Budućnost računara

d j o l e RSS / 03.09.2009. u 15:17

Koji će aspekt modernih računara u bližoj ili daljoj budućnosti doživeti najdrastičniju promenu. Brzina procesora, veličina memorije, veličina diska, brzina pristupa Internetu?

Svako od pomenutih će se, naravno, višestruko poboljšavati ... ali ove promene ne moraju obavezno dovesti i do promene u konceptu računara (standalone jedinica, sa operativnim sistemom, file sistemom, instaliranim aplikacijama i periferijama za komunikaciju sa korisnikom, Interentom i slično).

Zamislite budućnost u kojoj vaš računar uopšte nema operativni sistem. Ustvari, nema ni disk sa instaliranim operativnim sistemom i aplikacijama. Vaš računar je, ustvari, terminal za pristup Interentu koji operativni sistem kao i sve aplikacije dovnloaduje sa Interneta. Naravno, da bi ovaj koncept bio moguć neophodno je razviti mrežu veoma brzog i svima i svugde pristupačnog Interneta, što će verovatno biti ostvarivo u bližoj budućnosti.

Ovakav pristup iz korena menja i komercijalni deo IT sektora. Naime, korisnik ne bi bio vlasnik operativnog sistema kao ni aplikacija koje koristi, već bi ih ustvari "iznajmljivao", što bi u potpunosti izmenilo način naplate ovakve vrste usluga. Naime, piraterija softvera bi u takvoj varijanti postala stvar davne prošlosti, i to je verovatno jedan od razloga u korist koncepta Web operativnog sistema. Pored ovih osnovnih usluga, korisnik bi mogao da virtualizuje i svoj fajl sistem, tako da bi i sve podatke umesto na računaru mogao da drži na nekoj intenet lokaciji (naravno, uz mogućnost da ih dovnloaduje na lokalnu fleš ili drugu memoriju). Prosto, imali bi ste virtuelan računar u formi terminala za pristup Internetu.

Naravno, ovakav pristup otvara bezbroj mogućnosti što se tiče paketa usluga koje bi korisnik mogao po različitim cenama da dobije. Evo nekih od primera Web operativnih sistema, koji su još uvek u rudimentarnoj formi.

www.andrewmin.com/webx/

www.edeskonline.com/

http://www.oos.cc



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 15:37 03.09.2009

dobra tema

sadasnja arhitektura racunara je stara skoro ceo vek i ono sto je neophodno promeniti da bi se nacinio kvalitativni skok je nova vrsta komunikacija izmedju ALU i memorije.

Mislim da ideja o internet based terminalu jako losa jer ukida nezavisnost i slobodu korisnika i provajdere takvih usluga stavlja u poziciju moci koja je veoma opasna za drustvo. Osim toga postavlja se ogromno pitanje bezbednosti podataka i mogucnosti manipulacije.

I kao najvecu zamerku ja vidim sputavanje pojedinaca i malih grupa u buducem razvoju softvera i harvera a znamo da su bas oni najvise doprineli razvoju oblasti.

Sto se problema piraterije softvera tice tu resenje postoji vec vise od dve decenije a zove se open source software.
d j o l e d j o l e 19:02 03.09.2009

Re: dobra tema

Mislim da ideja o internet based terminalu jako losa jer ukida nezavisnost i slobodu korisnika
u svakom slucaju, ali za odredjenu vrstu korisnika to se mozda i ne postavlja kao pitanje ... prosto racunar im je potreban za ogranicen broj operacija i to je to
I kao najvecu zamerku ja vidim sputavanje pojedinaca i malih grupa u buducem razvoju softvera i harvera
ko zna, mozda ce koncept tih operativnih sistema i biti takav da omogucava linkovanje sa custom designed modulima/aplikacijama proizvedenim od strane malih grupa ... a hardver, uvek ce biti bezbroj gedzeta koje ce biti moguce ili potrebno povezivati sa racunarom, kakav god on bio
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:23 05.09.2009

Budućnost računara

Priča se dugo o tome, i da nije dobra osnova za priču već bi odavno zamrla. Ubuntu one, koji od Karmic koale postaje integralni deo sistema jeste korak u tom pravcu. Mada iz ove perspektive danas, sa infrastrukturom ovakvom kakva se razvija u Srbija ta mi budućnost izgleda daaaleko. I ja lično nikad, ali nikad se neću odreći ni Hard diska ni operativnog sistema. Hoću svoju nezavisnost i moje dokumente pod mojom kontrolom. Nezavisno od interneta.

Za tekst a i za linkove preporuka.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana