irance od Rusa (ne priča li i Bžežinjski o tome?) kako bi tu uleteli u prazan prostor a tu svakako računaju i na fakat da Iranci i inače imaju vrlo ambivalentan odnos prema Amerima: s jedne strane ih mrze, ne podnose, a s druge strane još od 1980. pokušavaju da upostave linije komunikacije i posebne odnose s Amerima (prvi su im diplomatskim kanalima javljali i upozoravali ih na 11.9.) Iranci su, s druge strane, stalnim laviranjem između Rusa i Amera, pokušavaju da pursue svoje imperijalne težnje u odnosu na Irak i Avganistan i predstavljaju se kao lokalna supersila, protivteža Saudijcima.

Jedina nepoznanica u celoj priči je Kina. Jer ako Rusi progutaju mamac i pristanu na blokadu Irana, Kinezi jasno pokazuju da su unmoved američkim pričama i mogu da ulete u prazan prostor koji bi se otvorio tim nekim sankcijama ili čemu već. Sa Pakistanom, koji već pokrivaju, pola Afrike, jakim prodorom u južnu Ameriku i Iranom, Kinezi bi, na taj način, verovatno postali i vojna globalna sila br 1 (pošto već postaju ekonomska. Ne znam da li neko to prati, ali Obama je juče u Pitsburgu pristao na povećanu kvotu u IMF-u i za Kinu i za Brazil. To je, koliko razumem, dosta značajno i za Srbiju).
antioksidant antioksidant 19:54 26.09.2009

Re: Meni se čina nema šanse

Jer ako Rusi progutaju mamac i pristanu na blokadu Irana

koliko ja kontam, otkazivanje raketnog stita u ji evropi ima upravo za cilj trgovinu sa rusima oko irana...

mislim da ih nece napasti (jedva cekaju da se izvuku iz iraka a u iafganistanu su zaglavili na duze) ali sankcije dugorocne mi deluju kao plan oko kog su se usaglasili...
Ne znam da li neko to prati, ali Obama je juče u Pitsburgu pristao na povećanu kvotu u IMF-u i za Kinu i za Brazil.
jeste
Doctor Wu Doctor Wu 20:37 26.09.2009

Re: Meni se čina nema šanse

ali sankcije dugorocne mi deluju kao plan oko kog su se usaglasili...

Rusi bi pristali (sigurno), ali šta je to što bi oni mogli ponuditi Kini? Pazi, prvo ovo proširivanje sa G8 na G20 (koga je, molim te, briga šta ima Italija o bilo čemu da kaže), pa otvaranje dikusije o boljoj reprezentaciji Indije i Kine u boardu IMFa, pa menjanje pravila u vezi kapitalizacije banaka ... Definitivno the end of the world as we know it.

Dobro, Ameri su ubacili Tursku i Južnu Afriku u pot, ali jasno je da je Kina postala glavna sila i da sada i Ameri to priznaju.

U vezi Irana, meni se čini da Ameri nemaju previše vremena. Sankcije ništa neće proizvesti i mislim da je Obamin krajnja strategija da "engage into dialogue" sa Iranom, tj da počnu da prave biznis sa Irancima- taj deo sveta je za Amere predugo bio mrtva zona.
jaksa scekic jaksa scekic 21:09 26.09.2009

Re: Meni se čina nema šanse

Hoce,Hoce (ovo vazi za Izrael), ovi Iranci jesu izmislili sah, ali mogu da preigraju

J

SVT-IRAN-AHMADINEDZZAD
Novo nuklearno postrojenje tezzak udarac zapadnim silama

TEHERAN, 26. septembra 2009. (Beta-AFP) - Predsednik Irana Mahmud
Ahmadinedzzad izjavio je vecceras da je objava Teherana da gradi novo
postrojenje za obogachivanje uranijuma "tezzak udarac" zapadnim
silama, prenela je agencija Ilna.

On je rekao da je to pitanje dobilo tolike razmere da zapadne sile
"zzale ssto su o tome priccale", rekao je Ahmadinedzzad novinarima po
povratku iz Njujorka, gde je uccestvovao na zasedanju Generalne
skupsstine UN.

"Oni mogu da nastave da vode taj sluccaj (protiv Irana) putem medija,
ali to predstavlja tezzak udarac aroganciji", rekao je Ahmadinedzzad.

Glavni iranski struccnjak za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi
izjavio je da che Teheran dozvoliti inspektorima UN da istrazze joss
nezavrssen pogon za obogachivanje uranijuma.

On nije precizirao kada che inspektori Medjunarodne agencije za
atomsku energiju (IAEA) posetiti to postrojenje.

Iran je nedavno saopsstio da u planinskom podruccju blizu svetog grada
Kom gradi podzemno postrojenje, koje je pod snazznim obezbedjenjem.

Planirano je da tu bude smessteno 3.000 centrifuga koje che uskoro
proizvoditi nuklearno gorivo.

Americcka drzzavna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je odluku
Irana da dozvoli inpsektorima UN da obidju novi nuklearni pogon te
zemlje.

(Kraj) idj/sne
Doctor Wu Doctor Wu 21:29 26.09.2009

Re: Meni se čina nema šanse

Ono što izaziva zebnju je, međutim, surov račun. Prema US BLS statistikama američka privreda trenutno ima oko 139.5M poslova. Radno sposobnog stanovništva, međutim, ima 154.5M. Radno sposobno stanovništvo raste po stopi od 1-2M godišnje (aj da kažemo 1.5M). To znači da će za 4 godine u Americi biti 160M ljudi koji će hteti da rade (i zarade). Biznisi koji se polako izvlače iz krize će prvo eliminisati part-time poslove, onda će produžiti skraćene radne nedelje i tek će onda početi da zapošljavaju novu radnu snagu. Ajde nek to počne da stvara nove poslove, ali kako stvari sada izgledaju razlika će iznosti između 15 i 20 miliona. Šta mogu ti ljudi da rade? Dižu revolucije, pišu pesme, sviraju r'n'r ili ratuju, ubijaju po svetu (obezbeđujući posao za milione kod kuće i abroad)? Iskreno, šta bi vi pre uradili da ste u situaciji da donosite neke odluke?
ninasimone ninasimone 21:44 26.09.2009

Re: Meni se čina nema šanse

Doctor Wu
Šta mogu ti ljudi da rade? Dižu revolucije, pišu pesme, sviraju r'n'r ili ratuju, ubijaju po svetu (obezbeđujući posao za milione kod kuće i abroad)? Iskreno, šta bi vi pre uradili da ste u situaciji da donosite neke odluke?

mogu i da idu u pecalbu po belom svetu kao sto su vec poceli. Eno ih po Kini i Indiji, moze i po Iranu uskoro. Ako je svet mogao da absorbuje 3.5 miliona Srba, moci ce i 15-20 M amera.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana