Arcosanti -eksperiment nije prošao

sajson RSS / 13.09.2009. u 08:54


Kao pravi turista krenuo sam s obilaskom zanimjivih mesta u Arizoni.
Prvi na redu je bio Arcosanti.Eksperimentalni projekat http://www.arcosanti.org/project/background/soleri/main.html koji nikada nije zaživeo.
Zamišljen kao projekat koji ce nadomestiti probleme velikih svetskih gradova,trebalo je da pomogne budućim stanovnicima u kulturnim,socijalnim i ekonomskim aktivnostima.
Trebalo je kažem,jer sve je ostalo samo na lepoj zamisli.

Lociran oko 70 mija (110 km) severno od Phoenix-a, Arcosanti je nazvan “urbana laboratorija.” Njegova vizija je bila da napravi grad gde će živeti oko 5000 ljudi,raditi ,igrati se i uživati u harmoji prirode. Soleri je svašta nešto zamislio još ali kao što rekoh,eksperimet nije prošao.

Kada je gradnja Arcosanti-ja počela 1970, Soleri je očekivao da će biti završen za 10 godina , ali je manje od 5% od planiranog završeno do sada.P5020264.JPG
Ono što se vidi su završili volunteri koji su plaćali da da žive i rade tokom 5 nedelja,koliko je ta tzv. kretivna radionica trajala. Trenutno manje od 100 ljudi živi tu i uglavnom su olinjali hipici u ranim sedamdesetim i raznorazne protuve. Godišnje Arcosanti obilazi oko 50.000 turista . Kupuju raznorazne umetničke predmete i nekakva zvona koja bome dobacuju i do 500$ po komadu!!!P5020245.JPG
Stvarno ne znam ko to kupuje i da li uopšte kupuje?
Lova od volontera nije dovoljna da se projekat konačno zevrši.Vreme leti(i zimi i leti!!!)i čika Soleri koji je u ranim 90-tim(nedavno napunio) teško da će dočekati završetak svog projekta.
Dakle ako obilazite Arizonu ,slobodno izbacite Arcosanti iz vašeg rasporeda.Nećete ništa propustiti,verujte mi. 

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jezda92 jezda92 23:22 18.09.2009

e

pa zato sto ti je avatar Maradona,nece niko da ti komentarise!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana