Folk pevači u domaćem filmu

fenster RSS / 11.09.2009. u 00:10

Dok je Madona svojevremeno za veliki honorar tumacila lik Evite Peron,srpska kinematografija pa čak i ona nekadašnja ex yu retko je pevačima davala priliku da pokažu svoj glumački talenat(pod uslovom da ga uopšte imaju).Naše estradne zvezde bile one pop, folk ili rok malo su na filmu imale šansi da pokazu svoje glumačko umeće, mahom su tumačili same sebe i to u svega nekoliko sekundi filma ili serije. No u ovom tekstu pozabavicu se narodnjacima.

8707618_108343164591.jpgPrva pevačica koja je gle čuda glumila pevačicu u staroj seriji "Ljubav na seoski način" bila je Silvana Armenulić, uz dve-tri replike bila više dekor i atrakcija u kadru nego glumica.

8b.jpgGlavna konkurencija sedamdesetih godina Silvani bila je Lepa Lukić. Za razliku od svoje koleginice Lukiceva je pored pevackog talenta u seriji " Kamiondžije" ,pokazala i glumačko umeće epizodnom ulogom u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu".Ne treba zaboraviti da je Lepa i u jednoj sceni Kamiondžija imala jednu malu scenu u kojoj sa Radmilom Savićević razgovara o modernim šminkama davnih sedamdesetih.

lepa-brena-album-hajdedasevolimo-cover1.jpgPrva koja je sebi obezbedila glavnu ulogu na filmu bila je Lepa Brena, iako je u svojoj trilogiji "Hajde da se volimo " tumačila samu sebe a filmove snimila pre svega iz marketinških pobuda Brenu možemo svrstati u pevačke pionire ,buduci da je za razliku od ostalih koleginica upoznala rad na filmu,kako samo kaze vrlo detaljno. Pored filmova "Hajde da se volimo" Brena je pevala i u filmu "Tesna koža" a imala je i jednu od glavnih rola u komercijalnom filmu "Nema problema" .

193.jpgBrenina glavnna konkurentkinja krajem osamdesetih i početkom devedesetih bila je Dragana Mirković.S obzirom da su Brena i Dragana Mirković imale istog menadžera,pokojnoog Raku Djokića,i Gaga je morala da snimi film.Snimanje filma "Slatko od snova" , počelo je u najboljem redu,vrhunski glumci poput Cvijanovića,Bakočevića,Branke Katić, reditelj Vladimir Zivković, i scenaristi Srdjan Dragojević i Aleksandar Barišić bili su odlučni da istraju u želji da naprave film o devojci koja radi u Mc donaldsu i ostvarje svoj san te postaje muzička zvezda.Medjutim tokom snimanja filma iznenada je preminuo producent  Raka Djokić, budžet je postajao sve manji, a Branka Katić je jednom prilikom izjavila da je Dragana vikendom isla na tezge po inostranstvu kako bi obezbedila novac da se film zavrsi.Film kod publike nije prosao ni u pola dobro kao Brenina trilogija za čije se bioskopske projekcije tražila karta više.

2.jpgU prvom delu filma "Balkan ekspres", pevača koji odbija da peva nemačkoj vojsci pesmu Lili Marlen, glumio je pokojni Toma Zdravković, manju ulogu seoskog muzikanta Zdravković je imao i u seriji "Doktorka na selu", a u filmu "Bolje od bekstva" čiju premijeru nije dočekao imao je samo jednu repliku.

A-150-931156-1208420911.jpegPredrag Živković -Tozovac, glumački talenat pokazao je u filmu "I bog stvori kafansku pevačicu", gde se čak i potukao sa Batom Živojinovićem, a drugi put na filmu je skoro deceniju kasnije tumačio istu rolu u filmu "Balkan Ekspres 2" kao i Toma Zdravković , koji ovoga puta zbog bolesti nije mogao da se odazove pozivu reditelja.

437679.jpgU filmu "Jagode u grlu" Predragu Cunetu Gojkoviću, reditelj Srdjan Karanović,dodelio je ulogu vlasnika splava,a pre "Jagoda" Cuneta smo imali prilike da odgledamo i u jednoj od epizoda serije "Pozorište u kući".

Reditelj Mića Milošević je u svojim filmovima "Tesna koža" uvek  angažovao po jednu narodnu pevačicu, tako da smo pored tres filma imali prilike da čujemo i treš pesme: Suzane Perović,Sneki,Zorice Marković i naravno Brene.

biljana-jeftic-sa-pocetka-karijere.jpgBiljana Jeftić imala je veliku sreću da u filmu "Davitelj protiv davitelja" ne postane žrtva Taška Načića, možda  zato jer se u kadru pojavila na nekoliko sekundi,nismo uspeli da saznamo cak  ni da li voli karanfile Pere Mitića.

seka.jpgSeka Aleksic je u filmu "Mi nismo andjeli 3" tumačila lik Smokvice a u seriji "Ljubav navika i panika" bila je Vrela Nela,medijski su obe uloge odlično prošle ,pisalo se po tabloidima o Sekinim filmskim debiima nadugačko,ali na žalost retko ko se pozabavio i njenim talentom.

dzej3.jpgDžej Ramadanovski je u filmu Lepe Brene tumačio lik Breninog gosta,a u tv drami "Želja zvana tramvaj",odigrao je lik dzeparosa,okusao se kao glumac i u reklami za jedan sok.

singing1.jpgHarmonikaš lepi Mića , sa svojom hamonikom je svirao u "Pljački trećeg rajha", seriji Otvorena Vrata i kultnom filmu "Ko to tamo peva",u kojem je imao i jednu manj ulogu ali i sreću da od jedini preživi na kraju filma uz decaka kojeg vidite na slici.

viewthread.php?action=attachment&tid=9065&pid=220779U svim filmovima Srdjana Dragojevića manje uloge je ostvarila Milica Ostojić, u narodu poznatija kao Trofrtaljka, Micin lik koji je svima ostao u sećanju svakako je Djana iz filma "Lepa sela lepo gore".

Od narodnjaka u filmovima su pevali i Snežana Djurišić, Vesna Zmijanac, Zorica Brunclik, Mira Kosvka, Nada Topčagić, Šaban Šaulić, Mitar Mirić, Ljuba Lukić i naravno Ceca koja je uporno u svojim intervjuima potencira da je u filmu "Nečista krv " tumačila lik Koštane,iako svako ko je roman pročitao zna da se glavna junakinja zove Sofka i da je Koštana iz sasvim druge priče,te da se u nečistoj krvi nigde ne pominje.

 

U SLEDEĆEM BLOGU TEKST O POP I ROK PEVAČIMA NA FILMU



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Alava Alava 09:11 11.09.2009

Čekaj bre

Pa ja se nadala da ćeš baš o Ceci da izneseš one sočne detalje sa snimanja, a sad ispade da Ceca nije ni bila na filmu. Snimala je, snimala, samo je antitalenat pa morali da je seču Imaš i ovde
fenster fenster 09:31 11.09.2009

Re: Čekaj bre

Alava
Pa ja se nadala da ćeš baš o Ceci da izneseš one sočne detalje sa snimanja, a sad ispade da Ceca nije ni bila na filmu. Snimala je, snimala, samo je antitalenat pa morali da je seču Imaš i ovde


Ma nisu oni nju isekli zbog antitalenta,vec zato sto se navodno Arkanu nisu dopali snimci,te je samo jedna scena gde Ceca peva Ljubi Tadicu ubacena u film,inace njena uloga je bila veca,a postprodukcija filma je trajala dugo tek sredinom devedesetih se film pojavio u video klubovima.
Evo ti link sa insertom iz tog filma


http://www.youtube.com/watch?v=bN-DCqTRgQs
Alava Alava 12:55 11.09.2009

Re: Čekaj bre

Mislila sam na onu priču o sukobu između nje i Šerbedžije. Ili je to izmišljotina?
fenster fenster 13:00 11.09.2009

Re: Čekaj bre

nisam u to upucen,mada znam da su za potrebe filma snimili duetsku pesmu
libkonz libkonz 09:46 11.09.2009

zar nije genijalna?

fenster fenster 10:19 11.09.2009

Re: zar nije genijalna?

Pa iskreno mislim da su Silvana i Lepa najbolje docarale lik kafanske pevacie,a sto se tice muzike...pa nije ni to lose za one koji to vole
libkonz libkonz 10:22 11.09.2009

Re: zar nije genijalna?

.pa nije ni to lose za one koji to vole

ko to može da ne voli
fenster fenster 10:26 11.09.2009

Re: zar nije genijalna?

libkonz
.ko to može da ne voli


Pa to spada u neku muziku za sva vremena,i u odnosu na ono sto danas pustaju je ipak ok, ali bez mene!
miloradkakmar miloradkakmar 12:18 11.09.2009

Jesi li

ovo namerno zaboravio ili si ostavio nešto i nama da okačimo?

fenster fenster 12:33 11.09.2009

Re: Jesi li

U tekstu sam se fokusirao samo na pevace ,tako da nisam naveo Oliveru Katarinu i Snezanu Savic,one su ipak zavrsile FDU i njihova primarna profesija je gluma.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:08 11.09.2009

Otkrice

Harmonikaš lepi Mića , sa svojom hamonikom je svirao u "Pljački trećeg rajha", seriji Otvorena Vrata i kultnom filmu "Ko to tamo peva",u kojem je imao i jednu manj ulogu ali i sreću da od jedini preživi na kraju filma uz decaka kojeg vidite na slici.

Najbolja scena, ever!
fenster fenster 20:37 11.09.2009

Re: Otkrice


Najbolja scena, ever!

nije ni ta pesma losa
NNN NNN 23:46 12.09.2009

Re: Otkrice

jedini preživi na kraju filma uz decaka kojeg vidite na slici.
Sudeći po prezimenu dečak mu je zaista brat

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana