Ljubav| Život

"Boli me glava"

selica_nena RSS / 21.09.2009. u 23:52

E breeee, tol'ke godine proživeh misleći da kad nešto kažem, to uradim dovoljno jasno, nedvosmisleno i bez zadnjih (često ni prednjih) namera. Neke rečenice toliko često izgovaram, da me niko više i ne čuje. Ali mi pamte facu, posebno u nekim prilikama, pa mi se dešava da kako zinem, čujem odgovor: „Znam, sad ćeš da kažeš...“

Znaš ti..., da ne budem prosta! Slušaj me, možda ćeš i razumeti nešto!

Pričamo, bre,  pričamo svi u glas, a uopšte se ne sporazumevamo. Dajemo neke izjave, misleći pri tom na nešto sasvim drugo, pa tu stvarno treba ili dobar tumač ili dobar doktor, inače ume da bude baš gadno.

Na primer rečenica: „Boli me glava“. Mene stvarno često boli, i to kao posledica neke teške saobraćajke u mladim godinama, ako baš hoćete i medicinski karton. Mada mi obično nastupa posle teških svađa, za vreme „onih“ dana u mesecu, a i pogled na izvod iz banke zna da joj bude inicijalna kapisla. Dalje, ako se zaboravim u nekom veselom društvu, kad se menja vreme, ako se dugo nije menjalo, zatim... Ma boli me za šta hoćeš, ne mogu sad svega da se setim.

Klasična migrena. Počinje groznim ukusom u grlu, blagom mučninom i nekako tupo u predelu jednog oka. Ako odmah ne popijem neku tableticu (šta li joj tepam kad je od 400mg?), zna da mi navuče hitnu na vrat.

Te teže slučajeve upražnjavam jednom do dva puta godišnje i baš lepo isprepadam familiju. Mada, posle par infuzija budemo bolji i oni i ja. Hoću da kažem - malo spustimo loptu. Oni - jer vide koliko posla vučem na grbači, a ja - jer mi rano, a i žao mreti. I tek tad se setimo da je zdravlje najveće bogatstvo i da smo ga, uglavnom, proćerdali jureći neke opipljivije stvari.

Uvek, ali baš uvek kad odem kod dr, ja mislim da sam gotova. I nikad, ali baš nikad, kad sam morala da ostanem u bolnici, nisam imala pristojnu pidžamu i papuče, pa je hitna par puta morala da staje kod nekih Kineza da ja kupim šta mi treba.

Tako da sam vrlo ozbiljna po pitanju glavobolja i, poučena sopstvenim bolom, ne mogu da shvatim kako se taj izraz „boli me glava“ može i sme koristiti u bilo koje druge svrhe. Zbog baksuzluka, mislim.

Ali...Omiljena rečenica mnogih udatih žena, posebno u kasnim večernjim satima, je upravo ta: „Nemoj, nešto me boli glava“. Koristi se, uglavnom, kao preventivno kontraceptivno sredstvo, naročito posle par godina braka. Muževi, meka srca i još ponečeg, uglavnom tu izjavu primaju sa olakšanjem, ali se svojski trude da to ničim ne pokažu. Odigraju svoju petominutnu „tebe uvek boli glava“ epizodu i zahrču snom pravednika, koji je hteo, ali eto – osujetiše ga u bračnoj dužnosti. Mada, ako se na to što je on hteo gleda kao na dužnost, nije ni čudo što mu ženu boli glava.

Oni tvrđi tipovi se ženinoj glavobolji opiru malo duže i sa više strasti. Znaju tu da padnu i pretnje, ucene po raznim osnovama, često se i žena pod tolikim pritiskom predomisli i žrtvuje, zarad mira u kući. Obično posle toga padnu neke zgodne cipele, haljinica ili nova šminka. To već zavisi koliko je bila duga i uporna ta glavobolja, ali i od čvrstine muževljevog stava.

Slatke bračne igre, samo što to zna da dosadi. Pa neki baš tvrdi tipovi umeju da se naljute i odu da potraže neku koju ne boli ništa. Mislim, takvi su, nekako bezosećajni ili samoživi, kratak im fitilj il’ ko bi ga znao, možda stvarno ne podnose bol. A možda im je samo trebao neko da  omekša stav? Hmmm…

Znam gomilu brakova koji se raspadoše zbog glavobolje, pa se pitam zašto društvo nešto ne preduzima da se reši taj gorući problem. I ko bre izmisli tu glupost „boli me glava“, kad lepo može da se kaže: „Idi se, bre, istuširaj i operi zube, pa mi onda priđi bliže od sto metara“ ili „Neću s tobom ni u istu sobu, jer mi nije do mrcvarenja koje ti zoveš bračna dužnost“. Moglo bi i: „Usreći me nekom sitnicom od sto evra“, mada negde može i jeftinije da se prođe...

Mogućnosti kol’ko hoćeš, a svi  se zakačili za jednu i to netačnu. Eto, i doktori ožvalaviše dokazujući kako glavobolja, zapravo, nastaje zbog preterane „boli me glava“ upotrebe.

Mislim, neke glavobolje tek tad postaju stvarne.      



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 23:58 21.09.2009

Preporuka

svaka čast !
selica_nena selica_nena 00:04 22.09.2009

Re: Preporuka

Hvala, Lib! Samo da pojasnim - ne "boli me glava"
miloradkakmar miloradkakmar 00:30 22.09.2009

Re: Preporuka

selica_nena
Hvala, Lib! Samo da pojasnim - ne "boli me glava"

Mene počela da boli od pre godinu dana. Do tada nisam zano šta je glavobolja. Sada popijem jedan analgin i ko novi. Bar se ja tako osećam.

Predivan , životan tekst.
Problem od koga svi beže, a nemaju gde pobeći.
selica_nena selica_nena 00:38 22.09.2009

Re: Preporuka

Problem od koga svi beže, a nemaju gde pobeći.


A gde pobeći od samog sebe?
P.S. Milorade,
miloradkakmar miloradkakmar 00:44 22.09.2009

Re: Preporuka

selica_nena
Problem od koga svi beže, a nemaju gde pobeći.


A gde pobeći od samog sebe?
P.S. Milorade,

Slažem se . Stan mali, soba manja , krevet još manji.
PS Imam jednu kod kuće, a lako se navikavam i na druge- med.sestre.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:34 22.09.2009

Glava

Bio nekad izgovor. Danas postoji cela lepeza novih.

Koristi se, uglavnom, kao preventivno kontraceptivno sredstvo


Znaš da ciganka koristi šamlicu kao kontraceptivno sredstvo?
selica_nena selica_nena 00:40 22.09.2009

Re: Glava

Znaš da ciganka koristi šamlicu kao kontraceptivno sredstvo?


Ajoj, gde se toga seti? Praviću se da ne znam, samo da se još jednom nasmejem!

Čekaj, šta još ima u lepezi izgovora?
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:45 22.09.2009

Re: Glava

Hajd, iako znaš (nešto mi krenulo zezanje ovih dana, ne mogu da se zaustavim):

Moj Mika niži od mene, pa "onih dana" kad se heftamo ja tražim da to bude stojećki. E, kad mu zacakle oči, a ja šutnem šamlicu.


Izgovori: ne sećam se više, ali znam da glava nikad nije bila izgovor kod moje žene. Uglavnom je to bilo nešto kao: čuće dete ili komšije.

Danas, obzirom na frekvenciju, ne da ne traži izgovor nego...
selica_nena selica_nena 00:54 22.09.2009

Re: Glava

Danas, obzirom na frekvenciju, ne da ne traži izgovor nego..


Ova izjava će mnogim muževima leći k'o melem na ljutu ranu. Milutine, već ti vidim sliku pored ikone.
sinergija92 sinergija92 01:43 22.09.2009

Nadam se da na engleskom nije bRezobrazno


A husband emerged from the bathroom naked and
was climbing into bed when his wife complained,
as usual, "I have a headache."
"Perfect" her husband said. "I was just in the
bathroom powdering my penis with aspirin.
You can take it orally or as a suppository,...
it's up to you!"

selica_nena selica_nena 00:37 23.09.2009

Re: Nadam se da na engleskom nije bRezobrazno

Ma kakvi!
NNN NNN 01:26 22.09.2009

Kod moje žene

taj izgovor ne pali
selica_nena selica_nena 00:40 23.09.2009

Re: Kod moje žene

Pa šta ti kaže, života ti?
g.radicevic g.radicevic 06:43 22.09.2009

nekad i sad

ranije,od tih glavobolja patila zzena
danas, ...... ja

selica_nena selica_nena 00:45 23.09.2009

Re: nekad i sad

E, brale, da nije tog raskoraka, doktori bi mogli da zatvore ordinacije
leopold_lady leopold_lady 07:21 22.09.2009

Kraj krajeva ....

kad se iznerviram je da me zaboli štitasta žlezda ... Dok me ne zaboli - nije mi ništa,ali kad zaboli - ne da se svi smire i ne da sve može i ne da nema nervoze.... Prosto za nepoverovati....

Ja glavobolju imam nekoliko puta godišnje ... Ni sama nemam pojma zašto - ali,zaboli me glava ponekad.... Retko,retko kad.... Ali,kad zaboli - majko Božija.... Ne znam šta je,ali sam ustanovila da mi prija hladan vazduh,zamračena prostorija i tišina.... Možda jeste neki oblik migrene - ali,nisam stvarno ispitivala....

Ja sam ti sa zdravljem haotična sasvim.... Alergična na mleko,paradajz,zelenu salatu.... (na nju možda i nisam,ali kako i zbog nje završih na hitnoj i spasen mi je život u 5 do 12 - ne jedem je).... na treningu rukometa u osnovnoj školi (računaj nekih 12-13 godina) sam pala u nesvest.... DR je rekao da postoji mogućnost da imam aneurizmu u glavi (pazi kad sam zapamtila) i puitala ga ja - Šta to znači? Možeš od toga da umreš,a možeš sa time da živiš i da ne bude ništa.... Baš ti fala... Bila sam dete.... Uglavnom,sad 22-23 godine posle - ja još živa.... Alergija na penicilin,trovanje graškom (u detinjstvu).... Rukomet sam dugo trenirala i zaista nisam imala problema sa zdravljem - ozbiljnijih.... A onda sam pala,povredila koleno i da me pitaš zašto sam odustala (kad ljudi sa težim povredama nisu) ne bi znala da odgovorim.... Krenula sam da se gojim,ali ne toliko jer sam trčala,igrala u školi (srednjoj) odbojku,zaista živela Ok... Desilo se to što se desilo (pisala o tome pre neki dan) i to me je poprilično poremetilo.... Plus čekanje novinara (koji nije došao) 40 minuta kod Hotela Jugoslavija po ciči zimi.... Navučem i upalu srčane maramice.... Što samo po sebi je bilo logično.... Decembar,ja uveče na minus ne znam ni ja koliko pored reke..... Uglavnom doktorka je istripovala da ja imam Lajmsku bolest.... I drugi put se susreće (da znam) sa smrću.... Sreća,pa joj nisam verovala - jer znam (učila na fakultetu - eto,za nešto dobro i taj fakultet došao) simptome Lajmske bolesti.... Što ja nikako nisam imala...Pogotovo što sam tog krpelja izvadila par godina pre.... Sve u svemu - rezultati privatne laboratorije (u koju me dotična DR poslala) su bili pozitivni.... I ja onako očajna u holu Studentske poliklinike sretnem svog druga i njegovu ženu,sva uplakana.... Oni pokušavaju da me smire,govoreći da će sve biti Ok.... Odlazim kod jedne svoje doktorke i ona me uputi na Infektivnu kliniku.... Tamo otkrivam da je za 10 dana bilo 7 slučajeva navodne Lajmske bolesti.... Oni mi daju uput za VMA -na VMA saznajem da ja tu bolest nemam.... I odlazim sa tim rezultatzima na Studentsku polikliniku - kod DR-ke ...Da bi mi ona rekla ovim rečima - Oni na VMA nemaju pojma .... E,tu sam shvatila koliko ima sati,prestala da pijem gomilu bespotrebnih lekova (inače jakih da slona omame) i otišla kod nesuđenog (ili suđenog -nemam pojma,još nije razrešeno) zeta na Kardiovaskularno Dedinje i evo već 5 godina ,sad će i 6 kako pijem samo jedan jedini lek - istu dozu i sasvim Ok funkcionišem.... Jedino kad budem želela da zatrudnim - moraću da idem na neke analize (krvna grupa mi je Rh negativna) ..... Nekad kad sam opterećena imam košmarne snove,imam cimanja u snu,gubitak vazduha.... Ali,ne kao posle silovanja.... To je sada isto kao glavobolja par puta godišnje.....

Seks obožavam i nikad ne bi iskoristila manipulaciju da ga nemam.... Ako mi nije do seksa - pre ću reči - E,ne mogu večeas ili hajde malo kasnije da probamo - nego - Boli me glava ....

Udavih te malo više ,al ako ti smeta - zbriši ....
selica_nena selica_nena 00:47 23.09.2009

Re: Kraj krajeva ....

Nisi me udavila. Naprotiv, drago mi je što si ovako odgovorila. A za ovo:

Seks obožavam i nikad ne bi iskoristila manipulaciju da ga nemam.... Ako mi nije do seksa - pre ću reči - E,ne mogu večeas ili hajde malo kasnije da probamo - nego - Boli me glava ....


ti šaljem
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:43 22.09.2009

Bolova ima raznih

U Srbiji se od Boli me glava češće, čini mi se, spominje jedan drugi bol: Boli me Q.
bbnufar bbnufar 13:59 22.09.2009

Re: Bolova ima raznih

Uf, uf potrefili ...glavobolje su za arhivu , a~ Boli me Q ~je vec nesto -brend i trend!Valjda im od tih bolova raste al posto su bolesljivi slaba vajda...
selica_nena selica_nena 00:49 23.09.2009

Re: Bolova ima raznih

Zamisli koliko to baksuzira? Zamisli da ga stvarno zaboli! Pu, pu, daleko bilo
loocifer48 loocifer48 10:44 22.09.2009

Glavobolja...

Mene je sinoć zaista bolela glava... i to jako. A opet me nekako grize savest...
rajce1 rajce1 12:14 22.09.2009

haha..

U stvari - nemam komentar... nemam glavobolje .. operisala sam stitnu zlezdu iako me nikad nije ni bolela..

ali morala sam se javiti.. da ne bih dobila neopravdan izostanak..

Preporuka, a evo i malo muzike..

selica_nena selica_nena 00:52 23.09.2009

Re: haha..

Hvala, Rajce, si!
I kakav neopravdani, ova profesorka danas gleda kroz prste.
odin2004 odin2004 13:58 22.09.2009

Boli me glava

Pa i nije neki izgovor jer seks je dobar lek za glavobolju.

Evo sta ljudi kazu:

"Na kakav način seks djeluje protiv glavobolje?

Znanstvenici nude dva moguća objašnjenja, zašto seks tako učinkovito djeluje protiv migrena. Jedno je objašnjenje da se za vrijeme seksa oslobađaju endorfini i drugi hormoni, što djeluju protiv bolova. Neposredno prije nego što doživite orgazam, razina oksitocina se poveća na pet puta veću vrijednost od normalne vrijednosti. Ti endorfini blagotvorno djeluju na sve od artritisa do glavobolja. Kod žena se uz to izlučuje još i estrogen i pomaže ublažavanju PMS-a. Drugo objašnjenje se usredotočuje na stimulaciju živaca, što također djeluje protiv bolova"

Pozajmljeno sa sajta
lucidalina lucidalina 19:52 22.09.2009

Re: Boli me glava

mozda kod nekih, kod mene nije upalilo, jer prodje na par minuta a posle se vrati dvostruko jace.

inace patim od migrena od malih nogu (daaa migrena nije bolest samo dosadnih domacica koje nece da se seksaju), od trece godine, i svasta sam isprobala. jedino sto pomaze je redovno plivanje ili slican sport koji razmrda misice i krvotok. u to se broji i seks, ali ne za vreme glavobolje nego profilakse radi, je l te.

tako da, da me ne bi bolela glava, MORAM redovno i uporno da upraznjavam seks i NIKAD ne bih glavobolju koristila kao izgovor.... sto kaze selica, bojim se, da ne ureknem i stvarno pocne

zavrsavala sam i ja na hitnog zbog nje.

odlican tekst
selica_nena selica_nena 00:54 23.09.2009

Re: Boli me glava

Znanstvenici nude dva moguća objašnjenja, zašto seks tako učinkovito djeluje protiv migrena. Jedno je objašnjenje da se za vrijeme seksa oslobađaju endorfini i drugi hormoni, što djeluju protiv bolova. Neposredno prije nego što doživite orgazam, razina oksitocina se poveća na pet puta veću vrijednost od normalne vrijednosti. Ti endorfini blagotvorno djeluju na sve od artritisa do glavobolja. Kod žena se uz to izlučuje još i estrogen i pomaže ublažavanju PMS-a. Drugo objašnjenje se usredotočuje na stimulaciju živaca, što također djeluje protiv bolova"


Eto, lepo ja kažem ovom mom da je to dobra prevencija! Sad ću ovo da odštampam i okačim na zid.

A i ovo:
tako da, da me ne bi bolela glava, MORAM redovno i uporno da upraznjavam seks
petarjjj petarjjj 14:37 22.09.2009

Ranije nije bolela

Ranijih godina kada sam bio mlađi daleko od toga da me je bolela glava, takođe se nisam nalazio ni u situaciji da mi se prispava posle ručka. Vremenom, ne da mi noge same krenu ka krevetu, več se osećam kao pokisao ako ne otspavam te me i glava sve više "zaboljeva". Dal je promaja, dal su godine, u svakom slučaju zdravstnog uzroka i naravno odlazi sa upotrebom nekog od narodno-narko-medicinskih sredstava.

Ajd da je samo pritisak ali u čudu se nađoh kada me zabole i situacija u državi, i kiša od koje sam toga dana pokisao a i sunce kada me posle toga opržnu, ts ts ts .... mnogo boljki. Što smo stariji trebali bi da imamo više strpljenja za ljude oko sebe i neumitne nam promene i situacije, te ih prihvatati kao neminovne. Pa kako da nas onda ne bi i bolela glava?

A to što vam partneru biva čudno ako vas zaboli glava, pa... imate onda dosta mlađu osobu za partnera ili osobu koja još uvek nema mnogo problema i obaveza u životu.

Živeli

selica_nena selica_nena 00:13 28.09.2009

Re: Ranije nije bolela

Živeli


Da si mi živ i zdrav!
sentinel26 sentinel26 14:44 22.09.2009

Recepti za glavobolju

Opšti recept - ima garanciju :

To novo perje
Od kada ima
Glava je ne boli
Kazuje svima

Specijalni recept koji ja preferiram:



Jedna da voli, druga da boli, treća ...
selica_nena selica_nena 00:55 23.09.2009

Re: Recepti za glavobolju

Jedna da voli, druga da boli, treća ...


A mi žene? Bre, bre, što ste vi muškarci srećnici
selica_nena selica_nena 22:14 22.09.2009

Opravdanje

Za celodnevni izostanak domaćice bloga - danas mi godišnjica braka!

Malo smo se raznežili, pa me muž izveo ( umalo da napišem - iz takta). Posle smo odgovarali na čestitke i pravili se da nam je divan dan i da se ludo provodimo. Sad smo u predahu od slavlja, dok se deca ne smiluju da odu na spavanje. Mislim, posle ćemo da vidimo ko se danas pravda glavoboljom.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:52 23.09.2009

mislim

šta da ti kažem kad i ove mace imaju nešto na tu temu

112358oo 112358oo 09:31 23.09.2009

.

Pričamo, bre, pričamo svi u glas, a uopšte se ne sporazumevamo.

selica_nena selica_nena 21:51 23.09.2009

Re: .

Uvek imaš dobru ilustraciju. Pozz i hvala.
taube taube 12:42 23.09.2009

,

odličan blog
selica_nena selica_nena 21:49 23.09.2009

Re: ,

Hvala
miloradkakmar miloradkakmar 17:13 23.09.2009

Od kada

si postavila ovaj post, mene zabolela glava.
Istinski.
selica_nena selica_nena 21:39 23.09.2009

Re: Od kada

je l' znaš šta je terapija? Ali stvarno, ne mora baš da pršti strast na sve strane, ali jedno opušteno maženjo bi garantovano pomoglo! Il' da svraćaš kod Kineza za papuče i pidžamu, a to ti nikako ne preporučujem - izbor im je katastrofa.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 19:58 23.09.2009

Kasnimmm!!

Ček, stani, a nakon koliko godina braka stičem pravo na tu vrstu glavobolje?
Za sad, kad jednom godišnje nisam u fazonu, dovoljno mi je da ga pogledam "onako" pa da sa maženja mojih leđa pređe na ispipavanje stočića i traženje daljinskog za TV.....

Inače moja majka pati od takvih glavobolja koje ti opisuješ, pa je nakon gutanja svih lekova kojih je moj tata lekar mogao da se seti digla ruke i sad se leči Evdinim receptom, naseče krompir (u ljusci, dobro opran i svež, nekuvan) na kriške, poređa kolutove od jedne do druge slepoočnice preko čela, bar četiri, pet kriški, zamota čvrsto glavu nekom maramom, a kilo soli zagreje malo vše, stavi u platnenu vrećicu i legne, so pod vrat, krompir na čelo a kolena u vis, na dva, tri jastuka i za par sati, kad odspava je kao nova!
Ako baš ne ide, pije i čaj od kantariona i nane i mažemo joj kičmu kantarionovim (zagrejanim) uljem i tvrdi da joj jedino to pomaže....

Probaj, recept stariji od 200 godina!

Ljub!!

Djina
selica_nena selica_nena 21:47 23.09.2009

Re: Kasnimmm!!

Ček, stani, a nakon koliko godina braka stičem pravo na tu vrstu glavobolje?

Nema pravila. Ej, skoro mi je jedna mlada supruga objašnjavala kako uskrati mužu seks čim joj nešto nije po volji. Ej, mislim se u sebi, ko li te nauči da su ključevi raja samo u tvojim rukama!

A što se tiče ovog Evdinog recepta, neću da ti se zahvaljujem, nego da te blagosiljam. I da probam.
I tebi ljub!
Selica
elizabetha elizabetha 22:03 23.09.2009

Izmamila si mi osmeh...

...i podsetila me na jednu anegdotu iz mog bračnog života....
Apropo glavobolja....
Scena je sledeća:
Upravo ležem pored mužića ,sveže istuširana ,sa osmehom koji obećava....
On, mutnog pogleda,ucrtala mu se bora na čelu onako ,više za sebe, procedi kroz zube: "Boli me glava"....
"E, neće moći", rekoh mu,"to je moj izgovor, ti pronađi drugi! "
Nasmejao se od srca...trebam li pominjati da ga je glavobolja ubrzo prošla...
Pozdrav
selica_nena selica_nena 22:37 23.09.2009

Re: Izmamila si mi osmeh...

Drago mi je.
"E, neće moći", rekoh mu,"to je moj izgovor, ti pronađi drugi! "

Smeh pomaže u svim situacijama!
strenum strenum 09:32 24.09.2009

:)

Odlican ti je tekst!!!

Dacu ga dragom da procita, pa da vidi koliko je srecan...

selica_nena selica_nena 00:14 28.09.2009

Re: :)

Hvala. Eto, potrefila se dobra tema, rekla bih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana