Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika

Odgovornost

Srecko Sekeljic RSS / 21.09.2009. u 08:20

Predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, se u subotu ujutro lično sastao sa članovima OO Povorke ponosa i tom prilikom im ukazao čast tako što im je svojeručno predao jedno važno Rešenje potpisano od strane direktora policije, Milorada Veljovića.

Budući da je u medijima prethodno osvanula vest kako Vlada podržava Povorku ponosa, a Ministarstvo unutrašnjih poslova mesecima uverava da bezbednost u Srbiji i glavnom gradu drži pod svojom kontrolom, sadržaj ovog Rešenja je bio iznenađujući. Rešenje kaže da skup koji ta Vlada podržava ne može da se održi u centru glavnog grada zato što Ministarstvo unutrašnjih poslova i druge bezbednosne službe ne uspevaju da garantuju bezbednost svojih građana. Izvršna vlast Srbije, oličena u njenom premijeru, i bezbednosne službe, oličene u direktoru policije, stavili su na papir priznanje da ne vladaju ulicama glavnog grada svoje zemlje. Za to vreme, ministar unutrašnjih poslova i drugi čovek Vlade, Ivica Dačić, šmugnuo je iz zemlje dok se stvar ne smiri. Kakav obrt samo 24h pred najavljeni dogadjaj!

Ovo priznanje praćeno je šokantnim potvrdama, u vidu vesti o premlaćivanju stranih državljana u centru Beograda.

Pre nego što vlast u svim svojim granama i na svim nivoima počne javnu raspravu o tome koje mere treba preduzeti, neophodno je utvrditi - KO JE ZA OVAKVO STANJE ODGOVORAN?

Na Ohridu je letos potonuo brodić, usled čega je više stranih državljana tragično nastradalo. I šta se desilo? Ministar saobraćaja Republike Makedonije je podneo ostavku. Ostavka... Ono što u civilizovanim zemljama funkcioneri podnose kada se desi nešto nedopustivo u resoru kojim rukovode - bez obzira da li su objektivno doprineli takvom stanju, ili su se protiv njega bezuspešno borili.

A sada da se vratimo na pomenuto Rešenje predatog iz ruke predsednika Vlade Srbije lično. U tom dokumentu direktor policije naglašava:

„Sagledavajući ukupno stanje bezbednosti na teritoriji grada Beograda, kao i najave više neformalnih udruženja i udruženja građana da će po svaku cenu nastojati da nasilno spreče održavanje najavljenog skupa, postoje veliki bezbednosni rizici za održavanje javnog skupa u centru grada.

Na osnovu bezbednosnih procena Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih bezbednosnih službi Republike Srbije, procenjeno je da je održavanje skupa na pomenutoj lokaciji sa aspekta bezbednosti ekstremno visokog rizika i da može doći do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu na teritoriji grada Beograda, ugrožavanja bezbednosti, života i zdravlja učesnika javnog skupa, kao i bezbednosti ljudi, imovine državnih organa, objekata DK predstavništava, lične i imovinske sigurnosti građana i bezbednosti saobraćaja."

Imajući u vidu opasnosti po građane i imovinu, koje bezbednosne službe i organi javnog reda i mira ne uspevaju da spreče ili kontrolišu, doneto je Rešenje da se Povorka ponosa izmesti na lokaciju daleko od praćki i očiju građana. Bez daljeg obrazlaganja, jasno je da je ovaj dokument isto što i KAPITULACIJA i povlečenje pred nasilnicima.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Svetozar Čiplić, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, Slobodan Homen, sinoć su u „Utisku nedelje" više puta izjavili kako je država ovim Rešenjem „izgubila još jednu bitku" ali da još uvek vodi rat, glatko prebacujući odgovornost na organizatore Parade ponosa. Pritom, Homen je priznao da je u pitanju poraz države pred odmetnutim nasilnicima, ali i ne samo to. Ispravno je povezao ovaj neuspeh policije i bezbednosnih službi sa tragičnim atentatom na premijera Srbije od pre šest godina, navodeći da je ovo samo jedna u nizu izgubljenih bitaka... A onda je nerazgovetnom logikom zaključio da ipak „niko nije jači od države" (tzv. wishful thinking).

Međutim, propustili su da kažu jednu bitnu stvar: Rat se dobija bitku po bitku! A onaj ko gubi bitke, ne može da i dalje bude general. Ili i to u ovakvoj Srbiji može? Na kraju krajeva, rat se sigurno ne dobija kapitulacijom. Ili je to moglo i 1999? A koliko smo se pomerili od 2003? Mnogo: danas je premijer bezbedan, a meta su postali građani.

Da li će neko od funkcionera smoći snage i čestitosti, biti dovoljno čovek, da jednom, napokon, u Srbiji podnese ostavku zbog onoga što je uradio, ili zbog onoga što i pored sveg truda i najbolje namere nije mogao da izbegne? To bi bio pravi pokazatelj ozbiljnosti i integriteta - kako dotičnog funkcionera, tako i same države.

Nije toliko bitno ko je na vlasti, koliko je bitno da vlast bude odgovorna.

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dawngreeter Dawngreeter 08:41 21.09.2009

moralna pobeda

Rat se dobija bitku po bitku! A onaj ko gubi bitke, ne može da i dalje bude general.

Nikad od tebe dobar Srbin, ja da ti kazem. Zar ne znas da je titula moralnog pobednika u izgubljenom ratu najsvetlija i najvazniaj srpska institucija?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 09:48 21.09.2009

Re: moralna pobeda

Zar ne znas da je titula moralnog pobednika u izgubljenom ratu najsvetlija i najvazniaj srpska institucija?

Da, ostavka bi bila tup udarac u temelj srpske državnosti...
neverovatnimiki neverovatnimiki 08:53 21.09.2009

Premijer?Da li on makar cisti,pere i pegla

...danas je premijer bezbedan, a meta su postali građani.


Danas to vise nije vazno.
U Srbiji danas postoji velikoi broj oportunista poput Mirka Cvetkovica.Jedan Mirko manje vise.
Premijer u danasnjoj Srbiji je jako nebitan.
Ne moze da nametne svoju volju cak ni svojim ministrima,cak i kada bi ta volja postojala u nekom bilo kom agregatnom stanju.
Premijer danas sluzi izgleda da se samo,onako filozofski u trenucima dokolice,zapitamo "A cemu to sluzi?"
I da,poput preistorijskog Paje Patka u Diznijevoj radionici,damo odgovor na to metafizicko pitanje:"A uz to i ne radi!"
dragan7557 dragan7557 09:11 21.09.2009

Re: Premijer?Da li on makar cisti,pere i pegla

Da li će neko od funkcionera smoći snage i čestitosti, biti dovoljno čovek, da jednom, napokon, u Srbiji podnese ostavku zbog onoga što je uradio, ili zbog onoga što i pored sveg truda i najbolje namere nije mogao da izbegne?


NEĆE ! Ili na srpskom JOK !

dragan7557 cerski
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 09:13 21.09.2009

Već danima čekam...

Čekam, čekam, već danima čekam da neko potegne pitanje odgovornost organizatora za propast ove manifestacije, ali izgleda da su oni bili savršeni, jer niko to ne čini...

Koliko se sećam organizatori manifestacije koja se organizuje u sećanje pobune protiv državne i policijske represije su se non stop hvalili kako divno sarađuju sa državnim organima i kako im policija jede iz ruke, a na kraju smo dobili šta?!

Eh, ko s vlastima tikve sadi...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 09:50 21.09.2009

Re: Već danima čekam...

Čekam, čekam, već danima čekam da neko potegne pitanje odgovornost organizatora

Ah Pedja, ovo pitanje si ti odavno potegao u javnosti.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:00 21.09.2009

Re: Već danima čekam...

Ah Pedja, ovo pitanje si ti odavno potegao u javnosti.


A ne, to su bile neke druge odgovornosti, neuspeh se desio u subotu, a pitanje odgovornosti za neuspeh se postavlja tek kada se neuspeh desi... Valja učiti na greškama...
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:36 21.09.2009

Re: Već danima čekam...

Koliko se sećam organizatori manifestacije koja se organizuje u sećanje pobune protiv državne i policijske represije su se non stop hvalili kako divno sarađuju sa državnim organima i kako im policija jede iz ruke, a na kraju smo dobili šta?!

peđa, zašto si tako ogorčen?
jesu, imali su saradnju svakodnevnu.
dragišić im je pravo plan šetnje.
predali su ga policiji.
policija uz neke dorade prihvatila.
i izradila ih.
šta je trebalo da rade?
šta su propusti?
da ne sarađuju sa mrskom nam policijom?
il šta drugo?
il da organizuju srpsku šetnju u amsterdamu?
baroniknez baroniknez 10:53 21.09.2009

Re: Već danima čekam...

mislim da se ne radi o tome, o samoj organizaciji parade
nego da napravi nacin nisu predstavnici parade nastupili u javnosti
da je losa strategije saradnje sa vlasti
i uopste ja sa stekao utisak da su neki clanovi orgnizacionog odbora
potpuno nezainteresovani
Dawngreeter Dawngreeter 11:03 21.09.2009

Re: Već danima čekam...

Pedja, ja se veliki mdelom slazem sa tobom ali mi se nekako cini neumesno da komentarisem u tom pravcu. Ako neko ostavi otkljucana kola u sred dela grada gde su veliki izgledi da ce ih neko ukrasti svakako je on kriv sto nije bolje obezbedio auto ali ipak je glavni problem to sto je neko u opste odlucio da krade ta kola.

U ostalom, mislim da su mnogi ljudi (myself included) prilicno odseceni od price oko organizacije. Vecini je samo jasno da je parada trebalo da se odrzi pa kad je vec tako, mozes to da podrzis ili ne. Nije optimalno, svakako, ali tako je kako je.
angie01 angie01 09:21 21.09.2009

pitanje odgovornosti

uvek poteze pitanje kako se ona tretira- a u Srbiji je ta kljuchna kategorija zasenchena raznim demagoshkim blelbetanjem, onih koji po prirodi stvari o njoj teba da brinu- a mi ostali, koji treba na njoj da insistiramo, to senchenje pretvaramo u crnu, opet svojim neadekvatnim reakcijama, gde umesto jasnih zahteva-opet samo gundjajuci blebecemo-i nikom nish'!
odin2004 odin2004 09:44 21.09.2009

Odgovornost

U Srbiji vec odavno ne postoji kategorija odgovornosti, ni kao moralna ni kao materijalna.

Pedja se ovde okomio na organizatore (voleo bih da mislim da nije licna netrpeljivost), naravno da su oni imali svojih propusta ali nije problem u propustima organizatora. Problem je u posustalosti ovoga sto bi trebalo da bude drzava, cemu placamo poreze a to nesto samo buja i buja ali sto je vece to je nesposobnije.

Ne mozemo da od gradjanina Cvetkovica trazimo odgovornost jer on je preuzeo kurirsku duznost, dostavlja resenja izdata od direktora policije.
Ministar unutrasnjih poslova po principu niko nesme vas da bije (osim milicije) je mrmljo nesto o zastiti gradjana i suprotstavljanju koje cemu ali sad je pitanje koje grupe ljudi u Srbiji za njega spadaju u gradjane.
Predsednik je otisao za Ameriku da brani "I Kosovo I Evropu".
Slobodan Homen je ovde pomenut ali on je covek bitan na politickoj sceni kao lanjski sneg. A i onako je zauzet okopavanjem Cicha Draze.

Tako da na kraju dodjosmo do zakljucka da u sustini niko nije kriv, samo eto desilo se bili su zauzeti pa nisu mogli da stignu.

Zanimljivi su podaci o oko dest hiljada organizovanih terorista (ne mogu ih drugacije zvati, jer su se organizovali radi zaplasivanja i sprovodjenja terora nad gradjanima) koji su se spremali da dodju u Beograd iz Srbije i okoline. E sad deset hiljada ljudi se ne organizuje spontano pogotovo iz razlicitih krajeva i zemalja. Ako drzava hoce vrlo lako moze da pronadje organizatore i osudi ih za podstrekivanje i izvodjenje medjunarodnog terorizma.

A hoce li?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:27 21.09.2009

Re: Odgovornost

E sad deset hiljada ljudi se ne organizuje spontano pogotovo iz razlicitih krajeva i zemalja. Ako drzava hoce vrlo lako moze da pronadje organizatore i osudi ih za podstrekivanje i izvodjenje medjunarodnog terorizma.

Ma medjunarodnim terorizmom se bave samo bande do 5 (pet) članova i to samo ukoliko su anarhisti (jao kakva strašna reč, sav sam se naježio).

A to 10.000... Pa to je već biračko telo!
gorran2 gorran2 10:14 21.09.2009

State Secretary

državni sekretar u Ministarstvu pravde, Slobodan Homen






Državni sekretar Slobodan Homen, šta je to? Ko je to birao, kad, i na koju funkciju?
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:38 21.09.2009

Re: State Secretary

Državni sekretar Slobodan Homen, šta je to? Ko je to birao, kad, i na koju funkciju?

al se taj, kao i ćiplić, nalupetao u utisku nedelje....
gorran2 gorran2 10:15 21.09.2009

Nije sve tako crno.

Večeras počinje Veliki Brat!
baroniknez baroniknez 10:32 21.09.2009

Re: Nije sve tako crno.

gorran2
Večeras počinje Veliki Brat!


do jaja, samo da ekipa ne preduzme napad na kucu velikog brata

jel slusao neko kaziprst?
shumska shumska 12:53 21.09.2009

Re: Nije sve tako crno.

jel slusao neko kaziprst?

aha

baroniknez baroniknez 13:21 21.09.2009

Re: Nije sve tako crno.

shumska
jel slusao neko kaziprst?

aha



filvas filvas 10:25 21.09.2009

Ostav ili ostavka

Nije toliko bitno ko je na vlasti, koliko je bitno da vlast bude odgovorna.


Potpuno se slažem sa ovim stavom. Mislim i da ministar Dačić uprkos tome što se do sada uglavnom pokazao iznenadjujuće dobro za jednog Miloševićevog mladunca, treba da podnese ostavku ukoliko u doglednoj budućnosti, a to znači u sledećih desetak dana, sve nasilničke grupe, bilo formalne ili neformalne, ne budu stavljene pod strogu kontrolu.

Moj utisak da su "operativci" ovog puta podbacili i da je vlada previše kasno shvatila svu ozbiljnost priprema za napad na gej paradu. Mislim da je bolje da je cela stvar otkazana nego da neko pogine, ali je skandalozno što policija nije na vreme "smirila" te tipove. Sada imaju popravni i ukoliko ne bude opipljivih rezultata, nema druge nego da se Dačić prišrafi.

Ali ono što je posebno pitanje je stepen organizacije ovog ološa. Ko su glavni organizatori, kako funkcioniše dogovaranje i ko su ljudi koji su tome davali podršku. Zapravo, treba da usledi jedna prilično brutalna kampanja kojom bi se svim tim nasilnim tipovima, koji su u stvari puke kukavice, žešće uterao strah u kosti.

Nasilničke grupe moraju da budu pod uticajem obaveštajnih službi jer su nezamenjiv instrument za podsticanje nereda. Nekada su bili na jednoj strani, kao 5. oktobra, nekad na drugoj, kao 9. marta, nekad su potrebni u uslovima koji vladaju u Kosovskoj Mitrovici, ali ključno je da moraju da budu pod kontrolom. Ovde je izgleda problem to što je Vlada propustila da im stavi do znanja šta će da im se desi ako ne poslušaju.

Ali nažalost, sve to vodi jednom drugom nepopularnom stavu: i demokratska Srbija mora da koristi represivni aparat i tajnu policiju kako bi opstala. Demokratija je danas mnogo dalja od svog ideala nego pre deset godina kada smo mislili da bi posle pada Miloševića sve moglo biti u redu. I danas su nam nažalost potrebni ljudi čija sama pojava izaziva strah čak i razularene navijačke rulje. U protivnom, kao što reče Dačić, policija može da deluje samo onda kada ima dokaze, a oni se obično pojave previše kasno.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:34 21.09.2009

Re: Ostav ili ostavka

i demokratska Srbija mora da koristi represivni aparat i tajnu policiju kako bi opstala

A sada je slučaj da kojekakvi represivni aparati koriste demokratsku Srbiju za svoj opstanak.
filvas filvas 10:42 21.09.2009

Re: Ostav ili ostavka

Možda je i dobro da smo do ovih zaključaka došli relativno jeftino. Sada ćemo videti šta će se dešavati. Ja bih ih optužio za pokušaj rušenja ustavnog poretka, a za to slede debele robije. Kada se uprazne mesta vodja navijača i nacionalističkih grupa, na njihova mesta onda treba da postave solidnije agente BIA i time je stvar rešena. Ako ne znaju kako to da urade, a sigurno znaju, neka pitaju FBI.
neoklasicar neoklasicar 15:20 21.09.2009

Mislim da je ovog ipak

pobeda gejeva i lezbejki...zbog toga što će sada fokus biti na političare koji počinju rečenicu da "ne dele taj njihov sistem vrednosti"..i,ako to kažeš, nadrljao si...jer, taj sistem vrednosti je tolerancija, ljubav, mir u svetu...

Međutim, nije tako. Postoji sistem vrednosti. Vrlo jasan. Jel neko video geja ili lezbejku koji recimo smatra da je Kosovo Srbija...da je Evroskeptik ? Da poštuje Crkvu ? Da smatra da Srbija ne treba da uđe u NATO ? Da se grozi fotomontaže Patrijarha Pavla u ženskom vešu ? Sumnjam...

Sad više neko neće smeti da počne rečenicu sa "ja ne delim taj sistem vrednosti"...pa to će biti kao negiranje holokoausta u EU.

Drugo, kod mene u kraju je u subotu, jedno 200 ljudi...nazovi "normalnih"...u smislu da nisu članovi Obraza ili 1389...već eventualno DSS,NS,SNS, SRS lokalni aktivisti bilo spremno da dođe na paradu...i to ne baš da se bije,već da zvižde, vređaju itd..eventualno ako vide da neki iz Obraza tuče negog aktivistu iz Povorke posle skupa,u nekoj zabačenoj ulici, daju svoj doprinos upozoravajući ga da ide policija...takvih bi bilo jedno 7-8000 plus 500 navijača, Obraza itd kao "udarna pesnica"...e, toga se vlast uplašila...
niki m niki m 16:43 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

Drugo, kod mene u kraju je u subotu, jedno 200 ljudi...nazovi "normalnih"...u smislu da nisu članovi Obraza ili 1389...već eventualno DSS,NS,SNS, SRS lokalni aktivisti bilo spremno da dođe na paradu...i


Na koji nacin ste procenili, u subotu, spremnost kod tih 200 ljudi. Da li je bila anketa u pitanju ili su vam se samo javljali i izrazavali svoju spremnost?
baroniknez baroniknez 16:56 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

ljudi to je tacno i ja znam manja mesta u srbiji gde su se bukvalno autobusi iznajmljivali - prosto to je tacno da su dolasci bili organizovani, nemojte oko toga imati nedoumice
niki m niki m 17:36 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak


baroniknez

ljudi to je tacno


Sta je tacno? Nije se postavilo nikakvo pitanje o autobusima.
baroniknez baroniknez 18:12 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

niki m

baroniknez

ljudi to je tacno


Sta je tacno? Nije se postavilo nikakvo pitanje o autobusima.


tacno je da su se organizovali odlasci da se razbije gej parada, prosto to je istina. bilo je puno njih koji su se za taj dan ostrili
niki m niki m 18:19 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

tacno je da su se organizovali odlasci da se razbije gej parada


Nije to pitanje vec tvrdnja "neoklasicara" da se radilo o clanovima i aktivistima opozicionih stranka. Cak je data i procena da se u njegovom "kraju" radilo o oko 200 ljudi. Postavio sam pitanje odakle mu informacija. Zatim ste vi uleteli sa autobusima.
baroniknez baroniknez 18:27 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

pa dobro ne znam otkud mu podaci, samo sam ovo dodao
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 19:45 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

Međutim, nije tako. Postoji sistem vrednosti. Vrlo jasan. Jel neko video geja ili lezbejku koji recimo smatra da je Kosovo Srbija...da je Evroskeptik ? Da poštuje Crkvu ? Da smatra da Srbija ne treba da uđe u NATO ? Da se grozi fotomontaže Patrijarha Pavla u ženskom vešu ? Sumnjam...

Ja poznajem takve osobe.

Ili je seksualna orijentacija nekako urođeno, "hromozomski", povezana sa tumačenjem određenih dnevno-političkih pitanja??
Dawngreeter Dawngreeter 21:32 21.09.2009

Re: Mislim da je ovog ipak

Kolko ja znam, mnogo svestenika su pederi koji postuju crkvu, vole Kosovo, protiv NATO-a su i sve ostalo.
neoklasicar neoklasicar 08:08 22.09.2009

Kao prvo,

ne može se reći da je mnogo sveštenika pedera...verovatno ih ima i među njima,kao i među svim strukturama društva...ali oni ipak nemaju potrebu da paradiraju...

Drugo, nisam vršio nikakvu anketu...kod mene u kraju (periferija BGD-a) ima brdo kafanica gde ti lokalni aktivisti bleje po ceo dan pošto im stranke još uvek nisu obezbedile nikakav posao...pa su hteli u "radnu knjižicu" da upišu i doprinos razbijanju Povorke ponosa...da se neko od njih malo zaneo,pa eventualno šutno nekog iz Povorke u glavu,pa popije pendrek...Ivicin koalicioni potencijal bi se značajno smanjio...to je to...a i za većinu njih je to prilika da na "društveno prihvatljiv način" razbiju glavu nekom LDP glasaču,što inače, i u "normalnim" okolnostima ne sme...

Treće, ne mogu a da ne primetim zlurado likovanje nad "odgovornosti" organizatora od strane P.A....kao da, između redova čujem:"Eto, da me niste najurili iz Organizacionog odbora, Povorke bi bilo u centru grada"...

Četvrto, gledao sam konferenciju u Medija centru...imao sam utisak da svaki predstavnik LGBT populacije ima svoju NVO...centar,asocijacija,Labris...drnde-mrnde...2 srbina , 3 partije...potreban vam je jedan sveopšti Kongres ujedinjenja za početak...al,kao i svuda,kapiram da je lova u pitanju...
Dawngreeter Dawngreeter 08:57 22.09.2009

Re: Kao prvo,

neoklasicar
ali oni ipak nemaju potrebu da paradiraju...


Pa sto bi paradirali kad im crkva organizuje decije zabave?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:35 22.09.2009

Re: Kao prvo,

Pa sto bi paradirali kad im crkva organizuje decije zabave?

Da, slučaj crkvenog funkcionera Pahomija. Problem sa Pahomijem nije što je on LGBT, nego što je pedofil. A sudski kvazi-postupak protiv njega je pokazao da je pedofile crkva odlučila da zaštiti. Ne znam samo kako su prešli preko toga što je čovek peder... Ali to je valjda onaj 'sistem vrednosti': nek on u četiri zida radi šta hoće, samo da ne paradira.
niki m niki m 10:55 22.09.2009

Re: Kao prvo,

Drugo, nisam vršio nikakvu anketu...kod mene u kraju (periferija BGD-a) ima brdo kafanica gde ti lokalni aktivisti bleje po ceo dan pošto im stranke još uvek nisu obezbedile nikakav posao...pa su hteli u "radnu knjižicu" da upišu i doprinos razbijanju Povorke ponosa...da se neko od njih malo zaneo,pa eventualno šutno nekog iz Povorke u glavu,pa popije pendrek...Ivicin koalicioni potencijal bi se značajno smanjio...to je to...a i za većinu njih je to prilika da na "društveno prihvatljiv način" razbiju glavu nekom LDP glasaču,što inače, i u "normalnim" okolnostima ne sme...


Znaci, vi ste subotu proveli obilazeci "brdo kafanica" i nadzirali sta radi 200 lokalnih aktivista koji vreme provode na isti nacin kao i vi, mislim, u kafani. Medjutim, za razliku od njih, vi niste blejali vec se bavili drustveno obavestajnim radom. Nadam se da vas u nedelju nije bolela glava od tolikog boravka po silinim kafanama prethodnog dana.
neoklasicar neoklasicar 09:17 22.09.2009

E,koma si...

...da pukneš od smeha...aj sad ozbiljno...ne sumnjam da autor bloga poznaje takve osobe...kao ni to da one postoje...međutim, ja nisam stekao percepciju da će takve osobe učestvovati na Povorci...a razlog za to je verovatno pitanje legitimiteta i načina predstavljanja gej i lezbejske populacije sa kojim organizatori ne žele da se suoče...ja sam ipak stekao utisak da je u pitanju više promocija sistema vrednosti nego apostrofiranje priblema sa kojima se suočavaju...i drugo, takođe sam stekao utisak da nije cilj zahtevanje tolerancije već zahtevanje oduševljenja od strane društva i težak bedak što građani ne žele da ih sa balkona i terasa pozdravljanju puštanjem šarenih balona i aplauzima...

Znate šta...evo konstruktivno predloga...gradonačlenik,kakav takav je,ima svoj "sistem vrednosti" koji očigledno nije kompatibilan sa LGBT populacijom al je definitvno opasan stručnjak za marketing...a šuška se i da nije gadljiv na pare...ko prati dešavanja oko Luke,jasno mu je....predlažem organizotorima da mu se obrate,al onako,čisto profesionalno...imamo tolko i tolko para, treba nam dobra medijska kampanja i PR...slično Fijatu, novim radnim mestima...ni manje ni više...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:22 22.09.2009

Re: E,koma si...

pitanje legitimiteta i načina predstavljanja gej i lezbejske populacije sa kojim organizatori ne žele da se suoče...

Pa organizatori povorke nisu birani na gej-lezbejskim izborima :) Skupili se pojedinci i organizacije i odlučili da naprave protest. Bilo je tu različitih mišljenja, neki su od početka tu ideju kritikovali i smatrali da društvo još nije spremno za ovu vrstu javne akcije (P.A.), a drugi su mislili da bi bilo primerenije praviti veliku žurku na otvorenom nego politički skup... Međutim, možda je problem u tome što smo mi navikli da od svake inicijative zahtevamo sabornu podršku (svi, svi, svi)
ja sam ipak stekao utisak da je u pitanju više promocija sistema vrednosti nego apostrofiranje priblema sa kojima se suočavaju

Sistem vrednosti na koji se ukazuje organizovanjem Povorke ponosa neodvojiv je od apostrofiranja problema sa kojim se LGBT populacija suočava, zato što poštovanje tih vrednosti predstavljaju izlaz iz problema koji nastaju diskriminacijom: ravnopravnost ljudi, solidarnost, nenasilje, pravo na različitost, pravo na samodefinisanje i samoidentifikaciju, pravo na političku participaciju... Ove vrednosti sigurno nisu nešto što bi zasmetalo bilo kome ko malo o njima razmisli, ali izgleda smeta to što se za njih zalažu baš pederi (toliko o sistemu vrednosti sablažnjivih).
i drugo, takođe sam stekao utisak da nije cilj zahtevanje tolerancije već zahtevanje oduševljenja od strane društva i težak bedak što građani ne žele da ih sa balkona i terasa pozdravljanju puštanjem šarenih balona i aplauzima...

Tu si pogrešan utisak stekao. Dovoljno bi bilo da ih građani sa balkona ne gađaju kamenicama, bakljama, suzavcima i kugl-lagerima iz lovačkih praćki...
predlažem organizotorima da mu se obrate,al onako,čisto profesionalno...imamo tolko i tolko para, treba nam dobra medijska kampanja i PR...slično Fijatu, novim radnim mestima...ni manje ni više...

Mislim da bi podrška političara pravu na mirno okupljanje bilo dovoljno kao prvi korak.
neoklasicar neoklasicar 10:59 22.09.2009

Ipak mislim

da je LGBT populaciji potreban re-brending...i zato predlažem firmu koju poseduje gradonačelnik...ali ozbiljno...zakopaju ratne sekire, čist račun duga ljubav...čovek to radi maestralno, evo,recimo ja imam percepciju da se grade vrtići, mostovi,metroi iako ništa od toga nisam video...kao što nisam video 100 000 ljudi na "aeromitingu" u Batajnici (na kom sam bio),al verujem da ih je toliko bilo...ubedio me čovek...i nekako sam spokojan...

Ovako,ja imam utisak, moguće da je pogrešan (al nisam ja kriv već LGBT PR) da se meni pod formom tolerancije,nenasilja...potura LDP...što će reći NATO, EU (bez alternative i bez Kosova), sabotaža Južnog toka itd...

Sa druge strane, Homen je u Utisku nabrajao u kojim sve članicama EU nije održana Povorka...bio sam šokiran...pitam sebe,pa što se onda forsira kod nas ? Onda skontam da Srbija nikad neće biti Slovenija, Slovačka...kao, srećni smo što ima puno stranog kapitala, stranih kompanija, gajbu na kredu redovno servisiramo, leti letovanje, zimi zimovanje, nemamo frku ni sa ratom u Iraku, antiraketnim štitom, približavanjem NATO-a Rusiji,priznajemo kvazi države koje Ameri forsiraju...jok brale,nama trebaju velike teme da se njima bavimo,da se inatimo protiv masona, trilateralne komisije, jeverskog lobija, pedera i lezbejki,Soroša, Holbruka....i tako sve do Palmine 2150 godine...mada, možda ni tada...
neoklasicar neoklasicar 11:41 22.09.2009

@niki m

Ako si kojim slučajem po zanimanju profajler, please daj otkaz...ti kafići u kraju obično imaju tobogane,klackalice, ljuljaške da privuku raju...deca mi se tu igraju,ja pijuckam kafu...onda dođe ćale od drugara mog sina, nezaposleni aktivista SNS...pita, oćeš možda na Paradu...rekoh, što ? On mi objasni...logistika Obrazu i 1389...rekoh neću...ne podržavam njihov sistem vrednosti , al nisam ni u fazonu da treba ljudi da ih lemaju...kaže,kako oćeš...nas 200 se sprema,pa ako se predomisliš dođi sutra oko 9 kad krećemo....uostalom, ako pročitaš Vesti na sajtu videćeš da i Ivica to na neki način potrđuje...da bi bilo mnogo više ljudi nego što te organizacije broje...

Nego, ja sam ozbiljan da LGBT kontaktira Đilasa...bez obzira na njegove stavove...taman se ratosiljao onog "Đilas tajkun" i postao tajfun...ipak, prepravku k u f nije mogao da obavi preko komunalaca...da ne ispadne kreči se Đilas tajkun na nož,žica Srebrenica se ne kreči...pa su mladi aktivisti DS sticali "minuli rad"...a i čovek je razveden..neugodno da ga neko pita...jeli,jel si ti možda jedan od onih koje podržavaš,jel si se zato razveo...pa da ceo grad osvane sa "Đilas peder"...posle mora da smišlja da je feder...kao, rastegljivih sam shvatanja, flexibilan...nekako, neubedljivo...keširaš ga lepo ko Miško za Luku Dunav da ne talasa i mirna Bačka...posle ti još dovede i Kineze pedere
da grade most ili metro i kaže...vidi Beograde kakvi su ustvari pederi,da nema njih nebi bilo ni metroa...i pošto svi budu srećeni što su (Kineski) pederi rešili problem saobraćaja, svi prihvate i domaće...happy end.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana