Biz| Društvo| Ekonomija| Nauka| Tehnologija

Srpska posla

Time Bandit RSS / 15.09.2009. u 04:16

Nekako na jesen većina porodica u Srbiji se prihvata posla oko strateških projekata (strategic project management) poznatijih jednostavno kao zimnica. A i strateški su onoliko koliko je krajnji rezultat projekta zimnica neophodan porodici (Project Management for Eating). Neki put se udruže porodice ili prijatelji, pa se to naziva izbor strateškog partnera i planski se utanačava zajednički nastup (Colaboration Challenge). Ima tu, nije da nije, i razvrgavanja ranijih godina sklopljenih porodičnih ili rođačkih preduzeća, a sve zbog ovih ili onih razloga (Creative Destruction).

Zanimljivo je da velika većina ovih projekata uspeva, i završi se na vreme, a potroši taman toliko novca koliko je bilo planirano ili ga se imalo (Global Paradox). Visokim stepenom realizovanih projekata (više od 90%) teško da mogu da se pohvale ostale industrije, pa i one tehnološki najmodernije u najnaprednijim zemljama od istoka do zapada.  I ne samo to, izbor i široka lepeza procesa i metoda u upotrebi, kao i najsloženiji koncepti, se već odavno primenjuju i to masovno u zemlji Srbiji. Može se reći da je velika šteta što znanje i iskustvo (Knowledge Base Management) iz ovih porodničnih preduzeća-projekata nije tako lako primeniti na radnom mestu (ranije je to uspešno ometao komunizam , a sada konformizam). Malo čudi da se lokalni skretničar ili lugar, poznati po tome što pišu poeziju i ili prozu, nisu dohvatili pera i objasnili kako nastaje zimnica. Valjda ovi slabo otkriveni umetnici misle da to svako zna pa što onda trošiti vreme i reči na suvišna objašnjenja... 

Na početku smo rekli zašto zimnica (ili čemu, što je popularnije u ovom okruženju), a jedno od glavnih pitanja je svakako razmera ili rasutost proizvoda koji će se pripremiti u okviru pod projekata (child project) koji sačinjavaju veću grupu – zimnica projekta.

Kućno projektno veće (project management office) odobrava ovaj izbor proizvoda i određuje njegovu razmeru obzirom na potrošnju od prošle godine, trendove potrošnje ove godine i planiranu potrošnju za ovu godinu. Treba imati u vidu i količine koje prave komšije i rođaci, i nastojati napraviti bar koju teglu ili flašu više (ima se – može se, možda usfali).

Tu se određuje i okvirni budžet za ovogodišnju zimnicu (cost management), tj iz čijeg džepa se ceo ili deo projekta finansira (važno je kada plata stiže – ali tim će se detaljnije baviti kasnije risk management) i kada počinje potrošnja tj kupovina namirnica i neophodnih materijala. Ovde naši ljudi totalno nesvesno primenjuju Just in Time Management, ili što bi se reklo kupuju namirnice tačno pred početak pripreme zimnice. Razlozi su jednostavani -  svežije su i ne gomilaju se u našim malim stanovima.

Malo bistriji primenjuju još jednu popularnu menadžersku caku poznatu kao earned value project management– kupuju namirnice za zimnicu kada su najevtinije ili u vrlo udaljenom višestruko lociranom mestu zvanom Zavičaj. Ako baš hoće da preteraju i impresioniraju partnera i okolinu (komšije – non related competition) onda se dohvate sinergije i ova uvećana vrednost pomenuta ranije (earned value) se kroz taj proces umnožava. Sinergija obično najbolje uspeva kada se primoraju rođaci sa sela da besplatno ili skoro besplatno snabdevaju kućni projektni biro ( lunch for free – easy project management) namirnicama za zimnicu.

Na početku ovog procesa i pripreme oko projekta  zimnica (Project Inception) još nekoliko pitanja se razmatra na najvišem nivou porodičnog preduzeća:

Off shelf solution, ili da li je bolje, kvalitetnije i jevtinije da kupimo gotovu zimnicu ili neki njen deo

Outsourcing, da li da poverimo tetka Mici iz Barajeva ceo (master)  projekat ili neki njegov deo (child projects), šta se više isplati obzirom na cenu, vreme i kvalitet

Core Competency Based Strategy, što bi se mi petljali oko zimnice kad smo stručnjaci za papirologiju i neprimentno skraćenje radnog vremena, a tetka Mica je ekspert  ge plus za zimnicu 

Ovo su okvirni planovi koji će se finalizovati do početka realizacije projekta – zimnica. Vredi reći da se do ovog stepena, sem vremena za razmatranje i planiranje projekta, nisu trošila finansijska sredstva. Zatim nekom našom logikom sledi finalizacija početka projekta zimnica i to sasvim spontano i prirodno. Dok kapiten projekta (Project Management Leader) pažljivo prati Ligu Šampiona, članovi ekspertskog projektnog tima – žena i tašta, dobacuju relevantne risk management stavke (brain storming) i neophodne detalje jednostavnim narodnim jezikom

"Mile oćeš ti da ideš na pijac po papriku u Subotu ujutru" pita žena oprezno uz razmenu rečitih pogleda sa taštom

"E žene sačekajte poluvreme, sada je baš najinteresantnije" uzvraća Mile pogleda prikovanog na LCDTV

"Najavili su kišu za Subotu, a i mene žiga plećka valjda od toga" melje tašta razloge i kafu (tašta -communications champion and risk management plus expert)

Spontano i tečno, sve više i više informacija o finalizaciji projektnog plana stiže Miletu od najbližih saradnika. I da vidiš,  do kraja prvog poluvremena, uz Miletovo ekspresno usvajanje  ili odbijanje predloga bez šire diskusije, a takođe i uz pažljivo praćenje važnih momenta Lige Šampiona (ordinary serbian multitasking) glavni projektni plan (master project plan) zimnica je rođen...



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

background noise background noise 06:56 15.09.2009

Zdravo poranio!

Prvi sam u ovo lenjo jutro, treba da podjem na put.
Time Bandit Time Bandit 12:35 15.09.2009

Re: Zdravo poranio!

E za prvog koji predpostavljam da ima dovoljan broj časova u ovakvim projektima (i gledanje se računa)
jedan mali sertifikat (samo promenite ime i možete da ga okačite na zid)

kiselkasta kiselkasta 07:11 15.09.2009

:)

bravo i preporuka!
Time Bandit Time Bandit 14:19 15.09.2009

Re: :)

hvala kiselkasta, nadam se da imam ispravnu asocijaciju na Vaš nick (nije u vezi zimnice )
loader loader 08:00 15.09.2009

Pogodak

Time,
izvrsna tema, izvrstan blog.
Stil pisanja mi baš nešto blizak.

Dakle, kako do zimnice? Recept? Ha... :) Jednostavno:

Spremite ovo: . . . . . . Imaćete ovo:

Eto.... ko bi rekao da je tako lako?! ... :)

Mada, bez ove gore, uglavnom nedostajuće stvarčice se još i može... Snalaženje, trange-frange, prevare, pozajmice, ulaz u crveno, prebijanje robe i dugova, ili čisto robna privreda, noćna pljačka tezgi na zelenoj pijaci, donacije, plaćanje na odloženo, vaćarenje na šarm...
Ali - bez čega se baš uopšte ne može?!
Pa, ne može se bez veselih i za spremanje zimnice uvek ornih domaćica:


Time Bandit Time Bandit 13:34 15.09.2009

Re: Pogodak

Hvala lody,

nije toliko bitno šta se sprema nego kako. Potpuno sam zaboravio trange- frange (Creative equilibrium), vrlo bitan proces u vreme kriza i sveopšte društveno ekonomske nestabilnosti. A ulaz u crveno smatram finansiranjem do krajnjih granica izdržljivosti (all-in financial management).

strenum strenum 09:08 15.09.2009

Sjajno

Odlican tekst!!!
Odlican!!!
Time Bandit Time Bandit 14:51 15.09.2009

Re: Sjajno

hvala strenum, osnovna ideja je bila naznačavanje gubitka velikih količina novca, vremena, i živaca u današnjem svetu kao posledica pogrešnih projekata.
Bio mi je zanimljiv kontrast naših malih a uspešnih projekata koje sami finansiramo i trudimo se da uspeju (a ako ne, biće bolje sledeći put). A onda sam zbog dinamike i jednostavnosti zadržao samo ovo što se specifično odnosi na nas...
strenum strenum 16:13 15.09.2009

Re: Sjajno

Posto sam i sama preduzetnica,
pratim neke seminare i edukacije o preduzetnistvu. Oni su prilicno razumljivi nekome ko je fakultetski obrazovan i govori neki strani jezik. Medjutim, preduzetnici su i ljudi sa srednjim ili nizim obrazovanjem kojima pojam npr. 'projektni menadzment' ili jos gore 'project management' ne znaci apsolutno nista (osim mozda da je preduzetnistvo jako teska i komplikovana stvar).

Ovo je sjajan primer kako se impresivne fraze iz biznisa i menadzmenta mogu objasniti sasvim obicnim recima na nacin koji ce biti razumljuv svima (a ne samo 'izabranima').

Preporuka kao vrata
Черевићан Черевићан 09:45 15.09.2009

тко зна . . .

туршија данас

туршија сутра


(3 краставци 2 карфијол 6 шаргарепа . . . . .5 купус . . . ознаке док се потрошачи не навикну, потом ће бити довољна само боја која указује на одређено поврће. чек, уствари неће , због далтониста, значи ништа без нумера )
Time Bandit Time Bandit 14:00 15.09.2009

Re: тко зна . . .

E dragi Čer,
u ovom pomalo kljoknutom veku pored virtuelnog sexa i tabletske zamene za zdravu hranu, ko zna šta nas još očekuje (natural end of project management).
A u moje vreme, što reče pop, kada su deca slušala svoje roditelje i trgovci bili pošteni, sve je bilo bolje.

Hvala na druženju, i poslužite se na vreme (ova devojka radi drugu smenu do 10 sati).

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:31 15.09.2009

zimnica moje mame

kad sam bila dete, moja mama je pripremala zimnicu:
zute barene babure
kiseli krastavcici
ajvar
kompoti od sljiva, visanja
sokovi od visanja, zove, jagoda
pekmez od sljiva s aromom ruma
i kao kruna
likeri od kruske, jaja, visanja

posle je spajz izasao iz arhitektonskih crteza stanova, a s njim i zimnica...

ja pravim zimnicu u tri tegle, hehe, koliko stane u frizider, pa se to pojede, pa ja ako se inspiresm napravim ponovo:)

sad sam u fazonu da eksperimentisem s hlebovima, ucim da ih mesim, svaki drugi dan napravim neku drugu kombinaciju, a testera ihaj, dakle s malo soli, s vise, bez kvasca, s kvascem, s heljdom, kukuruznim brasnom itd razne kombinacije, s mirodjijom, persunom, maslinama i semenkama unutra i spolja, od bundeve, lana, jecma i uzivam:))

meni je pravljenje hleba nevodjeno romanticno:)

a da, svaki dan cujem neki novi trik, na rp juce mi kaze jedna iskusna dama da treba turim i serpicu s vodom dok se pece, pa ce bude vrrrrlo rskav, u pravu je:)






mariopan mariopan 10:59 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

meni je pravljenje hleba nevodjeno romanticno:)

Miris vrućeg hleba je neodoljiv i najlepši na svetu

Meni se dopalo ono udruživanje, stvarno, ja se udružila još proletos a nisam ni znala, i nisam imala biznis-plan, nego onako spontano. I nije loše, u društvu se lakše sve obavi, ni ne primetim dal sam se umorila ( samo ponekad ubacim koštice od višnje u pogrešnu posudu pa vadimo ali to je mala greška u proizvodnji nastala usled tračovanja)....tako da nisam ni znala da sam tako sposobna za taj vaš biznis. Još ajvar da stavim ove godine i gotovo je sa biznisom...aaa ne, i kupus kiseli, barene paprike ima toga još..a degustacija cele godine
Time Bandit Time Bandit 13:47 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

meni je pravljenje hleba nevodjeno romanticno:)


Romantika je u oku posmatrača

Vrlo lep repertoar je imala Vaša mama, primećujem da se malo toga zadržalo u većini porodica zbog raznoraznih razloga... A vrlo lep običaj je posluženje slatkim prilikom zvaničnih i nezvanične poseta...

a da, svaki dan cujem neki novi trik, na rp juce mi kaze jedna iskusna dama da treba turim i serpicu s vodom dok se pece, pa ce bude vrrrrlo rskav, u pravu je:)


A ovo su već male tajne velikih majstora, hvala što ste ih podelili sa nama.
Time Bandit Time Bandit 14:14 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

ja se udružila još proletos a nisam ni znala,


ovo je nova kategorija, koju treba ispitati kako je i zašto do udruživanja prvobitno došlo

tako da nisam ni znala da sam tako sposobna za taj vaš biznis.


biznis je zdrava logika zaposlena u pravljenju neke vrednosti ili koristi ili bi bar tako trebalo da bude.

Drago mi je da Vas poslovni optimizam još drži, i da će sledeći projekti biti uspešni a domaćica pohvaljena od tima za degustaciju zimnice.
mariopan mariopan 15:27 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

Drago mi je da Vas poslovni optimizam još drži, i da će sledeći projekti biti uspešni a domaćica pohvaljena od tima za degustaciju zimnice.
*novo 

Ma stalno me hvale NEUMERENO .....pa sam počela da sumnjam. Onako, kada ti kažu da " niko ne pravi bolji pekmez od kajsija ili šljiva....ili slatko od dunja, ili turšiju i ajvar ".....pitam se , pitam......jel to možda zato što ja poletim da hvališu uvrstim u ljubitelje mog biznisa i od tada ga redovno snabdevam istim, a njega samo mrzi da se bakće ...ili ja to zaista umem? E to još nisam ukačila ali u međuvremenu vežbam. I uživam u tome
strenum strenum 16:27 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

mariopan

Ma stalno me hvale NEUMERENO .....pa sam počela da sumnjam. Onako, kada ti kažu da " niko ne pravi bolji pekmez od kajsija ili šljiva....ili slatko od dunja, ili turšiju i ajvar ".....pitam se , pitam......jel to možda zato što ja poletim da hvališu uvrstim u ljubitelje mog biznisa i od tada ga redovno snabdevam istim, a njega samo mrzi da se bakće ...ili ja to zaista umem?


Opala konkurencija, sve manje porodica priprema zimnicu. Ali i da prave uerena sam da bi tvoja bila najlepsa
mariopan mariopan 16:50 15.09.2009

Re: zimnica moje mame

strenum
mariopan

Ma stalno me hvale NEUMERENO .....pa sam počela da sumnjam. Onako, kada ti kažu da " niko ne pravi bolji pekmez od kajsija ili šljiva....ili slatko od dunja, ili turšiju i ajvar ".....pitam se , pitam......jel to možda zato što ja poletim da hvališu uvrstim u ljubitelje mog biznisa i od tada ga redovno snabdevam istim, a njega samo mrzi da se bakće ...ili ja to zaista umem?


Opala konkurencija, sve manje porodica priprema zimnicu. Ali i da prave uerena sam da bi tvoja bila najlepsa

hvala e sad

Narudzbine za ajvar primam samo do polovine meseca...psssst , nije to mito radi pohvale nego ulaganje u reklamu, pratim biznis plan
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:58 15.09.2009

TOP MANAGEMENT

Time Bandit Time Bandit 14:27 15.09.2009

Re: TOP MANAGEMENT

posledice lošeg managementa (bilo je lepo dok je trajalo)

lula953 lula953 18:04 15.09.2009

zimnica moje mame


Do pre tri godine sam pravila i prodavala svoj, domaci ajvar, dzem, mesanu salatu... U periodu od sredine avgusta, kada sam pocinjala sa time, do kraja oktobra. U proseku sam za tih par meseci pravila samo ajvara oko 450 i 500 kg. Znam da je za rubriku verovali ili ne. Kao samohrani roditelj skolovala sam cerku. Moje dete je uporedo sa gimnazijom zavrsilo i za poslasticara, pa je ona pravila kolace za razne vrste slavlja. Ja sam imala svoje, a ona svoje kupce. Ne mogu da kazem da se nije isplatilo. Bar sam u tom periodu gubila 4-5 kilograma na tezini. Pomagao mi je i pomaze SAMO moj prijatelj (mislim da mu se zeludac podize od same pomisli na zimnicu). Ipak hvala mu sto mi to nikada nije reko.
Cerka je pre tri godine zavrsila fakultet, zaposlila se, i samim tim ja sam prestala da pravim toliku kolicinu zimnice. Moji bivsi kupci me i sada pitaju da li moze bar jedna teglica ljutog od cepkanih paprika.
Napravim za nasu upotrebu i pomalo za svoje bliske prijatelje kada odem na neko njihovo slavlje. Nije mi tesko. Ipak mi se od svih ajvara najvise svidja moj.
Time Bandit Time Bandit 02:59 17.09.2009

Re: zimnica moje mame

Bravo za istrajnost i ličnu inicijativu, pozdrav i Vašem prijatelju takođe.

Moji bivsi kupci me i sada pitaju


Ovo bi svaki biznis poželeo, jer je najbitnije imati kupce (i potencijalno zainteresovane), a onda se lako uobliči proizvod da po ceni i kvalitetu odgovara toj grupi.
maricacarica maricacarica 18:41 15.09.2009

Što muški

umeju da naprave ajvar - svaka čast. Znaš ono, skinu se goli do pojasa, izbace pivske tibe napolje, uvate dva-tri džaka od po sto kila, brat bratu, pa peci....... Pa kad uvate da ljušte.... pa upržavaju.... E tej mi je ajvar najslađi!
Time Bandit Time Bandit 02:52 17.09.2009

Re: Što muški

Znaš ono, skinu se goli do pojasa


do ovde sve je OK, ali pivski stomačić kao kriterijum za uspešnu pripremu ajvara teško mogu da ispunim i kad bi hteo
Unfuckable Unfuckable 19:09 15.09.2009

!!!

Bravo za tekst, od - li - čan !
Time Bandit Time Bandit 02:45 17.09.2009

Re: !!!

Hvala, i posluži se (ovde se nalazi gotovo sve što je potrebno)

miloradkakmar miloradkakmar 10:44 16.09.2009

Dobar

tekst. Primeren vremenu.
Time Bandit Time Bandit 13:33 16.09.2009

Re: Dobar

Hvala, obrnuto bi bilo teško izvodivo.
sentinel26 sentinel26 16:51 16.09.2009

Tašte ne melju

samo razloge i kafu, ponekad samelju i zeta.



Posle se kaju, ali ...
Time Bandit Time Bandit 02:49 17.09.2009

Re: Tašte ne melju

ponekad samelju i zeta.


a ako se i to desi samo potvrđuje da je zet bio loš kandidat

nego senti, ovo na slici su strateški projekti od prošle godine ili ovogodišnji?
sentinel26 sentinel26 12:18 17.09.2009

Re: Tašte ne melju

Time Bandit
ponekad samelju i zeta.
a ako se i to desi samo potvrđuje da je zet bio loš kandidat
nego senti, ovo na slici su strateški projekti od prošle godine ili ovogodišnji?

Pojma nemam. Ja ne konzumiram te proizvode.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana