Gradjanske inicijative| Zdravlje

Višegradska, Lazarevac, Ruma

Krugolina Borup RSS / 15.09.2009. u 13:39

Visegradska.jpg

Prošle nedelje, obišle smo tri porodilišta: GAK pri KBC Srbija, i dva vanbolnička porodilišta - u Lazarevcu i u Rumi.

Dok su nam na ulazu u Front pretprošle nedelje hteli vaditi bris, na ulazu u Višegradsku umal' mi ne izvadiše krv ("A što ste vi tako bledi?"). Dok su nas u Frontu ufalčovali u mantile, kape i kaljače, u Višegradskoj smo na tu standardnu opremu dobile i - hirurške maske.

Moram priznati da je Višegradska bila sve samo ne ono što sam očekivala. Očekivala sam "Front II", samo veći. A naišli smo na nešto sasvim suprotno. U Višegradskoj su blagosloveni velikim prostorom, te nema osećaja skučenosti kao u Frontu. Nema ni toliko mnogo "strogo zabranjeno" natpisa na svakom ćošku, kao u Frontu. (Što ne znači da stvari nisu strogo zabranjene, jel. Samo znači da su zabrane mnogo lepše i kulturnije sročene. I to je nešto.) I u Višegradskoj postoje svi neophodni uslovi za privatnost, u slučaju da se opšta politika promeni, te prisustvo oca porodjaju postane norma. Trenutno je ta mogućnost, odlukom komisije za intrahospitalne infekcije od 3. aprila 2009. godine, potpuno ukinuta.

Kad me već krenulo poređenje Fronta i Višegradske, da kažem još i to da je od 10 porođajnih boksova u Frontu prilikom naše posete bio zauzet jedan, a u Višegradskoj - svi. Čak smo imali problem što nijedan jedini nije slobodan, jer nismo uspeli da ga slikamo za "Mapu porodilišta".

Apartmani na odeljenjima su u Višegradskoj mnogo prostraniji, lepši i topliji nego u Frontu. I duplo jeftiniji (4.830 dinara dnevno). Inače, Višegradska je "under construction" već izvesno vreme. Renovira se odeljenje po odeljenje, sprat po sprat. Delovi koji su renovirani stvarno izgledaju super.

Bili smo na odeljenju neonatologije gde smo videle bebice u inkubatorima teške 500, 600 grama... Bilo je to vrlo dirljivo. A mene je najviše dojmila činjenica da je načelnica neonatologije svaku od njih imenom oslovljavala ("Ovo nam je Tamarica, ovo nam je Sofijica...)

Da se vratim na početak posete. Pre obilaska porodilišta dočekao nas je načelnik dr Ljubić, i s njim se zadržasmo u prijateljskom razgovoru, koji je - kad dođosmo do teme epidurala - pretio da preraste u nešto drugo.:-) Sva sreća te je on šarmantan i tolerantan, te je na naše provokacije odgovarao osmehom i komentarom: "Slatke ste!":-) Od njega saznasmo i da se procenat epiziotomije u Višegradskoj smanjuje, a od njega čuh i prvo suvislo objašnjenje zašto mobilni telefoni nisu dozvoljeni u porođajnoj sali. Kaže čovek: ometaju rad medicinskih aparata. Dođem posle kući, i ko svaka šuša krenem da guglujem, i stvarno nađem istraživanja koja potvrđuju mogućnost da upotreba mobilnih telefona ometa rad medicinskih aparata. Samo se pitam, ko svaka šuša što se pita, jel: da li rad aparata ometaju samo mobilni telefoni pacijenata, ili to važi i za mobilne telefone lekara? O tome nismo razgovarali ovom prilikom, možda neki drugi put...

***

Vanbolničko porodilište u Lazarevcu ima oko 200 porođaja godišnje, a u Rumi oko 150. Zahvaljujući tako malom broju porođaja, ovde smo naišli na mnogo veću fleksibilnost kada je reč o mnogim procedurama, kao i na mnogo humaniji tretman porodilja. U Rumi porodilju može da prati na porodjaju bilo ko koga ona odredi. U Lazarevcu ne, ali utisak je da bi se lako dali nagovoriti. Za sad se dešava da se, s vremena na vreme, radoznali i dovitljivi očevi popnu na drvo koje se nalazi tik uz prozor porođajne sale, pa eto, tako prisustvuju porođaju.:-)

Procenat epiziotomija u Lazarevcu je oko 30%, u Rumi oko 20%. U Lazarevcu nam rekoše da im se za 25 godina nije desilo da se neka epiziotomija koju su oni uradili inficira ili pukne, ali da im neretko dolaze žene koje su nakon porođaja otpuštene iz drugih beogradskih porodilišta, sa problemima te vrste, koje onda oni rešavaju. Oba porodilišta imaju elektronske pumpice za izmazanje, koje žene redovno koriste, kao i sterilizatore za iste. U Lazarevcu smo zatekli četiri porođene žene kako leže u sobi, dok je u petom krevetu do njih ležala trudnica kojoj su počele kontrakcije, te tu s njima provodi "prvo porođajno doba", dok je one hrabre i pružaju joj podršku pred finale porođaja. Škola roditeljstva i psihofizička priprema u Lazarevcu su jedne od boljih u Srbiji. Dugo smo razgovarale sa babicom Draganom Kojić koja vodi školu roditeljstva i psihofizičku pripremu. Ta žena čuda pravi, organizuje trudnice da ostanu u kontaktu i sastaju se i nakon porođaja, da pružaju jedna drugoj podršku, koju ona naziva "Majka majci". Kancelarija joj je oblepljena slikama majki i beba koje su kroz njenu školu prošle, kompjuter pun slika sa zajedničkih sastanaka. Jedino kuka što nema internet u kancelariji. A nema ga zato što nama fiksnu telefonsku liniju. Kaže, tako bi volela da trudnice - koje često stanuju jako daleko - ne moraju da se cimaju i dolaze da bi je nešto pitale, već da može emailom da im odgovori. A ja se mislim: njoj čovek ako bude dao interenet, ta ima da napravi podršku "Majka majci" preko email grupa, foruma, ma čuda žena ima da smisli, ubeđena sam... Takav joj temperament, takva joj narav... Samo kad bi joj neko dao internet... Jel ima neko lud da bi joj dao interent za kancelariju?

DraganaKojic.jpg

Slike01.jpg

Slike02.jpg

Za razliku od Lazarevca, u kome smo zatekli četiri porodilje s bebama i petu trudnicu s kontrakcijama koja čeka veliko finale, dok su još dve u međuvremenu nahrupile na vrata s puknutim vodenjacima, u Rumi smo zatekli - potpuno prazno porodilište. Priča koja stoji u korenu te tužne činjenice, kao da je iz stripa izašla.

Ruma ima tri ginekologa, koji rade u primarnoj zaštiti, ali i porađaju u vanbolničkom porodilištu. Tj, tako je "u teoriji". U praksi, 90% porođaja obavi dr Smilja Lončar (koja je u momentu naše posete bila na godišnjem odmoru, te stoga i prazno porodilište), 10% porođaja drugi ginekolog, a treći jednostavno - odbija da porađa. Svaka trudnica koja kod njega dođe, dobija uput za Sremsku Mitrovicu, bila rizična, nebila rizična (a ti dokaži da nije rizična, ako možeš). Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog! (A s obzirom na takav stav, mislim se - bolje i da ne porađa! Ali greota da zauzima radno mesto nekome ko bi porađao.) S obzirom da zbog malog broja porođaja porodilištu u Rumi preti zatvaranje, molili ga da to ne radi, da umesto u Sremsku Mitrovicu sve normalne trudnoće prebaci na koleginicu koja hoće da porađa... ali, on neće ni da čuje. Kaže: i treba da zatvore porodilište! I ne može mu niko ništa. Diktatura proleterijata, što bi rekli.

Ova dva vanbolnička porodilišta jesu najbliža ideji PRIRODNOG POROĐAJA na koju smo mi do sada naišle. Procenat epiziotomija mali; epidurala nema, ali se bolovi ublažavaju masažom; otvorenost za omogućavanje prisustva druge osobe porođaju; na pitanje "Da li bi porađali u kadi?" uglas i s entuzijazmom odgovaraju: "Naravno!"; kuvarica u Rumi kaže da nema tipičan jelovnik, jer kuva ono što još žene kaže da bi volele da jedu; ...

RumaKuhinja.jpg

... podrška dojenju izuzetna... drugim rečima, vanbolnička porodilišta su korak od "kuća za porađanje", ili čuvenih "ambulatnih porodilišta" koji se spominju u Stragetiji za unapređenje položaja žena. Bolja su varijanta od kućnih porođaja, zato što ipak imaju ambulantna kola koja u roku od 10 minuta prevoze trudnicu u bolnicu, u slučaju da nešto pođe naopako. A bolja su za prirodan porođaj i od bolnice, kada je trudnoća u najboljem redu, jer ono što se po bolnicama radi prirodu nije videlno ni kroz prozor.

Prema još zvanično nepotvrđenim podacima, u Srbiji ima 16 vanbolničkih porodilišta i 42 bolnička. Nekako se mislim da bi možda upravo od njih trebalo početi povratak prirodnom porođaju, zato što su mu tako blizu! Ova dva su porodilišta prilično pohabana, te im treba rekonstrukcija od podruma do tavana. Ali upravo u tome leži mogućnost njihovog pretvaranja u KUĆE ZA PORAĐANJE, a ne bolnice. Mislim, takođe, da ih nikako ne treba zatvarati, već lepo renovirati i otvoriti mogućnost da žene iz velikih gradova, koje su zapele za prirodni porođaj koji na njihovoj teritoriji nije moguć, mogu u njih doći bez obzira što ne pripadaju njihovoj teritoriji. A takvih žena ima, i javljaju nam se s vremena na vreme s pitanjima: "Kako da se u tom i tom porodilištu izborim da mi ne daju indukciju/stimulaciju i ne rade epiziotomiju?". Na šta mi odgovaramo sa: "Vi po zakonu na to imate pravo, a kako da se za to izborite - ne znamo."

Ili, pak, na teritoriji Beograda izgraditi "vanbolničko porodilište" koje bih ja preimenovala u "kuću za porađanje", za žene iz Beograda koje imaju normalne trudnoće i žele prirodan porođaj. Eno onolike livade pored Doma zdravlja u bloku 44, zvrji potpuno prazna!

Sve to shodno Strategiji, jel, koja predviđa kućne i ambulantne porođaje.

Šta vi mislite? (Naročito ako radite u Ministarstvu zdravlja.:-)

***

"And now for something completely different", što bi rekli Montipajtonovci:

Spartanka_Afrodita objavila svoj prvi blog: Kao vetar

ALBATROOOOOOOOOSSSSSS!!!!!!

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 13:40 15.09.2009

Prva

pljuc!
mariopan mariopan 13:57 15.09.2009

Re: Prva

Druga :--)

Samo da ti mahnem draga Kru i da ti kažem - samo napred ! Pratim kako mic po mic popravljaš naše društvo ne samo zdravstvo i porođajne muke naših mladih parova nego i ostatak koji se ne vidi na prvi pogled. Vidimo da može da se popravi sve samo treba biti uporan i vredan pa ne odustati pred prvom preprekom.

Sada znamo neka naša prava pa ih malo hrabrije zahtevamo i mi ostali a verujem da je i doktorima lakše ako rade u boljim uslovima, ako se otresu "statista" kao što je onaj što neće da porađa ali hoće platu? Verujem da će ga najuriti i zaposliti nekoga ko hoće i da radi?

Pozdrav
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:51 15.09.2009

Radim

na internetu za Draganu Kojić i nadam se rezultatu.
što se ometanja mobilnih aparata tiče, obrati pažnju na repetitor Telekom/Vip na zgradi u Višegradskoj, taj repetitor je 1000 puta snažniji od bilo kog mobilnog, a i inače, priča o zračenju mobilnog i osetljivim instrumentima je stara i žilava priča, kao astrologija, nema dokaza ali svi imaju mišljenje. Guglaću i ja, kad uhvatim vremena (večeras) pa komentarišem.

Hrana, Kru, hrana za porodilje!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:55 15.09.2009

Re: Radim

Hrana, Kru, hrana za porodilje!


Pitali.
Opisali slučaj baš tvoje supruge.
Nedobili odgovor.
Samo sleganje ramena i: "Mi hranu dobijamo iz centralne kuhinje".

Drugim rečima, ič ih ne zanima da se reši problem.
Kako ja da ih nateram da ga reše - ne znam.
Da ih bijemo?
antioksidant antioksidant 13:59 15.09.2009

Re: Radim

hrana za porodilje!

uradite bedzeve sa ovim tekstom pa ih deli okolo
maca22 maca22 14:53 15.09.2009

Re: Radim

Krugolina Borup
Samo sleganje ramena i: "Mi hranu dobijamo iz centralne kuhinje".

Možda se loše sećam, ali zar nije problem što im ne daju hranu (a beše ni vodu) a ne kakvoća i količina? I što je doturanje nemoguće?
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:00 15.09.2009

Re: Radim

Kako ja da ih nateram da ga reše - ne znam.


Možda ne bi bilo loše da se organizuje neka peticija, ili da ih zaspemo mejlovima sa ciljem da porodolje koje su u procesu porođaja uđu u raspodelu večere, pa da im obrok bude pohranjen negde i sačeka da izađu iz sale. Ili da pojednestavimo, ima 8 boksova da svako veče 8 večera čeka svoju porodilju, pa ako nema porodilja, neka se baci. Ionako osoblje i zaposleni dobijaju hranu i imaju trpezariju u blizini sale?
Uzgred to je samo 8 obroka dnevno...

likac011 likac011 13:57 15.09.2009

!

feministicki prevaranti.siguran sam da se molis djavolu svako vece..ako porodilje zavise od tvojih mesetarenja,crno im se pise..
u pitanju je lova,drage porodilje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:11 15.09.2009

Re: !

Dottore, jeste vi ovaj što neće da porađa u Rumi, pa Bog?!
Recite slobodno, objasnite svoju stranu priče.
Mi feminističke prevarantkinje (a ne prevaranti - vodite računa o rodno-senzitivnom jeziku, molim vas), tolerantni smo saslušati vas.
skener92 skener92 14:18 15.09.2009

Re: !

likac011
feministicki prevaranti.siguran sam da se molis djavolu svako vece..ako porodilje zavise od tvojih mesetarenja,crno im se pise..
u pitanju je lova,drage porodilje.


i nemoj ovo da brises, kru. neka se stidi!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:19 15.09.2009

Re: !

i nemoj ovo da brises, kru.


Ne pada mi na pamet.
Ja volim kad nam dottori svrate na blog.
skener92 skener92 14:26 15.09.2009

Re: !

Krugolina Borup
i nemoj ovo da brises, kru.


Ne pada mi na pamet.
Ja volim kad nam dottori svrate na blog.


rajce1 rajce1 14:28 15.09.2009

Re: !

u pitanju je lova,drage porodilje.


jel u pitanju lova koju doktori uzimaju za porodjaje?? malo im, a? pa taj g-din nece da poradja... mozda???

Kru, samo teraj dalje... izvesno je da doticni/na ima neke veze sa tim likom iz Rume obzirom da se danas registrovao/la

i ocigledno pojma nema sta si do sada pokrenula i uradila ...


Kao i uvek od mene

i preporuka, naravno...
eizo eizo 14:30 15.09.2009

Re: !

Preporuka za prepad na Rumsko porodiliste, bili bi lepo da navedete ime cike koji nece da radi svoj posao cisto onako da znamo mi po selo'...



feministicki prevaranti.siguran sam da se molis djavolu svako vece..ako porodilje zavise od tvojih mesetarenja,crno im se pise..
u pitanju je lova,drage porodilje.

A ti si bato skot.
duchesse duchesse 07:51 16.09.2009

Re: !

eizo
A ti si bato skot.



gagas77 gagas77 14:07 15.09.2009

lazarevac

raj za porodilje..
pre skoro jedanaest godina sam se tamo porodila..nista lepse u zivotu nisam mogla da zamislim..
sve u najlepsem i najboljem redu proslo..hrabrile me nasmejane babice..doktor koji je bio fantastican..posle porodjaja babice me obilazile mazile bebu slikale se igrale se..svakoga dana..nisam mogla da verujem..to je bilo pre skoro 11 godina!! drago mi je da je jos uvek slicna atmosfera..
samo..mozete misliti moj pakao u Visegradskoj pre pet godina..jos uvek nemam zelju da se secam babice Dusice..aaaa..daleko to od duše..jedva sam cekala da pobegnem svojoj kucici..
iris.davidovich iris.davidovich 15:21 15.09.2009

Re: lazarevac

jos uvek nemam zelju da se secam babice Dusice..aaaa..daleko to od duše..jedva sam cekala da pobegnem svojoj kucici..

je l to plava jedna, mladja?
barack.obama barack.obama 14:11 15.09.2009

Lazarevac

Ja upravo radim na reformi zdravstvenog sistema u mojoj zemlji i porodiliste u Lazarevcu je sjajan primer za nas :)
Odlican tekst, Kru. Svaka cast.
Nadam se da ce Dragana Kojic dobiti internet konekciju. Inace, donaciju za izgradnju novog porodilista u januaru ove godine dala je i vasa estradna zvezda sa nadimkom Ceca ako su me dobro informisali :)
Kad se otvara to novo porodiliste?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:15 15.09.2009

Re: Lazarevac

Inace, donaciju za izgradnju novog porodilista u januaru ove godine dala je i vasa estradna zvezda sa nadimkom Ceca ako su me dobro informisali :)
Kad se otvara to novo porodiliste?


Ceca je, kako smo čuli, donirala foto-lampu. Nismo čuli da je dala donaciju za izgradnju novog porodilišta, ali smo čuli da je u Lazarevcu planirana izgradnja novog vanbolničkog porodilišta, da je projekat odobren, itd, itd... samo nikako da počnu! Oni nas pitali znamo li mi kad će to da počne.) A mi jedino da pitamo ministarstvo.

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:16 15.09.2009

Re: Lazarevac

Ja upravo radim na reformi zdravstvenog sistema u mojoj zemlji i porodiliste u Lazarevcu je sjajan primer za nas :)


Obamo Barače,
Lazarevac ti kliče!
barack.obama barack.obama 14:57 15.09.2009

Re: Lazarevac

Hvala, Kru. Radimo punom parom, a evo sta sam tim povodom govorio pre neki dan
http://www.pescanik.net/content/view/3650/204/

Inace, pitajte vase Ministarstvo za lazarevacko porodiliste, odobren je projekat, bio je tim povodom u poseti i ministar i gradska sekretarka za zdravstvo i nista se ne pomera sa mrtve tacke... bas steta. U medijima je bilo i da je estradna zvezda poznatija kao Ceca dala novac, oko 5000 EUR, za izgradnju novog porodilista. Kad ono foto-lampa, znaci mediji dezinformisu...
iris.davidovich iris.davidovich 15:36 15.09.2009

Re: Lazarevac

to porodiliste je sasvim solidno (mislim i ceo dom zdravlja)
a da znas da je bilo lekara koji nisu hteli tu da rade, nisu hteli da putuju iz beograda (lastinim autobusom, organizovanim samo za njih i kolubaru)
maca22 maca22 16:21 15.09.2009

Re: Lazarevac

iris.davidovich
to porodiliste je sasvim solidno (mislim i ceo dom zdravlja)
a da znas da je bilo lekara koji nisu hteli tu da rade, nisu hteli da putuju iz beograda (lastinim autobusom, organizovanim samo za njih i kolubaru)

Pa kad je put od Mladenovca do Lazarevca (ili još gore, Ibarskom) očaj živi. Zaista se ne bih osudila na to svakodnevno sat i po zlostavljanje. A i rizično je. Loš put.
Cenim da je njihov razlog bio sličan.
iris.davidovich iris.davidovich 16:29 15.09.2009

Re: Lazarevac

Pa kad je put od Mladenovca do Lazarevca (ili još gore, Ibarskom) očaj živi. Zaista se ne bih osudila na to svakodnevno sat i po zlostavljanje. A i rizično je. Loš put.
Cenim da je njihov razlog bio sličan.

mislila sam na put bg - lazarevac, da to je ibarska. jeste krs, sto kaze moja mama, isto je izgledala i kad sam ja bila student, ali nije to presudno. svi hoce da rade u beogradu, po svaku cenu, iako bi im uslovi u lazarevcu bili i bolji. (to sam htela da kazem )
jamari jamari 14:32 15.09.2009

divljenje

Draga Kru,
Ne javljam se, jer obično bude po stotinu komentara već prvog dana, pa ne želim da Vam oduzimam vreme...

U svakom slučaju, divim se Vašem radu i hvala Vam za sve što činite.
Sve najbolje
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:48 15.09.2009

Re: divljenje

i ja se ne javljam obično, al' pošto je
ovo jedan od lepših komentara koji pročitah...

eto.

edit,
zaboravih važnu stvar: DraganaKojić - lepo ja kažem: ljudski faktor.
a kad vidim ovake Drage Dragane, počnem i interpunkciju da koristim.
divna žena...
iris.davidovich iris.davidovich 18:07 15.09.2009

Kru,

dzaba si se maskirala, vidli smo te na televizor!
(btw, a sto traze ovoliko maskiranje, sta kazu?)
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:41 15.09.2009

Re: Kru,

(btw, a sto traze ovoliko maskiranje, sta kazu?)


Intrahospitalne infekcije - najveće Babaroge u našim porodilištima, kojima zaposleni plaše siroma porodilje i njihove članove porodica.

A pri tome Višegradska, konkretno, nema Baby Friendly, a dr Kisin s Batuta na prošlom sastanku Baby Friendly radne grupe kaže da ono držanje beba na istim kolicima ko kifle, kao i njihov smeštaj u istoj prostoriji, sve jedna do druge, strašno povećava opasnost od intrahospitalnih infekcija.

Ali, ajd sad da mi to objasnimo ovima u Višegradskoj (i ne samo njima), kad im ni ovi s Batuta ne mogu objasniti.

Re: Kru,

Moram da priznam da me je jos od studentskih dana fasciniralo to sto smo mi kao studenti, da bi prisustvovali porodjaju, morali da damo briseve pre ulaska u porodiliste i da budemo u strogom karantinu za vreme boravka tamo (7 dana , ako se dobro secam). Istovremeno, stalno zaposleni u porodilistu koji sa porodiljama dolaze u mnogo neposredniji kontakt od studenata medicine normalno odlaze svojim kucama svakodnevno, voze se gradskim prevozom, jedu gde god im se prohte etc.
intrabolnicke infekcije su one koje nastaju u bolnici. Najcesce su posledica neracionalnog koriscenja antibiotika koje dovodi do nastanka resistentnih organizama i nedovoljne higijene u samoj bolnici.
maca22 maca22 20:04 15.09.2009

Re: Kru,

Na odeljenjima sa (ja cenim rizičnim) trudnoćama dolazi ko hoće, sve sa kijavicama i virusima ako hoće...a naši ljudi baš nisu skloni da se sami sete da ne dolaze slinjavi.
4krofnica 4krofnica 22:08 15.09.2009

Re: Kru,

ja licno em personalno posetila kumu (koja je izgubila bebu u tom trenutku) u Frontu, pored bila porodilja oko koje , na istom krevetu je sedelo desetoro rodbine i komsija...ona u sredini, skupila se jadna, a oni posedali po ivici kreveta! ludo.

Šta vi mislite? (Naročito ako radite u Ministarstvu zdravlja.






selica_nena selica_nena 20:43 15.09.2009

Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

A je l zna ministar koliko ima ovih što neće da porađaju?
Uh, bre, znaš kako me ovo iznerviralo. Pun mi kufer tih što im ne može niko ništa!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:55 15.09.2009

Povratak korenima

radoznali i dovitljivi očevi popnu na drvo koje se nalazi tik uz prozor porođajne sale, pa eto, tako prisustvuju porođaju.


Reči nemam...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:58 15.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

A je l zna ministar koliko ima ovih što neće da porađaju?


Dal zna, ne znam. Ali slutim da pretpostavlja.
Tu ništa ministar nije kriv.
Tu je kriv onaj nesrećni Zakon o radu što štiti neradnike.
selica_nena selica_nena 22:04 15.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Tu ništa ministar nije kriv.
Tu je kriv onaj nesrećni Zakon o radu što štiti neradnike.

I šta sad? Ništa, je l? Može mu se da ne radi i može mu se da ucenjuje celu opštinu! I može im se da nas *ebu u zdrav i peru ruke od krivice, prebacujući odgovornost na zakone koje su sami doneli. A mi im ne možemo ništa, nego da se cveljamo i nerviramo i tražimo načine da ih korumpiramo još više.
Da ne treba i ministra da tešimo što mu je takav javašluk u resoru?

maca22 maca22 22:08 15.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

selica_nena
Da ne treba i ministra da tešimo što mu je takav javašluk u resoru?

anastasija.p anastasija.p 22:16 15.09.2009

Re: Povratak korenima

Meni je ovo hit, kao Top lista nadrealista :)
radoznali i dovitljivi očevi popnu na drvo koje se nalazi tik uz prozor porođajne sale, pa eto, tako prisustvuju porođaju.


A da li im otvore prozor ili ne? Pitala si?
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:25 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

I šta sad? Ništa, je l? Može mu se da ne radi i može mu se da ucenjuje celu opštinu! I može im se da nas *ebu u zdrav i peru ruke od krivice, prebacujući odgovornost na zakone koje su sami doneli.


Pa, ajde, reci ti, šta da radimo?
Da bijemo ministra?
selica_nena selica_nena 08:58 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Da bijemo ministra?


A što bi ga tukli, pobogu? Postoji i pozivanje da radi svoj posao. Ako, već, svi znaju da je takvo stanje, krajnje je vreme da se i on obavesti. Misliš li da je u redu poštedeti ga te informacije?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:01 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

A što bi ga tukli, pobogu? Postoji i pozivanje da radi svoj posao. Ako, već, svi znaju da je takvo stanje, krajnje je vreme da se i on obavesti. Misliš li da je u redu poštedeti ga te informacije?


Zna on sve to.
Obavešten je.
I opet ništa.
Kaže: Zakon o radu onemogućava bilo šta.

Dakle, ponavljam pitanje: šta da radimo?
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:10 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Krugolina Borup

Dakle, šta da radimo?


Da obavestimo javnost, lokalni mediji - saopštenje, i pokušati da se obezbedi neki medijski prostor, besplatan i pozvati gospodina na duel u talk show.
Obavestiti organe vlasti u opštini putem otvorenog pisma, zahtevati od nadležnih stav o tom problemu, uz razuman, kratak rok za odgovor.
Isto ovo na pokrajinskom nivou.
Organizovati štand ispred porodilišta ili Dom zdravlja, obavestiti pacijente o ponašanju gospodina Dr.
Otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja, sa rokom za odgovor,
Volonteri pozivaju beli telefon, i od njega ima nekakvih rezultata.

...treba li još?
duchesse duchesse 09:25 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Objaviti njegovo ime. Ponavljati ga često. Make it personal.

Ako ne postoji ništa što sistem može učiniti, udariti direktno na personu. Jer on svakim odbijanjem udara kako na sistem, tako i na drugog čoveka.

Dakle - ime.
selica_nena selica_nena 09:26 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Kaže: Zakon o radu onemogućava bilo šta.


Šta u tom zakonu dozvoljava doktoru ( ili bilo kome drugom) da ne radi svoj posao? Daj neka navedu tu stavku, pa da pišemo peticije ili šta već treba pa da se menja ili zakon ili oni što ga ne sprovode. Ili i jedno i drugo.
odpocetka odpocetka 09:38 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Problem je sto zakon ne odredjuje STA je kome posao, te je i provera da li neko radi ili ne radi za sta je placen na vrlo klimavim nogama. Ovo se posebno odnosi na direktore. Njih kontrolisu npr. upravni odbori, ali sastanak upravnog odbora moze sazvati recimo samo direktor - ne garantujem da je bas ovako, ali jeste u 99% slucajeva zatvoren lanac krivice tako da svi mogu da ispadnu uvek pravi, ali ne moraju... sve zavisi Redovno se odredjuje sta je prekrsaj, a ponekad cak i sankcija za to, ali se onda nigde ne definise postupak KAKO sankcionisati

As said, make it personal every time - i fuseraj, a narocito pohvale
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:11 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa Bog

Šta u tom zakonu dozvoljava doktoru ( ili bilo kome drugom) da ne radi svoj posao?


Pa, to ti je sve moguće zahvaljujući činjenici da je Medecina nauka, jel, i to vrlo precizna, preciznija od astrologije.

Tačnije, dottor o kome pričamo treba i mora sve komplikovane slučajeve da šalje za Sremsku Mitrovicu. A ko procenjuje koji je slučaj komplikovan? On. Dakle, ajd ti sad dokaži da je njegova procena pogrešna. Medecina ti je takva da on za svaku može da izmisli da je zbog nečeg komplikovan slučaj i da je, eto, morao da je šalje za Sremsku Mitrovicu, te da nije da on neće da porađa, nego nema koga da porađa, jer su sve komplet - rizični slučajevi.

To ti je, tzv. RUPA U ZAKONU, a moguća zahvaljujući činjenici da ti medecina umnogome zavisi od ličnog, subjektivnog faktora: tzv. procene dottora.
maca22 maca22 11:15 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Pa ne bih se složila. Moraju postojati argumenti na osnovi koji je ovaj doneo takav zaključak.
A ako ih nema, to utvrdi komsija za stručni nadzor na osnovu dokumentacije koja mora da postoji...
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:25 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Moraju postojati argumenti na osnovi koji je ovaj doneo takav zaključak.

Ne moraju. Dovoljno je što on kaže trudnoj ženi da bi za nju bilo mnogo bolje i sigurnije da se porodi u SM, posebno za nedaj bože, lepo je naplaši i još kaže u SM su opremljeniji, ima ih više, pa onda krene da kudi i blati DZ u kom radi i prima platu, i žena isprepadana i sa logičnim porivom da najbolje i najbezbednije obezbedi za sebe i bebu glavom bez obzira ode u SM. A SM i Ruma su u istom okrugu i žene mogu da biraju gde će i niko ne može da ih primora da se porode u Rumi.
Stavi se u njenu poziciju, šta bi ti radila da ti neko tako nastupi i kaže ti da je bezbednije za tebe da se porađaš u SM?! A lekar u Rumi zastrašuje i rasteruje trudnice i govori da bi on baš voleo da se porodilište u Rumi zatvori.
duchesse duchesse 11:39 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Što se tiče činjenice da dotični sve žene proglašava "komplikovanim slučajevima", zar upravo to nije pokazatelj da nešto s njim nije u redu? Ako se poredi broj komplikovanih slučajeva koje ima neki drugi ginekolog, nije li čudno to što kod njega stižu samo žene sa komplikacijama? Da li je to nešto što bi se moglo iskoristiti kao povod za neku inspekciju, ili kao što reče maca, procenu stručne komisije?

Ako čovek zaista nije izveo nijedan porodjaj, da li se može u formalnom smislu dovesti u pitanje njegova kompetencija?
maca22 maca22 11:40 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

spartanka_afrodita
Moraju postojati argumenti na osnovi koji je ovaj doneo takav zaključak.

Ne moraju. Dovoljno je što on kaže trudnoj ženi da bi za nju bilo mnogo bolje i sigurnije da se porodi u SM, posebno za nedaj bože, lepo je naplaši i još kaže u SM su opremljeniji, ima ih više, pa onda krene da kudi i blati DZ u kom radi i prima platu, i žena isprepadana i sa logičnim porivom da najbolje i najbezbednije obezbedi za sebe i bebu glavom bez obzira ode u SM. A SM i Ruma su u istom okrugu i žene mogu da biraju gde će i niko ne može da ih primora da se porode u Rumi.
Stavi se u njenu poziciju, šta bi ti radila da ti neko tako nastupi i kaže ti da je bezbednije za tebe da se porađaš u SM?! A lekar u Rumi zastrašuje i rasteruje trudnice i govori da bi on baš voleo da se porodilište u Rumi zatvori.

Ne stavljam se u položaj trudnice nego nekog iz komisije (koju zapravo želimo da bismo tom ponašanju stali na put.)

Jel proverio njeno stanje da bi dao takav savet? Jel ima osnov da kaže da je za nju u Rumi nebezbedno? Da li sme da preusmerava porodilje u SM, ako bi MOGLE da krenu sa porođajem u RUmi? Ako ne sme da skreće nekog čiji porođaj izgleda bezbedan, onda on ne radi dobro.
Mora on da radi na osnovu nečega.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:51 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Ako čovek zaista nije izveo nijedan porodjaj, da li se može u formalnom smislu dovesti u pitanje njegova kompetencija?

On porađa samo kad mora, odnosno kad je doveden pred svršen čin: u njegovoj smeni došla žena kojoj je porođaj uznapredovao toliko da ne može da je šalje u SM i mora da je porodi. Kažu da je kompetentan. Ume da porađa ali neće.
maca22 maca22 11:57 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

spartanka_afrodita
Ume da porađa ali neće.

Pa ne razumem šta hoćete da nam kažete, da postoji rupa u zakonu, da tako neko može da prima platu i ne radi, i da ste nemoćne?

A hajka? Bruka?

I ona pitanja - zašto naši lekari neće očeve, zašto neće da rade i zašto hoće kontrolu. Sve su to opšte poznate boljke koje treba pritskati i tražiti rešenje. Ne razumem vaš stav u poslednje vreme. Kao da se za rešive stvari naprasno više ne može tražiti rešenje.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:51 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

Pa ne razumem šta hoćete da nam kažete, da postoji rupa u zakonu, da tako neko može da prima platu i ne radi, i da ste nemoćne?

On radi više nego dobro svoj posao u primarnoj zaštiti samo neće da radi porođaje. Što kaže Krugolina ako ima takav stav možda je i bolje da ih ne radi. Mi jesmo nemoćne u smislu da ne možemo ni da postavljamo ni da otpuštamo nikog i sa njim i njegovim stavom ne mogu da se izbore ni njegove kolege, koje jedine i imaju pravo i moć da iniciraju da se povodom stava tog doktora nešto uradi na višim instancama. I nije naš ni posao ni pravo ni ovlašćenje da bilo koga otpuštamo i kažnjavamo niti to treba da bude na nama (postoje institucije koje u tom smislu treba da odrade svoj posao, koje doduše možda malo treba pogurati i podstaći da to rade i TO jeste nešto što mi možemo da uradimo). Takođe, ne može se reći da on čini neku štetu ženama jer su sve one zbrinute i porađaju se na dobar i profesionalan način u SM, on najveću štetu čini ustanovi u kojoj radi tj DZ Ruma.
A hajka? Bruka?

To nije način da se sada postupa. Nakon obilazaka svih 10 porodilišta mi ćemo sastaviti izveštaj za MZ sa svim zapažanjima, komentarima, napomenama i preporukama o svemu što smo videli, zatekli i saznali u svakom od porodilišta. Nakon toga videćemo šta će MZ povodom svega preduzeti, a ako se ne preduzme ništa uslediće dalji koraci.
maca22 maca22 12:57 16.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

spartanka_afrodita
(postoje institucije koje u tom smislu treba da odrade svoj posao, koje doduše možda malo treba pogurati i podstaći da to rade i TO jeste nešto što mi možemo da uradimo).
...Nakon obilazaka svih 10 porodilišta mi ćemo sastaviti izveštaj za MZ sa svim zapažanjima, komentarima, napomenama i preporukama o svemu što smo videli, zatekli i saznali u svakom od porodilišta. Nakon toga videćemo šta će MZ povodom svega preduzeti, a ako se ne preduzme ništa uslediće dalji koraci.

E to volim da čujem.
zilikaka zilikaka 10:49 17.09.2009

Re: Neće, čovek, jednostavno da porađa, pa

A da se takvi problemi pokušaju rešiti na najprimitivniji način?
Da li imate podatke koliko je MATERIJALNO stimulisana doktorka koje vrši porođaje, u vreme kada ih vrši?
Da li je stimulacija dovoljna, tj. da li je stimulišuća?
Ne vidim zašto insistirati da neko radi posao koji ne želi, ako pri tome već kažete da je više nego dobar u primarnoj zaštiti.
Možda bi neko sa strane dolazio samo da porađa, ali za normalne pare, pa ko voli nek izvoli.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:15 15.09.2009

prisustvo oca porođaju

Evo u Blicu tekst o bezobraznoj ceni koju za ovu uslugu naplaćuju u NF
Društvo GAK „Narodni front”
Prisustvo porođaju ocu deteta naplatili 17.700 dinara
Autor: I. Mišković | Foto:B.Puljević | 15.09.2009. - 20:00

Otac koji želi da prisustvuje rođenju deteta mora da plati čak 17.700 dinara! Toliko košta usluga, neformalno nazvana „prisustvo oca“ ukoliko se žena porađa u Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“ u Beogradu.

Ipak, ni tako nerazumna cena ne odbija buduće očeve da podrže supruge pa porođaju u ovoj ustanovi, u proseku, prisustvuje jedan otac u deset dana.
Direktor GAK „Narodni front“ dr Dušan Stanojević nije bio dostupan da komentariše ovu cenu i da odgovori zašto ova usluga košta toliko i šta se utroši tokom njenog pružanja. „Blic“ je saznao da je cenu predložio direktor ustanove, a prihvatio je Upravni odbor.
Ni u ostalim ustanovama „Blic“ nije dobio odgovor zašto su tolike cene prisustva očeva na porođajima, osim da je reč o slobodnoj proceni direktora ustanova, a da te cene zatim odobravaju upravni odbori i Ministarstvo zdravlja.


A evo i link za komentare koji prate tekst
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:26 15.09.2009

Re: prisustvo oca porođaju

To da otac mora išta da plati da bi video svoje dete koje se rađa i bio pored svoje žene, za šta mu je država već tražila napismeno i potpis da će sa njom biti i u dobru i u zlu, je vrhunac bezobrazluka i zloupotrebe.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:41 16.09.2009

Re: prisustvo oca porođaju

Vest u Blicu je, odjutros, izgleda proširena.
Pazte ovo:

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kaže, međutim, za „Blic“ da ova usluga ne bi trebalo da se naplaćuje.
- Moj stav je da je reč o civilizacijskoj tekovini kojoj treba da prisustvuju oba roditelja. Ispitaću realne troškove i založiću se da se ova usluga više ne tretira kao vanstandardna - rekla je Svetlana Vukajlović.


bgbgbg bgbgbg 10:36 16.09.2009

Re: prisustvo oca porođaju

Vest u Blicu je, odjutros, izgleda proširena.
Pazte ovo:

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kaže, međutim, za „Blic“ da ova usluga ne bi trebalo da se naplaćuje.
- Moj stav je da je reč o civilizacijskoj tekovini kojoj treba da prisustvuju oba roditelja. Ispitaću realne troškove i založiću se da se ova usluga više ne tretira kao vanstandardna - rekla je Svetlana Vukajlović.


Ma, to je ok, Kru, i ja sam jutros, procitavsi ovaj tekst u "Blicu", pomislila: Hvalim te boze da se bar neko oglasio!

Ali, dokle god se to zavrsava na necijem stavu, nigde stici necemo.
Dakle, stav Svetlane Vukajlovic je da je rec o civilizacijskoj tekovini koja ne treba da se placa, a stav Dr Stanojevica je da treba da se placa 17,700 dinara.

Misliiiiim
uros_vozdovac uros_vozdovac 07:38 16.09.2009

Zanimljiv link

Although cellular telephone use has been prohibited in hospitals because of concerns of interference with medical devices, a new study by Mayo Clinic researchers shows that calls made on cellular phones have no negative impact on hospital medical devices, dispelling the long-held notion that they are unsafe to use in health care facilities. Three hundred tests were performed over a five-month period in 2006 using two cellular phones, which used different technologies from different carriers and 192 medical devices. Not a single problem was found. The study's authors say the findings should prompt hospitals to alter or abandon their bans on cell phone use.

Mayo Clinic leaders are reviewing the facility's cell phone ban because of the study's findings, says David Hayes, M.D., of the Division of Cardiovascular Diseases and a study author.

Cell phone bans inconvenience patients and their families who must exit hospitals to place calls, the study's authors say.


[url=http://www.gizmag.com/go/6979/][/url]
duchesse duchesse 07:38 16.09.2009

Internet

Ne mora da ima pristup fiksnom telefonu, postoji i wireless. Ne znam kako ste prošle sa peticijom Telenoru, ali oni prodaju one uredjaje koji su kao USB - samo ga utakneš u USB port, instaliraš softver, i eto te na netu.
odpocetka odpocetka 09:24 16.09.2009

Re: Internet

duchesse
Ne mora da ima pristup fiksnom telefonu, postoji i wireless. Ne znam kako ste prošle sa peticijom Telenoru, ali oni prodaju one uredjaje koji su kao USB - samo ga utakneš u USB port, instaliraš softver, i eto te na netu.


Upravo tako vredi pozvati Telenor na malu donaciju
duchesse duchesse 09:32 16.09.2009

Re: Internet

Oni vole da se promovišu tim putem. Znam da dele kompjutersku opremu školama, sve zajedno sa internetom, kako bi dečica imala gde da gledaju porniće (realno, šta klinci rade na internetu u školi, da ne uče možda? );
mogli su da uvedu wireless u Studentski park (gde je, naravno, u rekordnom roku urnisan ), pa valjda mogu da daju 1 USB modemčić porodilištu.
maca22 maca22 10:50 19.09.2009

Naplata prisustva oca

kako je prethodni blog zaključan, evo ovde

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=111432

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana