Kineski sindrom

wukadin RSS / 27.08.2009. u 12:40

Nekako postaje manje zanimljivo kad se obistine proročanstva. Još negde od početka 2005. drvim ja po internetu o sve jačoj ulozi Kine, praktično se radujem tome, jer nije Amerika više ta koja o svemu odlučuje. I da, postoji alternativa.

Znao sam da isprovociram i one sa druge strane, pa evo ukratko nekih komentara koje sam dobio povodom teme Beijing 2008, na jednom forumu:

a drugo, u kini to nikada ne bi proslo. tamo je vecina jos na nivou homosapiansa. e, sada, kako ti nekoga ko ne ume da stoji u redu, naucis da ne treba da jede pse, drvo,govna i sl? ima dosta gladnih kineza da kuvaju specijalitete od najkvalitetnijeg domaceg srpskog pseceg mesa...

Male kompanije cvetaju...Radnici nose kuci veci deo svojih zarada nego ranije. Neto prihod je porastao oko 20% od kraja 2000. godine. Inflacija je niska, kao i kamatne stope za nekretnine. Protekle godine, kupovina kuca i stanova u Americi je dostigla rekordni nivo otvorena su cak cetiri miliona novih radnih mesta u poslednjih 3 godine. vi ste culi da kina raste i jaca(ok) a da SAD propada.. od koga?

toliko si ubedjen u svoje fasisticko uzvisenje da ne mozes da prihvatis cinejnicu da si nesto lupio i da jednostavno nemas pojma. vise od pola svetske pijace vode se nalazi bas u americi. proguglaj malo, procitaj nesto...mozda nesto i naucis.. sujeta je jako losa osobina. da li si svestan o cemu pricas? (to pošto je demantovana njegova izjava da Amerika ima 55% pijaće vode, pa ne može propasti)

ti si izdajnik,parazit i fasista. bato

a ova slika, da li mislis da treba da podsecamo na milione mrtvih u demonstracijama u kini? da li tvrdis da postoji bolji sistem od kapitalizma? pa ti si genijalac. ti poredis drzavu u kojoj mozes da tuzis senatora sa drzavom u kojoj ako u snu probuncas nesto vezano za vladara nadjes se pred streljackoim vodom. u najmanju, ali najmanju ruku si jaaako smesan. diskvalifikovan si trenutno. car si!

nasa beda je kada ne mozes da odes u francusku da vidis ajfelovu kulu, a njihova beda je kada umires od gladi. nas srednji sloj moze da ide svake godine na more i zimovanje, a njihov moze da priusti 2 puta nedeljno meso na stolu. misli o otme.

Više o tome

I sad, dogodi se u svetu šta se dogodilo, po pitanju Amerike, Rusije, a bogami i Kine. Da ne podsećam na dane ponosa i slave... Jasno je da nije vino pošto prije bješe, kako reče moj omiljeni pesnik i teoretičar genocida ;)

Ali nekako nema reakcija, prazno mi deluje. Oko NIS-a se baš tresla gora (i rodio se miš). A sad Rusi metro, Kinezi most, traže se zajmovi, i niko ništa. Mislim od naših blogera... Stvarno nije zanimljivo, kako da seirim kad ne kukaju da će nas ne-demokratske zemlje ekonomski porobiti :D

Poneki ANALitičar kaže nešto, kad ga već novinari pitaju, ima i zamerki (odnosno predostrožnosti) i treba da ih bude. Zašto da ne, predostrožnost je ionako u vezi organizacije konkretnog, a tu se do sada nismo baš proslavljali.

Zanimljiv tekst u Vremenu

Iz tog teksta:

"Takođe, znatan deo svojih ogromnih deviznih rezervi Peking je voljan da investira u Evropu, ali EU za sada na to ne gleda previše blagonaklono. Tako se, sticajem okolnosti, pokazalo da je trenutna geostrateška pozicija Srbije idealna - na evropskom je tlu, a još nije u Evropskoj uniji." (šta bi s onim "nama alternativu"?)

"Za sada u znatnoj meri neprozirni elementi kinesko-srpskih poslovnih aranžmana, neke ovdašnje ekonomske stručnjake navode na ozbiljne slutnje o njihovim krajnjim efektima. U prvom redu sa stanovišta osnovnog strateškog opredeljenja Srbije da se što pre priključi Evropskoj uniji." (pa jesu li ekonomski, spoljnopoliitčki stručnjaci ili samo ANALitičari - inače neki, nisu navedeni... ali lepo je znati da nekome ipak bulja žvaće gaće)

KINEZI DOLAZE!

p.s. Moje zamerke, ne toliko na dogovore, uostalom oni još nisu precizni nego na kontekst i izjave koje dolaze:

1. Kinezi grade pet mostova - reč Đilas. Daj izgradi s njima prvo jedan, pa pričaj. Prvo skok, onda hop!

2. Sve ili skoro sve o čemu je reč je u Beogradu. Ja jes živim u nekoj široj okolini, a radim u centru. I rođeni sam Beograđanin, i moji roditelji. I imao bih interesa, bar od mosta. Ali dajmo ljudi nešto Srbiji južno od Beograda!

Ali to ne negira odličnu vest da sada najveća država sveta ima "strateško partnerstvo" samo sa četiri zemlje, a Srbija je među njima!

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 16:31 27.08.2009

vreme leti sve se menja


Male kompanije cvetaju...Radnici nose kuci veci deo svojih zarada nego ranije. Neto prihod je porastao oko 20% od kraja 2000. godine. Inflacija je niska, kao i kamatne stope za nekretnine. Protekle godine, kupovina kuca i stanova u Americi je dostigla rekordni nivo otvorena su cak cetiri miliona novih radnih mesta u poslednjih 3 godine. vi ste culi da kina raste i jaca(ok) a da SAD propada.. od koga?


Kako bi ovaj deo zvucao da je danas napisan?

Da li bi neoliberalni kapitalizam i dalje bio najbolji sistem na svetu?

Da li bi danas Antartik koji sadrzi 70% pijace vode bio i dalje u sastavu Amerike?


a drugo, u kini to nikada ne bi proslo. tamo je vecina jos na nivou homosapiansa. e, sada, kako ti nekoga ko ne ume da stoji u redu, naucis da ne treba da jede pse, drvo,govna i sl? ima dosta gladnih kineza da kuvaju specijalitete od najkvalitetnijeg domaceg srpskog pseceg mesa...


Tipican primer fasizma - moja kultura je prava kultura svi drugi su divljaci. Sta me briga sto moje jedenje govedine neki drugi smatraju divljastvom bez presedana, vazno je da ja jedenje pasa od strane nekih drugih smatram divljastvom.
wukadin wukadin 08:33 28.08.2009

Re: vreme leti sve se menja

Kako bi ovaj deo zvucao da je danas napisan?


Napisan je krajem 2007. Mada i tada se predosećalo šta sledi. Hipotekarno tržište je već posustajalo, cene nafte divljale, a američki spoljni dug se dizao u nebo (sad je već dostigao te visine). Pitanje je samo bilo depresija ili inflacija.
Naravno, debili to ne mogu da shvate.

Da li bi danas Antartik koji sadrzi 70% pijace vode bio i dalje u sastavu Amerike?


U principu to se ne računa. Mada možda je pametno otopiti led pre nego se sam istopi i ode u okean
Može i slana voda da se koristi, u Dubaiju to valjda rade. Samo je skuplje, zahteva energiju...
Pijaća voda - voda u jezerima i rekama.
Za potrebe te rasprave sam se udubio u tematiku, pa ovako izgleda lista 1) Brazil, 2) Rusija, 3) Amerika.
Inače, Evropa po glavi stanovnika ima tek malo više te vode nego Kina, dok Srbija razbija - imamo više pijaće vode nego Nemačka ili Francuska. Ergo, po toj logici, i ne moramo u EU

Tipican primer fasizma - moja kultura je prava kultura svi drugi su divljaci.


Ma tipičan primer budalaštine.
Obratiti pažnju da kaže: tamo je vecina jos na nivou homosapiansa
A ja ga pitao - a na kom si ti nivou, majke ti!? Posto ubermensch... šta li.
Lik je inače bio pristalica DS i "evropejac" do koske. Baš je lepo videti kako im onda izviru rasistički stereotipi.
Sad je valjda taj ostvario svoj san i otišao u Australiju. Ne javlja se. Pričao je da će se razbije od love, a da li je uspeo ne znam

Nego, niko bre da kuka što ulazi sve više kineski i ruski kapital. A sa njime i politički uticaj.
chaosinmotion chaosinmotion 14:12 02.09.2009

izvini

na upadu, ali iako sam većinu ovih stupidnih komentara i nazovi arumenata (sa ovog foruma koji prenosiš) čula već milion puta, i dalje ne verujem. najbolje obožavam ovaj argument: Kinezi su divljaci, oni jedu pse breeee! A kod nas ne jedu pse, samo ih spaljuju žive, bacaju u zapaljene kontejnere, biju motkama dok dušu ne ispuste i slične plemenite delatnosti. Kinezi ih ubiju i pojedu, ma strašno!!! A što se tiče našeg plemenitog menu-a, ne znam da li je neko čuo ali u Srbiji se jedu sva moguća creva plemenitih životinja (kroz koja je pre nego što ih sočno zagrizli prolazilo g...., ups ambrozija bogova s Olimpa), pa onda mozgovi, glave, oči... Šta ti je civilizacijska tekovina. U Španiji jedu testise bikova, u Africi i delovima Australije crve, bube i insekte. Mi smo super, samo nekima malo fali pa da se pohvale da su videli tvorevinu čika Aeifel-a :)))) Dajte ljudi, ako već osećate potrebu da o nečemu diskutujete bar se MALO više informišite o realnosti. Kinezi imaju smrtnu kaznu (divljaci) i Amerikanci imaju smrtnu kaznu (demokrate za primer)... Ameriku gledate kroz Holivudske blockbustere a Kinu kroz blok 70. Kako da vam kažem, ni jedan od ova dva prikaza ne odgovara realnosti...
Super mi je ovaj deo iz članka Vremena "Ali su pre svega pragmatični i u poslovnim odnosima slede isključivo interes (za razliku od...). Ako ga među ponuđenim projektima nađu, ne treba sumnjati da će "odrešiti kesu". Pod uslovom da, kada se sve sabere i oduzme, budu na dobitku."
Ne, iako proračunaju da će biti u minusu - ipak će poslovati sa nama jer im je to velika čast i zadovoljstvo, mi smo mnogo naprednija civilizacija od njihove jer nam je Pariz mnogo bliže a i ne jedemo pse! Loodilo

p.s. Sećam se neverice jednog člana kineske privredne delegacije prilikom gostovanja u Beogradu kad mu je na predlog o privrednoj saradnji jedan naš političar rekao: Mi nemamo para ali možemo da vam ponudimo drvnu građu! A on čovek (još i Kinez) ne veruje, pa ponavlja: drvnu građu?!! Jeste vi nekad videli kolika je Kina na mapi? Mislite da kod nas ne raste drveće?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana