Kultura

Jezik kroz smeh

KRALJMAJMUNA RSS / 23.08.2009. u 16:38

Nizu "jezičkih" tekstova na Blogu B92 dodajem i jedan lakšeg kalibra. Ima daleke veze sa temom RODNO/POLNO OSETLJIVI JEZIK. Naime, novi lingvisti (ljubitelji rodno osetljivog jezika) umeju  sladostrasno  da navode izvore gde su sreli reči i izraze koje pokušavaju da uvedu. Sredstva javnog informisanja su im omiljeni izvori kao da tamo pišu i govore sve sami akademici ili lingvisti. Pa, vidite da se koristi!!! - ovo sam video više puta u komentarima. Sada očekujem kampanju da se dole naglašene reči uvedu u naš jezik. Kraće su i ekonomičnije od tzv. ispravnih.
      
Citiram celu današnju vest koja je prošla kroz ruke novinara koji je pisao i kroz ruke urednika sportske redakcije i kroz ruke lektora. Nije nemoguće da je to jedna trilična osoba.
Prvo što mi je palo na pamet posle čitanja ove vesti je bilo: Dete, ko ti dade dozvolu da pišeš. Vrati se u školu.   


23. avgust 2009. | 16:33 | Izvor: B92

Uhapšena šestorica atletičara

Šest atletičara učesnika Svetskog prvenstva u Berlinu uhapšeno je u nedelju rano ujutru, posle tuče ispred jednog noćnog kluba u glavnom gradu Nemačke.

Policija je saopštila da je u toku istraga i da postoji mogućnost da protiv atletičara bude podignuta optužnica za narušavanje javnog reda i mira, kao i za nanošenje telesnih povreda u incidentu u klubu 'Havana'.

Tačan identitet uhapšenih nije poznat, ali je portparol policije Frank Miller rekao da se radi o jednom 26-godišnjem Amerikancu, trojci atletičara sa Bahama i dvojci Kubanaca. On je dodao da su svi uhapšeni proveli noću zatvoru, ali da su potom u nedelju pušteni na slobodu.

Do incidenta je došlo oko 4 sata ujutru kada je ngrupa od 20-tak ljudi, u kojoj su bili i uhapšeni sportisti, pokušala da uđe u noćni klub koji je već bio pun.

Oni su počeli da se raspravljaju sa obezbeđenjem koje im je reklo da ostanu na ulazu, a do sukoba je došlu kada je obezbeđenje pokušalo da ih natera da odu. U tuči koja je usledila povređena su trojca radnika obezbeđenja. Njih su pogodile flaše koje su sportisti počeli da bacaju, ali su sva trojca odbila medicinsku pomoć po dolasku policije. Policija je saopštila da je odmah uhapsila Amerikanca i trojcu atletičara sa Bahama, dok su dvojca Kubanaca uhapšena naknadno, pošto su nastavili da bacaju flaše na obezbeđenje.

Po nemačkom zakonu kazne za remećenje reda i mira uglavnom su novčane, ali za nanošenje telesnih povreda predviđena je kazna zatvora od minimum 3 meseca.



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 19:37 23.08.2009

Šestorca !?!

Nije nemoguće da je to jedna trilična osoba.

Moguće ako radi u lokalnom mediju.
NNN NNN 19:51 23.08.2009

Možeš i ovo da bolduješ

dok su dvojca Kubanaca uhapšena naknadno, pošto su nastavili da bacaju flaše na obezbeđenje.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:19 23.08.2009

Re: Možeš i ovo da bolduješ

NNN
dok su dvojca Kubanaca uhapšena naknadno, pošto su nastavili da bacaju flaše na obezbeđenje.

Ne mogu da postignem.
margos margos 20:02 23.08.2009

???

trojci atletičara sa Bahama i dvojci Kubanaca.

Jel to neki dvojac, trojac, četverac, osmerac - sa ili bez kormilara?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:18 23.08.2009

Re: ???

margos
trojci atletičara sa Bahama i dvojci Kubanaca.Jel to neki dvojac, trojac, četverac, osmerac - sa ili bez kormilara?

Da nije kormilarka?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:18 23.08.2009

Jedna saveznička snaga

Evo još bisera 23. avgust 2009. | 11:05 | Izvor: Beta prenosi B92 i na TV i na radiju i na Internetu.
Loznica, Cer -- U selu Tekeriš kod Loznice obeležena je 95. godišnjica Cerske bitke, prve pobede jedne savezničke snage u Prvom svetskom ratu.

Ovo mu dođe kao jedna konjska snaga.

Zamislite da su policijske snage danas razbile demonstracije. A jedna policijska snaga vas je klepila pendrekom preko leđa.
Opet kažem: onda mi (tj. oni) od nepismenih novinara preuzimamo ovakve stvari i hladno se kaže, pa to se uvrežilo! Kao što se besmislena i ružna reč sekretarka uvrežila. More, !$#(!=)!.... vam sekretarku.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:29 23.08.2009

Smejao sam se...

...i nisam verovao.
Kad sam pisao tekst o greskama u svakodnevnom jeziku nije mi palo na pamet da navedem ovakve primere.
A viđao sam da piše umesto majica majca!!! Ovo je, izgleda, neka zaraza.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana