Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Zdravlje

Inspekcija u "Narodnom frontu"

Krugolina Borup RSS / 20.09.2009. u 12:33

Kako "Blic" juče izveštava, Inspekcija Ministarstva zdravlja prekjuče je posetila GAK "Narodni front", a povodom slučaja naplaćivanja prisustva oca porođaju u iznosu od 17.700 dinara. (Kao, do sad nisu znali za to?! Ali, dobro, ajde, bolje ikad nego nikad.) Istim povodom, dr Ivana Mišić, pomoćnik ministra zdravlja i naš glavni kontakt u ministarstvu kada je reč o međusobnoj saradnji, za "Blic" je izjavila da je naplaćivanje prisustva porođaju nezakonito, kao i da načelnici porodilišta treba da shvate da moraju krenuti da stvaraju uslove da u dogledno vreme prisustvo oca porođaju bude standardna usluga.

Ovom prilikom, želim da Ministarstvu zdravlja, pa i Inspekciji, skrenem pažnju na još neke činjenice vezane za porodilište "Narodni front", koje smatram relevantnim za ovo konkretno pitanje. Informacije koje iznosim, prikupili smo tokom posete porodilištu pre tri nedelje, tj. ili smo ih dobili u direktnom razgovoru sa zaposlenima, ili smo pak videli rođenim očima.

1) Ako je otac stranac, njegovo prisustvo porođaju ne naplaćuje se 17.700 dinara, već se naplaćuje 17.700 dinara X 4. Tačnije: 70.800 dinara.

2) Porođajni boksevi u porodilištu "Narodni front" već sada imaju skoro sve uslove za prisustvo oca porođaju. Ono što oni zovu "boks" u stvari je skoro pa potpuno odvojena prostorija. Takvih prostorija ima šest (6). Četiri takve prostorije u sebi imaju po dva porođajna kreveta, a dve po jedan. Jednokrevetne prostorije na prozorima već imaju venecijanere, a na stakla dvokrevetnih prostorija isti se lako, jeftino i brzo mogu staviti. Prostorije s dva kreveta dovoljno su prostrane da se između kreveta postavi pokretni paravan, ili pak zavesa, kako bi se obezbedila privatnost u slučaju navale očeva koji žele prisustvovati porođaju. I ovo se lako, brzo i jeftino može rešiti. Evo kako izgledaju ti "boksovi":

NFboks01.jpg

NFboks02.jpg 

NFboks03.jpg 

NFboks04.jpg 

NFboks05.jpg 

3) U porodilištu "Narodni front" ima u proseku oko 20 porođaja dnevno. Od toga je 25% carskih rezova, koji se obavljaju u operacionoj sali, a ne u porođajnim prostorijama, pa se broj porođaja u njima smanjuje na 15 dnevno. Iskustva iz Hrvatske govore da oko 30% očeva izražava želju da prisustvuje porođaju, što nas dovodi do broja od 5 dnevno. Čak i da se zvezde nameste tako da se svi nacrataju u istoj smeni ili u isto vreme, dva odmah idu u jednokrevetne prostorije, a tri mogu biti sami u dvokrevetnim prostorijama. I još nam ostaje cela jedna dvokrevetna prostorija za porođaj dve žene bez pratnje, ili pak sa ženskom pratnjom, jer u tom slučaju nemamo problem privatnosti (svejedno dve žene leže jedna pored druge, i ako nije problem što jedna porodilja ugrožava privatnost drugoj porodilji, onda ne može biti problem ni da ženska pratnja jedne porodilje ugrožava privatnost drugoj porodilji).

4) Strah od intrahospitalnih infekcija namerno je uzdignut do stepena BABAROGE, potpuno nepotrebno, a s ciljem traženja pogodnog "stručnog" izgovora i opravdanja za izolaciju porodilja od bliskih osoba. S obzirom da se svim posetiocima traži bris grla i nosa, i da se obrađuju i oblače kao da se spremaju za operacionu, a ne porođajnu salu, odgovornost za eventualnu pojavu intrahospitalnih infekcija leži isključivo na osoblju bolnice, koje briseve radi jednom do dva puta godišnje, i koje ne nosi ništa od zaštitne odeće u koju ufalčuje posetioce.

5) U razgovoru sa zaposlenima čuli smo i sledeće (parafraziram): "Kad su očevi tu, zivkaju za svaku sitnicu". (Napomena: ovo nije jedino porodilište u kome smo ovo čuli.) Ovo samo potvrđuje potrebu za prisustvom oca porođaju, jer ilustruje da se porodilje ostavljaju u porođajnim boksevima potpuno same, bez mogućnosti da lično ustanu i dozovu bilo koga u slučaju da imaju neko pitanje, ili se uplaše iz bilo kog razloga. Ovo je u direktnoj suprotnosti sa propisanim "postupcima lekara i babica" koje dr Paja Momčilov navodi u Udžbeniku ginekologije i akušerstva za studente medicinskog fakulteta. Na strani 221. on kaže: "Kontrola stanja trudnice se ostvaruje neprekidnim prisustvom babice, koja mora biti uz porođajni krevet." Stoga je omogućavanje prisustva oca porođaju od značaja i za unapređenja kvaliteta rada u porodilištu, da ne kažem: bili bi stalni podsetnici zaposlenima šta njihov posao u stvari jeste.

6) Na pitanje: "Koliko je očeva do sada palo u nesvest?", dobili smo odgovor: "jedan". Nakon kraćeg razmišljanja, odgovor je povećan na: "dva-tri". U daljem razgovoru, ispostavilo se, pak, da se taj broj uopšte ne odnosi na očeve, već na - studente medicine. Oni padaju u nesvest, a ne očevi. Što je i logično. Njihov je posao da porođaju prisustvuju sa sasvim suprotne strane, da ne kažem u međunožju, dok su očevi zaduženi za stajanje pored uzglavlja. Ovo je, dakle, još jedan izgovor pun izvitoperenih činjenica, ne bi li se našlo "stručno" opravdanje za izolaciju porodilje od bliskih osoba.

7) Prilikom posete odeljenja "apartmana", saznali smo da se trenutni napori za rekonstrukciju unutar porodilišta "Narodni front" ulažu u to da se dvokrevetni apartmani pretvore u jednokrevetne. Pitamo: zašto se novac predviđen za pretvaranje dvokrevetnih apartmana u jednokrevetne umesto toga ne preusmeri na pretvaranje dvokrevetnih porođajnih prostorija u jednokrevetne? Da nije odgovor možda u činjenici da se dvokrevetni apartmani plaćaju 8.000 dnevno, a jednokrevetni 12.000 dnevno, dok se porođajne prostorije ne naplaćuju uopšte? Pitamo: gde je ovde "solidarno zdravstvo"? Više liči na privatizaciju jednog dela neprivatizovane javne ustanove.

 

Zaključak

Lepo je to što je Inspekcija Ministarstva zdravlja rešila da zabrani nezakonito naplaćivanje prisustva oca porođaju, ali nemoj slučajno da se desi da se s ukidanjem plaćanja ukine i mogućnost prisustva porođaju! Ono što Građanska inicijativa "Majka Hrabrost" očekuje od Inspekcije Ministarstva zdravlja, i od samog Ministarstva zdravlja jeste da porodilištu "Narodni front" naredi da mora besplatno u porođajnu salu pustiti svakog oca koji želi prisustvovati porođaju svog deteta, kao i svaku žensku pratnju koju porodilja eventualno poželi da ima pored sebe.

ZATO ŠTO USLOVI ZA TO U PORODILIŠTU "NARODNI FRONT" VEĆ POSTOJE.

ZATO ŠTO SE PREUSMERAVANJEM POSTOJEĆIH NOVČANIH SREDSTAVA TI USLOVI DODATNOM REKONSTRUKCIJOM MOGU DOVESTI DO SAVRŠENSTVA.

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jamari jamari 12:56 20.09.2009

?

Krugolina, ženo,
Spavaš li ti ponekad?!

Svaka čast!
Pozdrav
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:02 20.09.2009

Re: ?

Spavaš li ti ponekad?!


jamari jamari 13:04 20.09.2009

Re: ?

U pravu si
jamari jamari 13:03 20.09.2009

i još...

Ne znam dal' da se smejem il' da plačem za ove nesrećne strance očeve...

Pa, ne upisuju državni fakultet kao stranci, nago im se deca rađaju...
pointofview_gun pointofview_gun 13:04 20.09.2009

uh..zakasnih

Meni su vise smetali postupci osoblja nego uslovi. Lakse bih podnela i one bube da sam imala toplu rec.
Ako treba neka pomoc, koja moze ovako virtualno, javi.
maca22 maca22 13:55 20.09.2009

Svaka čast

S tobom nema šale.

Uzgred, kako su mračne te prostorije. Sablasno
pointofview_gun pointofview_gun 14:10 20.09.2009

Re: Svaka čast

Uzgrd, kako su mračne te prostorije. Sablasno


Zato sto je neko naredio da se UVEK te prostorije renoviraju od podruma, bez prozora. I obavezno je da plocice budu bele, sive ili crne. Svaki arhitekta u Srbiji zna da je coveku najprirodnije kad je u bolnici, da bude u okruzenju koje lici na grobnicu, radi lakseg prilagodjavanja na nesrecne slucajeve.
maca22 maca22 14:22 20.09.2009

Re: Svaka čast

A horor podstiče i strah i plaćanje "samo nek sve bude u redu".
odpocetka odpocetka 17:46 20.09.2009

Re: Svaka čast


pointofview_gun

Zato sto je neko naredio da se UVEK te prostorije renoviraju od podruma, bez prozora. I obavezno je da plocice budu bele, sive ili crne. Svaki arhitekta u Srbiji zna da je coveku najprirodnije kad je u bolnici, da bude u okruzenju koje lici na grobnicu, radi lakseg prilagodjavanja na nesrecne slucajeve.



Ili zato sto se neko "ugradio" za bas taj sivkasti mermer...

Plus za Ministarstvo i slanje inspekcije. A za inspekciju plus moze da bude ako nesto stvarno urade.

verchi verchi 14:52 20.09.2009

Zasluzujes zlato!

Zahvaljujuci tebi,postala sam redovna citateljka ovog bloga,a najvise tvojih tekstova.Jos jednom ti hvala,dajes inspiraciju i motivises ljude ,a to malo ko ume...mislim,ume..ali nece da se potrude..
Pozz...x ray woman
baroniknez baroniknez 14:55 20.09.2009

evo resenja

drzava nema resenje za trudnice? nista zato! evo ko ima:

http://www.stormfront.org/forum/showpost.php?p=6957340&postcount=267
pointofview_gun pointofview_gun 15:02 20.09.2009

Re: evo resenja

Kako ovo nadje? Ja ne posecujem druge blogove i forume. Nemam vremena. Sad shvatih da sam totalno neinformisana. Uh, a ja mislila da sam ugrozena ljudima oko sebe koji isijavaju mrznju i netoleranciju. Nemam ja pojma.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:59 20.09.2009

Re: evo resenja

Baronknez, možeš ovo da postaviš kao link, ne mogu da iskopam ovako, a baš me zanima šta su ti majmuni sad napisali?
Najlepše molim?
Nisam baš na svom terenu za kompom!

Djina
maca22 maca22 16:01 20.09.2009

Re: evo resenja

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:46 20.09.2009

Re: evo resenja

Hvala Maco, pročitala sam...
I ovaj post i još par tema....
Neverovatno....

Djina

Po njihovim kriterijumima, mene lično treba raščerečiti po mogućnosti "konj'ma o repove", potom obesiti delove, potom privezati na lomaču i zapaliti a pepeo, za svaki slučaj politi belim krečom, negašenim....
A na sve to sam se kod Kru na predhodnom blogu izjasnila kao lezbejka, pa to mi još dodaje i par sati elektrošokova...

A ja mislila Hitler mrtav....
baroniknez baroniknez 19:56 20.09.2009

Re: evo resenja

bastardi!
4krofnica 4krofnica 15:31 20.09.2009

ako je nezakonito

svima da vrate pare, ko je sacuvao fiskal ili da ih tuzi...
strancima normalno vise naplacuju....-
sve u svemu, bravo za Ministarstvo, ajd' sto da nepohvalimo!
maca22 maca22 00:12 21.09.2009

Re: ako je nezakonito

4krofnica
sve u svemu, bravo za Ministarstvo, ajd' sto da nepohvalimo!

Ajde. Bravo.
NNN NNN 17:03 20.09.2009

Jeza me podišla od ovih slika

.. tamo se ne vraćam sama. Ako bude mogao Žmu sa mnom može, ako ne, idem tamo gde može. I što se mraka tiče.. treba videti kako to izgleda oko 4-5 ujutru kad vas pošalju niz hodnik do aparata za UZ ili već nešto.. Zastrašivanje horor atmosferom.

BFN (kao u dobra stara vremena, sa Žmuovog naloga)

ps. ako postave venecijanere na stakla neće moći da sede u centralnoj prostoriji igraju Zumu (ili Tumblebugs) nego će morati da sede u boksu.. Kakvo smaranje!
chobanica chobanica 00:09 21.09.2009

Nevezano za temu

Sad sam ovo procitala, jako me je potreslo

Jana

Ne znam kako moze lekar tako da se igra sa zivotima, da li je svima njima refleks da moraju da preinace sto je drugi kolega rekao, stvarno mi nije jasno, i stvarno je zastrasujuce sve to...
maca22 maca22 00:21 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

Što bi bilo lepo da može dežurni da popije tužbu i za mučenje mame, i za deteta, i za neobraćanje pažnje, a potom da lečenje ide o NJEGOVOM trošku. (može i bolničkom)
chobanica chobanica 00:29 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

E... tuzbe i visoke odstete koje placa osiguranje u slucaju strucne greske. Postoji i jedno i drugo, ali u Americi.
maca22 maca22 00:48 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

Moja drugarica i majka veli:

"4.800 i budale je prirodno porodile?!
pa zasto roditelji ne tuze porodiliste/zdravstveni sistem/drzavu/planetu, da im isplate odstetu u visini sume potrebne za operaciju... i jos par stotina evrica da dete posle ode u Diznilend!"

Možda da probaju?
chobanica chobanica 02:05 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

Pretpostavljam da su pokusali, ne znam... a ima i to zastarevanje, ne znam da li bi sada i mogli?
pointofview_gun pointofview_gun 07:35 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

Možda da probaju?


U Srbiji?
maca22 maca22 11:20 21.09.2009

Re: Nevezano za temu

Da, u Srbiji mogu da probaju. U US će da dobiju, a ovde ce ća probaju. Za sve postoji prvi put. A mogu i ovde da nas izveštavaju.
katica_zlatica katica_zlatica 18:52 23.09.2009

Re: Nevezano za temu

pu pu daleko bilo, koliko samo takvih slucajeva ima, kad bi svi podneli tuzbe pala bi drzava i treba da padne majku im bezobraznu.
katica_zlatica katica_zlatica 10:05 23.09.2009

...

da pisemo peticiju mozda? sa sve br lk. i potpisom pa mislim, vuku nas za nos a iza ledja rade sta hoce, potrosice pare na na te apartmane a ona ce nama reci kako nema vise para za venecijanere.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana