Promocija novog sporta u Srbiji ---All Terrain Board

bana82 RSS / 24.08.2009. u 22:40

 ATB je skraćenica za ALL TERRAIN BOARDING. Planinski SK8bording svoje korene ima još u sedamdesetim. Od uvek su skejteri, surferi, wakeboarderi, i drugi ljubitelji srodnih sportova pokušavali su da prenesu svoje uživanje na zelenu travu, na planine, na nepregledne nizbrdice. Na samom početku pojavile su se improvizacije, daske napravljene po garažama i privatnim radionicama, to su bile daske sa kojima se vrlo uspešno moglo spuštati niz neravne nizbrdice ali ne baš i upravljati.

Za pravi početak ATB-a zaslužan je Jason Lee koji je u ATB ono što su Tony Hawk i Rodney Mullen u regularnom sk8. On je 1992 sa svojim prijateljem, inače snouborderom Patric Connely, vozeći se na ski liftu pred sam kraj zimske sezone, smišljao kako da se voze po planinama i kad se sneg otopi. Šest meseci kasnije napravili su prvu dasku, zanimiljivo je da su za izradu koristili delove sa vojnog otpada. Kasnije su napravili još dve daske. Svaka nova daske bila je bolja od prethodne. To je bio dovoljan povod da počnu sa serijskom proizvodnjom, je bilo im je već tada jasno da ATB može biti popularan kao snowboard odnosno sk8, što bi njima dvojici donelo dobru zaradu. Ako bi zarada i izostala, njima bi ostala pozamašna zaliha dasaka za ceo život. Tako je nastala firma MBS (Mountain Board Sports), koja je kako je vreme pokazalo izrasla u najvećeg proizvođača ATB dasaka u svetu.

1993 godine preselili su se iz San Franciska u Colorado Springs, grad dovoljno velik i dovoljno blizu mnoštvu planina koje su strpljivo čekale vozače. Naredne godine proizvedeno je 35 dasaka, tzv RED serija koja je imala vezove za noge, 1995 izbačena je GREEN serija i počela je zarada. Te godine održano je i prvo takmičenje. 1996 godine u prodaju je puštena serija REVOLUTION. Postignut je veliki napredak u kvalitetu osovina, a same daske su se pravile od mešavine drveta i pleksiglasa. Te godine prodato je oko 1000 dasaka. 1998 godine MBS je na svojim daskama uveo kočnicu, gotovo identičnu V-brake sisitemu sa planinskih biciklova. MBS je i dalje vodeći među četrdesetak proizvođača ATB dasaka.

Pre 4 godine osnovan je i prvi srpski ATB klub koji sada u svojim redovima ima 6 vozaca.Klub se nalazi u Novom Sadu i ove godine je uspesno zavrsio prvu stazu  za border cross trke. BOARDER CROSS - 2,4 do 8 takmičara se trkaju u downhillu krivudavom stazom sa preprekama i skokovima .Staza se nalazi u Bukovcu 5 km od Novog Sada na obroncima Fruske Gore. Ove godine,tacnije 12 septembra odrzace se i prva medjunarodna trka sa takmicarima iz Rumunije,Madjarke,Bugarske,Ceske i Slovenije.Trka pocinje u 12:00 i pozivamo sve zainteresovane da dodju 12 septembra  u Novi Sad,vide nesto sasvim novo,veoma dinamicno, uzbudljivo i pomognu nama u promociji ATB sporta u Srbiji!!!

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana