Rođendanski poklon

Dejan Stanković RSS / 24.10.2007. u 22:29

- “Šta bi ti hteo na poklon za rođendan.“

Gleda me belo. Kaže:

-  Otkud znam. Ništa. .. Samo nemoj opet pakmena. 

To o pakmenu je posebna priča. Dozvolite mi malu digresiju. Elem, za sve je kriv onaj bilmez Danilo koji me je u Njujorku navukao da kupim tog pakmena. Kao Pakmen je klasik. Nasednem, pomislim čovek se razume kad je tako samouveren  i kupim pakmena. Kad sam došao kući deca gledaju onu praistorijsku kutijicu, svu ćoškastu (za one koji ne znaju tako izgleda pakmen) i čude mi se. Iz tehnološke supersile na poklon doneo prastaru video igru, ko ciglu s ručicom. Ja, iako svestan da time neću popraviti utisak, ipak kažem:

- „Pakmen je klasik“

Oni kažu:

- I pisaća mašina je klasik.

Nego da se vratim na ovogodišnju muku. Ovo je poslednji predtinejdžerski rođendan a ja uopšte nemam talenta za dečje poklone. Do sada sam, ukoliko nije bila narudžbina, skoro uvek omašio (izuzetak bi bio kad sam im na pijaci kupio kutiju za cipele s dudovim lišćem i gusenicama svilene bube. To je bio pun pogodak.) Za ove od puberteta naviše još i nije tako teško. Kupiš neke krpice ili nešto skupo, bilo šta je samo da je skupo u svojoj kategoriji, može jedan cvet da bude ili sapun ili ili flaša vina ili biserna ogrlica ili kolut sira, štagod ali de je lepo i skupo. Tako uradiš, i mirna Bačka. Ovaj recept ne pali samo kada kupuješ knjigu ili ploču, tu cena nema uticaja. Zato su knjige i ploče najlepši pokloni.

Ali ne možeš predpubertetiliji da kupiš nakit ili sapun. Muziku još ne kapira, knjige čita kad mora. Stoga smo dugo većali, ali smo se tek nedavno, kad je zagustilo, usudili da se obratimo slavljeniku za savet. Majka je bila hrabrija.

- A da ti kupi mama jednu jednu lepu PIŽAMU?

 - Grohot. Valjaju se po podu. Smejem se i ja. Znam da nije ni lepo ni pošteno  da se smejem. Ti ih gajiš da budu pametni i duhoviti a oni posle sve vežbaju na tebi. Ali šta mogu, smešno mi je. Kako bi tek prošla da je predložila knjigu?

- Ok, ok, - kaže uvređena majka - Oćeš nešto za kompjuter, neku igricu?

- To skidam sa neta.

- Oćeš neku ploču?

- Šta je to ploča?

- Ništa. Zaboravi.

Kad sam bio klinac, sve mi je bio čist ćar. Glavna igračka su mi bile lego kockice, i to samo oni paralelopipedi s parovima cilindričnih rogova, ništa monstrumi, ljudi, točkovi, vasionski brodovi. Zidao sam kuće i katedrale i piramide i ko zna šta još. Tim sam se igrao i plastičnim vojnicima, kaubojima i Indijancima, kao i plastičnim životinjicama kojima je na trbuhu u reljefu pisalo: Made in Hong Kong. A i toga je bilo malo, To znam po tome što bih, kada bih izgubio jedno plastično magare ili prase, prvo okrenuo kuću naglavačke da ga pronađem a ako ga ne bih pronašao, tugovao bih danima. A za rođendan sam dobijao pižame i knjige s posvetom.

S majkom sam na plaži pravio kule od peska i ona mi je objašnjavala gotski i romanski stil, što je bilo jako lepo od nje  a materijalno nezahtevno - pesak, more i malo predznanja iz istorije umetnosti. Osim toga u više navrata je pokušavala da me nauči da igram piljaka, što je neka dinaridska igra kamenjem, ali nisam bio u stanju da shvatim koncept. Kao: baciš dva kamenčića u vazduh i posle ih uhvatiš. Šta onda? Jaka igra! Mama nije uspela da mi objasni: Šta onda? tako da su piljci zaboravljeni.

Deda i baba su, kada su bili mali, igrali klisa. Oni, mudro, nikada nisu predložili da se igramo klisa već su mi samo objašnjavali kakva je to igra bila i pirčali mi doživljaje sa klisa i iz Sokola. Upadali bi jedno drugom u reč a ja sam po njihovom uzbuđenju shvatio da je klis stvarno bio fenomenalan i užasno mi je bilo žao što se toga više ne igra. A voleo sam kada su mi pričali o borbama pelivana ispod Kalemegdana.

S tatom sam igrao šah. To je bilo dobro, ali stalno me je ili pobeđivao ili me namerno puštao, ili bi mi, što je najgore, savetovao kako da ga pobedim.

A kad si sam gledaš televiziju. Na TV-u se davao dečji program, i to crno beli, pre podne ako ideš popodne u školu, a popodne ako ideš prepodne u školu, i crtani i u sedam petnaest. To ako nijedan prvoborac nije umro, a ako jeste, onda bude dan žalosti pa nema crtanog. Kad stigneš sa časova TV gledaš sve – Kockicu, Opstanak, do Naučnog programa o atomima koji su u stvari plastične kugilice, pa onda, kad se školski program završi,  ti si već tu a drugog programa nema, nastaviš da gledaš vesti na mađarskom i albanskom.

Posle sam od dosade počeo da čitam. Prvo dečje knjige koje bih dobijao na poklon, Monte Krsta, Tri Musketara, a onda sam, dok sam se dosađivao na polici pored televizora otkrio pravi rudnik knjiga. Najviše sam voleo sabrana dela Gi de Mopasana u plavom tvrdom povezu. Ne znam baš tačno šta sam tu razumeo, ali Mopasana sam pročitao od korica do korica. Najviše me dojmila strašna priča o Majci nakaza koja je nosila nekakve midere da bi rađala nakaznu decu koju je posle liferovala cirkusu. I u svakoj trudnoći je nosila drugačiji mider, da dete ispadne nakazno na drugu foru.

I sad: Šta je za bio prigodan poklon za mladog čoveka koji je od zabave imao TV Beograd 1 u crno-beloj tehnici, lego kocke, kamenje za piljke, bojice, loptu, i sabrana dela francuskog od sifilisa poluludog pisca? Pa štagod. Ploče, knjiga, patike, čokolada. Bilo šta.

No da se vratim na temu. Šta sada slavljenik uopšte može da poželi da ima kad ima sve pre no što ga je poželeo. Ja stvarno ne mogu da se setim ničeg pametnog. Najpamentije što mi je palo na pamet je da mu kupim komplet DVDova - sva tri Kuma ili durbin. A ako se njemu ne dopadne, ja ću sa najvećim zadovoljstvom da gledam filmove ili da osmatram zvezde i da špijuniram komšiluk iz drugog kvarta.



Komentari (124)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

nsarski nsarski 22:38 24.10.2007

de Mopasan

Najviše sam voleo sabrana dela Gi de Mopasana u plavom tvrdom povezu


Mopasan je pisao i "golicljive" price, priznaj:)) Mozda ti se zato toliko svideo?

A onaj clip odozgo - moguce da ce mali da bude drugi JFK:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:38 24.10.2007

Re: de Mopasan

aha
sun_to_rock sun_to_rock 22:48 24.10.2007

dar- knjige ostaju

ja sam mladja, ali i moja prica tako ide.. 7.10 ujtru, cale nas nosi iz kreveta u kevet (iz nase u dnevnu sobu), gucnemo mleko i pocinje pera detlic, ili ptica trkacica, ili.. a kad se vratim iz skole Branko kockica.. e onda i ja tu pocnem iz dosade da citam, i opasno se zarazim knjigom za zivota.. moj neki od prvih tinejdzerskih rodjendana (bas na prekosutrasnji dan :)), '90. jad i beda i ja dobijem na poklon od mame i tate 7 knjiga.. mislim nije da nisam bila srecna.. al' i ja sam tada tako htela nesto sto je skupo :) eh!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:04 25.10.2007

Majstor Gi.

Dunda.
jesen jesen 11:30 25.10.2007

Re: de Mopasan

....Dejane, bas si me podsetio na jedno leto kada sam procitala Gi de Mopasana..dok sam bila u gostima kod tetke koja je imala sabrana dela....smesno mi je sto se ni ja ne secam sta mi je bilo yanimljivo a znam da nesto jeste...ja sam to ipak citala deset godina pre tebe haa pa kako da se setim...al evo nsarski kaze da je tu bilo i golicljivih prica..mozda je to :)...moram da nadjem neku knjigu da vidim kakav ce sad utisak da ostavi.....

Ya rodjendanski poklon predlazem nesto od sportske opreme.....reket za tenis(novi), rolere, dasku za skijanje...kacigu za nesto......ma znam da sve imaju....al novo je novo posebno ako je nov model :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:56 24.10.2007

čitajući tvoj tekst...

... nešto si me podsetio na normu dezmond.

"I am big ,it's the pictures that got small"
nekako je sve bilo bolje kad smo bili mlađi, zar ne
Tibor Jóna Tibor Jóna 23:01 24.10.2007

torta sa jagodama

meni je i dan danas najbolji poklon za rodjendan kada majka napravi tortu sa jagodama i pusti me da jedem kasikom, onom supenom, dok ne puknem, i to ispred televizora, sam, a za ostale - ako pretekne ... onda dodju nine pa donesu svaka zna se koje kolace - pa onda bude tu svega, od princes krofni do krempita i mokre pite od visanja , a za veceru, zna se - jabuke u slafroku, koliko mogu da pojedem, plus palacinke, ali za sutra, da se olade, jer nema nista lepse nego da za dorucak jedes ladne palacinke sa mlekom.

posle toga sta god da dobijes dobro si prosao. bitno je da je stvarno to bio tvoj dan.
ivana23 ivana23 23:06 24.10.2007

Re: torta sa jagodama

Tibor Jóna
meni je i dan danas najbolji poklon za rodjendan kada majka napravi tortu sa jagodama i pusti me da jedem kasikom, onom supenom, dok ne puknem, i to ispred televizora, sam, a za ostale - ako pretekne ... onda dodju nine pa donesu svaka zna se koje kolace - pa onda bude tu svega, od princes krofni do krempita i mokre pite od visanja , a za veceru, zna se - jabuke u slafroku, koliko mogu da pojedem, plus palacinke, ali za sutra, da se olade, jer nema nista lepse nego da za dorucak jedes ladne palacinke sa mlekom. posle toga sta god da dobijes dobro si prosao. bitno je da je stvarno to bio tvoj dan.

I da ti nije bilo muka posle svih tih slatkisa.
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:06 24.10.2007

Re: torta sa jagodama

prozdrviljovst je smrtni greh. Tek da znas.
Tibor Jóna Tibor Jóna 23:09 24.10.2007

Re: torta sa jagodama

ivana23

I da ti nije bilo muka posle svih tih slatkisa.


tvrd je tibor vocka cudnovata, osladi ga al stomak ne pokvari.

a sto se tice prozdrljivosti, ja sam gustirao :)
tnosugar tnosugar 09:45 25.10.2007

Re: torta sa jagodama

to, Tibore, to!
igipop igipop 23:06 24.10.2007

Pokusaj

valjda ima neka igra koja nema na netu?
Contractor Contractor 13:34 25.10.2007

Re: Pokusaj

Nazalost ne. Meni je drug skinuo sa neta FIFA 2008 samo 7 dana posto je bila premijera tamo negde po Amerikama.
Aleksandar T Aleksandar T 23:07 24.10.2007

Trimer

Mislim da je nešto najgore što se može dobiti za rodjendan uski trimer specijalizovan za dlake iz ušiju i nosa.
Meni poklonila koleginica sa posla, bruka. A nemam tu dlaka, majke mi...:)
nocna ptica nocna ptica 11:29 25.10.2007

Re: Trimer

Evo, ja ću da kupim...
Meni obećali za rođoš, al' mi nisu kupili...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 25.10.2007

Jao, rekli

mi u Bgd kako se zovu te dlake iz ušiju : grobljansko cveće!!!
nsarski nsarski 12:05 25.10.2007

Re: Jao, rekli

Ima misljenja da covek kad ostari ne gubi kosi, iako pocne da celavi. Neeee. Zapravo, dolazi do migracije, pa mu se dlake sa glave presele u usi, na ledja, itd. Migracija se desava, a ne celavljenje.
mrkzhv mrkzhv 23:30 24.10.2007

hm

Pa nekako se podrazumeva da se deci kupi pidžama, onako za svaki dan/noć, isto kao i knjige, zar ne? Za rodjendan se detetu ne može pokloniti nešto standrardno. Bitno je pokloniti nešto specijalno. Moj predlog (želje), su: šator, vreća za spavanje, skije, bicikl. Ispunjava uslov skupoće, a čak može biti i korisno.
SR!!!!
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:37 24.10.2007

greska je moja

da ih nisam navikao da spavaju u piyami, sad bi im to bila specijalna stvar. sad mora vreca.

kad smo vec kod vreca, kad mi je cale doneo vrecu sa sluzbenog iz ceske, svetlo plava a unutra bela, ko posteljina. spavao sam u njoj na parketu prvu noc.
ivana23 ivana23 23:40 24.10.2007

Re: hm

mrkzhv
Pa nekako se podrazumeva da se deci kupi pidžama, onako za svaki dan/noć, isto kao i knjige, zar ne? Za rodjendan se detetu ne može pokloniti nešto standrardno. Bitno je pokloniti nešto specijalno. Moj predlog (želje), su: šator, vreća za spavanje, skije, bicikl. Ispunjava uslov skupoće, a čak može biti i korisno.SR!!!!

Moja mama je govorila da se pidzama ne poklanja jer asocira na bolest. (Bez sujeverja).
sashaNS sashaNS 23:54 24.10.2007

Mi nasim

momcima kupili jednom teleskop, a drugom mikroskop.
Jedva docekali da odu na spavanje :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:55 24.10.2007

Re: Mi nasim

da,d a. to, teleskop. Ja reko durbin - a to je inace persijska rec, reako mi jedan prijatelj Persijanac a i porverio sam u recniku.
nsarski nsarski 00:10 25.10.2007

Re: Mi nasim

(Imamo mi rec "dvogled".)
Nego, bre, gurni klincu "susku" u dzep i pusti ga nek se provede kako voli i kupi sta zeli.
Dejan Stanković Dejan Stanković 00:14 25.10.2007

Let it be!

Halleluiah! Praised be the Lord!

Inace durbin je valjda jednogled. dalekozor. dvogled bi bio kao dva vezana durbina. makar ja tako mislim.
sashaNS sashaNS 00:29 25.10.2007

Re: Let it be!

Durbinom i dvogledom se ne vide zvezde.
Kroz durbin se traze gusari ! (moj sin-kad je bio mali)
asterix asterix 10:36 25.10.2007

Re: Let it be!

Nije dvogled nego dogled, imas dva oka ali pogled je jedan-hehe
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:40 25.10.2007

Re: Let it be!

Recnik MS je mnogo demokraticniji, dopusta i DVOGLED i DOGLED.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:19 25.10.2007

u mojoj kuci

poklon za rodju je uvek bio iznenadjenje. nikad nas nisu pitali a mi smo se uvek radovali..uglavnom. ja sam starijem bratancu kupila pre mesec dana Transformersa od pola metra...a mladjem traktor od 300dindzi (sta zna dete sta je 300kila) i bio odusevljen! traktor i jos ima ciku koji vozi ovog starijeg smo navikli na skupo, kaze mi 'super je transformers, nema niko iz skolice ovakvog samo je kvalitet plastike malo slabiji...ali sto mi je ana donela lego kocke, kad se napravi voliko je veliko (150€) i super je plastika'...6godina ima. mu ja dam plastiku...
malopomalo malopomalo 00:23 25.10.2007

nekad mi je zaista krivo

sto nisam u stanju da misao izreknem, pa se uvek ozarim kad procitam nesto poput ovoga sto mi opet budi mene.
svremena na vreme procaitam Vas, pa se samo smejem i zovem zenu ili ko se vec tu nadje da podelim smejanje.
Mnogo se veselim kad citam, al bas retko citam,steta. Ovo mi je uteha . Kratko al di zvinite jebitacno
marko iz zemuna
angie angie 00:45 25.10.2007

iskustveno predlazem,

(ako vec nema)-rolere i opremu za iste ili teniski reket i opremu, ili gitaru,(mozda neki drugi muzichki instrument), ili shtafelaj, platno i boje-u glavnom neshto shto ima veze sa njegovim intersovanjima ili talentom, koji josh nije imao prilike da realizuje ozbiljnije.
malopomalo malopomalo 01:00 25.10.2007

Re: iskustveno predlazem,

engy !
opet citas "sta pokloniti detetu - 11"
bas si oringinalna.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:03 25.10.2007

Re: iskustveno predlazem,

kad bolje razmislim kupi detetu MiniMac, da se navikne na vreme ;-)



pipi duga čarapa pipi duga čarapa 01:32 25.10.2007

Re: iskustveno predlazem,

Pa da, tako nešto.
Skije, klizaljke, snow board.
Kapu i naočare za plivanje. Peraja za plivanje/ronjenje. I maska. (Ako u Portugaliji nema klizanja i skijanja).
Može CD player, ili neki ozbiljniji muzički uređaj, ako je dete starije (ako već nema).
Foto-aparat (neki ne baš jako skup, zavisi od uzrasta). + knjiga o fotografiji.
Mikroskop i durbin su već pomenuti.
Neku biljku ili životinju, da gaji.
Kurs nečega što ga interesuje.
Maketu broda/aviona za satavljanje. Sa daljinskim. Ili jednostavnije, zmaja.
Bicikl. Skate board.
Stoni fudbal, onaj pravi, veliki.
Mrežu za odbojku ili badington koja se sklapa i rasklapa i postavlja bilo gde. Sto za stoni-tenis.
Izlet na neko zanimljivo mesto.

Ili kasicu-prasicu, sa malo para, pa da "uštedi" još malo za nešto što želi. Ili praznu kasicu, sa "obećanjem": koliko skupiš, ja ti dam još toliko (može i napsimeno).
angie angie 01:52 25.10.2007

Re: iskustveno predlazem,

ne chitam nishta-sve sam vec odradila, pa eto, znam kakve su to muke...:))))
andjelija andjelija 01:58 25.10.2007

posalji

predpubertetliju na bandzi jump. zamaptice taj poklon dok je ziv.

ima li ovde da gaji dete bez komjutera i televizora?
marta l marta l 05:00 25.10.2007

kalif umesto kalifa

daj coveku da bar jedan dan bude "glavni" u kuci, da se za sve pita, da o svemu On odlucuje....odredite budzet za taj dan, pa nek odluci sta ce....

meni su to jednom priredili, ja odmah pokacila neke postere na prozore da bude polumrak i zarolala tepih...bez veze bilo i meni al' to mi nikad nisu dali da uradim, glasna muzika, grisine, cokolada i knjiga a sve u krevetu (a i to bilo nono, navuci ce se mravi...), pa telefoniranje iz spajza, sminkanje, dzemper a ispod nista, a zima.......... na kraju ostadoh bez ideja......pa kad je oko popodne zavladala glad, nigde ne mirise neka hrana, kazem je'l se nesto sprema ovde za moj rodjis a oni kazu pa nisi nam rekla sta da se kuva....onda svi odosmo u restoran, ali sam ja morala da biram sto, da narucujem za sve i pregovaram sa kelnerom, da platim....zamorna ta sloboda.

posle kad je bila zurka za drustvo dobrovoljno se odrekoh slobode, izes slobodu na prazan stomak...
al' pazi dvanaest godina je poslednja sansa za ovaj rizik...
Krugolina Borup Krugolina Borup 06:47 25.10.2007

Re: kalif umesto kalifa

marta I:
daj coveku da bar jedan dan bude "glavni" u kuci,


Jes', to pod uslovom da inače nije glavni u kući svaki dan.

Ovaj moj tek tri i po, a omiljena knjiga mu je... LEGO katalog.
Ovo, mama, imam, ovo nemam, ovo ces da mi kupis, jel' da.

Nekada se strašno uplašim da ću da upropastim dete sa svim tim igračkama, ali u moje vreme ničeg nije bilo, pa hvatam sebe da sve sebi, bre, kupujem, a ne njemu...

ps: teleskop je super ideja, ali slabo šta može iz grada da se vidi s njim kako treba. Svetlosno zagadjenje. Jedino da ga vodite na neku livadu van grada, gde nema svetla. Ili, u gradu, na groblje. Nema svetla - provereno.
Taska Dana Taska Dana 07:06 25.10.2007

Dilema :)

"Šta sada slavljenik uopšte može da poželi da ima kad ima sve pre no što ga je poželeo. "

Vrlo zanimljivo...:) Moj sin je u skoli dobio zadatak da napravi kviz na temu :Sta ste zeleli kad ste bili mali. Tako je on ispitivao sve starije ljude,redom po komsiluku , slucajne prolaznike na ulici, rodjake a bogami proveo je dosta vremena i u shoping centrima...gde se zelje, bar one skromnije cesto ispunjavaju. I na kraju ankete je zakljucio da je nekoliko ljudi izjavilo da nisu zeleli nista iz prostog vrazloga sto su bili siromasni i nisu cak ni imali priliku da vide nesto sto bi pozeleli.
Tada je moje pametno dete zakljucilo da je medju njegovim vrsnjacima mnogo vise takvih bez zelja ali iz drugog razloga, ..jer imaju sve i dobijaju mnogo cak i bez nekog znacajnog povoda.
Moj predlog...pitaj dete sta zeli.
Okolo Naokolo Okolo Naokolo 07:35 25.10.2007

nista za poklon

Ma dete se vec izjasnilo i lepo rece "nista" za rodjendan. U danasnje vreme kada svakog dana dobijaju nesto i nista vise nije tajna, "nista" je potpuno iskren odgovor. "Provedimo dan zajedno" bi bio dobar poklon, posto ce vremena za tako nesto u buducnosti verovatno biti sve manje. Moja secanja na dane provedene sa roditeljima je nesto cega se uvek rado secam, a pokloni su totalno izbledeli u nojim mislima.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:57 25.10.2007

quest

p o t r a g a - q u e s t
ostavljaš znake (može da bude svašta - od pisamaca/pitalica,do boNbončića naredjanih u strelicu, koje opet vode do novog znaka etc) , a on mora pravilno da protumači da bi došao do glavne nagrade...
možeš da ludijaš, da to ne bude samo u kući...i to može da traje duuuugooo i da bude luuuudooo
u ž i v a n c i j a
dunjica dunjica 08:38 25.10.2007

Re: quest

Snežana,
to je ovdje jedna od najraširenijih rođendanskih aktivnosti, koju sam dovela gotovo do savršenstva (čitaj: dvoje zahtijevne djece). Igra se zove Potraga za blagom, a ima bezbroj varijacija. Meni je najdraže kada organiziram veliku Potragu u cijelom kvartu ili u parku. Djeca ili dobiju pravu zemljopisnu kartu s ucrtanim tajnim mjestima, na kojima ih svakog čeka neko iznenađenje, ali i približava željenom cilju. Ili se postepeno otkriva zadana ruta preko fotografija ili malih priča ili Štaveć, na jednom od "skrovišta" samo do slijedećeg. Ta "skrovišta" mogu biti radnje u kvartu, spomenici u parku, neobično drveće ili građevine, ... I klinci su ludi za tim! Težina potrage i opisa "skrovišta", a i dužina potrage se prilagodi uzrastu. Kao što kažeš - uživancija!

Ja sam se toliko ispraksirala s tim Potragama, izradi tajnih zemljopisnih karata i enigmatskih opisa mjesta i kretanja, da klinci više ne pamte ni poklone, ni torte, koliko uzbuđenja traženja i pogađanja. Eto, moj 5-godišnji sin je ljetos imao Veliku Potragu Slijedeći Tragove Dinosaura, čitavih par kilometara. Prije toga je Dunja za 7. rođendan s društvom jurila za šumskim vilama, koje su ih nekako cijelo vrijeme vukle za nos, ostavljajući najluđe poruke na neobičnim mjestima i odugovlačeći pronalaženje konačnog Blaga.

Eto, Dejane, ideje. Samo, važno da znaš: vrlo time consuming pripreme ;-)

Unfuckable Unfuckable 07:59 25.10.2007

Poprilicna dilema

jer predpostavljam da potiče iz predpostavke da slavljenik ne oskudeva - dakle : roleri, skejt...etc ...doviđenjaprijatno..
U svetlu takvih nepovoljnih okolnosti predlažem, recimo :
1.Paintball - dubiozno možda zbog "age limit"...
2.Pecački pribor & odlazak na jedan extra "snađi se sam u divljini" vikend
Spiridon Spiridon 08:12 25.10.2007

pisi kuci za odelo

Čoveče kad sam bio klinac, sve mi je bio čist ćar. Glavna igračka su mi bile lego kockice, i to samo oni paralelopipedi s parovima cilindričnih rogova, ništa monstrumi, ljudi, točkovi, vasionski brodovi. Zidao sam kuće i katedrale i piramide i ko zna šta još.


cekaj Deki da se fokusiramo. Decku je poslednji predtinejdžerski rođendan. Znaci 12 god. Zaboravi lego i playmobil i sl. stvari.

OK. To bi po nasem bio sesti ili sedmi razred osnovne.

Neka tehnicka stvar ti ne gine. Klinci se sada loze na mobilne.





Calypso Calypso 08:52 25.10.2007

Tehnologija

Ipod - ali iskljucivo Nano
Iphone, zato sto je skup i deluje futuristicki
Cash - pa neka steka ili neka kupi sam sta hoce

Knjige, lego kocke ili bilo sta edukativno, nikako, to se vise ne radi

Pidzama - samo opipa paketic, vidi da je meko, i nece ni da otvori

Caca Caca 09:18 25.10.2007

Re: Tehnologija

Moj sin je poštopoto hteo X-box. Zavrtelo mi se u glavi od silnih nula! A sta misliš o telefonu ( najskuplji mogući )! Kjnjiga? " Pa imam komplet lektire za peti!" ( do juče ih je prosto gutao, a sad mu je sve to smaranje). Još uvek mu nisu bitne skupe patike ( ne znači da već sledeće godine neće tražiti one najskuplje)...
Na kraju je dobio lovu, da sam kupi sebi ono što mu se sviđa, da mi slučajno ne pogrešimo u izboru boje,dezena... itd.. bla-bla...
Taj novac ( i ono što je dobio od babe i dede, tetaka..) čuva za kurs ronjenja na moru. Ostali smo bez teksta. Pa zar stvarno toliko voliš ronjenje? Naravno! A jel možete da mi kupite i fotoaparat za podvodno slikanje? Još uvek smo bez teksta!!!

P.S. Hulahopke od angore pa još na rombove koje sam dobila za rođendan sredinom 80-ih pokoln su koji i dan danas pamtim, možda zato što su mogle da se vide samo u časopisu"Bravo" ali ne i u Beteksu...

Fotoaparat za podvodno snimanje... 11 godina...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:55 25.10.2007

hmm

evo mojih predloga:

1. akvarijum s ribicama, plus knjiga o ribama i knjiga o odrzavanju akvarijuma? vodene kornjace mozda?
2. foto aparat



neverlander neverlander 09:16 25.10.2007

Gitara!!!

sada je pravo vreme da pocne da svira, pa da za par godina sve devojcice odlepe za njim:)


meni je najbolji poklon bio za 14-15 rodjendan - kada sam od deke dobila torbicu za sminku, a unutra labello (sa ukusom jagode koji je meni izgledao kao karmin) i maskara.

p.s. citajuci tvoju pricu i komentare, tek sad kontam da nisam ja bila jedina mukica sto je dobijala pidzame za skoro svaki rodjendan.
Spiridon Spiridon 09:23 25.10.2007

Re: Gitara!!!

neverlander
sada je pravo vreme da pocne da svira, pa da za par godina sve devojcice odlepe za njim:)


meni je najbolji poklon bio za 14-15 rodjendan - kada sam od deke dobila torbicu za sminku, a unutra labello (sa ukusom jagode koji je meni izgledao kao karmin) i maskara.

p.s. citajuci tvoju pricu i komentare, tek sad kontam da nisam ja bila jedina mukica sto je dobijala pidzame za skoro svaki rodjendan.


povlacim moj predlog i pridruzujem se neverlendovom



neverlander neverlander 09:28 25.10.2007

Re: Gitara!!!

yes!
to se zove ulaganje u buducnost
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:34 25.10.2007

Re: Gitara!!!

ili gusle!
neverlander neverlander 10:47 25.10.2007

Re: Gitara!!!

e, za sto vec nisam sigurna.

onda bolje pidzamica:)
Emir Halilovic Emir Halilovic 16:47 25.10.2007

Re: Gitara!!!

neverlander
sada je pravo vreme da pocne da svira, pa da za par godina sve devojcice odlepe za njim:)


meni je najbolji poklon bio za 14-15 rodjendan - kada sam od deke dobila torbicu za sminku, a unutra labello (sa ukusom jagode koji je meni izgledao kao karmin) i maskara.

p.s. citajuci tvoju pricu i komentare, tek sad kontam da nisam ja bila jedina mukica sto je dobijala pidzame za skoro svaki rodjendan.


Eto i ja sam to isto pomislio :). Medjutim, preporucio bih nesto u ovom stilu:



Meni je zivot inace "upropastio" Elektropionir :). Ko mi ga je poklonio ne secam se ali sta sam s tim radio u tim predpubertetskim godinama... Dobro je te sam ziv ostao



rinasek rinasek 18:55 25.10.2007

Re: Gitara!!!

Emir Halilovic

Meni je zivot inace "upropastio" Elektropionir :). Ko mi ga je poklonio ne secam se ali sta sam s tim radio u tim predpubertetskim godinama... Dobro je te sam ziv ostao


i meni. u stvari, elektropionir je jedna vrlo opasna zayebanzza (ako se ne koristi po uputstvu). hteo sam da pokazem drugaru kako radi, ali nisam imao bateriju (onu veliku, kockastu, sto se, verovatno, vise nigde ne koristi, jer ne moze da stane ni u jedan uredjaj).onda sam, uvek pametan, ustekao one dve zicice direkt u elektrodistribuciju srbije, putem utikaca u roditeljskoj spavacoj sobi. Pored simulacije velikog praska i mog prvog astralnog iskustva (sve zvezde...), takodje je nestalo struje (izbili osiguraci). na pitanje matoraca "sta je bilo?", odgovor je bio, naravno: "nemamo pojma" i oni poverovali. Pocrnela i malo istopljena uticnica je, jos uvek, u spavacoj sobi i niko nikad nije pitao sta se s njom desilo. Cudno. Mozda nju vidim samo ja, sto bi se moglo protumaciti kao posledica big benga.
antioksidant antioksidant 09:25 25.10.2007

posto je decak

nesto strasno (najbolje da podjes u kupovinu sa suprugom, pa ako ona ne sme ni da gleda - kupi dva).

zmija ili guster

neka zezalica (ali gadna - vestacka povracka..)

ne znam da li ste vec isli - ali prva tekma (benfika ima divan stadion. sad su dobili seltik, ne znam kada je sledeca velika tekma, ali gledati benfiku-sporting prvi put je sigurno nesto sto se pamti)
Kazezoze Kazezoze 10:11 25.10.2007

djembe!



ovde deca otkidaju za tim instrumentom... jedan drugar vodi neku muzichku dopunsku nastavu pri shkolama i nash'o se u grdnom problemu, jer najvishe dece zhele da nauche svirati djembe, a on svira piano pa bash nije najbolje upoznat sa tehnikom sviranja djembea.
sad on paralelno pohadja privatne chasove kod jednog senegalca i to znanje polako prenosi na decu.

mozhda je to interesantan poklon (jest da ce vam u pochetku probiti glavu lupajuci, al' ako zavoli, brzo ce i roditelji zavoliti
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:35 25.10.2007

Re: djembe!

ili gusle!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:19 25.10.2007

Re: djembe!

Diple?
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:21 25.10.2007

Re: djembe!

drombulju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:23 25.10.2007

Re: djembe!

Definitivno drombljuju, zvuči i kao reč i kao instrumenat. A i sve su šanse da ti se dete iseli iz kuće, kad' to dobije na poklon.
nsarski nsarski 11:38 25.10.2007

Didzeriduuuu!

Da se ori kroz celu zgradu.



(Pre par godina sam naucio u to da duvam - bogami, opasna sprava).
Kazezoze Kazezoze 12:02 25.10.2007

Re: Didzeriduuuu!

zna didzeridu i interesantno da zvuchi ;-)
Olga Medenica Olga Medenica 15:08 25.10.2007

Full monty



HA,HA,HA
ali sinko bi ooooboooozavao
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:34 25.10.2007

Samo da znaš,

kažu da su skuplji bubnjevi za decu oni koji se brže kvare
Olga Medenica Olga Medenica 15:57 25.10.2007

Re: Samo da znaš,

Sve ima svoje.
angie angie 19:59 25.10.2007

Re: Full monty

olga, ovo se zove smrt za komshije:))))
Ana Elhelweh Ana Elhelweh 10:03 25.10.2007

prvo SP 3, posle projektor

Kupite mu Sony Playstation 3. To je potpuni hit za decu od 10 do 40 godina :)

Posle, za Novu godinu, kupite projektor, za igranje u stilu na velikom platnu (zidu:). Vi i zena gledate filmove kao u biskishu, a on u zemlji cuda.

SP3 ima bezicne dzojstike sa "motion detection"-om na nekim igrama, a interaktivnost i grafika su stvarno dostigle visok nivo. Moze i da se igra preko Interneta, zicno ili bezicno, mozete da pohranite gomilu filmova i slika. Jedna prava porodicna multimedijalna stanica :)

Znam da ne deluje zanimljivo starijoj ekipi, ali sa ovim nema greske :) Ima da bude zanesen dok ne krenu devojcice ;-)
wk wk 12:02 25.10.2007

Re: prvo SP 3, posle projektor

Ana Elhelweh
Kupite mu Sony Playstation 3. To je potpuni hit za decu od 10 do 40 godina :)

Kakav Sony, Nintendo Wii je zakon! Tu ima i da se skace i da se djipa, a ne samo zavalis se u fotelju i raste ti stomak...
poland_spring poland_spring 15:03 25.10.2007

Re: prvo SP 3, posle projektor

Wii je zakon! To ću i ja da kupim, a imam 30 godina!
Ana Elhelweh Ana Elhelweh 18:00 25.10.2007

Re: prvo SP 3, posle projektor

Da li je to "onaj" sto ima prostirku sa pet tacaka, pa djuskas po tackama uz korake na ekranu....?!

Kako je to dobro...

Probala sam u igraonici u trznjaku. Bila je brza pesma, a ja prvi put... nista se nisam snasla, al mi se dooopaaaloooo :) Onda se pojave dve 10-godisnje klinke, vidi se da potpuno vladaju situacijom :) ukljuce pesmu i odigraju - sve u paru bez greski, fenomenalno je izgledalo. A kao slucajno ukljucile istu pesmu - da mi pokazu kako to moze :) Mnogo su bile slatke.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:05 25.10.2007

Ja sam

odavno očajna na tu temu. Uveli smo, iz istog očaja, da se slavljenik, lepo, sam, izjasni šta želi za rođendan. Drugačije ne može.
asterix asterix 10:49 25.10.2007

Najbolji poklon

Koliko sam skapirao radi se o 12to godishnjaku. Mislim da bi mu najlepshi poklon bio neko zajednichko iskustvo sa caletom, neko ludilo uz mali poklonchic koji bi ga secao na taj dan. Mozda skok padobranom zajedno sa calcem ili karting dan, mozda mozda jedan dan sa tatom na poslu (uterivanje dugova) ili takmichenje mokrih majica u nekoj pivari u bavariji. Bandzi dzamp je kul ili jedna dobra partija "true or dare" sa tatom u gradu pa shta i ako vas uhapse dete ce pustiti odma chim mama dodje po njega. A onda za sledeci rodjendan- obecanje, ako polozish odlichnim vodim te u bordel. hehe pa da vidish kako se uchi.


ps: samo sam se shalio, mozda neka igrica kao gameboy :(
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:52 25.10.2007

Re: Najbolji poklon

obecanje, ako polozish odlichnim vodim te u bordel.

probao ovu salu. naisla na opstu osudu.
asterix asterix 13:27 25.10.2007

Re: Najbolji poklon

Neiskusno,to se radi bez svedoka.
kuguar kuguar 11:07 25.10.2007

uf bre...

deki ti si legenda!
neverovatno je kako sam prepoznao i sebe kad sam bio klinac i svoje klince sada i... ma sve...

hvala za tekst.
i ovaj i sve one prethodne, a i one buduce.
stvarno uzivam dok ih citam.
Olga Medenica Olga Medenica 12:07 25.10.2007

Lud predtinejdzerski poklon:

1. "istorijski metar" , onaj drveni majstorski metar na savijanje ali izbazdaren sa 2000 god. istorije
Lepo a korisno, u to hoce da se zagledaju
2. "magicni grejaci za ruke" to su nekakvi plasticni jastucici koji mogu da se drze u dzepovima, unutra je neki gel ali kad ih protresed proizvode visoku temperaturu jedno pola sata
3. "lava lampa"
4. jos jedan kucni ljubimac
5.sve sto stariji brat nema a voleo bi da ima
Dax Dax 12:41 25.10.2007

Kupi mu...

Nintendo DS. To ti je super konzola,nece je ispustati iz ruku i verovatno ce ove godine popustiti iz matematike ako mu kupis.
Черевићан Черевићан 12:46 25.10.2007

а оно . . печења јарећега . .

има песмица позната и шире, да је сад неукуцавам, где је 1 бааба бијо у дилеми у поводу сличном, нуткао чак и . . ладна оружја за презента, а дете практично . . се meny -ју определило.
Olga Medenica Olga Medenica 14:59 25.10.2007

Re: а оно . . печења јарећега . .

Otac i sin

Djura Jaksic


Jedanput ide stari Amidza
Ko neki sedi mandarin -
A za njim tapka, trci, skakuce
Junacke krvi najmladji sin.

Vasar je bio - a na vasaru
Sablje, pistolji, arapski hat;
Tuniske kape, srebro i zlato,
Mletacka svila, zenevski sat.

A sta ces sine da kupi babo? -
Deteta sklonost kusase svog;
'Oces li sablju tu britku, sjajnu,
Il' volis hata misirskog?

Il' mozda zelis od svile ruho?
Neka ti bude svileno sve|
Govori sine| govori brze,
Da kupim one toke zlacane?

Dete se ceska rukom po glavi,
Kao da ne zna sta bi od sveg -
- Ah, babo, babo, kupi mi, babo,
Pecenja kupi jareceg...

Sad se i babo cese po glavi,
Gledajuci dugo sina svog -
- E, ja sam volo sablje i koplja,
A sin mi jarca pecenog|

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 25.10.2007

Setila sam se!

Sestra! Pokloni mu sestru!
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:49 25.10.2007

Re: Setila sam se!

Vise sanse ima da dobije vanzemaljca nego sestru. Mi smo zatvorili proizvodni pogon.
antioksidant antioksidant 12:53 25.10.2007

Re: Setila sam se!

Dejan Stanković
Vise sanse ima da dobije vanzemaljca nego sestru. Mi smo zatvorili proizvodni pogon.

pa onda vanzemaljca
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:53 25.10.2007

Ama, Deki,

šta je to za tebe...sve za sina!
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:05 25.10.2007

Re: Ama, Deki,

Cvece, bili mi gosti s bebom. Proveli jedno tri sata. Zakljucak: NEMA SANSE!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:07 25.10.2007

Daklem, ništa

od sestre...a da mu napraviš još jednog brata?
ivana23 ivana23 13:39 25.10.2007

Re: Daklem, ništa

Jelica Greganović
od sestre...a da mu napraviš još jednog brata?

Olga Medenica Olga Medenica 15:01 25.10.2007

Re: Ama, Deki,

Nije to nista za njega
al' jeste za mamicu.
Olga Medenica Olga Medenica 16:00 25.10.2007

SESTRA?

Olga Medenica Olga Medenica 16:02 25.10.2007

Re: SESTRA?

Olga Medenica Olga Medenica 16:03 25.10.2007

Re: SESTRA?

ILI

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:18 25.10.2007

Ova sa

mašnicom je prava.
nocna ptica nocna ptica 13:10 25.10.2007

Pa da...

Odrasli se zaigrali i prostrli po astalu sve ono što nisu imali kao klinci, a sada im je blam da se time igraju...
A rešenje problema je daleko kao i na početku priče...
Stvarno, šta pokloniti današnjim klincima kojima je dosadno jer imaju ama baš sve? Meni se najviše sviđa predlog g-đa Jelice... Svako treba da ima sestru, jer kao što davno reče jedan namrgođeni pesnik:
"Rađajte deci sestre, jer sestre kad porastu budu tetke, a tetke su najlepši rod..."

Slatko sam se nasmejao onom:
- Oćeš neku ploču?
-Šta je to ploča?

Priča mi kum, došla njegovoj ćerki drugarica, a on starina, izvadio neke ploče iz budžaka... A mala zaprepašćeno kaže:
-Jao vidi koliki CD!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:15 25.10.2007

Deki, vi'š da

g-đa Jelica ima pravo...
antioksidant antioksidant 13:17 25.10.2007

nesto konkretno

bicikla (zanemari tekst)
renoviranje decije sobe
ili samo novi tv

ili ako je njegova obaveza da seta andju a mrzi ga
ili nova bebisiterka

marta l marta l 14:12 25.10.2007

Re: nesto konkretno

ili nova bebisiterka

ovo cuvaj za iduzc rodjendan, kad pocne rokenrol
gordanac gordanac 13:32 25.10.2007

---

Štap za pecanje.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:07 25.10.2007

Štap za pecanje

je odlična ideja, još ako njime 'vati pola ribu-pola ribu...

fixer fixer 13:58 25.10.2007

+ sebe, obavezno:

napraviš jednu ogromnu vasinu tortu
napraviš jednu kesten tortu
napraviš jedan španski vetar
napraviš i puuuuuno pravog šlaga
isečeš torte na parčiće, turiš ih na plastične tanjire i premažeš booogato onim šlagom
(jbte curi mi voda na usta)
odgledaš mr bruksa i kao on pred "poso" obložiš dnevnjak molerskim najlonima
pooozoveš ekipicu
+ sebe, obavezno:
paaaaa - udri brate


gađanje tortama je iz raja izašlo
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:06 25.10.2007

Re: + sebe, obavezno:

kapiram i tuca jastucima je super, samo je higijenskija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:08 25.10.2007

Gađanje tortama je

odvratna američka izmišljotina, preseravanje i nepoštovanje hrane. Ozbiljno mislim.
fixer fixer 15:42 25.10.2007

Re: Gađanje tortama je

xe, xe:
mogućeeee:
to sa nepoštovanjem hrane:
al kad su torte fejk, ono kao: i smeh je tada fejk, i drugarstvo je fejk:
ono kao: ti i ja zajedno na veštaku: nikad nećemo ništa pravo uraditi
ja sam, međutim mislio na ono gađanje pravim tortama koje se posle pojedu do poslednje kapi:
a što se tiče historije: nisu naša američka braća kriva za baš sva proseravanja:
ovo, konkretno potiče sa dvora luja XIV iiii tad su torte svakako bile još uvek prave, jer veštačke, valjda nisu ni postojale..
eeee posle dolaze amerikanci i sve ovo što ti nabrajaš
osim toga, stvarno je neverovatno iskustvo to sa tortama po nosu.. sa šlagom.. bez obzira na godine i moguće gladi - razne

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana